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Inhibitory effect of high hydrostatic pressure, nisin, and moderate heating on the inactivation of Paenibacillus sp. and Terribacillus aidingensis spores isolated from UHT milk
Souhir Kmiha
,
Chloé Modugno
,
Chedia Aouadhi
,
Hélène Simonin
,
Slah Mejri
Article dans une revue
hal-03298016v1
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Cycling versus Continuous High Pressure treatments at moderate temperatures: Effect on bacterial spores?
Fatima Fekraoui
,
Eric Ferret
,
Nathalie Paniel
,
Olivia Auvy
,
Clara Chamontin
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2021, 74, pp.102828. ⟨10.1016/j.ifset.2021.102828⟩
Article dans une revue
hal-03404261v1
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Understanding the Effects of High Pressure on Bacterial Spores Using Synchrotron Infrared Spectroscopy
Chloé Modugno
,
Caroline Peltier
,
Hélène Simonin
,
Laurence Dujourdy
,
Francesco Capitani
Article dans une revue
hal-02466732v1
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High pressure sensitization of heat-resistant and pathogenic foodborne spores to nisin
Chloé Modugno
,
Souhir Kmiha
,
Hélène Simonin
,
Chedia Aouadhi
,
Esther Diosdado Cañizares
Article dans une revue
hal-02173746v1
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Time-resolved Fluorescence and Generalized Polarization: Innovative tools to assess bull sperm membrane dynamics during slow freezing
Shaliha Bechoua
,
Pascale Winckler
,
Audrey Jossier
,
Caroline Peltier
,
Frédéric Delize
Article dans une revue
hal-02354329v1
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Biopréservation et hautes pressions: des outils pour la maîtrise des dangers microbiologiques dans les aliments.
Hélène Simonin
,
Stephane André
,
Stephane Chaillou
,
Marie-Christine Champomier-Verges
,
Carole Feurer
Industries Alimentaires et Agricoles, 2019, 61, pp.34-38
Article dans une revue
hal-02618848v1
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Improving total glutathione and trehalose contents in Saccharomyces cerevisiae cells to enhance their resistance to fluidized bed drying
Antonio de Anchieta Câmara Júnior
,
Thanh Dat Nguyen
,
Audrey Jossier
,
Anne Endrizzi
,
Rémi Saurel
Article dans une revue
hal-01896053v1
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Effect of high pressure on the antimicrobial activity and secondary structure of the bacteriocin nisin
Chloé Modugno
,
Camille Loupiac
,
Antoine Bernard
,
Audrey Jossier
,
Fabrice Neiers
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2018, 47, pp.9 - 15. ⟨10.1016/j.ifset.2018.01.006⟩
Article dans une revue
hal-01723399v1
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Multi-criteria framework as an innovative tradeoff approach to determine the shelf-life of high pressure-treated poultry
Sandrine Guillou
,
Marion Lerasle
,
Hélène Simonin
,
V. Anthoine
,
R. Chéret
Article dans une revue
hal-01485162v1
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Cryopreservation of Escherichia coli K12TG1: Protection from the damaging effects of supercooling by freezing
Hélène Simonin
,
I.M. Bergaoui
,
Jean-Marie Perrier-Cornet
,
Patrick Gervais
Article dans une revue
hal-02315975v1
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Explorer la biodiversité pour trouver de nouvelles souches microbiennes pour les innovations de produits alimentaires
Yves Waché
,
Phu-Ha Ho
,
Hanh Phan-Thi
,
Hélène Simonin
,
Thi Thuy Le Do
IAA La revue des industries agroalimentaires, 2015, pp.25-29
Article dans une revue
hal-02319123v1
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La biopréservation: une stratégie d’avenir pour la conservation des aliments
Chloé Modugno
,
Hélène Simonin
,
Mélanie Ragon
,
Marie-France M.-F. Pilet
,
Monique Zagorec
RIA. Revue Economique et Technique de l'Industrie Alimentaire Européenne, 2015, novembre-décembre, pp.18-20
Article dans une revue
hal-02319067v1
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Holding time effect on microwave inactivation of Escherichia coli K12: Experimental and numerical investigations
Mohamad Mazen Hamoud-Agha
,
Sébastien Curet
,
Hélène Simonin
,
Lionel Boillereaux
Article dans une revue
hal-02315978v1
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Combined use of modified atmosphere packaging and high pressure to extend the shelf-life of raw poultry sausage
Marion Lerasle
,
Michel M. Federighi
,
Hélène Simonin
,
V. Anthoine
,
S. Rezé
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2014, 23, pp.54-60. ⟨10.1016/j.ifset.2014.02.009⟩
Article dans une revue
hal-02316001v1
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Assessment of Salmonella and Listeria monocytogenes level in ready-to-cook poultry meat: Effect of various high pressure treatments and potassium lactate concentrations
Marion Lerasle
,
Sandrine Guillou
,
Hélène Simonin
,
V. Antoine
,
Romuald Chéret
Article dans une revue
hal-02315987v1
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Inactivation of Bacillus sporothermodurans LTIS27 spores by high hydrostatic pressure and moderate heat studied by response surface methodology
Chedia Aouadhi
,
Hélène Simonin
,
Hervé Prévost
,
Marie de Lamballerie
,
Abderrazak Maaroufi
Article dans une revue
pasteur-01375119v1
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The combined effect of nisin, moderate heating and high hydrostatic pressure on the inactivation of Bacillus sporothermodurans spores.
C. Aouadhi
,
Hélène Simonin
,
S. Mejri
,
A. Maaroufi
Article dans une revue
pasteur-00997849v1
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Formation and stability of amylose ligand complexes formed by high pressure treatment
Patricia Le Bail
,
Benoît Chauvet
,
Hélène Simonin
,
Corinne C. Rondeau-Mouro
,
Bruno Pontoire
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2013, 18, pp.1 - 6. ⟨10.1016/j.ifset.2012.10.006⟩
Article dans une revue
hal-02649485v1
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Optimization of nutrient-induced germination of Bacillus sporothermodurans spores using response surface methodology.
Chedia Aouadhi
,
Hélène Simonin
,
Abderrazak Maaroufi
,
Slah Mejri
Article dans une revue
pasteur-00861242v1
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Formation and stability of amylose ligand complexes formed by high pressure treatment
P. Le Bail
,
B. Chauvet
,
Hélène Simonin
,
Corinne C. Rondeau-Mouro
,
Bruno Pontoire
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2013, 18, pp.1-6
Article dans une revue
hal-02598456v1
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Microwave inactivation of Escherichia coli K12 CIP 54.117 in a gel medium: Experimental and numerical study
Mohamad Mazen Hamoud-Agha
,
Sébastien Curet
,
Hélène Simonin
,
Lionel Boillereaux
Article dans une revue
hal-02332382v1
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Effect of High Pressure and Salt on Pork Meat Quality and Microstructure
Frédérique Duranton
,
Hélène Simonin
,
Romuald Chéret
,
Sandrine Guillou
,
Marie de Lamballerie
Article dans une revue
hal-02646998v1
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Membrane integrity of Campylobacter jejuni subjected to high pressure is pH-dependent
Marion Lerasle
,
Sandrine Guillou
,
Hélène Simonin
,
Michel Laroche
,
M. de Lamballerie
Article dans une revue
hal-02647253v1
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Traitements par hautes pressions hydrostatiques des denrées alimentaires : état de l’art
Marion Lerasle
,
Frédérique Duranton
,
Hélène Simonin
,
Jeanne Marie J. M. Membré
,
Romuald Chéret
Revue de Médecine Vétérinaire, 2012, 163 (12), pp.595-614
Article dans une revue
hal-02650539v1
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Hautes pressions et sel : impact sur la qualité technologique et microbiologique de la viande de porc
Frédérique Duranton
,
Romuald Chéret
,
Hélène Simonin
,
Marie M. de Lamballerie
,
Sandrine Guillou
IAA La revue des industries agroalimentaires, 2012, pp.22-23
Article dans une revue
hal-02320007v1
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Optimization of pressure-induced germination of Bacillus sporothermodurans spores in water and milk.
C. Aouadhi
,
Hélène Simonin
,
H. Prévost
,
M De Lamballerie
,
A. Maaroufi
Article dans une revue
pasteur-00751506v1
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Combined use of high pressure and salt or sodium nitrite to control the growth of endogenous microflora in raw pork meat
Frédérique Duranton
,
Sandrine Guillou
,
Hélène Simonin
,
Romuald Chéret
,
Marie de Lamballerie
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2012, 16, pp.373 - 380. ⟨10.1016/j.ifset.2012.08.004⟩
Article dans une revue
hal-02645148v1
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Controlling the membrane fluidity of yeasts during coupled thermal and osmotic treatments
Hélène Simonin
,
Laurent Beney
,
Patrick Gervais
Article dans une revue
hal-02292207v1
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Cell Death Induced by Mild Physical Perturbations Could Be Related to Transient Plasma Membrane Modifications
Hélène Simonin
,
Laurent Beney
,
Patrick Gervais
Article dans une revue
hal-02292300v1
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Membrane physical state as key parameter for the resistance of the gram-negative Bradyrhizobium japonicum to hyperosmotic treatments
Laurent Beney
,
Hélène Simonin
,
Yannick Mille
,
Patrick Gervais
Article dans une revue
hal-02294035v1
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Toxicity of fatty acid hydroperoxides towards Yarrowia lipolytica: Implication of their membrane fluidizing action
Hoa Tran Thanh
,
Laurent Beney
,
Hélène Simonin
,
Thi Xuan Sam Nguyen
,
Patrick Gervais
Article dans une revue
hal-02294049v1
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Sequence of occurring damages in yeast plasma membrane during dehydration and rehydration: Mechanisms of cell death
Hélène Simonin
,
Laurent Beney
,
Patrick Gervais
Article dans une revue
hal-02291880v1
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Phase transitions as a function of osmotic pressure in Saccharomyces cerevisiae whole cells, membrane extracts and phospholipid mixtures
Céline Laroche
,
Hélène Simonin
,
Laurent Beney
,
Patrick Gervais
Article dans une revue
hal-02292230v1
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