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Françoise Nau

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stephane-pezennec
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Mixing milk, egg and plant resources to obtain safe and tasty foods with environmental and health benefits

Fanny Guyomarc'H , Gaëlle Arvisenet , Said Bouhallab , Fanny Canon , Stéphanie-Marie Deutsch
Trends in Food Science and Technology, 2021, 108, pp.119-132. ⟨10.1016/j.tifs.2020.12.010⟩
Article dans une revue hal-03099687v1
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The Role of Ovotransferrin in Egg-White Antimicrobial Activity: A Review

Julie Legros , Sophie Jan , Sylvie Bonnassie , Michel Gautier , Thomas Croguennec
Foods, 2021, 10 (4), pp.823. ⟨10.3390/foods10040823⟩
Article dans une revue hal-03196651v1
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Statistical modeling of in vitro pepsin specificity

Ousmane Suwareh , David Causeur , Julien Jardin , Valérie Briard-Bion , Steven Le Feunteun
Food Chemistry, 2021, 362, pp.130098. ⟨10.1016/j.foodchem.2021.130098⟩
Article dans une revue hal-03248112v1
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Antimicrobial activity of lysozyme isoforms: Key molecular features

Mélanie Derde , Véronique Vie , Astrid Walrant , Sandrine Sagan , Valérie Lechevalier-Datin
Biopolymers, 2017, 107 (12), pp.e23040. ⟨10.1002/bip.23040⟩
Article dans une revue hal-01593208v1

The structural properties of egg white gels impact the extent of in vitro protein digestion and the nature of peptides generated

Kéra Nyemb , Catherine Guérin-Dubiard , Stéphane Pezennec , Julien Jardin , Valérie Briard-Bion
Food Hydrocolloids, 2016, 54, pp.315-327. ⟨10.1016/j.foodhyd.2015.10.011⟩
Article dans une revue hal-01454556v1

Succinimidyl residue formation in hen egg-white lysozyme favors the formation of intermolecular covalent bonds without affecting its tertiary structure.

Y. Desfougeres , Julien Jardin , Valérie Lechevalier-Datin , S. Pezennec , Francoise Nau
Biomacromolecules, 2011, 12 (1), pp.156-66. ⟨10.1021/bm101089g⟩
Article dans une revue hal-00729259v1

Strong improvement of interfacial properties can result from slight structural modifications of proteins: the case of native and dry-heated lysozyme.

Yann Desfougères , Arnaud Saint-Jalmes , Anniina Salonen , Véronique Vié , Sylvie Beaufils
Langmuir, 2011, 27 (24), pp.14947-57. ⟨10.1021/la203485y⟩
Article dans une revue hal-00685099v1

Sequential adsorption of egg-white proteins at the air-water interface suggests a stratified organization of the interfacial film

Cécile Le Floch-Fouéré , Sylvie Beaufils , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Michel Pézolet
Food Hydrocolloids, 2010, 24 (4), pp.275-284. ⟨10.1016/j.foodhyd.2009.10.006⟩
Article dans une revue hal-00657917v1

Dry-heating makes hen egg white lysozyme an efficient foaming agent and enables its bulk aggregation.

Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin , S. Pezennec , F. Artzner , Francoise Nau
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008, 56 (13), pp.5120-8. ⟨10.1021/jf703715j⟩
Article dans une revue hal-00729852v1

Dry-heating makes hen egg white lysozyme an efficient foaming agent and enables its bulk aggregation.

Yann Desfougères , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Franck Artzner , Francoise Nau
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008, 56 (13), pp.5120-8. ⟨10.1021/jf703715j⟩
Article dans une revue hal-00672337v1

Evidence for synergy in the denaturation at the air-water interface of ovalbumine, ovotransferrin and lysozyme in ternary mixture

Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec , Stéphane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard , Maryvonne Pasco
Food Chemistry, 2005, 92 (1), pp.79-87. ⟨10.1016/j.foodchem.2004.07.006⟩
Article dans une revue hal-01453954v1

Ovalbumin, Ovotransferrin, Lysozyme: Three Model Proteins for Structural Modifications at the Air−Water Interface

Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec , Stephane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard , Maryvonne Pasco
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2003, 51 (21), pp.6354-6361. ⟨10.1021/jf034184n⟩
Article dans une revue hal-01347886v1

Two-step chromatographic procedure for the preparation of hen egg white ovotransferrin

Thomas Croguennec , F. Nau , Stephane Pezennec , M. Piot , G. Brulé
European Food Research and Technology, 2001, 212, pp.296-301
Article dans une revue hal-02672654v1

Simple rapid procedure for preparation of large quantities of ovalbumin

Thomas Croguennec , F. Nau , Stephane Pezennec , G. Brulé
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2000, 48, pp.4883-4889
Article dans une revue hal-02686134v1

Statistical modeling of in vitro pepsin specificity

Ousmane Suwareh , David Causeur , Julien Jardin , Valérie Briard-Bion , Steven Le Feunteun
Virtual International Conference on Food Digestion, Cost Infogest, May 2021, Virtual International Conference on Food Digestion (#VICFD2021) on 6-7th May 2021., France
Communication dans un congrès hal-03220832v1

Activité antimicrobienne du lysozyme natif/chauffé : de la bactérie aux systèmes modèles

V. Vié , Mélanie Derde , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Stéphane Pezennec
Journée scientifique : Science des aliments et valorisation des bioproduits, Apr 2019, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-02417277v1

L’OEuf dans tous ses états, modèle d’ingrédient culinaire

Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard
4 iéme action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Feb 2018, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01716617v1

L’OEuf dans tous ses états, modèle d’ingrédient culinaire

Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard
3iéme action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Jan 2017, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01446408v1

L’OEuf dans tous ses états, modèle d’ingrédient culinaire

Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard
2ième action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Jan 2016, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01446409v1

L’OEuf dans tous ses états, modèle d’ingrédient culinaire

Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Stephane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard
1re action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Jan 2015, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01209761v1
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How Soft Matter Approaches Bring New Tools For Biotechnology

Sylvie Beaufils , A Renault , A. Saint-Jalmes , G. Paboeuf , Stephane Pezennec
Cosming 2013 CBB Ingrédients Cosmétiques et Biotechnologies, Jun 2013, Saint Malo, France
Communication dans un congrès hal-01209456v1

Striking Associative Properties of Food Proteins : a switch to control bulk properties of dispersed media

S. Pezennec , Cécile Le Floch-Fouéré , Said Bouhallab , Y. Desfougères , Valérie Lechevalier-Datin
POLYMERIX, May 2012, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-00936057v1
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Vers un contrôle des propriétés macroscopiques des milieux dispersés par les propriétés associatives des protéines alimentaires

Stephane Pezennec , Cécile Le Floch-Fouéré , Said Bouhallab , Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin
Polymerix 2012, 5. Colloque Européen : Diversité et perspectives d’applications industrielles des biopolymères, May 2012, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01209700v1

How the physicochemical and structural properties of globular proteins affect their behavior at the air-solution interface and their foaming properties

S. Pezennec , Cécile Le Floch-Fouéré , Y. Desfougères , Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec
Third international conference on biofoams, Sep 2011, Capri (IT), France. non paginé
Communication dans un congrès hal-00729368v1

Heat treatment of ovalbumin powder: interfacial and foaming properties of the different molecular species generated.

Valérie Lechevalier-Datin , Yann Desfougères , K. Cheng , Stéphane Pezennec , Arnaud Saint-Jalmes
ECIS 2009, Sep 2009, antalya, Turkey
Communication dans un congrès hal-01003068v1
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Modification of lysozyme by dry-heating: small cause, big effect

Yann Desfougères , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pézennec , Julien Jardin , S. Beaufils
XIIIe European Symposium on the quality of eggs and egg products, Jun 2009, Turku (FI), Finland. 11 p
Communication dans un congrès hal-00730023v1

Comportement interfacial du lysozyme après traitement thermique à sec

Y. Desfougères , Julien Jardin , V. Vié , Valérie Lechevalier-Datin , S. Pézennec
4e Rencontres Biologie-Physique du Grand Ouest, Jun 2009, Ile de Berder (FR), France
Communication dans un congrès hal-00729978v1

Sequential adsorption of egg-white proteins: relation with physical properties of interfacial film

Cécile Le Floch-Fouéré , Stéphane Pezennec , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Anne Renault
Food colloids: creating structure, delivering functionality, Apr 2008, Le Mans, France
Communication dans un congrès hal-00678269v1

Non-additive interfacial properties of ovalbumin and lysozyme in mixtures as revealed by PM-IRRAS and the study of foams

Cécile Le Floch-Fouéré , Stéphane Pezennec , Valérie Lechevalier-Datin , Sylvie Beaufils , B. Desbat
4th International Conference on Advanced Vibrational Spectroscopy (ICAVS4), Jun 2007, Corfou, Greece
Communication dans un congrès hal-00909249v1

Dry heating of lysozyme: strong effects regarding antimicrobial activity

Francoise Nau , Mélanie Derde , Gilles Paboeuf , Catherine Guérin-Dubiard , Marie-Françoise Cochet
International Egg Symposium, Oct 2018, Kyoto, Japan. , 2018
Poster de conférence hal-01901488v1

How the physicochemical and structural properties of globular proteins affect their behavior at the air-solution interface and their foaming properties

Stéphane Pezennec , Cécile Le Floch-Fouéré , Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec
Third international conference on biofoams, Sep 2011, Capri, Italy. , 2011, Third international conference on biofoams
Poster de conférence hal-01454294v1

Studies at liquid air interface: a powerful toolbox to study interactions between biomolecules

Valérie Lechevalier-Datin , Sylvie Beaufils , Anne Renault , Véronique Vié , Stéphane Pezennec
4ième colloque Molécules Ingrédients Santé, May 2011, Quimper, France. , 2011
Poster de conférence hal-01454420v1

Comportement interfacial du lysosyme apres traitement thermique a sec

Yann Desfougeres , Julien Jardin , Véronique Vié , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec
4. Rencontres Biologie-Physique du Grand Ouest, Jun 2009, Vannes, France. 2009
Poster de conférence hal-01454385v1

Modification of lysozyme by dry-heating: small cause, big effect.

Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Julien Jardin , Sylvie Beaufils
XIIIe European Symposium on the quality of eggs and egg products, Jun 2009, Turku, Finland. , 2009, World Poultry Science Association, Proceedings of the 19th European Symposium on Quality of Poultry Meat, 13th European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Turku, Finland, 21-25 June 2009
Poster de conférence hal-01454386v1
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Dry heating of egg white proteins: how a multiscale approach may help to predict foaming properties from 2D interface measurements

Valérie Lechevalier-Datin , Yann Desfougeres , Ken Cheng , Stéphane Pezennec , Anniina Salonen
23. conference of the european colloid and interface society, Sep 2009, Antalya, Turkey. Springer-Verlag, Progress in Colloid and Polymer Science, 70 p., 2009, Progress in Colloid and Polymer Science
Poster de conférence hal-01454433v1