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Françoise Nau

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Innovative beef protein co-products to substitute gelatine as gelling agents, and sodium caseinate as emulsifiers: Determination of optimal conditions using the response surface methodology (RSM)

Rozenn Le Foll , Francoise Nau , Pascaline Hamon , Catherine Guérin-Dubiard , Xavier Lambert
LWT - Food Science and Technology, 2024, 198, pp.115945. ⟨10.1016/j.lwt.2024.115945⟩
Article dans une revue hal-04509491v1
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Beef protein ingredients from fat rendering process are promising functional ingredients

Rozenn Le Foll , Valérie Lechevalier , Pascaline Hamon , Catherine Guérin-Dubiard , Xavier Lambert
Food Chemistry, 2024, 433, pp.137298. ⟨10.1016/j.foodchem.2023.137298⟩
Article dans une revue hal-04213765v1
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Quantitative magnetic resonance imaging of in vitro gastrointestinal digestion of a bread and cheese meal

Maja Musse , Steven Le Feunteun , Guylaine Collewet , Sylvain Challois , Mattéi Ravilly
Food Research International, 2023, 169, pp.112821. ⟨10.1016/j.foodres.2023.112821⟩
Article dans une revue hal-04079001v1
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Des préparations pour nourrissons innovantes basées sur un mélange de protéines végétales et animales : de la fabrication à la digestion

Linda Le Roux , Raphaël Chacon , Romain Jeantet , Francoise Nau , Amélie Deglaire
Industries Alimentaires et Agricoles, 2023, 83, pp.29-34
Article dans une revue hal-04032279v1
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La structure des aliments affecte la biodisponibilité des nutriments

Didier Dupont , Francoise Nau
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2022, 57, pp.182 - 193. ⟨10.1016/j.cnd.2021.12.003⟩
Article dans une revue hal-03699786v1
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Review: Production factors affecting the quality of chicken table eggs and egg products in Europe

Joël Gautron , Clara Dombre , Francoise Nau , Cyril Feidt , Laurent Guillier
Animal, 2022, 16 (Suppl. 1), pp.100425. ⟨10.1016/j.animal.2021.100425⟩
Article dans une revue hal-03508011v1

Pepsin diffusion in complex food matrices

Elham Rakhshi , Francoise Nau , Manon Hiolle , Juliane Floury
Journal of Food Engineering, 2022, 324, pp.111011. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2022.111011⟩
Article dans une revue hal-03629567v1
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Spatial-temporal mapping of the intra-gastric pepsin concentration and proteolysis in pigs fed egg white gels

Francoise Nau , Steven Le Feunteun , Yann Le Gouar , Gwénaële Henry , Maryvonne Pasco
Food Chemistry, 2022, 389, pp.133132. ⟨10.1016/j.foodchem.2022.133132⟩
Article dans une revue hal-03662515v1
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Effects of thermal, non-thermal and emulsification processes on the gastrointestinal digestibility of egg white proteins

Toktam Farjami , Jamal Babaei , Francoise Nau , Didier Dupont , Ashkan Madadlou
Trends in Food Science and Technology, 2021, 107, pp.45-56. ⟨10.1016/j.tifs.2020.11.029⟩
Article dans une revue hal-03117835v1
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The Role of Ovotransferrin in Egg-White Antimicrobial Activity: A Review

Julie Legros , Sophie Jan , Sylvie Bonnassie , Michel Gautier , Thomas Croguennec
Foods, 2021, 10 (4), pp.823. ⟨10.3390/foods10040823⟩
Article dans une revue hal-03196651v1
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Food matrix structure (from Biscuit to Custard) has an impact on folate bioavailability in healthy volunteers

Caroline Buffière , Manon Hiolle , Marie-Agnès Peyron , Ruddy Richard , Nathalie Meunier
European Journal of Nutrition, 2021, 60, pp.411-423. ⟨10.1007/s00394-020-02258-5⟩
Article dans une revue hal-02884815v1
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In Vivo Digestion of Egg Products Enriched with DHA: Effect of the Food Matrix on DHA Bioavailability

Carlos Pineda-Vadillo , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Claire Bourlieu , Francesco Capozzi
Foods, 2021, 10 (1), pp.6. ⟨10.3390/foods10010006⟩
Article dans une revue hal-03106881v1
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Identification of New Antimicrobial Peptides that Contribute to the Bactericidal Activity of Egg White against Salmonella enterica Serovar Enteritidis at 45 °C

Marie-Françoise Cochet , Florence Baron , Sylvie Bonnassie , Sophie Jan , Nadine Leconte
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2021, ⟨10.1021/acs.jafc.0c06677⟩
Article dans une revue hal-03142882v1
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Statistical modeling of in vitro pepsin specificity

Ousmane Suwareh , David Causeur , Julien Jardin , Valérie Briard-Bion , Steven Le Feunteun
Food Chemistry, 2021, 362, pp.130098. ⟨10.1016/j.foodchem.2021.130098⟩
Article dans une revue hal-03248112v1
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Mixing milk, egg and plant resources to obtain safe and tasty foods with environmental and health benefits

Fanny Guyomarc'H , Gaëlle Arvisenet , Said Bouhallab , Fanny Canon , Stéphanie-Marie Deutsch
Trends in Food Science and Technology, 2021, 108, pp.119-132. ⟨10.1016/j.tifs.2020.12.010⟩
Article dans une revue hal-03099687v1
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Egg-White Proteins Have a Minor Impact on the Bactericidal Action of Egg White Toward Salmonella Enteritidis at 45°C

Florence Baron , Marie-Françoise Cochet , Mariah Alabdeh , Catherine Guérin-Dubiard , Michel Gautier
Frontiers in Microbiology, 2020, 11 (article 584986), ⟨10.3389/fmicb.2020.584986⟩
Article dans une revue hal-02976067v1

In-situ disintegration of egg white gels by pepsin and kinetics of nutrient release followed by time-lapse confocal microscopy

Geeshani Somaratne , Francoise Nau , Maria J. Ferrua , Jaspreet Singh , Aiqian Ye
Food Hydrocolloids, 2020, 98, pp.105228. ⟨10.1016/j.foodhyd.2019.105228⟩
Article dans une revue hal-02264921v1

Food material properties as determining factors in nutrient release during human gastric digestion: a review

Geeshani Somaratne , Maria J. Ferrua , Aiqian Ye , Francoise Nau , Juliane Floury
Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2020, pp.1-17. ⟨10.1080/10408398.2019.1707770⟩
Article dans une revue hal-02622310v1
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Food Structure Modulates the Bioavailability of Triglycerides and Vitamin D, and Partly That of Lutein: A Randomized Trial with a Crossover Design in Adults

Beatrice Gleize , Manon Hiolle , Nathalie Meunier , Bruno Pereira , Ruddy Richard
Molecular Nutrition and Food Research, 2020, pp.2000228. ⟨10.1002/mnfr.202000228⟩
Article dans une revue hal-02976032v1
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Role of biochemical and mechanical disintegration on β-carotene release from steamed and fried sweet potatoes during in vitro gastric digestion

Geeshani Somaratne , Aiqian Ye , Francoise Nau , Maria J Ferrua , Didier Dupont
Food Research International, 2020, 136, pp.109481. ⟨10.1016/j.foodres.2020.109481⟩
Article dans une revue hal-02911717v1
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In vitro static digestion reveals how plant proteins modulate model infant formula digestibility

Linda Le Roux , Raphaël Chacon , Didier Dupont , Romain Jeantet , Amélie Deglaire
Food Research International, 2020, 130, pp.108917. ⟨10.1016/j.foodres.2019.108917⟩
Article dans une revue hal-02625044v1
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Characterization of egg white gel microstructure and its relationship with pepsin diffusivity

Geeshani Somaratne , Francoise Nau , Maria J. Ferrua , Jaspreet Singh , Aiqian Ye
Food Hydrocolloids, 2020, 98, pp.105258. ⟨10.1016/j.foodhyd.2019.105258⟩
Article dans une revue hal-02272582v1
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Are Faba Bean and Pea Proteins Potential Whey Protein Substitutes in Infant Formulas? An In Vitro Dynamic Digestion Approach

Linda Le Roux , Olivia Ménard , Raphaël Chacon , Didier Dupont , Romain Jeantet
Foods, 2020, 9 (3), pp.362. ⟨10.3390/foods9030362⟩
Article dans une revue hal-02571057v1
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Egg white gel structure determines biochemical digestion with consequences on softening and mechanical disintegration during in vitro gastric digestion

Geeshani Somaratne , Aiqian Ye , Francoise Nau , Maria J Ferrua , Didier Dupont
Food Research International, 2020, 138, pp.109782. ⟨10.1016/j.foodres.2020.109782⟩
Article dans une revue hal-02987178v1
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The Three Lipocalins of Egg-White: Only Ex-FABP Inhibits Siderophore-Dependent Iron Sequestration by Salmonella Enteritidis

Louis Alex Julien , Clémence Fau , Florence Baron , Sylvie Bonnassie , Catherine Guérin-Dubiard
Frontiers in Microbiology, 2020, 11, ⟨10.3389/fmicb.2020.00913⟩
Article dans une revue hal-02733175v1
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Plant proteins partially replacing dairy proteins greatly influence infant formula functionalities

Linda Le Roux , Serge Mejean , Raphaël Chacon , Christelle Lopez , Didier Dupont
LWT - Food Science and Technology, 2020, 120, pp.108891. ⟨10.1016/j.lwt.2019.108891⟩
Article dans une revue hal-02621453v1

Spatial-temporal changes in pH, structure and rheology of the gastric chyme in pigs as influenced by egg white gel properties

Francoise Nau , Kéra Nyemb , Valérie Lechevalier-Datin , Juliane Floury , Chloé Serrière
Food Chemistry, 2019, 280, pp.210-220. ⟨10.1016/j.foodchem.2018.12.042⟩
Article dans une revue hal-02000872v1
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The anti-bacterial iron-restriction defence mechanisms of egg white; the potential role of three lipocalin-like proteins in resistance against Salmonella

Louis Alex Julien , Florence Baron , Sylvie Bonnassie , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard
BioMetals, 2019, 32 (3), ⟨10.1007/s10534-019-00180-w⟩
Article dans une revue hal-02054473v1
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Mapping the Spatiotemporal Distribution of Acid and Moisture in Food Structures during Gastric Juice Diffusion Using Hyperspectral Imaging

Geeshani Somaratne , Marlon M. Reis , Maria J. Ferrua , Aiqian Ye , Francoise Nau
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2019, 67, ⟨10.1021/acs.jafc.9b02430⟩
Article dans une revue hal-02267849v1

Relative reactivity to egg white and yolk or change upon heating as markers for baked egg tolerance

Chantal Brossard , Fabienne Rancé , Martine Drouet , Evelyne Paty , Agnes Juchet
Pediatric Allergy and Immunology, 2019, 30 (2), ⟨10.1111/pai.13009⟩
Article dans une revue hal-01997271v1
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Improving Emulsifying Properties of Egg White Protein by Partial Hydrolysis Combined with Heat Treatment

Yu Wang , Yasumi Horimoto , Francoise Nau , Hajime Hatta
Advance Journal of Food Science and Technology, 2018, 14 (2), pp.50-55. ⟨10.19026/ajfst.14.5831⟩
Article dans une revue hal-01797878v1
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Pasteurisation of liquid whole egg: Optimal heat treatments in relation to its functional, nutritional and allergenic properties

Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Marc Anton , Valerie Beaumal , Elisabeth David Briand
Journal of Food Engineering, 2017, 195, pp.137-149. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2016.10.007⟩
Article dans une revue hal-01454657v1

The food matrix affects the anthocyanin profile of fortified egg and dairy matrices during processing and in vitro digestion

Carlos Pineda Vadillo , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Julien Jardin , Valérie Lechevalier-Datin
Food Chemistry, 2017, 214, pp.486-496. ⟨10.1016/j.foodchem.2016.07.049⟩
Article dans une revue hal-01454637v1
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Global Gene-expression Analysis of the Response of Salmonella Enteritidis to Egg White Exposure Reveals Multiple Egg White-imposed Stress Responses

Florence Baron , Sylvie Bonnassie-Rouxin , Maria Alabdeh , Marie-Françoise Cochet , Francoise Nau
Frontiers in Microbiology, 2017, 8 article 829, pp.1-25. ⟨10.3389/fmicb.2017.00829⟩
Article dans une revue hal-01527068v1

Effect of dry heat treatment of egg white powder on its functional, nutritional and allergenic properties

Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Marc Anton , Valerie Beaumal , Elisabeth David Briand
Journal of Food Engineering, 2017, 195, pp.40-51. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2016.09.022⟩
Article dans une revue hal-01454655v1
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Antimicrobial activity of lysozyme isoforms: Key molecular features

Mélanie Derde , Véronique Vie , Astrid Walrant , Sandrine Sagan , Valérie Lechevalier-Datin
Biopolymers, 2017, 107 (12), pp.e23040. ⟨10.1002/bip.23040⟩
Article dans une revue hal-01593208v1

Les oeufs et les ovoproduits dans l'alimentation des français

Francoise Nau , Juliane Floury , Hayo van Der Werf , Anne-Emmanuelle Le Minous
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2016, 51 (3), pp.147-156. ⟨10.1016/j.cnd.2016.03.002⟩
Article dans une revue hal-01467948v1

Investigating the impact of egg white gel structure on peptide kinetics profile during in vitro digestion

Kéra Nyemb-Diop , David Causeur , Julien Jardin , Valérie Briard-Bion , Catherine Guérin-Dubiard
Food Research International, 2016, 88, pp.302 - 309. ⟨10.1016/j.foodres.2016.01.004⟩
Article dans une revue hal-01395012v1

The structural properties of egg white gels impact the extent of in vitro protein digestion and the nature of peptides generated

Kéra Nyemb , Catherine Guérin-Dubiard , Stéphane Pezennec , Julien Jardin , Valérie Briard-Bion
Food Hydrocolloids, 2016, 54, pp.315-327. ⟨10.1016/j.foodhyd.2015.10.011⟩
Article dans une revue hal-01454556v1
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In vitro digestion of dairy and egg products enriched with grape extracts: Effect of the food matrix on polyphenol bioaccessibility and antioxidant activity

Carlos Pineda Vadillo , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Veronique Cheynier , Emmanuelle Meudec
Food Research International, 2016, 88, pp.284-292. ⟨10.1016/j.foodres.2016.01.029⟩
Article dans une revue hal-01454599v1

L’oeuf peut-il contribuer à la durabilité de notre système alimentaire ?

Juliane Floury , Francoise Nau , Hayo van Der Werf
Industries Alimentaires et Agricoles, 2016, Juillet - Août, pp.50-58
Article dans une revue hal-01512202v1

Egg white versus Salmonella Enteritidis! A harsh medium meets a resilient pathogen

Florence Baron , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Sylvie Bonnassie-Rouxin , Michel Gautier
Food Chemistry, 2016, 53, pp.82-93. ⟨10.1016/j.fm.2015.09.009⟩
Article dans une revue hal-01454523v1

Native and dry-heated lysozyme interactions with membrane lipid monolayers: Lipid packing modifications of a phospholipid mixture, model of the Escherichia coli cytoplasmic membrane

Melanie Derde , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Valérie Lechevalier-Datin , Gilles Paboeuf
Biochimica et Biophysica Acta:Biomembranes, 2015, 1848 (4), pp.1065-1073. ⟨10.1016/j.bbamem.2015.01.008⟩
Article dans une revue hal-01138299v1
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Native lysozyme and dry-heated lysozyme interactions with membrane lipid monolayers: lateral reorganization of LPS monolayer, model of the E. coli outer membrane

Melanie Derde , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Gilles Paboeuf
Biochimica et Biophysica Acta:Biomembranes, 2015, 1848 (4), pp.1065-1073. ⟨10.1016/j.bbamem.2014.10.026⟩
Article dans une revue hal-01090040v1

The satiating effects of eggs or cottage cheese are similar in healthy subjects despite differences in postprandial kinetics

Agnès Marsset-Baglieri , Gilles Fromentin , Francoise Nau , Gheorghe Airinei , Julien Piedcoq
Appetite, 2015, 90, pp.136-143. ⟨10.1016/j.appet.2015.03.010⟩
Article dans une revue hal-01455220v1

Effects of dry heating on the progression of in vitro digestion of egg white proteins: contribution of multifactorial data analysis

Valérie Lechevalier-Datin , Nuttinee Musikaphun , Angélique Gillard , Maryvonne Pasco , Catherine Guérin-Dubiard
Food and Function, 2015, 6, pp.1578-1590. ⟨10.1039/c4fo01156b⟩
Article dans une revue hal-01157294v1

Ovotransferrin Plays a Major Role in the Strong Bactericidal Effect of Egg White against the Bacillus cereus Group.

Florence Baron , Sophie Jan , Fabienne Gonnet , Maryvonne Pasco , Julien Jardin
Journal of Food Protection, 2014, 77 (6), pp.955-962. ⟨10.4315/0362-028X.JFP-13-473⟩
Article dans une revue hal-01209646v1

Du blanc d'oeuf contre les bactéries

Francoise Nau
Sciences Ouest, 2014, 320, pp.7
Article dans une revue hal-01181291v1

Investigating the impact of ovalbumin aggregate morphology on in vitro ovalbumin digestion using label-free quantitative peptidomics and multivariate data analysis

Kéra Nyemb , Julien Jardin , David Causeur , Catherine Guérin-Dubiard , Didier Dupont
Food Research International, 2014, 63, pp.192-202. ⟨10.1016/j.foodres.2014.03⟩
Article dans une revue hal-01189975v1

Dry-Heating of Lysozyme Increases Its Activity against Escherichia coli Membranes.

Melanie Derde , Catherine Guérin-Dubiard , Valérie Lechevalier-Datin , Marie-Françoise Cochet , Sophie Jan
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2014, 62 (7), pp.1692-700. ⟨10.1021/jf405155p⟩
Article dans une revue hal-00952857v1

The extent of ovalbumin in vitro digestion and the nature of generated peptides are modulated by the morphology of protein aggregates

Kéra Nyemb , Catherine Guérin-Dubiard , Didier Dupont , Julien Jardin , Shane M. Rutherfurd
Food Chemistry, 2014, 157, pp.429-438. ⟨10.1016/j.foodchem.2014.02.048⟩
Article dans une revue hal-01209588v1
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Transport of particles in intestinal mucus under simulated infant and adult physiological conditions: Impact of mucus structure and extracellular DNA

Adam Macierzanka , Alan.R. Mackie , Balazs H. Bajka , Neil M. Rigby , Francoise Nau
PLoS ONE, 2014, 9 (4), pp.e95274. ⟨10.1371/journal.pone.0095274⟩
Article dans une revue hal-01209676v1

Hen egg white lysozyme permeabilizes Escherichia coli outer and inner membranes.

Melanie Derde , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Marie-Françoise Cochet , Sophie Jan
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2013, 61 (41), pp.9922-9. ⟨10.1021/jf4029199⟩
Article dans une revue hal-00916545v1

Dietary Proteins Contribute Little to Glucose Production, Even Under Optimal Gluconeogenic Conditions in Healthy Humans

Claire Fromentin , Daniel Tomé , Francoise Nau , Laurent Flet , Catherine Luengo
Diabetes, 2013, 62 (5), pp.1435-1442. ⟨10.2337/db12-1208⟩
Article dans une revue hal-01547485v1

Biochemical and Micrographic Evidence of Escherichia coli Membrane Damage during Incubation in Egg White under Bactericidal Conditions.

Sophie Jan , Florence Baron , Mariah Alabdeh , Walid Chaari , Noël Grosset
Journal of Food Protection, 2013, 76 (9), pp.1523-9. ⟨10.4315/0362-028X.JFP-12-418⟩
Article dans une revue hal-00868467v1

Developments in understanding and assessment of egg and egg product quality over the last century

Margherita Rossi , Yves Nys , Marc Anton , M. Bain , B. de Ketelaere
World's Poultry Science Journal, 2013, 69, pp.414-429. ⟨10.1017/S0043933913000408⟩
Article dans une revue hal-01209455v1

A pilot study for the intrinsic labeling of egg proteins with 15N and 13C.

Claire Fromentin , Pascal Sanders , Francoise Nau , Marc Anton , Gilles Fromentin
Rapid Communications in Mass Spectrometry, 2012, 26 (1), pp.43-8. ⟨10.1002/rcm.5291⟩
Article dans une revue hal-00692496v1

Succinimidyl residue formation in hen egg-white lysozyme favors the formation of intermolecular covalent bonds without affecting its tertiary structure.

Y. Desfougeres , Julien Jardin , Valérie Lechevalier-Datin , S. Pezennec , Francoise Nau
Biomacromolecules, 2011, 12 (1), pp.156-66. ⟨10.1021/bm101089g⟩
Article dans une revue hal-00729259v1

The satiating effect of egg is higher than fresh cheese in humans

Agnés Marsset-Baglieri , G. Fromentin , Francoise Nau , G. Airinei , A. Diouani
Annals of Nutrition and Metabolism, 2011, 58, pp.1
Article dans une revue hal-00730152v1

Strong improvement of interfacial properties can result from slight structural modifications of proteins: the case of native and dry-heated lysozyme.

Yann Desfougères , Arnaud Saint-Jalmes , Anniina Salonen , Véronique Vié , Sylvie Beaufils
Langmuir, 2011, 27 (24), pp.14947-57. ⟨10.1021/la203485y⟩
Article dans une revue hal-00685099v1

Dietary proteins poorly contribute to the endogenous production of Glucose after egg ingestion in humans

G. Fromentin , Claire Gaudichon , Francoise Nau , P. Sanders , A. Diouani
Annals of Nutrition and Metabolism, 2011, 58, pp.1
Article dans une revue hal-00730148v1

Role of incubation conditions and protein fraction on the antimicrobial activity of egg white against Salmonella Enteritidis and Escherichia coli.

M. Alabdeh , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Michel Gautier , Marie-Françoise Cochet
Journal of Food Protection, 2011, 74 (1), pp.24-31. ⟨10.4315/0362-028X.JFP-10-157⟩
Article dans une revue hal-00729297v1

Identification of hen egg yolk-derived phosvitin phosphopeptides and their effects on gene expression profiling against oxidative stress-induced Caco-2 cells.

D. Young , Francoise Nau , M. Pasco , Y. Mine
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2011, 59 (17), pp.9207-18. ⟨10.1021/jf202092d⟩
Article dans une revue hal-00729282v1
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Intérêt nutritionnel de l'oeuf en alimentation humaine

Francoise Nau , Yves Y. Nys , Y. Yamakawa , Sophie Réhault-Godbert
INRA Productions Animales, 2010, 23 (2), pp.225-236
Article dans une revue hal-02664522v1

Charge and size drive spontaneous self-assembly of oppositely charged globular proteins into microspheres.

Y. Desfougeres , Thomas Croguennec , Valérie Lechevalier-Datin , Said Bouhallab , Francoise Nau
Journal of Physical Chemistry B, 2010, 114 (12), pp.4138-44. ⟨10.1021/jp9090427⟩
Article dans une revue hal-00729460v1

Egg products: functional ingredients for complex matrices

M. Anton , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Thomas Croguennec
INRA Productions Animales, 2010, 23 (2), pp.215-224
Article dans une revue hal-00729497v1
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Les ovoproduits : des ingrédients fonctionnels pour des matrices complexes

Marc Anton , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Thomas Croguennec
INRA Productions Animales, 2010, 23 (2), pp.215-224
Article dans une revue hal-02664566v1

Sequential adsorption of egg-white proteins at the air-water interface suggests a stratified organization of the interfacial film

Cécile Le Floch-Fouéré , Sylvie Beaufils , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Michel Pézolet
Food Hydrocolloids, 2010, 24 (4), pp.275-284. ⟨10.1016/j.foodhyd.2009.10.006⟩
Article dans une revue hal-00657917v1

Immunomodulatory effects of egg white enzymatic hydrolysates containing immunodominant epitopes in a BALB/c mouse model of egg allergy.

M. Yang , C.B. Yang , Francoise Nau , M. Pasco , L.R. Juneja
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2009, 57 (6), pp.2241-8. ⟨10.1021/jf803372b⟩
Article dans une revue hal-00729230v1

Detection of Turkey, Duck, and guinea fowl egg in hen egg products by species-specific PCR

Francoise Nau , Colette Désert , Marie-Françoise Cochet , Maryvonne Pasco , Sophie Jan
Food Analytical Methods, 2009, 2 (3), pp.231-238. ⟨10.1007/s12161-009-9077-0⟩
Article dans une revue hal-01454132v1

Dry-heating makes hen egg white lysozyme an efficient foaming agent and enables its bulk aggregation.

Yann Desfougères , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Franck Artzner , Francoise Nau
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008, 56 (13), pp.5120-8. ⟨10.1021/jf703715j⟩
Article dans une revue hal-00672337v1

Dry-heating makes hen egg white lysozyme an efficient foaming agent and enables its bulk aggregation.

Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin , S. Pezennec , F. Artzner , Francoise Nau
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008, 56 (13), pp.5120-8. ⟨10.1021/jf703715j⟩
Article dans une revue hal-00729852v1

Egg white drying: Influence of industrial processing steps on protein structure and functionalities

Valérie Lechevalier-Datin , Romain Jeantet , Abdellah Arhaliass , Jacques Legrand , Francoise Nau
Journal of Food Engineering, 2007, 83 (3), pp.404-413. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2007.03.033⟩
Article dans une revue hal-01454012v1

Molecular approaches for the identification of novel egg components

Joël Gautron , Francoise Nau , K. Mann , Catherine Guérin-Dubiard , Sophie Réhault-Godbert
World's Poultry Science Journal, 2007, 63 (01), pp.82-90. ⟨10.1017/S0043933907001298⟩
Article dans une revue hal-01347887v1
Image document

Les activités biologiques de l'oeuf

Sophie Réhault-Godbert , Marc Anton , Francoise Nau , Joël Gautron , Yves Nys
Productions Animales, 2007, 20 (4), pp.337-348
Article dans une revue hal-01453963v1

Proteomic analysis of hen egg white

Catherine Guérin-Dubiard , Maryvonne Pasco , Daniel Mollé , Colette Désert , Thomas Croguennec
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2006, 54 (11), pp.3901-3910. ⟨10.1021/jf0529969⟩
Article dans une revue hal-01453970v1

Bioactive egg components and their potential uses

Marc Anton , Francoise Nau , Yves Nys
World's Poultry Science Journal, 2006, 62 (03), pp.429-438. ⟨10.1079/WPS2005105⟩
Article dans une revue hal-01347880v1

Evidence for synergy in the denaturation at the air-water interface of ovalbumine, ovotransferrin and lysozyme in ternary mixture

Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec , Stéphane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard , Maryvonne Pasco
Food Chemistry, 2005, 92 (1), pp.79-87. ⟨10.1016/j.foodchem.2004.07.006⟩
Article dans une revue hal-01453954v1

Statistical analysis of effects of industrial processing steps on functional properties of pasteurised liquid egg white

Valérie Lechevalier-Datin , Emmanuel Perinel , Romain Jeantet , Capucine Lesaffre , Thomas Croguennec
Journal of the Science of Food and Agriculture, 2005, 85 (5), pp.757-769. ⟨10.1002/jsfa.2042⟩
Article dans une revue hal-01453927v1

Hen egg white fractionation by ion-exchange chromatography

Catherine Guérin-Dubiard , Maryvonne Pasco , A. Hietanen , A. Quiros del Bosque , Francoise Nau
Journal of Chromatography A, 2005, 53 (6), pp.2158-2163. ⟨10.1021/jf048369l⟩
Article dans une revue hal-01453935v1

Ovalbumin, Ovotransferrin, Lysozyme: Three Model Proteins for Structural Modifications at the Air−Water Interface

Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec , Stephane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard , Maryvonne Pasco
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2003, 51 (21), pp.6354-6361. ⟨10.1021/jf034184n⟩
Article dans une revue hal-01347886v1

Cloning and characterization of HEP21, a new member of the uPAR/Ly6 protein superfamily predominantly expressed in hen egg white

F. Nau , C. Guerin-Dubiard , Colette Désert , Joël Gautron , S. Bouton
Poultry Science, 2003, 82, pp.242-250
Article dans une revue hal-02671060v1

Comparison of different electrophoretic separations of hen egg white proteins

Colette Désert , Catherine Guérin-Dubiard , F. Nau , Gwénaël Jan , Florence Val
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2001, 49, pp.4553-4561
Article dans une revue hal-02673125v1

Two-step chromatographic procedure for the preparation of hen egg white ovotransferrin

Thomas Croguennec , F. Nau , Stephane Pezennec , M. Piot , G. Brulé
European Food Research and Technology, 2001, 212, pp.296-301
Article dans une revue hal-02672654v1

Iron and citrate interactions with hen egg white lysozyme

Thomas Croguennec , Francoise Nau , Daniel Mollé , Yvon Le Graet , Gérard Brule
Food Chemistry, 2000, 68 (1), pp.29-35. ⟨10.1016/S0308-8146(99)00147-8⟩
Article dans une revue hal-01347884v1

Lysozyme effect on ion transmission through an ultrafiltration membrane

Thomas Croguennec , Francoise Nau , G. Brulé
European Food Research and Technology, 2000, 211 (5), pp.349-351. ⟨10.1007/s002170000149⟩
Article dans une revue hal-01347885v1

Simple rapid procedure for preparation of large quantities of ovalbumin

Thomas Croguennec , F. Nau , Stephane Pezennec , G. Brulé
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2000, 48, pp.4883-4889
Article dans une revue hal-02686134v1

High intensity pulsed electric fields applied to egg white: effect on [i]Salmonella Enteritidis[/i] inactivation and protein denaturation.

Romain Jeantet , Florence Baron , Francoise Nau , M Roignant , G Brulé
Journal of Food Protection, 1999, 62 (12), pp.1381-6
Article dans une revue hal-01347883v1

Reversed-phase liquid chromatography of egg white proteins. Optimization of ovalbumin elution

Francoise Nau , A. Mallard , J. Pages , G. Brulé
Journal of Liquid Chromatography and Related Technologies, 1999, 22 (8), pp.1129-1147. ⟨10.1081/JLC-100101722⟩
Article dans une revue hal-01347881v1

Hydrolysis of hen egg white ovomucin

S. Moreau , F. Nau , M. Piot , C. Guerin , G. Brulé
Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und -Forschung A, 1997, 205, pp.329-334
Article dans une revue hal-02695703v1

Etude comparée des propriétés fonctionnelles et de la composition des fractions épaisse et liquide du blanc d'oeuf de poule

F. Nau , L. Gestin , J. Protais , A. Awade , J.L. Thapon
Industries Alimentaires et Agricoles, 1996, 113, pp.5-10
Article dans une revue hal-02691804v1

Selective separation of tryptic beta-casein peptides through ultrafiltration membranes: influence of ionic interactions

F. Nau , F.L. Kerhervé , Joëlle Leonil , G. Daufin
Biotechnology and Bioengineering, 1995, 46, pp.246-253
Article dans une revue hal-02707451v1

Electrofiltration of solutions of amino acids or peptides

G. Daufin , F.L. Kerhervé , P. Aimar , Daniel Mollé , Joëlle Leonil
Lait, 1995, 75, pp.105-115
Article dans une revue hal-02704470v1
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Electrofiltration of solutions of amino acids or peptides

G Daufin , Fl Kerhervé , P Aimar , D Mollé , J Léonil
Le Lait, 1995, 75 (2), pp.105-115
Article dans une revue hal-00929428v1

Separation of β-casein peptides through UF inorganic membranes.

Francoise Nau , F.L. Kerhervé , Joelle Léonil , Georges Daufin , P. Aimar
Bioseparation, 1993, 3, pp.205-2015
Article dans une revue hal-01347882v1

Quantifying lipolysis with MRI during in vitro digestion of cream

Ruoxuan Deng , Guylaine Collewet , Francoise Nau , Tiphaine Lucas , Steven Le Feunteun
Rencontre du réseau Résonance Magnétique et Energie, équipe "IRM pour l'ingénierie" du Laboratoire Énergies et Mécanique Théorique et Appliquée (LEMTA), Nov 2023, Champs-sur-Marne, France
Communication dans un congrès hal-04294362v1
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Qualité nutritionnelle des protéines de deux coproduits bovins déterminée chez le porc en croissance

Rozenn Le Foll , Francoise Nau , Yann Le Gouar , Gwénaële Henry , Séverine Chevalier
Les Journées Francophones de Nutrition (JFN), a SFN (Société Française de Nutrition) et la SFNCM (Société Francophone de Nutrition Clinique et Métabolisme), Dec 2023, Marseille, France
Communication dans un congrès hal-04342725v1

Qualité nutritionnelle des protéines de deux coproduits bovins déterminée chez le porc en croissance.

Rozenn Le Foll , Francoise Nau , Yann Le Gouar , Gwénaële Henry , Severine Chevalier
9èmes rencontres Nutrition - Alimentation - Métabolisme - Sport - Santé, Le comité d’organisation de l’événement est constitué de :L’Institut NuMeCan, le laboratoire STLO, le laboratoire M2S, Lactalis, Sodiaal, Valorex, Biotech Santé Bretagne et l’Institut Carnot Agrifood Transition., Nov 2023, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-04272195v1
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Spatial-temporal mapping of the intra-gastric pH, pepsin concentration and proteolysis in pigs fed egg white gels

Francoise Nau , Steven Le Feunteun , Yann Le Gouar , Gwenaele Henry , Maryvonne Pasco
7th International Conference on Food Digestion, the INFOGEST research network (www.cost-infogest.eu), May 2022, Cork, Ireland
Communication dans un congrès hal-03662731v1
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Introduction de protéines végétales dans les laits infantiles : opportunités et verrous fonctionnels et nutritionnels

Amélie Deglaire , Francoise Nau , Linda Le Roux , Raphaël Chacon , Romain Jeantet
Colloque GPN (Groupe Protéines et Nutrition), Groupe protéines et Nutrition, May 2022, visioconférence, France
Communication dans un congrès hal-03687165v1

Etude de la digestion d’un simili repas par IRM. Troisième journée scientifique rennaise consacrée aux Sciences des Aliments

Maja Musse , Steven Le Feunteun , Guylaine Collewet , Mattéi Ravilly , Stephane Quellec
Troisième journée scientifique rennaise consacrée aux Sciences des Aliments, Jan 2022, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-04188199v1

Magnetic Resonance Imaging for investigation of in vitro digestion of a bread and cheese meal

Maja Musse , Steven Le Feunteun , Guylaine G. Collewet , Mattéi Ravilly , Stéphane S. Quellec
7th International Conference on Food Digestion, INFOGEST research network (www.cost-infogest.eu), May 2022, Cork, Ireland
Communication dans un congrès hal-03660641v1

Statistical modeling of in vitro pepsin specificity

Ousmane Suwareh , David Causeur , Julien Jardin , Valérie Briard-Bion , Steven Le Feunteun
Virtual International Conference on Food Digestion, Cost Infogest, May 2021, Virtual International Conference on Food Digestion (#VICFD2021) on 6-7th May 2021., France
Communication dans un congrès hal-03220832v1

Statistical modelling of in vitro pepsinolysis using peptidomic data

Ousmane Suwareh , David Causeur , Francoise Nau
Journées Scientifiques de l'ED EGAAL 2021, L’école doctorale « Écologie, Géosciences, Agronomie, ALimentation, Jun 2021, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-03318607v1
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L’oeuf, source de Protéines et de Micronutriments

Francoise Nau
Les Journées Francophones de Nutrition 2020, la Société Francophone de Nutrition Clinique et Métabolisme (SFNCM) et la Société Française de Nutrition (SFN), Nov 2020, en digital ( SFN LIVE), France
Communication dans un congrès hal-03010312v1

Assessment of food structure impact on micronutrient bioaccessibility: contribution of in vitro digestion studies in dynamic conditions

Manon Hiolle , Valérie Lechevalier-Datin , Olivia Ménard , Marie-Agnès Peyron , Cindy Batisse
Food Structure and Functionality, Oct 2020, Cork, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-03048755v1
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Influence of protein source on the functionality and the digestibility of infant formulas

Linda Le Roux , Francoise Nau , Raphaël Chacon , Didier Dupont , Romain Jeantet
ICEF13 International Congress on Engineering and Food, Sep 2019, Melbourne, Australia
Communication dans un congrès hal-02737427v1
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Identification of the physicochemical characteristics of peptides that influence their hydrolysis by pepsin

Ousmane Suwareh , Francoise Nau , David Causeur
Workshop Infogest statistical treatment of peptidomic data, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR UMR INRA / AgroCampus Rennes : Science et Technologie du Lait et de l'?uf (1253)., Dec 2019, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-02737436v1

Activité antimicrobienne du lysozyme natif/chauffé : de la bactérie aux systèmes modèles

V. Vié , Mélanie Derde , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Stéphane Pezennec
Journée scientifique : Science des aliments et valorisation des bioproduits, Apr 2019, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-02417277v1
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Food microstructure and gastric digestion: the egg white gel model

Francoise Nau
STLOpendays, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR UMR INRA / AgroCampus Rennes : Science et Technologie du Lait et de l'?uf (1253)., Mar 2019, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-02097203v1
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Changement de sources protéiques des formules infantiles : degré d’hydrolyse et bioaccessibilité des acides aminés

Linda Le Roux , Francoise Nau , Raphaël Chacon , Romain Jeantet , Amélie Deglaire
4ème rencontres Nutrition-Alimentation-Métabolisme-Santé, Oct 2018, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01909151v1

Iron-acquisition genes and siderophore production are induced by Salmonella Enteritidis in egg white at temperatures around the natural body temperature of hens

Louis Julien , Kimon-Andreas Karatzas , Florence Baron , Marie-Françoise Cochet , Sylvie Bonnassie-Rouxin
International Symposium Salmonella and Salmonellosis (I3S), Sep 2018, Saint Malo, France
Communication dans un congrès hal-02737477v1

Comment structurer les aliments pour améliorer la biodisponibilité des nutriments et composés bioactifs

Francoise Nau , Didier Dupont
12èmes Journées Alimentation & Santé, Jun 2018, La Rochelle, France
Communication dans un congrès hal-02737549v1
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In situ disintegration of protein gels (egg white) by pepsin based on time-lapse confocal microscopy

Juliane Floury , Geeshani Somaratne , Didier Dupont , Francoise Nau
Première réunion plénière du GDR SLAMM (Solliciter LA Matière Molle), Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR Laboratoire d'Ingénierie des Systèmes Biologiques et des Procédés (0792)., Nov 2018, Hyères, France
Communication dans un congrès hal-01929031v1

Alimentation et digestion chez le nourrisson

Linda Le Roux , Raphaël Chacon , Romain Jeantet , Pierre Schuck , Amélie Deglaire
XVIIe journée de l'animation transversale "glande mammaire, lait", Nov 2018, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01925627v1
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Impact de la structure des aliments sur la biodisponibilité des micronutriments lipophiles : étude in vivo chez l’homme

Beatrice Gleize , Manon Hiolle , N. Meunier , B Pereira , R Richard
JFN 2018, Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France
Communication dans un congrès hal-01927463v1

L’OEuf dans tous ses états, modèle d’ingrédient culinaire

Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard
4 iéme action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Feb 2018, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01716617v1

Feasibility of using hyperspectral imaging to predict gastric juice diffusion into solid food structures during gastric digestion

- Geeshani M. Somaratne , Marlon M. Reis , Jaspreet Singh , Maria J. Ferrua , Aiqian Yea
19.IUFoST World Food Science and Technology Congress, Oct 2018, Navi Mumbai, India
Communication dans un congrès hal-02737325v1

L’OEuf dans tous ses états, modèle d’ingrédient culinaire

Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard
3iéme action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Jan 2017, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01446408v1

Technological advances in egg product processing with reference to allergenicity

Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Maryvonne Pasco , Angélique Gillard , Yann Le Gouar
XVIIth european symposium on the quality of eggs and egg products, Sep 2017, Edinburgh, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-01595727v1

Role of gastric juice diffusion into steamed and fried orange-fleshed sweet potatoes on the macro- and micro-structural changes and nutrient release during static in-vitro gastric digestion

Geeshani M. Somaratnea , Jaspreet Singh , Maria J. Ferrua , Aiqian Ye , Didier Dupont
7. International Symposium on “Delivery of Functionality in Complex Food Systems”, Nov 2017, Auckland, New Zealand
Communication dans un congrès hal-01519459v1

How structure and assembly across different length scales influence protein digestion

Didier Dupont , Kéra Nyemb , Catherine Guérin-Dubiard , Francoise Nau
2. Food Structure and Functionality Forum Symposium - from Molecules to Functionality, Feb 2016, Singex, Singapore
Communication dans un congrès hal-01544627v1

How structure and assembly across different length scales influence protein digestion

Didier Dupont , Kéra Nyemb , Catherine Guérin-Dubiard , Francoise Nau
15th Infogest Workshop, Sep 2016, Norwich, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-02490081v1

Caractérisation de l’interaction de l’ovotransferrine avec une monocouche de lipopolysaccharides d’E.coli

Youcef Menacer , Gilles Paboeuf , Catherine Guérin-Dubiard , Francoise Nau , Véronique Vié
Rencontre Biologie Physique du Grand Ouest (RBPGO), 2016, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02417397v1

L’OEuf dans tous ses états, modèle d’ingrédient culinaire

Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard
2ième action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Jan 2016, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01446409v1

Impact des procédés thermiques sur la digestibilité et l’allergénicité des protéines d’œuf et de lait

Francoise Nau , Chantal Brossard
Valorial-Nova Child « Allergies et intolérances alimentaires » & Valorial-LRBVA « Protéines du futur », Sep 2015, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01603518v1

From gel structure to digestion: the egg white model

Didier Dupont , Kéra Nyemb , Julien Jardin , Valérie Briard-Bion , Catherine Guérin-Dubiard
4th International Conference of Food Digestion, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf (1253)., Mar 2015, Naples, Italy
Communication dans un congrès hal-01209786v1

Reactivity of egg-allergic children to thermally treated egg and its fractions assessed by skin prick-testing reveals two main profiles

Chantal Brossard , Mathilde Claude , Colette Larre , Fabienne Rancé , Anne Juchet
First Interantional Conference - COST ImPARAS Improving Allergy Risk Assessment Strategy for new food proteins, Nov 2015, Belgrade, Serbia. 1p
Communication dans un congrès hal-01603769v1

Profil de sensibilisation aux protéines d'oeuf et prédiction de la tolérance

Marc Anton , Chantal C. Brossard , M. Drouet , Sandrine Legoué-Morillon , Evelyne Paty
7. Congrès Francophone d’Allergologie, Apr 2015, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02809143v1

L’OEuf dans tous ses états, modèle d’ingrédient culinaire

Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Stephane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard
1re action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Jan 2015, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01209761v1
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Thermal processing and allergenic potential of egg for children

Chantal Brossard , Marie-Anne Legoux , Julie Chabauty-Chartier , Fabienne Rancé , Anne Juchet
Food Allergy and Anaphylaxis Meeting (FAAM), The European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI). Zurich, CHE., Oct 2014, Dublin, Ireland. pp.1
Communication dans un congrès hal-01209775v1

Bacterial membrane perturbation by native versus dry-heated lysozyme

Melanie Derde , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Sophie Jan , Florence Baron
BioMicroWold 2013, Oct 2013, madrid, Spain
Communication dans un congrès hal-01138317v1

Revisiting egg yolk involvement in children food allergy to egg

Chantal Brossard , F. Rancé , A. Juchet , M. Drouet , S. Legoué-Morillon
Food Allergy & Anaphylaxis Meeting, The European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI). Zurich, CHE., Feb 2013, Nice, France. 1 p
Communication dans un congrès hal-01209772v1
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How Soft Matter Approaches Bring New Tools For Biotechnology

Sylvie Beaufils , A Renault , A. Saint-Jalmes , G. Paboeuf , Stephane Pezennec
Cosming 2013 CBB Ingrédients Cosmétiques et Biotechnologies, Jun 2013, Saint Malo, France
Communication dans un congrès hal-01209456v1

Ovalbumin aggregation due to heating in solution increases its in vitro digestibility, compared to the native and dry-heated protein

Catherine Guérin-Dubiard , N. Musikaphun , Didier Dupont , Julien Jardin , V. Briard-Bion
1 st Food Structures, Digestion & Health Conference, Jul 2012, Palmerston (NZ), New Zealand
Communication dans un congrès hal-00924773v1

Ovalbumin aggregation due to heating in solution increases its in vitro digestibility, compared to the native and dry-heated protein

Catherine Guérin-Dubiard , N. Musikaphun , Didier Dupont , Julien Jardin , V. Briard-Bion
1 st international conference on Food Digestion, Mar 2012, Cesena (IT), Italy
Communication dans un congrès hal-00849244v1

Striking Associative Properties of Food Proteins : a switch to control bulk properties of dispersed media

S. Pezennec , Cécile Le Floch-Fouéré , Said Bouhallab , Y. Desfougères , Valérie Lechevalier-Datin
POLYMERIX, May 2012, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-00936057v1

Ovalbumin aggregation due to heating in solution increases its in vitro digestibility, compared to the native and dry-heated protein

Catherine Guérin-Dubiard , N. Musikaphun , Didier Dupont , Julien Jardin , V. Briard-Bion
1 st Food Structures, Digestion & Health Conference, 2012, Palmerston (NZ), New Zealand
Communication dans un congrès hal-00849243v1
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Vers un contrôle des propriétés macroscopiques des milieux dispersés par les propriétés associatives des protéines alimentaires

Stephane Pezennec , Cécile Le Floch-Fouéré , Said Bouhallab , Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin
Polymerix 2012, 5. Colloque Européen : Diversité et perspectives d’applications industrielles des biopolymères, May 2012, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01209700v1

The satiating effect of egg is higher than fresh cheese when given as isocaloric "solid" preloads in humans

Agnès Marsset-Baglieri , Aldjia Diouani , Gilles Fromentin , Gheorghe Airinei , Robert Benamouzig
Experimental Biology Meeting 2011, Apr 2011, Washington D.C., United States
Communication dans un congrès hal-01186836v1
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Profil de sensibilisation aux protéines d'œuf et prédiction de la tolérance

Chantal C. Brossard , Fabienne Rance , Martine Drouet , Sandrine Legoué-Morillon , Evelyne Paty
6. Congrès Francophone d'Allergologie, Société Française d’Allergologie (SFA). Paris, FRA. Association Nationale de Formation Médicale Continue en Allergologie (ANAFORCAL)., Apr 2011, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02809240v1

How the physicochemical and structural properties of globular proteins affect their behavior at the air-solution interface and their foaming properties

S. Pezennec , Cécile Le Floch-Fouéré , Y. Desfougères , Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec
Third international conference on biofoams, Sep 2011, Capri (IT), France. non paginé
Communication dans un congrès hal-00729368v1
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OVONUTRIAL project: technologies impact on nutritional value and allergenicity of egg proteins

Francoise Nau , Claire Gaudichon , Pascal Sanders , Catherine Guérin-Dubiard , Didier Dupont
XIIIth European symposium on the quality of eggs and eggproducts, Jun 2009, Turku (FI), Finland
Communication dans un congrès hal-00730037v1

Comportement interfacial du lysozyme après traitement thermique à sec

Y. Desfougères , Julien Jardin , V. Vié , Valérie Lechevalier-Datin , S. Pézennec
4e Rencontres Biologie-Physique du Grand Ouest, Jun 2009, Ile de Berder (FR), France
Communication dans un congrès hal-00729978v1

The bioactive properties of ovoflavoprotein hydrolysate

A. Hietanen , M. Jääskeläinen , Francoise Nau , Thomas Croguennec , A. Pihlanto
XIIIth European symposium on the quality of eggs and egg products, Jun 2009, Turku (FI), Finland
Communication dans un congrès hal-00730089v1
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Modification of lysozyme by dry-heating: small cause, big effect

Yann Desfougères , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pézennec , Julien Jardin , S. Beaufils
XIIIe European Symposium on the quality of eggs and egg products, Jun 2009, Turku (FI), Finland. 11 p
Communication dans un congrès hal-00730023v1

Les traitements de pasteurisation et de séchage de l'oeuf entier ainsi que l'étuvage à sec du blanc d'oeuf modifient le coefficient d'efficacité protéique et la composition corporelle chez le rat

Valérie Lechevalier-Datin , Claire Gaudichon , Gilles Fromentin , Julien Piedcoq , Daniel Tomé
8. Journées francophones de nutrition (JFN), Dec 2009, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01173387v1

Heat treatment of ovalbumin powder: interfacial and foaming properties of the different molecular species generated.

Valérie Lechevalier-Datin , Yann Desfougères , K. Cheng , Stéphane Pezennec , Arnaud Saint-Jalmes
ECIS 2009, Sep 2009, antalya, Turkey
Communication dans un congrès hal-01003068v1

Sequential adsorption of egg-white proteins: relation with physical properties of interfacial film

Cécile Le Floch-Fouéré , Stéphane Pezennec , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Anne Renault
Food colloids: creating structure, delivering functionality, Apr 2008, Le Mans, France
Communication dans un congrès hal-00678269v1

Non-additive interfacial properties of ovalbumin and lysozyme in mixtures as revealed by PM-IRRAS and the study of foams

Cécile Le Floch-Fouéré , Stéphane Pezennec , Valérie Lechevalier-Datin , Sylvie Beaufils , B. Desbat
4th International Conference on Advanced Vibrational Spectroscopy (ICAVS4), Jun 2007, Corfou, Greece
Communication dans un congrès hal-00909249v1

Molecular approaches for the identification of novel egg components

Joël Gautron , Francoise Nau , K. Mann , Catherine Guérin-Dubiard , Sophie Réhault-Godbert
12. European Poultry Conference, Sep 2006, Vérone, Italy
Communication dans un congrès hal-01453941v1

Bioactive egg components and their potential uses

Marc Anton , Francoise Nau , Yves Nys
11. European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, May 2006, Doorwerth, Netherlands
Communication dans un congrès hal-01453972v1

Bioactive egg components and their potential uses

Marc Anton , F. Nau , Yves Y. Nys
11. European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, May 2005, Doowerth, Netherlands
Communication dans un congrès hal-02760882v1

Identification of 3 new minor hen egg white proteins

F. Nau , C. Guerin-Dubiard , Colette Désert , Joël Gautron , Wilfrid Carre
16. European Symposium on the Quality of Poultry Meat & 10. European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Sep 2003, Saint Brieuc - Ploufragan, France
Communication dans un congrès hal-02762457v1

Utilisations actuelles et potentielles des protéines de blanc d'oeuf de poule

A.C. Awade , C. Guerin-Dubiard , F. Nau , J.L. Thapon
1. Journées de la recherche avicole, Mar 1995, Angers, France
Communication dans un congrès hal-02779203v1
Image document

Nutritional quality of proteins from two beef co-products as determined in the growing pig

Rozenn Le Foll , Francoise Nau , Yann Le Gouar , Gwenaëlle Henry , Severine Chevalier
https://web.cvent.com/event/1783d29e-b98f-4342-b4a1-30dbaf3fc357/summary. The International Symposium: Dietary Protein for Human Health, Sep 2023, Utrecht (Netherlands), Netherlands. , 2023
Poster de conférence hal-04279361v1

In vitro digestion of a bread and cheese meal as dynamically and non-invasively investigated by Magnetic Resonance Imaging

Maja Musse , Steven Le Feunteun , Guylaine Collewet , Mattéi Ravilly , Stephane Quellec
ICEF14, Jun 2023, Nantes, France.
Poster de conférence hal-04184916v1
Image document

Characterization of the gelling properties of protein from bovine co-products using response surface methodology

Rozenn Le Foll , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Amélie Deglaire , Xavier Lambert
36th EFFoST International Conference 2022, Nov 2022, Dublin, Ireland. , 2022
Poster de conférence hal-03853921v1

Impact of milk specie and structure during in vitro gastrointestinal digestion of cow and sheep milk products

Tanguy Saviard , Stefano Nebbia , Olivia Ménard , Jordane Ossemond , Gwenaele Henry
7th International Conference on Food Digestion, May 2022, Cork, Ireland. , 2022
Poster de conférence hal-03663852v1

Structure of food matrix influences food bolus physical features and micronutrient oral bioaccessibility during mastication

Cindy Batisse , Caroline Buffière , Manon Hiolle , Francoise Nau , Isabelle Savary-Auzeloux
Food Oral Processing, Jul 2021, Valence, Spain
Poster de conférence hal-03456551v1

Mapping the spatiotemporal disintegration and release of nutrient from egg white gel microstructure during in vitro gastric digestion

Geeshani Somaratne , Francoise Nau , Maria J. Ferrua , Jaspreet Singh , Aiqian Ye
8th International Symposium on "Delivery of Functionality in Complex Food Systems, Jul 2019, Porto, Portugal. 2019
Poster de conférence hal-02737478v1

The Anti-Bacterial Iron-Restriction Defence Mechanism of Egg White: The Potential Role of Lipocalin-Like Proteins in Resistance against Salmonella

Louis Julien , Kimon-Andreas Karatzas , Florence Baron , Marie-Françoise Cochet , Sylvie Bonnassie-Rouxin
ASM congress (American Society for Microbiology), Jun 2019, San Francisco, United States. , 2019
Poster de conférence hal-02790284v1

Role of native egg white protein gel microstructure on the diffusion of gastric pepsin

Geeshani Somaratne , Francoise Nau , Maria J. Ferrua , Jaspreet Singh , Aiqian Ye
8th International Symposium on "Delivery of Functionality in Complex Food Systems, Jul 2019, Porto, Portugal. 2019
Poster de conférence hal-02737473v1

In vitro digestion evidence of how plant proteins modulate infant formulas digestibility

Linda Le Roux , Olivia Ménard , R. Chacon , Romain Jeantet , Amélie Deglaire
6.International Conference on Food Digestion, Apr 2019, Grenade, Spain. , 2019
Poster de conférence hal-02100428v1
Image document

Food matrix structure (from biscuit to custard) impacts on folate bioavailability in healthy volunteers

Caroline Buffière , Manon Hiolle , Ruddy Richard , Nathalie Meunier , Bruno Pereira
6.International Conference on Food Digestion, Apr 2019, Grenade, Spain. , 2019
Poster de conférence hal-02100444v1
Image document

Influence de la texture des aliments sur la digestion des macronutriments et la libération de micronutriments: étude in vitro sur masticateur et digesteur dynamique paramétrés à partir de données in vivo

Manon Hiolle , Olivia Ménard , Jordane Ossemond , C Batisse , Marie-Agnès Peyron
Journées francophones de nutrition, Dec 2019, Rennes, France. , 2019
Poster de conférence hal-02738014v1
Image document

Investigating in vitro digestion of food models to explain in vivo micronutrient bioavailability

Manon Hiolle , Beatrice Gleize , N. Meunier , B. Pereira , R. Richard
6.International Conference on Food Digestion, Apr 2019, Grenade, Spain. , 2019
Poster de conférence hal-02100429v1

Impact of food structure on lipophilic micronutrients bioavailability: a human study

Beatrice Gleize , Manon Hiolle , N Meunier , B Pereira , R Richard
Bioavailability 2018, Sep 2018, Norwich, United Kingdom. , 2018
Poster de conférence hal-01887281v1

Involvement of raw and heated egg yolk in children food allergy to egg

Chantal Brossard , Fabienne Rancé , Anne Juchet , M. Drouet , Evelyne Paty
International Egg Symposium, Oct 2018, Kyoto, Japan. , 2018
Poster de conférence hal-01901470v1

Egg white exposure induces membrane depolarization of Salmonella Enteritidis

Marie-Françoise Cochet , Sylvie Bonnassie-Rouxin , Francoise Nau , Sophie Jan , Florence Baron
Symposium Salmomella and Salmonellosis I3S 2018, Sep 2018, Saint MALO, France. , 2018
Poster de conférence hal-02737918v1

Dry heating of lysozyme: strong effects regarding antimicrobial activity

Francoise Nau , Mélanie Derde , Gilles Paboeuf , Catherine Guérin-Dubiard , Marie-Françoise Cochet
International Egg Symposium, Oct 2018, Kyoto, Japan. , 2018
Poster de conférence hal-01901488v1

Global gene-expression analysis of the response of Salmonella Enteritidis to egg-white exposure

Florence Baron , S. Bonnassié , Maria Alabdeh , Marie-Françoise Cochet , Catherine Guérin-Dubiard
International Egg Symposium, Oct 2018, Kyoto, Japan. , 2018
Poster de conférence hal-01901474v1

Changement de sources protéiques des formules infantiles : degré d’hydrolyse et bioaccessibilité des acides aminés

Linda Le Roux , Francoise Nau , Pierre Schuck , R. Chacon , Romain Jeantet
Les Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France. , 2018
Poster de conférence hal-01946287v1

Heat treatments applied to egg product have a rather low impact on in vivo allergenicity, despite significant changes in protein digestibility and antigenicity

Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Maryvonne Pasco , Angélique Gillard , Nuttinee Musikaphun
International Egg Symposium, Oct 2018, Kyoto, Japan. , 2018
Poster de conférence hal-01901473v1

Role of gastric juice diffusion into steamed and fried orange-fleshed sweet potatoes on the macro- and micro-structural changes and nutrient release during static in-vitro gastric digestion

Geeshani M. Somaratnea , Jaspreet Singh , Maria J. Ferrua , Aiqian Ye , Didier Dupont
First NZFSSRC Annual Meeting (The New Zealand Food Safety Science & Research Centre), Jul 2017, Nelson, New Zealand. , 2017
Poster de conférence hal-02490080v1

Interaction of native and dry-heated ovotransferrin with E.coli lipopolysaccharide monolayer

Youcef Menacer , Gilles Paboeuf , Catherine Guérin-Dubiard , Francoise Nau , Véronique Vié
EMBO "Towards novel therapies: Emerging insights from structural and molecular biology", Mar 2017, Groningen, Netherlands. 2017
Poster de conférence hal-02417385v1

Exploring in vivo gastric digestion of egg white gels: impact of the initial gel structure and texture

Francoise Nau , Kéra Nyemb , T Boucher , Catherine Guérin-Dubiard , M. Ferrua
5. International Conference on Food Digestion, Apr 2017, Rennes, France. , 2017
Poster de conférence hal-01603787v1

In vivo digestion of DHA-enriched egg products: Effect of the food matrix structure on the DHA digestion kinetics and bioavailability.

Carlos Pineda Vadillo , Catherine Guérin-Dubiard , Claire Bourlieu-Lacanal , Francoise Nau , Didier Dupont
5. International Conference on Food Digestion, Apr 2017, Rennes, France. , 2017
Poster de conférence hal-01506624v1
Image document

Films de Langmuir: modèle membranaire des bactéries, analyse par microscopie à force atomique

Véronique Vié , Youcef Menacer , Mélanie Derde , Gilles Paboeuf , Francoise Nau
Forum des microscopies à sonde locale, Mar 2017, Montpellier, France. 2017
Poster de conférence hal-02417525v1

Improving emulsifying properties of egg white protein by partial hydrolysis

Hatta Hajime Hatta , Wang Yu , M. Yamashita , Francoise Nau
Annual Meeting of the JSBBA (Japan Society for Bioscience, Biotechnology and Agrochemistry), Mar 2016, Sapporo, Japan. , 2016
Poster de conférence hal-02743737v1

Antimicrobial activity of proteins against E. coli. Investigation using interfacial technics

V. Vié , Mélanie Derde , Youcef Menacer , Catherine Guérin-Dubiard , Francoise Nau
GERLI LES LIPIDES DES MICROBES ET DE L'HOTE, Oct 2016, Toulouse, France
Poster de conférence hal-02417590v1

Transport of food digesta and model particles in the small intestinal mucus

Adam Macierzanka , A.R. Mackie , Didier Dupont , Francoise Nau , Olivia Ménard
4th International Conference of Food Digestion, Mar 2015, Naples, Italy. , 2015
Poster de conférence hal-01209787v1
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Egg white kills [i]Bacillus cereus[/i] group bacteria through a mechanism involving ovotransferrin

Sophie Jan , Fabienne Gonnet , Maryvonne Pasco , Julien Jardin , Michel Gautier
bactéries sporulantes pathogènes ou d'intérêt technologique, Jul 2015, Paris, France. 2015
Poster de conférence hal-01173074v1

How the physicochemical properties of egg white gel influence the in vivo gastric digestion process: Spatio-temporal mapping

Kéra Nyemb , S.M Rutherfurd , Catherine Guérin-Dubiard , Didier Dupont , Francoise Nau
4th International Conference of Food Digestion, Mar 2015, Naples, Italy. , 2015
Poster de conférence hal-01209785v1

Delivering anthocyanins in the gastrointestinal tract: processing conditions and food matrix effect

Carlos Pineda Vadillo , Catherine Guérin-Dubiard , Francoise Nau , Didier Dupont , T. Toth
4th International Conference of Food Digestion, Mar 2015, Naples, Italy. , 2015
Poster de conférence hal-01209791v1

Towards a new generation of DHA-enriched foods: maximizing DHA bioavailability by considering the food matrix effect

Carlos Pineda Vadillo , Catherine Guérin-Dubiard , Claire Bourlieu-Lacanal , Francoise Nau , Didier Dupont
4th International Conference of Food Digestion, Mar 2015, Naples, Italy. , 2015
Poster de conférence hal-01209790v1

How the matrix characteristics of egg white gel influence the in vivo gastric digestion process: Spatio-temporal mapping

Kéra Nyemb , M. Shane Rutherfurd , Catherine Guérin-Dubiard , Didier Dupont , Francoise Nau
6.International Symposium on “Delivery of Functionality in Complex Food Systems: Physically inspired approaches from the nanoscale to the microscale”, Jul 2015, Paris, France. , 2015
Poster de conférence hal-01209854v1

Exploring the mechanisms of membrane insertion of native and dry-heated lysozyme: use of E. coli lipopolysaccharide monolayers

Mélanie Derde , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Gilles Paboeuf
6. Rencontres de Biologie Physique du Grand Ouest, Jun 2014, Le Mans, France. , 2014
Poster de conférence hal-01209635v1

Exploring the mechanisms of membrane insertion of native and dry-heated lysozyme: use of [i]E. coli[/i] lipopolysaccharide monolayers

Mélanie Derde , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Gilles Paboeuf
4. International Symposium on Antimicrobial Peptides 2014, AMP 2014, Jun 2014, Lorient, France. , 2014
Poster de conférence hal-01209634v1

Delivering anthocyanins in the gastrointestinal tract: processing conditions and food matrix effect

Carlos Pineda Vadillo , Tamas Toth , Attila Tanai , Eva Csavajda , Marisa Sanz Buenhombre
11. NuGOweek Nutrigenomics of Foods, Sep 2014, Castellammare di Stabia, Italy. , 2014
Poster de conférence hal-01209730v1

Colloidal transport in the intestinal mucus

Adam Macierzanka , Alan Mackie , Didier Dupont , Francoise Nau
Food Structures, Digestion and Health International Conference, Oct 2013, Melbourne, Australia. , 2013
Poster de conférence hal-01209537v1

Colloidal transport in the intestinal mucus

Adam Macierzanka , A Mackie , Didier Dupont , Francoise Nau
2 International Conference on Food Digestion, Mar 2013, Madrid, Spain. , 2013
Poster de conférence hal-01209431v1

Bacterial membrane pertubation by native versus dry-heated lysozyme

Mélanie Derde , Catherine Guérin-Dubiard , Valérie Lechevalier-Datin , Sophie Jan , Florence Baron
GEM/GERLI lipidomics meeting: from membranes to pathologies, Nov 2013, St-Jean Cap Ferrat, France. , 2013
Poster de conférence hal-01209519v1

Evidence by AFM-imaging of morphological differences between E. coli K12 cells treated with native and dry-heated lysozyme

Mélanie Derde , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Sophie Jan
Forum des Microscopies à Sonde Locale, Mar 2013, Spa, Belgium. , 2013
Poster de conférence hal-01209467v1
Image document

Quantitative Mass Spectrometry for nutritional peptidomics Evaluating the impact of food processing by multivariate statistical approaches

Kéra Nyemb , Julien Jardin , David Causeur , Catherine Guérin-Dubiard , Didier Dupont
EUPA 2013, Oct 2013, Saint-Malo, France. 2013
Poster de conférence hal-01209499v1

The structure of ovalbumin aggregates drives the proteolysis and pattern of peptide fractions generated during simulated digestion

Kéra Nyemb , Catherine Guérin-Dubiard , Didier Dupont , Shane M. Rutherfurd , Francoise Nau
Biopolymers 2013, Dec 2013, Nantes, France. , 2013
Poster de conférence hal-01209527v1

The structure of ovalbumin aggregates drives the proteolysis and pattern of peptide fractions generated during simulated digestion

Kéra Nyemb , Catherine Guérin-Dubiard , Didier Dupont , S M Rutherfurd , Francoise Nau
2 International Conference on Food Digestion, Mar 2013, Madrid, Spain. , 2013
Poster de conférence hal-01209433v1

The structure of ovalbumin aggregates drives the proteolysis and pattern of peptide fractions generated during simulated digestion

Didier Dupont , Kéra Nyemb , Catherine Guérin-Dubiard , Francoise Nau
Food Structures, Digestion and Health International Conference, Oct 2013, Melbourne, Australia. , 2013
Poster de conférence hal-01209540v1

Bacterial membrane perturbation by native versus dry-heated lysozyme

Mélanie Derde , Catherine Guérin-Dubiard , Valérie Lechevalier-Datin , Sophie Jan , Florence Baron
Biomicroworld, Oct 2013, Madrid, Spain. , 2013
Poster de conférence hal-01209489v1

Ovalbumin aggregation due to heating in solution increases its in vitro digestibility, compared to the native and dry-heated protein

Catherine Guérin-Dubiard , Nuttinee Musikaphun , Didier Dupont , Julien Jardin , Valérie Briard-Bion
1 st international conference on Food Digestion, Mar 2012, Cesena, Italy. Cost Infogest, 2012
Poster de conférence hal-01209326v1

Ovalbumin aggregation due to heating in solution increases its in vitro digestibility, compared to the native and dry-heated protein

Catherine Guérin-Dubiard , Nuttinee Musikaphun , Didier Dupont , Julien Jardin , Valérie Briard-Bion
1 st Food Structures, Digestion & Health Conference, Mar 2012, Palmerston North, New Zealand. , 2012
Poster de conférence hal-01454210v1

Processing modifies in vitro egg protein digestibility as well as protein efficiency ratio and body composition in rats

Claire Gaudichon , Gilles G. Fromentin , Julien Piedcoq , Daniel D. Tomé , Didier Dupont
International Symposium: Dietary Protein for Human Health, Mar 2011, Auckland, New Zealand. Palmerston North Historical Society, 2011, 124 p., 2011, Symposium Proceedings: International Symposium Dietary Protein for Human Health 2011: Skycity Convention Centre, Auckland, New Zealand, 27-30 March 2011
Poster de conférence hal-02748493v1

The satiating effect of egg is higher than fresh cheese in humans

Agnès Marsset-Baglieri , Gilles Fromentin , Francoise Nau , G. Airinei , A. Diouani
11. European Nutrition Conference (FENS), Oct 2011, Madrid, Spain. Karger, Annals of Nutrition and Metabolism, 58 (Suppl. 3), 443 p., 2011, Annals of Nutrition and Metabolism
Poster de conférence hal-01186849v1

Etude du comportement aux interfaces du lysozyme natif de blanc d'oeuf de poule en vue d'une étude comparée avec du lysozyme traité thermiquement

Valérie Lechevalier-Datin , Coralie Pasquier , Morgane Havard , Catherine Guérin-Dubiard , Francoise Nau
5. Rencontres de Biologie Physique du Grand Ouest, Jun 2011, Rennes, France. 2011
Poster de conférence hal-01454426v1

Studies at liquid air interface: a powerful toolbox to study interactions between biomolecules

Valérie Lechevalier-Datin , Sylvie Beaufils , Anne Renault , Véronique Vié , Stéphane Pezennec
4ième colloque Molécules Ingrédients Santé, May 2011, Quimper, France. , 2011
Poster de conférence hal-01454420v1

Dietary proteins poorly contribute to the endogenous production of glucose in humans after egg ingestion

Claire Fromentin , Aldjia Diouani , Catherine Luengo-Guyonnot , Laurent Flet , Francoise Nau
Experimental Biology Meeting 2011, Apr 2011, Washington D.C., United States. Federation of American Societies for Experimental Biology, FASEB Journal, 25, 2011, FASEB Journal
Poster de conférence hal-01186834v1

How the physicochemical and structural properties of globular proteins affect their behavior at the air-solution interface and their foaming properties

Stéphane Pezennec , Cécile Le Floch-Fouéré , Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec
Third international conference on biofoams, Sep 2011, Capri, Italy. , 2011, Third international conference on biofoams
Poster de conférence hal-01454294v1

Dietary proteins poorly contribute to the endogenous production of glucose after egg ingestion in humans

Claire Fromentin , Claire Gaudichon , Francoise Nau , P. Sanders , A. Diouani
11. European Nutrition Conference (FENS), Oct 2011, Madrid, Spain. Karger, Annals of Nutrition and Metabolism, 58 (Suppl. 3), 443 p., 2011, Annals of Nutrition and Metabolism
Poster de conférence hal-01186854v1

Assessement of the nutritional quality of egg proteins in humans using intrinsic and uniformly doubly [15N]-[13C]- labelling

Claire C. Fromentin , Claire Gaudichon , Jean-Noel J.-N. Thibault , Marc Anton , Daniel D. Tomé
International Symposium: Dietary Protein for Human Health, Mar 2011, Auckland, New Zealand. Palmerston North Historical Society, 2011, 124 p., 2011, Symposium Proceedings: International Symposium Dietary Protein for Human Health 2011: Skycity Convention Centre, Auckland, New Zealand, 27-30 March 2011
Poster de conférence hal-02747624v1
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Profil de sensibilisation aux protéines d'œuf et prédiction de la tolérance

Chantal C. Brossard , Fabienne Rance , Martine Drouet , Sandrine Legoué-Morillon , Evelyne Paty
Rencontres de la recherche en santé dans le Grand Ouest, May 2010, Nantes, France. 1 p., 2010
Poster de conférence hal-02823884v1

Environmental conditions and molecular fractions involved in the antimicrobial activity of egg white against S. Enteritidis

Maria Alabdeh , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Michel Gautier , Marie-Françoise Cochet
13 S International Symposium Salmonella and Salmonellosis, Jun 2010, Saint Malo, France. 2010
Poster de conférence hal-01136707v1

À énergie égale, un en-cas à base d’oeuf est plus satiétogène qu’un en-cas à base de fromage blanc chez l’Homme

A. Djiouani , Claire Gaudichon , Gilles Fromentin , G. Airinei , R. Benamouzig
8. Journées Francophones de Nutrition, Dec 2010, Lille, France. Elsevier Masson SAS Editeur, Nutrition Clinique et Métabolisme, 24, 2010, Nutrition Clinique et Métabolisme
Poster de conférence hal-01173402v1

Controlling spontaneous protein self-assembly into microspheres in binary systems

Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec , Francoise Nau , Said Bouhallab
24th Conference of the European Colloid and Interface Society ECIS 2010, Sep 2010, Prague, Czech Republic. , Progress in Colloid and Polymer Science, 138, 202 p., 2010, Progress in Colloid and Polymer Science
Poster de conférence hal-01454288v1

Formation spontanée de microsphères dans des mélanges de protéines globulaires

Valérie Lechevalier-Datin , Yann Desfougeres , Thomas Croguennec , Said Bouhallab , Francoise Nau
4. Rencontres biologie physique du grand ouest, Jun 2009, Vannes, France. 2009
Poster de conférence hal-01454419v1

Modification of lysozyme by dry-heating: small cause, big effect.

Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Julien Jardin , Sylvie Beaufils
XIIIe European Symposium on the quality of eggs and egg products, Jun 2009, Turku, Finland. , 2009, World Poultry Science Association, Proceedings of the 19th European Symposium on Quality of Poultry Meat, 13th European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Turku, Finland, 21-25 June 2009
Poster de conférence hal-01454386v1
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Succinimide formation in lysozyme by heating (80°C) in the dry state decreases protein stability but do not impact on secondary or tertiary structure

Yann Desfougeres , Julien Jardin , Valérie Lechevalier-Datin , Daniel Mollé , Francoise Nau
34th FEBS congress, Jul 2009, Prague, Czech Republic. FEBS Journal, 276: Special Issue: Abstracts of the 34th FEBS Congress, 425p., 2009, FEBS Journal. ⟨10.1111/j.1742-4658.2009.07045.x⟩
Poster de conférence hal-01454384v1

Comportement interfacial du lysosyme apres traitement thermique a sec

Yann Desfougeres , Julien Jardin , Véronique Vié , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec
4. Rencontres Biologie-Physique du Grand Ouest, Jun 2009, Vannes, France. 2009
Poster de conférence hal-01454385v1
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Dry heating of egg white proteins: how a multiscale approach may help to predict foaming properties from 2D interface measurements

Valérie Lechevalier-Datin , Yann Desfougeres , Ken Cheng , Stéphane Pezennec , Anniina Salonen
23. conference of the european colloid and interface society, Sep 2009, Antalya, Turkey. Springer-Verlag, Progress in Colloid and Polymer Science, 70 p., 2009, Progress in Colloid and Polymer Science
Poster de conférence hal-01454433v1

Les Oeufs ? 60 clés pour comprendre

Florence Baron , Catherine Guérin-Dubiard , Francoise Nau
Editions Quae, 128 p., 2017, Clés pour Comprendre (Quae), 978-2-7592-2657-3
Ouvrages hal-01515005v1

Science et technologie de l'oeuf

Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Florence Baron , Jean-Louis Thapon
Lavoisier TEC et DOC Editions, 562 p., 2010, Collection Sciences et Techniques Agroalimentaires, 2743012242
Ouvrages hal-01349139v1

Science et technologie de l'oeuf : De l'oeuf aux ovoproduits, volume 2

Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Florence Baron , Jean-Louis Thapon
Lavoisier TEC et DOC, 2, 562 p., 2010, Collection Sciences et Techniques Agroalimentaires, 978-2-7430-1224-3
Ouvrages hal-01454446v1

Science et technologie de l'oeuf : Production et Qualité, volume 1

Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Florence Baron , Jean-Louis Thapon
Lavoisier TEC et DOC, 1, 350 p., 2010, Collection Sciences et Techniques Agroalimentaires, 978-2-7430-1224-3
Ouvrages hal-01454447v1

Science et technologie de l'oeuf. De l'oeuf aux ovoproduits

Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Florence Baron , Jean-Louis Thapon
Tec & Doc, Lavoisier, 552 p, 2010, 978-2743012243
Ouvrages hal-00729612v1

Chemistry and characterization of egg components Egg white Part 2 pp 73-101

Francoise Nau
Yoshinori Mine, Vincent Guyonnet, Hajime Hatta, Françoise Nau, Ning Qiu. Handbook of Egg Science and Technology, CRC Press Taylor and Francis Group, pp.806 Pages, 2023, 9781032156606
Chapitre d'ouvrage hal-04232772v1

From Bite to Nutrient: The Importance of Length Scales

Didier Dupont , Francoise Nau
Interdisciplinary Approaches to Food Digestion, Springer International Publishing, 358 p., 2019, 978-3030039004. ⟨10.1007/978-3-030-03901-1⟩
Chapitre d'ouvrage hal-02025840v1

Presentation of the Ovoproduct Matrix

Marc Anton , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Anne Meynier
Alteration of Ovoproducts, ISTE Editions, 302 p., 2018, 9781785482717. ⟨10.1016/B978-1-78548-271-7.50001-8⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01861722v1

From Eggs to Egg Products

Marc Anton , Francoise Nau , Romain Jeantet
Handbook of Food Science and Technology 3, 3, ISTE Ltd, 421 p., 2016, Food Science and Technology, 978-1-84821-934-2
Chapitre d'ouvrage hal-01349151v1

Powdered egg

Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Romain Jeantet
Handbook of food powders, 255, Woodhead Publishing Limited, 660 p., 2013, Woodhead Publishing in Food Science, Technology and Nutrition, 978-0-85709-513-8. ⟨10.1533/9780857098672.3.484⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01209494v1

Les émulsions et les mousses à base d'oeufs

Marc Anton , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau
Emulsions laitières et Foisonnement, Lavoisier, 482 p., 2013, 978-2-7462-3203-7
Chapitre d'ouvrage hal-01209478v1

Processed egg products

Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec , Marc Anton , Francoise Nau
Improving the safety and quality of eggs and egg products Volume 1: Egg chemistry, production and consumption, 213, Woodhead Publishing Ltd, 2011, Woodhead Publishing in Food Science, Technology and Nutrition, 978-1-84569-754-9
Chapitre d'ouvrage hal-01454198v1

Bioactive fractions of eggs for human and animal health

M. Anton , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard
Immerseel, F. Improving the safety and quality of eggs and egg products : Egg safety and nutritional quality (Volume 2), Woodhead Publishing, pp.321-345, 2011, 978 0 85709 072 0
Chapitre d'ouvrage hal-00729337v1

The nutritional quality of eggs

I. Seuss-Baum , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard
Improving the safety and quality of eggs and egg products. Volume 2: Egg safety and nutritional quality, 214, Woodhead Publishing Ltd, 2011, Woodhead Publishing in Food Science, Technology and Nutrition, 978-0-85709-072-0
Chapitre d'ouvrage hal-01454200v1

Bioactive fractions of eggs for human and animal health

Marc Anton , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard
Improving the safety and quality of eggs and egg products Volume 2 : Egg safety and nutritional quality, 214, Woodhead Publishing Ltd, 2011, Woodhead Publishing in Food Science, Technology and Nutrition, 978-0-85709-072-0
Chapitre d'ouvrage hal-01454195v1

The nutritional quality of eggs

I. Seuss-Baum , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard
Immerseel, F. Improving the safety and quality of eggs and egg products: Egg safety and nutritional quality (Volume 2), Woodhead Publishing, pp.201-236, 2011
Chapitre d'ouvrage hal-00729398v1

Processed egg products

Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec , M. Anton , Francoise Nau
Nys, Y. Improving the safety and quality of eggs and egg products: Egg chemistry, production and consumption (Volume 1), Woodhead Publishing, non paginé, 2011, 978 1 84569 754 9
Chapitre d'ouvrage hal-00729385v1

Les ovoproduits impropres à la consommation humaine (ICH)

Francoise Nau , Michel Pousset
Science et technologie de l'oeuf Volume 2 De l'oeuf aux ovoproduits, 2, Tec et Doc, 562 p, 2010, Collection Sciences et Techniques Agroalimentaires, 978-2-7430-1224-3
Chapitre d'ouvrage hal-01454445v1

Les ovoproduits impropres à la consommation humaine

Francoise Nau , M. Pousset
Guérin-Dubiart, Catherine. Science et technologie de l'oeuf Volume 2 De l'oeuf aux ovoproduits, Tec et Doc, pp.513-525, 2010, 9782743012243
Chapitre d'ouvrage hal-00729567v1

Fractionnement de l'oeuf

Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Florence Baron , Jean-Louis Thapon
Science et technologie de l'œuf. Volume 2, De l'œuf aux ovoproduits, Tec et Doc, 2010, Collection Sciences et Techniques Agroalimentaires, 978-2-7430-1224-3
Chapitre d'ouvrage hal-01454144v1

Les ovoproduits en Chine et en Amérique du Nord

Francoise Nau , Ying Ma , Yoshinori Mine , Marie Yang
Science et technologie de l'œuf. Volume 2, De l'œuf aux ovoproduits, Tec et Doc, 2010, Collection Sciences et Techniques Agroalimentaires, 978-2-7430-1224-3
Chapitre d'ouvrage hal-01454443v1

Composition de l'oeuf

Catherine Guérin-Dubiard , M. Anton , Joël Gautron , Y. Nys , Francoise Nau
Nau, Françoise. Science et technologie de l'oeuf Volume 2 De l'oeuf aux ovoproduits, Lavoisier Tec et Doc, pp.1-176, 2010, 978-2-7430-1224-3
Chapitre d'ouvrage hal-00729464v1

Composition de l'oeuf

Catherine Guérin-Dubiard , Marc Anton , Joël Gautron , Yves Y. Nys , Francoise Nau
Science et technologie de l'oeuf Volume 2 De l'oeuf aux ovoproduits, Tec et Doc, 2010, Sciences et Techniques Agroalimentaires, 978-2-7430-1224-3
Chapitre d'ouvrage hal-02822901v1

valeur nutritionnelle et allergénicité

Yoshiko Yamakawa , Francoise Nau
Science et technologie de l'oeuf Volume 2 De l'oeuf aux ovoproduits, 2, Tec et Doc, 562 p, 2010, Collection Sciences et Techniques Agroalimentaires, 978-2-7430-1224-3
Chapitre d'ouvrage hal-01454442v1

Les ovoproduits en Chine et en Amérique du Nord

Y. Ma , Francoise Nau , Y. Mine , M. Yang
Guérin-Dubiart, Catherine. Science et technologie de l'oeuf Volume 2 De l'oeuf aux ovoproduits, Tec et Doc, pp.279-320, 2010, 9782743012243
Chapitre d'ouvrage hal-00729566v1
Image document

Egg proteins

Valérie Lechevalier-Datin , Marc Anton , Francoise Nau
Handbook of hydrocolloids, 173 (2. édition), CRC press, 948 p., 2009, Woodhead Publishing in Food Science, Technology and Nutrition, 978-1-4398-0820-7
Chapitre d'ouvrage hal-01454417v1

Egg proteins

M. Anton , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin
G.O. Phillips. Handbook of hydrocolloids, Woodhead Publishing, non paginé, 2009
Chapitre d'ouvrage hal-00729182v1

Avidine

Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Thomas Croguennec
Bioactive Egg Compounds, Editions Springer, 298p., 2007, 978-3540378839
Chapitre d'ouvrage hal-01349148v1

Avidin-Biotin Technology

Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Thomas Croguennec
Bioactive Egg Compounds, Editions Springer, 298p., 2007, 978-3540378839
Chapitre d'ouvrage hal-01349149v1

Riboflavin -binding protein (flavoprotein)

Catherine Guérin-Dubiard , Thomas Croguennec , Francoise Nau
Bioactive Egg Compounds, Editions Springer, 298p., 2007, 978-3540378839
Chapitre d'ouvrage hal-01349137v1

Minor protein

Catherine Guérin-Dubiard , Francoise Nau
Bioactive Egg Compounds, Editions Springer, 298p., 2007, 978-3540378839
Chapitre d'ouvrage hal-01349142v1

Ovalbumin and gene-related proteins

Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard
Bioactive Egg Compounds, Editions Springer, 298p., 2007, 978-3540378839
Chapitre d'ouvrage hal-01349143v1

Protéines végétales et animales

Serge Bérot , F. Nau , J.L. Thapon , F. Quemeneur , P. Jaouen
Les séparations par membrane dans les procédés de l'industrie alimentaire, Technique et Documentation, 1998, Sciences et Techniques Agroalimentaires, 2-7430-0228-X
Chapitre d'ouvrage hal-02837894v1

Hydrolysats de protéines laitières

Said Bouhallab , Joelle Léonil , Francoise Nau , Henri Goudédranche , Georges Daufin
Les séparations par membrane dans les procédés de l'industrie alimentaire, Lavoisier TEC et DOC Editions, 592p., 1998, Collection Sciences et Techniques Agroalimentaires, 2-7430-0228-X
Chapitre d'ouvrage hal-01349150v1

Le cassage et la séparation du blanc et du jaune

Francoise Nau
l'Oeuf et les Ovoproduits, Tec & doc, 344 p., 1994, Collection Sciences et Techniques Agroalimentaires, 2-85206-903-2
Chapitre d'ouvrage hal-01349136v1

La congélation

Francoise Nau
l'Oeuf et les Ovoproduits, Ed. Tec & Doc, 344 p., 1994, Collection Sciences et Techniques Agroalimentaires
Chapitre d'ouvrage hal-01349144v1

L'aviculture, une filière d'avenir

Sandrine Lagarrigue , Isabelle Bouvarel , Michel Jacques M.J. Duclos , Francoise Nau , Frédéric Lecerf
L'aviculture, une filière d'avenir, 2018
Autre publication scientifique hal-04216732v1

Processing modifies in vitro egg protein digestibility, as well as protein efficiency ratio and body composition in rats

Claire Gaudichon , G. Fromentin , J. Piedcoq , Daniel Tomé , Didier Dupont
2011, non paginé
Autre publication scientifique hal-00729386v1

Assessment of the nutritional quality of egg proteins in humans using intrinsic

C. Fromentin , Claire Gaudichon , J.N. Thibault , M. Anton , Daniel Tomé
2011, pp.111-111
Autre publication scientifique hal-00729336v1

Studies at the Liquid-Air Interface : a Powerful Toolbox to Study Interactions Between Biomolecules

A. Renault , Sylvie Beaufils , V. Vié , S. Ameziane , S. Pezennec
2011, non paginé
Autre publication scientifique hal-00842534v1

Etude du comportement aux interfaces du lysozyme natif issu du blanc d'œuf de poule en vue d'une étude comparée avec du lysozyme traité thermiquement.

C. Pasquier , M. Havard , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Francoise Nau
2011, pp.47
Autre publication scientifique hal-00729354v1

Controlling Spontaneous Protein Self-assembly into Microspheres in Binary Systems

Y. Desfougères , Thomas Croguennec , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Said Bouhallab
2010, non paginé
Autre publication scientifique hal-00729470v1

Dry-heating of egg white proteins: how a multiscale approach may help to predict foaming properties from 2D interface measurements.

Valérie Lechevalier-Datin , Y. Desfougères , K. Cheng , S. Pezennec , A. Salonen
2009, non paginé
Autre publication scientifique hal-00729165v1

Succinimidyl residue formation in lysozyme without conformational changes:consequences on molecular stability and amyloid fibril formation propensity

Y. Desfougères , Julien Jardin , Valérie Lechevalier-Datin , D. Mollé , Francoise Nau
2009, non paginé
Autre publication scientifique hal-00730078v1

Formation spontanée de microsphères dans des mélanges de protéines globulaires

Y. Desfougères , Thomas Croguennec , Valérie Lechevalier-Datin , Said Bouhallab , Francoise Nau
2009, non paginé
Autre publication scientifique hal-00729211v1

Les traitements de pasteurisation et de séchage de l'œuf entier ainsi que l'étuvage du blanc d'œuf modifient le coefficient d'efficacité protéique et la composition corporelle chez le rat

Claire Gaudichon , G. Fromentin , J. Piedcoq , Daniel Tomé , Valérie Lechevalier-Datin
2009, non paginé
Autre publication scientifique hal-00730005v1

Structural to functional properties of lysozyme heated at 80°C in the dry state

Yann Desfougères , Valérie Lechevalier-Datin , S. Pézennec , F. Artzner , S. Beaufils
2008, non paginé
Autre publication scientifique hal-00729807v1