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sandrine guillou

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Présentation

** Currently deputy head of SECALIM, Oniris, Nantes** **From June 2022 to may 2023 Head of SECALIM, Oniris, Nantes** **May 2018-May 2022 Deputy Head of SECALIM, Oniris, Nantes** Support missions to the Unit Management** (Organization and scientific strategy of the unit, Human resources management, Representation of the Management at Oniris and INRAE meetings, Financial management) **From May 2005 Research Engineer at SECALIM, Oniris, Nantes** **Research Missions** :** - **Writing/editing of new scientific projects** between Microbial risk assessment and omics data - **Scientific and technical management of projects** in the field of microbiological food safety using quantitative risk assessment approaches with predictive microbiology models. - **Supervision of[ phD theses ](http://www.theses.fr/fr/060815256)**(**4 from** 2016) on the research of gene biomarkers of Campylobacter behavior, & on the modeling of bacterial spoilage - **Development and/or implementation of new experimental or statistical methodologies** to better understand or quantify the microbial risk: - **Interpreting, disseminating and promoting research results :** 45 international publications (including 6 eas first author, 7 as second and 10 last author) ; h-index = 14 **Teaching missions:** Tutorial in the field of food safety and microbiology for the initial training of veterinary students (3rd and 4th year) (96 h eq. TD from 2005 to 2012 then 50 h in 2012- 2014 and 30 h in 2014 and 2015) **Oct. 2002 - April 2005 Research Engineer at Ecole Nationale Supérieure des Industries Agricoles et Alimentaires (ENSIA), Massy, 91** Research missions:** ATP and microbial stress (determination of microbial ATP by HPLC); Responsibility for HPLC and flow cytometer equipment: Supervision and training of personnel, drafting of quality procedures **Teaching: in 2003 : CNAM, Chaire de Biochimie, Paris** General and Food Microbiology Course (12 h) **2001-2002 Temporary teaching assistant - Research executive at Ecole Nationale Vétérinaire de Nantes** **Teaching missions:** Tutorial in the field of food safety and microbiology (96 h eq. TD) **Research :** Development of a Quantitative PCR method adapted to *Listeria monocytogenes* **1998-2001 Project manager for a university thesis at Laboratoire d’Analyse Isotopique et Electrochimique de Métabolismes UMR CNRS 6006, Nantes** **Research missions:** phD project: Development of a new gentle method of inactivation of *Saccharomyces cerevisiae* by electrolysis current **Teaching missions :** Monitorat in Chemistry (UFR Sciences) and Practical and Directed Work of Chemistry and Biochemistry in Deug A and B at the University of Nantes (64 h eq. TD) **1997 Research executive at IFREMER, Nantes** **Research missions:** Extraction, purification and characterization of an enzyme (calpain) involved in fish freshness
**Actuellement Directrice adjointe d'Unité à SECALIM, Oniris, Nantes** **Entre Juin 2022 et mai 2023 Directrice d’Unité à SECALIM, Oniris, Nantes** **Mai 2018 - **Mai 2022** Directrice adjointe d’Unité à SECALIM, Oniris, Nantes** Missions d’appui à la Direction d’Unité (**Organisation et stratégie scientifique de l’unité, Gestion des ressources humaines, Représentation de la Direction aux réunions d’Oniris et de l’INRAE, Gestion financière) Depuis Mai 2005 Ingénieur de recherche à SECALIM, Oniris, Nantes** Missions de recherche :** · **Ecriture/montage de nouveaux projets scientifiques** entre Appréciation du risque microbien et données omiques · **Gestion scientifique et technique des projets** dans le domaine de la sécurité microbiologique des aliments en utilisant des approches d’appréciation quantitative du risque à l’aide de modèles de microbiologie prédictive. · **Direction de [projets de thèse ](http://www.theses.fr/fr/060815256)**(**4** depuis 2016) sur la recherche de biomarqueurs géniques d’expression du comportement de *Campylobacter,* & sur la modélisation de l’altération d’origine bactérienne · **Développement et / ou mise en œuvre de nouvelles méthodologies expérimentales ou statistiques** permettant de mieux comprendre ou quantifier le risque microbien : · **Interpréter, diffuser et valoriser les résultats de recherche :** 45 publications internationales (dont 6 en premier auteur, 7 en deuxième auteur et 10 en dernier auteur) ; h-index = 14 **Missions d’enseignement :** Travaux Dirigés dans le domaine de la sécurité et microbiologie alimentaire pour la formation initiale d’étudiants vétérinaires (3ème et 4ème année) (96 h eq. TD de 2005 à 2012 puis 50 h en 2012- 2014 et 30 h en 2014 et 2015) **Oct. 2002 à Avril 2005 Ingénieur de recherche à l’Ecole Nationale Supérieure des Industries Agricoles et Alimentaires (ENSIA), Massy, 91** Missions de recherche :** ATP et stress microbien (dosage d’ATP microbien par HPLC) ; Responsabilité d’appareils HPLC et cytomètre en flux : Encadrement et formation du personnel, Rédaction de procédures qualité **Enseignement : en 2003 : CNAM, Chaire de Biochimie, Paris** Cours de Microbiologie générale et alimentaire (12 h) **2001-2002 Vacataire d’enseignement – Cadre de recherche à l’Ecole Nationale Vétérinaire de Nantes** **Missions d’enseignement :** Travaux Dirigés dans le domaine de la sécurité et microbiologie alimentaire (96 h eq. TD) **Recherche :** Développement d’une méthode de PCR Quantitative adaptée à *Listeria monocytogenes* **1998-2001 Chef de projet dans le cadre d’une thèse universitaire au Laboratoire d’Analyse Isotopique et Electrochimique de Métabolismes UMR CNRS 6006, Nantes** **Missions de recherche :** Projet de doctorat : Développement d’une nouvelle méthode douce d’inactivation de *Saccharomyces cerevisiae* par courant d’électrolyse **Missions d’enseignement :** Monitorat en chimie (UFR Sciences) et Travaux Pratiques et Dirigés de Chimie et de Biochimie en Deug A et B à l’Université de Nantes (64 h eq. TD) **1997 Cadre de recherche à IFREMER, Nantes** **Missions de recherche :** Extraction, purification et caractérisation d’une enzyme (calpaine) impliquée dans la fraîcheur du poisson

Publications

stephane-chaillou
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Holistic integration of omics data reveals the drivers that shape the ecology of microbial meat spoilage scenarios

Simon Poirier , Gwendoline Coeuret , Marie-Christine Champomier-Vergès , Marie-Hélène Desmonts , Dalal Werner
Frontiers in Microbiology, 2023, 14, ⟨10.3389/fmicb.2023.1286661⟩
Article dans une revue hal-04282392v1

Combination of High-Pressure Treatment at 500 MPa and Biopreservation with a Lactococcus lactis Strain for Lowering the Bacterial Growth during Storage of Diced Cooked Ham with Reduced Nitrite Salt

Stéphane Chaillou , Mihanta Ramaroson , Gwendoline Coeuret , Albert Rossero , Valérie Anthoine
Microorganisms, 2022, 10 (2), pp.1-14. ⟨10.3390/microorganisms10020456⟩
Article dans une revue hal-03798971v1
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Application of a path-modelling approach for deciphering causality relationships between microbiota, volatile organic compounds and off-odour profiles during meat spoilage

Ngoc-Du Martin Luong , Jeanne-Marie Membré , Louis Coroller , Simon Poirier , Monique Zagorec
International Journal of Food Microbiology, inPress, pp.109208. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2021.109208⟩
Article dans une revue hal-03210645v1
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Large-scale multivariate dataset on the characterization of microbiota diversity, microbial growth dynamics, metabolic spoilage volatilome and sensorial profiles of two industrially produced meat products subjected to changes in lactate concentration and packaging atmosphere

Simon Poirier , Ngoc-Du Martin Luong , Valérie Anthoine , Sandrine Guillou , Jeanne-Marie Membré
Data in Brief, 2020, 30, pp.1-8. ⟨10.1016/j.dib.2020.105453⟩
Article dans une revue hal-02914971v1
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Biopréservation et hautes pressions : effet sur les communautés microbiennes

Monique Zagorec , Marie Champomier-Vergès , Sandrine Guillou , Stéphane Chaillou
Viandes et Produits Carnés, 2020, pp.1-5
Article dans une revue hal-02960426v1

Biopréservation et hautes pressions: des outils pour la maîtrise des dangers microbiologiques dans les aliments.

Hélène Simonin , Stephane André , Stephane Chaillou , Marie-Christine Champomier-Verges , Carole Feurer
Industries Alimentaires et Agricoles, 2019, 61, pp.34-38
Article dans une revue hal-02618848v1

Lactic bacteria combined with high pressure for a sustainable stabilization process of refrigerated meat products

Monique Zagorec , Mihanta Ramaroson , Gwendoline Coeuret , Valérie Anthoine , Nicolas Moriceau
32. EFFoST international conference, European Federation of Food Science and Technology (EFFoST). NLD., Nov 2018, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02787582v1