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sandrine guillou

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Présentation

** Currently deputy head of SECALIM, Oniris, Nantes** **From June 2022 to may 2023 Head of SECALIM, Oniris, Nantes** **May 2018-May 2022 Deputy Head of SECALIM, Oniris, Nantes** Support missions to the Unit Management** (Organization and scientific strategy of the unit, Human resources management, Representation of the Management at Oniris and INRAE meetings, Financial management) **From May 2005 Research Engineer at SECALIM, Oniris, Nantes** **Research Missions** :** - **Writing/editing of new scientific projects** between Microbial risk assessment and omics data - **Scientific and technical management of projects** in the field of microbiological food safety using quantitative risk assessment approaches with predictive microbiology models. - **Supervision of[ phD theses ](http://www.theses.fr/fr/060815256)**(**4 from** 2016) on the research of gene biomarkers of Campylobacter behavior, & on the modeling of bacterial spoilage - **Development and/or implementation of new experimental or statistical methodologies** to better understand or quantify the microbial risk: - **Interpreting, disseminating and promoting research results :** 45 international publications (including 6 eas first author, 7 as second and 10 last author) ; h-index = 14 **Teaching missions:** Tutorial in the field of food safety and microbiology for the initial training of veterinary students (3rd and 4th year) (96 h eq. TD from 2005 to 2012 then 50 h in 2012- 2014 and 30 h in 2014 and 2015) **Oct. 2002 - April 2005 Research Engineer at Ecole Nationale Supérieure des Industries Agricoles et Alimentaires (ENSIA), Massy, 91** Research missions:** ATP and microbial stress (determination of microbial ATP by HPLC); Responsibility for HPLC and flow cytometer equipment: Supervision and training of personnel, drafting of quality procedures **Teaching: in 2003 : CNAM, Chaire de Biochimie, Paris** General and Food Microbiology Course (12 h) **2001-2002 Temporary teaching assistant - Research executive at Ecole Nationale Vétérinaire de Nantes** **Teaching missions:** Tutorial in the field of food safety and microbiology (96 h eq. TD) **Research :** Development of a Quantitative PCR method adapted to *Listeria monocytogenes* **1998-2001 Project manager for a university thesis at Laboratoire d’Analyse Isotopique et Electrochimique de Métabolismes UMR CNRS 6006, Nantes** **Research missions:** phD project: Development of a new gentle method of inactivation of *Saccharomyces cerevisiae* by electrolysis current **Teaching missions :** Monitorat in Chemistry (UFR Sciences) and Practical and Directed Work of Chemistry and Biochemistry in Deug A and B at the University of Nantes (64 h eq. TD) **1997 Research executive at IFREMER, Nantes** **Research missions:** Extraction, purification and characterization of an enzyme (calpain) involved in fish freshness
**Actuellement Directrice adjointe d'Unité à SECALIM, Oniris, Nantes** **Entre Juin 2022 et mai 2023 Directrice d’Unité à SECALIM, Oniris, Nantes** **Mai 2018 - **Mai 2022** Directrice adjointe d’Unité à SECALIM, Oniris, Nantes** Missions d’appui à la Direction d’Unité (**Organisation et stratégie scientifique de l’unité, Gestion des ressources humaines, Représentation de la Direction aux réunions d’Oniris et de l’INRAE, Gestion financière) Depuis Mai 2005 Ingénieur de recherche à SECALIM, Oniris, Nantes** Missions de recherche :** · **Ecriture/montage de nouveaux projets scientifiques** entre Appréciation du risque microbien et données omiques · **Gestion scientifique et technique des projets** dans le domaine de la sécurité microbiologique des aliments en utilisant des approches d’appréciation quantitative du risque à l’aide de modèles de microbiologie prédictive. · **Direction de [projets de thèse ](http://www.theses.fr/fr/060815256)**(**4** depuis 2016) sur la recherche de biomarqueurs géniques d’expression du comportement de *Campylobacter,* & sur la modélisation de l’altération d’origine bactérienne · **Développement et / ou mise en œuvre de nouvelles méthodologies expérimentales ou statistiques** permettant de mieux comprendre ou quantifier le risque microbien : · **Interpréter, diffuser et valoriser les résultats de recherche :** 45 publications internationales (dont 6 en premier auteur, 7 en deuxième auteur et 10 en dernier auteur) ; h-index = 14 **Missions d’enseignement :** Travaux Dirigés dans le domaine de la sécurité et microbiologie alimentaire pour la formation initiale d’étudiants vétérinaires (3ème et 4ème année) (96 h eq. TD de 2005 à 2012 puis 50 h en 2012- 2014 et 30 h en 2014 et 2015) **Oct. 2002 à Avril 2005 Ingénieur de recherche à l’Ecole Nationale Supérieure des Industries Agricoles et Alimentaires (ENSIA), Massy, 91** Missions de recherche :** ATP et stress microbien (dosage d’ATP microbien par HPLC) ; Responsabilité d’appareils HPLC et cytomètre en flux : Encadrement et formation du personnel, Rédaction de procédures qualité **Enseignement : en 2003 : CNAM, Chaire de Biochimie, Paris** Cours de Microbiologie générale et alimentaire (12 h) **2001-2002 Vacataire d’enseignement – Cadre de recherche à l’Ecole Nationale Vétérinaire de Nantes** **Missions d’enseignement :** Travaux Dirigés dans le domaine de la sécurité et microbiologie alimentaire (96 h eq. TD) **Recherche :** Développement d’une méthode de PCR Quantitative adaptée à *Listeria monocytogenes* **1998-2001 Chef de projet dans le cadre d’une thèse universitaire au Laboratoire d’Analyse Isotopique et Electrochimique de Métabolismes UMR CNRS 6006, Nantes** **Missions de recherche :** Projet de doctorat : Développement d’une nouvelle méthode douce d’inactivation de *Saccharomyces cerevisiae* par courant d’électrolyse **Missions d’enseignement :** Monitorat en chimie (UFR Sciences) et Travaux Pratiques et Dirigés de Chimie et de Biochimie en Deug A et B à l’Université de Nantes (64 h eq. TD) **1997 Cadre de recherche à IFREMER, Nantes** **Missions de recherche :** Extraction, purification et caractérisation d’une enzyme (calpaine) impliquée dans la fraîcheur du poisson

Publications

helene-simonin

Biopréservation et hautes pressions: des outils pour la maîtrise des dangers microbiologiques dans les aliments.

Hélène Simonin , Stephane André , Stephane Chaillou , Marie-Christine Champomier-Verges , Carole Feurer
Industries Alimentaires et Agricoles, 2019, 61, pp.34-38
Article dans une revue hal-02618848v1
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Multi-criteria framework as an innovative tradeoff approach to determine the shelf-life of high pressure-treated poultry

Sandrine Guillou , Marion Lerasle , Hélène Simonin , V. Anthoine , R. Chéret
International Journal of Food Microbiology, 2016, 233, pp.60 - 72. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2016.05.027⟩
Article dans une revue hal-01485162v1

Combined use of modified atmosphere packaging and high pressure to extend the shelf-life of raw poultry sausage

Marion Lerasle , Michel M. Federighi , Hélène Simonin , V. Anthoine , S. Rezé
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2014, 23, pp.54-60. ⟨10.1016/j.ifset.2014.02.009⟩
Article dans une revue hal-02316001v1

Assessment of Salmonella and Listeria monocytogenes level in ready-to-cook poultry meat: Effect of various high pressure treatments and potassium lactate concentrations

Marion Lerasle , Sandrine Guillou , Hélène Simonin , V. Antoine , Romuald Chéret
International Journal of Food Microbiology, 2014, 186, pp.74-83. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2014.06.019⟩
Article dans une revue hal-02315987v1
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Traitements par hautes pressions hydrostatiques des denrées alimentaires : état de l’art

Marion Lerasle , Frédérique Duranton , Hélène Simonin , Jeanne Marie J. M. Membré , Romuald Chéret
Revue de Médecine Vétérinaire, 2012, 163 (12), pp.595-614
Article dans une revue hal-02650539v1

Effect of High Pressure and Salt on Pork Meat Quality and Microstructure

Frédérique Duranton , Hélène Simonin , Romuald Chéret , Sandrine Guillou , Marie de Lamballerie
Journal of Food Science, 2012, 77 (8), pp.E188 - E194. ⟨10.1111/j.1750-3841.2012.02816.x⟩
Article dans une revue hal-02646998v1

Membrane integrity of Campylobacter jejuni subjected to high pressure is pH-dependent

Marion Lerasle , Sandrine Guillou , Hélène Simonin , Michel Laroche , M. de Lamballerie
High Pressure Research, 2012, 32 (1), pp.89 - 96. ⟨10.1080/08957959.2011.637493⟩
Article dans une revue hal-02647253v1

Combined use of high pressure and salt or sodium nitrite to control the growth of endogenous microflora in raw pork meat

Frédérique Duranton , Sandrine Guillou , Hélène Simonin , Romuald Chéret , Marie de Lamballerie
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2012, 16, pp.373 - 380. ⟨10.1016/j.ifset.2012.08.004⟩
Article dans une revue hal-02645148v1

Hautes pressions et sel : impact sur la qualité technologique et microbiologique de la viande de porc

Frédérique Duranton , Romuald Chéret , Hélène Simonin , Marie de Lamballerie , Sandrine Guillou
IAA La revue des industries agroalimentaires, 2012, pp.22-23
Article dans une revue hal-02320007v1

High-pressure processing of meat and meat products

Sandrine Guillou , Marion Lerasle , Hélène Simonin , Michel M. Federighi
Emerging Technologies in Meat Processing : Production, Processing and Technology, John Wiley and Sons, pp.35-99, 2017, 9781118350683. ⟨10.1002/9781118350676.ch3⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01508788v1