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Environmental impact and nutritional quality of adult diet in France based on fruit and vegetable intakes
Nathalie Komati
,
Florent Vieux
,
Matthieu Maillot
,
Nicole Darmon
,
Johanna Calvarin
Article dans une revue
hal-04236604v1
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Biofortification versus diversification to fight micronutrient deficiencies: an interdisciplinary review
Eric Malézieux
,
Eric O. Verger
,
Sylvie Avallone
,
Arlène Alpha
,
Peter Biu Ngigi
Article dans une revue
hal-04369464v1
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Nutritional optimization through linear programming of climate-smart and gluten free pasta
Pauline Pinel
,
Sophie Drogué
,
Marie-Josephe Amiot
,
Clothilde Vannier
,
Claire Bourlieu-Lacanal
Article dans une revue
hal-04489378v1
|
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Les jus de fruits, une boisson sucrée comme les autres ? Réalité de consommation et de contribution nutritionnelle, perceptions et conséquences en santé publique. Synthèse du workshop de la SFN en partenariat avec Unijus donné en visioconférence le 1er juin 2023
Armelle Garcia
,
Marie Josèphe Amiot-Carlin
,
Monique Romon
Article dans une revue
hal-04412531v1
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Mainstreaming traditional fruits, vegetables and pulses for nutrition, income, and sustainability in sub-Saharan Africa: the case for Kenya and Ethiopia
Peter Biu Ngigi
,
Céline Termote
,
Dominique Pallet
,
Marie-Josephe Amiot
Article dans une revue
hal-04338669v1
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Horsemeat consumption in France: Determinants and sustainable market perspectives
Arnaud Lamy
,
Sandrine Costa
,
Céline Vial
,
Ikpidi Badji
,
Myriam Carrère
Article dans une revue
hal-03920150v1
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Les fruits et légumes « Biologiques » sont-ils de qualité supérieure et meilleurs pour notre santé ?
Marie-Josephe Amiot
Article dans une revue
hal-03924983v1
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Sustainability analysis of the Mediterranean diet: results from the French NutriNet-Santé study
Julia Baudry
,
Floriane Neves
,
Denis Lairon
,
Benjamin Allès
,
Brigitte Langevin
Article dans une revue
hal-04187644v1
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Changes in French purchases of pulses during an FAO awareness campaign
Ikpidi Badji
,
France Caillavet
,
Marie-Josephe Amiot
Article dans une revue
hal-03974613v1
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Synthèse de la websérie conjointe SFN – RAC donnée en visioconférence les jeudis 9, 16 et 30 juin 2022 « Quelle Alimentation pour la Santé et la Planète ? »
Béatrice Morio
,
Monique Romon
,
Marie-Josephe Amiot
,
Benoît Granier
Article dans une revue
hal-03926350v1
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Key findings of the French BioNutriNet project on organic food-based diets: description, determinants, and relationships to health and the environment
Emmanuelle Kesse-Guyot
,
Denis Lairon
,
Benjamin Allès
,
Louise Seconda
,
Pauline Rebouillat
Article dans une revue
hal-03388846v1
|
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Clinical evidence of the benefits of phytonutrients in human healthcare
Nicolas Monjotin
,
Marie-Josephe Amiot
,
Jacques Fleurentin
,
Morel Jean-Michel
,
Sylvie Raynal
Article dans une revue
hal-03681092v1
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Vitamin D supplementation on carotid remodeling and stiffness in obese adolescents
Christopher Morrissey
,
Marie-Josephe Amiot
,
Aurélie Goncalves
,
Cecile Raverdy
,
Delphine Masson
Article dans une revue
hal-03682861v1
|
|
Dietary profiles and cardiovascular pathologies
Marie-Josephe Amiot
Article dans une revue
hal-03925048v1
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Increasing pulse agrobiodiversity to improve food security and sustainable agriculture in Sub-Saharan Africa
Peter Biu Ngigi
,
Claire Mouquet-Rivier
,
Marie-Josephe Amiot
,
Céline Termote
,
Dominique Pallet
Article dans une revue
hal-03846149v1
|
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How do food safety concerns affect consumer behaviors and diets in low- and middle-income countries? A systematic review
Julia Liguori
,
Ursula Trübswasser
,
Rebecca Pradeilles
,
Agnès Le Port
,
Edwige Landais
Article dans une revue
hal-03511616v1
|
|
Intake estimation of phytochemicals in a French well-balanced diet
Marie-Josephe Amiot
,
Latge Christian
,
Laurence Plumey
,
Sylvie Raynal
Article dans une revue
hal-03472689v1
|
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Effect of vitamin D supplementation on microvascular reactivity in obese adolescents: A Randomized Controlled Trial
Agnès Vinet
,
Christopher Morrissey
,
Antonia Perez-Martin
,
Aurélie Goncalves
,
Cécile Raverdy
Article dans une revue
hal-03230071v1
|
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Demographic and socio-economic shifts partly explain the Martinican nutrition transition: an analysis of 10-year health and dietary changes (2003–2013) using decomposition models
Zoé Colombet
,
Michel Simioni
,
Sophie Drogue
,
Viola Lamani
,
Marlène Perignon
Article dans une revue
hal-03356397v1
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Caribbean nutrition transition: what can we learn from dietary patterns in the French West Indies?
Zoé Colombet
,
Benjamin Allès
,
Marlène Perignon
,
Edwige Landais
,
Yves Martin-Prével
Article dans une revue
hal-02892328v1
|
|
Does a better diet reduce dependence on imports? The case of Tunisia
Sophie Drogue
,
Marlène Perignon
,
Nicole Darmon
,
Marie-Josephe Amiot-Carlin
Article dans une revue
hal-02549360v1
|
|
Prise en compte de la biodisponibilité des nutriments lors de l’identification de régimes alimentaires plus durables : la consommation de viande est-elle toujours à réduire ?
Marlène Perignon
,
Tangui Barre
,
Rozenn Gazan
,
Florent Vieux
,
Valérie Micard
Article dans une revue
hal-02623581v1
|
|
Improvement of diet sustainability with increased level of organic food in the diet: findings from the BioNutriNet cohort
Julia Baudry
,
Philippe Pointereau
,
Louise Seconda
,
Rodolphe Vidal
,
Bruno Taupier-Letage
Article dans une revue
hal-02487493v1
|
|
Crossing sociological, ecological and nutritional perspectives on agrifood systems transitions: towards a transdisciplinary territorial approach
Claire Lamine
,
Danièle Magda
,
Marie-Josèphe Amiot
Article dans une revue
hal-02054478v1
|
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Some differences in nutritional biomarkers are detected between consumers and non-consumers of organic foods: findings from the BioNutriNet Project
Julia Baudry
,
Véronique Ducros
,
Nathalie Druesne Pecollo
,
Pilar Galan
,
Serge Hercberg
Article dans une revue
hal-01930384v1
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Régime méditerranéen et santé cardiovasculaire
Marie-Josephe Amiot
Article dans une revue
hal-03488016v1
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Peer-Reviewed Literature on Grain Legume Species in the WoS (1980–2018): A Comparative Analysis of Soybean and Pulses
Marie-Benoît Magrini
,
Guillaume Cabanac
,
Matteo Lascialfari
,
Gaël Plumecocq
,
Marie-Josèphe Amiot
Article dans une revue
hal-02416411v1
|
|
How to meet nutritional recommendations and reduce diet environmental impact in the Mediterranean region? An optimization study to identify more sustainable diets in Tunisia
Marlène M. Perignon
,
C. Sinfort
,
J. El Ati
,
Pierre Traissac
,
Sophie S. Drogue
Article dans une revue
hal-02609655v1
|
|
Dataset on potential environmental impacts of water deprivation and land use for food consumption in France and Tunisia
Carole Sinfort
,
Marlène Perignon
,
Sophie Drogue
,
Marie Josèphe Amiot
Article dans une revue
hal-02346205v1
|
|
Les légumineuses dans nos assiettes : que nous dit la science ? Nutriments et composés bioactifs.
V. Mouquet-Rivier
,
Marie Josèphe Amiot
Article dans une revue
hal-02620492v1
|
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Soaking and cooking modify the alpha-galacto-oligosaccharide and dietary fibre content in five Mediterranean legumes
Sondos Njoumi
,
Marie Josephe Amiot
,
Isabelle Rochette
,
Sihem Bellagha
,
Claire Mouquet-Rivier
Article dans une revue
hal-02310096v1
|
|
Socioeconomic inequalities in metabolic syndrome in the French West Indies
Zoé Colombet
,
Marlène Perignon
,
Benoît Salanave
,
Edwige Landais
,
Yves Martin-Prével
Article dans une revue
hal-02396253v1
|
|
Consommation des fruits et légumes : quels avantages, quels risques ?
Marie-Josephe Amiot-Carlin
Revue du Praticien (La), 2019, 69 (2), pp.139-143
Article dans une revue
hal-02624847v1
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|
Exploring the links between agriculture and food security: a survey of women in the governorate of Sidi-Bouzid, central Tunisia
Cédric Gaillard
,
Sofyan Martin
,
Pierre-Marie Bosc
,
Jalila El-Ati
,
Marie Claude Dop
Article dans une revue
hal-02625961v1
|
|
Organic food : State of the art and perspectives
Cyril Bertrand
,
Audrey Lesturgeon
,
Marie-Josephe Amiot
,
Claire Dimier-Vallet
,
Ivan Dufeu
Article dans une revue
hal-02117952v1
|
|
A “Fork-to-Farm” Multi-Scale Approach to Promote Sustainable Food Systems for Nutrition and Health: A Perspective for the Mediterranean Region
Eric Verger
,
Marlène Perignon
,
Jalila El Ati
,
Nicole Darmon
,
Marie-Claude Dop
Article dans une revue
hal-01848425v1
|
|
Involvement of bilitranslocase and beta-glucuronidase in the vascular protection by hydroxytyrosol and its glucuronide metabolites in oxidative stress conditions
Julien Peyrol
,
Grégory Meyer
,
Philippe Obert
,
Olivier Dangles
,
Laurent Pechere
Article dans une revue
hal-01646634v1
|
|
Integrating nutrient bioavailability and co-production links when identifying sustainable diets: How low should we reduce meat consumption?
Tangui Barre
,
Marlene Perignon
,
Rozenn Gazan
,
Florent Vieux
,
Valerie Micard
Article dans une revue
hal-01765837v1
|
|
Nutritional Composition and Bioactive Content of Legumes: Characterization of Pulses Frequently Consumed in France and Effect of the Cooking Method
Marielle Margier
,
Stéphane Georgé
,
Noureddine Hafnaoui
,
Didier Rémond
,
Marion Nowicki
Article dans une revue
hal-02022896v1
|
|
The bioavailability of iron, zinc, protein and vitamin A is highly variable in French individual diets: Impact on nutrient inadequacy assessment and relation with the animal-to-plant ratio of diets
Marlène Perignon
,
Tangui Barre
,
Rozenn Gazan
,
Marie Josephe Amiot-Carlin
,
Nicole Darmon
Article dans une revue
hal-01607470v1
|
|
Effects of cooking and food matrix on estimated mineral bioavailability in Mloukhiya, a Mediterranean dish based on jute leaves and meat
Sondos Njoumi
,
Sihem Bellagha
,
Christèle Icard-Vernière
,
Christian Picq
,
Marie Josèphe Amiot
Article dans une revue
hal-01913831v1
|
|
Effects of exercise intensity on microvascular function in obese adolescents
Christopher Morrissey
,
David Montero
,
Cécile Raverdy
,
Delphine Masson
,
Marie Josèphe Amiot
Article dans une revue
hal-02621563v1
|
|
Déterminants et corrélats de la consommation d’aliments issus de l’agriculture biologique. Résultats du projet BioNutriNet
Emmanuelle Kesse-Guyot
,
Julia Baudry
,
Benjamin Allès
,
Sandrine Peneau
,
Mathilde Touvier
Article dans une revue
hal-01608167v1
|
|
Micronutriments non essentiels et pourtant…
Marie Josephe Amiot-Carlin
,
Véronique Coxam
Jardins de France, 2017, 645, pp.7-11
Article dans une revue
hal-01594655v1
|
|
Qualités nutritionnelles des produits végétaux : le cas des fruits et légumes
Marie Josephe Amiot-Carlin
,
Stéphane Georgé
Agronomie, Environnement & Sociétés, 2017, 7 (1), p. 43-49
Article dans une revue
hal-02620158v1
|
|
Food Choice Motives When Purchasing in Organic and Conventional Consumer Clusters: Focus on Sustainable Concerns (The NutriNet-Sante Cohort Study)
Julia Baudry
,
Sandrine Peneau
,
Benjamin Allès
,
Mathilde Touvier
,
Serge Hercberg
Article dans une revue
hal-01595546v1
|
|
Vitamines et minéraux, micronutriments essentiels
Marie Josephe Amiot-Carlin
,
Véronique Coxam
Jardins de France, 2017, 645, pp.3-6
Article dans une revue
hal-01594668v1
|
|
Hydroxytyrosol in the Prevention of the Metabolic Syndrome and Related Disorders
Julien Peyrol
,
Catherine Riva
,
Marie Josephe Amiot-Carlin
Article dans une revue
hal-01512233v1
|
|
Micronutriments. Les risques/bénéfices, bases de la règlementation
Véronique Coxam
,
Marie Josephe Amiot-Carlin
Jardins de France, 2017, 645, pp.27-28
Article dans une revue
hal-01594641v1
|
|
Biodisponibilité des phytomicronutriments : caroténoïdes, polyphénols et composés soufrés
Marie Josephe Amiot-Carlin
,
Emmanuelle Reboul
Jardins de France, 2017, 645, pp.24-26
Article dans une revue
hal-01594656v1
|
|
Fat-soluble micronutrients and metabolic syndrome
Aurélie Goncalves
,
Marie-Josèphe Amiot
Article dans une revue
hal-02176174v1
|
|
VITAMIN D SUPPLEMENTATION ASSOCIATED WITH LIFESTYLE INTERVENTION ENHANCED THE LOSS OF ABDOMINAL FAT MASS IN OBESE ADOLESCENTS: A DOUBLE-BLIND RANDOMIZED CONTROLLED TRIAL (NCT02400151)
Marie Josephe Amiot-Carlin
,
Christopher Morrissey
,
Agnes Vinet
Annals of Nutrition and Metabolism, 2017, 71 (2), pp.349-350
Article dans une revue
hal-01681552v1
|
|
Effects of dietary polyphenols on metabolic syndrome features in humans: a systematic review
M. J. Amiot
,
C. Riva
,
A. Vinet
Article dans une revue
hal-01785583v1
|
|
Reaching Nutritional Adequacy Does Not Necessarily Increase Exposure to Food Contaminants: Evidence from a Whole-Diet Modeling Approach
Tangui Barre
,
Florent Vieux
,
Marlène Perignon
,
Jean Pierre J. P. Cravedi
,
Marie Josephe Amiot-Carlin
Article dans une revue
hal-01506515v1
|
|
Absorption, métabolisme et effets santé de la vitamine E
Patrick Borel
,
Marie Josephe Amiot-Carlin
Lipid Nutri +, 2016, 32, pp.1-6
Article dans une revue
hal-01595650v1
|
|
Glucuronide metabolites of hydroxytyrosol are responsible for the antioxidative properties of olive oil
Julien Peyrol
,
Gregory Meyer
,
Philippe Obert
,
Olivier Dangles
,
Laurent Pechere
Article dans une revue
hal-01603361v1
|
|
A consensus proposal for nutritional indicators to assess the sustainability of a healthy diet: the mediterranean diet as a case study
Lorenzo M. Donini
,
Sandro Dernini
,
Denis Lairon
,
Lluis Serra-Majem
,
Marie Josephe Amiot-Carlin
Article dans une revue
hal-01604715v1
|
|
How low can dietary greenhouse gas emissions be reduced without impairing nutritional adequacy, affordability and acceptability of the diet? A modelling study to guide sustainable food choices
Marlène Perignon
,
Gabriel Masset
,
Gaël Ferrari
,
Tangui Barre
,
Florent Vieux
Article dans une revue
hal-02634507v1
|
|
Culinary practices mimicking a polysaccharide-rich recipe enhance the bioaccessibility of fat-soluble micronutrients
Claudie Dhuique-Mayer
,
Adrien Servent
,
Adriana Descalzo
,
Claire Mouquet-Rivier
,
Marie-Josèphe Amiot
Article dans une revue
hal-02032074v1
|
|
Pinoresinol of olive oil decreases vitamin D intestinal absorption
Aurélie Goncalves
,
Marielle Margier
,
Camille Tagliaferri
,
Patrice Lebecque
,
Stéphane Georgé
Article dans une revue
inserm-01478510v1
|
|
Independent positive association of plasma beta-carotene concentrations with adiponectin among non-diabetic obese subjects
Nisserine Ben Amara
,
Franck Tourniaire
,
Marie M. Maraninchi
,
Nebil Attia
,
Marie Josèphe Amiot Carlin
Article dans une revue
hal-02632101v1
|
|
Can we Trust Untargeted Metabolomics: Results of the Metabo-ring Initiative, a Large-scale Multi-instruments Inter-laboratoire Study
Jean-Charles Martin
,
Mathieu Maillot
,
Gerard Mazerolles
,
Alexandre Verdu
,
Bernard Lyan
Article dans une revue
hal-01123343v1
|
|
Micellar lipid composition affects micelle interaction with class B scavenger receptor extracellular loops
Aurélie Goncalves
,
Brigitte Gontero
,
Marion Nowicki
,
Marielle Margier
,
Gabriel Masset
Article dans une revue
hal-01430037v1
|
|
Fat-soluble vitamin intestinal absorption: Absorption sites in the intestine and interactions for absorption
Aurélie Goncalves
,
Stéphanie Roi
,
Marion Nowicki
,
Amélie Dhaussy
,
Alain Huertas
Article dans une revue
inserm-01478577v1
|
|
The Transcriptional Effects of PCB118 and PCB153 on the Liver, Adipose Tissue, Muscle and Colon of Mice: Highlighting of Glut4 and Lipin1 as Main Target Genes for PCB Induced Metabolic Disorders
Aurélia Mesnier
,
Serge Champion
,
Laurence Louis
,
Christophe Sauzet
,
Phealay May
Article dans une revue
hal-01773676v1
|
|
The impact of increased consumption of fruit and vegetables on population health and food behaviours: the case of Algeria
B. Oberti
,
M. Padilla
,
C. Mekhancha
,
S. Bedrani
,
A. Mouhous
Article dans une revue
hal-02164474v1
|
|
Olive Oil and Vitamin D Synergistically Prevent Bone Loss in Mice
Camille Tagliaferri
,
Marie-Jeanne Davicco
,
Patrice Lebecque
,
Stéphane Georgé
,
Marie-Jo Amiot
Article dans une revue
hal-01238769v1
|
|
Les phytomicronutriments :tour d’horizon et difficultés rencontrées pour établir des ANC. Liens avec la réglementation des allégations santé
Marie Josèphe Amiot
Innovations Agronomiques, 2014, 42, pp.1-9
Article dans une revue
hal-02632176v1
|
|
Olive oil and health effects: from epidemiological studies to the molecular mechanisms of phenolic fraction
Marie Josephe Amiot-Carlin
Article dans une revue
hal-01569911v1
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|
Vitamin D protects against diet-induced obesity by enhancing fatty acid oxidation
Julie Marcotorchino
,
Franck Tourniaire
,
Julien Astier
,
Esma Karkeni
,
Matthias Canault
Article dans une revue
hal-01478368v1
|
|
Multivitamin restriction increases adiposity and disrupts glucose homeostasis in mice
Nisserine Ben Amara
,
Julie Marcotorchino
,
Franck Tourniaire
,
Julien Astier
,
Marie Josèphe Amiot
Article dans une revue
hal-02632398v1
|
|
Vers une alimentation et une nutrition plus durables
Marie Josephe Amiot-Carlin
Agro Mag, 2013, 30, pp.58-59
Article dans une revue
hal-01595175v1
|
|
LDL-cholesterol-lowering effect of a dietary supplement with plant extracts in subjects with moderate hypercholesterolemia
Nicolas Ogier
,
Marie Josèphe Amiot
,
Stephane Georgé
,
Mathieu M. Maillot
,
Cecilia Mallmann
Article dans une revue
hal-02653070v1
|
|
Fatty acids affect micellar properties and modulate vitamin D uptake and basolateral efflux in Caco-2 cells
Aurélie Goncalves
,
Béatrice Gleize
,
Stéphanie Roi
,
Marion Nowicki
,
Amélie Dhaussy
Article dans une revue
inserm-01478644v1
|
|
Optimization of trans-Resveratrol bioavailability for human therapy
Marie Josèphe Amiot
,
Beatrice Romier
,
- Thi-Mai Anh Dao
,
Raphaelle Fanciullino
,
Joseph Ciccolini
Article dans une revue
hal-02648865v1
|
|
Consommation de chocolat et réduction du risque de désordres cardio-métaboliques. Impact d’une stratégie préventive à long terme. Santé et chocolat.
Marie Josephe Amiot-Carlin
Lettre destinée aux professionnels de la santé, 2013, 5
Article dans une revue
hal-01601700v1
|
|
Citrus flavanones enhance carotenoid uptake by intestinal Caco-2 cells
Claudie Dhuique-Mayer
,
Alexandrine During
,
Bertrand Caporiccio
,
Franck Tourniaire
,
Marie Josèphe Amiot
Article dans une revue
hal-02649857v1
|
|
Comparable reduction in cholesterol absorption after two different ways of phytosterol administration in humans
Marie Josèphe Amiot
,
Diny Knol
,
Nicolas Cardinault
,
Marion Nowicki
,
Romain Bott
Article dans une revue
inserm-01478589v1
|
|
Consommation de chocolat et réduction du risque de désordres métaboliques : un impact positif à long terme
Marie Josephe Amiot-Carlin
Santé et Chocolat, 2013, 5, pp.1-2
Article dans une revue
hal-01601743v1
|
|
Vitamin D reduces the inflammatory response and restores glucose uptake in adipocytes
Julie Marcotorchino
,
Erwan Gouranton
,
Beatrice Romier
,
Franck Tourniaire
,
Julien Astier
Article dans une revue
hal-02648214v1
|
|
Adding phytosterol esters into a meal lowers chylomicron cholesterol occurrence without altering lipid digestion
Marie Josèphe Amiot
,
Nicolas Cardinault
,
D. Knol
,
Marion Nowicki
,
Romain Bott
Annals of Nutrition and Metabolism, 2011, 58 (Suppl. 3), pp.79
Article dans une revue
hal-02643520v1
|
|
Taking into account the nutritional specificities of food categories in an across-the-board nutrient profile system
Audrey Lesturgeon
,
Florent Vieux
,
S. George
,
Caroline Rouveyrol
,
Marie Josèphe Amiot
Annals of Nutrition and Metabolism, 2011, 58 (Suppl. 3), pp.107
Article dans une revue
hal-02643652v1
|
|
Quantifying the impact of fulfilling fruit and vegetables recommendations on diet cost and nutritional quality
Florent Vieux
,
Mathieu M. Maillot
,
Louis Georges Soler
,
Marie Josèphe Amiot
,
Nicole N. Darmon
Annals of Nutrition and Metabolism, 2011, 58 (Suppl. 3), pp.328-329
Article dans une revue
hal-02643648v1
|
|
CYP1A1 Induction in the Colon by Serum: Involvement of the PPARα Pathway and Evidence for a New Specific Human PPREα Site
Pierre-Henri Villard
,
Fabrice Barlesi
,
Martine Armand
,
Thi-Mai-Anh Dao
,
Jean-Marc Pascussi
Article dans une revue
hal-01330877v1
|
|
Phytosterols can impair vitamin D intestinal absorption in vitro and in mice
Aurélie Goncalves
,
Béatrice Gleize
,
Romain Bott
,
Marion Nowicki
,
Marie-Josèphe Amiot
Article dans une revue
inserm-01478635v1
|
|
Lycopene inhibits proinflammatory cytokine and chemokine expression in adipose tissue
E. Gouranton
,
C. Thabuis
,
C. Riollet
,
C. Malezet-Desmoulins
,
C. El Yazidi
Article dans une revue
inserm-01478678v1
|
|
Gene expression profiling of 3T3-L1 adipocytes exposed to phloretin
Meryl Hassan
,
Claire El Yazidi
,
Christiane Malezet-Desmoulins
,
Marie Josèphe Amiot
,
Alain Margotat
Article dans une revue
hal-02663960v1
|
|
Adiponectin expression is induced by vitamin E via a peroxisome proliferator-activated receptor gamma-dependent mechanism
Jean-Francois Landrier
,
Erwan Gouranton
,
Claire El Yazidi
,
Christiane Malezet
,
Patrick Balaguer
Endocrinology, 2009, 150 (12), pp.5318-5325
Article dans une revue
hal-02664348v1
|
|
Nutrigenetics: links between genetic background and response to Mediterranean-type diets
Denis Lairon
,
Catherine Defoort
,
Jean-Charles Martin
,
Marie Josèphe Amiot
,
Marguerite Gastaldi
Article dans une revue
hal-02658705v1
|
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Individual diet modeling translates nutrient recommendations into realistic and individual-specific food choices
Mathieu Maillot
,
Florent Vieux
,
Marie Josèphe Amiot
,
Nicole N. Darmon
Article dans une revue
hal-02659343v1
|
|
To meet nutrient recommendations, most french adults need to expand their habitual food repertoire
Mathieu Maillot
,
Florent Vieux
,
Elaine F. Ferguson
,
Jean-Luc J.L. Volatier
,
Marie Josèphe Amiot
Article dans une revue
hal-02658552v1
|
|
Polyphénols et syndrome métabolique
Marie Josèphe Amiot
,
C. Rolliet
,
Jean-Francois Landrier
Médecine des Maladies Métaboliques, 2009, 3 (5), 7 p
Article dans une revue
hal-02663934v1
|
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Comparison of different vehicles to study the effect of tocopherols on gene expression in intestinal cells
Jean-Francois Landrier
,
Christiane Malezet-Desmoulins
,
Emmanuelle Reboul
,
Anne-Marie Lorec
,
Marie Josèphe Amiot
Article dans une revue
hal-02663035v1
|
|
Phloretin enhances adipocyte differentiation and adiponectin expression in 3T3-L1 cells
Meryl Hassan
,
Claire El Yazidi
,
Jean-Francois Landrier
,
Denis Lairon
,
Alain Margotat
Article dans une revue
hal-02666144v1
|
|
Beta-cryptoxanthin from Citrus juices: assessment of bioaccessibility using an in vitro digestion/Caco-2 cell culture model
Claudie Dhuique-Mayer
,
Patrick Borel
,
Emmanuelle Reboul
,
Bertrand Caporiccio
,
Pierre Besancon
Article dans une revue
hal-02661261v1
|
|
Thermal Degradation of Antioxidant Micronutrients in Citrus Juice: Kinetics and Newly Formed Compounds
Claudie Dhuique-Mayer
,
Manal Tbatou
,
Michel Carail
,
Catherine Caris-Veyrat
,
Manuel Dornier
Article dans une revue
hal-02046626v1
|
|
Differential effect of dietary antioxidant classes (carotenoids, polyphenols, vitamins C and E) on lutein absorption
Emmanuelle Reboul
,
Sinay Thap
,
Franck Tourniaire
,
Marc André
,
Christine Juhel
Article dans une revue
hal-04208048v1
|
|
Effect of the main dietary antioxidants (carotenoids, gamma-tocopherol, polyphenols, and vitamin C) on alpha-tocopherol absorption
Emmanuelle Reboul
,
S. Thap
,
E. Perrot
,
Marie Josephe Amiot
,
Denis Lairon
Article dans une revue
hal-02665838v1
|
|
Effect of storage and heating on phytosterol concentrations in vegetable oils determined by GC/MS
Tran T. Thanh
,
Marie-France Vergnes
,
Jacques Kaloustian
,
Tarek F. El-Moselhy
,
Marie Josèphe Amiot
Article dans une revue
hal-02664419v1
|
|
Daily polyphenol intake in France from fruit and vegetables
Pierre Brat
,
Stephane Georgé
,
Annick Bellamy
,
Laure Du Chaffaut
,
Augustin Scalbert
Article dans une revue
hal-02664648v1
|
|
Consommation-sécurité-santé des fruits et légumes : les grandes tendances. Diaporama et résumé
Marie Josèphe Amiot
Comptes Rendus de l'Académie d'Agriculture de France, 2006, 92 (4), 28 p
Article dans une revue
hal-02657137v1
|
|
Southern french thyme oils: chromatographic study of chemotypes
Jacques Kaloustian
,
Lydia Abou
,
Céline Mikail
,
Marie Josephe Amiot
,
Henri Portugal
Journal of the Science of Food and Agriculture, 2005, 85 (14), pp.2437-2444. ⟨10.1002/jsfa.2274⟩
Article dans une revue
hal-02675803v1
|
|
The Medi-RIVAGE study: reduction of cardiovascular disease risk factors after a 3-mo intervention with a mediterranean-type diet or a low-fat diet
Stéphanie Vincent-Baudry
,
Catherine Defoort
,
Mariette Gerber
,
Marie-Christine Bernard
,
Pierre Verger
The American Journal of Clinical Nutrition, 2005, 82 (5), pp.964-971
Article dans une revue
hal-02680529v1
|
|
Rapid determination of polyphenols and vitamin C in plant-derived products
S. George
,
Pierre Brat
,
P. Alter
,
Marie Josèphe Amiot
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2005, 53, pp.1370-1373
Article dans une revue
hal-02682102v1
|
|
Varietal and interspecific influence on micronutrient contents in citrus from the Mediterranean area
Claudie Dhuique-Mayer
,
Catherine Caris-Veyrat
,
Patrick Ollitrault
,
Franck Curk
,
Marie Josèphe Amiot
Article dans une revue
hal-02682964v1
|
|
Enrichment of tomato paste with 6% tomato peel increases lycopene and beta-carotene bioavailability in men
Emmanuelle Reboul
,
Patrick Borel
,
C. Mikail
,
L. Abou
,
M. Charbonnier
Journal of Nutrition, 2005, 135 (4), pp.790-794
Article dans une revue
hal-02678123v1
|
|
Lutein transport by caco-2 TC-7 cells occurs partly by a facilitated process involving the scavenger receptor class B type I (SR-BI)
Emmanuelle Reboul
,
L. Abou
,
C. Mikail
,
Odette Ghiringhelli
,
M. André
Biochemical Journal, 2005, 387, pp.455-461
Article dans une revue
hal-02679295v1
|
|
Molecular mechanisms of the naringin low uptake by intestinal caco-2 cells
Franck Tourniaire
,
M. Hassan
,
M. André
,
Odette Ghiringhelli
,
Catherine Alquier
Article dans une revue
hal-02676813v1
|
|
The medi-RIVAGE study (mediterranean diet, cardiovascular risks and gene polymorphisms): rationale, recruitment, design, dietary intervention and baseline characteristics of participants
S. Vincent
,
M. Gerber
,
M.C. Bernard
,
C. Defoort
,
A. Loundou
Public Health Nutrition, 2004, 7 (4), pp.531-542
Article dans une revue
hal-02672812v1
|
|
Characterization and identification of some phenolic compounds in apricot fruit (Prunus armeniaca L.)
M. Radi
,
M. Mahrouz
,
Abderrahim Jaouad
,
Marie Josèphe Amiot
Sciences des aliments = Food science : an international journal of food science and technology, 2004, 24 (2), pp.173-183
Article dans une revue
hal-02682181v1
|
|
Influence of organic versus conventional agricultural practice on the antioxidant microconstituent content of tomatoes and derived purees; consequences on antioxidant plasma status in humans
C. Caris-Veyrat
,
Marie Josèphe Amiot
,
Viviane Tyssandier
,
Dominique Grasselly
,
Michel Buret
Article dans une revue
hal-02683496v1
|
|
Effect of tomato product consumption on the plasma status of antioxidant microconstituents and on the plasma total antioxidant capacity in healthy subjects
Viviane Tyssandier
,
C. Feillet Coudray
,
C. Caris-Veyrat
,
J.C. Guilland
,
C. Coudray
Journal of the American College of Nutrition, 2004, 23 (2), pp.148-156
Article dans une revue
hal-02671160v1
|
|
A tomato puree enriched in 6% tomato skin leads to a higher absorption of lycopene and beta-carotene than a classical tomato puree in healthy subjects
Emmanuelle Reboul
,
Patrick Borel
,
C. Mikail
,
L. Abou
,
Henri Portugal
Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 2004, 13, 1 p
Article dans une revue
hal-02671669v1
|
|
Lutein is apparently absorbed by a carrier-mediated transport process in caco-2 cells
Emmanuelle Reboul
,
L. Abou
,
C. Mikail
,
Odette Ghiringhelli
,
M. André
Clinical Nutrition, 2003, 22 suppl.1, pp.S103
Article dans une revue
hal-02676153v1
|
|
Regolazione genica e composizione dei carotenoidi in varieta di albicocco a diversa colorazione
Isabelle Marty
,
G. Sarkissian
,
S. Bureau
,
M. Reich
,
Barbara Gouble
Rivista di Frutticoltura e di Ortofloricoltura, 2003, 5, pp.73-76
Article dans une revue
hal-02676808v1
|
|
Determination of the most bioactive phenolic compounds from rosemary against Listeria monocytogenes: influence of concentration, pH, and NaCl
J. del Campo
,
C. Nguyen-The
,
M. Sergent
,
Marie Josèphe Amiot
Journal of Food Science, 2003, 68 (6), pp.2066-2071
Article dans une revue
hal-02670560v1
|
|
Influence of mineral fertilization (NPK) on the quality of apricot fruit (cv. Canino). The effect of the mode of nitrogen supply
M. Radi
,
M. Mahrouz
,
Abderrahim Jaouad
,
Marie Josèphe Amiot
Agronomie, 2003, 23 (8), pp.737-745
Article dans une revue
hal-02677678v1
|
|
Influence of procyanidins on the color stability of oenin solutions
C. Malien-Aubert
,
O. Dangles
,
Marie Josèphe Amiot
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2002, 50, pp.3299-3305
Article dans une revue
hal-02678219v1
|
|
Color stability of commercial anthocyanin-based extracts in relation to the phenolic composition. Protective effects by intra- and intermolecular copigmentation
C. Malien-Aubert
,
O. Dangles
,
Marie Josèphe Amiot
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2002, 49 (1), pp.170-176
Article dans une revue
hal-02672030v1
|
|
Vegetable-borne lutein, lycopene, and beta-carotene compete for incorporation into chylomicrons, with no adverse effect on the medium-term (3-wk) plasma status of carotenoids in humans
Viviane Tyssandier
,
Nicolas Cardinault
,
C. Caris-Veyrat
,
Marie Josèphe Amiot
,
Pascal Grolier
The American Journal of Clinical Nutrition, 2002, 75 (3), pp.526-534
Article dans une revue
hal-02674737v1
|
|
Effects of a water-soluble extract of rosemary and its purified component rosmarinic acid on xenobiotic-metabolizing enzymes in rat liver
P. Debersac
,
M.F. Vernevaut
,
Marie Josèphe Amiot
,
Marc Suschetet
,
M.H. Siess
Food and Chemical Toxicology, 2001, 39, pp.109-117
Article dans une revue
hal-02681747v1
|
|
Induction of cytochrome P450 and/or detoxication enzymes by various extracts or rosemary: description of specific patterns
P. Debersac
,
Jean-Marie Heydel
,
Marie Josèphe Amiot
,
Hervé Goudonnet
,
Yves Artur
Food and Chemical Toxicology, 2001, 39 (9), pp.907-918
Article dans une revue
hal-02682157v1
|
|
Mild oxidative cleavage of beta,beta-carotene by dioxygen induced by a ruthenium porphyrin catalyst : characterization of products and of some possible intermediates
C. Caris-Veyrat
,
Marie Josèphe Amiot
,
R. Ramasseul
,
J.C. Marchon
New Journal of Chemistry, 2001, 25, pp.203-206
Article dans une revue
hal-02673237v1
|
|
Color stability of commercial anthocyanin-based extracts in relation to the phenolic composition. Protective effects by intra and intermolecular copigmentation
C. Malien-Aubert
,
O. Dangles
,
Marie Josèphe Amiot
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2001, 49, pp.170-176
Article dans une revue
hal-02674011v1
|
|
Effect of onion consumption by rats on hepatic drug-metabolizing enzymes
Caroline Teyssier
,
Marie Josèphe Amiot
,
Nathalie Mondy
,
J. Auger
,
R. Kahane
Food and Chemical Toxicology, 2001, 39, pp.981-987
Article dans une revue
hal-02679470v1
|
|
Antimicrobial effect of rosemary extracts
J. del Campo
,
Marie Josèphe Amiot
,
C. Nguyen-The
Journal of Food Protection, 2000, 63 (10), pp.1359-1368
Article dans une revue
hal-02693214v1
|
|
Effect of gamma-irradiation on phenolic compounds and phenylalanine ammonia-lyase activity during storage in relation to peel injury from peel of Citrus clementina Hort. Ex. Tanaka
H. Oufedjikh
,
M. Mahrouz
,
Marie Josèphe Amiot
,
M. Lacroix
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2000, 48, pp.559-565
Article dans une revue
hal-02693528v1
|
|
Des substances du métabolisme secondaire des végétaux aux propriétés antioxydantes : Aspects technologiques et intérêts pour une nutrition préventive
Catherine Caris
,
Marie Josèphe Amiot
Tomato News, 2000, 3, pp.34-39
Article dans une revue
hal-02692896v1
|
|
Antioxidant composition and activity of barley (Hordeum vulgare) and malt extracts and of isolated phenolic compounds
Pascale Goupy
,
M. Hugues
,
P. Boivin
,
Marie Josèphe Amiot
Journal of the Science of Food and Agriculture, 1999, 79, pp.1625-1633
Article dans une revue
hal-02697971v1
|
|
Flavonoids in food and natural antioxidants in wine
D. Lairon
,
Marie Josèphe Amiot
Current Opinion in Lipidology, 1999, 10, pp.23-28
Article dans une revue
hal-02695447v1
|
|
High-performance liquid chromatographic analysis of oxidative degradation of phenolic compounds in model situations
F. Richard-Forget
,
Marie Josèphe Amiot
,
D. de Rigal
,
J. Nicolas
Seminars in Food Analysis, 1999, 4 (1), pp.3-12
Article dans une revue
hal-02695739v1
|
|
Polyphenols et carotenoïdes des substances du métabolisme secondaire des végétaux aux propriétés antioxydantes : Aspects technologiques et intérêts pour une nutrition préventive
Catherine Caris
,
Marie Josèphe Amiot
Bulletin du Centre Technique de la Conservation des Produits Agricoles, 1999, 29, pp.2-6
Article dans une revue
hal-02696412v1
|
|
Old polyphenols for new application
Marie Josèphe Amiot
International Food Ingredients, 1999, 9, pp.44-45
Article dans une revue
hal-02690163v1
|
|
Effects of nitrogen and potassium fertilization on the growth, yield and pitburn of apricot (cv. Bergeron)
Claude Bussi
,
Marie Josèphe Amiot
Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 1998, 73 (3), pp.387-392
Article dans une revue
hal-02685079v1
|
|
Falvonoid metabolism in Forsythia flowers
C. Rosati
,
Alain Cadic
,
M. Duron
,
Marie Josèphe Amiot
,
M. Tacchini
Plant Science, 1998, 139, pp.133-140
Article dans une revue
hal-02687192v1
|
|
The influence of gamma irradiation on flavonoïds content during storage of irradiated clementina
H. Oufedjikh
,
M. Mahrouz
,
M. Lacroix
,
Marie Josèphe Amiot
,
M. Tacchini
Radiation Physics and Chemistry, 1998, 52 (1-6), pp.107-112
Article dans une revue
hal-02695160v1
|
|
Phenolic composition, browning susceptibility, and carotenoid content of several apricot cultivars at maturity
M. Radi
,
M. Mahrouz
,
Abderrahim Jaouad
,
M. Tacchini
,
S. Aubert
HortScience, 1997, 32 (6), pp.1087-1091
Article dans une revue
hal-02688631v1
|
|
Flavonoids of honey and propolis : characterization and effects on hepatic drug-metabolizing enzymes and benzo(a)pyrene-DNA binding in rats
M.H. Siess
,
Anne-Marie Le Bon
,
Marie-Chantal Canivenc Lavier
,
Marie Josèphe Amiot
,
Sylvie Sabatier
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1996, 44, pp.2297-2301
Article dans une revue
hal-02694240v1
|
|
Polyphenols, oxidation and colour : progress in the chemistry of enzymatic and non-enzymatic derived products
Marie Josèphe Amiot
,
F. Forget-Richard
,
Pascale Goupy
Herba Polonica, 1996, 4, pp.237-247
Article dans une revue
hal-02695027v1
|
|
Enzymatic browning of model solutions and apple phenolic extracts by apple polyphenoloxidase
Pascale Goupy
,
Marie Josèphe Amiot
,
F. Richard-Forget
,
Frederic Duprat
,
S. Aubert
Journal of Food Science, 1995, 60 (3), pp.497-501
Article dans une revue
hal-02708360v1
|
|
Influence of cultivar, maturity stage, and storage conditions on phenolic composition and enzymatic browning of pear fruits
Marie Josèphe Amiot
,
M. Tacchini
,
S.Y. Aubert
,
W. Oleszek
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1995, 43, pp.1132-1137
Article dans une revue
hal-02706785v1
|
|
Antimicrobial activity of shredded carrot extracts on food-borne bacteria and yeast
Isabelle Babic
,
Christophe C. Nguyen The
,
Marie Josèphe Amiot
,
S. Aubert
The Journal of applied bacteriology, 1994, 76, pp.135-141
Article dans une revue
hal-02706835v1
|
|
Identification of some phenolics in pear fruit
W. Oleszek
,
Marie Josèphe Amiot
,
S. Aubert
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1994, 42, pp.1261-1265
Article dans une revue
hal-02707615v1
|
|
Enzymatic browning reactions in apple and apple products
J.J. Nicolas
,
F.C. Richard-Forget
,
Pascale Goupy
,
Marie Josèphe Amiot
,
S.Y. Aubert
Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1994, 34 (2), pp.109-157
Article dans une revue
hal-02713126v1
|
|
Gas chromatography-mass spectrometry analysis of flavonoids in honey
T. Berahia
,
C. Cerrati
,
Sylvie Sabatier
,
Marie Josèphe Amiot
Sciences des aliments = Food science : an international journal of food science and technology, 1993, 13, pp.15-24
Article dans une revue
hal-02702144v1
|
|
Changes in phenolic content in fresh ready-to-use shredded carrots during storage
Isabelle Babic
,
Marie Josèphe Amiot
,
Christophe C. Nguyen The
,
S. Aubert
Journal of Food Science, 1993, 58 (2), pp.351-356
Article dans une revue
hal-02704852v1
|
|
Accumulation of chlorogenic acid in shredded carrots during storage in an oriented polypropylene film
Isabelle Babic
,
Marie Josèphe Amiot
,
Christophe C. Nguyen The
,
S. Aubert
Journal of Food Science, 1993, 58 (4), pp.840-841
Article dans une revue
hal-02710532v1
|
|
Phenolic composition and browning susceptibility of various apple and pear cultivars at maturity
Marie Josèphe Amiot
,
S. Aubert
,
J. Nicolas
Acta Horticulturae, 1993, 343, pp.67-69
Article dans une revue
hal-02702030v1
|
|
Inhibition in vitro de la liaison du benzopyrene a l'ADN en presence de flavonoides du miel et de la propolis
Anne-Marie Le Bon
,
L. Ziegler
,
Marie Josèphe Amiot
,
Marc Suschetet
Bulletin de Liaison. Groupe Polyphénols, 1992, 16 (2), pp.279-283
Article dans une revue
hal-02708327v1
|
|
Kinetic studies on inhibition of enzymatic browning by cysteine
F. Richard-Forget
,
Pascale Goupy
,
Marie Josèphe Amiot
,
S. Aubert
,
J. Nicolas
Bulletin de Liaison. Groupe Polyphénols, 1992, 16 (2), pp.205-208
Article dans une revue
hal-02704663v1
|
|
Inhition in vitro de la liaison du benzopyrene a l'ADN en presence de flavonoides du miel et de la propolis
Anne-Marie Le Bon
,
L. Ziegler
,
Marie Josèphe Amiot
,
Marc Suschetet
Bulletin de Liaison. Groupe Polyphénols, 1992, 16, pp.279-283
Article dans une revue
hal-02711994v1
|
|
Kinetic studies on inhibition of enzymatic browning by cysteine
Florence Forget
,
Pascale Goupy
,
Marie Josèphe Amiot
,
S. Aubert
,
J. Nicolas
Bulletin de Liaison. Groupe Polyphénols, 1992, 16 (2), pp.205-208
Article dans une revue
hal-02705970v1
|
|
Les criteres de brunissement des pommes
S. Aubert
,
Marie Josèphe Amiot
,
J. Nicolas
Sciences des aliments = Food science : an international journal of food science and technology, 1992, 12, pp.625-647
Article dans une revue
hal-02715179v1
|
|
Phenolic composition and browning susceptibility of various apple and pear cultivars at maturity
Marie Josèphe Amiot
,
S. Aubert
,
J. Nicolas
,
Pascale Goupy
,
P. Aparicio
Bulletin de Liaison. Groupe Polyphénols, 1992, 16 (2), pp.48-51
Article dans une revue
hal-02708385v1
|
|
Stabilite des anthocyanes dans les purees de pommes
S. Aubert
,
Marie Josèphe Amiot
,
G. Bartholin
,
M. Tacchini
,
J. Nicolas
Bulletin de Liaison. Groupe Polyphénols, 1992, 16 (2), pp.52-55
Article dans une revue
hal-02708384v1
|
|
Phenolic composition and browning susceptibility of various apple cultivars at maturity
Marie Josèphe Amiot
,
M. Tacchini
,
S. Aubert
,
J. Nicolas
Journal of Food Science, 1992, 57 (4), pp.958-962
Article dans une revue
hal-02714357v1
|
|
Identification of flavonoids in sunflower honey
Sylvie Sabatier
,
Marie Josèphe Amiot
,
M. Tacchini
,
S. Aubert
Journal of Food Science, 1992, 57 (3), pp.773-777
Article dans une revue
hal-02706313v1
|
|
Enzymatic browning of basil (Ocimum basilicum L.). Studies on phenolic compounds and polyphenol oxidase
O. Baritaux
,
Marie Josèphe Amiot
,
H. Richard
,
J. Nicolas
Sciences des aliments = Food science : an international journal of food science and technology, 1991, 11, pp.49-64
Article dans une revue
hal-02714907v1
|
|
Enzymatic browning, oleuropein content, and diphenol oxidase activity in olive cultivars (Olea europaea L.)
Pascale Goupy
,
A. Fleuriet
,
Marie Josèphe Amiot
,
J.J. Macheix
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1991, 39, pp.92-95
Article dans une revue
hal-02709139v1
|
|
Le processus technologique de desamerisation des olives : caracterisation des fruits avant et pendant le traitement alcalin
Marie Josèphe Amiot
,
M. Tacchini
,
A. Fleuriet
,
J.J. Macheix
Sciences des aliments = Food science : an international journal of food science and technology, 1990, 10, pp.619-631
Article dans une revue
hal-02715273v1
|
|
Produits de la ruche
Sylvie Sabatier
,
Marie Josèphe Amiot
,
Serge Aubert
Revue Française de Diététique, 1990, 134 (3), pp.16-20
Article dans une revue
hal-02712253v1
|
|
Les composes phenoliques des miels : etude preliminaire sur l'identification et la quantification par familles
Marie Josèphe Amiot
,
S. Aubert
,
Mathieu Gonnet
,
M. Tacchini
Apidologie, 1989, 20 (2), pp.115-125
Article dans une revue
hal-02724795v1
|
|
Les composés phénoliques des miels : étude préliminaire sur l'identification et la quantification par familles
M.J. Amiot
,
S. Aubert
,
M. Gonnet
,
M. Tacchini
Apidologie, 1989, 20 (2), pp.115-125
Article dans une revue
hal-00890768v1
|
|
Importance of flavonoids in sunflower honeys
Marie Josèphe Amiot
,
Sylvie Sabatier
,
S. Aubert
,
M. Tacchini
Bulletin de Liaison. Groupe Polyphénols, 1989, 14, 3 p
Article dans une revue
hal-02726965v1
|
|
Accumulation of oleuropein derivatives during olive maturation
Marie Josèphe Amiot
,
A. Fleuriet
,
J.J. Macheix
Phytochemistry, 1989, 28 (1), pp.67-69
Article dans une revue
hal-02725126v1
|
|
Phenolic compounds and inhibition of enzymatic browning in apple fruit
Marie Josèphe Amiot
,
A. Janovitz Klapp
,
S. Aubert
,
J. Nicolas
Bulletin de Liaison. Groupe Polyphénols, 1989, 14, 4 p
Article dans une revue
hal-02720018v1
|
|
Importance of flavonoids in sunflower honeys
Marie Josèphe Amiot
,
Sylvie Sabatier
,
S. Aubert
Bulletin de Liaison. Groupe Polyphénols, 1988, 14, 3 p
Article dans une revue
hal-02718552v1
|
|
Importance des flavonoides dans les miels de tournesol
Sylvie Sabatier
,
Marie Josèphe Amiot
,
S. Aubert
,
M. Tacchini
,
Mathieu Gonnet
Bulletin Technique Apicole, 1988, 15 (3), pp.171-178
Article dans une revue
hal-02720648v1
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Caracterisation des produits de degradation de l'oleuropeine
Marie Josèphe Amiot
,
A. Fleuriet
,
J.J. Macheix
Bulletin de Liaison. Groupe Polyphénols, 1986, 13, pp.553-555
Article dans une revue
hal-02725403v1
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Importance and evolution of phenolic compounds in olive during growth and maturation
Marie Josèphe Amiot
,
A. Fleuriet
,
J.J. Macheix
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1986, 34, pp.823-826
Article dans une revue
hal-02727346v1
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Analyse des composes phenoliques de l'artichaut (Cynara scolymus L.) par chromatographie liquide haute performance
S. Aubert
,
Marie Josèphe Amiot
Bulletin de Liaison. Groupe Polyphénols, 1986, 13, pp.553-555
Article dans une revue
hal-02719250v1
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La plaine de la Saône. Aspects géologiques, hydrologiques et pédologiques
Angeline Clair
,
N. Leneuf
,
Marie Josephe Amiot
,
J. Chrétien
,
P. Vermi
Bulletin de l'Association Française pour l'Etude du Sol, 1971, 4, pp.07-43
Article dans une revue
hal-02732680v1
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