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Marlène Perignon
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Documents
Identifiants chercheurs
- marlene-perignon
- 0000-0003-2862-9030
- IdRef : 15814211X
Présentation
**Ingénieure de recherche en nutrition et santé publique, INRAE**
marlene.perignon@inrae.fr
UMR MOISA, Montpellier, France
https://umr-moisa.cirad.fr/
Marlène Perignon est ingénieure de recherche en nutrition et santé publique au sein de l'UMR MoISA (Montpellier Interdisciplinary center on Sustainable Agri-food systems) à Montpellier. Ses travaux de recherche portent sur la sécurité nutritionnelle et l'alimentation durable. Elle travaille principalement sur l'**étude des leviers d'amélioration de la durabilité de l'alimentation** par des **approches épidémiologiques** (évaluation de la qualité nutritionnelle et de l'impact environnemental des consommations alimentaires individuelles; étude des relations entre l’environnement alimentaire des populations et la durabilité de leurs pratiques d'approvisionnements alimentaires), des **approches de modélisation** (optimisation de rations alimentaires sous contraintes pour étudier la compatibilité des dimensions de l'alimentation durable et identifier des choix alimentaires permettant de concilier qualité nutritionnelle, réduction de l'impact environnemental, accessibilité économique et acceptabilité culturelle) et l'**évaluation d'impact d'interventions** visant à promouvoir des pratiques alimentaires plus durables.
**Thématiques de recherche :**
Alimentation durable; Sécurité nutritionnelle
**Mots clés :**
Nutrition; Alimentation durable; Qualité nutritionnelle; Impact environnemental; Consommations alimentaires; Environnement alimentaire; Intervention; Epidémiologie nutritionnelle
Publications
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Dataset on potential environmental impacts of water deprivation and land use for food consumption in France and TunisiaData in Brief, 2019, 27, 11 p. ⟨10.1016/j.dib.2019.104661⟩
Article dans une revue
hal-02346205v1
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How to meet nutritional recommendations and reduce diet environmental impact in the Mediterranean region? An optimization study to identify more sustainable diets in TunisiaGlobal Food Security, 2019, 23, pp.227-235. ⟨10.1016/j.gfs.2019.07.006⟩
Article dans une revue
hal-02609655v1
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A “Fork-to-Farm” Multi-Scale Approach to Promote Sustainable Food Systems for Nutrition and Health: A Perspective for the Mediterranean RegionFrontiers in Nutrition, 2018, 5 (30), pp.30. ⟨10.3389/fnut.2018.00030⟩
Article dans une revue
hal-01848425v1
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How to orientate production and food supply in a sustainable nutritional perpective? Result from the medina project12. Journées de recherches en sciences sociales, Société Française d'Economie Rurale (SFER). FRA.; Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD). FRA.; Institut National de la Recherche Agronomique (INRA). FRA.; Ecole Nationale Vétérinaire Agroalimentaire et de l'Alimentation Nantes Atlantique (ONIRIS). FRA.; Université de Nantes (UN). FRA., Dec 2018, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-02738361v1
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Quels changements de consommation pour une alimentation plus durable en Tunisie ?JFN 2017, Journées Francophones de Nutrition, Dec 2017, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-02737052v1
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Which dietary changes to move towards nutritionally adequate diets without increasing their impact on biodiversity, water and land-use?3. International Conference on Global Food Security, Dec 2017, Le Cap, South Africa. 21 p
Communication dans un congrès
hal-02785370v1
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Which dietary changes to move towards nutritionally adequate diets without increasing their impact on biodiversity, water and land-use? The case of TunisiaIUNS 21. ICN International Congress of Nutrition, International Union of Nutritional Sciences (IUNS). INT., Oct 2017, Buenos Aires, Argentina
Communication dans un congrès
hal-02733918v1
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Promoting sustainable food systems in Mediterranean countries: a framework to implement recommendations and actionsDevelopment of voluntary guidelines for the sustainability of the Mediterranean diet in the Mediterranean region, Food and Agriculture Organization (FAO). ITA.; International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies (CIHEAM). INT., Mar 2017, Bari, Italy. 141 p
Communication dans un congrès
hal-01595254v1
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How to achieve nutritional recommendations and reduce diet-related environmental impact in Tunisia? An optimization study to identify more sustainable diets13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives (FENS 2019), Oct 2019, Dublin, Ireland. 2019, Abstracts of the 13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives
Poster de conférence
hal-02377021v1
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An hybrid approach to compute land use and water deprivation impacts of national dietsSETAC Europe 28th Annual Meeting, May 2018, Rome, Italy. 2018
Poster de conférence
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Which dietary changes to move towards nutritionally adequate diets without increasing their impact on biodiversity, water and land-use? The case of TunisiaIUNS 21. ICN International Congress of Nutrition, Oct 2017, Buenos Aires, Argentina. Karger, Annals of Nutrition and Metabolism, 71, 2017, IUNS. 21st International Congress of Nutrition. Buenos Aires, Argentina, October 15-20, 2017: Abstracts
Poster de conférence
hal-02737876v1
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Environmental impacts of national diets: Comparison of land use and water deprivation impacts in France and Tunisia21. International Congress of Nutrition (ICN), Oct 2017, Buenos Aires, Argentina. 1 p., 2017
Poster de conférence
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