Accéder directement au contenu

Jean-Francois HOCQUETTE

57
Documents
Identifiants chercheurs
  • IdHAL jean-francois-hocquette
  • ORCID 0000-0003-2409-3881
  • Google Scholar : https://scholar.google.fr/citations?hl=fr&user=R4WRAEcAAAAJ&view_op=list_works&sortby=pubdate
  • IdRef : 079209173

Présentation

Publications

sghaier-chriki
Image document

Review: Will “cultured meat” transform our food system towards more sustainability?

Jean-François Hocquette , Sghaier Chriki , Dominique Fournier , Marie-Pierre Ellies-Oury
Animal, inPress, pp.101145. ⟨10.1016/j.animal.2024.101145⟩
Article dans une revue hal-04530893v1

La « viande de culture » : ce que nous savons et ce qu’il faudrait savoir. Volet B : qualités extrinsèques de la « viande de culture »

Jean-François Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2024, 59 (1), pp.47-56. ⟨10.1016/j.cnd.2023.11.003⟩
Article dans une revue hal-04391519v1
Image document

Does transport stress have any effect on carcass quality of Nellore cattle ( Bos taurus indicus ) in Brazil? — A case study

Nathalia da Silva Rodrigues Mendes , Renato Rodrigues Silva , Tatianne Ferreira de Oliveira , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François Hocquette
Translational Animal Science , 2024, 8, ⟨10.1093/tas/txad134⟩
Article dans une revue hal-04526420v1
Image document

Editorial: Food of the future: meat and dairy alternatives

Jean-François Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Fang Fang , Antti Knaapila
Frontiers in Nutrition, 2024, 11, pp.1382337. ⟨10.3389/fnut.2024.1382337⟩
Article dans une revue hal-04526386v1

Consumer perception of the challenges facing livestock production and meat consumption

Jingjing Liu , Sghaier Chriki , Moïse Kombolo , Matteo Santinello , Sérgio Bertelli Pflanzer
Meat Science, 2023, 200, pp.109144. ⟨10.1016/j.meatsci.2023.109144⟩
Article dans une revue hal-04009486v1
Image document

Consumer perception of “artificial meat” in the educated young and urban population of Africa

Moïse Kombolo Ngah , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jingjing Liu , Jean-François Hocquette
Frontiers in Nutrition, 2023, 10, pp.1-17. ⟨10.3389/fnut.2023.1127655⟩
Article dans une revue hal-04073530v1
Image document

Perception of cultured “meat” by Italian, Portuguese and Spanish consumers

Jingjing Liu , João M Almeida , Nicola Rampado , Begoña Panea , Élise Hocquette
Frontiers in Nutrition, 2023, 10, pp.1043618. ⟨10.3389/fnut.2023.1043618⟩
Article dans une revue hal-04138697v1

La « viande de culture » : ce que nous savons et ce qu’il faudrait savoir. Volet A : principes et qualités intrinsèques

Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François Hocquette
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2023, 58 (6), pp.389-398. ⟨10.1016/j.cnd.2023.11.001⟩
Article dans une revue hal-04342338v1

Does the future of meat in France depend on cultured muscle cells? Answers from different consumer segments

Élise Hocquette , Jingjing Liu , Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaier Chriki , Jean-François J.-F. Hocquette
Meat Science, 2022, 188, pp.108776. ⟨10.1016/j.meatsci.2022.108776⟩
Article dans une revue hal-03658690v1

Is “cultured meat” a viable alternative to slaughtering animals and a good comprise between animal welfare and human expectations?

Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François J.-F. Hocquette
Animal Frontiers, 2022, 12 (1), pp.35-42. ⟨10.1093/af/vfac002⟩
Article dans une revue hal-03662584v1

Perception of cultured “meat” by French consumers according to their diet

Cannelle Gousset , Emilie Gregorio , Bérangère Marais , Auriane Rusalen , Sghaier Chriki
Livestock Science, 2022, 260, pp.104909. ⟨10.1016/j.livsci.2022.104909⟩
Article dans une revue hal-03695657v1

Sustainable production and consumption of animal products

Giuseppe Pulina , Mondina Francesca Lunesu , Giacomo Pirlo , Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaier Chriki
Current Opinion in Environmental Science & Health, 2022, 30, pp.100404. ⟨10.1016/j.coesh.2022.100404⟩
Article dans une revue hal-03877202v1
Image document

La production de viande bovine au Brésil et ses perspectives de développement

Nathalia da Silva Rodrigues Mendes , Eliane Teixeira Mársico , Tatianne Ferreira de Oliveira , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François J.-F. Hocquette
Viandes et Produits Carnés, 2022, pp.VPC-2022-3841
Article dans une revue hal-03920206v1

Viande in vitro Intérêts, enjeux et perception des consommateurs

Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François J.-F. Hocquette
Techniques de l’Ingénieur. Techniques d'Analyse, 2021
Article dans une revue hal-03504375v1
Image document

Que pensent les Français de la culture de cellules musculaires pour produire de la viande ?

Élise Hocquette , Jingjing Liu , Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaier Chriki , Jean-François J.-F. Hocquette
Viandes et Produits Carnés, 2021
Article dans une revue hal-03504409v1
Image document

Brazilian Consumers’ Attitudes towards So-Called “Cell-Based Meat”

Sghaier Chriki , Vincent Payet , Sérgio Bertelli Pflanzer , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jingjing Liu
Foods, 2021, 10 (11), pp.2588. ⟨10.3390/foods10112588⟩
Article dans une revue hal-03424388v1
Image document

Perception de la « viande » artificielle par des consommateurs français selon leur régime alimentaire

Cannelle Gousset , Emilie Gregorio , Bérangère Marais , Auriane Rusalen , Sghaier Chriki
Viandes et Produits Carnés, 2021, 3741
Article dans une revue hal-03504412v1

Various Statistical Approaches to Assess and Predict Carcass and Meat Quality Traits

Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François J.-F. Hocquette , Sghaier S. Chriki , Alexandre Conanec , Linda Farmer
Foods, 2020, 9 (4), pp.525. ⟨10.3390/foods9040525⟩
Article dans une revue hal-02570376v1
Image document

The myth of cultured meat: A review

Sghaïer Chriki , Jean-François J.-F. Hocquette
Frontiers in Nutrition, 2020, 7, ⟨10.3389/fnut.2020.00007⟩
Article dans une revue hal-02516948v1
Image document

Analysis of Scientific and Press Articles Related to Cultured Meat for a Better Understanding of Its Perception

Sghaïer Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Dominique Fournier , Jingjing Liu , Jean-François J.-F. Hocquette
Frontiers in Psychology, 2020, 11, ⟨10.3389/fpsyg.2020.01845⟩
Article dans une revue hal-02921914v1

European conformation and fat scores of bovine carcasses are not good indicators of marbling

Jingjing Liu , Sghaïer Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Isabelle Legrand , Grzegorz Pogorzelski
Meat Science, 2020, 170 (1), pp.108233. ⟨10.1016/j.meatsci.2020.108233⟩
Article dans une revue hal-02926259v1

Contributions of tenderness, juiciness and flavor liking to overall liking of beef in Europe

Jingjing Liu , Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaïer Chriki , Isabelle Legrand , Grzegorz Pogorzelski
Meat Science, 2020, 168, pp.108190. ⟨10.1016/j.meatsci.2020.108190⟩
Article dans une revue hal-02647948v1
Image document

Lecture d'actualité : Des arguments scientifiques face aux interrogations à propos de l'élevage Présentation de l'ouvrage collectif « L'élevage pour l'agroécologie et une alimentation durable »

Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François Hocquette
Viandes et Produits Carnés, 2020, VPC-2020-36-4-5
Article dans une revue hal-04087032v1
Image document

Lecture d'actualité : Des arguments scientifiques face aux interrogations à propos de l'élevage Présentation de l'ouvrage collectif « L'élevage pour l'agroécologie et une alimentation durable »

Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François Hocquette
La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, 2020
Article dans une revue hal-04102750v1

Modelling of beef sensory quality for a better prediction of palatability

Jean-François J.-F. Hocquette , Lynn van Wezemael , Sghaier S. Chriki , Isabelle Legrand , Wim Verbeke
Meat Science, 2014, 97 (3), pp.316-322. ⟨10.1016/j.meatsci.2013.07.031⟩
Article dans une revue hal-02635874v1
Image document

Prédiction de la tendreté de la viande bovine par méta-analyse des caractéristiques musculaires

Sghaier Chriki , Gilles Renand , G. Gardner , Didier Micol , C. Lopez
La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, 2013
Article dans une revue hal-01189944v1

Meta-analysis of the relationships between beef tenderness and muscle characteristics

Sghaier S. Chriki , Gilles G. Renand , Brigitte B. Picard , Didier D. Micol , L. L. Journaux
Livestock Science, 2013, 155 (2-3), pp.424 - 434. ⟨10.1016/j.livsci.2013.04.009⟩
Article dans une revue hal-01001028v1

A data warehouse of muscle characteristics and beef quality in France and a demonstration of potential applications

Sghaier Chriki , Brigitte Picard , Yannick Faulconnier , Didier Micol , Jean-Paul Brun
Italian Journal of Animal Science, 2013, 12 (2), ⟨10.4081/ijas.2013.e41⟩
Article dans une revue hal-01190663v1

Meta-analysis of the comparison of the metabolic and contractile characteristics of two bovine muscles: Longissimus thoracis and semitendinosus

Sghaier S. Chriki , Brigitte B. Picard , Catherine C. Jurie , Matthieu Matthieu.Reichstadt@inrae.Fr Reichstadt , Didier D. Micol
Meat Science, 2012, 91 (4), pp.423-429. ⟨10.1016/j.meatsci.2012.02.026⟩
Article dans une revue hal-02643463v1
Image document

Cluster analysis application identifies muscle characteristics of importance for beef tenderness

Sghaier S. Chriki , Graham E. Gardner , Catherine C. Jurie , Brigitte B. Picard , Didier D. Micol
BMC Biochemistry, 2012, 13, ⟨10.1186/1471-2091-13-29⟩
Article dans une revue hal-02651753v1

Travaux de modélisation afin de prédire la qualité sensorielle de la viande bovine

Jean-François J.-F. Hocquette , Sghaier S. Chriki
Auvergne Sciences, 2012
Article dans une revue hal-02642320v1

German consumers’ attitudes towards cultured meat

A.-K. Jacobs , Marie-Pierre Ellies-Oury , H.W. Windhorst , J. Gickel , Sghaier Chriki
Book of Abstracts of the 74. Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, EAAP, Aug 2023, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-04331924v1

Relationships between ultimate pH, weight, conformation and fatness of carcasses

Nathalia da Silva Rodrigues Mendes , R. Rodrigues Silva , Fabiana de Oliveira Ferreira , P.F. Rivet , Marie-Pierre Ellies-Oury
Book of Abstracts of the 74. Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, INRAE, Aug 2023, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-04193599v1

Variability in consumer perception of meat and meat substitutes

E. Hocquette , J. Liu , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Moise Kombolo
Book of Abstracts of the 74. Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, EAAP, Aug 2023, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-04331797v1

Challenges and opportunities of cultured meat.

Jean-François J.-F. Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury
Food 4 Future, Bilbao, FoodTech World Summit. Session: cell cultured protein., Jun 2021, Bilbao, Spain
Communication dans un congrès hal-03503964v1

Challenges and opportunities of cultured meat.

Jean-François J.-F. Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury
Groupe de Travail Qualité du Copa-Cogeca, Jun 2021, Bruxelles, Belgium
Communication dans un congrès hal-03503988v1

Potential consumer acceptance of meat produced from cultured cells in China and France

Jean-François J.-F. Hocquette , Élise Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury
Global Congress on Agriculture and Horticulture, Aug 2021, Londres, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-03503886v1

Chinese consumers’ perspective and potential acceptance toward artificial meat.

Jean-François J.-F. Hocquette , Élise Hocquette , Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaier Chriki
72th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP), Davos, Switzerland, August 30th - September 3rd, 2021., Aug 2021, Davos, Switzerland
Communication dans un congrès hal-03504130v1

« Viande » Cellulaire. Du labo aux applications : une approche scientifique multidisciplinaire.

Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaier Chriki , Jean-François J.-F. Hocquette
Colloque initutlé « La « Viande…cellulaire » : Est-ce possible ? Est-ce bon ? Est-ce acceptable ? » organisé par l’Académie d’Agriculture de France et l’Association Française de Zootechnie, en partenariat avec l’Académie Vétérinaire de France et la Société Française de Nutrition., Nov 2021, Paris, France
Communication dans un congrès hal-03504368v1

We Need an Holistic, Multi-Criteria and Independent Assessment of What It Is Called “Cultured Meat”

Jean-François J.-F. Hocquette , Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaier Chriki
TOWARDS THE FUTURE OF FOOD: THE CULTURED MEAT BETWEEN FOOD SAFETY, SUSTAINABILITY AND PUBLIC PERCEPTION, Sep 2021, Parme, Italy
Communication dans un congrès hal-03503951v1

Potential consumer acceptance of meat produced from cultured cells in different countries

Jean-François J.-F. Hocquette , Jingjing Liu , Élise Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury
Scientific Conference “100 years Higher Agricultural Education in Bulgaria”, Congress of Trakia University in Bulgaria, May 2021, Trakia, Bulgaria
Communication dans un congrès hal-03503889v1

Will we still eat meat from livestock in the future? International webinar of beef quality

Jean-François J.-F. Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury
International webinar of beef quality., Aug 2020, Londrina, Brazil
Communication dans un congrès hal-03503899v1

Cluster analysis application in search of muscle biochemical determinants for beef tenderness

Sghaier S. Chriki , Graham Gardner , Catherine C. Jurie , Brigitte B. Picard , Didier D. Micol
Advancing beef safety and quality through research and innovation- ProSafeBeef Final Project Conference, ProSafeBeef. Dublin, IRL., Feb 2012, Dublin, Ireland
Communication dans un congrès hal-02805360v1
Image document

Méta-analyse des relations entre tendreté et caractéristiques

Sghaier Chriki , Gilles Renand , Brigitte Picard , Didier Micol , L. Journaux
14. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2012, Caen, France
Communication dans un congrès hal-01189946v1

Prediction of beef sensory quality in France

Isabelle Legrand , Sghaier S. Chriki , Laurent Journaux , Jean-François J.-F. Hocquette , Brigitte B. Picard
Beef meat quality and safety – European and Polish Perspectives Conference, Oct 2012, Varsovie, Poland
Communication dans un congrès hal-02803333v1

Application d’une analyse en cluster afin de rechercher des déterminants biochimiques du muscle influençant la tendreté de la viande bovine

Sghaier S. Chriki , Graham Gardner , Catherine C. Jurie , Brigitte B. Picard , Didier D. Micol
18. Rencontres autour des Recherches sur les Ruminants, Dec 2011, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02745593v1

Sensory characteristics of beef in France and UK at two cooking temperatures

Didier D. Micol , Sghaier S. Chriki , Roland R. Jailler , Catherine C. Jurie , Karine Meteau
57. International Congress of Meat Science and Technology, Aug 2011, Ghent, Belgium. 714 p
Communication dans un congrès hal-02745191v1

Cluster analoysis application in research of muscle biochemical determinants for beef tenderness

Sghaier S. Chriki , Graham Gardner , Catherine C. Jurie , Brigitte B. Picard , Didier D. Micol
57. International Congress of Meat Science and Technology (57th ICoMST), Aug 2011, Ghent, Belgium. pp.109
Communication dans un congrès hal-02744898v1

Prédiction de la tendreté de la viande bovine à partir des caractéristiques biochimiques du muscle et à l'aide d'outils de modélisation

Jean-François J.-F. Hocquette , Sghaier S. Chriki , Isabelle Cassar-Malek , Nicolas N. Guillemin , Didier D. Micol
Sommet de l'élevage, Association pour le Développement de l'Industrie de la Viande (ADIV). Clermont-Ferrand, FRA., 2011, Clermont Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02802942v1

Metabolic and contractile characteristics of bovine LONGISSIMUS THORACIS and SEMITENDINOSUS muscles

Sghaier S. Chriki , Brigitte B. Picard , Catherine C. Jurie , Matthieu Matthieu.Reichstadt@inrae.Fr Reichstadt , Didier D. Micol
An international conference organised by ProSafeBeef. Meeting at the Institute of Biological, Environmental and Rural Sciences (IBERS), Oct 2010, Aberystwyth, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-02753270v1
Image document

Caractéristiques métaboliques et contractiles comparées des muscles Longissimus Thoracis et Semitendinosus de bovins

Sghaier S. Chriki , Brigitte B. Picard , Catherine C. Jurie , Matthieu Matthieu.Reichstadt@inrae.Fr Reichstadt , Didier D. Micol
13. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Oct 2010, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02758037v1

Consumer expectations for beef in the French region Auvergne-Rhône-Alpes

Sghaier Chriki , J. Normand , C. Brosse , L. Hallez , L. Vallet
Book of Abstracts of the 74. Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, Aug 2023, Lyon, France. 29, pp.830, 2023
Poster de conférence hal-04338551v1

Une alimentation sans agriculture demain : la « viande » produite en laboratoire ?

Jean-François Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury
Le Démeter 2023 : Agriculture et alimentation, la durabilité à l’épreuve des faits, IRIS éditions, pp.141-159, 2023
Chapitre d'ouvrage hal-04000418v1

What do we know today about cultured muscle to produce meat and its acceptability in the world?

Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François J.-F. Hocquette
New Aspects of Meat Quality, Elsevier, pp.507-532, 2022, ⟨10.1016/B978-0-323-85879-3.00002-7⟩
Chapitre d'ouvrage hal-03764867v1

Focus sur la « viande in vitro » : est-il possible de nourrir l'humanité en cultivant des fibres musculaires ?

Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François J.-F. Hocquette
L'élevage pour l'agroécologie et une alimentation durable, France Agricole, pp.217-236, 2020, 978-2-85557-729-6
Chapitre d'ouvrage hal-03653242v1

L’Europe : un acteur majeur de l’élevage

Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaier Chriki , Faustin Farison , Jean-François J.-F. Hocquette
L'élevage pour l'agroécologie et une alimentation durable, France Agricole, pp.277-294, 2020, 978-2-85557-729-6
Chapitre d'ouvrage hal-03653246v1