Accéder directement au contenu

Jean-Francois HOCQUETTE

70
Documents
Identifiants chercheurs
  • IdHAL jean-francois-hocquette
  • ORCID 0000-0003-2409-3881
  • Google Scholar : https://scholar.google.fr/citations?hl=fr&user=R4WRAEcAAAAJ&view_op=list_works&sortby=pubdate
  • IdRef : 079209173

Présentation

Publications

marie-pierre-ellies-oury
Image document

Editorial: Food of the future: meat and dairy alternatives

Jean-François Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Fang Fang , Antti Knaapila
Frontiers in Nutrition, 2024, 11, pp.1382337. ⟨10.3389/fnut.2024.1382337⟩
Article dans une revue hal-04526386v1
Image document

Does transport stress have any effect on carcass quality of Nellore cattle ( Bos taurus indicus ) in Brazil? — A case study

Nathalia da Silva Rodrigues Mendes , Renato Rodrigues Silva , Tatianne Ferreira de Oliveira , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François Hocquette
Translational Animal Science , 2024, 8, ⟨10.1093/tas/txad134⟩
Article dans une revue hal-04526420v1

La « viande de culture » : ce que nous savons et ce qu’il faudrait savoir. Volet B : qualités extrinsèques de la « viande de culture »

Jean-François Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2024, 59 (1), pp.47-56. ⟨10.1016/j.cnd.2023.11.003⟩
Article dans une revue hal-04391519v1
Image document

Review: Will “cultured meat” transform our food system towards more sustainability?

Jean-François Hocquette , Sghaier Chriki , Dominique Fournier , Marie-Pierre Ellies-Oury
Animal, inPress, pp.101145. ⟨10.1016/j.animal.2024.101145⟩
Article dans une revue hal-04530893v1

Modelling the physiological, muscular, and sensory characteristics in relation to beef quality from 15 cattle breeds

J. Albechaalany , M-P. Ellies-Oury , J. Saracco , M.M. Campo , I. Richardson
Livestock Science, 2024, 280, pp.105395. ⟨10.1016/j.livsci.2023.105395⟩
Article dans une revue hal-04417516v1
Image document

Consumer perception of “artificial meat” in the educated young and urban population of Africa

Moïse Kombolo Ngah , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jingjing Liu , Jean-François Hocquette
Frontiers in Nutrition, 2023, 10, pp.1-17. ⟨10.3389/fnut.2023.1127655⟩
Article dans une revue hal-04073530v1

Consumer perception of the challenges facing livestock production and meat consumption

Jingjing Liu , Sghaier Chriki , Moïse Kombolo , Matteo Santinello , Sérgio Bertelli Pflanzer
Meat Science, 2023, 200, pp.109144. ⟨10.1016/j.meatsci.2023.109144⟩
Article dans une revue hal-04009486v1
Image document

Perception of cultured “meat” by Italian, Portuguese and Spanish consumers

Jingjing Liu , João M Almeida , Nicola Rampado , Begoña Panea , Élise Hocquette
Frontiers in Nutrition, 2023, 10, pp.1043618. ⟨10.3389/fnut.2023.1043618⟩
Article dans une revue hal-04138697v1

La « viande de culture » : ce que nous savons et ce qu’il faudrait savoir. Volet A : principes et qualités intrinsèques

Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François Hocquette
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2023, 58 (6), pp.389-398. ⟨10.1016/j.cnd.2023.11.001⟩
Article dans une revue hal-04342338v1

Carcass Characteristics and Beef Quality of Young Grass-Fed Angus x Salers Bovines

Jingjing Liu , Marie-Pierre Ellies-Oury , Liselotte Pannier , Dominique Gruffat , Denis Durand
Foods, 2022, 11 (16), pp.2493. ⟨10.3390/foods11162493⟩
Article dans une revue hal-03753977v1

Review: On-farm and processing factors affecting bovine carcass and meat quality

Antoine Clinquart , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François J.-F. Hocquette , Laurent Guillier , Véronique Santé-Lhoutellier
Animal, 2022, 16 (Suppl. 1), pp.100426. ⟨10.1016/j.animal.2021.100426⟩
Article dans une revue hal-03545364v1

Consumer Perception of Beef Quality and How to Control, Improve and Predict It? Focus on Eating Quality

Jingjing Liu , Marie-Pierre Ellies-Oury , Todor Stoyanchev , Jean-François Hocquette
Foods, 2022, 11 (12), pp.1732. ⟨10.3390/foods11121732⟩
Article dans une revue hal-03753973v1

Does the future of meat in France depend on cultured muscle cells? Answers from different consumer segments

Élise Hocquette , Jingjing Liu , Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaier Chriki , Jean-François J.-F. Hocquette
Meat Science, 2022, 188, pp.108776. ⟨10.1016/j.meatsci.2022.108776⟩
Article dans une revue hal-03658690v1

Is “cultured meat” a viable alternative to slaughtering animals and a good comprise between animal welfare and human expectations?

Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François J.-F. Hocquette
Animal Frontiers, 2022, 12 (1), pp.35-42. ⟨10.1093/af/vfac002⟩
Article dans une revue hal-03662584v1
Image document

Evolution of Sensory Properties of Beef during Long Dry Ageing

Ellies-Oury Marie-Pierre , Grossiord Benoit , Denayrolles Muriel , Papillon Sandrine , Sauvant Patrick
Foods, 2022, 11 (18), pp.2822. ⟨10.3390/foods11182822⟩
Article dans une revue hal-03800947v1

Perception of cultured “meat” by French consumers according to their diet

Cannelle Gousset , Emilie Gregorio , Bérangère Marais , Auriane Rusalen , Sghaier Chriki
Livestock Science, 2022, 260, pp.104909. ⟨10.1016/j.livsci.2022.104909⟩
Article dans une revue hal-03695657v1

Sustainable production and consumption of animal products

Giuseppe Pulina , Mondina Francesca Lunesu , Giacomo Pirlo , Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaier Chriki
Current Opinion in Environmental Science & Health, 2022, 30, pp.100404. ⟨10.1016/j.coesh.2022.100404⟩
Article dans une revue hal-03877202v1
Image document

La production de viande bovine au Brésil et ses perspectives de développement

Nathalia da Silva Rodrigues Mendes , Eliane Teixeira Mársico , Tatianne Ferreira de Oliveira , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François J.-F. Hocquette
Viandes et Produits Carnés, 2022, pp.VPC-2022-3841
Article dans une revue hal-03920206v1
Image document

Perception de la « viande » artificielle par des consommateurs français selon leur régime alimentaire

Cannelle Gousset , Emilie Gregorio , Bérangère Marais , Auriane Rusalen , Sghaier Chriki
Viandes et Produits Carnés, 2021, 3741
Article dans une revue hal-03504412v1
Image document

Brazilian Consumers’ Attitudes towards So-Called “Cell-Based Meat”

Sghaier Chriki , Vincent Payet , Sérgio Bertelli Pflanzer , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jingjing Liu
Foods, 2021, 10 (11), pp.2588. ⟨10.3390/foods10112588⟩
Article dans une revue hal-03424388v1
Image document

Has breed any effect on beef sensory quality?

Alexandre Conanec , Maria del Mar Campo , Ian Richardson , Per Ertbjerg , Sebastiana Failla
Livestock Science, 2021, 250, pp.104548. ⟨10.1016/j.livsci.2021.104548⟩
Article dans une revue hal-03316097v1

Viande in vitro Intérêts, enjeux et perception des consommateurs

Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François J.-F. Hocquette
Techniques de l’Ingénieur. Techniques d'Analyse, 2021
Article dans une revue hal-03504375v1

Are Marbling and the Prediction of Beef Eating Quality Affected by Different Grading Sites?

Jingjing Liu , Grzegorz Pogorzelski , Alix Neveu , Isabelle Legrand , David Pethick
Frontiers in Veterinary Science, 2021, 8, ⟨10.3389/fvets.2021.611153⟩
Article dans une revue hal-03301367v1
Image document

Analysis of Scientific and Press Articles Related to Cultured Meat for a Better Understanding of Its Perception

Sghaïer Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Dominique Fournier , Jingjing Liu , Jean-François J.-F. Hocquette
Frontiers in Psychology, 2020, 11, ⟨10.3389/fpsyg.2020.01845⟩
Article dans une revue hal-02921914v1
Image document

Research in Beef Tenderness and Palatability in the Era of Big Data

Jean-François J.-F. Hocquette , Marie-Pierre Ellies-Oury , Isabelle Legrand , David Pethick , Graham Gardner
Meat and Muscle Biology, 2020, 4 (2), pp.1 - 13. ⟨10.22175/mmb.9488⟩
Article dans une revue hal-02917766v1

Various Statistical Approaches to Assess and Predict Carcass and Meat Quality Traits

Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François J.-F. Hocquette , Sghaier S. Chriki , Alexandre Conanec , Linda Farmer
Foods, 2020, 9 (4), pp.525. ⟨10.3390/foods9040525⟩
Article dans une revue hal-02570376v1

European conformation and fat scores of bovine carcasses are not good indicators of marbling

Jingjing Liu , Sghaïer Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Isabelle Legrand , Grzegorz Pogorzelski
Meat Science, 2020, 170 (1), pp.108233. ⟨10.1016/j.meatsci.2020.108233⟩
Article dans une revue hal-02926259v1

Contributions of tenderness, juiciness and flavor liking to overall liking of beef in Europe

Jingjing Liu , Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaïer Chriki , Isabelle Legrand , Grzegorz Pogorzelski
Meat Science, 2020, 168, pp.108190. ⟨10.1016/j.meatsci.2020.108190⟩
Article dans une revue hal-02647948v1
Image document

Lecture d'actualité : Des arguments scientifiques face aux interrogations à propos de l'élevage Présentation de l'ouvrage collectif « L'élevage pour l'agroécologie et une alimentation durable »

Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François Hocquette
La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, 2020
Article dans une revue hal-04102750v1
Image document

Meat consumption – what French consumers feel about the quality of beef?

Marie-Pierre Ellies , Alexandre Lee , Hervé Jacob , Jean-François J.-F. Hocquette
Italian Journal of Animal Science, 2019, 18 (1), pp.646-656. ⟨10.1080/1828051X.2018.1551072⟩
Article dans une revue hal-02625039v1
Image document

Lecture d'actualité - Le point sur la chaîne de la viande bovine

Marie-Pierre Ellies , Jean-François J.-F. Hocquette
La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, 2018, 34, pp.3-2
Article dans une revue hal-01974604v1

Current situation and future prospects for beef production in Europe — A review

Jean-François J.-F. Hocquette , Marie-Pierre Ellies , Michel Lherm , Christèle Pineau , Claus Deblitz
Asian-Australasian journal of animal sciences, 2018, 31 (7), pp.1017-1035. ⟨10.5713/ajas.18.0196⟩
Article dans une revue hal-02623278v1
Image document

Une nouvelle approche méthodologique pour piloter la conduite en élevage

Marie-Pierre Ellies , Gonzalo Cantalapiedra-Hijar , Denys Durand , Dominique Gruffat , Anne Listrat
La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, 2017, 33 (3), pp.1-8
Article dans une revue hal-01564568v1

An innovative approach combining Animal Performances, nutritional value and sensory quality of meat

Marie-Pierre Ellies-Oury , Gonzalo Cantalapiedra-Hijar , Denys Durand , Dominique Gruffat , Anne Listrat
Meat Science, 2016, 122, pp.163 - 172. ⟨10.1016/j.meatsci.2016.08.004⟩
Article dans une revue hal-01417538v1
Image document

Specific fibre composition and metabolism of the rectus abdominis muscle of bovine Charolais cattle

Marie-Pierre Oury , Rollande Dumont , Catherine C. Jurie , Jean-François J.-F. Hocquette , Brigitte B. Picard
BMC Biochemistry, 2010, 11, 12 pp. ⟨10.1186/1471-2091-11-12⟩
Article dans une revue hal-02665325v1

Effect of age at castration on animal performance, muscle characteristics and meat quality traits in 26-month-old Charolais steers

Didier D. Micol , Marie-Pierre Oury , Brigitte B. Picard , Jean-François J.-F. Hocquette , M. Briand
Livestock Science, 2009, 120 (1-2), pp.116-126. ⟨10.1016/j.livsci.2008.05.002⟩
Article dans une revue hal-02667383v1

Bibliometric analysis of scientific articles related to ‘cultured meat’

Jean-François Hocquette , Dominique Fournier , Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaïer Chriki
Book of Abstracts of the 74. Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, EAAP, Aug 2023, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-04331865v1

Relationships between ultimate pH, weight, conformation and fatness of carcasses

Nathalia da Silva Rodrigues Mendes , R. Rodrigues Silva , Fabiana de Oliveira Ferreira , P.F. Rivet , Marie-Pierre Ellies-Oury
Book of Abstracts of the 74. Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, INRAE, Aug 2023, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-04193599v1

Variability in consumer perception of meat and meat substitutes

E. Hocquette , J. Liu , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Moise Kombolo
Book of Abstracts of the 74. Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, EAAP, Aug 2023, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-04331797v1

Optimizing breeding performance through algorithmic approaches to maximize meat quality in livestock

J. Albechaalany , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François Hocquette , Cécile Berri , J. Saracco
74. annual meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP), Aug 2023, Lyon, France. pp.974
Communication dans un congrès hal-04195052v1

German consumers’ attitudes towards cultured meat

A.-K. Jacobs , Marie-Pierre Ellies-Oury , H.W. Windhorst , J. Gickel , Sghaier Chriki
Book of Abstracts of the 74. Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, EAAP, Aug 2023, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-04331924v1

Terminologies related to beef eating quality from existing databases

Amanda Farage Frade-Barros , Kizkitza Barrenetxea , Moise Kombolo , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François Hocquette
69. International Congress of Meat Science and Technology,, Université de Padova, Aug 2023, Padova, Italy. pp.634-635
Communication dans un congrès hal-04329842v1

What is the impact of the farming system on the quality of the chicken breast meat?

John Albechaalany , Saban Yilmaz , Marie-Pierre Ellies-Oury , Marie Bourin , Yann Guyot
EAAP 2023 - 74th annual meeting of the European Federation of Animal Science, Aug 2023, Lyon, France. pp.597
Communication dans un congrès hal-04193860v1

Comparison of beef eating quality terminology databases

A. Barro , Kizkitza Insausti , Moise Kombolo , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François Hocquette
Book of Abstracts of the 74. Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, INRAE, Aug 2023, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-04193866v1

Importance of marbling for the prediction of beef eating quality in France and Europe

Jingjing Liu , Jérôme Normand , Grzegorz Pogorzelski , Alix Neveu , Legrand Isabelle
67th International Congress of Meat Science and Technology, August 23-27th, Krakow, Poland, Aug 2021, Cracovie, Poland
Communication dans un congrès hal-03504237v1

The future of the meat industry and of meat substitutes in China.

Jingjing Liu , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François J.-F. Hocquette
72th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP), Davos, Switzerland, August 30th - September 3rd, 2021., Aug 2021, Davos, Switzerland
Communication dans un congrès hal-03504132v1

« Viande » Cellulaire. Du labo aux applications : une approche scientifique multidisciplinaire.

Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaier Chriki , Jean-François J.-F. Hocquette
Colloque initutlé « La « Viande…cellulaire » : Est-ce possible ? Est-ce bon ? Est-ce acceptable ? » organisé par l’Académie d’Agriculture de France et l’Association Française de Zootechnie, en partenariat avec l’Académie Vétérinaire de France et la Société Française de Nutrition., Nov 2021, Paris, France
Communication dans un congrès hal-03504368v1

We Need an Holistic, Multi-Criteria and Independent Assessment of What It Is Called “Cultured Meat”

Jean-François J.-F. Hocquette , Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaier Chriki
TOWARDS THE FUTURE OF FOOD: THE CULTURED MEAT BETWEEN FOOD SAFETY, SUSTAINABILITY AND PUBLIC PERCEPTION, Sep 2021, Parme, Italy
Communication dans un congrès hal-03503951v1

Potential consumer acceptance of meat produced from cultured cells in China and France

Jean-François J.-F. Hocquette , Élise Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury
Global Congress on Agriculture and Horticulture, Aug 2021, Londres, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-03503886v1

Challenges and opportunities of cultured meat.

Jean-François J.-F. Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury
Food 4 Future, Bilbao, FoodTech World Summit. Session: cell cultured protein., Jun 2021, Bilbao, Spain
Communication dans un congrès hal-03503964v1

Challenges and opportunities of cultured meat.

Jean-François J.-F. Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury
Groupe de Travail Qualité du Copa-Cogeca, Jun 2021, Bruxelles, Belgium
Communication dans un congrès hal-03503988v1

Chinese consumers’ perspective and potential acceptance toward artificial meat.

Jean-François J.-F. Hocquette , Élise Hocquette , Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaier Chriki
72th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP), Davos, Switzerland, August 30th - September 3rd, 2021., Aug 2021, Davos, Switzerland
Communication dans un congrès hal-03504130v1

Potential consumer acceptance of meat produced from cultured cells in different countries

Jean-François J.-F. Hocquette , Jingjing Liu , Élise Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury
Scientific Conference “100 years Higher Agricultural Education in Bulgaria”, Congress of Trakia University in Bulgaria, May 2021, Trakia, Bulgaria
Communication dans un congrès hal-03503889v1

Will we still eat meat from livestock in the future? International webinar of beef quality

Jean-François J.-F. Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury
International webinar of beef quality., Aug 2020, Londrina, Brazil
Communication dans un congrès hal-03503899v1

Combining animal performances, nutritional value and sensory quality of meat

Jean-François J.-F. Hocquette , Marie-Pierre Ellies-Oury
Meeting/conference of the Specialized Section on Meat, United Nations Economic Commission for Europe UNECE, Aug 2019, Postdam, Germany
Communication dans un congrès hal-02786824v1

Assessing and predicting carcass and meat quality traits

Marie-Pierre Ellies , Valérie Monteils , Alexandre Conanec , Jean-François J.-F. Hocquette
Congrès Annuel de l'EAAP, Aug 2019, Ghent, Belgium
Communication dans un congrès hal-02734443v1

Les relations entre la tendreté et la composition en acides gras des viandes bovines sont elles stables selon le sexe et la race ?

Marie-Pierre Ellies , Denys Durand , Dominique Gruffat , Anne Listrat , Didier Micol
16. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2016, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01603384v1
Image document

A methodological approach to assess the interactions between animal performances, nutritional value and sensory quality of meat

Marie-Pierre Ellies , Gonzalo Cantalapiedra-Hijar , Denys Durand , Dominique Gruffat , Anne Listrat
61. International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), Aug 2015, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02743574v1
Image document

Est-il possible d'améliorer la qualité nutritionnelle des viandes bovines sans altérer leur qualité sensorielle ni les performances animales ?

Marie-Pierre Ellies , Gonzalo Cantalapiedra-Hijar , Denys Durand , Dominique Gruffat , Anne Listrat
22. Rencontres autour des Recherches sur les Ruminants, Dec 2015, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02742885v1

Inter-muscular variability of metabolic properties of bovine muscle fibres

Marie-Pierre Oury , Catherine C. Jurie , Jean-François J.-F. Hocquette , Brigitte B. Picard
2. International Symposium on Energy and Protein Metabolism and Nutrition (ISEP 2007), Sep 2007, Vichy, France
Communication dans un congrès hal-02754356v1

Variabilité inter-musculaire des propriétés contractiles et métaboliques de muscles de bovins

Brigitte B. Picard , Catherine C. Jurie , Marie-Pierre Oury , Isabelle Cassar-Malek , Jean-François J.-F. Hocquette
1. Congrès de la Société Française de Nutrition, Nov 2003, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02762687v1

A new algorithmic approach to better predict eating quality from rearing practices

John Albechaalany , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François Hocquette , Cécile Berri , Jérôme Saracco
69. International Congress of Meat Science and Technology (ICOMST), Aug 2023, Padova, Italy. Poster 439
Poster de conférence hal-04198090v1

Qualités sensorielles de la viande et stress oxydant en race angus

Mohammed Gagaoua , Denys Durand , Didier D. Micol , Véronique Santé-Lhoutellier , Claudia C. Terlouw
15. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2014, Clermont-Ferrand, France. ADIV, Viandes et Produits Carnés, 204 p., 2014, 15èmes Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes
Poster de conférence hal-02743911v1

Une alimentation sans agriculture demain : la « viande » produite en laboratoire ?

Jean-François Hocquette , Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury
Le Démeter 2023 : Agriculture et alimentation, la durabilité à l’épreuve des faits, IRIS éditions, pp.141-159, 2023
Chapitre d'ouvrage hal-04000418v1

What do we know today about cultured muscle to produce meat and its acceptability in the world?

Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François J.-F. Hocquette
New Aspects of Meat Quality, Elsevier, pp.507-532, 2022, ⟨10.1016/B978-0-323-85879-3.00002-7⟩
Chapitre d'ouvrage hal-03764867v1

Focus sur la « viande in vitro » : est-il possible de nourrir l'humanité en cultivant des fibres musculaires ?

Sghaier Chriki , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François J.-F. Hocquette
L'élevage pour l'agroécologie et une alimentation durable, France Agricole, pp.217-236, 2020, 978-2-85557-729-6
Chapitre d'ouvrage hal-03653242v1

L’Europe : un acteur majeur de l’élevage

Marie-Pierre Ellies-Oury , Sghaier Chriki , Faustin Farison , Jean-François J.-F. Hocquette
L'élevage pour l'agroécologie et une alimentation durable, France Agricole, pp.277-294, 2020, 978-2-85557-729-6
Chapitre d'ouvrage hal-03653246v1