Accéder directement au contenu
YM

Yves MARTIN-PREVEL

54
Documents
Identifiants chercheurs
Contact

Présentation

**CURRICULUM VITAE Yves MARTIN-PREVEL** **EPIDEMIOLOGISTE - NUTRITION PUBLIQUE** **ETUDES & DIPLOMES** * HDR en Nutrition Publique (2011 - Université Pierre et Marie Curie Paris 6) * Doctorat en Santé Publique (2001 - Université Pierre et Marie Curie Paris 6) * DEA de Statistique et Santé (1988 - Université de Paris XI) * Certificat d’Études Spéciales de Santé Publique (1988 - Faculté de Médecine de Montpellier) * DESS de Nutrition et Alimentation dans les Pays en Développement (1986 - Université de Montpellier 2) * Certificat d'Université de Médecine Tropicale (1984 - Faculté de Médecine de Montpellier) * Diplôme d’État de Docteur en Médecine (1983 - Faculté de Médecine de Montpellier) **SITUATION et EXPERIENCE PROFESSIONNELLE** **Poste actuel : DR1 IRD** * Directeur du Département Santé et Sociétés de l’IRD (2016-2023 ) * Conseiller PDG IRD - Communauté de Savoirs « Systèmes Alimentaires Durables » (2020-2023) * Membre UMR MoISA (Montpellier Interdisciplinary center on Sustainable Agri-food systems) (2021- ) **DR2 IRD - DU Adjoint UMR 204 « Nutrition et alimentation des populations aux Suds » (2012-2020)** * Co-investigateur dans le projet AgriSan Bamako (Agriculture Santé et Nutrition à Bamako et environs) – FSPI – Coord. IRD (+4 partenaires) – (2019-2022) * Co-investigateur dans le projet MERIEM (Mobiliser les entreprises sahéliennes pour des réponses innovantes et à large échelle contre la malnutrition) – AFD et BMGF – Coord. Gret (+5 partenaires) – (2018-2023) * Co-investigateur dans le projet KEY (Programme de Renforcement de la Résilience à la Sécurité Alimentaire et Nutritionnelle au Nord Mali) – UE/Confed – Coord. IRD (+2 partenaires) – (2018-2021) * Co-investigateur dans le projet NuTWInd (Transition Nutritionnelle aux Antilles Françaises : Interactions entre offre et comportements alimentaires) – ANR – Coord. INRA (+8 partenaires) – (2017-2022) * Co-investigateur dans le projet RELAX (Promoting resilience in the African rural households: Food systems at a crossroad) – Cirad, Gret, INERA, IRSAT, IRD (2016-2020) * Co-investigateur dans le projet « Comparative Study of Targeting Methods Used to Identify Poorest Households in the Cercle of Gao, Mali, 2016 » – IRD, ECHO, Banque Mondiale (2016-2018) * Responsable du volet « Nutrition » du projet ‘SALIMA’ (Sécurité alimentaire des individus des ménages agricoles), financé dans le cadre du méta-programme INRA-CIRAD « GloFoodS » (Global Food Security) (2015-2017) * Co-investigateur dans le projet « Évaluation de l’Impact du Projet d’Urgence De Filets Sociaux «Jigisèmèjiri» - IFPRI, IRD, Gouverment du Mali, Banque Mondiale (2015-2019) * Co-PI « Transferts monétaires Kara-Savanes » au Togo - IRD, IFPRI, UNICEF, B.Mondiale (2014-2017) * Co-investigateur dans le projet « MEDINA » (Promotion de systèmes alimentaires durables en Méditerranée pour la nutrition et la santé) – ANR – ( INRA,IRD,CIRAD,SupAgro,AMU,INNTA,INAT,CIHEAM,Bioversity,Agropolis) (2013-2017 ) * Co-PI « Cash for Nutrition Awareness » au Mali - IRD, IFPRI, PAM, UNICEF (2013-2017) * PI « Women Dietary Diversity Project – 2 » - IRD, FAO, HarvestPlus (2013-2017) * Responsable du volet ‘Nutrition’ dans le programme « RECIPAL » (Impact du paludisme précoce avant et pendant la grossesse sur la croissance fœtale au Bénin) - ANR Jeune Chercheur (V. Briand, UMR 216 Merit) (2013-2019) * Co-investigateur dans le projet « Les relations entre la production agricole et l’alimentation au sein des ménages agricoles en Afrique de l’Ouest » - Cirad et Université de Montpellier (2012-2016) **CR1 à l'IRD - UR 106 « Nutrition, Alimentation, Sociétés » (2001-2010) puis UMR 204 « Nutripass » (2011-2014) – Responsable Équipe « Nutrition Publique » - Burkina Faso 2001-2008, puis Montpellier** * Responsable WP ‘Nutrition’ dans le programme « TOLIMMUNPAL » (Développement de la tolérance immunitaire associée au paludisme) ; ANR 2010-PRSP-012-02 ; (IRD UMR 216 + nombreux partenaires) (2010-2014) * PI « Étude de la consommation alimentaire et du statut nutritionnel en fer dans les provinces rurales du Sourou et du Sanguié au Burkina Faso » ; collaboration IRD, IRSS et IFPRI-HarvestPlus (2010-2012) * Coordination du programme « Vulnérabilité Alimentaire en Milieu Urbain » (VAMU) au Burkina Faso ; collaboration IRD, Direction de la Nutrition, UNICEF (2009-2011) * PI des recherches évaluatives sur les distributions de coupons alimentaires mis en place après la hausse des prix alimentaires de 2007/2008 (Ouagadougou, Dakar, Ziguinchor) ; collaboration IRD-PAM (2008-2011) * Responsable du programme « Nutrition Sécurité Alimentaire et Politiques Publiques au Sahel » (NUSAPSS) (2005-2008) * PI du « Women Dietary Diversity Project » (WDDP) au Burkina Faso ; collaboration IRD, AED-FANTA, IFPRI (2007) * Responsable du volet ‘Nutrition’ dans le programme « PALNOURGENENV » (Survenue des premières infections palustres chez le nouveau-né) ; ANR 2010-SEST-040-01 ; collaboration avec IRD UMR 216 (2006-2009) * PI du programme « Épidémiologie du Retard de Croissance Intra-Utérin et stratégies d’intervention »; collaboration IRD, IRSS, CNRFP, IRD-UMR216 (2003-2005). * Responsable du volet ‘Nutrition’ du programme « Vulnérabilité Alimentaire et Sécurité Nutritionnelle dans une zone climatiquement sensible de l’Est du Burkina Faso »; IRD, Université de Ouagadougou, IRSS (2001-2005) **CR1 à l'IRD – GP 52 « Conditions d’amélioration des situations nutritionnelles » - Montpellier (1997-2001)** **CR2 puis CR1 à l'ORSTOM – UR 44 « Nutrition » - Brazzaville (1992-1997)** **Épidémiologiste Centre International de Recherches Médicales, Franceville (CIRMF), Gabon (1988-1992) ** **Assistant de Recherche à l'INSERM, U170 ("Environnement et Santé") – Villejuif (1988)** **Médecin Coordinateur d'un Programme de Développement Sanitaire basé sur les Soins de Santé Primaire pour l’ONG « Entraide médicale Internationale » - Oussouye, Sénégal (1985-1987)** **PUBLICATIONS au 01/08/2023 (ORCID = 0000-0002-4689-7867 / Researcher ID = E-7637-2011)** * 112 articles scientifiques dans revues à comité de lecture ; h-index WoS = 32 (10203 citations) ; h-index GS = 36 * 214 communications (donc 18 invitées) dans congrès, réunions techniques et colloques internationaux et nationaux * 28 rapports techniques édités et diffusés, 38 rapports d’études pour organisations internationales * 1 ouvrage en coordination, 1 ouvrage en co-auteur, 13 chapitres d’ouvrage **ENSEIGNEMENT ET FORMATION ** * Encadrement de jeunes chercheurs * Direction (n=4), codirection (n=5) ou coencadrement (n=8) de thèses (dont 11 doctorants du Sud) * Encadrement de 60 stages de niveau Master 2 et 20 stages de Master 1 * Enseignements (environ 60 heures ETD par an – jusqu’en 2017) * Resp. Parcours « Nutrition Internationale » au sein du Master « Nutrition et Sciences des Aliments » (U. Montpellier) * Coresponsable UE « Santé internationale » au sein du Master 2 « Santé publique et épidémiologie » (Paris 6) * Enseignements dans deux mastères spécialisés (Pasteur/CNAM/EHESP, Paris ; SupAgro, Montpellier) ; deux M2 (Paris Sud ; AMU), un M1 (U. Toulouse), un DU (Montpellier 1) ; Ing 2ème année (SupAgro Montpellier). **ACTIVITES D’EXPERTISE ET DE COOPERATION INTERNATIONALE** * Comité de pilotage du MEAE pour la rédaction de la stratégie française en santé mondiale (2022-2023) * One Sustainable Health Forum – Member of the International Working Group #2 “Towards sustainable food and nutrition” (2021-2023) https://www.onesustainablehealth.com/fr/les-groupes-internationaux * MEAE: groupe nutrition du GISA (Groupe Intersectoriel Sécurité Alimentaire) (2010- ) * Membre du Groupe Référent du MEAE pour l’évaluation de l’Aide Alimentaire Programmée de la France (2021-2022) * Membre du Comité de Suivi du PNNS 4 (Programme National Nutrition Santé, 2019-2023) * Expert in the technical advisory group for the Multi-Country Study to refine the Minimum Dietary Diversity Women Data Collection Tool – FAO/GMZ/EU (2017-2021) https://www.fao.org/nutrition/assessment/tools/minimum-dietary-diversity-women/en/ * Member of the UNITLIFE Technical Review Committee for assessing Projects proposals (June 2021) https://www.unitlife.org/ * Member of the Expert Advisory Group to the NIPN (National Information Platforms for Nutrition) initiative (2016-2021) (http://www.agropolis.org/pdf/news/NIPN-flyer.pdf) * Member of the Technical Advisory Committee of the COMPACT2025 initiative led by IFPRI (2015-2020) (http://www.compact2025.org/about-compact2025/governance/technical-advisory-committee/) * SUN Movement of the UN - Member of the MEAL (Monitoring Evaluation Accountability & Learning) Advisory Group (2017-2020) https://scalingupnutrition.org/progress-impact/monitoring-evaluation-accountability-and-learning-meal/ * Member of the « Nutrition Advisory Service » of the European Commission (2009-2019) (file:///C:/Users/prevel/Downloads/leaflet_nas.pdf) * Member of the Independent Expert Group of the Global Nutrition Report (2014-2017) (http://globalnutritionreport.org/governance/ieg/) * Expert in the technical advisory group for INDDEX (International Dietary Data Expansion Project) (2015-2019) (http://inddex.nutrition.tufts.edu/technical-advisory-group) * Expert in the technical advisory group for IANDA (Generating accessible indicators for affordable and nutritious diets in Africa) (2015-2018) (http://ianda.nutrition.tufts.edu/team) * Expertise collective IRD « Alimentation et nutrition dans les Régions d’Outre-mer » (2018-2019) https://www.editions.ird.fr/produit/574/9782709927215/alimentation-et-nutrition-dans-les-departements-et-regions-d-outre-mer-food-and-nutrition-in-the-french-overseas-departments-and-regions * Expertise collégiale IRD « Ménages et crises » (1996-1997) * Expertises individuelles pour : OMS, UNICEF, FAO, PAM, Bioversity, Action Contre la Faim, Banque mondiale * Assemblée Nationale Française: audition parlementaire sur la prise en compte de la nutrition dans l’aide au développement de la France (Novembre 2015); puis animation du colloque « Lutte contre la sous-nutrition : bâtir une ambition française dans le contexte des Objectifs de Développement Durable » (juin 2016). (http://www.generation-nutrition.fr/wp-content/uploads/2016/07/AFD-Conf%C3%A9rence-sous-nutrition-09-06-2016_JD_SE_YMP-Copie.pdf) **INSTANCES D’ANIMATION SCIENTIFIQUE ET PROFESSIONNELLE** * Comité Editorial de la Revue d’Epidémiologie et de Santé Publique (2008- ) – Éditeur en chef associé (2013- ) * Associate Editor for BMC Public Health (2018-2020) * Révisions d’articles (pour plus de 25 journaux internationaux) * Comités scientifiques de congrès internationaux et nationaux (n=11) * Jurys de thèse internationaux (n=7), nationaux (n=12) et d’HDR (n=2) * Membre élu de la CSS3 de l’IRD « Sciences des systèmes écologiques » (mandature 2003-2007) * Membre de plusieurs sociétés savantes : SISN (The Society for Implementation Science in Nutrition ; depuis 2017) - WPHNA (World Public Health Nutrition Association ; depuis 2015) - EPITER (Épidémiologistes de Terrain ; depuis 2006 - Elu au CA 2011-2017) - SFSP (Société Française de Santé Publique ; depuis 1998) - SFN (Société Française de Nutrition ; depuis 1994) - ADELF (Association des Épidémiologistes de Langue Française ; depuis 1988 – Élu au CA 2012-2016). **INFORMATION ET TRANSFERTS** * Conseil scientifique pour mise au point et évaluation d’interventions nutritionnelles (GRET, Action Contre la Faim) * Vulgarisation : conférences (13) et publications (11) pour le grand public, apparition dans les médias (n=33) **DISTINCTIONS** * Chevalier de la Légion d’Honneur (01/01/2021) * Prix de la meilleure communication orale : Congrès de la Société Française de Santé Publique (2017) * Prix Laurence Vergne de la recherche pour le développement (thèse de Mathilde Savy - dir. YMP – 2008) * Bourses d’études de la Fondation Pierre Louis pour l’Epidémiologie (Fondation de France) et de la Fondation pour la Recherche Médicale pour suivre le DEA de l’Université de Paris 11 en Statistique et Santé (1987/1988) **LANGUES** * Français (langue maternelle) - English (fluent)
**CURRICULUM VITAE Yves MARTIN-PREVEL** **EPIDEMIOLOGISTE - NUTRITION PUBLIQUE** **ETUDES & DIPLOMES** * HDR en Nutrition Publique (2011 - Université Pierre et Marie Curie Paris 6) * Doctorat en Santé Publique (2001 - Université Pierre et Marie Curie Paris 6) * DEA de Statistique et Santé (1988 - Université de Paris XI) * Certificat d’Études Spéciales de Santé Publique (1988 - Faculté de Médecine de Montpellier) * DESS de Nutrition et Alimentation dans les Pays en Développement (1986 - Université de Montpellier 2) * Certificat d'Université de Médecine Tropicale (1984 - Faculté de Médecine de Montpellier) * Diplôme d’État de Docteur en Médecine (1983 - Faculté de Médecine de Montpellier) **SITUATION et EXPERIENCE PROFESSIONNELLE** **Poste actuel : DR1 IRD** * Directeur du Département Santé et Sociétés de l’IRD (2016-2023 ) * Conseiller PDG IRD - Communauté de Savoirs « Systèmes Alimentaires Durables » (2020-2023) * Membre UMR MoISA (Montpellier Interdisciplinary center on Sustainable Agri-food systems) (2021- ) **DR2 IRD - DU Adjoint UMR 204 « Nutrition et alimentation des populations aux Suds » (2012-2020)** * Co-investigateur dans le projet AgriSan Bamako (Agriculture Santé et Nutrition à Bamako et environs) – FSPI – Coord. IRD (+4 partenaires) – (2019-2022) * Co-investigateur dans le projet MERIEM (Mobiliser les entreprises sahéliennes pour des réponses innovantes et à large échelle contre la malnutrition) – AFD et BMGF – Coord. Gret (+5 partenaires) – (2018-2023) * Co-investigateur dans le projet KEY (Programme de Renforcement de la Résilience à la Sécurité Alimentaire et Nutritionnelle au Nord Mali) – UE/Confed – Coord. IRD (+2 partenaires) – (2018-2021) * Co-investigateur dans le projet NuTWInd (Transition Nutritionnelle aux Antilles Françaises : Interactions entre offre et comportements alimentaires) – ANR – Coord. INRA (+8 partenaires) – (2017-2022) * Co-investigateur dans le projet RELAX (Promoting resilience in the African rural households: Food systems at a crossroad) – Cirad, Gret, INERA, IRSAT, IRD (2016-2020) * Co-investigateur dans le projet « Comparative Study of Targeting Methods Used to Identify Poorest Households in the Cercle of Gao, Mali, 2016 » – IRD, ECHO, Banque Mondiale (2016-2018) * Responsable du volet « Nutrition » du projet ‘SALIMA’ (Sécurité alimentaire des individus des ménages agricoles), financé dans le cadre du méta-programme INRA-CIRAD « GloFoodS » (Global Food Security) (2015-2017) * Co-investigateur dans le projet « Évaluation de l’Impact du Projet d’Urgence De Filets Sociaux «Jigisèmèjiri» - IFPRI, IRD, Gouverment du Mali, Banque Mondiale (2015-2019) * Co-PI « Transferts monétaires Kara-Savanes » au Togo - IRD, IFPRI, UNICEF, B.Mondiale (2014-2017) * Co-investigateur dans le projet « MEDINA » (Promotion de systèmes alimentaires durables en Méditerranée pour la nutrition et la santé) – ANR – ( INRA,IRD,CIRAD,SupAgro,AMU,INNTA,INAT,CIHEAM,Bioversity,Agropolis) (2013-2017 ) * Co-PI « Cash for Nutrition Awareness » au Mali - IRD, IFPRI, PAM, UNICEF (2013-2017) * PI « Women Dietary Diversity Project – 2 » - IRD, FAO, HarvestPlus (2013-2017) * Responsable du volet ‘Nutrition’ dans le programme « RECIPAL » (Impact du paludisme précoce avant et pendant la grossesse sur la croissance fœtale au Bénin) - ANR Jeune Chercheur (V. Briand, UMR 216 Merit) (2013-2019) * Co-investigateur dans le projet « Les relations entre la production agricole et l’alimentation au sein des ménages agricoles en Afrique de l’Ouest » - Cirad et Université de Montpellier (2012-2016) **CR1 à l'IRD - UR 106 « Nutrition, Alimentation, Sociétés » (2001-2010) puis UMR 204 « Nutripass » (2011-2014) – Responsable Équipe « Nutrition Publique » - Burkina Faso 2001-2008, puis Montpellier** * Responsable WP ‘Nutrition’ dans le programme « TOLIMMUNPAL » (Développement de la tolérance immunitaire associée au paludisme) ; ANR 2010-PRSP-012-02 ; (IRD UMR 216 + nombreux partenaires) (2010-2014) * PI « Étude de la consommation alimentaire et du statut nutritionnel en fer dans les provinces rurales du Sourou et du Sanguié au Burkina Faso » ; collaboration IRD, IRSS et IFPRI-HarvestPlus (2010-2012) * Coordination du programme « Vulnérabilité Alimentaire en Milieu Urbain » (VAMU) au Burkina Faso ; collaboration IRD, Direction de la Nutrition, UNICEF (2009-2011) * PI des recherches évaluatives sur les distributions de coupons alimentaires mis en place après la hausse des prix alimentaires de 2007/2008 (Ouagadougou, Dakar, Ziguinchor) ; collaboration IRD-PAM (2008-2011) * Responsable du programme « Nutrition Sécurité Alimentaire et Politiques Publiques au Sahel » (NUSAPSS) (2005-2008) * PI du « Women Dietary Diversity Project » (WDDP) au Burkina Faso ; collaboration IRD, AED-FANTA, IFPRI (2007) * Responsable du volet ‘Nutrition’ dans le programme « PALNOURGENENV » (Survenue des premières infections palustres chez le nouveau-né) ; ANR 2010-SEST-040-01 ; collaboration avec IRD UMR 216 (2006-2009) * PI du programme « Épidémiologie du Retard de Croissance Intra-Utérin et stratégies d’intervention »; collaboration IRD, IRSS, CNRFP, IRD-UMR216 (2003-2005). * Responsable du volet ‘Nutrition’ du programme « Vulnérabilité Alimentaire et Sécurité Nutritionnelle dans une zone climatiquement sensible de l’Est du Burkina Faso »; IRD, Université de Ouagadougou, IRSS (2001-2005) **CR1 à l'IRD – GP 52 « Conditions d’amélioration des situations nutritionnelles » - Montpellier (1997-2001)** **CR2 puis CR1 à l'ORSTOM – UR 44 « Nutrition » - Brazzaville (1992-1997)** **Épidémiologiste Centre International de Recherches Médicales, Franceville (CIRMF), Gabon (1988-1992) ** **Assistant de Recherche à l'INSERM, U170 ("Environnement et Santé") – Villejuif (1988)** **Médecin Coordinateur d'un Programme de Développement Sanitaire basé sur les Soins de Santé Primaire pour l’ONG « Entraide médicale Internationale » - Oussouye, Sénégal (1985-1987)** **PUBLICATIONS au 01/08/2023 (ORCID = 0000-0002-4689-7867 / Researcher ID = E-7637-2011)** * 112 articles scientifiques dans revues à comité de lecture ; h-index WoS = 32 (10203 citations) ; h-index GS = 36 * 214 communications (donc 18 invitées) dans congrès, réunions techniques et colloques internationaux et nationaux * 28 rapports techniques édités et diffusés, 38 rapports d’études pour organisations internationales * 1 ouvrage en coordination, 1 ouvrage en co-auteur, 13 chapitres d’ouvrage **ENSEIGNEMENT ET FORMATION ** * Encadrement de jeunes chercheurs * Direction (n=4), codirection (n=5) ou coencadrement (n=8) de thèses (dont 11 doctorants du Sud) * Encadrement de 60 stages de niveau Master 2 et 20 stages de Master 1 * Enseignements (environ 60 heures ETD par an – jusqu’en 2017) * Resp. Parcours « Nutrition Internationale » au sein du Master « Nutrition et Sciences des Aliments » (U. Montpellier) * Coresponsable UE « Santé internationale » au sein du Master 2 « Santé publique et épidémiologie » (Paris 6) * Enseignements dans deux mastères spécialisés (Pasteur/CNAM/EHESP, Paris ; SupAgro, Montpellier) ; deux M2 (Paris Sud ; AMU), un M1 (U. Toulouse), un DU (Montpellier 1) ; Ing 2ème année (SupAgro Montpellier). **ACTIVITES D’EXPERTISE ET DE COOPERATION INTERNATIONALE** * Comité de pilotage du MEAE pour la rédaction de la stratégie française en santé mondiale (2022-2023) * One Sustainable Health Forum – Member of the International Working Group #2 “Towards sustainable food and nutrition” (2021-2023) https://www.onesustainablehealth.com/fr/les-groupes-internationaux * MEAE: groupe nutrition du GISA (Groupe Intersectoriel Sécurité Alimentaire) (2010- ) * Membre du Groupe Référent du MEAE pour l’évaluation de l’Aide Alimentaire Programmée de la France (2021-2022) * Membre du Comité de Suivi du PNNS 4 (Programme National Nutrition Santé, 2019-2023) * Expert in the technical advisory group for the Multi-Country Study to refine the Minimum Dietary Diversity Women Data Collection Tool – FAO/GMZ/EU (2017-2021) https://www.fao.org/nutrition/assessment/tools/minimum-dietary-diversity-women/en/ * Member of the UNITLIFE Technical Review Committee for assessing Projects proposals (June 2021) https://www.unitlife.org/ * Member of the Expert Advisory Group to the NIPN (National Information Platforms for Nutrition) initiative (2016-2021) (http://www.agropolis.org/pdf/news/NIPN-flyer.pdf) * Member of the Technical Advisory Committee of the COMPACT2025 initiative led by IFPRI (2015-2020) (http://www.compact2025.org/about-compact2025/governance/technical-advisory-committee/) * SUN Movement of the UN - Member of the MEAL (Monitoring Evaluation Accountability & Learning) Advisory Group (2017-2020) https://scalingupnutrition.org/progress-impact/monitoring-evaluation-accountability-and-learning-meal/ * Member of the « Nutrition Advisory Service » of the European Commission (2009-2019) (file:///C:/Users/prevel/Downloads/leaflet_nas.pdf) * Member of the Independent Expert Group of the Global Nutrition Report (2014-2017) (http://globalnutritionreport.org/governance/ieg/) * Expert in the technical advisory group for INDDEX (International Dietary Data Expansion Project) (2015-2019) (http://inddex.nutrition.tufts.edu/technical-advisory-group) * Expert in the technical advisory group for IANDA (Generating accessible indicators for affordable and nutritious diets in Africa) (2015-2018) (http://ianda.nutrition.tufts.edu/team) * Expertise collective IRD « Alimentation et nutrition dans les Régions d’Outre-mer » (2018-2019) https://www.editions.ird.fr/produit/574/9782709927215/alimentation-et-nutrition-dans-les-departements-et-regions-d-outre-mer-food-and-nutrition-in-the-french-overseas-departments-and-regions * Expertise collégiale IRD « Ménages et crises » (1996-1997) * Expertises individuelles pour : OMS, UNICEF, FAO, PAM, Bioversity, Action Contre la Faim, Banque mondiale * Assemblée Nationale Française: audition parlementaire sur la prise en compte de la nutrition dans l’aide au développement de la France (Novembre 2015); puis animation du colloque « Lutte contre la sous-nutrition : bâtir une ambition française dans le contexte des Objectifs de Développement Durable » (juin 2016). (http://www.generation-nutrition.fr/wp-content/uploads/2016/07/AFD-Conf%C3%A9rence-sous-nutrition-09-06-2016_JD_SE_YMP-Copie.pdf) **INSTANCES D’ANIMATION SCIENTIFIQUE ET PROFESSIONNELLE** * Comité Editorial de la Revue d’Epidémiologie et de Santé Publique (2008- ) – Éditeur en chef associé (2013- ) * Associate Editor for BMC Public Health (2018-2020) * Révisions d’articles (pour plus de 25 journaux internationaux) * Comités scientifiques de congrès internationaux et nationaux (n=11) * Jurys de thèse internationaux (n=7), nationaux (n=12) et d’HDR (n=2) * Membre élu de la CSS3 de l’IRD « Sciences des systèmes écologiques » (mandature 2003-2007) * Membre de plusieurs sociétés savantes : SISN (The Society for Implementation Science in Nutrition ; depuis 2017) - WPHNA (World Public Health Nutrition Association ; depuis 2015) - EPITER (Épidémiologistes de Terrain ; depuis 2006 - Elu au CA 2011-2017) - SFSP (Société Française de Santé Publique ; depuis 1998) - SFN (Société Française de Nutrition ; depuis 1994) - ADELF (Association des Épidémiologistes de Langue Française ; depuis 1988 – Élu au CA 2012-2016). **INFORMATION ET TRANSFERTS** * Conseil scientifique pour mise au point et évaluation d’interventions nutritionnelles (GRET, Action Contre la Faim) * Vulgarisation : conférences (13) et publications (11) pour le grand public, apparition dans les médias (n=33) **DISTINCTIONS** * Chevalier de la Légion d’Honneur (01/01/2021) * Prix de la meilleure communication orale : Congrès de la Société Française de Santé Publique (2017) * Prix Laurence Vergne de la recherche pour le développement (thèse de Mathilde Savy - dir. YMP – 2008) * Bourses d’études de la Fondation Pierre Louis pour l’Epidémiologie (Fondation de France) et de la Fondation pour la Recherche Médicale pour suivre le DEA de l’Université de Paris 11 en Statistique et Santé (1987/1988) **LANGUES** * Français (langue maternelle) - English (fluent)

Publications

Image document

Biofortification versus diversification to fight micronutrient deficiencies: an interdisciplinary review

Eric Malézieux , Eric O. Verger , Sylvie Avallone , Arlène Alpha , Peter Biu Ngigi
Food Security, 2024, 16, pp.261-275. ⟨10.1007/s12571-023-01422-z⟩
Article dans une revue hal-04369464v1
Image document

Defining a dichotomous indicator for population-level assessment of dietary diversity among pregnant adolescent girls and women: a secondary analysis of quantitative 24-h recalls from rural settings in Bangladesh, Burkina Faso, India and Nepal

Eric O Verger , Sabrina Eymard-Duvernay , Dang Bahya-Batinda , Giles T Hanley-Cook , Alemayehu Argaw
Current Developments in Nutrition, 2024, 8 (1), pp.102053. ⟨10.1016/j.cdnut.2023.102053⟩
Article dans une revue hal-04322954v1

The impact of excluding adverse neonatal outcomes on the creation of gestational weight gain charts among women from low- and middle-income countries with normal and overweight BMI

Thais Rangel Bousquet Carrilho , Dongqing Wang , Jennifer Hutcheon , Molin Wang , Wafaie Fawzi
The American Journal of Clinical Nutrition, 2024, online first, pp.1-36. ⟨10.1016/j.ajcnut.2024.03.016⟩
Article dans une revue hal-04533912v1
Image document

Children’s and adolescents’ rising animal-source food intakes in 1990–2018 were impacted by age, region, parental education and urbanicity

Victoria Miller , Patrick Webb , Frederick Cudhea , Jianyi Zhang , Julia Reedy
Nature Food, 2023, 4 (4), pp.305-319. ⟨10.1038/s43016-023-00731-y⟩
Article dans une revue hal-04543799v1
Image document

Incident type 2 diabetes attributable to suboptimal diet in 184 countries

Meghan O’hearn , Laura Lara-Castor , Frederick Cudhea , Victoria Miller , Julia Reedy
Nature Medicine, 2023, 29 (4), pp.982-995. ⟨10.1038/s41591-023-02278-8⟩
Article dans une revue hal-04543825v1
Image document

Estimation of food portion sizes in women of childbearing age and young children in Ouagadougou (Burkina Faso) using a food photography atlas and salted replicas: comparison with weighed records

Stéphanie Zoungrana , Jérome W Somé , Yves Martin-Prével , Hermann B Lanou , Séni Kouanda
PLoS ONE, 2023, 18 (9), pp.e0291375. ⟨10.1371/journal.pone.0291375⟩
Article dans une revue hal-04213172v1

Seasonal variability of women’s dietary diversity and food supply: a cohort study in rural Burkina Faso

Alissia Lourme-Ruiz , Christophe Kouamé Koffi , Denis Gautier , Dang Bahya-Batinda , Emmanuelle Bouquet
Public Health Nutrition, 2022, 25 (9), pp.2475-2487. ⟨10.1017/S1368980021004171⟩
Article dans une revue hal-03507903v1
Image document

Global, regional, and national consumption of animal-source foods between 1990 and 2018: findings from the Global Dietary Database

Victoria Miller , Julia Reedy , Frederick Cudhea , Jianyi Zhang , Peilin Shi
Lancet Planetary Health , 2022, 6 (3), pp.e243-e256. ⟨10.1016/S2542-5196(21)00352-1⟩
Article dans une revue hal-03661264v1
Image document

PREZODE: preventing zoonotic disease emergence

Marisa Peyre , Gwenaël Vourc’h , Thierry Lefrançois , Yves Martin-Prével , Jean-François Soussana
The Lancet, 2021, 397 (10276), pp.792-793. ⟨10.1016/S0140-6736(21)00265-8⟩
Article dans une revue hal-03155118v1

Créer une communauté de pratique sur la recherche interventionnelle en santé mondiale

Amandine Fillol , Valéry Ridde , Alexandre Dumont , Yves Martin-Prével
Santé Publique, 2021, Vol. 33 (1), pp.127-136. ⟨10.3917/spub.211.0127⟩
Article dans une revue hal-03432854v1
Image document

Pre-conception serum ferritin concentrations are associated with metal concentrations in blood during pregnancy: A cohort study in Benin

Sarah Davies , Valérie Briand , Manfred Accrombess , Nadine Fievet , Barbara Le Bot
Environmental Research, 2021, 202, ⟨10.1016/j.envres.2021.111629⟩
Article dans une revue hal-03312406v1
Image document

Heterogeneous contributions of change in population distribution of body mass index to change in obesity and underweight

Maria Lc Iurilli , Bin Zhou , James Bennett , Rodrigo Carrillo-Larco , Marisa Sophiea
eLife, 2021, 10 (e60060), ⟨10.7554/elife.60060⟩
Article dans une revue hal-03177221v1
Image document

Statement based on the 4 TH international conference on global food security – December 2020: Challenges for a disruptive research Agenda

Patrick Caron , Martin van Ittersum , Tessa Avermaete , Gianluca Brunori , Jessica Fanzo
Global Food Security, 2021, 30, pp.100554. ⟨10.1016/j.gfs.2021.100554⟩
Article dans une revue hal-03323149v1
Image document

Caribbean nutrition transition: what can we learn from dietary patterns in the French West Indies?

Zoé Colombet , Benjamin Allès , Marlène Perignon , Edwige Landais , Yves Martin-Prével
European Journal of Nutrition, 2021, 60 (2), pp.1111-1124. ⟨10.1007/s00394-020-02317-x⟩
Article dans une revue hal-02892328v1

Demographic and socio-economic shifts partly explain the Martinican nutrition transition: an analysis of 10-year health and dietary changes (2003–2013) using decomposition models

Zoé Colombet , Michel Simioni , Sophie Drogue , Viola Lamani , Marlène Perignon
Public Health Nutrition, 2021, 24 (18), pp.6323-6334. ⟨10.1017/S136898002100327X⟩
Article dans une revue hal-03356397v1
Image document

Dietary Diversity Indicators and Their Associations with Dietary Adequacy and Health Outcomes : A Systematic Scoping Review

Eric O Verger , Agnes Le Port , Augustin Borderon , Gabriel Bourbon , Mourad Moursi
Advances in Nutrition, 2021, 12 (5), pp.1659-1672. ⟨10.1093/advances/nmab009⟩
Article dans une revue ird-03159901v1

Tailoring Process and Impact Evaluation of a “Cash-Plus” Program: The Value of Using a Participatory Program Impact Pathway Analysis

Mathilde Savy , Justine Briaux , Moustapha Seye , Mireille Pack Douti , Gautier Perrotin
Current Developments in Nutrition, 2020, ⟨10.1093/cdn/nzaa099⟩
Article dans une revue hal-03740571v1
Image document

Height and body-mass index trajectories of school-aged children and adolescents from 1985 to 2019 in 200 countries and territories: a pooled analysis of 2181 population-based studies with 65 million participants

Andrea Rodriguez-Martinez , Bin Zhou , Marisa Sophiea , James Bentham , Christopher Paciorek
The Lancet, 2020, 396 (10261), pp.1511-1524. ⟨10.1016/S0140-6736(20)31859-6⟩
Article dans une revue hal-03081498v1
Image document

Evaluation of an unconditional cash transfer program targeting children's first-1,000-days linear growth in rural Togo: A cluster-randomized controlled trial

Justine Briaux , Yves Martin-Prevel , Sophie Carles , Sandra Fortin , Yves Kameli
PLoS Medicine, 2020, 17 (11), ⟨10.1371/journal.pmed.1003388⟩
Article dans une revue hal-03165338v1
Image document

Changes in women's dietary diversity before and during pregnancy in Southern Benin

D. R. A. Djossinou , Mathilde Savy , N. Fanou-Fogny , Edwidge Landais , M. Accrombessi
Maternal and Child Nutrition, 2020, 16 (2), pp.e12906. ⟨10.1111/mcn.12906⟩
Article dans une revue hal-03117958v1
Image document

Socioeconomic inequalities in metabolic syndrome in the French West Indies

Zoé Colombet , Marlène Perignon , Benoît Salanave , Edwige Landais , Yves Martin-Prével
BMC Public Health, 2019, 19 (1), pp.1-11. ⟨10.1186/s12889-019-7970-z⟩
Article dans une revue hal-02396253v1
Image document

The Minimum Dietary Diversity for Women of Reproductive Age (MDD-W) Indicator Is Related to Household Food Insecurity and Farm Production Diversity : Evidence from Rural Mali

Laura Adubra , Mathilde Savy , Sonia Fortin , Yves Kameli , Niamké Ezoua Kodjo
Current Developments in Nutrition, 2019, 3 (3), pp.nzz002. ⟨10.1093/cdn/nzz002⟩
Article dans une revue hal-02082572v1
Image document

Conditional cash transfer and/or lipid-based nutrient supplement targeting the first 1000 d of life increased attendance at preventive care services but did not improve linear growth in young children in rural Mali: results of a cluster-randomized controlled trial

Laura Adubra , Agnes Le Port , Yves Kameli , Sonia Fortin , Tanimoune Mahamadou
The American Journal of Clinical Nutrition, 2019, 110 (6), pp.1476-1490. ⟨10.1093/ajcn/nqz238⟩
Article dans une revue hal-03740589v1
Image document

Program Impact Pathway Analysis Reveals Implementation Challenges that Limited the Incentive Value of Conditional Cash Transfers Aimed at Improving Maternal and Child Health Care Use in Mali

Agnes Le Port , Amanda Zongrone , Mathilde Savy , Sonia Fortin , Yves Kameli
Current Developments in Nutrition, 2019, 3 (9), pp.nzz084. ⟨10.1093/cdn/nzz084⟩
Article dans une revue hal-03740538v1
Image document

Systematic review of use and interpretation of dietary diversity indicators in nutrition- sensitive agriculture literature

Eric O. Verger , Terri J Ballard , Marie-Claude Dop , Yves Martin-Prével
Global Food Security, 2019, 20, pp.156-169. ⟨10.1016/j.gfs.2019.02.004⟩
Article dans une revue hal-02079050v1
Image document

Cohort profile: effect of malaria in early pregnancy on fetal growth in Benin (RECIPAL preconceptional cohort)

Manfred Accrombessi , Emmanuel Yovo , Gilles Cottrell , Gino Agbota , Agnès Gartner
BMJ Open, 2018, 8 (1), pp.e019014. ⟨10.1136/bmjopen-2017-019014⟩
Article dans une revue hal-02461601v1
Image document

Development of a dichotomous indicator for population-level assessment of dietary diversity in women of reproductive age

Yves Martin-Prevel , Mary Arimond , Pauline Allemand , Doris Wiesmann , Terri J Ballard
Current Developments in Nutrition, 2017, 1 (12), pp.cdn.117.001701. ⟨10.3945/cdn.117.001701⟩
Article dans une revue hal-01913832v1

Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128·9 million children, adolescents, and adults

Leandra Abarca-Gómez , Ziad Abdeen , Zargar Abdul Hamid , Niveen Abu-Rmeileh , Benjamin Acosta-Cazares
The Lancet, 2017, 390 (10113), pp.2627-2642. ⟨10.1016/S0140-6736(17)32129-3⟩
Article dans une revue hal-03027602v1

A century of trends in adult human height

Bentham James , Cesare Mariachiara Di , Stevens Gretchen A , Zhou Bin , Bixby Honor
eLife, 2016, 5, pp.e13410. ⟨10.7554/eLife.13410⟩
Article dans une revue hal-03027697v1
Image document

Dietary patterns of adults living in Ouagadougou and their association with overweight

Elodie Becquey , Mathilde Savy , Peggy Danel , Hubert B Dabiré , Sylvestre Tapsoba
Nutrition Journal, 2010, 9, pp.13. ⟨10.1186/1475-2891-9-13⟩
Article dans une revue hal-03740526v1
Image document

Are dietary diversity scores related to the socio-economic and anthropometric status of women living in an urban area in Burkina Faso?

M Savy , Y Martin-Prével , P Danel , P Traissac , Hb Dabiré
Public Health Nutrition, 2008, 11 (2), pp.132-141. ⟨10.1017/S1368980007000043⟩
Article dans une revue hal-03740569v1
Image document

Measuring dietary diversity in rural Burkina Faso: comparison of a 1-day and a 3-day dietary recall

M Savy , Y Martin-Prével , P Traissac , F Delpeuch
Public Health Nutrition, 2007, 10 (1), pp.71 - 78. ⟨10.1017/s1368980007219627⟩
Article dans une revue hal-03740604v1
Image document

Des indicateurs à l'action : vulnérabilité alimentaire et situation nutritionnelle en milieu rural sahélien burkinabé

Pierre Janin , Yves Martin-Prével
Canadian Journal of African Studies / Revue canadienne des études africaines, 2006, 40 (3), pp.443-461
Article dans une revue ird-00275234v1

Lipid content and essential fatty acid (EFA) composition of mature Congolese breast milk are influenced by mothers' nutritional status: Impact on infants' EFA supply

G. Rocquelin , S. Tapsoba , M.C. Dop , F. Mbemba , P. Traissac
European Journal of Clinical Nutrition, 1998, 52, pp.164-171
Article dans une revue hal-02688936v1

Dietary diversity indicators and their associations with nutritional adequacy of the diet and health outcomes – a systematic review

Eric O Verger , Agnes Le Port , Augustin Borderon , Gabriel Bourbon , Mourad Moursi
International Conference on diet & activity methods, Feb 2021, Wageningen, Netherlands
Communication dans un congrès ird-04525794v1

Demographic and socioeconomic shifts partly explain the Martinican nutrition transition: an analysis of 10-year health and dietary changes

Zoé Colombet , Michel Simioni , Sophie Drogue , Viola Lamani , Marlène Perignon
15. Journées de Recherches en Sciences Sociales (JRSS), INRAE; SFER; CIRAD, Dec 2021, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-03477759v1
Image document

La transition démographique explique-t-elle la transition nutritionnelle en Martinique ? [eposter]

Zoé Colombet , Michel Simioni , Sophie Drogue , Viola Lamani , Marlène Perignon
Journées Francophones de Nutrition (JFN 2021), JFN, Nov 2021, Online, France
Communication dans un congrès hal-03463141v1

What can dietary patterns tell us about the Caribbean nutrition transition?

Zoé Colombet , Benjamin Allès , Marlène Perignon , Edwige Landais , Yves Martin-Prével
12th European Public Health Conference Building bridges for solidarity and public health, Nov 2019, Marseille, France. ⟨10.1093/eurpub/ckz186.605⟩
Communication dans un congrès hal-02962245v1

Does diet quality mediate socioeconomic differences in metabolic syndrome in the French West Indies?

Zoé Colombet , Marlène Perignon , Benoît Salanave , Edwige Landais , Yves Martin-Prével
12th European Public Health Conference Building bridges for solidarity and public health, Nov 2019, Marseille, France. ⟨10.1093/eurpub/ckz186.604⟩
Communication dans un congrès hal-02962283v1

Does diet quality explain socioeconomic difference in metabolic syndrome in French West Indies?

Zoé Colombet , Marlène Perignon , Benoit Salanave , Edwige Landais , Yves Martin-Prével
12. Journées de recherches en sciences sociales, Société Française d'Economie Rurale (SFER). FRA.; Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD). FRA.; Institut National de la Recherche Agronomique (INRA). FRA.; Ecole Nationale Vétérinaire Agroalimentaire et de l'Alimentation Nantes Atlantique (ONIRIS). FRA.; Université de Nantes (UN). FRA., Dec 2018, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02734970v1

Socioeconomic disparities in diet quality in the French West Indies

Zoé Colombet , Marlène Perignon , Benoît Salanave , Edwige Landais , Yves Martin-Prével
EGEA VIII. Nutrition et santé, de la science à la pratique, Agence Pour la Recherche et l'Information en Fruits et Légumes (APRIFEL). FRA., Nov 2018, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-01959663v1
Image document

Disponibilités alimentaires, niveaux de risque apparent et état nutritionnel en milieu rural sahélien burkinabé

Pierre Janin , Yves Martin-Prével
2ème Atelier International "Voies alimentaires d'amélioration des situations nutritionnelles en Afrique de l'Ouest : Le rôle des technologues alimentaires et des nutritionnistes ", Nov 2003, Ouagadougou, Burkina Faso
Communication dans un congrès ird-00275320v1

What can dietary patterns tell us about the Caribbean nutrition transition?

Zoé Colombet , Benjamin Allès , Marlène Perignon , Edwige Landais , Yves Martin-Prével
13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives (FENS 2019), Oct 2019, Dublin, Ireland. , 2019, Abstracts of the 13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives
Poster de conférence hal-02377025v1

Does diet quality explain socioeconomic difference in metabolic syndrome in French West Indies?

Zoé Colombet , Marlène Perignon , Benoît Salanave , Edwige Landais , Yves Martin-Prével
13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives (FENS 2019), Oct 2019, Dublin, Irlande. , 2019, Abstracts of the 13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives
Poster de conférence hal-02377027v1

Does diet quality explain socioeconomic difference in metabolic syndrome in French West Indies?

Zoé Colombet , Marlène Perignon , Benoit Salanave , Edwige Landais , Yves Martin-Prével
35. Journées Scientifiques de l’Association Française d’Etude et de Recherche sur l’Obésité (AFERO), Jan 2019, Marseille, France. 2019
Poster de conférence hal-02787969v1

Does diet quality explain socioeconomic difference in metabolic syndrome in French West Indies?

Zoé Colombet , Marlène Perignon , Benoit Salanave , Edwige Landais , Yves Martin-Prével
EGEA VIII. Nutrition et santé, de la science à la pratique, Nov 2018, Lyon, France. , 2018
Poster de conférence hal-02786614v1
Image document

La qualité de l’alimentation contribue-t-elle à expliquer les différences socioéconomiques de la prévalence du syndrome métabolique dans les Antilles Françaises ?

Zoé Colombet , Marlène Perignon , Benoît Salanave , Edwige Landais , Yves Martin-Prével
JFN 2018, Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France. 2018, JFN 2018 - Livre des résumés
Poster de conférence hal-01947509v1
Image document

Identification des caractéristiques individuelles associées à la sous-déclaration dans les Antilles françaises

Zoé Colombet , Marlène Perignon , Benoît Salanave , Edwige Landais , Yves Martin-Prével
JFN 2018, Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France. 2018, JFN 2018 - Livre des résumés
Poster de conférence hal-01947492v1
Image document

Durabilité des systèmes alimentaires dans les Suds

E. Fourat , Marjorie Le Bars , P. Moiti-Maizi , Yves Martin-Prevel
Dangles, Olivier (coord.); Sabrié, Marie-Lise (coord.). Science de la durabilité : comprendre, co-construire, transformer (volume 2), IRD, pp.130-133, 2023, 978-2-7099-2979-0
Chapitre d'ouvrage hal-04261914v1
Image document

Sustainable food systems in the Global South(s)

E. Fourat , Marjorie Le Bars , P. Moiti-Maizi , Yves Martin-Prevel
Dangles, Olivier (coord.); Sabrié, Marie-Lise (coord.). Sustainability science : understand, co-construct, transform (volume 2), IRD, pp.134-137, 2023, 978-2-7099-3003-1
Chapitre d'ouvrage hal-04262430v1

La consommation d’alcool et ses conséquences

Yves Martin-Prével , Xavier Debussche , Laurence Tibère , Giovanna Pinaud
Méjean, C., Debussche, X., Martin-Prével, Y., Réquillart, V., Soler, L., & Tibère, L. Expertise collective Alimentation et nutrition dans les régions d’Outre-mer, IRD Éditions, pp.388-406, 2020, 9782709927208. ⟨10.4000/books.irdeditions.37167⟩
Chapitre d'ouvrage hal-03276484v1