Recherche - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu

Filtrer vos résultats

207 résultats
Image document

Apple juice pectic substances

Xavier X. Rouau , J.F. Thibault
Carbohydrate Polymers, 1984, 4 (2), pp.111-125
Article dans une revue hal-02725646v1

Mild acid treatment of wheat straw stems : influence on cell wall polysaccharides composition and ruminal fermentescibility

J.L. Barry , Xavier X. Rouau , Christine Hoebler , J.P. Chauderby
2. International workshop on plant polysaccharides, Jul 1987, Grenoble, France
Communication dans un congrès hal-02855358v1

La structure chimique des fibres alimentaires

Xavier X. Rouau
Seminaire C.P.C.I.A., Oct 1987, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02780336v1

Effects of calcium chloride treatments on wheat grain peroxidase activity and outer layer mechanical properties

Claire Desvignes , Caroline Olivé , Catherine Lapierre , Xavier X. Rouau , Brigitte B. Pollet , et al.
Journal of the Science of Food and Agriculture, 2006, 86 (11), pp.1596-1603. ⟨10.1002/jsfa.2499⟩
Article dans une revue istex hal-02667275v1
Image document

Comminution of Dry Lignocellulosic Biomass, a Review: Part I. From Fundamental Mechanisms to Milling Behaviour

Claire Mayer-Laigle , Nicolas Blanc , Karine Rajaonarivony , Xavier Rouau
Bioengineering, 2018, 5 (5), pp.41. ⟨10.3390/bioengineering5020041⟩
Article dans une revue hal-01869877v1

Individual contribution of grain outer layers and their cell wall structure to the mechanical properties of wheat bran

Carole Antoine , S. Peyron , Frederic Mabille , Catherine Lapierre , Brigitte Bouchet , et al.
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2003, 51, pp.2026-2033. ⟨10.1021/jf0261598⟩
Article dans une revue istex hal-02674497v1

Cereal processing and consequences on nutritional and sensorial properties.

Joel Abecassis , Cecile Barron , Frederic Mabille , Valerie Micard , Xavier Rouau , et al.
3rd ICC Latin American Cereal Conference, Mar 2015, Curitiba, Brazil
Communication dans un congrès hal-01594238v1

FTIR and Raman signatures of wheat grain peripheral tissues

Cecile Barron , Xavier X. Rouau
Cereal Chemistry, 2008, 85 (5), pp.619-625. ⟨10.1094/CCHEM-85-5-0619⟩
Article dans une revue hal-02668924v1

Dry processes to develop wheat fractions and products with enhanced nutritional quality

Youna Hemery , Xavier X. Rouau , Valérie Lullien-Pellerin , Cecile Barron , Joel Abecassis
Journal of Cereal Science, 2007, 46 (3), pp.327-347. ⟨10.1016/j.jcs.2007.09.008⟩
Article dans une revue istex hal-02666981v1

Effect of the proteinaceous wheat xylanase inhibitor XIP-I on the performances of an Aspergillus niger xylanase in breadmaking

Xavier X. Rouau , Stéphanie Daviet , Tariq Tahir , Benjamin Cherel , Luc L. Saulnier
4. European Symposium of Enzymes in Grain Processing (ESEGP-4), Jun 2005, Nantes, France. ⟨10.1002/jsfa.2503⟩
Communication dans un congrès istex hal-02824877v1
Image document

Analysis of ground rice straw with a hydro-textural approach

Santi Chuetor , Abdellatif Barakat , Xavier Rouau , Thierry Ruiz
Powder Technology, 2016, 310, pp.74-79. ⟨10.1016/j.powtec.2016.12.072⟩
Article dans une revue hal-01604805v1
Image document

Fine Comminution of Pine Bark: How Does Mechanical Loading Influence Particles Properties and Milling Efficiency?

Karine Rajaonarivony , Xavier Rouau , Komlanvi Lampoh , Jean-Yves Delenne , Claire Mayer-Laigle
Bioengineering, 2019, 6 (4), ⟨10.3390/bioengineering6040102⟩
Article dans une revue hal-02373217v1

Feruloylated arabinoxylan and arabinoxylan-protein solutions do not gel upon gamma-irradiation

V. Micard , Anne Surget , J. Raffi , Xavier X. Rouau
Food Hydrocolloids, 2003, 17 (3), pp.297-304. ⟨10.1016/S0268-005X(02)00080-2⟩
Article dans une revue istex hal-02676494v1

Distribution and composition of phytosterols and steryl ferulates in wheat grain and bran fractions

Tanja Nurmi , Anna-Maija Lampi , Laura Nystrom , Youna Hemery , Xavier Rouau , et al.
Journal of Cereal Science, 2012, 56 (2), pp.379 - 388. ⟨10.1016/j.jcs.2012.04.010⟩
Article dans une revue istex hal-01268283v1
Image document

Automated assay for screening the enzymatic release of reducing sugars from micronized biomass

David D. Navarro , Marie M. Couturier , Gabriela Ghizzi Damasceno da Silva , Jean-Guy J.-G. Berrin , Xavier X. Rouau , et al.
Microbial Cell Factories, 2010, 9, 12 p. ⟨10.1186/1475-2859-9-58⟩
Article dans une revue hal-00939699v1
Image document

Process for dry fractionation of lignocellulosic biomass

Bruno Piriou , Abdellatif Barakat , Xavier Rouau , Gilles Vaitilingom
France, N° de brevet: WO 2015/097298 A1. 2015
Brevet hal-01603480v1

Biochemical markers: efficient tools for the assessment of wheat grain tissue proportions in milling fractions

Youna Hemery , Valérie Lullien-Pellerin , Xavier X. Rouau , Joel Abecassis , Marie-Françoise Samson , et al.
Journal of Cereal Science, 2009, 49 (1), pp.55-64. ⟨10.1016/j.jcs.2008.07.006⟩
Article dans une revue hal-02668759v1

New ways to control wheat product composition through dry fractionation

Valerie Lullien-Pellerin , Cecile Barron , Marc Chaurand , Abdelkrim Sadoudi , Agnès Duri-Bechemilh , et al.
AACC Iinternational Annual Meeting, Oct 2010, Savannah, United States
Communication dans un congrès hal-02752975v1

Etude de la contribution des constituants phénoliques de la farine de blé tendre aux propriétés des pâtes hydratées

E. Labat , Marie Helene Morel , Xavier X. Rouau
Industries des Céréales, 2001, 121, pp.03-04
Article dans une revue hal-02677277v1

Effet des procédés de fractionnement sur la composition et quelques propriétés nutritionnelles des produits céréaliers

Xavier X. Rouau , Nuria Mateo-Anson , Cecile Barron , Marc Chaurand , Valérie Lullien-Pellerin , et al.
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2010, 45 (5), pp.230-236. ⟨10.1016/j.cnd.2010.04.005⟩
Article dans une revue hal-02662925v1

Les hémicellulases en panification

Xavier X. Rouau
Industries des Céréales, 1996, 96, pp.13-19
Article dans une revue hal-02692219v1
Image document

Nonstarchy polysaccharides of Phaseolus vulgaris, Lens esculenta, and Cicer arietinum seeds

Martine Champ , J.M. Brillouet , Xavier X. Rouau
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1986, 34 (2), pp.326-329
Article dans une revue hal-02725702v1
Image document

Fermentation of wheat straw xylan by the white rot fungus Dichomitus squlens squalens

Eduardo Agosin , Xavier X. Rouau , J.P. Brillouet
Canadian Journal of Microbiology, 1987, 33, pp.1050-1054
Article dans une revue hal-02726939v1
Image document

Structure et proprietes de pentosanes hydrosolubles de la farine de ble

Catherine M.G.C. Renard , Xavier X. Rouau , J.F. Thibault
6. Journees d'Etudes Sciences des Aliments, Association Francaise de Nutrition, May 1989, Nantes, France. 10 p
Communication dans un congrès hal-02849696v1

Grinding of wheat straw and effect of particle size on enzymatic saccharification yields

Gabriela Ghizzi , Marie M. Couturier , Jean-Guy Berrin , Agnès Duri , Abdelkrim Sadoudi , et al.
1st symposium on biotechnology applied to lignocelluloses, Mar 2010, Reims, France. 1 p., 2010
Poster de conférence hal-02754028v1

Potential of dry fractionation of wheat bran for the development of food ingredients, part I: influence of ultra-fine grinding

Youna Hemery , Marc Chaurand , Ulla Holopainen , Anna-Maija Lampi , Pekka Lehtinen , et al.
Journal of Cereal Science, 2011, 53 (1), pp.1-8. ⟨10.1016/j.jcs.2010.09.005⟩
Article dans une revue hal-02647841v1

Large scale isolation of water-soluble and water-insoluble pentosans from wheat flour

A.L. Faurot , L. Saulnier , Serge Bérot , Yves Popineau , M.D. Petit , et al.
LWT - Food Science and Technology, 1995, 28, pp.436-441
Article dans une revue hal-02712334v1

Large scale isolation of soluble and insoluble arabinoxylans from wheat flour

L. Saulnier , A.L. Faurot , Serge Bérot , M.D. Petit , Xavier X. Rouau , et al.
Plant Polysaccharide Symposium, 1994, Guelph, Canada. 1 p., 1994
Poster de conférence hal-02847649v1

Etude de l'action lactogene de certains extraits de plantes

L. Sawadogo , J.F. Thibault , Xavier X. Rouau , Serge Bérot , M. Ollivier-Bousquet , et al.
Biologie de la lactation, INRA, 1993
Chapitre d'ouvrage hal-02843997v1
Image document

Properties of biomass powders resulting from the fine comminution of lignocellulosic feedstocks by three types of ball-mill set-up

Rova Karine Rajaonarivony , Xavier Rouau , Charlène Fabre , Claire Mayer-Laigle
Open Research Europe, 2021, 1, pp.125. ⟨10.12688/openreseurope.14017.1⟩
Article dans une revue hal-03411122v1