Skip to Main content

Keywords

Co-authors

Researcher identifiers

Export Publications

Export the displayed publications:
Number of documents

95

publication veronique deiss


Journal articles51 documents

  • E. M. Claudia Terlouw, Brigitte Picard, Véronique Deiss, Cécile Berri, Jean-François Hocquette, et al.. Understanding the determination of meat quality using biochemical characteristics of the muscle: stress at slaughter and other missing keys. Foods, MDPI, 2021, 10 (1), pp.1-24. ⟨10.3390/foods10010084⟩. ⟨hal-03109876⟩
  • E.M. Claudia Terlouw, Véronique Deiss, Thierry Astruc. Stunning of pigs with different gas mixtures: Behavioural and physiological reactions. Meat Science, Elsevier, 2021, pp.108452. ⟨10.1016/j.meatsci.2021.108452⟩. ⟨hal-03124802⟩
  • E. Terlouw, Véronique Deiss, Thierry Astruc. Comparing Gas and Electrical Stunning: Effects on Meat Quality of Pigs When Pre-Stunning Physical Activity Is Minimal. Foods, MDPI, 2021, 10 (2), pp.319. ⟨10.3390/foods10020319⟩. ⟨hal-03148923⟩
  • Véronique Deiss, Christine Martin, C. Boussouf. How do the Rava sheep help to maintain the open environments on the chain of the Auvergne Volcanoes?. Fourrages, Association Française pour la Production Fourragère, 2020, pp.25-27. ⟨hal-02960124⟩
  • Mickaël Bernard, Cécile Ginane, Véronique Deiss, Jean Claude Emile, Sandra Novak. Voluntary intake and in vivo digestibility of leaves from two tree species: common ash (Fraxinus excelsior) and white mulberry (Morus alba). Fourrages, Association Française pour la Production Fourragère, 2020, pp.55-59. ⟨hal-02960109⟩
  • Claudia Terlouw, Cécile Bourguet, Véronique Deiss. Consciousness, unconsciousness and death in the context of slaughter. Part I. Neurobiological mechanisms underlying stunning and killing. Meat Science, Elsevier, 2016, 118, pp.133-146. ⟨10.1016/j.meatsci.2016.03.011⟩. ⟨hal-02630299⟩
  • Claudia Terlouw, Cécile Bourguet, Véronique Deiss. Consciousness, unconsciousness and death in the context of slaughter. Part II. Evaluation methods. Meat Science, Elsevier, 2016, 118, pp.147-156. ⟨10.1016/j.meatsci.2016.03.010⟩. ⟨hal-02634941⟩
  • Cécile Bourguet, Véronique Deiss, Claudia Terlouw. Électronarcose des poulets :comment concilier bien-être animal et qualité des carcasses. Bulletin des G.T.V., 2016, pp.95-101. ⟨hal-02630159⟩
  • Cécile Bourguet, Véronique Deiss, Claudia Terlouw. Comprendre la manière dont l’animal perçoit et évalue son environnement pour réduire son stress en abattoir : exemple chez les bovins. Bulletin de l'Académie Vétérinaire de France, Académie vétérinaire de France, 2016, 169 (1), ⟨10.4267/2042/60107⟩. ⟨hal-02635990⟩
  • Alexandra Destrez, Alain Boissy, Laurence Guilloteau, Stéphane Andanson, Armel Souriau, et al.. Effects of a chronic stress treatment on vaccinal response in lambs. animal, Published by Elsevier (since 2021) / Cambridge University Press (until 2020), 2016, 11 (5), pp.1-9. ⟨10.1017/S1751731116002317⟩. ⟨hal-01401859⟩
  • Ophélie Menant, Alexandra Destrez, Véronique Deiss, Alain Boissy, P. Delagrange, et al.. Régulation des émotions chez l'animal d'élevage : focus sur les acteurs neurobiologiques. INRA Productions Animales, Paris: INRA, 2016, 29 (4), pp.241-245. ⟨hal-01594531⟩
  • Cécile Bourguet, Véronique Deiss, Alain Boissy, Claudia Terlouw. Young Blond d'Aquitaine, Angus and Limousin bulls differ in emotional reactivity: Relationships with animal traits, stress reactions at slaughter and post-mortem muscle metabolism. Applied Animal Behaviour Science, Elsevier, 2015, 164, pp.41-55. ⟨10.1016/j.applanim.2014.12.009⟩. ⟨hal-02631548⟩
  • Claudia Terlouw, Cécile Bourguet, Véronique Deiss. La conscience, l’inconscience et la mort dans le contexte de l’abattage. Partie II. Méthodes d’évaluation. La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, AB CORP INTERNATIONAL, 2015, 31 (2-3), pp.1-12. ⟨hal-02638037⟩
  • Claudia Terlouw, Cécile Bourguet, Véronique Deiss, Christophe Mallet. Origins of movements following stunning and during bleeding in cattle. Meat Science, Elsevier, 2015, 110, pp.135-144. ⟨10.1016/j.meatsci.2015.07.010⟩. ⟨hal-02631303⟩
  • Claudia Terlouw, Cécile Bourguet, Véronique Deiss. La conscience, l’inconscience et la mort dans le contexte de l’abattage. Partie I. Mécanismes neurobiologiques impliqués lors de l’étourdissement et de la mise à mort. La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, AB CORP INTERNATIONAL, 2015, 31 (2-2), pp.1-20. ⟨hal-02638116⟩
  • Véronique Deiss, Cécile Bourguet, Vanina Barbier, Anne-Claire Dereclenne, F. Bouvier, et al.. Une note de service relative aux conditions de transport en caisse des chevreaux abrogé. Bulletin des G.T.V., 2015, pp.77-81. ⟨hal-01605443⟩
  • Claudia Terlouw, Isabelle Cassar-Malek, Brigitte Picard, C. Bourguet, Véronique Deiss, et al.. Stress en élevage et à l’abattage : impacts sur les qualités des viandes. INRA Productions Animales, Paris: INRA, 2015, 28 (2), pp.169-182. ⟨10.20870/productions-animales.2015.28.2.3023⟩. ⟨hal-01211033v2⟩
  • Alexandra Destrez, Véronique Deiss, Alain Boissy. Les animaux sont-ils plus heureux en élevage extensif ou intensif ?. Ethnozootechnie, Societe d'Ethnozootechnie, 2014, pp.27-31. ⟨hal-01195374⟩
  • Alexandra Destrez, Véronique Deiss, Christine Leterrier, Ludovic Calandreau, Alain Boissy. Repeated exposure to positive events induces optimistic-like judgment and enhances fearfulness in chronically stressed sheep. Applied Animal Behaviour Science, Elsevier, 2014, 154, pp.30-38. ⟨10.1016/j.applanim.2014.01.005⟩. ⟨hal-01129825⟩
  • Alain Boissy, Alexandra Destrez, Marjorie Coulon, Isabelle Veissier, Véronique Deiss. Emotions et cognition animale, ou comment l'éthologie permet d'accéder au bien-être des animaux de ferme. Ethnozootechnie, Societe d'Ethnozootechnie, 2013, pp.59-63. ⟨hal-02648239⟩
  • Alain Boissy, Alexandra Destrez, Marjorie Coulon, Isabelle Veissier, Véronique Deiss. Émotions et cognition animale, ou comment l'éthologie cognitive permet d'accéder au monde affectif des animaux de ferme. Ethnozootechnie, Societe d'Ethnozootechnie, 2013, pp.59-63. ⟨hal-01923139⟩
  • Alexandra Destrez, Marjorie Coulon, Véronique Deiss, Eric Delval, Alain Boissy, et al.. The valence of the long-lasting emotional experiences with various handlers modulates discrimination and generalization of individual humans in sheep1. Journal of Animal Science, American Society of Animal Science, 2013, 91 (11), pp.5418 - 5426. ⟨10.2527/jas.2012-5654⟩. ⟨hal-01921783⟩
  • Alexandra Destrez, Véronique Deiss, Christine Leterrier, Xavier Boivin, Alain Boissy. Long-term exposure to unpredictable and uncontrollable aversive events alters fearfulness in sheep. animal, Published by Elsevier (since 2021) / Cambridge University Press (until 2020), 2013, 7 (3), pp.476-484. ⟨10.1017/S1751731112001796⟩. ⟨hal-01129691⟩
  • Alexandra Destrez, Véronique Deiss, Frédéric Lévy, Ludovic Calandreau, Caroline Lee, et al.. Chronic stress induces pessimistic-like judgment and learning deficits in sheep. Applied Animal Behaviour Science, Elsevier, 2013, 148 (1), pp.28-36. ⟨10.1016/j.applanim.2013.07.016⟩. ⟨hal-01129763⟩
  • Marie-Madeleine Mialon, Véronique Deiss, Stéphane Andanson, Frederic Anglard, Michel Doreau, et al.. An assessment of the impact of rumenocentesis on pain and stress in cattle and the effect of local anaesthesia. Veterinary Journal, Elsevier, 2012, 194 (1), pp.55-59. ⟨10.1016/j.tvjl.2012.02.019⟩. ⟨hal-02649240⟩
  • Claudia Terlouw, Cécile Bourguet, Véronique Deiss. Stress at slaughter in cattle: Role of reactivity profile and environmental factors. Animal Welfare Journal, Universities Federation for Animal Welfare, 2012, 21, pp.43-49. ⟨10.7120/096272812X13353700593482⟩. ⟨hal-02644459⟩
  • Alexandra Destrez, Véronique Deiss, Catherine Belzung, Caroline Lee, Alain Boissy. Does reduction of fearfulness tend to reduce pessimistic-like judgment in lambs?. Applied Animal Behaviour Science, Elsevier, 2012, 139 (3-4), pp.233 - 241. ⟨10.1016/j.applanim.2012.04.006⟩. ⟨hal-01923131⟩
  • Cécile Bourguet, Véronique Deiss, Alain Boissy, Claudia Terlouw. Réduire le stress à l’abattage ? : exemples d’études chez les bovins. Bulletin des G.T.V., 2011, 62, pp.107-112. ⟨hal-02643612⟩
  • Cécile Bourguet, Véronique Deiss, Carole Cohen Tannugi, Claudia Terlouw. Behavioural and physiological reactions of cattle in a commercial abattoir: Relationships with organisational aspects of the abattoir and animal characteristics. Meat Science, Elsevier, 2011, 88 (1), pp.158-168. ⟨10.1016/j.meatsci.2010.12.017⟩. ⟨hal-02646190⟩
  • Cécile Bourguet, Véronique Deiss, Alain Boissy, Stéphane Andanson, Claudia Terlouw. Effects of food deprivation on behavioral reactivity and physiological status in Holstein cattle. Journal of Animal Science, American Society of Animal Science, 2011, 89 (10), pp.3272-3285. ⟨10.2527/jas.2010-3139⟩. ⟨hal-02643554⟩
  • Claudia Terlouw, Cécile Bourguet, Carole Cohen-Tannugi, Véronique Deiss. Réactions de stress des bovins dans un abattoir industriel français : Relations avec les procédures d'abattage et les caractéristiques des animaux. La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, AB CORP INTERNATIONAL, 2011, pp.1-20. ⟨hal-02642546⟩
  • Rebecca Doyle, Caroline Lee, Véronique Deiss, Andrew Fisher, Geoff Hinch, et al.. Measuring judgement bias and emotional reactivity in sheep following long-term exposure to unpredictable and aversive events. Physiology and Behavior, Elsevier, 2011, 102, pp.503-510. ⟨10.1016/j.physbeh.2011.01.001⟩. ⟨hal-02648440⟩
  • Karim Rigalma, Christine Duvaux-Ponter, Véronique Deiss, Cyril Charles, Laure Deveaux, et al.. Effects of stray voltage on the physiology of stress, growth performance and carcass parameters in Romane male lambs. Small Ruminant Research, Elsevier, 2010, 94, pp.125-131. ⟨10.1016/j.smallrumres.2010.07.012⟩. ⟨hal-01173554⟩
  • Cécile Bourguet, Véronique Deiss, Mylène Gobert, Denys Durand, Alain Boissy, et al.. Characterising the emotional reactivity of cows to understand and predict their stress reactions to the slaughter procedure. Applied Animal Behaviour Science, Elsevier, 2010, 125, pp.9-21. ⟨10.1016/j.applanim.2010.03.008⟩. ⟨hal-02659892⟩
  • Véronique Deiss, L. Rossignol, P. Bourdiol. Negative emotional state shortens the duration of the chewing sequence. Food Quality and Preference, Elsevier, 2009, 20 (1), pp.57-61. ⟨10.1016/j.foodqual.2008.07.004⟩. ⟨hal-02658589⟩
  • Véronique Deiss, Déborah Temple, Séverine Ligout, Claude Racine, Jacques Bouix, et al.. Can emotional reactivity predict stress responses at slaugther in sheep ?. Applied Animal Behaviour Science, Elsevier, 2009, 119 (3), pp.193-202. ⟨10.1016/j.applanim.2009.03.018⟩. ⟨hal-02660514⟩
  • Claudia Terlouw, Cécile Arnould, Benoît Auperin, Cécile Berri, Elisabeth Le Bihan-Duval, et al.. Pre-slaughter conditions, animal stress and welfare: current status and possible future research. animal, Published by Elsevier (since 2021) / Cambridge University Press (until 2020), 2008, 2 (10), pp.1501-1517. ⟨10.1017/S1751731108002723⟩. ⟨hal-02668529⟩
  • Claudia Terlouw, Patrick Chevillon, Thierry Astruc, Véronique Deiss, Claude de Oliveira Ferreira, et al.. Anesthésie des porcs, expertise d’un système d’anesthésie gazeuse en groupe.. TechniPorc, Institut du Porc, 2007, 34 (4), pp.33-37. ⟨hal-02907156⟩
  • Claudia Terlouw, Thierry Astruc, Véronique Deiss, C. Ferreira, P. Chevillon, et al.. Anesthésie gazeuse des porcs. Expertise d'un abattoir équipé du système BACK LOADER d'anesthésie en groupe au CO2. La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, AB CORP INTERNATIONAL, 2006, 25 (6), pp.216-223. ⟨hal-02662022⟩
  • Claudia Terlouw, Thierry Astruc, Véronique Deiss, C. Ferreira, L. Espinosa. Anesthésie gazeuse des porcs. Qualités des viandes de porcs étourdis avec différents mélanges gazeux. La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, AB CORP INTERNATIONAL, 2006, 25 (4), pp.133-140. ⟨hal-02653607⟩
  • Claudia Terlouw, Thierry Astruc, Véronique Deiss, Claude de Oliveira Ferreira, Espinosa L.. Anesthésie gazeuse des porcs : Qualités des viandes de porcs étourdis avec différents mélanges gazeux. Viandes et Produits Carnés, 2006, 25 (4), pp.133-140. ⟨hal-02907146⟩
  • Véronique Deiss, Thierry Astruc, Claude de Oliveira Ferreira, Claudia Terlouw. Anesthésie gazeuse des porcs : Réponses physiologiques et comportementales à différents mélanges gazeux. Viandes et Produits Carnés, 2006, 25 (3), pp.71-82. ⟨hal-02907133⟩
  • Véronique Deiss, Thierry Astruc, C. Ferreira, Claudia Terlouw. Anesthésie gazeuse des porcs. Réponses physiologiques et comportementales à différents mélanges gazeux. La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, AB CORP INTERNATIONAL, 2006, 25 (3), pp.71-82. ⟨hal-02654858⟩
  • Olivier Audebert, Véronique Deiss, Sylvie Rousset. Hedonism as a predictor of attitudes of young French women towards meat. Appetite, Elsevier, 2006, 46 (3), pp.239-247. ⟨hal-02664248⟩
  • Sylvie Rousset, Véronique Deiss, Elodie Juillard, Pascal Schlich, Sylvie Droit-Violet. Emotions generated by meat and other food products in women. British Journal of Nutrition, Cambridge University Press (CUP), 2005, 94 (4), pp.609-619. ⟨10.1079/BJN20051538⟩. ⟨hal-02680777⟩
  • O. Audebert, Véronique Deiss, S Rousset. Hedonism as a predictor of attitudes of young French women towards meat.. Appetite, Elsevier, 2005, 46, pp.239-247. ⟨hal-00114732⟩
  • S Rousset, Véronique Deiss, Juillard E.S, P. Chlich, Sylvie Droit-Volet. Emotional feelings generated by meat and other food products in women.. British Journal of Nutrition, Cambridge University Press (CUP), 2005, 94, pp.609-619. ⟨hal-00114729⟩
  • Véronique Deiss, M. Dubois, R. Lalonde, C. Strazielle. Cytochrome oxidase activity in the olfactory system of staggerer mutant mice. Brain Research, Elsevier, 2001, 910 (1-2), pp.126-133. ⟨hal-02673280⟩
  • Véronique Deiss, C. Strazielle, R. Lalonde. Regional brain variations of cytochrome oxidase activity and motor co-ordination in staggerer mutant mice. Neuroscience, Elsevier - International Brain Research Organization, 2000, 95 (3), pp.903-911. ⟨hal-02693400⟩
  • Véronique Deiss, C. Baudoin. Olfactory learning abilities in staggerer mutant mice. Comptes rendus de l’Académie des sciences. Série III, Sciences de la vie, Elsevier, 1999, 322 (6), pp.467-471. ⟨hal-02693644⟩
  • Véronique Deiss, Chloé Féron, C. Baudoin. Discrimination of olfactory sexual cues in staggerer mutant male mice. Physiology and Behavior, Elsevier, 1999, 67 (5), pp.631-634. ⟨hal-02685551⟩

Conference papers33 documents

  • Camille Béral, Donato Andueza, Cécile Ginane, Mickaël Bernard, Fabien Liagre, et al.. L'arbre, un levier d'adaptation face au changement climatique. 9èmes Journées techniques Ovines, Oct 2020, Gramat, France. 24 diapositives. ⟨hal-03147364⟩
  • Cécile Ginane, Véronique Deiss, Mickaël Bernard, Cécile Payen, Camille Beral, et al.. Pâturage sur prairies agroforestières : quels impacts des arbres sur le comportement, le bien-être et les performances des ovins ?. 24. Rencontres autour des Recherches sur les Ruminants (3R), Dec 2018, Paris, France. ⟨hal-02738318⟩
  • Morgane Costes-Thiré, Cécile Ginane, Véronique Deiss, Marie-Madeleine Mialon, Xavier Boivin. Ethique de l’élevage des herbivores au pâturage : questions d’autonomie et de bien-être pour l’animal. 47. Colloque de la Société Française pour l'Etude du Comportement Animal (SFECA), May 2017, Gif-sur-Yvette, France. ⟨hal-02734552⟩
  • Xavier Boivin, Alexandra Destrez, M. Coulon, Véronique Deiss, Eric Delval, et al.. Les réponses de discrimination/généralisation des agneaux face à un homme inconnu dépendent-elles des pratiques d'élevage ?. Colloque SFECA - Société Française pour l’Etude du Comportement Animal, Mar 2016, Caen, France. ⟨hal-01936465⟩
  • Muriel Bonnet, Gonzalo Cantalapiedra-Hijar, Mickaël Bernard, Véronique Deiss, Pierre Noziere, et al.. Does a low quality diet impact the success of twin pregnancy and the carcass quality of meat producing lambs?. 61. International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), Aug 2015, Clermont-Ferrand, France. ⟨hal-02740161⟩
  • Muriel Bonnet, Gonzalo Cantalapiedra-Hijar, Mickaël Bernard, Véronique Deiss, Pierre Noziere, et al.. Does a low quality diet impact the success of twin pregnacy and the carcass quality of meat producing lambs?. 61. International Congress of Meat Science and Technology 2015, Aug 2015, Clermont-Ferrand, France. ⟨hal-01196482⟩
  • Cécile Ginane, Mickaël Bernard, Véronique Deiss, Pierre Noziere, Diego Morgavi, et al.. Challenges nutritionnels : l’adaptation peut-elle passer par la programmation foetale ?. 22. Rencontres autour des Recherches sur les Ruminants, Dec 2015, Paris, France. ⟨hal-02741677⟩
  • Alain Boissy, Alexandra Destrez, Marjorie Coulon, Isabelle Veissier, Véronique Deiss. Émotions et cognition animale, ou comment l'éthologie cognitive permet d'accéder au monde affectif des animaux de ferme. Séance de l' Académie d’Agriculture de France, Nov 2013, Paris, France. pp.153 -159. ⟨hal-01195375⟩
  • Cécile Arnould, Catherine Belzung, Xavier Boivin, Ludovic Calandreau, Elodie Chaillou-Sagon, et al.. Le projet EmoFarm : une approche expérimentale de la relation entre émotions et bien-être.. Séminaire du réseau AgriBEA, Apr 2013, Ivry, France. 1 p. ⟨hal-01173661⟩
  • Alain Boissy, Christine Leterrier, Sophie Lumineau, Catherine Belzung, Alexandra Destrez, et al.. Une expérience négative dans le jeune âge modifie la sensibilité émotionnelle de l’animal, ses capacités cognitives et ses compétences sociales. 5. Journées d'Animation Scientifique du département Phase (JAS Phase 2013), Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UAR Département Physiologie Animale et Systèmes d'Elevage (0558)., Oct 2013, Paris, France. ⟨hal-01173647⟩
  • Claudia Terlouw, Cécile Bourguet, Isabelle Cassar-Malek, Véronique Deiss, Bénédicte Lebret, et al.. Stress à l'abattage et qualités des viandes : les liens se confirment. 14. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2012, Caen, France. pp.135-142. ⟨hal-01210350⟩
  • Alain Boissy, Alexandra Destrez, Véronique Deiss, A. Aubert, Isabelle Veissier. Cognitive processes involved in the development of animal stress and welfare. 63. Annual meeting of the European Association for Animal Production, EAAP, European Association for Animal Production, Aug 2012, Bratislava, Slovakia. pp.396. ⟨hal-01925036⟩
  • Claudia Terlouw, Cécile Bourguet, Véronique Deiss. Évaluation de l’origine des mouvements musculaires des bovins après l’étourdissement et pendant la saignée. 19. Rencontres Recherches et Ruminants (3R), Dec 2012, Paris, France. ⟨hal-02744968⟩
  • Véronique Deiss, Cécile Bourguet, Thierry Fassier, Maxime Lullier, Claudia Terlouw, et al.. Reduction of stress reactions of lambs at slaughter by improving their reactivity to human beings. Human Slaughter Association Centenary International Symposium: Recent Advances in the Welfare of Livestock at Slaughter, Jun 2011, Portsmouth, United Kingdom. ⟨hal-02808415⟩
  • Alexandra Destrez, Véronique Deiss, Alain Boissy. Cognitive bias as a measure of affective state in sheep.. International Ethological Conference, Jul 2011, Bloomington, United States. ⟨hal-01936417⟩
  • Marie-Madeleine Mialon, Véronique Deiss, Stéphane Andanson, Frederic Anglard, Michel Doreau, et al.. Risk of stress associated to rumenocentesis: benefits of local anaesthesia. 62. Annual Meeting of the European Association for Animal Production (EAAP), Aug 2011, Stavanger, Norway. ⟨hal-02745635⟩
  • Claudia Terlouw, Cécile Bourguet, Véronique Deiss. Stress at slaughter in cattle: Role of reactivity profile and environmental factors. Human Slaughter Association Centenary International Symposium: Recent Advances in the Welfare of Livestock at Slaughter, Jun 2011, Portsmouth, United Kingdom. ⟨hal-02802627⟩
  • Alexandra Destrez, Véronique Deiss, Christine Leterrier, Xavier Boivin, Alain Boissy. Exposure to negative events induces chronic stress and increases emotional reactivity in sheep. 45. Congress of the International Society for Applied Ethology (ISAE), Jul 2011, Indianapolis, United States. ⟨hal-02745979⟩
  • Alexandra Destrez, Véronique Deiss, Christine Leterrier, Alain Boissy. Une expérience stressante prolongée accroît la réactivité émotionnelle et la perception négative chez les ovins. Colloque de la Société Française pour l'Etude du Comportement Animal (SFECA) "L'animal dans tous ses sens", May 2011, Tours, France. ⟨hal-02745980⟩
  • Alexandra Destrez, Véronique Deiss, Christine Leterrier, Xavier Boivin, Alain Boissy. Un stress chronique chez les ovins exacerbe leur réactivité émotionnelle et leur perception négative de l'environnement. Journées de l'école doctorale de l'Université de Clermont-Ferrand, Université Clermont Auvergne (UCA). FRA., Apr 2011, Clermont-Ferrand, France. ⟨hal-01190381⟩
  • Alexandra Destrez, Véronique Deiss, Christine Leterrier, Alain Boissy. Un traitement de stress chronique sur ovins entraîne une réactivité émotionnelle exacerbée et une perception négative de l’environnement. Journées de l'école doctorale de l'Université de Clermont-Ferrand, 2011, Clermont-Ferrand, France. ⟨hal-01936827⟩
  • Alexandra Destrez, Véronique Deiss, Christine Leterrier, Xavier Boivin, Alain Boissy. Emotional state and long-term exposure to unpredictable and aversive events of sheep. 45th Congress of the International Society for Applied Ethology (ISAE), Jul 2011, Indianapolis, United States. ⟨hal-01925076⟩
  • Alexandra Destrez, Véronique Deiss, Christine Leterrier, Alain Boissy. Une expérience stressante prolongée accroît la réactivité émotionnelle et la perception négative chez les ovins. Colloque de la Société Française pour l'Etude du Comportement Animal (SFECA) "L'animal dans tous ses sens", May 2011, Tours, France. ⟨hal-01936625⟩
  • Cécile Bourguet, Véronique Deiss, Alain Boissy, Claudia Terlouw. Prédire les réactions de stress à l'abattage chez le bovin adulte. 3. Journées d’Animation Scientifique du Département de Physiologie Animale et Systèmes d’Elevage, Oct 2009, Tours, France. ⟨hal-02755765⟩
  • Mylène Gobert, Cécile Bourguet, Claudia Terlouw, Véronique Deiss, Olivier Berdeaux, et al.. Pre-slaughter stress and lipoperoxidation : protective effect of vitamin E and plant extracts rich in polyphenols given to finishing cattle. 11. International Symposium on Ruminant Physiology, Sep 2009, Clermont-Ferrand, France. ⟨hal-02752496⟩
  • Mylène Gobert, Cécile Bourguet, Claudia Terlouw, Véronique Deiss, Emilie Parafita-Thomas, et al.. Un apport d'antioxydants alimentaires chez le bovin en finition peut prévenir la lipopéroxydation des viandes, y compris chez des animaux subissant un stress avant l'abattage. 12. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Oct 2008, Tours, France. ⟨hal-02757508⟩
  • Cécile Bourguet, Véronique Deiss, Séverine Ligout, Jacques Bouix, Claude Racine, et al.. Individual variations in stress reactivity at slaughter, in cattle and sheep. 5. Journées du GDR d’Ethologie, May 2008, Villetaneuse, France. ⟨hal-02753340⟩
  • Cécile Bourguet, Véronique Deiss, Séverine Ligout, Mylène Gobert, Jacques Bouix, et al.. Variabilité indivuelle des réactions de stress à l’abattage chez les ovins et les bovins : Consequences sur le métabolisme post-mortem. 12. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Oct 2008, Tours, France. ⟨hal-02752608⟩
  • Véronique Deiss, Séverine Ligout, Didier Foulquie, Jacques Bouix, Claudia Terlouw, et al.. La réactivité émotionnelle comme prédicteur des réactions de stress à l'abattage chez les ovins. 2. Journées d'Animation Scientifique du Département de Physiologie Animale et Systèmes d'Élevage, Oct 2007, Tours, France. ⟨hal-02758326⟩
  • Véronique Deiss, Séverine Ligout, Jacques Bouix, Didier Foulquie, Claudia Terlouw, et al.. Effet de la réactivité émotionnelle au moment du sevrage sur le stress à l’abattage chez les ovins. 14. Rencontres autour des Recherches sur les Ruminants, Dec 2007, Paris, France. ⟨hal-02758217⟩
  • Claudia Terlouw, Thierry Astruc, Véronique Deiss, L. Espinosa. Anesthésie gazeuse des porcs : variations physiologiques et comportementales et qualités des viandes. 38. Journées de la Recherche Porcine, Feb 2006, Paris, France. ⟨hal-02754776⟩
  • E. Juillard, S Rousset, Véronique Deiss, Sylvie Droit-Volet, P. Schlich. Influence de l'expérience sensorielle et du contexte social sur l'acceptation de la viande.. PSDR Bourgogne, 2005, Dijon, France. ⟨hal-00115542⟩
  • Eric Dransfield, Véronique Deiss, J.F. Martin. Comportement des consommateurs vis-à-vis des produits alimentaires de qualité. Colloque INRA-ENITAC, Nov 2002, Clermont-Ferrand, France. ⟨hal-02759906⟩

Poster communications7 documents

  • Elodie Briefer, Pavel Linhart, Richard Policht, Lisette M C Leliveld, Sandra Düpjan, et al.. Vocal expression of emotional valence in pigs across multiple call types and contexts. 2nd Workshop on Vocal interactivity in-and-between Humans, Animals and Robots, Aug 2019, Londres, United Kingdom. Ricard Marxer, 2019, Proceedings of the 2nd International Workshop on Vocal Interactivity in-and-between Humans, Animals and Robots. ⟨hal-02500410⟩
  • Bruno Meunier, Frederic Anglard, Véronique Deiss, Mickaël Bernard, Cécile Ginane. Suivi du déplacement de brebis en environnement arboré par GPS différentiel (projet PARASOL). J2M 2018 - 15. Journées de la Mesure et de la Métrologie, Oct 2018, Saint Pierre d'Oléron, France. 2018. ⟨hal-02734527⟩
  • Cécile Ginane, Mickaël Bernard, Véronique Deiss, Donato Andueza, Jean Claude Emile, et al.. Fodder trees as an alternative resource to feed ruminants: voluntary intake and in vivo digestibility of white mulberry (Morus alba) and common ash (Fraxinus excelsior) leaves in sheep. 10. International Symposium on the Nutrition of Herbivores (ISNH10), Sep 2018, Clermont-Ferrand, France. Cambridge University Press, Advances in Animal Biosciences, 9 (3), 2018, 10th. International Symposium on the Nutrition of Herbivores (ISNH10). ⟨hal-02738150⟩
  • Alexandra Destrez, Véronique Deiss, Christine Leterrier, Ludovic Calandreau, Frédéric Lévy, et al.. Est-ce qu'une expérience d'enrichissement peut atténuer le pessimisme et les réactions de peur d'agnelles stressées ?. Colloque de la Société Française pour l'Etude du Comportement Animal (SFECA), May 2012, Saint-Etienne, France. pp.40, 2012, Le comportement animal : questions proximales et évolutives. ⟨hal-01190426⟩
  • Fabien Cornilleau, Frédéric Lévy, Elodie Chaillou-Sagon, Christine Leterrier, Raymond Nowak, et al.. Un stress chronique subi avant la puberté stimule la proceptivité et la réceptivité sexuelles des brebis. Colloque de la Société Française pour l'Etude du Comportement Animal (SFECA), May 2012, Saint-Etienne, France. pp.40, 2012, Le comportement animal : questions proximales et évolutives. ⟨hal-01190425⟩
  • Alexandra Destrez, Véronique Deiss, Christine Leterrier, Ludovic Calandreau, Frédéric Lévy, et al.. Does repeated exposure to positive events alleviate pessimistic-like judgment in chronic-stressed sheep?. 46. International Congress of the International Society for Applied Ethology, Jul 2012, Vienna, Austria. Wageningen Academic Publishers, 201 p., 2012, ISAE 2012 : proceedings of the 46th Congress of the International Society of Applied Ethology, 31 July-4 August 2012, Vienna, Austria : quality of life in designed environments. ⟨hal-01190370⟩
  • Cécile Bourguet, Véronique Deiss, Claudia Terlouw, C. Cohen-Tannugi. Relationships between slaughter procedures and reactions of cattle: a field study. Human Slaughter Association Centenary International Symposium: Recent Advances in the Welfare of Livestock at Slaughter, Jun 2011, Portsmouth, United Kingdom. 2011. ⟨hal-02804430⟩

Book sections1 document

  • Isabelle Veissier, Véronique Deiss, Mette Herskin, Emer Kennedy, Kenny Rutherford. Ethics in experiments on live cattle: a pragmatic approach. Methods in cattle physiology and behaviour – Recommendations from the SmartCow consortium, 2020. ⟨hal-03137788⟩

Preprints, Working Papers, ...1 document

  • Elodie Briefer, Pavel Linhart, Richard Policht, Lisette M C Leliveld, Sandra Düpjan, et al.. Vocal expression of emotional valence in pigs across multiple call types and contexts. 2019. ⟨hal-02375173⟩

Reports1 document

  • Camille Béral, Donato Andueza, Cécile Ginane, Mickaël Bernard, Fabien Liagre, et al.. PARASOL : AGROFORESTERIE EN SYSTÈME D’ÉLEVAGE OVIN - Étude de son potentiel dans le cadre de l'adaptation au changement climatique. Agroof; Inra; Idele; UniLaSalle. 2018. ⟨hal-02932381⟩

Lectures1 document

  • Isabelle Veissier, Véronique Deiss. SmartCow training session « Ethics in experiments on animals » (2 days). École thématique. France. 2020. ⟨hal-03137909⟩