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154 résultats

L’OEuf dans tous ses états, modèle d’ingrédient culinaire

Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard
4 iéme action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Feb 2018, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01716617v1

Heat treatment of ovalbumin powder: interfacial and foaming properties of the different molecular species generated.

Valérie Lechevalier-Datin , Yann Desfougères , K. Cheng , Stéphane Pezennec , Arnaud Saint-Jalmes , et al.
ECIS 2009, Sep 2009, antalya, Turkey
Communication dans un congrès hal-01003068v1

Transformer les denrées agricoles en aliments: pourquoi et comment?

Romain Jeantet , Valérie Lechevalier-Datin
2 iéme action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Jan 2016, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01446407v1

Transformer les denrées agricoles en aliments: pourquoi et comment?

Romain Jeantet , Valérie Lechevalier-Datin
3iéme action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Jan 2017, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01454665v1

Propriétés interfaciales de l’ovalbumine déphosphorylée

Frédérico Casanova , Stéphane Pezennec , Sylvie Beaufils , Arnaud Saint-Jalmes , Valérie Lechevalier-Datin
5. Rencontres de Biologie-Physique du Grand Ouest, Jun 2011, Rennes, France. , 2011
Poster de conférence hal-01454289v1

Egg proteins

M. Anton , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin
G.O. Phillips. Handbook of hydrocolloids, Woodhead Publishing, non paginé, 2009
Chapitre d'ouvrage hal-00729182v1

Transformer les denrées agricoles en aliments: pourquoi et comment?

Romain Jeantet , Valérie Lechevalier-Datin
1re action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Jan 2015, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01209763v1

Bacterial membrane perturbation by native versus dry-heated lysozyme

Mélanie Derde , Catherine Guérin-Dubiard , Valérie Lechevalier-Datin , Sophie Jan , Florence Baron , et al.
Biomicroworld, Oct 2013, Madrid, Spain. , 2013
Poster de conférence hal-01209489v1
Image document

Proteins for the future: A soft matter approach to link basic knowledge and innovative applications

Adeline Boire , Antoine Bouchoux , Said Bouhallab , Anne Laure Chapeau , Thomas Croguennec , et al.
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2018, 46, pp.18-28. ⟨10.1016/j.ifset.2017.06.012⟩
Article dans une revue hal-01608238v1

Dry-heating makes hen egg white lysozyme an efficient foaming agent and enables its bulk aggregation.

Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin , S. Pezennec , F. Artzner , Francoise Nau
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008, 56 (13), pp.5120-8. ⟨10.1021/jf703715j⟩
Article dans une revue istex hal-00729852v1

Soft-Matter Approaches for Controlling Food Protein Interactions and Assembly

Adeline Boire , Denis Renard , Antoine Bouchoux , Stéphane Pezennec , Thomas Croguennec , et al.
Annual Review of Food Science and Technology, 2019, 10 (1), pp.521-539. ⟨10.1146/annurev-food-032818-121907⟩
Article dans une revue hal-02968011v1

Formation spontanée de microsphères dans des mélanges de protéines globulaires

Valérie Lechevalier-Datin , Yann Desfougeres , Thomas Croguennec , Said Bouhallab , Francoise Nau
4. Rencontres biologie physique du grand ouest, Jun 2009, Vannes, France. 2009
Poster de conférence hal-01454419v1

L’OEuf dans tous ses états, modèle d’ingrédient culinaire

Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Catherine Guérin-Dubiard
3iéme action de développement personnel, à destination des enseignants du collège: module : « Les pieds dans le plat : transformer et conserver les aliments »., Jan 2017, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01446408v1
Image document

Qualité nutritionnelle des protéines de deux coproduits bovins déterminée chez le porc en croissance

Rozenn Le Foll , Francoise Nau , Yann Le Gouar , Gwénaële Henry , Séverine Chevalier , et al.
Les Journées Francophones de Nutrition (JFN), a SFN (Société Française de Nutrition) et la SFNCM (Société Francophone de Nutrition Clinique et Métabolisme), Dec 2023, Marseille, France
Communication dans un congrès hal-04342725v1

Modification of lysozyme by dry-heating: small cause, big effect.

Yann Desfougeres , Valérie Lechevalier-Datin , Stéphane Pezennec , Julien Jardin , Sylvie Beaufils , et al.
XIIIe European Symposium on the quality of eggs and egg products, Jun 2009, Turku, Finland. , 2009, World Poultry Science Association, Proceedings of the 19th European Symposium on Quality of Poultry Meat, 13th European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Turku, Finland, 21-25 June 2009
Poster de conférence hal-01454386v1

Studies at liquid air interface: a powerful toolbox to study interactions between biomolecules

Valérie Lechevalier-Datin , Sylvie Beaufils , Anne Renault , Véronique Vié , Stéphane Pezennec , et al.
4ième colloque Molécules Ingrédients Santé, May 2011, Quimper, France. , 2011
Poster de conférence hal-01454420v1

Controlling Spontaneous Protein Self-assembly into Microspheres in Binary Systems

Y. Desfougères , Thomas Croguennec , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Said Bouhallab
2010, non paginé
Autre publication scientifique hal-00729470v1

Succinimidyl residue formation in lysozyme without conformational changes:consequences on molecular stability and amyloid fibril formation propensity

Y. Desfougères , Julien Jardin , Valérie Lechevalier-Datin , D. Mollé , Francoise Nau
2009, non paginé
Autre publication scientifique hal-00730078v1

Sequential adsorption of egg-white proteins: relation with physical properties of interfacial film

Cécile Le Floch-Fouéré , Stéphane Pezennec , Valérie Lechevalier-Datin , Francoise Nau , Anne Renault , et al.
Food colloids: creating structure, delivering functionality, Apr 2008, Le Mans, France
Communication dans un congrès hal-00678269v1

The food matrix affects the anthocyanin profile of fortified egg and dairy matrices during processing and in vitro digestion

Carlos Pineda Vadillo , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Julien Jardin , Valérie Lechevalier-Datin , et al.
Food Chemistry, 2017, 214, pp.486-496. ⟨10.1016/j.foodchem.2016.07.049⟩
Article dans une revue hal-01454637v1
Image document

Thermal Behavior of Pea and Egg White Protein Mixtures

Jian Kuang , Pascaline Hamon , Valérie Lechevalier , Rémi Saurel
Foods, 2023, 12, pp.2528. ⟨10.3390/foods12132528⟩
Article dans une revue hal-04150556v1

Bacterial membrane perturbation by native versus dry-heated lysozyme

Melanie Derde , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Sophie Jan , Florence Baron , et al.
BioMicroWold 2013, Oct 2013, madrid, Spain
Communication dans un congrès hal-01138317v1
Image document

Native lysozyme and dry-heated lysozyme interactions with membrane lipid monolayers: lateral reorganization of LPS monolayer, model of the E. coli outer membrane

Melanie Derde , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Gilles Paboeuf , et al.
Biochimica et Biophysica Acta:Biomembranes, 2015, 1848 (4), pp.1065-1073. ⟨10.1016/j.bbamem.2014.10.026⟩
Article dans une revue hal-01090040v1

Hen egg white lysozyme permeabilizes Escherichia coli outer and inner membranes.

Melanie Derde , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Marie-Françoise Cochet , Sophie Jan , et al.
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2013, 61 (41), pp.9922-9. ⟨10.1021/jf4029199⟩
Article dans une revue hal-00916545v1

Bacterial membrane pertubation by native versus dry-heated lysozyme

Mélanie Derde , Catherine Guérin-Dubiard , Valérie Lechevalier-Datin , Sophie Jan , Florence Baron , et al.
GEM/GERLI lipidomics meeting: from membranes to pathologies, Nov 2013, St-Jean Cap Ferrat, France. , 2013
Poster de conférence hal-01209519v1
Image document

Pasteurisation of liquid whole egg: Optimal heat treatments in relation to its functional, nutritional and allergenic properties

Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Marc Anton , Valerie Beaumal , Elisabeth David Briand , et al.
Journal of Food Engineering, 2017, 195, pp.137-149. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2016.10.007⟩
Article dans une revue hal-01454657v1

Dry heating of whey proteins: Structures, Aggregation and Gelling properties

Muhammad Gulzar , Said Bouhallab , Marie-Hélène Famelart , Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec
5. International Symposium on Spray Dried Dairy Products, Jun 2012, Saint Malo, France. , 2012
Poster de conférence hal-01209378v1

Statistical analysis of the physico-chemical characterization of dairy and non-dairy food powders

P. Schuck , A. Dolivet , Valérie Lechevalier-Datin , Romain Jeantet
5. International Symposium on Spray Dried Dairy Products, Jun 2012, Saint Malo (FR), France
Communication dans un congrès hal-00924776v1

Succinimidyl residue formation in hen egg-white lysozyme favors the formation of intermolecular covalent bonds without affecting its tertiary structure.

Y. Desfougeres , Julien Jardin , Valérie Lechevalier-Datin , S. Pezennec , Francoise Nau
Biomacromolecules, 2011, 12 (1), pp.156-66. ⟨10.1021/bm101089g⟩
Article dans une revue hal-00729259v1

Charge and size drive spontaneous self-assembly of oppositely charged globular proteins into microspheres.

Y. Desfougeres , Thomas Croguennec , Valérie Lechevalier-Datin , Said Bouhallab , Francoise Nau
Journal of Physical Chemistry B, 2010, 114 (12), pp.4138-44. ⟨10.1021/jp9090427⟩
Article dans une revue hal-00729460v1