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156 résultats
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Strain variability of the cell-free proteolytic activity of dairy propionibacteria towards β-casein peptides

Riwanon Lemée , Valérie Gagnaire , Jean-Louis Maubois
Le Lait, 1998, 78 (2), pp.227-240
Article dans une revue hal-00929590v1
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Diffusion of macromolecules in cheeses is affected by solute size and cheese structure : a Fluorescence Recovery After Photobleaching (FRAP) approach

Anne Laure Chapeau , Juliana Valle Costa Silva , Anne Thierry , Valérie Gagnaire , Juliane Floury
17. Word Congress of Food Science & Technology (IUFoST), Aug 2014, Montréal, Canada. 2014
Poster de conférence hal-01209689v1

Spatial Distribution of Lactococcus lactis Colonies Modulates the Production of Major Metabolites during the Ripening of a Model Cheese

Clémentine Le Boucher , Valérie Gagnaire , Valérie V. Briard-Bion , Julien Jardin , Marie-Bernadette Maillard , et al.
Applied and Environmental Microbiology, 2016, 82 (1), pp.202-210. ⟨10.1128/AEM.02621-15⟩
Article dans une revue hal-02640017v1

Exploration of the micro-environment around bacterial colonies in cheeses depending on their spatial distribution

Sophie Jeanson , Juliane Floury , Al Amine Issulahi , Marie-Noelle Madec , Joel Chadoeuf , et al.
6.IDF Cheese Ripening & Technology Symposium, May 2012, Madison, United States. , 2012
Poster de conférence hal-01209336v1
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Dairy starters and fermented dairy products modulate gut mucosal immunity

Nassima Illikoud , Marine Mantel , Malvyne Rolli-Derkinderen , Valérie Gagnaire , Gwénaël Jan
Immunology Letters, 2022, 251-252, pp.91-102. ⟨10.1016/j.imlet.2022.11.002⟩
Article dans une revue hal-03851767v1
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Positive Interactions Between Lactic Acid Bacteria Could Be Mediated by Peptides Containing Branched-Chain Amino Acids

Fanny Canon , Valérie Briard-Bion , Julien Jardin , Anne Thierry , Valérie Gagnaire
Frontiers in Microbiology, 2022, 12, pp.793136. ⟨10.3389/fmicb.2021.793136⟩
Article dans une revue hal-03520425v1

Heterologous Expression of PrtH a Cell Envelope Proteinase of [i]Lactobacillus helveticus[/i] in [i]Streptococcus thermophilus[/i] LMD-9

Xavier Lecomte , M. Genay , Valérie Briard-Bion , Julien Jardin , Sylvie Lortal , et al.
8. NIZO Dairy Conference Functional Enzymes for Dairy Applications, Sep 2013, Papendal, Netherlands. , 2013
Poster de conférence hal-01209503v1

Proteinases of [i]Lactobacillus helveticus[/i] and their distinct capability to hydrolyze alpha-s1 and [i]beta-caseins[/i] at different NaCl concentrations: from in vitro experiments to Swiss-type cheeses

Valérie Gagnaire , Xavier Lecomte , Nicolas Pinon , Romain Richoux , Lydie Aubert , et al.
17. Word Congress of Food Science & Technology (IUFoST), Aug 2014, Montréal, Canada. , 2014
Poster de conférence hal-01209690v1

A review on functional properties of peptides: from dilute solutions to food products

Lélia Lacou , Romain Richoux , Valérie Gagnaire
17. Word Congress of Food Science & Technology (IUFoST),, Aug 2014, Montréal, Canada. MP23.2 page 281, 2014
Poster de conférence hal-01209715v1

Recent advances on [i]Lactobacillus helveticus[/i], a lactic acid bacterium with peculiar proteolytic system

Valérie Gagnaire , Sylvie Lortal , Anne Thierry
IDF Dairy Science & Technology Symposia 2016 Cheese Science & Technology, Apr 2016, Dublin, Ireland. , 2016
Poster de conférence hal-01303973v1

Identifier les enzymes bactériennes clés pour diversifier la texture et la flaveur des fromages, dans le rapport Recherche et Innovations pour l'aliment et les bioproduits du département CEPIA

Valérie Gagnaire , Anne Thierry
[Interne] édition 2014, 2014, pp.24
Rapport hal-02797358v1

Expression hétérologue de la protéase de paroi PrtH de[i] Lactobacillus helveticus[/i] chez [i]Streptococcus thermophilus LMD-9[/i]

M. Genay , Xavier Lecomte , Valérie Briard-Bion , Julien Jardin , Sylvie Lortal , et al.
19 ième colloque du Club des bactéries lactiques 2013, Oct 2013, Bordeaux, France. 2013
Poster de conférence hal-01190684v1

Comparison of electrospray and matrix-assisted laser desorption ionization on the same hybrid quadrupole time-of-flight tandem mass spectrometer: Application to bidimensional liquid chromatography of proteins from bovine milk fraction

Daniel Mollé , Julien Jardin , Michel Piot , Maryvonne Pasco , Joëlle Léonil , et al.
Journal of Chromatography A, 2009, 1216, pp.2424-2432. ⟨10.1016/j.chroma.2009.01.017⟩
Article dans une revue istex hal-01454079v1

Design de communautés bactériennes pour fermenter un nouvel aliment associant le lait et la farine de lupin

Valérie Gagnaire , Anne Thierry
Journée fermentation des protéines végétales, Oct 2017, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02736431v1
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From strain potential to bacterial community design for targeted functions

Hélène Falentin , Valérie Gagnaire
STLOpendays, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR UMR INRA / AgroCampus Rennes : Science et Technologie du Lait et de l'?uf (1253)., Mar 2019, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-02097232v1

Flow cytometry approach to simultaneously differentiate bovine milk somatic cells and to quantify their viability

Na Li , Romain Richoux , Marie-Hélène Perruchot , Marion Boutinaud , Jean- François Mayol , et al.
Congrès Annuels conjoints de la Société Française d’immunologie (SFI) et de l’Association Française de Cytométrie (AFC):, Nov 2014, Lille, France. , 2014
Poster de conférence hal-01454647v1

Les écosystèmes microbiens transforment les légumineuses

Anne Thierry , Valérie Gagnaire , A. Dereuder
Process Alimentaire, 2018, 1356 (Mars 2018), pp.52
Article dans une revue hal-01739287v1

Emmental cheese environment enhances[i] Propionibacterium freudenreichii[/i] stress tolerance

Valérie Gagnaire
4 International Symposium on Propionibacteria and Bibfidobacteria, Sep 2016, Cork, Ireland. , 2016
Poster de conférence hal-01372936v1

Expression hétérologue de protéases pariétales de [i]Lactobacillus helveticus[/i] chez [i]Streptococcus thermophilus[/i]

Xavier Lecomte , Magali Genay , Valérie Gagnaire , Sylvie Lortal , Annie Dary
18ème édition du Colloque international francophone du « Club des Bactéries Lactiques, May 2012, Clermont-Ferrand, France. , 2012
Poster de conférence hal-01209553v1

Insights into Penicillium roqueforti morphological, genetic and functional diversity

Guillaume Gillot , Monika Coton , Jean-Luc Lany , Marie-Bernadette Maillard , Gaëtan Le Floch , et al.
IDF World Dairy Summit 2015, Sep 2015, Vilnius, Lithuania. , 2015
Poster de conférence hal-01454527v1

Proteomics of Fermented Milk Products

Valérie Gagnaire , Gwénaël Jan
Proteomics in Food Science From Farm to Fork, Academic Press, INC., 538 p., 2017, 978-0-12-804007-2. ⟨10.1016/B978-0-12-804007-2.00022-9⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01506636v1

Impact of autolysis on amino acid catabolism and flavour development in Cheddar cheese by isogenic strains of Lactococcus lactis

J.A. Hannon , M. Abrlova , L.A. Doolan , M.G. Wilkinson , K.N. Kilcawley , et al.
7. NIZO Dairy Conference: Flavour and Texture Innovations in Dairy, Sep 2011, Arnhem, Netherlands. , International Dairy Journal, 26 issue 1, pp.1-102, 2011, International Dairy Journal
Poster de conférence hal-01454415v1

Simultaneous Presence of PrtH and PrtH2 Proteinases in Lactobacillus helveticus Strains Improves Breakdown of the Pure alpha s1-Casein

Leïla Mekmene , Julien Jardin , Christian Corre , Daniel Mollé , Romain Richoux , et al.
Applied and Environmental Microbiology, 2011, 77 (1), pp.179-186. ⟨10.1128/AEM.01466-10⟩
Article dans une revue hal-01454157v1

How can the peptides produced from emmental cheese give some insights on the structural features of the paracasein matrix ?

Valérie Gagnaire , Rachel Boutrou , Joëlle Leonil
International Dairy Journal, 2001, 11, pp.449-454
Article dans une revue hal-02673591v1
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Probiotic Propionibacterium freudenreichii requires SlpB protein to mitigate mucositis induced by chemotherapy

Fillipe Luiz Rosa Do Carmo , Houem Rabah , Barbara Fernandes Cordeiro , Sara Heloisa Da Silva , Rafaela Miranda Pessoa , et al.
Oncotarget, 2019, 10 (68), pp.7198-7219. ⟨10.18632/oncotarget.27319⟩
Article dans une revue hal-02622736v1

Immunoproteomics of peptidases from Lactobacillus helveticus

Valérie Gagnaire , Odile Rolet-Répécaud , Céline Arnould , Michel Piot , Daniel Mollé , et al.
10. International Conference on Agri-Food Antibodies, Sep 2009, Wageningen, Netherlands. 1 p
Communication dans un congrès hal-01454171v1

The characteristics of hard cooked cheeses are affected by thermophilic starter combinations, milk and technological parameters

S Buchin , Florence Bérodier , Gabriel Duboz , Francis Faurie , Romain Palme , et al.
4.IDF Dairy Science and Technology Week, 20-24th April 2009, Rennes, France, Apr 2009, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01454038v1
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The stressing life of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus in soy milk

Gwénaël Jan , Florian Tarnaud , Fillipe Rosa Do Carmo , Nassima Illikoud , Fanny Canon , et al.
Food Microbiology, 2022, 106, pp.104042. ⟨10.1016/j.fm.2022.104042⟩
Article dans une revue hal-03654128v1
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Little Impact of NaCl Reduction in Swiss-Type Cheese

Valérie Gagnaire , Xavier Lecomte , Romain Richoux , Magali Genay , Julien Jardin , et al.
Frontiers in Nutrition, 2022, 9, ⟨10.3389/fnut.2022.888179⟩
Article dans une revue hal-03699130v1

Les peptides: un rôle essentiel dans l'élaboration et les fonctionnalités des produits laitiers

S. Jeanson , Juliane Floury , S. Lortal , Valérie Gagnaire
Colloque Adebiotech -SFGP, Oct 2012, Paris (FR), France
Communication dans un congrès hal-00849239v1