Strain variability of the cell-free proteolytic activity of dairy propionibacteria towards β-casein peptides
Riwanon Lemée
,
Valérie Gagnaire
,
Jean-Louis Maubois
Le Lait , 1998, 78 (2), pp.227-240
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Diffusion of macromolecules in cheeses is affected by solute size and cheese structure : a Fluorescence Recovery After Photobleaching (FRAP) approach
Anne Laure Chapeau
,
Juliana Valle Costa Silva
,
Anne Thierry
,
Valérie Gagnaire
,
Juliane Floury
17. Word Congress of Food Science & Technology (IUFoST) , Aug 2014, Montréal, Canada. 2014
Poster de conférence
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Spatial Distribution of Lactococcus lactis Colonies Modulates the Production of Major Metabolites during the Ripening of a Model Cheese
Clémentine Le Boucher
,
Valérie Gagnaire
,
Valérie V. Briard-Bion
,
Julien Jardin
,
Marie-Bernadette Maillard
,
et al.
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Exploration of the micro-environment around bacterial colonies in cheeses depending on their spatial distribution
Sophie Jeanson
,
Juliane Floury
,
Al Amine Issulahi
,
Marie-Noelle Madec
,
Joel Chadoeuf
,
et al.
6.IDF Cheese Ripening & Technology Symposium , May 2012, Madison, United States.
, 2012
Poster de conférence
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Dairy starters and fermented dairy products modulate gut mucosal immunity
Nassima Illikoud
,
Marine Mantel
,
Malvyne Rolli-Derkinderen
,
Valérie Gagnaire
,
Gwénaël Jan
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Positive Interactions Between Lactic Acid Bacteria Could Be Mediated by Peptides Containing Branched-Chain Amino Acids
Fanny Canon
,
Valérie Briard-Bion
,
Julien Jardin
,
Anne Thierry
,
Valérie Gagnaire
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Heterologous Expression of PrtH a Cell Envelope Proteinase of [i]Lactobacillus helveticus[/i] in [i]Streptococcus thermophilus[/i] LMD-9
Xavier Lecomte
,
M. Genay
,
Valérie Briard-Bion
,
Julien Jardin
,
Sylvie Lortal
,
et al.
8. NIZO Dairy Conference Functional Enzymes for Dairy Applications , Sep 2013, Papendal, Netherlands.
, 2013
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Proteinases of [i]Lactobacillus helveticus[/i] and their distinct capability to hydrolyze alpha-s1 and [i]beta-caseins[/i] at different NaCl concentrations: from in vitro experiments to Swiss-type cheeses
Valérie Gagnaire
,
Xavier Lecomte
,
Nicolas Pinon
,
Romain Richoux
,
Lydie Aubert
,
et al.
17. Word Congress of Food Science & Technology (IUFoST) , Aug 2014, Montréal, Canada.
, 2014
Poster de conférence
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A review on functional properties of peptides: from dilute solutions to food products
Lélia Lacou
,
Romain Richoux
,
Valérie Gagnaire
17. Word Congress of Food Science & Technology (IUFoST), , Aug 2014, Montréal, Canada. MP23.2 page 281, 2014
Poster de conférence
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Recent advances on [i]Lactobacillus helveticus[/i], a lactic acid bacterium with peculiar proteolytic system
Valérie Gagnaire
,
Sylvie Lortal
,
Anne Thierry
IDF Dairy Science & Technology Symposia 2016 Cheese Science & Technology , Apr 2016, Dublin, Ireland.
, 2016
Poster de conférence
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Identifier les enzymes bactériennes clés pour diversifier la texture et la flaveur des fromages, dans le rapport Recherche et Innovations pour l'aliment et les bioproduits du département CEPIA
Valérie Gagnaire
,
Anne Thierry
[Interne] édition 2014, 2014, pp.24
Rapport
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Expression hétérologue de la protéase de paroi PrtH de[i] Lactobacillus helveticus[/i] chez [i]Streptococcus thermophilus LMD-9[/i]
M. Genay
,
Xavier Lecomte
,
Valérie Briard-Bion
,
Julien Jardin
,
Sylvie Lortal
,
et al.
19 ième colloque du Club des bactéries lactiques 2013 , Oct 2013, Bordeaux, France. 2013
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Comparison of electrospray and matrix-assisted laser desorption ionization on the same hybrid quadrupole time-of-flight tandem mass spectrometer: Application to bidimensional liquid chromatography of proteins from bovine milk fraction
Daniel Mollé
,
Julien Jardin
,
Michel Piot
,
Maryvonne Pasco
,
Joëlle Léonil
,
et al.
Article dans une revue
istex
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Design de communautés bactériennes pour fermenter un nouvel aliment associant le lait et la farine de lupin
Valérie Gagnaire
,
Anne Thierry
Journée fermentation des protéines végétales , Oct 2017, Paris, France
Communication dans un congrès
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From strain potential to bacterial community design for targeted functions
Hélène Falentin
,
Valérie Gagnaire
STLOpendays , Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR UMR INRA / AgroCampus Rennes : Science et Technologie du Lait et de l'?uf (1253)., Mar 2019, Rennes, France
Communication dans un congrès
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Flow cytometry approach to simultaneously differentiate bovine milk somatic cells and to quantify their viability
Na Li
,
Romain Richoux
,
Marie-Hélène Perruchot
,
Marion Boutinaud
,
Jean- François Mayol
,
et al.
Congrès Annuels conjoints de la Société Française d’immunologie (SFI) et de l’Association Française de Cytométrie (AFC): , Nov 2014, Lille, France.
, 2014
Poster de conférence
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Les écosystèmes microbiens transforment les légumineuses
Anne Thierry
,
Valérie Gagnaire
,
A. Dereuder
Process Alimentaire , 2018, 1356 (Mars 2018), pp.52
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Emmental cheese environment enhances[i] Propionibacterium freudenreichii[/i] stress tolerance
Valérie Gagnaire
4 International Symposium on Propionibacteria and Bibfidobacteria , Sep 2016, Cork, Ireland.
, 2016
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Expression hétérologue de protéases pariétales de [i]Lactobacillus helveticus[/i] chez [i]Streptococcus thermophilus[/i]
Xavier Lecomte
,
Magali Genay
,
Valérie Gagnaire
,
Sylvie Lortal
,
Annie Dary
18ème édition du Colloque international francophone du « Club des Bactéries Lactiques , May 2012, Clermont-Ferrand, France.
, 2012
Poster de conférence
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Insights into Penicillium roqueforti morphological, genetic and functional diversity
Guillaume Gillot
,
Monika Coton
,
Jean-Luc Lany
,
Marie-Bernadette Maillard
,
Gaëtan Le Floch
,
et al.
IDF World Dairy Summit 2015 , Sep 2015, Vilnius, Lithuania.
, 2015
Poster de conférence
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Proteomics of Fermented Milk Products
Valérie Gagnaire
,
Gwénaël Jan
Chapitre d'ouvrage
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Impact of autolysis on amino acid catabolism and flavour development in Cheddar cheese by isogenic strains of Lactococcus lactis
J.A. Hannon
,
M. Abrlova
,
L.A. Doolan
,
M.G. Wilkinson
,
K.N. Kilcawley
,
et al.
7. NIZO Dairy Conference: Flavour and Texture Innovations in Dairy , Sep 2011, Arnhem, Netherlands.
, International Dairy Journal, 26 issue 1, pp.1-102, 2011, International Dairy Journal
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Simultaneous Presence of PrtH and PrtH2 Proteinases in Lactobacillus helveticus Strains Improves Breakdown of the Pure alpha s1-Casein
Leïla Mekmene
,
Julien Jardin
,
Christian Corre
,
Daniel Mollé
,
Romain Richoux
,
et al.
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How can the peptides produced from emmental cheese give some insights on the structural features of the paracasein matrix ?
Valérie Gagnaire
,
Rachel Boutrou
,
Joëlle Leonil
International Dairy Journal , 2001, 11, pp.449-454
Article dans une revue
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Probiotic Propionibacterium freudenreichii requires SlpB protein to mitigate mucositis induced by chemotherapy
Fillipe Luiz Rosa Do Carmo
,
Houem Rabah
,
Barbara Fernandes Cordeiro
,
Sara Heloisa Da Silva
,
Rafaela Miranda Pessoa
,
et al.
Article dans une revue
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Immunoproteomics of peptidases from Lactobacillus helveticus
Valérie Gagnaire
,
Odile Rolet-Répécaud
,
Céline Arnould
,
Michel Piot
,
Daniel Mollé
,
et al.
10. International Conference on Agri-Food Antibodies , Sep 2009, Wageningen, Netherlands. 1 p
Communication dans un congrès
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The characteristics of hard cooked cheeses are affected by thermophilic starter combinations, milk and technological parameters
S Buchin
,
Florence Bérodier
,
Gabriel Duboz
,
Francis Faurie
,
Romain Palme
,
et al.
4.IDF Dairy Science and Technology Week, 20-24th April 2009, Rennes, France , Apr 2009, Rennes, France
Communication dans un congrès
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The stressing life of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus in soy milk
Gwénaël Jan
,
Florian Tarnaud
,
Fillipe Rosa Do Carmo
,
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,
Fanny Canon
,
et al.
Article dans une revue
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Little Impact of NaCl Reduction in Swiss-Type Cheese
Valérie Gagnaire
,
Xavier Lecomte
,
Romain Richoux
,
Magali Genay
,
Julien Jardin
,
et al.
Article dans une revue
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Les peptides: un rôle essentiel dans l'élaboration et les fonctionnalités des produits laitiers
S. Jeanson
,
Juliane Floury
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S. Lortal
,
Valérie Gagnaire
Colloque Adebiotech -SFGP , Oct 2012, Paris (FR), France
Communication dans un congrès
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