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Emmental cheese environment enhances[i] Propionibacterium freudenreichii[/i] stress tolerance
Valérie Gagnaire
4 International Symposium on Propionibacteria and Bibfidobacteria, Sep 2016, Cork, Ireland. , 2016
Poster de conférence
hal-01372936v1
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Expression hétérologue de protéases pariétales de [i]Lactobacillus helveticus[/i] chez [i]Streptococcus thermophilus[/i]
Xavier Lecomte
,
Magali Genay
,
Valérie Gagnaire
,
Sylvie Lortal
,
Annie Dary
18ème édition du Colloque international francophone du « Club des Bactéries Lactiques, May 2012, Clermont-Ferrand, France. , 2012
Poster de conférence
hal-01209553v1
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Proteomics of Fermented Milk Products
Valérie Gagnaire
,
Gwénaël Jan
Chapitre d'ouvrage
hal-01506636v1
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Impact of autolysis on amino acid catabolism and flavour development in Cheddar cheese by isogenic strains of Lactococcus lactis
J.A. Hannon
,
M. Abrlova
,
L.A. Doolan
,
M.G. Wilkinson
,
K.N. Kilcawley
,
et al.
7. NIZO Dairy Conference: Flavour and Texture Innovations in Dairy, Sep 2011, Arnhem, Netherlands. , International Dairy Journal, 26 issue 1, pp.1-102, 2011, International Dairy Journal
Poster de conférence
hal-01454415v1
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Simultaneous Presence of PrtH and PrtH2 Proteinases in Lactobacillus helveticus Strains Improves Breakdown of the Pure alpha s1-Casein
Leïla Mekmene
,
Julien Jardin
,
Christian Corre
,
Daniel Mollé
,
Romain Richoux
,
et al.
Article dans une revue
hal-01454157v1
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How can the peptides produced from emmental cheese give some insights on the structural features of the paracasein matrix ?
Valérie Gagnaire
,
Rachel Boutrou
,
Joëlle Leonil
International Dairy Journal, 2001, 11, pp.449-454
Article dans une revue
hal-02673591v1
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Immunoproteomics of peptidases from Lactobacillus helveticus
Valérie Gagnaire
,
Odile Rolet-Répécaud
,
Céline Arnould
,
Michel Piot
,
Daniel Mollé
,
et al.
10. International Conference on Agri-Food Antibodies, Sep 2009, Wageningen, Netherlands. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01454171v1
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The characteristics of hard cooked cheeses are affected by thermophilic starter combinations, milk and technological parameters
S Buchin
,
Florence Bérodier
,
Gabriel Duboz
,
Francis Faurie
,
Romain Palme
,
et al.
4.IDF Dairy Science and Technology Week, 20-24th April 2009, Rennes, France, Apr 2009, Rennes, France
Communication dans un congrès
hal-01454038v1
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Les peptides: un rôle essentiel dans l'élaboration et les fonctionnalités des produits laitiers
S. Jeanson
,
Juliane Floury
,
S. Lortal
,
Valérie Gagnaire
Colloque Adebiotech -SFGP, Oct 2012, Paris (FR), France
Communication dans un congrès
hal-00849239v1
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The stressing life of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus in soy milk
Gwénaël Jan
,
Florian Tarnaud
,
Fillipe Rosa Do Carmo
,
Nassima Illikoud
,
Fanny Canon
,
et al.
Article dans une revue
hal-03654128v1
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Little Impact of NaCl Reduction in Swiss-Type Cheese
Valérie Gagnaire
,
Xavier Lecomte
,
Romain Richoux
,
Magali Genay
,
Julien Jardin
,
et al.
Article dans une revue
hal-03699130v1
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Data from a proteomic comparative analysis highlight differential adaptation of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus to cow milk versus to soy milk environments
Gwénaël Jan
,
Florian Tarnaud
,
Fillipe Luiz Rosa Do Carmo
,
Nassima Illikoud
,
Fanny Canon
,
et al.
Article dans une revue
hal-03822271v1
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Probiotic Propionibacterium freudenreichii requires SlpB protein to mitigate mucositis induced by chemotherapy
Fillipe Luiz Rosa Do Carmo
,
Houem Rabah
,
Barbara Fernandes Cordeiro
,
Sara Heloisa Da Silva
,
Rafaela Miranda Pessoa
,
et al.
Article dans une revue
hal-02622736v1
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Taking Advantage of Bacterial Adaptation in Order to Optimize Industrial Production of Dry Propionibacterium freudenreichii
Floriane Gaucher
,
Valérie Gagnaire
,
Houem Rabah
,
Marie-Bernadette Maillard
,
Sylvie Bonnassie
,
et al.
Article dans une revue
hal-02364876v1
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Insights into Penicillium roqueforti morphological, genetic and functional diversity
Guillaume Gillot
,
Monika Coton
,
Jean-Luc Lany
,
Marie-Bernadette Maillard
,
Gaëtan Le Floch
,
et al.
IDF World Dairy Summit 2015, Sep 2015, Vilnius, Lithuania. , 2015
Poster de conférence
hal-01454527v1
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Emmental Cheese Environment Enhances [i]Propionibacterium freudenreichii[/i] Stress Tolerance
Valérie Gagnaire
,
Julien Jardin
,
Houem Rabah
,
Valérie Briard-Bion
,
Gwénaël Jan
Article dans une revue
hal-01209878v1
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Fonctionnalisation de matrices mixtes lait-lupin par fermentation avec des consortia raisonnés de bactéries lactiques
Valérie Gagnaire
Rencontre 2018 - 6ème édition de L'institut Carnot QUALIMENT, Jan 2018, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-02789253v1
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In situ proteolytic activity of Lactobacillus helveticus and stretchability of Swiss-Type Cheese
Leïla Mekmene
,
Romain Richoux
,
L. Aubert-Frogerais
,
Marie-Noelle Madec
,
Christian Corre
,
et al.
8. Cheese Symposium, Sep 2011, Cork, Ireland. Dairy Science and Technology, 91 issue 6, 2011, Dairy Science and Technology
Poster de conférence
hal-01454407v1
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Free active peptidases are detected in Emmental juice extracted before ripening in the warm room
Valérie Gagnaire
,
Sylvie S. Lortal
,
Joëlle Leonil
Journal of Dairy Research, 1998, 65 (1), pp.119-128
Article dans une revue
hal-02684234v1
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Peptidases of dairy propionic acid bacteria (Swiss-type cheeses)
Valérie Gagnaire
,
Daniel Mollé
,
T. Soerhaug
,
Joëlle Leonil
2. Congrès international sur les Propionibactéries, Jun 1998, Cork, Ireland
Communication dans un congrès
hal-02836964v1
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[i]Lactobacillus helveticus[/i] as a tool to change proteolysis and functionality in Swiss-type cheeses
Leïla Mekmene
,
Romain Richoux
,
Lydie Aubert-Frogerais
,
Marie-Noelle Madec
,
Christian Corre
,
et al.
Article dans une revue
hal-01191386v1
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Understanding the Mechanisms of Positive Microbial Interactions That Benefit Lactic Acid Bacteria Co-cultures
Fanny Canon
,
Thibault Nidelet
,
Eric Guédon
,
Anne Thierry
,
Valérie Gagnaire
Article dans une revue
hal-02931021v1
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fermentation de trois légumineuses par différentes communautés microbiennes, en vue de développer de nouveaux aliments fermentés
Anne Thierry
,
Francoise Rul
,
Valérie Gagnaire
,
Fiona Lauraire
,
Marie Valmori
,
et al.
RFL2, 2e Rencontres Francophones sur les Légumineuses, Oct 2018, Toulouse, France. , 2018
Poster de conférence
hal-02154332v1
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Les peptides: un rôle essentiel dans l'élaboration et les fonctionnalités des produits laitiers
Valérie Gagnaire
,
Romain Richoux
,
Sophie Jeanson
,
Juliane Floury
,
Sylvie Lortal
Colloque Adebiotech -SFGP, Oct 2012, Paris-Romainville, France. , 2012
Poster de conférence
hal-01209360v1
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Rheological properties of milk derived peptides in high-protein matrices
Lélia Lacou
,
Marie-Hélène Famelart
,
Julien Jardin
,
Valérie Briard-Bion
,
Arlan Caldas Pereira Silveira
,
et al.
12th International Congress on Engineering and Food (ICEF12), Jun 2015, Québec, Canada. , 2015
Poster de conférence
hal-01209822v1
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prtH2 not prtH is the ubiquitous cell wall proteinase gene in [i]Lactobacillus helveticus[/i]
Leïla Mekmene
,
Magali Genay
,
Daniel Mollé
,
Julien Jardin
,
Christian Corre
,
et al.
16 ème Colloque du Club Des Bacteries Lactiques, May 2009, Toulouse, France. 2009
Poster de conférence
hal-01190820v1
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In situ proteolytic activity of Lactobacillus helveticus and stretchability of Swiss-Type Cheese
Leïla Mekmene
,
Romain Richoux
,
L. Aubert-Frogerais
,
Marie-Noelle Madec
,
Christian Corre
,
et al.
ADSA-ASAS Joint Annual Meeting, Jul 2011, New Orleans, United States. , Journal of Dairy Science, 94, 2011, Journal of Dairy Science
Poster de conférence
hal-01454391v1
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Les produits laitiers et leur microflore Comment maîtriser la conception de produits laitiers fermentés ?
Xavier Lecomte
,
Valérie Gagnaire
,
Magali Genay
,
Annie Dary
Doctorama 2011 Université de Nancy, 2011, Nancy, France
Communication dans un congrès
hal-01454416v1
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Unsuspected role of pH in the development of texture and functionalities in Swiss-cheese
Romain Richoux
,
Lydie Aubert-Frogerais
,
Jean-René Kerjean
,
Valérie Gagnaire
The 10 th Cheese Symposium, Apr 2018, Rennes, France. , 2018
Poster de conférence
hal-01777542v1
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Exploration of the micro-environment around bacterial colonies in cheeses depending on their spatial distribution
S. Jeanson
,
Juliane Floury
,
A.A. Issulahi
,
M-N. Madec
,
J. Chadoeuf
,
et al.
6.IDF Cheese Ripening & Technology Symposium, May 2012, Monona Terrace, Madison (US), United States
Communication dans un congrès
hal-00849262v1
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