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155 résultats

Emmental cheese environment enhances[i] Propionibacterium freudenreichii[/i] stress tolerance

Valérie Gagnaire
4 International Symposium on Propionibacteria and Bibfidobacteria, Sep 2016, Cork, Ireland. , 2016
Poster de conférence hal-01372936v1

Expression hétérologue de protéases pariétales de [i]Lactobacillus helveticus[/i] chez [i]Streptococcus thermophilus[/i]

Xavier Lecomte , Magali Genay , Valérie Gagnaire , Sylvie Lortal , Annie Dary
18ème édition du Colloque international francophone du « Club des Bactéries Lactiques, May 2012, Clermont-Ferrand, France. , 2012
Poster de conférence hal-01209553v1

Proteomics of Fermented Milk Products

Valérie Gagnaire , Gwénaël Jan
Proteomics in Food Science From Farm to Fork, Academic Press, INC., 538 p., 2017, 978-0-12-804007-2. ⟨10.1016/B978-0-12-804007-2.00022-9⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01506636v1

Impact of autolysis on amino acid catabolism and flavour development in Cheddar cheese by isogenic strains of Lactococcus lactis

J.A. Hannon , M. Abrlova , L.A. Doolan , M.G. Wilkinson , K.N. Kilcawley , et al.
7. NIZO Dairy Conference: Flavour and Texture Innovations in Dairy, Sep 2011, Arnhem, Netherlands. , International Dairy Journal, 26 issue 1, pp.1-102, 2011, International Dairy Journal
Poster de conférence hal-01454415v1

Simultaneous Presence of PrtH and PrtH2 Proteinases in Lactobacillus helveticus Strains Improves Breakdown of the Pure alpha s1-Casein

Leïla Mekmene , Julien Jardin , Christian Corre , Daniel Mollé , Romain Richoux , et al.
Applied and Environmental Microbiology, 2011, 77 (1), pp.179-186. ⟨10.1128/AEM.01466-10⟩
Article dans une revue hal-01454157v1

How can the peptides produced from emmental cheese give some insights on the structural features of the paracasein matrix ?

Valérie Gagnaire , Rachel Boutrou , Joëlle Leonil
International Dairy Journal, 2001, 11, pp.449-454
Article dans une revue hal-02673591v1

Immunoproteomics of peptidases from Lactobacillus helveticus

Valérie Gagnaire , Odile Rolet-Répécaud , Céline Arnould , Michel Piot , Daniel Mollé , et al.
10. International Conference on Agri-Food Antibodies, Sep 2009, Wageningen, Netherlands. 1 p
Communication dans un congrès hal-01454171v1

The characteristics of hard cooked cheeses are affected by thermophilic starter combinations, milk and technological parameters

S Buchin , Florence Bérodier , Gabriel Duboz , Francis Faurie , Romain Palme , et al.
4.IDF Dairy Science and Technology Week, 20-24th April 2009, Rennes, France, Apr 2009, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01454038v1

Les peptides: un rôle essentiel dans l'élaboration et les fonctionnalités des produits laitiers

S. Jeanson , Juliane Floury , S. Lortal , Valérie Gagnaire
Colloque Adebiotech -SFGP, Oct 2012, Paris (FR), France
Communication dans un congrès hal-00849239v1
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The stressing life of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus in soy milk

Gwénaël Jan , Florian Tarnaud , Fillipe Rosa Do Carmo , Nassima Illikoud , Fanny Canon , et al.
Food Microbiology, 2022, 106, pp.104042. ⟨10.1016/j.fm.2022.104042⟩
Article dans une revue hal-03654128v1
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Little Impact of NaCl Reduction in Swiss-Type Cheese

Valérie Gagnaire , Xavier Lecomte , Romain Richoux , Magali Genay , Julien Jardin , et al.
Frontiers in Nutrition, 2022, 9, ⟨10.3389/fnut.2022.888179⟩
Article dans une revue hal-03699130v1
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Data from a proteomic comparative analysis highlight differential adaptation of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus to cow milk versus to soy milk environments

Gwénaël Jan , Florian Tarnaud , Fillipe Luiz Rosa Do Carmo , Nassima Illikoud , Fanny Canon , et al.
Data in Brief, 2022, 45, pp.108653. ⟨10.1016/j.dib.2022.108653⟩
Article dans une revue hal-03822271v1
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Probiotic Propionibacterium freudenreichii requires SlpB protein to mitigate mucositis induced by chemotherapy

Fillipe Luiz Rosa Do Carmo , Houem Rabah , Barbara Fernandes Cordeiro , Sara Heloisa Da Silva , Rafaela Miranda Pessoa , et al.
Oncotarget, 2019, 10 (68), pp.7198-7219. ⟨10.18632/oncotarget.27319⟩
Article dans une revue hal-02622736v1
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Taking Advantage of Bacterial Adaptation in Order to Optimize Industrial Production of Dry Propionibacterium freudenreichii

Floriane Gaucher , Valérie Gagnaire , Houem Rabah , Marie-Bernadette Maillard , Sylvie Bonnassie , et al.
Microorganisms, 2019, 7 (10), pp.477. ⟨10.3390/microorganisms7100477⟩
Article dans une revue hal-02364876v1

Insights into Penicillium roqueforti morphological, genetic and functional diversity

Guillaume Gillot , Monika Coton , Jean-Luc Lany , Marie-Bernadette Maillard , Gaëtan Le Floch , et al.
IDF World Dairy Summit 2015, Sep 2015, Vilnius, Lithuania. , 2015
Poster de conférence hal-01454527v1
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Emmental Cheese Environment Enhances [i]Propionibacterium freudenreichii[/i] Stress Tolerance

Valérie Gagnaire , Julien Jardin , Houem Rabah , Valérie Briard-Bion , Gwénaël Jan
PLoS ONE, 2015, 10 (8), pp.e0135780. ⟨10.1371/journal.pone.0135780⟩
Article dans une revue hal-01209878v1

Fonctionnalisation de matrices mixtes lait-lupin par fermentation avec des consortia raisonnés de bactéries lactiques

Valérie Gagnaire
Rencontre 2018 - 6ème édition de L'institut Carnot QUALIMENT, Jan 2018, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02789253v1
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In situ proteolytic activity of Lactobacillus helveticus and stretchability of Swiss-Type Cheese

Leïla Mekmene , Romain Richoux , L. Aubert-Frogerais , Marie-Noelle Madec , Christian Corre , et al.
8. Cheese Symposium, Sep 2011, Cork, Ireland. Dairy Science and Technology, 91 issue 6, 2011, Dairy Science and Technology
Poster de conférence hal-01454407v1

Free active peptidases are detected in Emmental juice extracted before ripening in the warm room

Valérie Gagnaire , Sylvie S. Lortal , Joëlle Leonil
Journal of Dairy Research, 1998, 65 (1), pp.119-128
Article dans une revue hal-02684234v1

Peptidases of dairy propionic acid bacteria (Swiss-type cheeses)

Valérie Gagnaire , Daniel Mollé , T. Soerhaug , Joëlle Leonil
2. Congrès international sur les Propionibactéries, Jun 1998, Cork, Ireland
Communication dans un congrès hal-02836964v1

[i]Lactobacillus helveticus[/i] as a tool to change proteolysis and functionality in Swiss-type cheeses

Leïla Mekmene , Romain Richoux , Lydie Aubert-Frogerais , Marie-Noelle Madec , Christian Corre , et al.
Journal of Dairy Science, 2013, 96 (3), pp.1455-1470. ⟨10.3168/jds.2012-6179⟩
Article dans une revue hal-01191386v1
Image document

Understanding the Mechanisms of Positive Microbial Interactions That Benefit Lactic Acid Bacteria Co-cultures

Fanny Canon , Thibault Nidelet , Eric Guédon , Anne Thierry , Valérie Gagnaire
Frontiers in Microbiology, 2020, 11, ⟨10.3389/fmicb.2020.02088⟩
Article dans une revue hal-02931021v1

fermentation de trois légumineuses par différentes communautés microbiennes, en vue de développer de nouveaux aliments fermentés

Anne Thierry , Francoise Rul , Valérie Gagnaire , Fiona Lauraire , Marie Valmori , et al.
RFL2, 2e Rencontres Francophones sur les Légumineuses, Oct 2018, Toulouse, France. , 2018
Poster de conférence hal-02154332v1

Les peptides: un rôle essentiel dans l'élaboration et les fonctionnalités des produits laitiers

Valérie Gagnaire , Romain Richoux , Sophie Jeanson , Juliane Floury , Sylvie Lortal
Colloque Adebiotech -SFGP, Oct 2012, Paris-Romainville, France. , 2012
Poster de conférence hal-01209360v1

Rheological properties of milk derived peptides in high-protein matrices

Lélia Lacou , Marie-Hélène Famelart , Julien Jardin , Valérie Briard-Bion , Arlan Caldas Pereira Silveira , et al.
12th International Congress on Engineering and Food (ICEF12), Jun 2015, Québec, Canada. , 2015
Poster de conférence hal-01209822v1
Image document

prtH2 not prtH is the ubiquitous cell wall proteinase gene in [i]Lactobacillus helveticus[/i]

Leïla Mekmene , Magali Genay , Daniel Mollé , Julien Jardin , Christian Corre , et al.
16 ème Colloque du Club Des Bacteries Lactiques, May 2009, Toulouse, France. 2009
Poster de conférence hal-01190820v1

In situ proteolytic activity of Lactobacillus helveticus and stretchability of Swiss-Type Cheese

Leïla Mekmene , Romain Richoux , L. Aubert-Frogerais , Marie-Noelle Madec , Christian Corre , et al.
ADSA-ASAS Joint Annual Meeting, Jul 2011, New Orleans, United States. , Journal of Dairy Science, 94, 2011, Journal of Dairy Science
Poster de conférence hal-01454391v1

Les produits laitiers et leur microflore Comment maîtriser la conception de produits laitiers fermentés ?

Xavier Lecomte , Valérie Gagnaire , Magali Genay , Annie Dary
Doctorama 2011 Université de Nancy, 2011, Nancy, France
Communication dans un congrès hal-01454416v1
Image document

Unsuspected role of pH in the development of texture and functionalities in Swiss-cheese

Romain Richoux , Lydie Aubert-Frogerais , Jean-René Kerjean , Valérie Gagnaire
The 10 th Cheese Symposium, Apr 2018, Rennes, France. , 2018
Poster de conférence hal-01777542v1

Exploration of the micro-environment around bacterial colonies in cheeses depending on their spatial distribution

S. Jeanson , Juliane Floury , A.A. Issulahi , M-N. Madec , J. Chadoeuf , et al.
6.IDF Cheese Ripening & Technology Symposium, May 2012, Monona Terrace, Madison (US), United States
Communication dans un congrès hal-00849262v1