Emmental cheese environment enhances[i] Propionibacterium freudenreichii[/i] stress tolerance
Valérie Gagnaire
4 International Symposium on Propionibacteria and Bibfidobacteria , Sep 2016, Cork, Ireland.
, 2016
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Probiotic Propionibacterium freudenreichii requires SlpB protein to mitigate mucositis induced by chemotherapy
Fillipe Luiz Rosa Do Carmo
,
Houem Rabah
,
Barbara Fernandes Cordeiro
,
Sara Heloisa Da Silva
,
Rafaela Miranda Pessoa
,
et al.
Article dans une revue
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Expression hétérologue de protéases pariétales de [i]Lactobacillus helveticus[/i] chez [i]Streptococcus thermophilus[/i]
Xavier Lecomte
,
Magali Genay
,
Valérie Gagnaire
,
Sylvie Lortal
,
Annie Dary
18ème édition du Colloque international francophone du « Club des Bactéries Lactiques , May 2012, Clermont-Ferrand, France.
, 2012
Poster de conférence
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Proteomics of Fermented Milk Products
Valérie Gagnaire
,
Gwénaël Jan
Chapitre d'ouvrage
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Impact of autolysis on amino acid catabolism and flavour development in Cheddar cheese by isogenic strains of Lactococcus lactis
J.A. Hannon
,
M. Abrlova
,
L.A. Doolan
,
M.G. Wilkinson
,
K.N. Kilcawley
,
et al.
7. NIZO Dairy Conference: Flavour and Texture Innovations in Dairy , Sep 2011, Arnhem, Netherlands.
, International Dairy Journal, 26 issue 1, pp.1-102, 2011, International Dairy Journal
Poster de conférence
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Simultaneous Presence of PrtH and PrtH2 Proteinases in Lactobacillus helveticus Strains Improves Breakdown of the Pure alpha s1-Casein
Leïla Mekmene
,
Julien Jardin
,
Christian Corre
,
Daniel Mollé
,
Romain Richoux
,
et al.
Article dans une revue
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How can the peptides produced from emmental cheese give some insights on the structural features of the paracasein matrix ?
Valérie Gagnaire
,
Rachel Boutrou
,
Joëlle Leonil
International Dairy Journal , 2001, 11, pp.449-454
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Taking Advantage of Bacterial Adaptation in Order to Optimize Industrial Production of Dry Propionibacterium freudenreichii
Floriane Gaucher
,
Valérie Gagnaire
,
Houem Rabah
,
Marie-Bernadette Maillard
,
Sylvie Bonnassie
,
et al.
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Immunoproteomics of peptidases from Lactobacillus helveticus
Valérie Gagnaire
,
Odile Rolet-Répécaud
,
Céline Arnould
,
Michel Piot
,
Daniel Mollé
,
et al.
10. International Conference on Agri-Food Antibodies , Sep 2009, Wageningen, Netherlands. 1 p
Communication dans un congrès
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The characteristics of hard cooked cheeses are affected by thermophilic starter combinations, milk and technological parameters
S Buchin
,
Florence Bérodier
,
Gabriel Duboz
,
Francis Faurie
,
Romain Palme
,
et al.
4.IDF Dairy Science and Technology Week, 20-24th April 2009, Rennes, France , Apr 2009, Rennes, France
Communication dans un congrès
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Insights into Penicillium roqueforti morphological, genetic and functional diversity
Guillaume Gillot
,
Monika Coton
,
Jean-Luc Lany
,
Marie-Bernadette Maillard
,
Gaëtan Le Floch
,
et al.
IDF World Dairy Summit 2015 , Sep 2015, Vilnius, Lithuania.
, 2015
Poster de conférence
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Les peptides: un rôle essentiel dans l'élaboration et les fonctionnalités des produits laitiers
S. Jeanson
,
Juliane Floury
,
S. Lortal
,
Valérie Gagnaire
Colloque Adebiotech -SFGP , Oct 2012, Paris (FR), France
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The stressing life of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus in soy milk
Gwénaël Jan
,
Florian Tarnaud
,
Fillipe Rosa Do Carmo
,
Nassima Illikoud
,
Fanny Canon
,
et al.
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Little Impact of NaCl Reduction in Swiss-Type Cheese
Valérie Gagnaire
,
Xavier Lecomte
,
Romain Richoux
,
Magali Genay
,
Julien Jardin
,
et al.
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Data from a proteomic comparative analysis highlight differential adaptation of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus to cow milk versus to soy milk environments
Gwénaël Jan
,
Florian Tarnaud
,
Fillipe Luiz Rosa Do Carmo
,
Nassima Illikoud
,
Fanny Canon
,
et al.
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Preferential sites of typtic cleavage on the major bovine caseins within the micelle
Valérie Gagnaire
,
Joëlle Leonil
Lait , 1998, 78 (5), pp.471-489
Article dans une revue
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Phosphopeptides interacting with colloidal calcium phosphate isolated by tryptic hydrolysis of bovine casein micelles
Valérie Gagnaire
,
A. Piere
,
Daniel Mollé
,
Joëlle Leonil
Journal of Dairy Research , 1996, 63, pp.405-422
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New approaches to understand cheese ripening
Sylvie Lortal
,
Valérie Gagnaire
,
Juliane Floury
,
Sophie Jeanson
,
Marie-Noelle Madec
ADSA ASAS Joint Annual meeting , Jul 2011, nouvelle Orléans, United States. Journal of Dairy Science, 94, 2011, Journal of Dairy Science
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Preferential sites of tryptic cleavage on the major bovine caseins within the micelle
Valérie Gagnaire
,
Joëlle Léonil
Le Lait , 1998, 78 (5), pp.471-489
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Combination of lactobacilli strains can modulate the anti-hypertensive activity in hard cooked cheeses
Valérie Gagnaire
,
Michel Piot
,
Daniel Mollé
,
Julien Jardin
,
Stéphane Pezennec
,
et al.
4.IDF Dairy Science and Technology Week, 20-24th April 2009, Rennes, France , Apr 2009, Rennes, France
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Les liens entre les procédés technologiques de transformation du lait et les composés d’intérêt nutritionnel du fromage.
Eric Beuvier
,
Valérie Gagnaire
,
Frederic Gaucheron
Composés d’intérêt nutritionnel du lait et des fromages de terroir , Volcanographics, 112 p., 2014
Chapitre d'ouvrage
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Design de communautés bactériennes pour fermenter un nouvel aliment associant lait et légumineuse
Valérie Gagnaire
,
Fanny Canon
,
Mahendra Mariadassou
,
Hélène Falentin
,
Sandrine Parayre
,
et al.
RFL2, 2e Rencontres Francophones sur les Légumineuses , Oct 2018, Toulouse, France.
, 2018
Poster de conférence
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Desirable Somatic Cell Role on Swiss-type Cheese Making Properties and Final Quality
Na Li
,
R. Richoux
,
Nadine Leconte
,
Claudia Bevilacqua
,
Marie-Bernadette Maillard
,
et al.
9.cheese Symposium , Nov 2014, Cork, Ireland.
, 2014
Poster de conférence
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Development of innovative fermented products by exploiting the diversity of immunomodulatory properties and fermentative activity of lactic and propionic acid bacteria
Nassima Illikoud
,
Fillipe Luiz Rosa Do Carmo
,
Nathalie Daniel
,
Gwénaël Jan
,
Valérie Gagnaire
Article dans une revue
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Les dépendances nutritionnelles en acides aminés et peptides au cœur des interactions positives entre bactéries lactiques
Fanny Canon
,
Marie-Bernadette Maillard
,
Henry Gwenaëlle
,
Julien Jardin
,
Valérie Briard-Bion
,
et al.
23ème édition du colloque du Club des Bactéries Lactiques , UMR INRAE - Institut Agro STLO (Science et Technologie du Lait et de l’Œuf), Jun 2022, Rennes, France
Communication dans un congrès
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Design adaptatif de procédés microbiens en système fermé : illustrations pour les aliments.
Valérie Gagnaire
Journées d'animation MICA-TRANSFORM "Comment (mieux!) co-concevoir les micro-organismes, les écosystèmes microbiens et les procédés ?" , INRAE, Sep 2023, Toulouse, France
Communication dans un congrès
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Environnement minéral et activités enzymatiques
Joelle Leonil
,
Valérie Gagnaire
,
Rachel Boutrou
Tec & Doc (Editions).
Minéraux et produits laitiers , chapitre 21,
Tec & Doc (Editions) , pp.663-700, 2004, 2-7430-0641-2
Chapitre d'ouvrage
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Identification des substances odorantes principales dans des fromages à pâte demi-ferme à croûte lavée
Valérie Gagnaire
,
Marie-Bernadette Maillard
,
Sébastien Lê
,
Anne Thierry
IDF International Cheese Science and Technology Symposium 2021 , Jun 2021, virtual edition, Canada.
, 2021
Poster de conférence
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Positive interactions between lactic acid bacteria:A must-have to develop new fermented foods
Fanny Canon
,
Anne Thierry
,
Valérie Gagnaire
1st Webinar : Novel foods based on new ingredients, materials, and processes , Consortium of Novel Food Work Package The SYSTEMIC project “an integrated approach to the challenge of sustainable food systems: adaptive and mitigatory strategies to address climate change and malnutrition", Knowledge hub on Nutrition and Food Security, has received funding from national research funding parties in Belgium (FWO), France (INRAE), Germany (BLE), Italy (MIPAAF), Latvia (IZM), Norway (RCN), Portugal (FCT), and Spain (AEI) in a joint action of JPI HDHL, JPI-OCEANS and FACCE-JPI launched in 2019 under the ERA-NET ERA-HDHL (n° 696295), Jan 2022, Bragança, (visioconférence), Portugal
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Strain-to-strain differences within lactic and propionic acid bacteria species strongly impact the properties of cheese-A review
Anne Thierry
,
Florence Valence
,
Stéphanie-Marie Deutsch
,
Sergine Even
,
Hélène Falentin
,
et al.
Article dans une revue
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