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Thomas Karbowiak

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**Research interests** Physical chemistry applied to food packaging, towards the development of sustainable solutions. To that aim, the macroscopic properties down to the mechanisms of molecular interactions are investigated, particularly sorption and diffusion of active compounds at interfaces. Studied systems include food macromolecules, bio-based and biodegradable polymers, and natural materials such as cork and wood.

Publications

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Die Kontaktfläche zwischen Flaschenhals und Korken: ein Schlüsselparameter bei der Reifung von Flaschenweinen

Julie Chanut , Aurélie Lagorce , Régis D. Gougeon , Jean Pierre Bellat , Thomas Karbowiak
IVES Technical Reviews vine and wine, 2024, pp.1-2. ⟨10.20870/IVES-TR.2024.7952⟩
Article dans une revue hal-04536182v1

L’interface bouchon/goulot : Un élément clé de la conservation du vin en bouteille

Julie Chanut , Aurélie Lagorce , Régis D. Gougeon , Jean-Pierre Bellat , Thomas Karbowiak
La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques, 2023, 189, pp.46-50
Article dans une revue hal-04234993v1
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A key to wine conservation lies in the glass–cork interface

Julie Chanut , Jean-Pierre Bellat , Régis D. Gougeon , Thomas Karbowiak
PNAS Nexus, 2023, 2 (11), pp.1-9. ⟨10.1093/pnasnexus/pgad344⟩
Article dans une revue hal-04296024v1

Unraveling the Complex Interfacial Properties of Cork-Based Materials in Their Use as Wine Stoppers

Julie Chanut , Yiqian Wang , Régis Gougeon , Jean Pierre Bellat , Thomas Karbowiak
ACS Applied Materials & Interfaces, 2022, 14 (37), pp.42602-42612. ⟨10.1021/acsami.2c07299⟩
Article dans une revue hal-03775088v1
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Surface properties of cork: Is cork a hydrophobic material?

Julie Chanut , Yiqian Wang , Irene Dal Cin , Eric Ferret , Régis Gougeon
Journal of Colloid and Interface Science, 2022, 608, pp.416-423. ⟨10.1016/j.jcis.2021.09.140⟩
Article dans une revue hal-03404379v1

Wine aging: a question of closure ?

Thomas Karbowiak , Julie Chanut , Kevin Crouvisier-Urion , Aurélie Lagorce , Jordi Ballester
IVES Technical Reviews vine and wine, 2021, pp.1-2. ⟨10.20870/IVES-TR.2021.4652⟩
Article dans une revue hal-03190821v1
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Controlled diffusion by thin layer coating: The intricate case of the glass-stopper interface

Julie Chanut , Jean-Pierre Bellat , Régis Gougeon , Thomas Karbowiak
Food Control, 2021, 120, pp.107446. ⟨10.1016/j.foodcont.2020.107446⟩
Article dans une revue hal-02989078v1
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Fast manometric method for determining the effective oxygen diffusion coefficient through wine stopper

Julie Chanut , Aurélie Lagorce , Sonia Lequin , Régis Gougeon , Jean-Marc Simon
Polymer Testing, 2021, 93, pp.106924. ⟨10.1016/j.polymertesting.2020.106924⟩
Article dans une revue hal-03053424v1
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Unravelling CO2 transfer through cork stoppers for Champagne and sparkling wines

Kevin Crouvisier Urion , Jean-Pierre Bellat , Gérard Liger-Belair , Régis Gougeon , Thomas Karbowiak
Food Packaging and Shelf Life, 2021, 27, pp.100618. ⟨10.1016/j.fpsl.2020.100618⟩
Article dans une revue hal-03181971v1

Four hundred years of cork imaging: New advances in the characterization of the cork structure

Kevin Crouvisier-Urion , Julie Chanut , Aurélie Lagorce , Pascale Winckler , Zi Wang
Scientific Reports, 2019, 9 (1), pp.19682. ⟨10.1038/s41598-019-55193-9⟩
Article dans une revue hal-02430216v1
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Wine aging: a bottleneck story

Thomas Karbowiak , Kevin Crouvisier-Urion , Aurélie Lagorce , Jordi Ballester , André Geoffroy
npj Science of Food, 2019, 3 (1), pp.14. ⟨10.1038/s41538-019-0045-9⟩
Article dans une revue hal-02310584v1

Gas transfer through wine closures: A critical review

Kevin Crouvisier-Urion , Jean-Pierre Bellat , Régis Gougeon , Thomas Karbowiak
Trends in Food Science and Technology, 2018, 78, pp.255 - 269. ⟨10.1016/j.tifs.2018.05.021⟩
Article dans une revue hal-01894689v1

Mechanical properties of agglomerated cork stoppers for sparkling wines: Influence of adhesive and cork particle size

Kevin Crouvisier-Urion , Jean-Pierre Bellat , Régis Gougeon , Thomas Karbowiak
Composite Structures, 2018, 203, pp.789 - 796. ⟨10.1016/j.compstruct.2018.06.116⟩
Article dans une revue hal-01895777v1

Contribution of image processing for analyzing the cellular structure of cork

Aurélie Lagorce , Fabrice Mairesse , Thomas Karbowiak , Régis Gougeon , Jean-Pierre Bellat
Journal of Chemometrics, 2018, 32 (1), ⟨10.1002/cem.2988⟩
Article dans une revue hal-01894518v1

Structure et propriétés du liège, regard nouveau sur un matériau d’emballage traditionnel

Aurélie Lagorce-Tachon , Regis Gougeon , Frédéric Debeaufort , Jean-Pierre Bellat , Thomas Karbowiak
Industries Alimentaires et Agricoles, 2017, 5/6, pp.32-35
Article dans une revue hal-01613521v1

About the Role of the Bottleneck / Cork Interface on Oxygen Transfer

Aurélie Lagorce-Tachon , Thomas Karbowiak , Christian Paulin , Jean-Marc Simon , Régis D. Gougeon
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2016, 64 (35), pp.6672 - 6675. ⟨10.1021/acs.jafc.6b02465⟩
Article dans une revue hal-01409219v1

How does hydration affect the mechanical properties of wine stoppers ?

Aurélie Lagorce-Tachon , Thomas Karbowiak , Dominique Champion , Régis D. Gougeon , Jean-Pierre Bellat
Journal of Materials Science, 2016, 51 (9), pp.4227 - 4237. ⟨10.1007/s10853-015-9669-6⟩
Article dans une revue hal-01412173v1

Rebuttal to “The Permeation of Cork Revisited”

Aurélie Lagorce-Tachon , Thomas Karbowiak , Jean-Marc Simon , Régis D. Gougeon , Jean-Pierre Bellat
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2016, 64 ( 20), pp.4185-4188. ⟨10.1021/acs.jafc.6b00599⟩
Article dans une revue hal-01412202v1

Caractérisation de la structure poreuse du liège par imagerie. Voyage au cœur du bouchon

Aurélie Lagorce , Thomas Karbowiak , Camille Loupiac , Régis D. Gougeon , Jean-Pierre Bellat
La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques, 2016, 158, pp.51-54
Article dans une revue hal-04235767v1

Mechanical properties of cork: Effect of hydration

Aurélie Tachon Lagorce-Tachon , Thomas Karbowiak , Dominique Champion , Régis Gougeon , Jean-Pierre Bellat
Materials & Design, 2015, 82, pp.148-154. ⟨10.1016/j.matdes.2015.05.034⟩
Article dans une revue hal-02302379v1

The cork viewed from the inside

Aurélie Lagorce-Tachon , Thomas Karbowiak , Camille Loupiac , Alexandre Gaudry , Frédéric Ott
Journal of Food Engineering, 2015, 149, pp.214 - 221. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2014.10.023⟩
Article dans une revue hal-01416661v1

Diffusion of Oxygen through Cork Stopper: Is It a Knudsen or a Fickian Mechanism?

Aurélie Lagorce-Tachon , Thomas Karbowiak , Jean-Marc Simon , Régis Gougeon , Jean-Pierre Bellat
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2014, 62 (37), pp.9180-9185. ⟨10.1021/jf501918n⟩
Article dans une revue hal-02510672v1

Confinement of Water in Hydrophobic Nanopores: Effect of the Geometry on the Energy of Intrusion

Thomas Karbowiak , Guy Weber , Jean-Pierre Bellat
Langmuir, 2014, 30 (1), pp.213-219. ⟨10.1021/la4043183⟩
Article dans une revue hal-04237698v1

Sorption of n-hexane in amorphous polystyrene

Ashish Kadam , Thomas Karbowiak , Andrée Voilley , Jean-Pierre Bellat , Olivier Vitrac
Journal of Polymer Science Part B: Polymer Physics, 2014, 52 (19), pp.1252-1258. ⟨10.1002/polb.23557⟩
Article dans une revue hal-01173927v1

Sorption Equilibria of Ethanol on Cork

Sonia Lequin , David Chassagne , Thomas Karbowiak , Jean-Pierre Bellat
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2013, 61 (22), pp.5391-5396. ⟨10.1021/jf4016043⟩
Article dans une revue hal-02510692v1

Improved hydrophobicity of inorganic–organic hybrid mesoporous silica with cage-like pores

Narasimhan Gokulakrishnan , Thomas Karbowiak , Jean Pierre Bellat , Laurent Vonna , Mohamed-Ali Saada
Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 2013, 421, pp.34-43. ⟨10.1016/j.colsurfa.2012.11.066⟩
Article dans une revue hal-02510705v1

Diffusion of Oxygen in Cork

Sonia Lequin , David Chassagne , Thomas Karbowiak , Jean-Marc Simon , Christian Paulin
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2012, 60, pp.3348--3356. ⟨10.1021/jf204655c⟩
Article dans une revue hal-00761275v1

Cosorption of Sulfur Dioxide and Water on Cork

Sonia Lequin , David Chassagne , Thomas Karbowiak , Jean-Pierre Bellat
American Journal of Enology and Viticulture, 2012, 63, pp.127--131. ⟨10.5344/ajev.2011.11058⟩
Article dans une revue hal-00761276v1

Determination of water intrusion heat in hydrophobic microporous materials by high pressure calorimetry

Thomas Karbowiak , Christian Paulin , Jean-Pierre Bellat
Microporous and Mesoporous Materials, 2010, 134 (1-3), pp.8-15. ⟨10.1016/j.micromeso.2010.05.001⟩
Article dans une revue hal-02510875v1

Adsorption equilibria of water vapor on cork

Sonia Lequin , David Chassagne , Thomas Karbowiak , Regis Gougeon , Laurent Brachais
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010, 58 (6), pp.3438-3445. ⟨10.1021/jf9039364⟩
Article dans une revue hal-00468008v1

New insights in the formation of silanol defects in silicalite-1 by water intrusion under high pressure

Thomas Karbowiak , Mohamed-Ali Saada , Séverinne Rigolet , Anthony Ballandras , Guy Weber
Physical Chemistry Chemical Physics, 2010, 12 (37), pp.11454. ⟨10.1039/c000931h⟩
Article dans une revue hal-02510788v1

Quel est le rôle du liège sur la diminution de la teneur en SO2 dans les vins conservés en bouteille ?

S. Lequin , J.-P. Bellat , Thomas Karbowiak , L. Brachais , Alinc J.-B.
La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques, 2009, 134, pp.47-49
Article dans une revue hal-00467996v1

Thermal Effects of Water Intrusion in Hydrophobic Nanoporous Materials.

Thomas Karbowiak , C. Paulin , A. Ballandras , G. Weber , J.- P. Bellat
Journal of the American Chemical Society, 2009, 131 (29), pp.9898-9899
Article dans une revue hal-00467831v1

Adsorption equilibria of sulfur dioxide on cork.

S. Lequin , Thomas Karbowiak , L. Brachais , D. Chassagne , J.- P. Bellat
Am. J. Enol. Vitic., 2009, 60 (2), pp.138-144
Article dans une revue hal-00467823v1

Mechanical Properties of Cork : Effect of Hydration

Aurélie Lagorce-Tachon , Thomas Karbowiak , Dominique Champion , Régis D. Gougeon , Jean-Pierre Bellat
Sixth Biot Conference on Poromechanics, Jul 2017, Paris, France. pp.489 - 496, ⟨10.1061/9780784480779.060⟩
Communication dans un congrès hal-01620103v1

Sorption of sulphur dioxide onto cork.

Thomas Karbowiak , J.-P. Bellat , S. Lequin , V. Ramaroson , L. Brachais
Wine Active Compounds, Mar 2008, Beaune, France
Communication dans un congrès hal-00468033v1

Wine aging and oxygen transfer at the bottleneck/cork interface

Julie Chanut , Aurélie Lagorce , Régis D. Gougeon , Philippe Schmitt-Kopplin , Jean Pierre Bellat
In Vino Analytica Scientia (IVAS) 2024, Jul 2024, Davis, United States.
Poster de conférence hal-04536208v1
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About the role of the bottleneck/cork interface on O2 transfer

Aurélie Lagorce-Tachon , Thomas Karbowiak , Jean-Marc Simon , Régis D. Gougeon , Jean-Pierre Bellat
Colloque international WAC 2017 : 4ème conférence sur les composés actifs du vin, Mar 2017, Beaune, France. 2017
Poster de conférence hal-04255489v1
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Mechanical Properties of Cork : Effect of Hydration

Aurélie Lagorce-Tachon , Thomas Karbowiak , Dominique Champion , Régis D. Gougeon , Jean-Pierre Bellat
4th international meeting on Material/Bioproduct Interaction (MATBIM 2017), Apr 2017, Porto, Portugal. , 2017
Poster de conférence hal-04255516v1
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Diffusion mechanisms in cork

Aurélie Lagorce-Tachon , Thomas Karbowiak , Camille Loupiac , Jean-Marc Simon , Régis D. Gougeon
3rd International Symposium International Meeting on Packaging Material / Bioproduct Interactions (MATBIM 2015), Jun 2015, Saragosse, Spain
Poster de conférence hal-04255504v1
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Mechanical Properties of Cork : Effect of Hydration

Aurélie Lagorce-Tachon , Thomas Karbowiak , Dominique Champion , Régis D. Gougeon , Jean-Pierre Bellat
World Automation Congress (WAC 2014), Mar 2014, Beaune, France. 2014
Poster de conférence hal-04255494v1