Accéder directement au contenu

Thi Kim Chi NGUYEN

10
Documents
Identifiants chercheurs

Présentation

**Biologie moléculaire et cellulaire microbienne, Génie génétique,** **Protéomique,** **Bio-informatique** : Extraction d’ADN, PCR, PCR-RAPD, PCR multiplex, RT-qPCR, Clonage, Transformation, Délétion, Génétique inverse, mutagenèse dirigée et aléatoire par transposition, mutagenèse chimique, banque de mutants (GRAS-QSP), criblage, gènes reporters, cultures cellulaires, système Cre/loxP, immunofluorescence, transfection expression, purification de protéines et caractérisation d’enzymes et régulateurs (mono et 2D PAGE, EMSA, foot printing), Bio-informatique (séquençage, structure des protéines, Bioedit, pDRAW32, Primer3, ToxoDB, Quantity One, Image Lab 4.1, NCBI…), Bio-statistiques **Microbiologie, biochimie analytique et alimentaire, biotechnologie :** isolement de souches**,** fermentations en milieu liquide et solide (champignons filamenteux) à l’échelle laboratoire et semi-pilote, caractérisation d’activités enzymatiques, Génie microbiologique.

Publications

Glycosidically bound volatile profiles of green and roasted coffee beans and aromatic potential of the spent coffee ground

Maxime Haure , Thi Kim Chi Nguyen , Aurélie Cendrès , Sandrine Perino , Hélène Licandro
European Food Research and Technology, 2022, 248, pp.2125-2134. ⟨10.1007/s00217-022-04035-6⟩
Article dans une revue hal-03690276v1
Image document

Identification of Bacillus strains producing glycosidases active on rutin and grape glycosidic aroma precursors

Maxime Haure , Thi Kim Chi Nguyen , Aurélie Cendrès , Sandrine Perino , Yves Waché
LWT - Food Science and Technology, 2022, 154, pp.112637. ⟨10.1016/j.lwt.2021.112637⟩
Article dans une revue hal-03382388v1
Image document

Screening of lactic acid bacteria for their potential use as aromatic starters in fermented vegetables

Da Lorn , Thi Kim Chi Nguyen , Phu-Ha Ho , Reasmey Tan , Hélène Licandro
International Journal of Food Microbiology, 2021, 350, pp.109242. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2021.109242⟩
Article dans une revue hal-03258350v1

Microorganisms, the Ultimate Tool for Clean Label Foods ?

Giorgia Perpetuini , Pumnat Chuenchomrat , Valentin Pereyron , Maxime Haure , Da Lorn
Inventions, 2021, 6 (2), pp.1-21. ⟨10.3390/inventions6020031⟩
Article dans une revue hal-03281977v1
Image document

How fermentation by lactic acid bacteria can address safety issues in legumes food products?

Hélène Licandro , Phu Ha Ho , Thi Kim Chi Nguyen , Awanwee Petchkongkaew , Hai Van Nguyen
Food Control, 2020, 110, pp.106957. ⟨10.1016/j.foodcont.2019.106957⟩
Article dans une revue hal-02394820v1
Image document

Prospects for Food Fermentation in South-East Asia, Topics From the Tropical Fermentation and Biotechnology Network at the End of the AsiFood Erasmus+Project

Yves Waché , Thuy-Le Le , Thi-Bao-Hoa Ho , Thi-Yen Do , Maxime Haure
Frontiers in Microbiology, 2018, 9, pp.2278. ⟨10.3389/fmicb.2018.02278⟩
Article dans une revue hal-01929842v1

Genetic and Biochemical Analysis of PadR-padC Promoter Interactions during the Phenolic Acid Stress Response in Bacillus subtilis 168

Thi Kim Chi Nguyen , Ngoc Phuong Tran , Jean-François Cavin
Journal of Bacteriology, 2011, 193 (16), pp.4180-4191. ⟨10.1128/JB.00385-11⟩
Article dans une revue hal-03173725v1

Phenolic Acid-Mediated Regulation of the padC Gene, Encoding the Phenolic Acid Decarboxylase of Bacillus subtilis

Ngoc Phuong Tran , Jerôme Gury , Véronique Dartois , Thi Kim Chi Nguyen , Hélène Seraut
Journal of Bacteriology, 2008, 190 (9), pp.3213-3224. ⟨10.1128/JB.01936-07⟩
Article dans une revue hal-02958779v1