- 6
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
Sylvie beaufils
20
Documents
Présentation
Mes activités concernent les propriétés interfaciales des protéines à l'interface liquide-air: moteurs de l'adsorption, déterminants biochimiques des propriétés interfaciales? Ce travail est mené en commun avec l'UMR INRA-agrocampus 1253, Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf.Ces questions sont articulées depuis peu avec une approche en volume: nous établissons les équations d'état des protéines (diagramme Pi/fraction volumique) par compression osmotique ce qui fournit des informations sur la nature (attractive ou répulsive) des protéines en fonction des conditions physicochimiques.
Mes activités concernent les propriétés interfaciales des protéines à l'interface liquide-air: moteurs de l'adsorption, déterminants biochimiques des propriétés interfaciales? Ce travail est mené en commun avec l'UMR INRA-agrocampus 1253, Science et Technologie du Lait et de l'Oeuf.Ces questions sont articulées depuis peu avec une approche en volume: nous établissons les équations d'état des protéines (diagramme Pi/fraction volumique) par compression osmotique ce qui fournit des informations sur la nature (attractive ou répulsive) des protéines en fonction des conditions physicochimiques.
Publications
- 7
- 6
- 6
- 5
- 4
- 4
- 4
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 20
- 19
- 19
- 10
- 10
- 7
- 5
- 5
- 5
- 4
- 4
- 4
- 4
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 2
- 5
- 1
- 7
- 2
- 1
Strong improvement of interfacial properties can result from slight structural modifications of proteins: the case of native and dry-heated lysozyme.Langmuir, 2011, 27 (24), pp.14947-57. ⟨10.1021/la203485y⟩
Article dans une revue
hal-00685099v1
|
|
Sequential adsorption of egg-white proteins at the air-water interface suggests a stratified organization of the interfacial filmFood Hydrocolloids, 2010, 24 (4), pp.275-284. ⟨10.1016/j.foodhyd.2009.10.006⟩
Article dans une revue
hal-00657917v1
|
|
How Soft Matter Approaches Bring New Tools For BiotechnologyCosming 2013 CBB Ingrédients Cosmétiques et Biotechnologies, Jun 2013, Saint Malo, France
Communication dans un congrès
hal-01209456v1
|
Striking Associative Properties of Food Proteins : a switch to control bulk properties of dispersed mediaPOLYMERIX, May 2012, Rennes, France
Communication dans un congrès
hal-00936057v1
|
|
|
Vers un contrôle des propriétés macroscopiques des milieux dispersés par les propriétés associatives des protéines alimentairesPolymerix 2012, 5. Colloque Européen : Diversité et perspectives d’applications industrielles des biopolymères, May 2012, Rennes, France
Communication dans un congrès
hal-01209700v1
|
How the physicochemical and structural properties of globular proteins affect their behavior at the air-solution interface and their foaming propertiesThird international conference on biofoams, Sep 2011, Capri (IT), France. non paginé
Communication dans un congrès
hal-00729368v1
|
|
Comportement interfacial du lysozyme après traitement thermique à sec4e Rencontres Biologie-Physique du Grand Ouest, Jun 2009, Ile de Berder (FR), France
Communication dans un congrès
hal-00729978v1
|
|
Heat treatment of ovalbumin powder: interfacial and foaming properties of the different molecular species generated.ECIS 2009, Sep 2009, antalya, Turkey
Communication dans un congrès
hal-01003068v1
|
|
|
Modification of lysozyme by dry-heating: small cause, big effectXIIIe European Symposium on the quality of eggs and egg products, Jun 2009, Turku (FI), Finland. 11 p
Communication dans un congrès
hal-00730023v1
|
Sequential adsorption of egg-white proteins: relation with physical properties of interfacial filmFood colloids: creating structure, delivering functionality, Apr 2008, Le Mans, France
Communication dans un congrès
hal-00678269v1
|
|
Non-additive interfacial properties of ovalbumin and lysozyme in mixtures as revealed by PM-IRRAS and the study of foams4th International Conference on Advanced Vibrational Spectroscopy (ICAVS4), Jun 2007, Corfou, Greece
Communication dans un congrès
hal-00909249v1
|
Antimicrobial activity of proteins against E. coli. Investigation using interfacial technicsGERLI LES LIPIDES DES MICROBES ET DE L'HOTE, Oct 2016, Toulouse, France
Poster de conférence
hal-02417590v1
|
|
Studies at liquid air interface: a powerful toolbox to study interactions between biomoleculesPoster de conférence hal-01454420v1 |
|
How the physicochemical and structural properties of globular proteins affect their behavior at the air-solution interface and their foaming propertiesThird international conference on biofoams, Sep 2011, Capri, Italy. , 2011, Third international conference on biofoams
Poster de conférence
hal-01454294v1
|
|
Modification of lysozyme by dry-heating: small cause, big effect.XIIIe European Symposium on the quality of eggs and egg products, Jun 2009, Turku, Finland. , 2009, World Poultry Science Association, Proceedings of the 19th European Symposium on Quality of Poultry Meat, 13th European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Turku, Finland, 21-25 June 2009
Poster de conférence
hal-01454386v1
|
|
|
Dry heating of egg white proteins: how a multiscale approach may help to predict foaming properties from 2D interface measurements23. conference of the european colloid and interface society, Sep 2009, Antalya, Turkey. Springer-Verlag, Progress in Colloid and Polymer Science, 70 p., 2009, Progress in Colloid and Polymer Science
Poster de conférence
hal-01454433v1
|
Comportement interfacial du lysosyme apres traitement thermique a sec4. Rencontres Biologie-Physique du Grand Ouest, Jun 2009, Vannes, France. 2009
Poster de conférence
hal-01454385v1
|
Studies at the Liquid-Air Interface : a Powerful Toolbox to Study Interactions Between Biomolecules2011, non paginé
Autre publication scientifique
hal-00842534v1
|
|
Dry-heating of egg white proteins: how a multiscale approach may help to predict foaming properties from 2D interface measurements.2009, non paginé
Autre publication scientifique
hal-00729165v1
|
|
Structural to functional properties of lysozyme heated at 80°C in the dry state2008, non paginé
Autre publication scientifique
hal-00729807v1
|