Recherche - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu

Filtrer vos résultats

104 résultats

The Anti-Bacterial Iron-Restriction Defence Mechanism of Egg White: The Potential Role of Lipocalin-Like Proteins in Resistance against Salmonella

Louis Julien , Kimon-Andreas Karatzas , Florence Baron , Marie-Françoise Cochet , Sylvie Bonnassie-Rouxin , et al.
ASM congress (American Society for Microbiology), Jun 2019, San Francisco, United States. , 2019
Poster de conférence hal-02790284v1

Use of stainless steel chips for the recovery of adhering bacteria in the pipelines of 7 french egg breaking companies

Sophie Jan , Marie-Françoise Cochet , Noel Grosset , Fabienne Gonnet , Florence Postollec , et al.
2011 EFFOST Annual Meeting Process-Structure-Function relationships, Nov 2011, Berlin, Germany
Communication dans un congrès hal-01136708v1
Image document

From shell eggs to pasteurized egg products: importance of the rearing system on microbiological and technological properties of egg and egg products

Séverine Chevalier , Tino Jamme , Maylis Dop , Sophie Jan , Eve-Anne Norwood , et al.
XIXth European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, WPSA, Sep 2023, Cracovie, Poland
Communication dans un congrès hal-04213866v1

Diversity in the bacterial spoilage of the french dessert "île flottante

Marie-Clarisse Techer , Florence Baron , Noel Grosset , Michel Gautier , Sophie Jan
24. International ICFMH conference, Food Micro 2014, Sep 2014, Nantes, France. , 2014
Poster de conférence hal-01209707v1

Evidence by AFM-imaging of morphological differences between E. coli K12 cells treated with native and dry-heated lysozyme

Mélanie Derde , Francoise Nau , Valérie Lechevalier-Datin , Catherine Guérin-Dubiard , Sophie Jan , et al.
Forum des Microscopies à Sonde Locale, Mar 2013, Spa, Belgium. , 2013
Poster de conférence hal-01209467v1

Existe-t-il un lien entre les profils génotypiques et phénotypiques d’isolats psychrotrophes du groupe Bacillus cereus et leur potentiel cytotoxique et d’altération dans l’industrie des ovoproduits ?

Sophie Jan , Valérie Lechevalier-Datin , R Belaïd , Marie-Clarisse Techer , Fabienne Gonnet , et al.
7ème journées du réseau Bacillus cereus, 2010, Louvain, Belgique
Communication dans un congrès hal-01454286v1

The use of a pilot scale loop system to reproduce microflora adhering to industrial stainless steel pipelines

Florence Postollec , Emeline Cozien , Anne Gabrielle Mahot , Sophie Jan , Florence Baron , et al.
23. International ICFMH Symposium, Food Micro 2012, Sep 2012, Istanbul, Turkey. 2012
Poster de conférence hal-01136293v1

The psychrotrophic cspA signature of the[i] Bacillus Cereus[/i] group characterizes growth and spoilage abilities at 10°c in whole egg but not in optimum medium.

Sophie Jan , Florence Baron
Microbial Spoilers in Food 2013, Jul 2013, Quimper, France. , 2013
Poster de conférence hal-01136294v1

Microbial spoilage of eggs and egg products

Marie-Clarisse Techer , Florence Baron , Sophie Jan
15. European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products. 21. European Symposium on the Quality of Poultry Meat, Sep 2013, Bergamo, Italy. World's poultry science association- Italian Branch, World's Poultry Science Journal, 69 supplement, 2013, World's Poultry Science Journal
Poster de conférence hal-01209803v1

Effects of dietary fatty acids on the expression of an array of class II nuclear receptor target genes

Pascal G.P. Martin , Hervé Guillou , Frédéric Lasserre , Cécile Calléja , Sophie Jan , et al.
Inconnu, 2003, pp.Inconnu
Communication dans un congrès hal-02833157v1

Regulation of hepatic desaturases by PPAR alpha

Hervé Guillou , Pascal G.P. Martin , Sophie Jan , Sabine d'Andrea , Alain Roulet , et al.
Inconnu, 2003, pp.Inconnu
Communication dans un congrès hal-02832865v1
Image document

Egg-White Proteins Have a Minor Impact on the Bactericidal Action of Egg White Toward Salmonella Enteritidis at 45°C

Florence Baron , Marie-Françoise Cochet , Mariah Alabdeh , Catherine Guérin-Dubiard , Michel Gautier , et al.
Frontiers in Microbiology, 2020, 11 (article 584986), ⟨10.3389/fmicb.2020.584986⟩
Article dans une revue hal-02976067v1

Native and dry-heated lysozyme interactions with membrane lipid monolayers: Lipid packing modifications of a phospholipid mixture, model of the Escherichia coli cytoplasmic membrane

Melanie Derde , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Valérie Lechevalier-Datin , Gilles Paboeuf , et al.
Biochimica et Biophysica Acta:Biomembranes, 2015, 1848 (4), pp.1065-1073. ⟨10.1016/j.bbamem.2015.01.008⟩
Article dans une revue hal-01138299v1
Image document

The anti-bacterial iron-restriction defence mechanisms of egg white; the potential role of three lipocalin-like proteins in resistance against Salmonella

Louis Alex Julien , Florence Baron , Sylvie Bonnassie , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , et al.
BioMetals, 2019, 32 (3), ⟨10.1007/s10534-019-00180-w⟩
Article dans une revue hal-02054473v1

Detection of Turkey, Duck, and guinea fowl egg in hen egg products by species-specific PCR

Francoise Nau , Colette Désert , Marie-Françoise Cochet , Maryvonne Pasco , Sophie Jan , et al.
Food Analytical Methods, 2009, 2 (3), pp.231-238. ⟨10.1007/s12161-009-9077-0⟩
Article dans une revue hal-01454132v1
Image document

Conversion of hexadecanoic acid to hexadecenoic acid by rat delta 6-desaturase

Hervé Guillou , Vincent V. Rioux , Daniel D. Catheline , Jean-Noel J.-N. Thibault , Monique Bouriel , et al.
Journal of Lipid Research, 2003, 44 (3), pp.450-454. ⟨10.1194/jlr.C200019-JLR200⟩
Article dans une revue hal-02678861v1

Dietary fatty acids influence the hepatic steatosis in PPARalpha-deficient mice

Hervé Guillou , Pascal G.P. Martin , Annaig Lan , Sophie Jan , Vincent V. Rioux , et al.
2nd International Symposium on PPARs : From Basic Science to Clinical Applications, 2003, Florence, Italy. pp.Inconnu, 2003
Poster de conférence hal-02827946v1

The same rat delta 6-desaturase not only acts on 18- but also on 24-carbon fatty acids in very-long-chain polyunsaturated fatty acid biosynthesis

Sabine d'Andrea , Hervé Guillou , Sophie Jan , Daniel D. Catheline , Jean-Noel J.-N. Thibault , et al.
Biochemical Journal, 2002, 364, pp.49-55
Article dans une revue hal-02669429v1

Problématiques liées à la bioadhésion en IAA. Gestion des biofilms

Florence Postollec , Anne Gabrielle Mahot , Florence Baron , Sophie Jan , Henri Freulon , et al.
Gestion des biofilms, enjeux industriels. ADRIA, Oct 2011, Romainville, France
Communication dans un congrès hal-01136296v1

Qualité microbiologique des ovoproduits

Florence Baron , Sophie Jan , Romain Jeantet
Science et technologie de l'oeuf Volume 2 De l'oeuf aux ovoproduits, 2, Tec et Doc, 562 p, 2010, Collection Sciences et Techniques Agroalimentaires, 978-2-7430-1224-3
Chapitre d'ouvrage hal-01454444v1

Egg and egg product microbiology

Florence Baron , Sophie Jan
Improving the safety and quality of eggs and egg products Volume 1 : Egg chemistry, production and consumption, 213, Woodhead Publishing Ltd, 2011, Woodhead Publishing in Food Science, Technology and Nutrition, 978-1-84569-754-9
Chapitre d'ouvrage hal-01454199v1

[i]Bacillus cereus[/i] : Actualités en tant que critère indicateur de l’hygiène des procédés

Florence Baron , Sophie Jan
14. Colloque BioMérieux Actualités et perspectives en microbiologie alimentaire, Oct 2014, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01141234v1

A multiparametric PCR-based tool for fast detection and identification of spore-forming bacteria in food

F. Postollec , S. Bonilla , Florence Baron , Sophie Jan , Michel Gautier , et al.
International Journal of Food Microbiology, 2010, 142 (1-2), pp.78-88
Article dans une revue hal-00729429v1

Occurrence of Bacteria of the Bacillus cereus Group in Conventional Henhouses and in Egg Breaking Factories

Sophie Jan , A.Z. Koné , C. Le Maréchal , Nicolas Brunet , Noël Grosset , et al.
Fist European Food Congress, food production, nutrition, healthy consumers, Aug 2008, Ljubjana (SLO), Slovenia
Communication dans un congrès hal-00729779v1

Egg white versus Salmonella Enteritidis! A harsh medium meets a resilient pathogen

Florence Baron , Francoise Nau , Catherine Guérin-Dubiard , Sylvie Bonnassie-Rouxin , Michel Gautier , et al.
Food Chemistry, 2016, 53, pp.82-93. ⟨10.1016/j.fm.2015.09.009⟩
Article dans une revue hal-01454523v1

Direct characterization of hydrolytic activities of spoiling bacteria in food

Sophie Jan , Valérie Lechevalier-Datin , Louis Bonneau de Beaufort , Fabienne Gonnet , Severine Chevalier , et al.
IUMS2017: 15th International Congress of Bacteriology & Applied Microbiology, Jun 2017, Singapour, Indonesia
Communication dans un congrès hal-02735532v1

Scientific Opinion on the public health risks of table eggs due to deterioration and development of pathogens1

Sophie Jan
EFSA Journal, 2014, 12 (7:3782), pp.1-147. ⟨10.2903/j.efsa.2014.3782⟩
Article dans une revue hal-01153514v1

Qualité microbiologique de l'oeuf coquille

Florence Baron , Sophie Jan
Science et technologie de l'oeuf : Production et Qualité, volume 1, 1, Lavoisier, TEC-DOC, 370 p., 2010, Collection Sciences et Techniques Agroalimentaires, 978-2-7430-1223-6
Chapitre d'ouvrage hal-01454449v1

Spoilage of Egg Products

Sophie Jan , Florence Baron , Rémy Coat , Olivier Gonçalves
Alteration of Ovoproducts, ISTE Editions, 302 p., 2018, 9781785482717. ⟨10.1016/B978-1-78548-271-7.50002-X⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01861717v1

Isolation and characterization of a psychrotolerant toxin producer, Bacillus weihenstephanensis, in liquid egg products

Florence Baron , Marie-Françoise Cochet , Noel Grosset , Marie-Noelle Madec , Romain Briandet , et al.
Journal of Food Protection, 2007, 70 (12), pp.2782-2791
Article dans une revue hal-01454033v1