Accéder directement au contenu

sami ghnimi

Associate Professor
6
Documents

Présentation

Sami GHNIMI est maître de conférences en Génie des Procédés au LAGEPP. Il est titulaire d’un DEA et doctorat en Génie des Procédés Industriels de l’Université de Technologie de Compiègne. Il a exercé les fonctions de Maitre de conférences à l’Université de Strasbourg de 2009 à 2013 et puis à l’international à l’Université de Gand (campus en Corée du sud) et à l’Université des Emirats
Sami GHNIMI is an associate Professor Process Engineering at LAGEPP. He holds a MSc and PhD in Industrial Process Engineering from Compiègne University of Technology, France. He worked as associate Professor at the University of Strasbourg from 2009 to 2013, and then internationally at the University of Ghent (Global campus in South Korea) and at the University of the United Arab Emirates.

Domaines de recherche

Génie des procédés Ingénierie des aliments

Compétences

Analyse du cycle de vie Biopolymères biodégradables Encapsulation de biomolécules Nanoémulsions

Publications

"fatemeh-baghi"

Development and Characterization of Pectin-Based Antimicrobial Packaging Films Containing Nanoemulsified Trans-Cinnamaldehyde

Fatemeh Baghi , Sami Ghnimi , Géraldine Agusti , Emilie Dumas , Adem Gharsallaoui
Applied Sciences, 2024, 14 (6), pp.2256. ⟨10.3390/app14062256⟩
Article dans une revue hal-04552517v1

Characterization of antimicrobial multilayer film based on ethylcellulose-pectin incorporated with nanoemulsions of trans-cinnamaldehyde essential oil

Fatemeh Baghi , Adem Gharsallaoui , Emilie Dumas , Géraldine Agusti , Sami Ghnimi
Food Chemistry: X, 2024, 22, pp.101261. ⟨10.1016/j.fochx.2024.101261⟩
Article dans une revue hal-04493629v1

Microencapsulation of Antimicrobial trans-Cinnamaldehyde: Effect of Emulsifier Type, pH, and Drying Technique

Fatemeh Baghi , Sami Ghnimi , Emilie Dumas , Adem Gharsallaoui
Applied Sciences, 2023, 13 (10), pp.6184. ⟨10.3390/app13106184⟩
Article dans une revue hal-04118627v1
Image document

Nanoemulsion-Based Multilayer Films for Ground Beef Preservation: Antimicrobial Activity and Physicochemical Properties

Fatemeh Baghi , Sami Ghnimi , Emilie Dumas , Nour-Eddine Chihib , Adem Gharsallaoui
Molecules, 2023, 28 (11), pp.4274. ⟨10.3390/molecules28114274⟩
Article dans une revue hal-04118603v1
Image document

Microencapsulation of Phenolic Compounds Extracted from Okra (Abelmoschus esculentus L.) Leaves, Fruits and Seeds

Salma Guebebia , Adem Gharsallaoui , Emilie Dumas , Fatemeh Baghi , Lazhar Zourgui
Applied Sciences, 2023, 13 (22), pp.12273. ⟨10.3390/app132212273⟩
Article dans une revue hal-04379794v1
Image document

Advancements in Biodegradable Active Films for Food Packaging: Effects of Nano/Microcapsule Incorporation

Fatemeh Baghi , Adem Gharsallaoui , Emilie Dumas , Sami Ghnimi
Foods, 2022, 11 (5), pp.760. ⟨10.3390/foods11050760⟩
Article dans une revue hal-03609518v1