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Saïd Abou El Karam

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Influence of sodium chloride on muscle UV autofluorescence characteristics

Saïd Abou El Karam , Maxime Ferrand , Mohammed El Jabri , Antoine Vautier , Martine Carlier
Food Chemistry, 2023, 410, pp.135352. ⟨10.1016/j.foodchem.2022.135352⟩
Article dans une revue hal-03930325v1
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Identification by volatolomics of hydrocarbon, oxygenated, sulfur and aromatic markers of livestock exposure to α-hexabromocyclododecane

jérémy ratel , Frédéric Mercier , Magaly Angénieux , Nathalie Kondjoyan , Saïd Abou El Karam
Food Chemistry, 2022, pp.131504. ⟨10.1016/j.foodchem.2021.131504⟩
Article dans une revue hal-03472011v1

Comparison of common components analysis with principal components analysis and independent components analysis: Application to SPME-GC-MS volatolomic signatures

Jihene Bouhlel , Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse , Saïd Abou El Karam , Elisabeth Baéza , Catherine Jondreville
Talanta, 2018, 178, pp.854-863. ⟨10.1016/j.talanta.2017.10.025⟩
Article dans une revue hal-02624627v1

Solid-phase microextraction set-up for the analysis of liver volatolome to detect livestock exposure to micropollutants

Jihéne Bouhlel , Jérémy Ratel , Saïd Abou El Karam , Frédéric Mercier , Angelique Travel
Journal of Chromatography A, 2017, 1497, pp.9 - 18. ⟨10.1016/j.chroma.2017.03.008⟩
Article dans une revue hal-01534891v1

Marker discovery in volatolomics based on systematic alignment of GC-MS signals: Application to food authentication

Saïd Abou El Karam , Jérémy Ratel , Nathalie Kondjoyan , Clément Truan , Erwan Engel
Analytica Chimica Acta, 2017, 991, pp.58-67. ⟨10.1016/j.aca.2017.08.019⟩
Article dans une revue hal-02624634v1

Heat-induced volatiles and odour-active compounds in a model cheese

Emmanuel Bertrand , Elizabeth Machado-Maturana , Cyril Chevarin , Stéphane Portanguen , Frédéric Mercier
International Dairy Journal, 2011, 21 (10), pp.806 - 814. ⟨10.1016/j.idairyj.2011.04.007⟩
Article dans une revue hal-01852705v1

Image analysis study of the perimysial connective network, and its relationship with tenderness and composition of bovine meat

Mohammed El Jabri , Saïd Abou El Karam , Jean-Louis Damez , Philippe Berge
Journal of Food Engineering, 2010, 96 (2), pp.316-322. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2009.08.006⟩
Article dans une revue hal-02658796v1

Analysis of the volatile profile and identification of odour-active compounds in Bayonne ham

Laetitia L. Theron , Pascal Tournayre , Alain Kondjoyan , Saïd Abou El Karam , Véronique Santé-Lhoutellier
Meat Science, 2010, 85 (3), pp.453-460. ⟨10.1016/j.meatsci.2010.02.015⟩
Article dans une revue hal-02659945v1

Modelling of muscle structure

Saïd Abou El Karam , - Pons , Laurence Sifre , Patrick Gasqui , Anne Listrat
Acta Horticulturae, 2005, 674, pp.451-457
Article dans une revue hal-02672258v1

Image analysis study of the relationship between total collagen content and distribution of the perimysial connective network in a bovine muscle

Saïd Abou El Karam , Philippe Berge , Jean-François J.-F. Hocquette , Joseph Culioli , Anne Listrat
Sciences des aliments = Food science : an international journal of food science and technology, 2003, 23 (1), pp.163-167. ⟨10.3166/sda.23.163-167⟩
Article dans une revue hal-02678004v1

Meat quality and composition of three muscles from french cull cows and young bulls

Eric Dransfield , J.F. Martin , Dominique Bauchart , Saïd Abou El Karam , Jacques Lepetit
Animal Science, 2003, 76 (3), pp.387-399. ⟨10.1017/S1357729800058616⟩
Article dans une revue hal-02683095v1

Development of intrinsic fluorescent multispectral imagery specific for fat, connective tissue, and myofibers in meat

P.O. Skjervold , R.G. Taylor , J.P. Wold , Philippe Berge , Saïd Abou El Karam
Journal of Food Science, 2003, 68 (4), pp.1161-1168
Article dans une revue hal-02679347v1

Application of texture image analysis for the classification of bovine meat

O. Basset , B. Buquet , Saïd Abou El Karam , Philippe Delachartre , J. Culioli
J Food Chem, 2000, 69 (4), pp.437\textendash445
Article dans une revue hal-01986453v1

Effects of muscle texture on ultrasonic measurements

Saïd Abou El Karam , K. Suchorski , B. Buquet , Philippe Berge , Joseph Culioli
Food Chemistry, 2000, 69, pp.447-455
Article dans une revue hal-02694936v1

Application of texture image analysis for the classification of bovine meat

O. Basset , B. Buquet , Saïd Abou El Karam , P. Delachartre , Joseph Culioli
Food Chemistry, 2000, 69, pp.437-445
Article dans une revue hal-02697372v1

Effects of muscle texture on ultrasonic measurements

Saïd Abou El Karam , K. Suchorski , B. Buquet , P.H. Berge , J. Culioli
J Food Chem, 2000, 69 (4), pp.447\textendash455
Article dans une revue hal-01986454v1

Texture image analysis : Application to the classification of bovine muscles from meat slice images

O. Basset , F. Dupont , A. Hernandez , C. Odet , Saïd Abou El Karam
Optical Engineering, 1999, 38 (11), pp.1950\textendash1959
Article dans une revue hal-01986460v1

Photographic image analysis for the classification of bovine meat

O. Basset , B. Buquet , Saïd Abou El Karam , G. Gimenez , J. Culioli
New developments in guaranteeing the optimal sensory quality of meat, 1999, pp.129-142
Article dans une revue hal-01986455v1

Texture image analysis: application to the classification of bovine muscles from meat slice images

O. Basset , F. Dupont , Alejandro Hernandez , Catherine Odet , Saïd Abou El Karam
Optical Engineering, 1999, 38 (1), pp.1950-1959
Article dans une revue hal-02691114v1

La sonoélastographie appliquée à l'analyse des propriétés mécaniques de la viande bovine

Saïd Abou El Karam , S. Ravel , S. Catheline , B. Buquet , Joseph Culioli
La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, 1998, HS, n.p
Article dans une revue hal-02693657v1

Masticatory jaw movement recordings : A new method to investigate food texture

Marie-Agnès Peyron , Laurence Mioche , P. Renon , Saïd Abou El Karam
Food Quality and Preference, 1996, 7 (3-4), pp.229-237. ⟨10.1016/S0950-3293(96)00014-6⟩
Article dans une revue hal-02693913v1

Marker discovery in volatolomics based on systematic alignment of GC-MS signals: application to food authentication

Clément Truan , Saïd Abou El Karam , Jérémy Ratel , Nathalie Kondjoyan , Erwan Engel
8. International Symposium on RAFA (Recent Advances in Food Analysis), 2017, Prague, Czech Republic
Communication dans un congrès hal-02785517v1

Investigation of volatolome of body fluids and tissues by SPME-GC-MS to back-trace food chain exposure to micropollutants

Jihene Bouhlel , Jérémy Ratel , Saïd Abou El Karam , Gaud Dervilly , Timothée Guérin
40. International Symposium on Capillary Chromatography (ISCC), 2016, Riva del Garda, Italy
Communication dans un congrès hal-02740254v1

Advances in food characterization and contaminant determination through hyphenated mass spectrometry

Erwan Engel , Jérémy Ratel , Saïd Abou El Karam , Maïa Meurillon , Christelle Planche
1. International Conference on Food Analysis (ICFA), 2016, Melbourne, Australia
Communication dans un congrès hal-02739220v1

Use of liver volatile compounds as markers of animal exposure to toxic contaminants

Jihene Bouhlel , Jérémy Ratel , Saïd Abou El Karam , Elisabeth Baéza , Catherine Jondreville
40. International Symposium of Capilary Chromatography / 13th International GCxGC Symposium, May 2016, Riva del Garda, Italy
Communication dans un congrès hal-01628132v1
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Relevance of volatile metabolome in animal-derived products to reveal a food chain contamination by hexabromocyclododecane

Jérémy Ratel , Frederic Mercier , Saïd Abou El Karam , Ronan Cariou , Elena Dominguez-Romero
61. International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), 2015, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02741730v1
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Use of liver volatile compounds as markers of animal exposure to toxic contaminants

Jihene Bouhlel , Jérémy Ratel , Saïd Abou El Karam , Elisabeth Baéza , Catherine Jondreville
61. International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), Aug 2015, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-01269282v1

Relevance of the volatile metabolome in animal-derived food to reveal a pollutant contamination in food chain

Jérémy Ratel , Frederic Mercier , Saïd Abou El Karam , Ronan Cariou , Elena Dominguez-Romero
9. Journées Scientifiques du Réseau Français de Métabolomique et Fluxomique RFMF, Jun 2015, Lille, France. 2 p
Communication dans un congrès hal-02799506v1

Use of volatile compounds in liver and plasma as markers of animal exposure to micropollutants

Jihene Bouhlel , Jérémy Ratel , Saïd Abou El Karam , Gaud Dervilly , Timothée Guérin
7. International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (RAFA), 2015, Prague, Czech Republic
Communication dans un congrès hal-02740252v1

Analysis of neo-formed volatile heterocycles during meat cooking

Pascal Tournayre , Frederic Mercier , Alain Kondjoyan , Saïd Abou El Karam , Annabelle Dubost
54. International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), Aug 2008, Le Cap, South Africa. 3 p
Communication dans un congrès hal-02815772v1

Qualité sensorielle de la viande provenant de 3 muscles de taurillons et de vaches de réforme des 4 races allaitantes du Massif Central

Eric Dransfield , Saïd Abou El Karam , Dominique Bauchart , Joseph Culioli , Catherine Jurie
9. Rencontres, Dec 2002, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02763034v1

Identification de paramètres pour un modèle viscoélastique : Application à la caractérisation de tissus biologiques

E.H. Essoufi , Saïd Abou El Karam
3. Conférence Internationale, Oct 2000, Casablanca, Maroc
Communication dans un congrès hal-02771876v1

Imaging of meat structure by ultrasonic and magnetic resonance

W. Laurent , Saïd Abou El Karam , Joseph Culioli , J.-M. Bonny , J.P. Renou
46. International congress of meat science and technology, 2000, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-02769650v1

Effects of bovine muscle composition and structure on ultrasonic measurements

Saïd Abou El Karam , K. Suchorski , B. Buquet , P.H. Berge , J. Culioli
New developments in guaranteeing the optimal sensory quality of meat, 1999, Madrid, Spain. pp.143-162
Communication dans un congrès hal-01986458v1

La sonoélastographie appliquée à l'analyse des propriétés mécaniques de la viande bovine

Saïd Abou El Karam , S. Ravel , S. Catheline , B. Buquet , Joseph Culioli
7. Journées des Sciences du Muscle et Technologies de la Viande, Oct 1998, Rodez, France
Communication dans un congrès hal-02842925v1

Classification of bovine muscles from texture analysis of meat slices images

O. Basset , S. Bonnet , Saïd Abou El Karam , G. Gimenez , J. Culioli
44th ICoMST, 1998, Barcelone, Spain. pp.942-943
Communication dans un congrès hal-01986461v1

Classification des muscles de bovins par analyse de la "texture" d'images de tranches de viande

O. Basset , S. Bonnet , Saïd Abou El Karam , G. Gimenez , Joseph Culioli
10. Rencontres Scientifiques et Technologiques des Industries Alimentaires, Apr 1998, Massy, France
Communication dans un congrès hal-02771744v1

Etude ultrasonore de muscles de bovins

Saïd Abou El Karam , Philippe Berge , B. Buquet , C. Suchorski , Joseph Culioli
Journées, Oct 1997, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02769633v1

Ultrasonic characterization of bovine muscles

Saïd Abou El Karam , B. Buquet , Philippe Berge , Joseph Culioli
43. International Congress of Meat Science and Technology, Jul 1997, Auckland, New Zealand
Communication dans un congrès hal-02766993v1

Classement de muscles de bovins par analyse de la texture d\textquoterightimages réalisées sur des tranches de viande

O. Basset , M. Trachterna , F. Dupont , Saïd Abou El Karam , G. Gimenez
Rencontres Recherche Ruminants, 1995, Paris, France. pp.235\textendash238
Communication dans un congrès hal-01986472v1

Caractérisation ultrasonore des tissus musculaires bovins

Saïd Abou El Karam , Philippe Berge , Joseph Culioli
2. Rencontres autour des recherches sur les ruminants, Dec 1995, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02775616v1

Classement de muscles de bovins par analyse de la texture d'images réalisées sur tranches de viande

O. Basset , M. Trachterna , F. Dupont , Saïd Abou El Karam , G. Gimenez
2. Rencontres autour des recherches sur les ruminants, Dec 1995, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02778632v1

Ultrasonic measurement of meat heterogeneity due to connective tissue

Saïd Abou El Karam , Patricia Laugier , M. Fink , Joseph Culioli
38. International Congress of Meat Science and Technology, Aug 1992, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02776467v1
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Identification of odour active compounds generated in a processed cheese-like model system

E. Bertrand , C Chevarin , S Portanguen , P Tournayre , Saïd Abou El Karam
EuroFoodChem XVth, Jul 2018, Copenhagen, Denmark
Poster de conférence hal-01852762v1

A comparison of PCA, ICA and common components analysis applied to volatolomic data

Jihene Bouhlel , Jérémy Ratel , Saïd Abou El Karam , Elisabeth Baéza , Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse
Chimiométrie XVIII 2017, Jan 2017, Paris, France. , 2017
Poster de conférence hal-01766704v1

Warping-based strategy for the systematic determination of discriminative features in gc-ms data

Clément Truan , Saïd Abou El Karam , Nathalie Kondjoyan , Jérémy Ratel , Christophe Peres
40. International Symposium on Capilary Chromatography / 13th GCxGC Symposium, May 2016, Riva del Garda, Italy. 2016
Poster de conférence hal-02739305v1

Use of liver volatile compounds as markers of animal exposure to toxic contaminants

Jihene Bouhlel , Jérémy Ratel , Saïd Abou El Karam , Elisabeth Baéza , Catherine Jondreville
ABIES Days, Apr 2015, Paris, France. 2015
Poster de conférence hal-02739511v1
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RealCOW, a warping approach for the systematic determination of markers in GC-MS data

Saïd Abou El Karam , Jérémy Ratel , Nathalie Kondjoyan , Erwan Engel
38. International Symposium on Capillary Chromatography (ISCC), May 2014, Riva del Garda, Italy. 1 p., 2014
Poster de conférence hal-02797935v1
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Systematic determination of biomarkers by automated processing of gas chromatography-mass spectrometry data

Saïd Abou El Karam , Nathalie Kondjoyan , Jérémy Ratel , Erwan Engel
6. International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (RAFA 2013), Nov 2013, Prague, Czech Republic. 1 p., 2013, 6ème International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (RAFA 2013)
Poster de conférence hal-02750326v1

Cooking induced odorants in meat determined by multi-dimensional-GC-MS / olfactometry techniques

Anupam Giri , Caroline Thomas , Jérémy Ratel , Pascal Tournayre , Nathalie Kondjoyan
36. International Symposium on Capillary Chromatography, May 2012, Riva del Garda, Italy. 1 p., 2012, 36èmes International Symposium on Capillary Chromatography
Poster de conférence hal-02745584v1
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Outil logiciel d'aide à la purification de spectres de masse en mélange complexes

Saïd Abou El Karam , Alain Kondjoyan , Frederic Mercier , Jean-Louis Berdagué
27. Journées Françaises de Spectrométrie de Masse 2010, Sep 2010, Clermont-Ferrand, France. 2010, 27èmes Journées Françaises de Spectrométrie de Masse
Poster de conférence hal-02757652v1
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Identification of odour active compounds generated in a processed cheese-like model system

Emmanuel Bertrand , Cyril Chevarin , Stéphane Portanguen , Pascal Tournayre , Saïd Abou El Karam
XV. EuroFoodChem, Jul 2009, Copenhague, Denmark. pp.1, 2009
Poster de conférence hal-01354017v1