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Romain Jeantet

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Présentation

Mon activité de recherche s’inscrit dans des problématiques de génie des procédés appliquées aux matrices lait et ovoproduits. Elle est principalement orientée sur l’étude des transferts (matière, chaleur), en intégrant une expertise croissante en physicochimie pour la compréhension des phénomènes. Depuis 1993, j’ai été impliqué dans trois thématiques, en relation avec l’optimisation de procédés, la sécurisation et la maîtrise des propriétés des produits : \- une thématique génie des séparations ayant pour objet l’étude et l’optimisation de transferts de matière en nanofiltration tangentielle (1993-2001) ; \- une thématique pluridisciplinaire concernant l’étude des opérations de stabilisation thermique et non thermique appliqués aux matrices ovoproduits et lait (1998-2004, puis 2012-…) ; \- une thématique opérations de concentration-déconcentration incluant la concentration, le séchage, le stockage et l’étude du mélange /réhydratation, puis de la digestion de bases laitières (depuis 2003)
My research activity is focused on process engineering problems applied to milk and egg product matrices. It is mainly oriented on the study of transfers (material, heat), by integrating an increasing expertise in physicochemistry for the understanding of the phenomena. Since 1993, I have been involved in three themes, related to process optimization, safety and control of product properties: \- a membrane separation topic aiming at studying and the optimizing the mass transfer in tangential nanofiltration (1993-2001); \- a multidisciplinary theme concerning the study of thermal and non-thermal stabilization operations applied to egg products and dairy products (1998-2004, then 2012-...); \- a concentration-deconcentration theme including concentration, drying, storage and the study of mixing/rehydration, then digestion of dairy bases (since 2003)

Publications

yves-le-loir
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Towards more biomimetic and sustainable infant formula: challenges and future opportunities

Amélie Deglaire , Jeehyun Lee , Luca Lanotte , Thomas Croguennec , Cécile Le Floch-Fouéré
Trends in Food Science and Technology, 2023, 137, pp.109-123. ⟨10.1016/j.tifs.2023.05.010⟩
Article dans une revue hal-04109370v1

Propionic fermentation by the probiotic Propionibacterium freudenreichii to functionalize whey

S. Huang , H. Rabah , Stéphanie Ferret-Bernard , L. Le Normand , S. Guerin
Journal of Functional Foods, 2019, 52, pp.620-628. ⟨10.1016/j.jff.2018.11.043⟩
Article dans une revue hal-02043531v1
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Growth in Hyper-Concentrated Sweet Whey Triggers Multi Stress Tolerance and Spray Drying Survival in Lactobacillus casei BL23: From the Molecular Basis to New Perspectives for Sustainable Probiotic Production

Song Huang , Floriane Gaucher , Chantal Cauty , Julien Jardin , Yves Le Loir
Frontiers in Microbiology, 2018, 9 article 2548, ⟨10.3389/fmicb.2018.02548⟩
Article dans une revue hal-01901454v1

Spray drying of probiotics and other food-grade bacteria: A review

Song Huang , Marie-Laure Vignolles , Xiao Dong Chen , Yves Le Loir , Gwénaël Jan
Trends in Food Science and Technology, 2017, 63, pp.1-17. ⟨10.1016/j.tifs.2017.02.007⟩
Article dans une revue hal-01490072v1

Double use of concentrated sweet whey for growth and spray drying of probiotics: Towards maximal viability in pilot scale spray dryer

Song Huang , Serge Mejean , Houem Rabah , Anne Dolivet , Yves Le Loir
Journal of Food Engineering, 2017, 196, pp.11-17. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2016.10.017⟩
Article dans une revue hal-01391136v1

Hyperconcentrated sweet whey, a new culture medium that enhances Propionibacterium freudenreichii stress tolerance

Song Huang , Houem Rabah , Julien Jardin , Valérie Briard-Bion , Sandrine Parayre
Applied and Environmental Microbiology, 2016, 82 (15), pp.4641-4651. ⟨10.1128/AEM.00748-16⟩
Article dans une revue hal-01454632v1

Double use of highly concentrated sweet whey to improve the biomass production and viability of spray-dried probiotic bacteria

Song Huang , Chantal Cauty , Anne Dolivet , Yves Le Loir , Xiao Dong Chen
Journal of Functional Foods, 2016, 23, pp.453-463. ⟨10.1016/j.jff.2016.02.050⟩
Article dans une revue hal-01454600v1

smart drying of probiotics

Song Huang , Pierre Schuck , Yves Le Loir , Romain Jeantet
Presentation in Fujian Agriculture and Forestry University, Dec 2016, Fuzhou, China
Communication dans un congrès hal-01424785v1