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Romain Jeantet

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Documents

Présentation

Mon activité de recherche s’inscrit dans des problématiques de génie des procédés appliquées aux matrices lait et ovoproduits. Elle est principalement orientée sur l’étude des transferts (matière, chaleur), en intégrant une expertise croissante en physicochimie pour la compréhension des phénomènes. Depuis 1993, j’ai été impliqué dans trois thématiques, en relation avec l’optimisation de procédés, la sécurisation et la maîtrise des propriétés des produits : \- une thématique génie des séparations ayant pour objet l’étude et l’optimisation de transferts de matière en nanofiltration tangentielle (1993-2001) ; \- une thématique pluridisciplinaire concernant l’étude des opérations de stabilisation thermique et non thermique appliqués aux matrices ovoproduits et lait (1998-2004, puis 2012-…) ; \- une thématique opérations de concentration-déconcentration incluant la concentration, le séchage, le stockage et l’étude du mélange /réhydratation, puis de la digestion de bases laitières (depuis 2003)
My research activity is focused on process engineering problems applied to milk and egg product matrices. It is mainly oriented on the study of transfers (material, heat), by integrating an increasing expertise in physicochemistry for the understanding of the phenomena. Since 1993, I have been involved in three themes, related to process optimization, safety and control of product properties: \- a membrane separation topic aiming at studying and the optimizing the mass transfer in tangential nanofiltration (1993-2001); \- a multidisciplinary theme concerning the study of thermal and non-thermal stabilization operations applied to egg products and dairy products (1998-2004, then 2012-...); \- a concentration-deconcentration theme including concentration, drying, storage and the study of mixing/rehydration, then digestion of dairy bases (since 2003)

Publications

p-blanc
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Intracellular osmoprotectant concentrations determine Propionibacterium freudenreichii survival during drying

Floriane Gaucher , Houem Rabah , Koffigan Kponouglo , Sylvie Bonnassie , Sandrine Pottier
Applied Microbiology and Biotechnology, 2020, 104 (7), pp.3145-3156. ⟨10.1007/s00253-020-10425-1⟩
Article dans une revue hal-02492112v1
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Benefits and drawbacks of osmotic adjustment in Propionibacterium freudenreichii

Floriane Gaucher , Sylvie Bonnassie , Houem Rabah , Pauline Leverrier , Sandrine Pottier
Journal of Proteomics, 2019, 204, pp.103400. ⟨10.1016/j.jprot.2019.103400⟩
Article dans une revue hal-02150444v1
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Propionibacterium freudenreichii CIRM-BIA 129 Osmoadaptation Coupled to Acid-Adaptation Increases Its Viability During Freeze-Drying

Floriane Gaucher , Koffigan Kponouglo , Houem Rabah , Sylvie Bonnassie-Rouxin , Jordane Ossemond
Frontiers in Microbiology, 2019, 10 (article 2324), ⟨10.3389/fmicb.2019.02324⟩
Article dans une revue hal-02330244v1
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Taking Advantage of Bacterial Adaptation in Order to Optimize Industrial Production of Dry Propionibacterium freudenreichii

Floriane Gaucher , Valérie Gagnaire , Houem Rabah , Marie-Bernadette Maillard , Sylvie Bonnassie
Microorganisms, 2019, 7 (10), pp.477. ⟨10.3390/microorganisms7100477⟩
Article dans une revue hal-02364876v1
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Review: Adaptation of Beneficial Propionibacteria, Lactobacilli, and Bifidobacteria Improves Tolerance Toward Technological and Digestive Stresses

Floriane Gaucher , Sylvie Bonnassie-Rouxin , Houem Rabah , Pierre Marchand , Philippe Blanc
Frontiers in Microbiology, 2019, 10, ⟨10.3389/fmicb.2019.00841⟩
Article dans une revue hal-02111208v1

Osmotic adjustments may exert benefits or drawbacks on Propionibacterium freudenreichii viability during freeze-drying.

Floriane Gaucher , Sylvie Bonnassié , Houem Rabah , Pierre Marchand , Philippe Blanc
13. International Scientific Conference on Probiotics, Prebiotics, Gut Mirobiota and Health – IPC2019, Jun 2019, Prague, Czech Republic
Communication dans un congrès hal-02164164v1