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Romain Jeantet

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Documents

Présentation

Mon activité de recherche s’inscrit dans des problématiques de génie des procédés appliquées aux matrices lait et ovoproduits. Elle est principalement orientée sur l’étude des transferts (matière, chaleur), en intégrant une expertise croissante en physicochimie pour la compréhension des phénomènes. Depuis 1993, j’ai été impliqué dans trois thématiques, en relation avec l’optimisation de procédés, la sécurisation et la maîtrise des propriétés des produits : \- une thématique génie des séparations ayant pour objet l’étude et l’optimisation de transferts de matière en nanofiltration tangentielle (1993-2001) ; \- une thématique pluridisciplinaire concernant l’étude des opérations de stabilisation thermique et non thermique appliqués aux matrices ovoproduits et lait (1998-2004, puis 2012-…) ; \- une thématique opérations de concentration-déconcentration incluant la concentration, le séchage, le stockage et l’étude du mélange /réhydratation, puis de la digestion de bases laitières (depuis 2003)
My research activity is focused on process engineering problems applied to milk and egg product matrices. It is mainly oriented on the study of transfers (material, heat), by integrating an increasing expertise in physicochemistry for the understanding of the phenomena. Since 1993, I have been involved in three themes, related to process optimization, safety and control of product properties: \- a membrane separation topic aiming at studying and the optimizing the mass transfer in tangential nanofiltration (1993-2001); \- a multidisciplinary theme concerning the study of thermal and non-thermal stabilization operations applied to egg products and dairy products (1998-2004, then 2012-...); \- a concentration-deconcentration theme including concentration, drying, storage and the study of mixing/rehydration, then digestion of dairy bases (since 2003)

Publications

jean-francois-willart

Rehydration behaviour and ageing of dairy powders assessed by calorimetric measurements

O. Syll , B. Richard , Jean-François Willart , Michel Descamps , P. Schuck
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2012, 14, pp.139-145. ⟨10.1016/j.ifset.2012.01.001⟩
Article dans une revue hal-00924760v1

Can a dissolution enthalpy value be used as an absolute indicator to assess rehydration behaviour and ageing of food powders?

Romain Jeantet , Ousmane Syll , Bruno Richard , Jean-François Willart , Marc Descamps
IDS 2012 18. Symposium in the biennial series of International Drying Symposia séries (IDS), Dec 2012, Xiamen Fujian, China
Communication dans un congrès hal-01209369v1