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Romain Jeantet

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Documents

Présentation

Mon activité de recherche s’inscrit dans des problématiques de génie des procédés appliquées aux matrices lait et ovoproduits. Elle est principalement orientée sur l’étude des transferts (matière, chaleur), en intégrant une expertise croissante en physicochimie pour la compréhension des phénomènes. Depuis 1993, j’ai été impliqué dans trois thématiques, en relation avec l’optimisation de procédés, la sécurisation et la maîtrise des propriétés des produits : \- une thématique génie des séparations ayant pour objet l’étude et l’optimisation de transferts de matière en nanofiltration tangentielle (1993-2001) ; \- une thématique pluridisciplinaire concernant l’étude des opérations de stabilisation thermique et non thermique appliqués aux matrices ovoproduits et lait (1998-2004, puis 2012-…) ; \- une thématique opérations de concentration-déconcentration incluant la concentration, le séchage, le stockage et l’étude du mélange /réhydratation, puis de la digestion de bases laitières (depuis 2003)
My research activity is focused on process engineering problems applied to milk and egg product matrices. It is mainly oriented on the study of transfers (material, heat), by integrating an increasing expertise in physicochemistry for the understanding of the phenomena. Since 1993, I have been involved in three themes, related to process optimization, safety and control of product properties: \- a membrane separation topic aiming at studying and the optimizing the mass transfer in tangential nanofiltration (1993-2001); \- a multidisciplinary theme concerning the study of thermal and non-thermal stabilization operations applied to egg products and dairy products (1998-2004, then 2012-...); \- a concentration-deconcentration theme including concentration, drying, storage and the study of mixing/rehydration, then digestion of dairy bases (since 2003)

Publications

gwenael-jan
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Improving the drying of Propionibacterium freudenreichii starter cultures

Romain Jeantet , Gwénaël Jan
Applied Microbiology and Biotechnology, 2021, 105, pp.3485-3494. ⟨10.1007/s00253-021-11273-3⟩
Article dans une revue hal-03258328v1
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Data from a proteomic analysis highlight different osmoadaptations in two strain of Propionibacterium freudenreichii

Floriane Gaucher , Sylvie Bonnassie , Houem Rabah , Pauline Leverrier , Sandrine Pottier
Data in Brief, 2020, 28, pp.104932. ⟨10.1016/j.dib.2019.104932⟩
Article dans une revue hal-02404929v1
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Intracellular osmoprotectant concentrations determine Propionibacterium freudenreichii survival during drying

Floriane Gaucher , Houem Rabah , Koffigan Kponouglo , Sylvie Bonnassie , Sandrine Pottier
Applied Microbiology and Biotechnology, 2020, 104 (7), pp.3145-3156. ⟨10.1007/s00253-020-10425-1⟩
Article dans une revue hal-02492112v1
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Review: Adaptation of Beneficial Propionibacteria, Lactobacilli, and Bifidobacteria Improves Tolerance Toward Technological and Digestive Stresses

Floriane Gaucher , Sylvie Bonnassie-Rouxin , Houem Rabah , Pierre Marchand , Philippe Blanc
Frontiers in Microbiology, 2019, 10, ⟨10.3389/fmicb.2019.00841⟩
Article dans une revue hal-02111208v1
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Benefits and drawbacks of osmotic adjustment in Propionibacterium freudenreichii

Floriane Gaucher , Sylvie Bonnassie , Houem Rabah , Pauline Leverrier , Sandrine Pottier
Journal of Proteomics, 2019, 204, pp.103400. ⟨10.1016/j.jprot.2019.103400⟩
Article dans une revue hal-02150444v1
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Propionibacterium freudenreichii CIRM-BIA 129 Osmoadaptation Coupled to Acid-Adaptation Increases Its Viability During Freeze-Drying

Floriane Gaucher , Koffigan Kponouglo , Houem Rabah , Sylvie Bonnassie-Rouxin , Jordane Ossemond
Frontiers in Microbiology, 2019, 10 (article 2324), ⟨10.3389/fmicb.2019.02324⟩
Article dans une revue hal-02330244v1

Propionic fermentation by the probiotic Propionibacterium freudenreichii to functionalize whey

S. Huang , H. Rabah , Stéphanie Ferret-Bernard , L. Le Normand , S. Guerin
Journal of Functional Foods, 2019, 52, pp.620-628. ⟨10.1016/j.jff.2018.11.043⟩
Article dans une revue hal-02043531v1
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Taking Advantage of Bacterial Adaptation in Order to Optimize Industrial Production of Dry Propionibacterium freudenreichii

Floriane Gaucher , Valérie Gagnaire , Houem Rabah , Marie-Bernadette Maillard , Sylvie Bonnassie
Microorganisms, 2019, 7 (10), pp.477. ⟨10.3390/microorganisms7100477⟩
Article dans une revue hal-02364876v1
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The Cheese Matrix Modulates the Immunomodulatory Properties of Propionibacterium freudenreichii CIRM-BIA 129 in Healthy Piglets

Houem Rabah , Stéphanie Ferret-Bernard , Song Huang , Laurence Le Normand , Fabien J. Cousin
Frontiers in Microbiology, 2018, 9, pp.1-15. ⟨10.3389/fmicb.2018.02584⟩
Article dans une revue hal-01910411v1
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Growth in Hyper-Concentrated Sweet Whey Triggers Multi Stress Tolerance and Spray Drying Survival in Lactobacillus casei BL23: From the Molecular Basis to New Perspectives for Sustainable Probiotic Production

Song Huang , Floriane Gaucher , Chantal Cauty , Julien Jardin , Yves Le Loir
Frontiers in Microbiology, 2018, 9 article 2548, ⟨10.3389/fmicb.2018.02548⟩
Article dans une revue hal-01901454v1
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Mg2+ improves the thermotolerance of probiotic Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus casei Zhang and Lactobacillus plantarum P-8

Y. Yang , Song Huang , J. Wang , Gwénaël Jan , Romain Jeantet
Letters in Applied Microbiology, 2017, 64, ⟨10.1111/lam.12716⟩
Article dans une revue hal-01484840v1

Spray drying of probiotics and other food-grade bacteria: A review

Song Huang , Marie-Laure Vignolles , Xiao Dong Chen , Yves Le Loir , Gwénaël Jan
Trends in Food Science and Technology, 2017, 63, pp.1-17. ⟨10.1016/j.tifs.2017.02.007⟩
Article dans une revue hal-01490072v1

Innovations, ruptures technologiques et avancées scientifiques dans les poudres laitières : II. Peut-on accroitre la survie des probiotiques au séchage par pulvérisation/atomisation en stimulant leur adaptation aux stress ?

Romain Jeantet , Gwénaël Jan , Pierre Schuck
Industries Alimentaires et Agricoles, 2017, Novembre -Décembre (134), pp.22-23
Article dans une revue hal-01687901v1

Double use of concentrated sweet whey for growth and spray drying of probiotics: Towards maximal viability in pilot scale spray dryer

Song Huang , Serge Mejean , Houem Rabah , Anne Dolivet , Yves Le Loir
Journal of Food Engineering, 2017, 196, pp.11-17. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2016.10.017⟩
Article dans une revue hal-01391136v1

Procédé de séchage de bactéries probiotique

Pierre Schuck , Gwénaël Jan , Romain Jeantet , Laure Akomia
Lettre aux Entreprises - INRA, 2016, 29/09/2016
Article dans une revue hal-01419759v1

Hyperconcentrated sweet whey, a new culture medium that enhances Propionibacterium freudenreichii stress tolerance

Song Huang , Houem Rabah , Julien Jardin , Valérie Briard-Bion , Sandrine Parayre
Applied and Environmental Microbiology, 2016, 82 (15), pp.4641-4651. ⟨10.1128/AEM.00748-16⟩
Article dans une revue hal-01454632v1

Double use of highly concentrated sweet whey to improve the biomass production and viability of spray-dried probiotic bacteria

Song Huang , Chantal Cauty , Anne Dolivet , Yves Le Loir , Xiao Dong Chen
Journal of Functional Foods, 2016, 23, pp.453-463. ⟨10.1016/j.jff.2016.02.050⟩
Article dans une revue hal-01454600v1

Trois technologies innovantes pour le séchage des probiotiques

Pierre Schuck , Romain Jeantet , Gwénaël Jan ,
Process, 2015, Novembre 2015
Article dans une revue hal-01230713v1
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Drying research : from physical and biological mechanisms to breakthrough innovation

Cécile Le Floch-Fouéré , Luca Lanotte , Song Huang , Céline Sadek , Maheshchandra H Patil
2ème édition de la journée d’échange sur la formulation des agents et substances de biocontrôle 2023, Consortium Biocontrôle / INRAE, Jun 2023, Maisons-Alfort, France, France
Communication dans un congrès hal-04150873v1

Osmotic adjustments may exert benefits or drawbacks on Propionibacterium freudenreichii viability during freeze-drying.

Floriane Gaucher , Sylvie Bonnassié , Houem Rabah , Pierre Marchand , Philippe Blanc
13. International Scientific Conference on Probiotics, Prebiotics, Gut Mirobiota and Health – IPC2019, Jun 2019, Prague, Czech Republic
Communication dans un congrès hal-02164164v1

The two-in-one use of sweet whey affords yet unknown probiotic viability upon drying

Song Huang , Pierre Schuck , Romain Jeantet , Xiao Dong Chen , Gwénaël Jan
International Probiotics and Antimicrobial Proteins Conference, Nov 2017, Barcelone, Spain
Communication dans un congrès hal-01646893v1

Smart drying of probiotics: From molecular mechanisms to pilot scale production

Song Huang , Pierre Schuck , Gwénaël Jan , X.D. Chen , Romain Jeantet
6. European Drying Conference: EuroDrying 2017, Jun 2017, Liège, Belgium
Communication dans un congrès hal-01547529v1

Drying research to overcome dairy industry challenges: from single drop to drying of probiotics

Romain Jeantet , Song Huang , Gwénaël Jan , Pierre Schuck , Cécile Le Floch-Fouéré
9. Asia Pacific Drying Conference, Sep 2017, Wuxi, China
Communication dans un congrès hal-02737493v1
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Une utilisation innovante du lactosérum pour la production et le séchage de bactéries probiotiques

Romain Jeantet , Gwénaël Jan
SPACE 2016 - Conférence internationale, Sep 2016, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-02800589v1