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Romain Jeantet

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Présentation

Mon activité de recherche s’inscrit dans des problématiques de génie des procédés appliquées aux matrices lait et ovoproduits. Elle est principalement orientée sur l’étude des transferts (matière, chaleur), en intégrant une expertise croissante en physicochimie pour la compréhension des phénomènes. Depuis 1993, j’ai été impliqué dans trois thématiques, en relation avec l’optimisation de procédés, la sécurisation et la maîtrise des propriétés des produits : \- une thématique génie des séparations ayant pour objet l’étude et l’optimisation de transferts de matière en nanofiltration tangentielle (1993-2001) ; \- une thématique pluridisciplinaire concernant l’étude des opérations de stabilisation thermique et non thermique appliqués aux matrices ovoproduits et lait (1998-2004, puis 2012-…) ; \- une thématique opérations de concentration-déconcentration incluant la concentration, le séchage, le stockage et l’étude du mélange /réhydratation, puis de la digestion de bases laitières (depuis 2003)
My research activity is focused on process engineering problems applied to milk and egg product matrices. It is mainly oriented on the study of transfers (material, heat), by integrating an increasing expertise in physicochemistry for the understanding of the phenomena. Since 1993, I have been involved in three themes, related to process optimization, safety and control of product properties: \- a membrane separation topic aiming at studying and the optimizing the mass transfer in tangential nanofiltration (1993-2001); \- a multidisciplinary theme concerning the study of thermal and non-thermal stabilization operations applied to egg products and dairy products (1998-2004, then 2012-...); \- a concentration-deconcentration theme including concentration, drying, storage and the study of mixing/rehydration, then digestion of dairy bases (since 2003)

Publications

gaelle-tanguy
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Granulation behaviour of high lactose dairy superconcentrates

Maheshchandra H Patil , Laura T O'Donoghue , Doll Chutani , Gaëlle Tanguy , Cécile Le Floch-Fouéré
Powder Technology, 2024, 438, pp.119584. ⟨10.1016/j.powtec.2024.119584⟩
Article dans une revue hal-04504057v1
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Unravelling the influence of composition and heat treatment on key characteristics of dairy protein powders using a multifactorial approach

Jeehyun Lee , François Martin , Emeline Goussé , Anne Dolivet , Françoise Boissel
Foods, 2023, 12, pp.3192. ⟨10.3390/foods12173192⟩
Article dans une revue hal-04194694v1
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Characterization of the superconcentration and granulation steps of a disruptive spray-drying free process for the manufacture of dairy powders

Maheshchandra H Patil , Eoin G Murphy , Gaëlle Tanguy , Cécile Le Floch-Fouéré , Romain Jeantet
Journal of Food Engineering, 2022, 317, pp.110865. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2021.110865⟩
Article dans une revue hal-03436044v1

Impact des schémas technologiques de fabrication et de formulation sur les protéines et les propriétés fonctionnelles des poudres protéiques laitières

Francois Martin , Luisa Azevedo Scudeller , Jeehyun Lee , Gaëlle Tanguy-Sai , Anne Dolivet
Industries Alimentaires et Agricoles, 2022, 81, pp.27-31
Article dans une revue hal-03897022v1

Séchage innovant de co-produits laitiers

Cécile Le Floch-Fouéré , Maheshchandra H Patil , Eoin G Murphy , Gaëlle Tanguy-Sai , Romain Jeantet
Industries Alimentaires et Agricoles, 2022, 81, pp.37-40
Article dans une revue hal-03903184v1
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Heat treatment of milk protein concentrates affects enzymatic coagulation properties

François Martin , Jeehyun Lee , Luisa Azevedo-Scudeller , Arnaud Paul , Guillaume Delaplace
Food Research International, 2022, 162, pp.112030. ⟨10.1016/j.foodres.2022.112030⟩
Article dans une revue hal-03865060v1

Energy usage in the manufacture of dairy powders: Advances in conventional processing and disruptive technologies

Maheshchandra Patil , Gaëlle Tanguy , Cécile Le Floch-Fouéré , Romain Jeantet , Eoin Murphy
Drying Technology, 2021, pp.1-19. ⟨10.1080/07373937.2021.1903489⟩
Article dans une revue hal-03202860v1
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Determination of limiting factors in a novel superconcentration-granulation based dairy powder manufacturing process

Maheshchandra Patil , Gaëlle Tanguy , Cécile Le Floch-Fouéré , Romain Jeantet , Eoin G Murphy
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2021, 74, pp.102798. ⟨10.1016/j.ifset.2021.102798⟩
Article dans une revue hal-03404247v1
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Calcium citrate insolubilization drives the fouling of falling film evaporators during the concentration of hydrochloric acid whey

Gaëlle Tanguy-Sai , Italo Tuler Perrone , Anne Dolivet , Anne-Cécile Santellani , Arlette Leduc
Food Research International, 2019, 116, pp.175-183. ⟨10.1016/j.foodres.2018.08.009⟩
Article dans une revue hal-01860007v1

Innovations, ruptures technologiques et avancées scientifiques dans les poudres laitières: Peut-on préparer de la poudre sans tour de séchage ?

Pierre Schuck , Gaëlle Tanguy-Sai , Anne Dolivet , Serge Mejean , Daniel Garreau
Industries Alimentaires et Agricoles, 2017, Novembre-Décembre (134), pp.20-21
Article dans une revue hal-01687900v1

Efficient process for the production of permeate powders

Gaëlle Tanguy-Sai , Anne Dolivet , Serge Mejean , D. Garreau , F. Talamo
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2017, 41, pp.144-149. ⟨10.1016/j.ifset.2017.02.008⟩
Article dans une revue hal-01491466v1

Nanofiltration of lactic acid whey prior to spray drying: Scaling up to a semi-industrial scale

Marion Bedas , Gaëlle Tanguy-Sai , Anne Dolivet , Serge Mejean , Frederic Gaucheron
LWT - Food Science and Technology, 2017, 79, pp.355-360. ⟨10.1016/j.lwt.2017.01.061⟩
Article dans une revue hal-01447445v1

Energy consumption in the processing of dairy and feed powders by evaporation and drying

Pierre Schuck , Romain Jeantet , Gaëlle Tanguy-Sai , Serge Mejean , Armelle Gac
Drying Technology, 2015, 33, pp.176-184. ⟨10.1080/07373937.2014.942913⟩
Article dans une revue hal-01123185v1
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Flow regime assessment in falling film evaporators using residence time distribution functions

Arlan Caldas Pereira Silveira , Gaëlle Tanguy-Sai , I. Tuler Perrone , Romain Jeantet , Fabrice Ducept
Journal of Food Engineering, 2015, 160, pp.65-76. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2015.03.016⟩
Article dans une revue hal-01173930v1

Concentration of dairy products using a thin film spinning cone evaporator

Gaëlle Tanguy-Sai , Anne Dolivet , Fabienne Lambrouin , Serge Mejean , Diarmuid Coffey
Journal of Food Engineering, 2015, 166, pp.356-363. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2015.07.001⟩
Article dans une revue hal-01209867v1
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Pilot-scale investigation of effectiveness of evaporation of skim milk compared to water

Arlan Silveira , Antônio Carvalho , Laurent Fromont , Serge Méjean , Gaëlle Tanguy
Dairy Science & Technology, 2013, 93 (4), pp.537-549. ⟨10.1007/s13594-013-0138-1⟩
Article dans une revue hal-01201448v1
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Drying research : from physical and biological mechanisms to breakthrough innovation

Cécile Le Floch-Fouéré , Luca Lanotte , Song Huang , Céline Sadek , Maheshchandra H Patil
2ème édition de la journée d’échange sur la formulation des agents et substances de biocontrôle 2023, Consortium Biocontrôle / INRAE, Jun 2023, Maisons-Alfort, France, France
Communication dans un congrès hal-04150873v1
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Energy-efficient process for the manufacture of dairy powders using superconcentration and granulation

Gaëlle Tanguy , Maheshchandra Patil , Cécile Le Floch-Fouéré , Eoin G Murphy , Romain Jeantet
International Congress on Engineering and Food - ICEF14, Prof Alain LE-BAIL, Chair of the congress, IAEF President (GEPEA-ONIRIS Nantes - FRANCE), Jun 2023, NANTES, France
Communication dans un congrès hal-04141060v1
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A microscopic look at the fouling mechanisms in dairy protein mixes by rheometry and microfluidics

Margot Grostete , Romain Jeantet , Jeehyun Lee , Maude Jimenez , Luca Lanotte
The 14th International Congress on Engineering and Food (ICEF 2023), https://www.icef14.com/en/committees/6, Jun 2023, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-04142580v1
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Heat treatment of concentrated milk protein system affect viscosity and enzymatic coagulation properties

François Martin , Luisa Azevedo-Scudeller , Arnaud Paul , Gaëlle Tanguy , Emeline Gousse
Annual European Rheology Conference (AERC 2022), Apr 2022, Séville, Spain
Communication dans un congrès hal-03657419v1
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Heat treatment of concentrated milk protein system affect enzymatic coagulation properties

François Martin , Luisa Azevedo-Scudeller , Arnaud Paul , Romain Jeantet , Gaëlle Tanguy
Journées Plénières du GDR SLAMM (Solliciter LA Matière Molle), INRAE/CNRS, Nov 2021, Biarritz, France
Communication dans un congrès hal-03451314v1

Energy efficient superconcentration-granulation based process to manufacture dairy ingredients: influence of composition

Maheshchandra Patil , Gaëlle Tanguy-Sai , Cécile Le Floch-Fouéré , Romain Jeantet , Eoin Murphy
12th NIZO Dairy Conference 2021 - Innovations in dairy ingredients, René Floris (Conference Chair), NIZO Food Research Fred van de Velde, NIZO Food Research John Giezen, NIZO Food Research Lizzy Birnie, Elsevier, Oct 2021, online, France
Communication dans un congrès hal-03564473v1
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Energy-efficient superconcentration-granulation based process to manufacture dairy powders: Limiting factors

Maheshchandra Patil , Gaëlle Tanguy , Cécile Le Floch-Fouéré , Romain Jeantet , Eoin Murphy
Journées Scientifiques ED EGAAL, Jun 2021, RENNES, édition virtuelle, France
Communication dans un congrès hal-03318474v1

Nanofiltration of lactic acid whey: A process to improve the dryability and the quality of powder

Pierre Schuck , Gaëlle Tanguy-Sai , Anne Dolivet , Serge Mejean , Frederic Gaucheron
6. European Drying Conference: EuroDrying 2017, Jun 2017, Liège, Belgium
Communication dans un congrès hal-01547533v1

Intérêt de l'instrumentation dans une démarche d'éco-conception : Cas d’un atelier de concentration-séchage idéal ou comment améliorer la performance des sites industriels ?

Pierre Schuck , Gaëlle Tanguy-Sai , Anne Dolivet , Serge Mejean , Laurent Fromont
Journée technique de l’ENILIA-ENSMIC, Sep 2014, Surgères, France
Communication dans un congrès hal-01209722v1

Caractérisation du procédé de concentration par évaporation sous vide. Bilan énergétique, massique et temps de séjour

Arlan Caldas Pereira Silveira , Antonio Fernandes de Carvalho , Gaëlle Tanguy-Sai , Italo Tuler-Peronne , Laurent Fromont
Journée technique de l’ENILIA-ENSMIC, Sep 2014, Surgères, France
Communication dans un congrès hal-01209721v1

Characterization of a vacuum evaporator pilot plant in relation to mass and energy balance

Acp. Silveira , S. Janin , Gaëlle Tanguy-Sai , A.F. Carvalho , P. Schuck
5. International Symposium on Spray Dried Dairy Products, Jun 2012, Saint Malo (FR), France
Communication dans un congrès hal-00924779v1

Drying in the Dairy Industry from Etablished Technologies to Advanced Innovations

Cécile Le Floch-Fouéré , Pierre Schuck , Gaëlle Tanguy , Luca Lanotte , Romain Jeantet
CRC Press Inc. CRC Press, 1, 296 p., 2021, Cecile Le Floch-Fouere, Pierre Schuck, Gaelle Tanguy, Luca Lanotte, Romain Jeantet; https://www.taylorfrancis.com/books/e/9781351119504, 978-0815359982. ⟨10.1201/9781351119504⟩
Ouvrages hal-02953972v1

Milk Powder

Pierre Schuck , Daniel Garreau , Anne Dolivet , Gaëlle Tanguy-Sai , Serge Mejean
France, N° de brevet: FR3024331 (A1), WO2016016397 (A1). 2016, 21 p
Brevet hal-01454605v1