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Romain Jeantet

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Documents

Présentation

Mon activité de recherche s’inscrit dans des problématiques de génie des procédés appliquées aux matrices lait et ovoproduits. Elle est principalement orientée sur l’étude des transferts (matière, chaleur), en intégrant une expertise croissante en physicochimie pour la compréhension des phénomènes. Depuis 1993, j’ai été impliqué dans trois thématiques, en relation avec l’optimisation de procédés, la sécurisation et la maîtrise des propriétés des produits : \- une thématique génie des séparations ayant pour objet l’étude et l’optimisation de transferts de matière en nanofiltration tangentielle (1993-2001) ; \- une thématique pluridisciplinaire concernant l’étude des opérations de stabilisation thermique et non thermique appliqués aux matrices ovoproduits et lait (1998-2004, puis 2012-…) ; \- une thématique opérations de concentration-déconcentration incluant la concentration, le séchage, le stockage et l’étude du mélange /réhydratation, puis de la digestion de bases laitières (depuis 2003)
My research activity is focused on process engineering problems applied to milk and egg product matrices. It is mainly oriented on the study of transfers (material, heat), by integrating an increasing expertise in physicochemistry for the understanding of the phenomena. Since 1993, I have been involved in three themes, related to process optimization, safety and control of product properties: \- a membrane separation topic aiming at studying and the optimizing the mass transfer in tangential nanofiltration (1993-2001); \- a multidisciplinary theme concerning the study of thermal and non-thermal stabilization operations applied to egg products and dairy products (1998-2004, then 2012-...); \- a concentration-deconcentration theme including concentration, drying, storage and the study of mixing/rehydration, then digestion of dairy bases (since 2003)

Publications

arnaud-saint-jalmes

Skin layer stratification in drying droplets of dairy colloids

Ming Yu , Cécile Le Floch-Fouéré , L. Pauchard , Francoise Boissel , Nan Fu
ECIS-2021 European Colloids and Interface Science, Sep 2021, Athenes, Greece
Communication dans un congrès hal-03375789v1

Skin Formation in Drying Droplets of Dairy Proteins

Ming Yu , Cécile Le Floch-Fouéré , Francoise Boissel , L. Pauchard , Arnaud Saint-Jalmes
12th NIZO Dairy Conference 2021 - Innovations in dairy ingredients, René Floris (Conference Chair), NIZO Food Research Fred van de Velde, NIZO Food Research John Giezen, NIZO Food Research Lizzy Birnie, Elsevier, Oct 2021, online, France
Communication dans un congrès hal-03564432v1
Image document

Skin Formation in Drying Droplets of Dairy Proteins

M Yu , Cécile Le Floch-Fouéré , F Boissel , Ludovic Pauchard , Arnaud Saint-Jalmes
Deuxième journée scientifique rennaise construction/déconstruction de l'aliment, Pôle alimentation AGROCAMPUS OUEST, Jul 2021, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-03284257v1

Drying-induced stratification in complex mixes of dairy proteins

Luca Lanotte , Ming Yu , Cécile Le Floch-Fouéré , Francoise Boissel , L. Pauchard
Society of Rheology Annual Meeting, Oct 2021, Bangor, United States
Communication dans un congrès hal-03375775v1

Drying dynamics in complex mixes of dairy proteins

Ming Yu , Cécile Le Floch-Fouéré , Francoise Boissel , L. Pauchard , Arnaud Saint-Jalmes
AERC 2021 - Annual European Rheology Conference, Apr 2021, visioconference, Norway
Communication dans un congrès hal-03194150v1