Romain Jeantet
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Documents
Présentation
Mon activité de recherche s’inscrit dans des problématiques de génie des procédés appliquées aux matrices lait et ovoproduits. Elle est principalement orientée sur l’étude des transferts (matière, chaleur), en intégrant une expertise croissante en physicochimie pour la compréhension des phénomènes. Depuis 1993, j’ai été impliqué dans trois thématiques, en relation avec l’optimisation de procédés, la sécurisation et la maîtrise des propriétés des produits :
\- une thématique génie des séparations ayant pour objet l’étude et l’optimisation de transferts de matière en nanofiltration tangentielle (1993-2001) ;
\- une thématique pluridisciplinaire concernant l’étude des opérations de stabilisation thermique et non thermique appliqués aux matrices ovoproduits et lait (1998-2004, puis 2012-…) ;
\- une thématique opérations de concentration-déconcentration incluant la concentration, le séchage, le stockage et l’étude du mélange /réhydratation, puis de la digestion de bases laitières (depuis 2003)
My research activity is focused on process engineering problems applied to milk and egg product matrices. It is mainly oriented on the study of transfers (material, heat), by integrating an increasing expertise in physicochemistry for the understanding of the phenomena. Since 1993, I have been involved in three themes, related to process optimization, safety and control of product properties:
\- a membrane separation topic aiming at studying and the optimizing the mass transfer in tangential nanofiltration (1993-2001);
\- a multidisciplinary theme concerning the study of thermal and non-thermal stabilization operations applied to egg products and dairy products (1998-2004, then 2012-...);
\- a concentration-deconcentration theme including concentration, drying, storage and the study of mixing/rehydration, then digestion of dairy bases (since 2003)
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Drying research : from physical and biological mechanisms to breakthrough innovation2ème édition de la journée d’échange sur la formulation des agents et substances de biocontrôle 2023, Consortium Biocontrôle / INRAE, Jun 2023, Maisons-Alfort, France, France
Communication dans un congrès
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A microscopic look at the fouling mechanisms in dairy protein mixes by rheometry and microfluidicsThe 14th International Congress on Engineering and Food (ICEF 2023), https://www.icef14.com/en/committees/6, Jun 2023, Nantes, France
Communication dans un congrès
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Microscopic investigation of fouling mechanisms in dairy protein mixes under shearXVIIIth Congress on Rheology ICR, https://www.erasmus.gr/microsites/1221/committees, Jul 2023, Athènes, Greece
Communication dans un congrès
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Mechanisms of drying-induced particle formation in solutions of dairy proteins: a multiscale approachProtein Interactions & Assembly - 3rd seminar, Jun 2022, online (France), France
Communication dans un congrès
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Skin layer stratification in drying droplets of dairy colloidsECIS-2021 European Colloids and Interface Science, Sep 2021, Athenes, Greece
Communication dans un congrès
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Skin Formation in Drying Droplets of Dairy Proteins12th NIZO Dairy Conference 2021 - Innovations in dairy ingredients, René Floris (Conference Chair), NIZO Food Research Fred van de Velde, NIZO Food Research John Giezen, NIZO Food Research Lizzy Birnie, Elsevier, Oct 2021, online, France
Communication dans un congrès
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Drying dynamics in complex mixes of dairy proteinsAERC 2021 - Annual European Rheology Conference, Apr 2021, visioconference, Norway
Communication dans un congrès
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Skin Formation in Drying Droplets of Dairy ProteinsDeuxième journée scientifique rennaise construction/déconstruction de l'aliment, Pôle alimentation AGROCAMPUS OUEST, Jul 2021, Rennes, France
Communication dans un congrès
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Drying-induced stratification in complex mixes of dairy proteinsSociety of Rheology Annual Meeting, Oct 2021, Bangor, United States
Communication dans un congrès
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Skin formation in drying droplets of dairy proteinsJournées scientifiques ED EGAAL, L’école doctorale : Écologie, Géosciences, Agronomie, ALimentation, Jun 2021, Rennes, France
Communication dans un congrès
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Crack patterns in binary mixes of dairy colloids: The impact of protein properties.Workshops – CECAM, Oct 2019, Lausanne, Switzerland
Communication dans un congrès
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Drying research From physical and biological mechanisms to breakthrough innovationSTLOpendays, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR UMR INRA / AgroCampus Rennes : Science et Technologie du Lait et de l'?uf (1253)., Mar 2019, Rennes, France
Communication dans un congrès
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Characterization of the droplet particle transition in dairy colloidal mixes: The impact of the molecular scale on particle morphologyJournées Plénières du GDR SLAMM (Solliciter LA Matière Molle), Nov 2019, Roscoff, France
Communication dans un congrès
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Mechanisms of drying-induced particle formation in solutions of dairy proteins:a multiscale approachWorkshops – CECAM, Oct 2019, Lausanne, Switzerland
Communication dans un congrès
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Crack patterns in binary mixes of dairy colloids: The impact of protein properties.Journées Plénières du GDR SLAMM (Solliciter LA Matière Molle), Nov 2019, Roscoff, France
Communication dans un congrès
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Mécanismes de formation de l’interface au cours du procédé de séchage : approche multiéchelles appliquée aux poudres laitièresjournée scientifique "science des aliments et valorisation des bio-produits", Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR UMR INRA / AgroCampus Rennes : Science et Technologie du Lait et de l'?uf (1253)., Apr 2019, Rennes, France
Communication dans un congrès
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Structure of biological colloids revealed by drying cracks formationPhysics of Drying Conference, Nov 2018, Marne la Vallée, France
Communication dans un congrès
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Mechanisms of drying-induced particle formation in mixtures of dairy proteins: a multiscale approachAnnual European Rheology Conference 2018 (AERC 2018), Apr 2018, Sorrente, Italy
Communication dans un congrès
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Similarity in the drying behavior between biological colloids and model colloidal dispersionsPremière réunion plénière du GDR SLAMM (Solliciter LA Matière Molle), Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR Laboratoire d'Ingénierie des Systèmes Biologiques et des Procédés (0792)., Nov 2018, Hyères, France
Communication dans un congrès
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Drying in the Dairy Industry from Etablished Technologies to Advanced InnovationsCRC Press Inc. CRC Press, 1, 296 p., 2021, Cecile Le Floch-Fouere, Pierre Schuck, Gaelle Tanguy, Luca Lanotte, Romain Jeantet; https://www.taylorfrancis.com/books/e/9781351119504, 978-0815359982. ⟨10.1201/9781351119504⟩
Ouvrages
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