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107 résultats
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A First Tentative for Simultaneous Detection of Fungicides in Model and Real Wines by Microwave Sensor Coupled to Molecularly Imprinted Sol-Gel Polymers

Jérôme Rossignol , Laurence Dujourdy , Didier Stuerga , Philippe Cayot , Régis Gougeon , et al.
Sensors, 2020, 20 (21), pp.6224. ⟨10.3390/s20216224⟩
Article dans une revue hal-03016429v1

L’interface bouchon/goulot : Un élément clé de la conservation du vin en bouteille

Julie Chanut , Aurélie Lagorce , Régis D. Gougeon , Jean-Pierre Bellat , Thomas Karbowiak
La revue des œnologues et des techniques vitivinicoles et œnologiques, 2023, 189, pp.46-50
Article dans une revue hal-04234993v1

La composition chimique du bois de chêne d'un fût et d'un vin élevé dans ce fût peut révéler une expression de la forêt d'origine des chênes

Arnaud de Boel , Marianna Lucio , Régis Gougeon , Norbert Hertkorn , Dominique Peyron , et al.
Revue Annuelle de la Recherche - Université de Bourgogne, 2008, 3, pp.140-144
Article dans une revue hal-00298423v1
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Un message du passé viticole de la Bourgogne : la bouteille découverte dans l’abbaye Saint-Vivant de Vergy (Côte-d’Or)

Jean-Pierre Garcia , Chloé Roullier-Gall , Silke S. Heinzmann , Philippe Schmitt-Kopplin , Régis D. Gougeon
Cahiers d'histoire de la vigne et du vin, 2018, 16, pp.85-92
Article dans une revue hal-01884392v1

The synthesis of discrete colloidal crystals of zeolite Beta and their application in the preparation of thin microporous films

Ange´lique Simon , Régis Gougeon , Jean-Louis Paillaud , Valentin Valtchev , Henri Kessler
Journal of Porous Materials, 2000, 8 (1), pp.13-22. ⟨10.1023/A:1026566116805⟩
Article dans une revue istex hal-02400660v1

Four hundred years of cork imaging: New advances in the characterization of the cork structure

Kevin Crouvisier-Urion , Julie Chanut , Aurélie Lagorce , Pascale Winckler , Zi Wang , et al.
Scientific Reports, 2019, 9 (1), pp.19682. ⟨10.1038/s41598-019-55193-9⟩
Article dans une revue hal-02430216v1

Gas transfer through wine closures: A critical review

Kevin Crouvisier-Urion , Jean-Pierre Bellat , Régis Gougeon , Thomas Karbowiak
Trends in Food Science and Technology, 2018, 78, pp.255 - 269. ⟨10.1016/j.tifs.2018.05.021⟩
Article dans une revue hal-01894689v1
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Surface properties of cork: Is cork a hydrophobic material?

Julie Chanut , Yiqian Wang , Irene Dal Cin , Eric Ferret , Régis Gougeon , et al.
Journal of Colloid and Interface Science, 2022, 608, pp.416-423. ⟨10.1016/j.jcis.2021.09.140⟩
Article dans une revue hal-03404379v1
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Metabolic diversity conveyed by the process leading to glutathione accumulation in inactivated dry yeast: A synthetic media study

Florian Bahut , Youzhong Liu , Remy Romanet , Christian Coelho , Nathalie Sieczkowski , et al.
Food Research International, 2019, 123, pp.762-770. ⟨10.1016/j.foodres.2019.06.008⟩
Article dans une revue hal-02173718v1

Asymmetrical flow field-flow fractionation of white wine chromophoric colloidal matter

Christian Coelho , Jérémie Parot , Michael Gonsior , Maria Nikolantonaki , Philippe Schmitt-Kopplin , et al.
Analytical and Bioanalytical Chemistry, 2017, 409 (10), pp.2757 - 2766. ⟨10.1007/s00216-017-0221-1⟩
Article dans une revue hal-01533268v1
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Assessment of a New Copper-Based Formulation to Control Esca Disease in Field and Study of Its Impact on the Vine Microbiome, Vine Physiology and Enological Parameters of juice

Vincenzo Mondello , Christelle Lemaitre Guillier , Patricia Trotel-Aziz , Regis Gougeon , Alberto Acedo , et al.
Journal of Fungi, 2022, Application of Omics Technologies for a Deeper Insight into the Study of Fungal Trunk Pathogens of Grapevine, 8 (2), pp.art. 151. ⟨10.3390/jof8020151⟩
Article dans une revue hal-03550339v1
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Molecular and Macromolecular Changes in Bottle-Aged White Wines Reflect Oxidative Evolution–Impact of Must Clarification and Bottle Closure

Christian Coelho , Perrine Julien , Maria Nikolantonaki , Laurence Noret , Mathilde Magne , et al.
Frontiers in Chemistry, 2018, 6, pp.95. ⟨10.3389/fchem.2018.00095⟩
Article dans une revue hal-01893703v1

Wine microbiome : A dynamic world of microbial interactions

Youzhong Liu , Sandrine Rousseaux , Raphaëlle Tourdot-Maréchal , Mohand Sadoudi , Régis Gougeon , et al.
Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2017, 57 (4), pp.856 - 873. ⟨10.1080/10408398.2014.983591⟩
Article dans une revue hal-01431375v1
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About the role of the bottleneck/cork interface on O2 transfer

Aurélie Lagorce-Tachon , Thomas Karbowiak , Jean-Marc Simon , Régis D. Gougeon , Jean-Pierre Bellat
Colloque international WAC 2017 : 4ème conférence sur les composés actifs du vin, Mar 2017, Beaune, France. 2017
Poster de conférence hal-04255489v1
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Complex carbonaceous matter in Tissint martian meteorites give insights into the diversity of organic geochemistry on Mars

Philippe Schmitt-Kopplin , Marco Matzka , Alexander Ruf , Bénédicte Ménez , Hasnaa Chennaoui Aoudjehane , et al.
Science Advances , 2023, 9 (2), pp.eadd6439. ⟨10.1126/sciadv.add6439⟩
Article dans une revue hal-03952260v1

1H NMR based sulfonation reaction kinetics of wine relevant thiols in comparison with known carbonyls

Sofia Tachtalidou , Apostolos Spyros , Nicolas Sok , Silke Heinzmann , Franck Denat , et al.
Food Chemistry, In press, pp.138944. ⟨10.1016/j.foodchem.2024.138944⟩
Article dans une revue hal-04536395v1

Oxidation markers of premature aging in Chardonnay wine: Combined use of GC-MS/MS, GC-O/Olfactoscan and sensory analysis for their characterization

Marie Simon , Amandine Vessot , Jérôme Mallard , Rémy Romanet , Noëlle Béno , et al.
2022, Proceedings of the 16. Weurman flavour research symposium, ⟨10.5281/zenodo.5913793⟩
Proceedings/Recueil des communications hal-03342748v1

L'uB au coeur de la viticulture durable

Elsa Fachinetti , Juliette Brey-Xambeu , Régis Gougeon , Florian Humbert , Benjamin Bois , et al.
[Rapport de recherche] Université de Bourgogne. 2016, http://recherche.u-bourgogne.fr/l-ub-au-coeur-de-la-viticulture-durable.html
Rapport hal-01607563v1

Water sorption isotherms of molecularly imprinted polymers. Relation between water binding and iprodione binding capacity

Manal Bitar , Gaëlle Roudaut , Jacqueline Maalouly , Stéphane Brandès , Régis D Gougeon , et al.
Reactive and Functional Polymers, 2017, 114, pp.1 - 7. ⟨10.1016/j.reactfunctpolym.2017.02.012⟩
Article dans une revue hal-01509912v1

Membres du comité d'organisation scientifique

Marielle Adrian , Florian Bauer , Crivellaro Celito , Régis D. Gougeon , Philippe Jeandet , et al.
5th edition of the International Conference Wine Active Compounds. WAC 2022, Jun 2022, dijon, France
Communication dans un congrès hal-03710928v1

About the Role of the Bottleneck / Cork Interface on Oxygen Transfer

Aurélie Lagorce-Tachon , Thomas Karbowiak , Christian Paulin , Jean-Marc Simon , Régis D. Gougeon , et al.
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2016, 64 (35), pp.6672 - 6675. ⟨10.1021/acs.jafc.6b02465⟩
Article dans une revue hal-01409219v1
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Quantification of manganous ions in wine by NMR relaxometry

Philippe Bodart , Adam Rachocki , Jadwiga Tritt-Goc , Bernhard Michalke , Philippe Schmitt-Kopplin , et al.
Talanta, 2020, 209, pp.120561. ⟨10.1016/j.talanta.2019.120561⟩
Article dans une revue hal-02499122v1

Solid state NMR investigation on the interactions between a synthetic montmorillonite and two homopolypeptides

Régis Gougeon , Marc Reinholdt , Luc Delmotte , Jocelyne Miehe-Brendle , P. Jeandet
Solid State Nuclear Magnetic Resonance, 2006, 29, pp.322-329
Article dans une revue hal-00187274v1

Natural oxygenation of Champagne wine during ageing on lees: A metabolomics picture of hormesis

Chloé Roullier-Gall , Michael Witting , Franco Moritz , Ryan B. Gil , Delphine Goffette , et al.
Food Chemistry, 2016, 203, pp.207 - 215. ⟨10.1016/j.foodchem.2016.02.043⟩
Article dans une revue hal-01500706v1

Diffusion of Oxygen through Cork Stopper: Is It a Knudsen or a Fickian Mechanism?

Aurélie Lagorce-Tachon , Thomas Karbowiak , Jean-Marc Simon , Régis Gougeon , Jean-Pierre Bellat
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2014, 62 (37), pp.9180-9185. ⟨10.1021/jf501918n⟩
Article dans une revue hal-02510672v1

In situ Pesticide Detection in Food Processing by Microwave Transduction Combined with Molecularly Imprinted Polymers

J. Rossignol , Elias Bou-Maroun , Philippe Cayot , D. Stuerga , C. Lafarge , et al.
Eurosensors 2016, Sep 2016, Budapest, Hungary. pp.550 - 552, ⟨10.1016/j.proeng.2016.11.522⟩
Communication dans un congrès hal-01507201v1

Impact of Oak Wood Barrel Tannin Potential and Toasting on White Wine Antioxidant Stability

Maria Nikolantonaki , Samar Daoud , Laurence Noret , Christian Coelho , Marie-Laure Badet-Murat , et al.
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2019, 67 (30), pp.8402-8410. ⟨10.1021/acs.jafc.9b00517⟩
Article dans une revue hal-02310469v1
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Influence of regionality and maturation time on the chemical fingerprint of whisky

Chloé Roullier-Gall , Julie Signoret , Christian Coelho , Daniel Hemmler , Mathieu Kajdan , et al.
Food Chemistry, 2020, 323, pp.126748. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.126748⟩
Article dans une revue hal-02893525v1
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Impact of Glutathione on Wines Oxidative Stability: A Combined Sensory and Metabolomic Study

Maria Nikolantonaki , Perrine Julien , Christian Coelho , Chloé Roullier-Gall , Jordi Ballester , et al.
Frontiers in Chemistry, 2018, 6, pp.182. ⟨10.3389/fchem.2018.00182⟩
Article dans une revue hal-01907573v1

Electrochemical triggering of the Chardonnay wine metabolome

Chloé Roullier-Gall , Basem Kanawati , Daniel Hemmler , Gregory Druschel , Régis Gougeon , et al.
Food Chemistry, 2019, 286, pp.64-70. ⟨10.1016/j.foodchem.2019.01.149⟩
Article dans une revue hal-02014495v1