Skip to Main content

Researcher identifiers

Social networks

Keywords

Co-authors

Journal names

Export Publications

Export the displayed publications:
Number of documents

274

Nicole Darmon


Directrice de Recherche INRAE, UMR MOISA.

Titulaire d’un doctorat en nutrition humaine et d’une HDR, je travaille au sein de l’UMR MOISA (MOntpellier Interdisciplinary research center on Sustainable Agri-food systems), un laboratoire de recherche interdisciplinaire pour des systèmes alimentaires durables. Ma discipline principale est la nutrition, avec un double background en sciences des aliments et en épidémiologie nutritionnelle. A travers mes recherches, je souhaite encourager la sécurisation nutritionnelle de populations vulnérables et l’accès de tous à une alimentation plus saine et plus durable. Je coordonne des recherches observationnelles mais aussi des modélisations et  des recherches interventionnelles.


Journal articles153 documents

  • Sophie Drogue, Marlène Perignon, Nicole Darmon, Marie-Josephe Amiot-Carlin. Does a better diet reduce dependence on imports? The case of Tunisia. Agricultural Economics, Wiley, 2020, 51, pp.567-575. ⟨10.1111/agec.12572⟩. ⟨hal-02549360⟩
  • Nicole Darmon, Pauline Martin, Pascale Scheromm, Florence Ghestem, Paul Marchand, et al.. Jardiner dans un quartier défavorisé, un déclic pour repenser son alimentation ?. Pratiques en Nutrition : santé et alimentation, Elsevier-Masson, 2020, 16 (61), pp.20-25. ⟨10.1016/j.pranut.2019.12.006⟩. ⟨hal-02524665⟩
  • Nicole Darmon, Catherine Gomy, Doudja Saidi-Kabeche. La crise du Covid-19 met en lumière la nécessaire remise en cause de l'aide alimentaire. The Conversation, The Conversation France, 2020, 29 juin 2020, 5 p. [en ligne]. ⟨hal-02884858⟩
  • Adam Drewnowski, Shilpi Gupta, Nicole Darmon. An overlap between “ultraprocessed” foods and the preexisting nutrient rich foods index?. Nutrition Today, Lippincott, Williams & Wilkins, 2020, 55 (2), pp.75-81. ⟨10.1097/NT.0000000000000400⟩. ⟨hal-02525661⟩
  • Marion Tharrey, Sophie Drogue, Lisa Privet, Marlène Perignon, Christophe Dubois, et al.. Industrially-processed versus home-prepared dishes: what economic benefit for the consumer?. Public Health Nutrition, Cambridge University Press (CUP), 2020, 23 (11), pp.1982-1990. ⟨10.1017/S1368980019005081⟩. ⟨hal-02733034⟩
  • Zoé Colombet, Benjamin Allès, Marlène Perignon, Edwige Landais, Yves Martin-Prével, et al.. Caribbean nutrition transition: what can we learn from dietary patterns in the French West Indies?. European Journal of Nutrition, Springer Verlag, 2020, online first, ⟨10.1007/s00394-020-02317-x⟩. ⟨hal-02892328⟩
  • Nicole Darmon. L'offre de menus végétariens s'étend dans les cantines mais se heurte toujours à des freins. Le Monde.fr, Le Monde, 2020. ⟨hal-02948767⟩
  • Nicole Darmon. Pour une sécurité sociale de l'alimentation. Actualités sociales hebdomadaires : ASH, Centre d'études, d'information et de documentation sociales et médico-sociales, 2020, pp.34-35. ⟨hal-02958898⟩
  • Florent Vieux, Lisa Privet, Louis Georges Soler, Xavier Irz, Marika Ferrari, et al.. More sustainable European diets based on self-selection do not require exclusion of entire categories of food. Journal of Cleaner Production, Elsevier, 2020, 248, pp.1-10. ⟨10.1016/j.jclepro.2019.119298⟩. ⟨hal-02628169⟩
  • S. Lockyer, J. Cade, Nicole Darmon, M. Flynn, S. Gatenby, et al.. Proceedings of a roundtable event ‘Is communicating the concept of nutrient density important?’. Nutrition Bulletin, Wiley, 2020, 45 (1), pp.74-97. ⟨10.1111/nbu.12421⟩. ⟨hal-02625417⟩
  • Romane Poinsot, Florent Vieux, Christophe Dubois, Marlène Perignon, Caroline Méjean, et al.. Nutritional quality of vegetarian and non-vegetarian dishes at school: are nutrient profiling systems sufficiently informative?. Nutrients, MDPI, 2020, 12 (8), pp.2256. ⟨10.3390/nu12082256⟩. ⟨hal-02918931⟩
  • Matthieu Maillot, Nicole Darmon. Modélisation de l’impact du respect des nouvelles recommandations alimentaires françaises sur les apports nutritionnels des adultes. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2020, 55 (1), pp.18-29. ⟨10.1016/j.cnd.2019.10.003⟩. ⟨hal-02903647⟩
  • Matthieu Maillot, Nicole Darmon. Testing the nutritional relevance of food- based dietary guidelines with mathematical optimisation of individual diets. Nutrition Bulletin, Wiley, 2020, 45 (2), pp.175-188. ⟨10.1111/nbu.12431⟩. ⟨hal-02860475⟩
  • Pascale Scheromm, Marion Tharrey, Nicole Darmon. L'accès à un jardin partagé peut-il modifier les pratiques alimentaires ?. Village Magazine, 2019, pp.50-50. ⟨hal-02392173⟩
  • Marion Tharrey, Marlène Perignon, Pascale Scheromm, Caroline Méjean, Nicole Darmon. Impact of community gardens on the sustainability of lifestyles: baseline data of the JArDinS study. European Journal of Public Health, Oxford University Press (OUP): Policy B - Oxford Open Option D, 2019, 29 (Supplement_4. Meeting abstract), ⟨10.1093/eurpub/ckz186.435⟩. ⟨hal-02962313⟩
  • France Caillavet, Nicole Darmon, Flavie Létoile, Veronique Nichèle. Quatre décennies d'achats alimentaires : évolutions des inégalités de qualité nutritionnelle en France, 1971-2010. Economie et Statistique / Economics and Statistics, INSEE, 2019, pp.69-89. ⟨10.24187/ecostat.2019.513.2003⟩. ⟨hal-02530632⟩
  • Marion Tharrey, Marlène Perignon, Dubois Christophe, Hind Gaigi, Nicole Darmon. Opticourses: promoting healthier food purchases at no additional cost in low-income households. European Journal of Public Health, Oxford University Press (OUP): Policy B - Oxford Open Option D, 2019, 29 (Supplement_4. Meeting abstract), ⟨10.1093/eurpub/ckz186.464⟩. ⟨hal-02962341⟩
  • Marion Tharrey, Marlène Perignon, Pascale Scheromm, Caroline Méjean, Nicole Darmon. Does participating in community gardens promote sustainable lifestyles in urban settings? Design and protocol of the JArDinS study. BMC Public Health, BioMed Central, 2019, pp.1-10. ⟨10.1186/s12889-019-6815-0⟩. ⟨hal-02154635⟩
  • Marlène Perignon, Tangui Barre, Rozenn Gazan, Florent Vieux, Valérie Micard, et al.. Prise en compte de la biodisponibilité des nutriments lors de l’identification de régimes alimentaires plus durables : la consommation de viande est-elle toujours à réduire ?. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, A paraître, 54 (6), pp.336-346. ⟨10.1016/j.cnd.2019.06.004⟩. ⟨hal-02623581⟩
  • Genevieve Gesan-Guiziou, Aude Alaphilippe, Mathieu Andro, Joel Aubin, Christian Bockstaller, et al.. Annotation data about multi criteria assessment methods used in the agri-food research: The French national institute for agricultural research (INRA) experience. Data in Brief, Elsevier, 2019, 25, pp.104204. ⟨10.1016/j.dib.2019.104204⟩. ⟨hal-02263853⟩
  • Eliseu Verly-Jr, Rosely Sichieri, Nicole Darmon, Matthieu Maillot, Flavia Mori Sarti. Planning dietary improvements without additional costs for low-income individuals in Brazil: linear programming optimization as a tool for public policy in nutrition and health. Nutrition Journal, BioMed Central, 2019, 18 (1), pp.1-12. ⟨10.1186/s12937-019-0466-y⟩. ⟨hal-02626127⟩
  • Marion Tharrey, Christophe Dubois, Christophe Maillot, Florent Vieux, Caroline Méjean, et al.. Development of the Healthy Purchase Index (HPI): a scoring system to assess the nutritional quality of household food purchases. Public Health Nutrition, Cambridge University Press (CUP), 2019, 22 (5), pp.765-775. ⟨10.1017/S1368980018003154⟩. ⟨hal-01943524⟩
  • Rozenn Gazan, Nicole Darmon, Florent Vieux, Mathieu Maillot. MS-Diet, a tailored nutrition counselling web-application based on mathematical diet optimization. European Journal of Public Health, Oxford University Press (OUP): Policy B - Oxford Open Option D, 2019, 29 (Supplement_4. Meeting abstract), ⟨10.1093/eurpub/ckz185.096⟩. ⟨hal-02962295⟩
  • Aurélie Bocquier, Dubois Christophe, Pierre Verger, Nicole Darmon. Improving participation of hard-to-reach older people in diet interventions: the INVITE strategy. European Journal of Public Health, Oxford University Press (OUP): Policy B - Oxford Open Option D, 2019, 29 (Supplement_4. Meeting abstract), pp.559-559. ⟨10.1093/eurpub/ckz186.474⟩. ⟨hal-02962203⟩
  • Marlène Perignon, C. Sinfort, J. El Ati, P. Traissac, Sophie Drogue, et al.. How to meet nutritional recommendations and reduce diet environmental impact in the Mediterranean region? An optimization study to identify more sustainable diets in Tunisia. Global Food Security, Elsevier, 2019, 23, pp.227-235. ⟨10.1016/j.gfs.2019.07.006⟩. ⟨hal-02609655⟩
  • Patricia Eustachio Colombo, Emma Patterson, Liselotte Schäfer Elinder, Anna Karin Lindroos, Ulf Sonesson, et al.. Optimizing school food supply: Integrating environmental, health, economic, and cultural dimensions of diet sustainability with linear programming. International Journal of Environmental Research and Public Health, MDPI, 2019, 16 (17), pp.3019. ⟨10.3390/ijerph16173019⟩. ⟨hal-02619380⟩
  • Jean-François Hocquette, Pascale Mollier, Nicole Darmon, Jean-Louis Peyraud. Faut-il réduire notre consommation de viande ?. La revue française de la recherche en viandes et produits carnés, AB CORP INTERNATIONAL, 2019, 35 (2-4), pp.1-7. ⟨hal-02624148⟩
  • Marlène Perignon, Tangui Barre, Rozenn Gazan, Marie Josephe Amiot-Carlin, Nicole Darmon. The bioavailability of iron, zinc, protein and vitamin A is highly variable in French individual diets: Impact on nutrient inadequacy assessment and relation with the animal-to-plant ratio of diets. Food Chemistry, Elsevier, 2018, 238, pp.73-80. ⟨10.1016/j.foodchem.2016.12.070⟩. ⟨hal-01607470⟩
  • Rozenn Gazan, Tangui Barre, Marlène Perignon, Mathieu Maillot, Nicole Darmon, et al.. A methodology to compile food metrics related to diet sustainability into a single food database: Application to the French case. Food Chemistry, Elsevier, 2018, pp.125-133. ⟨10.1016/j.foodchem.2016.11.083⟩. ⟨hal-01607926⟩
  • Pauline Martin, Jean-Noël Consalès, Pascale Scheromm, P. Marchand, Murielle Ghestem, et al.. Marseille : des jardins partagés dans les quartiers Nord. La santé en action, INPES, 2018, pp.22-23. ⟨hal-02628192⟩
  • Marion Tharrey, Oscar Godin, Christophe Dubois, Sophie Drogue, Marlène Perignon, et al.. La cuisine maison coûte-t-elle moins cher ?. Alimentation, Santé et Petit budget, 2018, pp.5-5. ⟨hal-02622436⟩
  • Matthieu Maillot, Juliette Sondey, Véronique Azaïs-Braesco, Nicole Darmon. The simplified nutrient profiling system (SENS) adequately ranks foods in relation to the overall nutritional quality of diets: a validation study. European Journal of Clinical Nutrition, Nature Publishing Group, 2018, 72 (4), pp.593-602. ⟨hal-02625398⟩
  • Nicole Darmon, Juliette Sondey, Véronique Azaïs-Braesco, Matthieu Maillot. The SENS algorithm—a new nutrient profiling system for food labelling in Europe. European Journal of Clinical Nutrition, Nature Publishing Group, 2018, pp.236-248. ⟨10.1038/s41430-017-0041-6⟩. ⟨hal-02625679⟩
  • Florent Vieux, Marlène Perignon, Rozenn Gazan, Nicole Darmon. Dietary changes needed to improve diet sustainability: are they similar across Europe?. European Journal of Clinical Nutrition, Nature Publishing Group, 2018, 72 (7), pp.951-960. ⟨10.1038/s41430-017-0080-z⟩. ⟨hal-02621243⟩
  • Christophe Dubois, Hind Gaigi, Marlène Perignon, Matthieu Maillot, Nicole Darmon. Co-construction et évaluation d’un programme de promotion de la santé pour conjuguer nutrition et budget au quotidien : les ateliers Opticourses. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2018, 53 (3), pp.161-170. ⟨10.1016/j.cnd.2018.03.006⟩. ⟨hal-02120772⟩
  • Rozenn Gazan, Chloé Brouzes, Florent Vieux, Matthieu Maillot, Anne Lluch, et al.. Mathematical Optimization to Explore Tomorrow's Sustainable Diets: A Narrative Review. Advances in Nutrition, Oxford University Press, 2018, 9 (5), pp.602 - 616. ⟨10.1093/advances/nmy049⟩. ⟨hal-01883420⟩
  • Eric Verger, Marlène Perignon, Jalila Ati, Nicole Darmon, Marie-Claude Dop, et al.. A “Fork-to-Farm” Multi-Scale Approach to Promote Sustainable Food Systems for Nutrition and Health: A Perspective for the Mediterranean Region. Frontiers in nutrition, Frontiers media, 2018, 5 (30), pp.30. ⟨10.3389/fnut.2018.00030⟩. ⟨hal-01848425⟩
  • Florent Vieux, Christophe Dubois, Christelle Duchene, Nicole Darmon. Nutritional Quality of School Meals in France: Impact of Guidelines and the Role of Protein Dishes. Nutrients, MDPI, 2018, 10 (2), pp.1-19. ⟨10.3390/nu10020205⟩. ⟨hal-02091400⟩
  • Quenia dos Santos, Rosely Sichieri, Nicole Darmon, Matthieu Maillot, Eliseu Verly-Junior. Food choices to meet nutrient recommendations for the adult Brazilian population based on the linear programming approach. Public Health Nutrition, Cambridge University Press (CUP), 2018, 22 (8), pp.1538-1545. ⟨10.1017/S1368980017003883⟩. ⟨hal-02629076⟩
  • Tangui Barre, Marlene Perignon, Rozenn Gazan, Florent Vieux, Valerie Micard, et al.. Integrating nutrient bioavailability and co-production links when identifying sustainable diets: How low should we reduce meat consumption?. PLoS ONE, Public Library of Science, 2018, 13 (2), pp.1-21. ⟨10.1371/journal.pone.0191767⟩. ⟨hal-01765837⟩
  • Florent Vieux, Christophe Dubois, Christelle Duchêne, Nicole Darmon. Implications nutritionnelles des directives françaises sur l’offre alimentaire en restauration scolaire et place des plats protidiques. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2018, 54 (1), pp.22-34. ⟨10.1016/j.cnd.2018.09.002⟩. ⟨hal-01886518⟩
  • Axel Gamburzew, Sandrine Raffin, Nicole Darmon. Marketing social et intervention nutritionnelle en magasin. La santé en action, INPES, 2018, pp.31-32. ⟨hal-02624489⟩
  • Marion Tharrey, Matthieu Maillot, Véronique Azaïs-Braesco, Nicole Darmon. From the SAIN,LIM system to the SENS algorithm: a review of a French approach of nutrient profiling. The Proceedings of the Nutrition Society, 2017, 76 (3), pp.1-10 (First view). ⟨10.1017/S0029665117000817⟩. ⟨hal-01539470⟩
  • Nicole Darmon, Florent Vieux, Gabriel Masset, Tangui Barre, Rozenn Gazan, et al.. Quelle compatibilité entre qualités nutritionnelle et environnementale de l’alimentation en France ? Apports du profilage nutritionnel des aliments, de l’épidémiologie nutritionnelle et de la modélisation de rations. Cholé Doc, 2017, pp.1-6. ⟨hal-01594648⟩
  • Pauline Martin, Jean-Noël Consalès, Pascale Scheromm, Paul Marchand, Florence Ghestem, et al.. Community gardening in poor neighborhoods in France: a way to re-think food practices?. Appetite, Elsevier, 2017, 116, pp.589-598. ⟨10.1016/j.appet.2017.05.023⟩. ⟨hal-01557219⟩
  • Nicole Darmon, Mathieu Maillot, Veronique Braesco. Adaptation du système SAIN, LIM pour ordonner les aliments en quatre classes sur la base de leurs caractéristiques nutritionnelles et des apports quotidiens de référence européens. Nutrition Clinique et Métabolisme, Elsevier Masson, 2017, 31 (1), pp.65. ⟨10.1016/j.nupar.2016.10.082⟩. ⟨hal-01603842⟩
  • Mathieu Maillot, Anne Lluch, Florent Vieux, Nicole Darmon. Peut-on généraliser à l’ensemble de la population les changements alimentaires identifiés pour chaque individu comme nécessaires à l’atteinte des recommandations nutritionnelles ?. Nutrition Clinique et Métabolisme, Elsevier Masson, 2017, 31 (1), pp.63. ⟨10.1016/j.nupar.2016.10.078⟩. ⟨hal-01606212⟩
  • Mathieu Maillot, Nicole Darmon. Le système SAIN, LIM AQR répartit les aliments en 4 classes ordonnées en fonction de leur aptitude à s’intégrer à une alimentation nutritionnellement adéquate – une analyse par optimisation de rations individuelles. Nutrition Clinique et Métabolisme, Elsevier Masson, 2017, 31 (1), pp.62. ⟨10.1016/j.nupar.2016.10.076⟩. ⟨hal-01606385⟩
  • Pauline Martin, P. Marchand, Jean-Noël Consalès, Pascale Scheromm, Noémie Burq, et al.. Cultiver des légumes dans un jardin associatif de quartier d’habitat social, un moyen pour les femmes de réinterroger leurs pratiques alimentaires ?. Nutrition Clinique et Métabolisme, Elsevier Masson, 2017, 31 (1), pp.75. ⟨hal-01606231⟩
  • Nicole Darmon, Marlène Perignon. Vers des choix alimentaires plus durables, la place des fruits et légumes. Equation Nutrition, 2017, pp.6-6. ⟨hal-02617917⟩
  • Axel Gamburzew, Nicolas Darcel, Rozenn Gazan, Christophe Dubois, Matthieu Maillot, et al.. Manger Top, une démarche de marketing social bénéfique en milieu défavorisé. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2017, 52 (4), pp.181 - 192. ⟨10.1016/j.cnd.2017.03.006⟩. ⟨hal-01777461⟩
  • Marion Tharrey, Edith Honvo Houeto, Christophe Dubois, Florent Vieux, Matthieu Maillot, et al.. Comparaison de la classification de recettes par trois systèmes de profilage nutritionnel : SAIN, LIM, SENS et 5-C. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2017, 52 (5), pp.269-277. ⟨10.1016/j.cnd.2017.04.005⟩. ⟨hal-01604575⟩
  • Marlène Perignon, Florent Vieux, Louis Georges Soler, G. Masset, Nicole Darmon. Improving diet sustainability through evolution of food choices: review of epidemiological studies on the environmental impact of diets. Nutrition Reviews, Oxford University Press (OUP), 2017, 75 (1), pp.2-17. ⟨10.1093/nutrit/nuw043⟩. ⟨hal-01594536⟩
  • Anne Lluch, Matthieu Maillot, Rozenn Gazan, Florent Vieux, Fabien Delaere, et al.. Individual diet modeling shows how to balance the diet of french adults with or without excessive free sugar Intakes. Nutrients, MDPI, 2017, 9 (2), pp.1-16. ⟨10.3390/nu9020162⟩. ⟨hal-01506643⟩
  • Christophe Dubois, Marion Tharrey, Nicole Darmon. Identifying foods with good nutritional quality and price for the Opticourses intervention research project. Public Health Nutrition, Cambridge University Press (CUP), 2017, 20 (17), pp.1-9. ⟨10.1017/S1368980017002282⟩. ⟨hal-01608051⟩
  • Marlène Perignon, Christophe Dubois, Rozenn Gazan, Matthieu Maillot, Laurent Muller, et al.. Co-construction and Evaluation of a Prevention Program for Improving the Nutritional Quality of Food Purchases at No Additional Cost in a Socioeconomically Disadvantaged Population. Current Developments in Nutrition, American Society for Nutrition, 2017, 1 (10), pp.1-10. ⟨10.3945/cdn.117.001107⟩. ⟨hal-01868342⟩
  • Mathieu Maillot, Lisa Privet, Sarah Vaudaine, Anne Lluch, Nicole Darmon. Enfants et adultes forts consommateurs de sucres libres en France : quels changements alimentaires pour respecter les recommandations nutritionnelles ?. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2017, 52 (Supplément 1), pp.S66-S79. ⟨10.1016/S0007-9960(17)30200-6⟩. ⟨hal-02626034⟩
  • Rozenn Gazan, Florent Vieux, Nicole Darmon, Matthieu Maillot. Structural validation of a French Food Frequency Questionnaire of 94 items. Frontiers in nutrition, Frontiers media, 2017, 4, pp.1-14. ⟨10.3389/fnut.2017.00062⟩. ⟨hal-02625470⟩
  • Matthieu Maillot, Florent Vieux, Fabien Delaere, Anne Lluch, Nicole Darmon. Dietary changes needed to reach nutritional adequacy without increasing diet cost according to income: An analysis among French adults. PLoS ONE, Public Library of Science, 2017, 12 (3), pp.e0174679. ⟨10.1371/journal.pone.0174679⟩. ⟨hal-01506663⟩
  • Tangui Barre, Florent Vieux, Marlène Perignon, Jean-Pierre Cravedi, Marie Josephe Amiot-Carlin, et al.. Reaching Nutritional Adequacy Does Not Necessarily Increase Exposure to Food Contaminants: Evidence from a Whole-Diet Modeling Approach. Journal of Nutrition, American Society for Nutrition, 2016, 146 (10), pp.2149-2157. ⟨10.3945/jn.116.234294⟩. ⟨hal-01506515⟩
  • Axel Gamburzew, Nicolas Darcel, Rozenn Gazan, Christophe Dubois, Matthieu Maillot, et al.. In-store marketing of inexpensive foods with good nutritional quality in disadvantaged neighborhoods: increased awareness, understanding, and purchasing. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, BioMed Central, 2016, 13, pp.104. ⟨10.1186/s12966-016-0427-1⟩. ⟨hal-01568617⟩
  • Alexandr Parlesak, Inge Tetens, Jorgen Dejgard Jensen, Sinne Smed, Mojca Gabrijelcic Blenkus, et al.. Use of linear programming to develop cost-minimized nutritionally adequate health promoting food baskets. PLoS ONE, Public Library of Science, 2016, 11 (10), pp.1-19. ⟨10.1371/journal.pone.0163411⟩. ⟨hal-01602819⟩
  • Florent Vieux, Chloe M. C. Brouzes, Matthieu Maillot, Andre Briend, Regis Hankard, et al.. Role of young child formulae and supplements to ensure nutritional adequacy in UK young children. Nutrients, MDPI, 2016, 8 (9), pp.1-17. ⟨10.3390/nu8090539⟩. ⟨hal-01602222⟩
  • Marlène Perignon, Gabriel Masset, Gaël Ferrari, Tangui Barre, Florent Vieux, et al.. How low can dietary greenhouse gas emissions be reduced without impairing nutritional adequacy, affordability and acceptability of the diet? A modelling study to guide sustainable food choices. Public Health Nutrition, Cambridge University Press (CUP), 2016, 19 (14), pp.2662-2674. ⟨10.1017/S1368980016000653⟩. ⟨hal-02634507⟩
  • Ana Catalinea Marquez, Hind Gaigi, Hélène Charreire, Carole Barthélemy, Nicole Darmon. Les stratégies d’approvisionnement d’habitants de quartiers pauvres et excentrés. La santé en action, INPES, 2016, 435 (Mars), pp.60-61. ⟨hal-01594791⟩
  • Gwenola Bertoluci, Gabriel Masset, Catherine Gomy, Julien Mottet, Nicole Darmon. How to build a standardized country-specific environmental food database for nutritional epidemiology studies. PLoS ONE, Public Library of Science, 2016, 11 (4), pp.e0150617. ⟨10.1371/journal.pone.0150617⟩. ⟨hal-01594465⟩
  • Nicole Darmon, Christophe Dubois, Malu Séverine Gaubert. Identification des aliments de bon rapport qualité nutritionnelle/prix pour le projet de recherche interventionnelle OPTICOURSES. L'Information diététique , Colombes : Editions de médecine pratique, 2015, 2, pp.21-33. ⟨hal-01602120⟩
  • Aurelie Bocquier, Florent Vieux, Sandrine Lioret, Carine Dubuisson, France Caillavet, et al.. Socio-economic characteristics, living conditions and diet quality are associated with food insecurity in France. Public Health Nutrition, Cambridge University Press (CUP), 2015, 18 (16, November 2015), pp.2952-2961. ⟨10.1017/S1368980014002912⟩. ⟨hal-02634515⟩
  • Lucile Marty, Christophe Dubois, Malu S Gaubard, Audrey Maidon, Audrey Lesturgeon, et al.. Higher nutritional quality at no additional cost among low-income households: insights from food purchases of “positive deviants”. American Journal of Clinical Nutrition, American Society for Nutrition, 2015, 102 (1), pp.190 - 198. ⟨10.3945/ajcn.114.104380⟩. ⟨hal-01785454⟩
  • Nicole Darmon. L’étiquetage nutritionnel : entre réglementations et controverses. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2015, 50 (3), pp.131-141. ⟨10.1016/j.cnd.2015.04.004⟩. ⟨hal-01602057⟩
  • Hind Gaigi, Sandrine Raffin, Mathieu Maillot, Llucia Adrover, Bernard Ruffieux, et al.. Expérimentation d’un fléchage nutritionnel dans deux supermarchés à Marseille « Le choix Vita+ ». Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2015, 50 (1), pp.16-24. ⟨10.1016/j.cnd.2014.12.005⟩. ⟨hal-01604192⟩
  • Nicole Darmon, Adam Drewnowski. Contribution of food prices and diet cost to socioeconomic disparities in diet quality and health: a systematic review and analysis. Nutrition Reviews, Oxford University Press (OUP), 2015, 73 (10), pp.643-660. ⟨10.1093/nutrit/nuv027⟩. ⟨hal-01774670⟩
  • Gabriel Masset, Florent Vieux, Nicole Darmon. Which functional unit to identify sustainable foods?. Public Health Nutrition, Cambridge University Press (CUP), 2015, 18 (13), pp.2488-2497. ⟨10.1017/S1368980015000579⟩. ⟨hal-02634133⟩
  • Axel Gamburzew, Sandrine Raffin, Nicolas Darcel, Daniel Tomé, Mathieu Maillot, et al.. In-store intervention to promote healthy and inexpensive foods for French low-income populations. Annals of Nutrition and Metabolism, Karger, 2015, 67, pp.528--529. ⟨hal-01568623⟩
  • Judith L. Buttriss, André Briend, Nicole Darmon, Elaine L. Ferguson, Mathieu Maillot, et al.. Diet modelling: How it can inform the development of dietary recommendations and public health policy. Nutrition Bulletin, Wiley, 2014, 39 (1), pp.115-125. ⟨10.1111/nbu.12076⟩. ⟨hal-01601485⟩
  • Gabriel Masset, Louis Georges Soler, Florent Vieux, Nicole Darmon. Identifying Sustainable Foods: The Relationship between Environmental Impact, Nutritional Quality, and Prices of Foods Representative of the French Diet. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, Elsevier, 2014, 114 (6), pp.862 - 869. ⟨10.1016/j.jand.2014.02.002⟩. ⟨hal-02631396⟩
  • Gabriel Masset, Florent Vieux, Eric Olivier Verger, Louis Georges Soler, Djilali Touazi, et al.. Reducing energy intake and energy density for a sustainable diet: a study based on self-selected diets in French adults. American Journal of Clinical Nutrition, American Society for Nutrition, 2014, 99 (6), pp.1460-1469. ⟨10.3945/ajcn.113.077958⟩. ⟨hal-02641073⟩
  • Nicole Darmon, Anne Lacroix, Laurent Muller, Bernard Ruffieux. Food price policies improve diet quality while increasing socioeconomic inequalities in nutrition. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, BioMed Central, 2014, 11 (1), pp.article n° 66. ⟨10.1186/1479-5868-11-66⟩. ⟨hal-01845621⟩
  • Florent Vieux, Christophe Dubois, Laetitia Allegre, Lionel Mandon, Laurent Ciantar, et al.. Dietary Standards for School Catering in France: Serving Moderate Quantities to Improve Dietary Quality Without Increasing the Food-related Cost of Meals. Journal of Nutrition Education and Behavior, Elsevier, 2013, 45 (6), pp.533 - 539. ⟨10.1016/j.jneb.2013.02.004⟩. ⟨hal-02644064⟩
  • Edouard Clerfeuille, Mathieu Maillot, Eric Verger, Anne Lluch, Nicole Darmon, et al.. Dairy Products: How They Fit in Nutritionally Adequate Diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, Elsevier, 2013, 113 (7), pp.950 - 956. ⟨10.1016/j.jand.2013.04.002⟩. ⟨hal-01001021⟩
  • Florent Vieux, Louis Georges Soler, Djilali Touazi, Nicole Darmon. High nutritional quality is not associated with low greenhouse gas emissions in self-selected diets of French adults. American Journal of Clinical Nutrition, American Society for Nutrition, 2013, 97 (3), pp.569-583. ⟨10.3945/ajcn.112.035105⟩. ⟨hal-02646862⟩
  • E. Clerfeuille, Florent Vieux, A. Lluch, Nicole Darmon, N. Rolf-Pedersen. Assessing the construct validity of five nutrient profiling systems using diet modeling with linear programming. European Journal of Clinical Nutrition, Nature Publishing Group, 2013, 67 (9), pp.1003-1005. ⟨10.1038/ejcn.2013.95⟩. ⟨hal-02646887⟩
  • Nicole Darmon, Gabrielle Carlin. Alimentation et inégalités sociales de santé en France. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2013, 48 (5), pp.233-239. ⟨10.1016/j.cnd.2013.06.001⟩. ⟨hal-01601412⟩
  • Nicole Darmon. Food cost and nutritional quality: In reaction to the paper by Katz and colleagues. Public Health Nutrition, Cambridge University Press (CUP), 2013, 16 (3), pp.568-569. ⟨10.1017/S1368980012005022⟩. ⟨hal-02645408⟩
  • J Pomerleau, C Knai, C Foster, H Rutter, Nicole Darmon, et al.. Measuring the food and built environments in urban centres: reliability and validity of the EURO-PREVOB Community Questionnaire. Public Health, 2013, 127 (3), pp.259-267. ⟨10.1016/j.puhe.2012.12.025⟩. ⟨hal-01569505⟩
  • Cecile Knai, Tim Lobstein, Nicole Darmon, Harry Rutter, Martin Mckee. Socioeconomic Patterning of Childhood Overweight Status in Europe. International Journal of Environmental Research and Public Health, MDPI, 2012, 9 (4), pp.1472 - 1489. ⟨10.3390/ijerph9041472⟩. ⟨hal-02644416⟩
  • Florent Vieux, Nicole Darmon, Djilali Touazi, Louis Georges Soler. Greenhouse gas emissions of self-selected individual diets in France: Changing the Q23 diet structure or consuming less?. Ecological Economics, Elsevier, 2012, 75, pp.91-101. ⟨10.1016/j.ecolecon.2012.01.003⟩. ⟨hal-02649979⟩
  • Mathieu Maillot, Adam Drewnowski, Florent Vieux, Nicole Darmon. Quantifying the contribution of foods with unfavourable nutrient profiles to nutritionally adequate diets. British Journal of Nutrition, Cambridge University Press (CUP), 2011, 105 (8), pp.1133-1137. ⟨10.1017/S0007114510004800⟩. ⟨hal-02647531⟩
  • Valérie Guagliardo, Caroline Lions, Nicole Darmon, Pierre Verger. Eating at the university canteen. Associations with socioeconomic status and healthier self-reported eating habits in France. Appetite, Elsevier, 2011, 56 (1), pp.90 - 95. ⟨10.1016/j.appet.2010.11.142⟩. ⟨hal-02650297⟩
  • Florent Vieux, Louis Georges Soler, Marketa Supkova, Marie Russel, Barbara Redlingshofer, et al.. Is there a relation between the nutritional adequacy of diets and their greenhouse gas emissions?. Annals of Nutrition and Metabolism, Karger, 2011, 58 (Suppl. 3), pp.150. ⟨hal-02643478⟩
  • Mathieu Maillot, Carine Issa, Florent Vieux, Denis Lairon, Nicole Darmon. The shortest way to reach nutritional goals is to adopt Mediterranean food choices: evidence from computer-generated personalized diets. American Journal of Clinical Nutrition, American Society for Nutrition, 2011, 94 (4), pp.1127-1137. ⟨10.3945/⟩. ⟨hal-02645687⟩
  • Audrey Lesturgeon, Florent Vieux, S. George, Caroline Rouveyrol, Marie Josèphe Amiot, et al.. Taking into account the nutritional specificities of food categories in an across-the-board nutrient profile system. Annals of Nutrition and Metabolism, Karger, 2011, 58 (Suppl. 3), pp.107. ⟨hal-02643652⟩
  • Nicole Darmon, L. Allègre, Florent Vieux, L. Mandon, L. Ciantar. Dietary guidelines for school catering: do they affect the cost of primary school meals?. Annals of Nutrition and Metabolism, Karger, 2011, 58 (Suppl. 3), pp.26. ⟨hal-02643656⟩
  • Florent Vieux, Mathieu Maillot, Louis Georges Soler, Marie Josèphe Amiot, Nicole Darmon. Quantifying the impact of fulfilling fruit and vegetables recommendations on diet cost and nutritional quality. Annals of Nutrition and Metabolism, Karger, 2011, 58 (Suppl. 3), pp.328-329. ⟨hal-02643648⟩
  • Florent Vieux, Nicole Darmon, Djilali Touazi, Louis Georges Soler. Food consumption and greenhouse gas emissions: changing food consumption patterns or consuming less?. Annals of Nutrition and Metabolism, Karger, 2011, 58 (Suppl. 3), pp.143. ⟨hal-02643291⟩
  • Nicole Darmon, Florent Vieux, Aurelie Bocquier, France Caillavet. Food et nutrient intakes of food insecure people in France. Annals of Nutrition and Metabolism, Karger, 2011, 58 (Supplement 3), pp.177-177. ⟨hal-02648131⟩
  • Katia Castetbon, Caroline Mejean, V. Deschamps, C. Bellin-Lestienne, A. Oleko, et al.. Dietary behaviour and nutritional status in underprivileged people using food aid (ABENA study, 2004-2005). Journal of Human Nutrition and Dietetics, Wiley, 2011, 24 (6), pp.560-571. ⟨10.1111/j.1365-277X.2011.01158.x⟩. ⟨hal-02646262⟩
  • Carine Issa, Nicole Darmon, Pascale Salameh, Mathieu Maillot, Malek Batal, et al.. A mediterranean diet pattern with low consumption of liquid sweets and refined cereals is negatively associated with adiposity in adults from rural Lebanon. International Journal of Obesity, Nature Publishing Group, 2011, 35 (2), pp.251-258. ⟨10.1038/ijo.2010.130⟩. ⟨hal-02649384⟩
  • Mathieu Maillot, Carine Issa, Florent Vieux, Denis Lairon, Nicole Darmon. The shortest way to reach nutritional goals is to adopt Mediterraneanfood choices: evidence from computer-generated personalized diets. American Journal of Clinical Nutrition, American Society for Nutrition, 2011, 94 (4), pp.1127 - 1137. ⟨10.3945/ajcn.111.016501⟩. ⟨hal-02644696⟩
  • Nicole Darmon, Aurelie Bocquier, Florent Vieux, France Caillavet. L'insécurité alimentaire pour raisons financières en France. La Lettre (Observatoire National de la Pauvreté et de l'Exclusion Sociale), 2010, pp.1-7. ⟨hal-02665678⟩
  • Caroline Méjean, Valérie Deschamps, Constance Bellin-Lestienne, Amivi Oleko, Nicole Darmon, et al.. Sociodemographic and economic determinants of overweight and obesity in female food-aid users in France (The ABENA study 2004–2005). Preventive Medicine, Elsevier, 2010, 51 (6), pp.517-518. ⟨10.1016/j.ypmed.2010.09.005⟩. ⟨hal-02920448⟩
  • Nicole Darmon. Manger équilibré malgré la précarité. Soins, Elsevier Masson, 2010, 55 (744), pp.10-12. ⟨hal-02660023⟩
  • Caroline Mejean, V. Deschamps, C. Bellin-Lestienne, A. Oleko, Nicole Darmon, et al.. Associations of socioeconomic factors with inadequate dietary intake in food aid users in France (the ABENA study 2004–2005). European Journal of Clinical Nutrition, Nature Publishing Group, 2010, 64 (4), pp.374-382. ⟨10.1038/ejcn.2009.153⟩. ⟨hal-02661618⟩
  • Brigitte Pavaut, Florent Vieux, Nicole Darmon. Le resto U: une aide pour respecter le PNNS. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2010, 46 (1), pp.21-29. ⟨10.1016/j.cnd.2010.10.003⟩. ⟨hal-02661411⟩
  • Nicole Darmon, Laetitia Allegre, Florent Vieux, Lionel Mandon, Laurent Ciantar. Suivi des recommandations du GEMRCN pour la restauration collective : quel impact sur le coût des repas dans les écoles primaires. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2010, 45 (2), pp.84-92. ⟨10.1016/j.cnd.2010.02.005⟩. ⟨hal-02664398⟩
  • Mathieu Maillot, Nicole Darmon, Adam Drewnowski. Are the lowest-cost healthful food plans culturally and socially acceptable ?. Public Health Nutrition, Cambridge University Press (CUP), 2010, 13 (8), pp.1178-1185. ⟨10.1017/S1368980009993028⟩. ⟨hal-02662329⟩
  • Mathieu Maillot, Florent Vieux, Elaine F. Ferguson, Jean-Luc Volatier, Marie Josèphe Amiot, et al.. To meet nutrient recommendations, most french adults need to expand their habitual food repertoire. Journal of Nutrition, American Society for Nutrition, 2009, 139 (9), pp.1721-1727. ⟨10.3945/jn.109.107318⟩. ⟨hal-02658552⟩
  • Gabriel Masset, Pablo Monsivais, Mathieu Maillot, Nicole Darmon, Adam Drewnowski. Diet optimization methods can help translate dietary guidelines into a cancer prevention food plan. Journal of Nutrition, American Society for Nutrition, 2009, 139 (8), pp.1541-1548. ⟨10.3945/jn.109.104398⟩. ⟨hal-02663582⟩
  • Carine Issa, Pascale Salameh, Malek Batal, Florent Vieux, Denis Lairon, et al.. The nutrient profile of traditional Lebanese composite dishes: comparison with composite dishes consumed in France. International Journal of Food Sciences and Nutrition, Taylor & Francis, 2009, 60 (1), pp.285-295. ⟨10.1080/09637480903107700⟩. ⟨hal-02667567⟩
  • Nicole Darmon, Florent Vieux, Mathieu Maillot, Jean-Luc Volatier, Ambroise Martin. Nutrient profiles discriminate foods according to their contribution to nutritionally adequate diets: a validation study using linear programming and the SAIN,LIM system. American Journal of Clinical Nutrition, American Society for Nutrition, 2009, 89 (4), pp.1227-1236. ⟨10.3945/ajcn.2008.26465⟩. ⟨hal-02663374⟩
  • Mathieu Maillot, Florent Vieux, Marie Josèphe Amiot, Nicole Darmon. Individual diet modeling translates nutrient recommendations into realistic and individual-specific food choices. American Journal of Clinical Nutrition, American Society for Nutrition, 2009, 91, pp.421-430. ⟨10.3945/ajcn.2009.28426⟩. ⟨hal-02659343⟩
  • Nicole Darmon. Quelle place pour l'éducation nutritionnelle. Santé de l'homme, 2009, pp.31. ⟨hal-02653154⟩
  • Nicole Darmon, Alain Douiller. Aider le public à identifier la qualité nutritionnelle des aliments. Santé de l'homme, 2009, pp.9-10. ⟨hal-02654581⟩
  • Nicole Darmon. Manger équilibré pour 3,5 euros par jour: un véritable défi. Santé de l'homme, 2009, pp.13-15. ⟨hal-02653145⟩
  • Adam Drewnowski, Mathieu Maillot, Nicole Darmon. Should nutrient profiles be based on 100 g, 100 kcal or serving size. European Journal of Clinical Nutrition, Nature Publishing Group, 2009, 63, pp.898-904. ⟨10.1038/ejcn.2008.53⟩. ⟨hal-02667905⟩
  • Adam Drewnowski, Mathieu Maillot, Nicole Darmon. Testing nutrient profile models in relation to energy density and energy cost. European Journal of Clinical Nutrition, Nature Publishing Group, 2009, 63, pp.674-683. ⟨10.1038/ejcn.2008.16⟩. ⟨hal-02658839⟩
  • Nicole Darmon. A fortified street food to prevent nutritional deficiencies in homeless men in France. Journal of the American College of Nutrition, Taylor & Francis (Routledge): STM, Behavioural Science and Public Health Titles, 2009, 28 (2), pp.196-202. ⟨hal-02654121⟩
  • Nicole Darmon. Nutrient profiling. The good, the bad, and the ultra-processed. Public Health Nutrition, Cambridge University Press (CUP), 2009, 12 (10), pp.1967-1968. ⟨10.1017/S1368980009991212⟩. ⟨hal-02655490⟩
  • Nicole Darmon, France Caillavet, Caroline Joly, Mathieu Maillot, Adam Drewnowski. Low-cost foods: how do they compare with their brand name equivalents ? A french study. Public Health Nutrition, Cambridge University Press (CUP), 2009, 12 (6), pp.808-815. ⟨10.1017/S1368980008003157⟩. ⟨hal-02661777⟩
  • Nicole Darmon. Le gradient social de l'obésité se creuse en France. Sait-on pourquoi. 40120, 2008, 15 (1), pp.46-52. ⟨hal-00489701⟩
  • Nicole Darmon. Le gradient social de l'obésité se creuse en France. Sait-on pourquoi. 40120, 2008, 15 (1), pp.46-52. ⟨hal-00490605⟩
  • Nicole Darmon. Le gradient social de l'obésité se creuse en France. Sait-on pourquoi. 40120, 2008, 15 (1), pp.46-52. ⟨hal-00490159⟩
  • Elaine L. Ferguson, André Briend, Nicole Darmon. Can optimal combinations of local foods achieve the nutrient density of the F100 catch-up diet for severe malnutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, Lippincott, Williams & Wilkins, 2008, 46 (4), pp.447-452. ⟨hal-02654464⟩
  • Mathieu Maillot, Elaine L. Ferguson, Adam Drewnowski, Nicole Darmon. Nutrient profiling can help identify foods of good nutritional quality for their price: a validation study with linear programming. Journal of Nutrition, American Society for Nutrition, 2008, 138 (6), pp.1107-1113. ⟨hal-02656424⟩
  • Nicole Darmon. Le gradient social de l’obésité se creuse en France. Sait-on pourquoi. Oléagineux, Corps Gras, Lipides, John Libbey Eurotext, 2008, 15 (1), pp.46-52. ⟨hal-02657566⟩
  • Nicole Darmon, Adam Drewnowski. Does social class predict diet quality. American Journal of Clinical Nutrition, American Society for Nutrition, 2008, 87 (5), pp.1107-1117. ⟨hal-02657457⟩
  • Nathalie Barrès, Nicole Darmon. La santé par l’alimentation. Est-ce un privilège réservé aux riches. Diabète et Obésité, 2008, 3 (24), pp.344-347. ⟨hal-02663493⟩
  • Nicole Darmon. Recommandations pour un colis d'aide alimentaire équilibré. L'Information diététique , Colombes : Editions de médecine pratique, 2008, pp.26-31. ⟨hal-02663892⟩
  • Elaine Ferguson, Nicole Darmon, Umi Fahmida. Formulate and evaluate population-specific complementary feeding recommendations using linear programming. Sight and Life Magazine, 2008, pp.13-18. ⟨hal-02656323⟩
  • Nicole Darmon, Elise Andrieu, Constance Bellin-Lestienne, Anne-Gwenhael Dauphin, Katia Castetbon. Enquête auprès des associations d'aide alimentaire (E3A): mode de fonctionnement des structures et valeur nutritionnelle des colis et repas distribués. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2008, 43 (5), pp.243-250. ⟨hal-02661393⟩
  • Nicole Darmon, Frédérique Moy. Un outil à découvrir en nutrition humaine : la programmation linéaire. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2008, 43 (6), pp.303-312. ⟨hal-02666666⟩
  • Véronique Nichèle, Elise Andrieu, Christine Boizot-Szantaï, France Caillavet, Nicole Darmon. L'évolution des achats alimentaires : 30 ans d'enquêtes auprès des ménages en France. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2008, 43 (3), pp.123-130. ⟨hal-02663979⟩
  • Zo J. Rambeloson, Nicole Darmon, Elaine L. Ferguson. Linear programming can help identify practical solutions to improve the nutritional quality of food aid. Public Health Nutrition, Cambridge University Press (CUP), 2008, 11 (4), pp.395-404. ⟨10.1017/S1368980007000511⟩. ⟨hal-02664167⟩
  • Mathieu Maillot, Nicole Darmon, Michel Darmon, Lionel Lafay, Adam Drewnowski. Nutrient-dense food groups have high energy costs: an econometric approach to nutrient profiling. Journal of Nutrition, American Society for Nutrition, 2007, 137 (7), pp.1815-1820. ⟨hal-02656454⟩
  • Mathieu Maillot, Nicole Darmon, Florent Vieux, Adam Drewnowski. Low energy density and high nutritional quality are each associated with higher diet costs in French adults. American Journal of Clinical Nutrition, American Society for Nutrition, 2007, 86 (3), pp.690-696. ⟨hal-02656426⟩
  • Nicole Darmon. Le droit à une alimentation équilibrée, une réalité pour tous. Equation Nutrition, 2007, 3 p. ⟨hal-02659535⟩
  • Nicole Darmon. Cost constraints on food choices. IFAVA Scientific Newsletter, 2007, pp.4. ⟨hal-02653299⟩
  • Nicole Darmon. 3 questions à Nicole Darmon. Priorités Santé, Comité Régional d'Education pour la Santé Provence-Alpes-Côte d'Azur, 2007, pp.3. ⟨hal-02657580⟩
  • Valérie Deschamps, Constance Bellin-Lestienne, Amivi Noukpoapé, Nicole Darmon, Serge Hercberg, et al.. Facteurs associés aux consommations alimentaires des bénéficiaires de l’aide alimentaire : étude ABENA. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2007, 42 (4), pp.191-198. ⟨10.1019/200704400⟩. ⟨hal-02654162⟩
  • Catherine Joly, Matthieu Maillot, France Caillavet, Nicole Darmon. Aliments premier prix : peut-on les comparer aux aliments de marque ?. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2007, 42 (1), pp.15-24. ⟨hal-02654210⟩
  • Adam Drewnowski, Pablo Monsivais, Mathieu Maillot, Nicole Darmon. Low-energy-density diets are associated with higher diet quality and higher diet costs in french adults. Journal of The American Dietetic Association, Elsevier, 2007, 107 (6), pp.1028-1032. ⟨hal-02660306⟩
  • Constance Bellin-Lestienne, Valérie Deschamps, Amivi Noukpoapé, Nicole Darmon, Serge Hercberg, et al.. Consommations alimentaires et place de l’aide alimentaire chez les personnes incluses dans l’étude Abena, 2004-2005. Bulletin Epidémiologique Hebdomadaire - BEH, Saint-Maurice (Val de Marne) : Institut de veille sanitaire, 2006, pp.79-81. ⟨hal-02659552⟩
  • Nicole Darmon, Elaine L. Ferguson, M.D. Briend. Impact of a cost constraint on nutritionally adequate food choices for french women: an analysis by linear programming. Journal of Nutrition Education and Behavior, Elsevier, 2006, 38 (2), pp.82-90. ⟨10.1016/j.jneb.2005.11.028⟩. ⟨hal-02658156⟩
  • Elaine L. Ferguson, Nicole Darmon, Umi Fahmida, Suci Fitriyanti, Timothy B. Harper, et al.. Design of optimal food-based complementary feeding recommendations and identification of key "Problem Nutrients" using goal programming. Journal of Nutrition, American Society for Nutrition, 2006, 136 (9), pp.2399-2404. ⟨hal-02653364⟩
  • Constance Bellin-Lestienne, Nicole Darmon. Évaluation de l’insécurité alimentaire dans le Comté de Sacramento. Cahiers d'Economie et de Sociologie Rurales, INRA Editions, 2006, 79, pp.37-51. ⟨hal-01201121⟩
  • Nicole Darmon, André Briend. Prévention des déficiences chez les personnes sans-abri : intérêt d’un aliment de rue enrichi. Cahiers d'Economie et de Sociologie Rurales, INRA Editions, 2006, 79, pp.53-66. ⟨hal-01201123⟩
  • Constance Bellin-Lestienne, Nicole Darmon. Evaluation de l’insécurité alimentaire dans le Comté de Sacramento. Cahiers d'économie et sociologie rurales, 2006, pp.38-51. ⟨hal-02663187⟩
  • Nicole Darmon, André Briend. Prévention des déficiences nutritionnelles chez les personnes sans-abri : intérêt d’un aliment de rue enrichi. Cahiers d'économie et sociologie rurales, 2006, pp.54-66. ⟨hal-02667372⟩
  • Mathieu Maillot, Nicole Darmon, Adam Drewnowski, Nathalie Arnault, Serge Hercberg. Le coût et la qualité nutritionnelle des groupes d'aliments: quelle hiérarchie. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2006, 41 (2), pp.87-96. ⟨hal-02661481⟩
  • Nicole Darmon, Zo Rambeloson, Gwenaëlle Dauphin, Constance Bellin, Michèle Deheeger, et al.. Un colis de référence pour une aide alimentaire équilibrée. Cahiers de Nutrition et de Diététique, Elsevier Masson, 2006, 41 (2), pp.118-124. ⟨hal-02655407⟩
  • Nicole Darmon, Michel Darmon, E. Ferguson. Identification of nutritionally adequate mixtures of vegetable oils by linear programming. Journal of Human Nutrition and Dietetics, Wiley, 2006, 19 (1), pp.59-69. ⟨10.1111/j.1365-277X.2006.00669.x⟩. ⟨hal-02657253⟩
  • France Caillavet, Nicole Darmon. Contraintes budgétaires et choix alimentaires : pauvreté des ménages, pauvreté de l'alimentation ?. INRA sciences sociales, INRA - Institut national de la recherche agronomique, 2005, pp.1-4. ⟨hal-02673063⟩
  • Nicole Darmon, Michel Darmon, Mathieu Maillot, Adam Drewnowski. A nutrient density standard for vegetables and fruits: nutrients per calorie and nutrients per unit cost. Journal of The American Dietetic Association, Elsevier, 2005, 105 (12), pp.1881-1887. ⟨10.1016/j.jada.2005.09.005⟩. ⟨hal-02682536⟩

Book sections14 documents

  • Nicole Darmon. Nutrition, santé et pauvreté. CIVAM. L'autodiagnostic Accessible : pour une alimentation durable accessible à tous, CIVAM, pp.86-89, 2020, 979-10-97399-07-8. ⟨hal-02524742⟩
  • Nicole Darmon. Vers une alimentation plus durable. Chriki, Sghaier; Ellies-Oury, Marie-Pierre; Hocquette, Jean-François. L'élevage pour l'agroécologie et une alimentation durable, Editions France Agricole, pp.237-262, 2020, 9782855577296. ⟨hal-02973620⟩
  • Nicole Darmon, France Caillavet. Food insecurity: determinants and impacts. Sustainable nutrition in a changing world, Springer International Publishing, 407 p., 2017, 978-3-319-55940-7. ⟨hal-01569523⟩
  • Nicole Darmon, Anne Lacroix, Laurent Muller, Bernard Ruffieux. Food Price Policies May Improve Diet but Increase Socioeconomic Inequalities in Nutrition. Hidden Hunger Malnutrition and the First 1,000 Days of Life, 115, Basel Karger, VIII + 244 p., 2016, World Review of Nutrition and Dietetics, 978-3-318-05685-3; 978-3-318-05684-6. ⟨10.1159/000442069⟩. ⟨hal-01574930⟩
  • Nicole Darmon. Une alimentation bonne pour la santé est-elle compatible avec une alimentation bonne pour l'environnement ?. L'alimentation à découvert, CNRS Editions, 2015. ⟨hal-01602145⟩
  • Nicole Darmon. Inégalités sociales de santé et nutrition. L’Alimentation à découvert, CNRS Editions, 2015. ⟨hal-01594708⟩
  • Nicole Darmon. Affichage nutritionnel sur les produits. Inégalités sociales de santé en lien avec l’alimentation et l’activité physique, Editions INSERM/INRA, 40 p., 2014. ⟨hal-01574908⟩
  • Nicole Darmon. Coût et qualité nutritionnelle de l’alimentation. Inégalités sociales de santé en lien avec l’alimentation et l’activité physique, Editions INSERM/INRA, 2014. ⟨hal-01603028⟩
  • Nicole Darmon, France Caillavet, Katia Castetbon. Insécurité alimentaire. Inégalités sociales de santé en lien avec l’alimentation et l’activité physique, Editions INSERM/INRA, 2014. ⟨hal-01595167⟩
  • Nicole Darmon, Louis Georges Soler. The carbon footprint of food and the nutritional quality of food choices in France. Food system sustainability. Insights from duALIne, Cambridge University Press, 288 p., 2013. ⟨hal-01574907⟩
  • Nicole Darmon, Louis Georges Soler, Armelle Champenois, Sarah Martin, Jerome Mousset, et al.. Impact carbone et qualité nutritionnelle des régimes alimentaires en France. Pour une alimentation durable. Réflexion stratégique DuALIne, Editions Quae, 2011, Matière à Débattre et Décider, 978-2-7592-1670-3. ⟨hal-02811088⟩
  • Nicole Darmon, Aurelie Bocquier, Nathalie Lydié. Nutrition, revenus et insécurité alimentaire. Baromètre Santé Nutrition 2008, INPES Editions, 2010. ⟨hal-02822948⟩
  • Elaine L. Ferguson, Nicole Darmon. Traditional foods vs. manufactured baby foods. Issues in complementary feeding, 60, Nestec, 2007, Nestle Nutrition Workshop Series. Pediatric Programme, 978-3-8055-8283-4. ⟨hal-02822789⟩
  • France Caillavet, Nicole Darmon, Anne Lhuissier, Faustine Régnier. L'alimentation des populations défavorisées en France. Synthèse des travaux dans les domaines économique, sociologique et nutritionnel. Les travaux de l'Observatoire national de la pauvreté et de l'exclusion sociale 2005-2006, Documentation française, 2006, 2-11-006113-8. ⟨hal-02813873⟩

Conference papers54 documents

  • Aurelie Bocquier, Christophe Dubois, Nicole Darmon, Valérie Arquier, Karin Delrieu, et al.. Recherche interventionnelle visant à améliorer l’ALImentation et l’Activité Physique du sujet AGE comprenant une procédure de recrutement actif de seniors socialement isolés et/ou économiquement vulnérables (projet ALAPAGE2). Colloque RISP « Recherche interventionnelle pour lutter contre les inégalités sociales et territoriales de santé », Jan 2019, Paris, France. ⟨hal-02787449⟩
  • A Bocquier, C. Dubois, P. Verger, Nicole Darmon. Improving participation of hard-to-reach older people in diet interventions: the INVITE strategy. 12th European Public Health Conference, Jan 2019, Marseille, France. pp.559. ⟨hal-02462807⟩
  • Marion Tharrey, Marlène Perignon, Pascale Scheromm, Caroline Méjean, Nicole Darmon. Impact of community gardens in promoting sustainable lifestyles in urban settings: design and baseline data of the JArDinS study. 13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives (FENS 2019), Oct 2019, Dublin, Ireland. ⟨hal-02377026⟩
  • Nicole Darmon. Étude ‘Impact Recos’: impact nutritionnel de la réglementation sur la restauration scolaire et place des plats protidiques. C’est quoi un ‘menu végétarien de qualité’ à la cantine ?. Séminaires Vegécantines : “C’est quoi un menu végétarien de qualité en restauration collective ?", Association Végétarienne de France (AVF). FRA., Apr 2019, Paris, France. ⟨hal-02791487⟩
  • Nicole Darmon. Healthy eating on a budget: from research to action. Psychofood. Workshop interdisciplinaire sur les déterminants psychologiques des comportements alimentaires, May 2019, Paris-Saclay, France. ⟨hal-02791485⟩
  • Marion Tharrey, Marlène Perignon, Caroline Méjean, Nicole Darmon. Les jardins collectifs, outils de promotion de modes de vie durables ? Protocole de l’étude JArDinS. Colloque RISP « Recherche interventionnelle pour lutter contre les inégalités sociales et territoriales de santé », Jan 2019, Paris, France. ⟨hal-02788050⟩
  • Sophie Drogue, Marlène Perignon, Nicole Darmon, Marie Josephe Amiot-Carlin. Optimised diet and imports dependence in Tunisia. Summer Symposium: Trading for Food - Agricultural Trade in The Context of Climate Change Adaptation and Mitigation: Synergies, Obstacles and Possible Solutions, International Agricultural Trade Research Consortium (IATRC). INT., Jun 2019, Séville, Spain. 30 p. ⟨hal-02787387⟩
  • Zoé Colombet, Benjamin Alles, Marlène Perignon, Edwige Landais, Yves Martin-Prével, et al.. What can dietary patterns tell us about the Caribbean nutrition transition?. 12th European Public Health Conference Building bridges for solidarity and public health, Nov 2019, Marseille, France. ⟨10.1093/eurpub/ckz186.605⟩. ⟨hal-02962245⟩
  • Marie Josephe Amiot-Carlin, Sophie Drogue, Nicole Darmon, Marlène Perignon, Carole Sinfort, et al.. How to orientate production and food supply in a sustainable nutritional perpective? Result from the medina project. 12. Journées de recherches en sciences sociales, Société Française d'Economie Rurale (SFER). FRA.; Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD). FRA.; Institut National de la Recherche Agronomique (INRA). FRA.; Ecole Nationale Vétérinaire Agroalimentaire et de l'Alimentation Nantes Atlantique (ONIRIS). FRA.; Université de Nantes (UN). FRA., Dec 2018, Nantes, France. ⟨hal-02738361⟩
  • Rozenn Gazan, Florent Vieux, Nicole Darmon, Mathieu Maillot. Application web de conseils alimentaires sur-mesure par optimisation des consommations alimentaires. 4èmes rencontres Nutrition-Alimentation-Métabolisme-Santé, Oct 2018, Rennes, France. ⟨hal-02785323⟩
  • Nicole Darmon. What is a sustainable diet? How do we measure the holistic concept of sustainability?. Danish Dairy Board's Conference, Nov 2018, Copenhague, Denmark. ⟨hal-02786762⟩
  • Anne Lluch, Matthieu Maillot, Lisa Privet, Sarah Vaudaine, Nicole Darmon. Characteristics of French children with excessive free sugar intakes. Which dietary changes are needed to meet nutritional recommendations?. 42. Anniversary Meeting of the British Feeding and Drinking Group (BFDG), Apr 2018, Ecully, France. ⟨hal-02787263⟩
  • Marion Tharrey, Marlène Perignon, Pascale Scheromm, Caroline Méjean, Nicole Darmon. Does participation in community gardens promote sustainable lifestyles in urban settings? Design and protocol of the JArDinS study. EGEA VIII. Nutrition et santé, de la science à la pratique, Agence Pour la Recherche et l'Information en Fruits et Légumes (APRIFEL). FRA., Nov 2018, Lyon, France. pp.1-1. ⟨hal-01948620⟩
  • Nicole Darmon. La durabilité des régimes alimentaires. Journée FRB 2018 : Biodiversité, transition alimentaire et santé, Sep 2018, Paris, France. ⟨hal-02785325⟩
  • Nicole Darmon. Modélisation du respect de l’ensemble des recommandations d’apports en nutriments pour les enfants en bas âge : contribution des laits de croissance et des compléments. 6. Congrès de la Société Marocaine d'Infectiologie Pédiatrique et de Vaccinologie (SOMIPEV), Apr 2018, Marrakech, Maroc. 17 p. ⟨hal-02786929⟩
  • Nicole Darmon. L’alimentation durable, introduction de la Journée scientifique annuelle du RFI (Recherche Formation Innovation en pays de la Loire). Journée scientifique RFI Food for Tomorrow/Cap Aliment, Jun 2018, Nantes, France. ⟨hal-02785333⟩
  • Nicole Darmon. How do they fit in nutritionally adequate and sustainable diets?. International Dairy Federation event (IDF). The role of dairy in sustainable diets, International Dairy Federation (IDF). BEL., Feb 2018, Séville, Spain. ⟨hal-02786930⟩
  • Nicole Darmon. Repas scolaires : impact nutritionnel de la réglementation et place des plats protidiques. Séminaire “La restauration collective, un levier pour la (re)territorialisation de l'alimentation ? Place et rôles de la restauration collective dans les projets alimentaires territoriaux (PAT)”, Union Nationale des Centres Permanents d’Initiatives pour l’Environnement - Artisans du changement environnemental (UNCPIE). FRA., Apr 2018, Paris, France. 51 p. ⟨hal-02786637⟩
  • Nicole Darmon, Caroline Rouveyrol. Formulation sous-contraintes : un outil accessible à tous pour l’optimisation nutritionnelle des produits. 12. Journées Aliments & Santé (JAS). Les nouvelles recettes pour développer l’offre alimentaire durable., Jun 2018, La Rochelle, France. ⟨hal-02785648⟩
  • Oscar Godin, Marion Tharrey, Christophe Dubois, Sophie Drogue, Marlène Perignon, et al.. Cuisiner soi-même présente-t-il un avantage économique avéré pour le consommateur ?. 12. Journées de recherches en sciences sociales, Société Française d'Economie Rurale (SFER). FRA.; Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD). FRA.; Institut National de la Recherche Agronomique (INRA). FRA.; Ecole Nationale Vétérinaire Agroalimentaire et de l'Alimentation Nantes Atlantique (ONIRIS). FRA.; Université de Nantes (UN). FRA., Dec 2018, Nantes, France. ⟨hal-02734713⟩
  • Nicole Darmon. Jardiner, cuisiner... quels bénéfices pour la nutrition ?. 17èmes ateliers de nutrition de l'institut Pasteur de Lille. "Prévention : comment parler de nutrition aujourd'hui ?", Dec 2018, Lille, France. ⟨hal-02785645⟩
  • France Caillavet, Nicole Darmon, Flavie Létoile, Veronique Nichèle. Socioeconomic disparities and nutritional quality of food purchases in France: 1971-2010. 12. Journées de Recherches en Sciences Sociales (JRSS 2018), Dec 2018, Nantes, France. ⟨hal-02789071⟩
  • Nicole Darmon. Comment prendre en compte l’impact environnemental dans l’équilibre alimentaire. Nouveaux éléments de réflexion. JFN 2018, Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France. ⟨hal-02785320⟩
  • Nicole Darmon. Une alimentation sûre et nutritionnellement adéquate, éthique et abordable, culturellement acceptable et de faible impact environnemental : c'est ça l'alimentation durable !. 21. Congrès de Nutrition et Santé, Nov 2018, Bruxelles, Belgique. ⟨hal-02786765⟩
  • Nicole Darmon. Est-il possible de concilier les différentes exigences de l'alimentation durable ? Apports de l'épidémiologie nutritionnelle et de l'optimisation de rations. Journée INRA-ANSES "Approches bénéfice-risque en alimentation humaine", Nov 2018, Paris, France. ⟨hal-02785327⟩
  • Nicole Darmon. Identifying more sustainable food choices in the population. Research Seminar – Institut Paul Bocuse, Oct 2018, Ecully, France. ⟨hal-02785328⟩
  • Nicole Darmon. Vers une alimentation plus durable : quelle place pour la viande ?. Place des produits animaux et végétaux dans l’alimentation : Approches interdisciplinaires pour mieux innover, Oct 2018, Paris, France. ⟨hal-02785330⟩
  • Quenia dos Santos, Rosely Sichieri, Nicole Darmon, Matthieu Maillot, Eliseu Verly-Junior. Linear programming approach to meet nutrient recommendations of adult Brazilian population. European Congress of Epidemiology, EUROEPI 2018, Jul 2018, Lyon, France. ⟨hal-02789765⟩
  • Marlène Perignon, Marion Tharrey, Pascale Scheromm, Caroline Méjean, Nicole Darmon. Does access to urban community gardens improve nutritional quality and sustainability of food practices without increasing social inequalities in health? Protocol for a quasi-experimental evaluation. Colloque international "Agricultures urbaines durables : vecteur pour la transition écologique", Centre d’Etude et de Recherche Travail Organisation Pouvoir (CERTOP). FRA.; Laboratoire Interdisciplinaire Solidarités, Sociétés, Territoires (LISST). FRA., Jun 2017, Toulouse, France. pp.1-1. ⟨hal-01542571⟩
  • Nicole Darmon. From sustainable diets to sustainable food systems: putting nutrition at the heart. European Workshop on Bioeconomy, Institut National de Recherche en Sciences et Technologies pour l'Environnement et l'Agriculture (IRSTEA). FRA.; Institut National de la Recherche Agronomique (INRA). FRA., Jun 2017, Paris, France. 29 p. ⟨hal-02733487⟩
  • Mathieu Maillot, Florent Vieux, Nicole Darmon. Dietary changes needed to reach nutritional adequacy and reduce greenhouse gas emissions by 30% without increasing contaminant exposure: an analysis based on individual diet modeling. 21. International Congress of Nutrition, International Union of Nutritional Sciences (IUNS). INT., Oct 2017, Buenos Aires, Argentina. 1433 p. ⟨hal-02736349⟩
  • Marlène Perignon, Jalila El Ati, Carole Sinfort, Sophie Drogue, Nicole Darmon, et al.. Quels changements de consommation pour une alimentation plus durable en Tunisie ?. JFN 2017, Journées Francophones de Nutrition, Dec 2017, Nantes, France. ⟨hal-02737052⟩
  • Mathiew Maillot, Florent Vieux, Rozenn Gazan, Nicole Darmon. Compatibility between dimensions of sustainable diets (nutritional adequacy, exposure to food contaminant and 30% reduction of greenhouse gas emission): an analysis based on individual diet modeling. 21. International Congress of Nutrition, International Union of Nutritional Sciences (IUNS). INT., Oct 2017, Buenos Aires, Argentina. 1433 p. ⟨hal-02736157⟩
  • Marlène Perignon, Jalila El Ati, Carole Sinfort, Sophie Drogue, Nicole Darmon, et al.. Which dietary changes to move towards nutritionally adequate diets without increasing their impact on biodiversity, water and land-use?. 3. International Conference on Global Food Security, Dec 2017, Le Cap, South Africa. 21 p. ⟨hal-02785370⟩
  • Florent Vieux, Marlène Perignon, Rozenn Gazan, Nicole Darmon. Dietary changes needed to improve diet sustainability: are they similar across Europe ?. IUNS 21st ICN International Congress of Nutrition, International Union of Nutritional Sciences (IUNS). INT., Oct 2017, Buenos Aires, Argentina, October 15–20, 2017, Argentina. pp.2. ⟨hal-02733920⟩
  • Marlène Perignon, Jalila El Ati, Carole Sinfort, Sophie Drogué, Nicole Darmon, et al.. Which dietary changes to move towards nutritionally adequate diets without increasing their impact on biodiversity, water and land-use? The case of Tunisia. IUNS 21. ICN International Congress of Nutrition, International Union of Nutritional Sciences (IUNS). INT., Oct 2017, Buenos Aires, Argentina. ⟨hal-02733918⟩
  • Marie Josephe Amiot-Carlin, Marlène Perignon, Nicole Darmon, Sophie Drogue, Carole Sinfort, et al.. Promoting sustainable food systems in Mediterranean countries: a framework to implement recommendations and actions. Development of voluntary guidelines for the sustainability of the Mediterranean diet in the Mediterranean region, Food and Agriculture Organization (FAO). ITA.; International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies (CIHEAM). INT., Mar 2017, Bari, Italy. 141 p. ⟨hal-01595254⟩
  • Marlène Perignon, Tangui Barre, Rozenn Gazan, Jalila El Ati, Pierre Traissac, et al.. Relationship between the animal-to-plant ratio and nutrient bioavailability factors in individual diets: the french and tunisian cases. 7. Africa Nutritional Epidemiology Conference, Dec 2016, Marrakesh, Morocco. ⟨hal-01603592⟩
  • Marie Josephe Amiot-Carlin, Nicole Darmon. Pratiques alimentaires durables. Sécurité nutritionnelle et alimentation durable : enjeux et approches. Journées francophones de nutrition (JFN 2016), Société Française de Nutrition (SFN). FRA., Nov 2016, Montpellier, France. 441 p. ⟨hal-01603691⟩
  • Marlène Perignon, Marie Josephe Amiot-Carlin, Nicole Darmon. Modeling and intervention studies to promote nutritional security and sustainable diets. Workshop on Evidence-based decision support for food security, Apr 2015, Conventry, United Kingdom. ⟨hal-01603488⟩
  • Tanguy Barre, Florent Vieux, Marlène Perignon, Jean-Pierre Cravedi, Marie Josephe Amiot-Carlin, et al.. Increasing fruits and vegetables intakes to reach nutritional adequacy does not necessarily increase the exposure to food contaminants: a modeling approach in the French women poulation. 7. Conférence Internationale EGEA, Jun 2015, Milan, Italy. ⟨hal-01605081⟩
  • Nicole Darmon, Anne Marie Lacroix, Laurent Muller, Bernard Ruffieux. Food price policies improve diet quality while increasing socio-economic inequalities in nutrition. 2nd International Congress Hidden Hunger, Mar 2015, Stuttgart, Germany. ⟨hal-01190186⟩
  • Nicole Darmon, Christophe Dubois, Hind Gaigi, Marlène Perignon, Laurent Muller, et al.. The ‘Opticourses’ intervention, or how to improve nutritional quality of food purchases despite financial barriers. 12th European Nutrition Conference (FENS), Oct 2015, Berlin, Germany. ⟨hal-01190185⟩
  • Rozenn Gazan, Tangui Barre, Marlène Perignon, Matthieu Maillot, Louis Georges Soler, et al.. Validation of an aggregated food dataset based on nutritional quality-prices relationships. 12. European Nutrition Conference (FENS), Fédération des Sociétés Européennes de Nutrition (FENS). FRA., Oct 2015, Berlin, Germany. pp.1. ⟨hal-02740879⟩
  • France Caillavet, Nicole Darmon, Flavie Letoile, Véronique Nichèle. Socioeconomic disparities and diet quality: What can the evolution of purchases of French households tell ?. 12th Europ12th European Nutrition Conference (FENS), Oct 2015, Berlin, Germany. pp.1. ⟨hal-02740881⟩
  • Marlène Perignon, Tangui Barre, Rozenn Gazan, Marie Josèphe Amiot Carlin, Nicole Darmon. Impact of bioavailability estimation on the assessment of inadequate nutrient intakes in French adults. 12th European Nutrition Conference (FENS), Oct 2015, Berlin, Germany. pp.1. ⟨hal-02742796⟩
  • Tangui Barre, Florent Vieux, Marlène Perignon, Jean-Pierre Cravedi, Marie Josèphe Amiot Carlin, et al.. Is it possible to reach nutritional adequacy without increasing the exposure to food contaminants?. 12th European Nutrition Conference (FENS), Oct 2015, Berlin, Germany. pp.1. ⟨hal-02739255⟩
  • Axel Gamburzew, S. Raffin, Nicolas Darcel, Daniel Tomé, C. Dubois, et al.. Manger Top: une intervention de marketing social avec marquage nutritionnel dans deux supermarchés à Marseille. 13. Journées Francophones de Nutrition (JFN 2015), Dec 2015, Marseille, France. ⟨hal-02743848⟩
  • France Caillavet, Nicole Darmon, Adelaide Fadhuile, Véronique Nichèle. Income and food purchases-related GHG emissions: the French case. 12th European Nutrition Conference (FENS), Oct 2015, Berlin, Germany. ⟨hal-02740880⟩
  • Veronique Nichèle, France Caillavet, Nicole Darmon, Adelaide Fadhuile-Crepy. Greenhouse gas emissions of households food purchases in France: does income matter?. 1er Congress of the French Association of Environmental and Resource Economists (FAERE) 2014, French Association of Environmental and Resource Economists (FAERE). FRA., Sep 2014, Montpellier, France. ⟨hal-02793750⟩
  • Gabriel Masset, Florent Vieux, Mathieu Maillot, Nicole Darmon. To what extent are dietary shifts a potential lever to reduce greenhouse gas emissions? A simulation study. 10. Congress of the ISSFAL, May 2012, Vancouver, Canada. ⟨hal-02745147⟩
  • Nicole Darmon, Mathieu Maillot. Relation entre qualité nutritionnelle et coût de l'alimentation. Politiques nutritionnelles, régulation des filières alimentaires et consommation, May 2009, Paris, France. 4 p. ⟨hal-02812431⟩
  • Nicole Darmon, Mathieu Maillot, Michel Darmon, Ambroise Martin. Le SAIN et le LIM. Un système de «profilage nutritionnel» pour orienter favorablement les choix des consommateurs. 3. Journées annuelles INPES de la prévention, Mar 2007, Paris, France. 24 p. ⟨hal-02823451⟩
  • France Caillavet, Nicole Darmon. Contraintes budgétaires et choix alimentaires : pauvreté des ménages, pauvreté de l'alimentation ?. Journée du département SAE2 : La consommation alimentaire : de l'emprise des goûts à l'appréhension des risques, 2005, Paris, France. ⟨hal-02827264⟩

Poster communications39 documents

  • Nicole Darmon. Opticourses ou comment influencer favorablement les approvisionnements alimentaires de personnes vivant dans des quartiers défavorisés. Journées Francophones de Nutrition (JFN 2019), Nov 2019, Rennes, France. 2019, Abstracts des Journées Francophones de Nutrition (JFN 2019). ⟨hal-02401246⟩
  • Marlène Perignon, Carole Sinfort, Jalila El Ati, Pierre Traissac, Sophie Drogue, et al.. How to achieve nutritional recommendations and reduce diet-related environmental impact in Tunisia? An optimization study to identify more sustainable diets. 13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives (FENS 2019), Oct 2019, Dublin, Ireland. 2019, Abstracts of the 13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives. ⟨hal-02377021⟩
  • Zoé Colombet, Benjamin Allès, Marlène Perignon, Edwige Landais, Yves Martin-Prével, et al.. What can dietary patterns tell us about the Caribbean nutrition transition?. 13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives (FENS 2019), Oct 2019, Dublin, Ireland. 2019, Abstracts of the 13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives. ⟨hal-02377025⟩
  • Zoé Colombet, Benjamin Allès, Marlène Perignon, Edwige Landais, Yves Martin Prevel, et al.. Que nous apprennent les profils alimentaires sur la transition nutritionnelle aux Antilles françaises ?. Journées Francophones de Nutrition (JFN 2019), Nov 2019, Rennes, France. 2019, Abstracts des Journées Francophones de Nutrition (JFN 2019). ⟨hal-02392212⟩
  • Zoé Colombet, Marlène Perignon, Benoit Salanave, Edwige Landais, Yves Martine-Prevel, et al.. Does diet quality explain socioeconomic difference in metabolic syndrome in French West Indies?. 35. Journées Scientifiques de l’Association Française d’Etude et de Recherche sur l’Obésité (AFERO), Jan 2019, Marseille, France. 2019. ⟨hal-02787969⟩
  • Zoé Colombet, Marlène Perignon, Edwige Landais, Yves Martin Prevel, Benjamin Allès, et al.. Prises alimentaires hors repas dans les Antilles françaises : caractérisation et déterminants. Journées Francophones de Nutrition (JFN 2019), Nov 2019, Rennes, France. 2019, Abstracts des Journées Francophones de Nutrition (JFN 2019). ⟨hal-02736293⟩
  • Marion Tharrey, Christophe Dubois, Christophe Maillot, Florent Vieux, Caroline Méjean, et al.. Développement d’un score pour évaluer la qualité nutritionnelle des achats alimentaires des foyers : le Healthy Purchase Index (HPI). Journée annuelle de l'obésité de l'adulte et de l'enfant, Apr 2019, Marseille, France. 2019. ⟨hal-02787373⟩
  • Marion Tharrey, Sophie Drogue, Marlène Perignon, Christophe Dubois, Nicole Darmon. Cuisiner soi-même présente-t-il un avantage économique avéré pour le consommateur ?. 35. Journées scientifiques annuelles de l'AFERO, Jan 2019, Marseille, France. 2019. ⟨hal-02786863⟩
  • Marion Tharrey, Christophe Dubois, Matthieu Maillot, Florent Vieux, Caroline Méjean, et al.. Développement d’un score pour évaluer la qualité nutritionnelle des achats alimentaires des foyers : le Healthy Purchase Index (HPI). 35. Journées scientifiques annuelles de l'AFERO, Jan 2019, Marseille, France. 2019. ⟨hal-02786816⟩
  • Nicole Darmon, Christophe Dubois, Hind Gaigi. Opticourses : un programme pour conjuguer nutrition et budget au quotidien. 35. Journées scientifiques annuelles de l'AFERO, Jan 2019, Marseille, France. 2019. ⟨hal-02788549⟩
  • Nicole Darmon, Aurelie Bocquier, Christophe Dubois, Agnès Vinet, Pierre Verger, et al.. ALAPAGE, une recherche interventionnelle visant à améliorer l’alimentation et l’activité physique du sujet âgé vivant à domicile. Journées Francophones de Nutrition (JFN 2019), Nov 2019, Rennes, France. 2019, Abstracts des Journées Francophones de Nutrition (JFN 2019). ⟨hal-02735261⟩
  • Romane Poinsot, Marine Oseredczuk, Lucile Royer, Florent Vieux, Nicole Darmon, et al.. Development of a protocol based on linear programming to assess the amount of free sugars in industrially-processed foods in France. EUROFIR Food Forum "Food data and tools: developments and application in food & nutrition”, Apr 2019, Bruxelles, Belgium. 2019. ⟨hal-02787098⟩
  • Marion Tharrey, Sophie Drogue, Marlène Perignon, Christophe Dubois, Nicole Darmon. Cuisiner soi-même présente-t-il un avantage économique avéré pour le consommateur ?. Journée annuelle de l'obésité de l'adulte et de l'enfant, Apr 2019, Marseille, France. 2019. ⟨hal-02791417⟩
  • Rozenn Gazan, Florent Vieux, Nicole Darmon, Matthieu Maillot. "Mon alimentation sur-mesure", a tailored nutrition counselling web application based on mathematical diet optimization. 35. Journées scientifiques annuelles de l'AFERO, Jan 2019, Marseille, France. 2019. ⟨hal-02791405⟩
  • Matthieu Maillot, Nicole Darmon. Modélisation de l’impact du respect des repères alimentaires du HCSP sur les apports nutritionnels des adultes français. JFN 2018, Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France. 2018, JFN 2018 - Livre des résumés. ⟨hal-01947493⟩
  • Marlène Perignon, Jalila El Ati, Sophie Drogue, Nicole Darmon, Marie Josephe Amiot-Carlin, et al.. An hybrid approach to compute land use and water deprivation impacts of national diets. SETAC Europe 28th Annual Meeting, May 2018, Rome, Italy. 2018. ⟨hal-02786429⟩
  • Nicole Darmon, Marlène Perignon, Florent Vieux. La qualité nutritionnelle: une dimension à ne pas négliger dans l’équation de la durabilité. Journée annuelle de l’obésité de l’adulte et de l’enfant, May 2018, Marseille, France. 2018. ⟨hal-02785666⟩
  • Nicole Darmon, Pauline Martin, Pascale Scheromm, Jean-Noël Consalès. Cultiver des légumes dans un jardin associatif de quartier d'habitat social, un moyen pour les femmes de réinterroger leurs pratiques alimentaires ?. Journée annuelle de l'obésité de l'adulte et de l'enfant, May 2018, Marseille, France. 2018. ⟨hal-02786243⟩
  • Rozenn Gazan, Florent Vieux, Nicole Darmon, Matthieu Maillot. "Mon alimentation sur-mesure", a tailored nutrition counselling web application based on mathematical diet optimization. EGEA VIII. Nutrition et santé, de la science à la pratique, Nov 2018, Lyon, France. 2018. ⟨hal-02785354⟩
  • Marion Tharrey, Marlène Perignon, Caroline Méjean, Nicole Darmon. Les jardins collectifs, outils de promotion de modes de vie durables ? Protocole de l’étude JArDinS. JFN 2018, Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France. 2018, JFN 2018 - Livre des résumés. ⟨hal-01947503⟩
  • Zoé Colombet, Marlène Perignon, Benoît Salanave, Edwige Landais, Yves Martin-Prével, et al.. Identification des caractéristiques individuelles associées à la sous-déclaration dans les Antilles françaises. JFN 2018, Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France. 2018, JFN 2018 - Livre des résumés. ⟨hal-01947492⟩
  • Oscar Godin, Marion Tharrey, Christophe Dubois, Sophie Drogue, Marlène Perignon, et al.. Cuisiner soi-même a-t-il un avantage économique avéré pour le consommateur ?. JFN 2017, Journées Francophones de Nutrition, Dec 2017, Nantes, France. 2017. ⟨hal-02733619⟩
  • France Caillavet, Nicole Darmon, Flavie Létoile, Veronique Nichèle. Socioeconomic disparities and nutritional quality of food purchases in France: 40 years of household purchases 1969-2010. IUNS 21st ICN International Congress of Nutrition, Oct 2017, Buenos Aires, Argentina. Karger, Annals of Nutrition and Metabolism, 71, 1433 p., 2017, Abstracts of the 21st International Congress of Nutrition. ⟨hal-02736809⟩
  • Marlène Perignon, Jalila El Ati, Carole Sinfort, Sophie Drogue, Nicole Darmon, et al.. Which dietary changes to move towards nutritionally adequate diets without increasing their impact on biodiversity, water and land-use? The case of Tunisia. IUNS 21. ICN International Congress of Nutrition, Oct 2017, Buenos Aires, Argentina. Karger, Annals of Nutrition and Metabolism, 71, 2017, IUNS. 21st International Congress of Nutrition. Buenos Aires, Argentina, October 15-20, 2017: Abstracts. ⟨hal-02737876⟩
  • Carole Sinfort, Marlène Perignon, Jalila El Ati, Sophie Drogue, Nicole Darmon, et al.. Environmental impacts of national diets: Comparison of land use and water deprivation impacts in France and Tunisia. 21. International Congress of Nutrition (ICN), Oct 2017, Buenos Aires, Argentina. 1 p., 2017. ⟨hal-02785684⟩
  • Marion Tharrey, Christophe Dubois, Christophe Maillot, Florent Vieux, Caroline Méjean, et al.. Développement d’un score pour évaluer la qualité nutritionnelle des achats alimentaires des foyers : le Healthy Purchase Index (HPI). JFN 2017, Journées Francophones de Nutrition, Dec 2017, Nantes, France. 2017. ⟨hal-02733620⟩
  • Carole Sinfort, Evandro Paolo da Silva, Sophie Drogue, Gaël Ferrari, Nicole Darmon, et al.. Water footprint of mediterranean dietary patterns: how influent is raw food origin? [Poster]. 25. Annual meeting: Environmental Protection in a Multi-Stressed World: Challenges for Science, Industry and Regulators, May 2015, Barcelone, Spain. 1 p., 2015. ⟨hal-02798789⟩
  • Carole Sinfort, Evandro Paolo da Silva, Sophie Drogue, Gaël Ferrari, Nicole Darmon, et al.. How to evaluate the impacts of freshwater consumption due to dietary patterns, considering the origin of food products ? The case of two Mediterranean countries [Poster]. 7. International Conference on Life Cycle Management, Aug 2015, Bordeaux, France. 1 p., 2015. ⟨hal-02793873⟩
  • Florent Vieux, Tangui Barre, Marie Josephe Amiot-Carlin, Jean-Pierre Cravedi, Nicole Darmon. Les recommandations nutritionnelles sont compatibles avec les normes toxicologiques : une adéquation validée par programmation linéaire. 12. Journées Francophones de Nutrition (JFN), Dec 2014, Bruxelles, Belgique. Elsevier, Nutrition Clinique et Métabolisme, 28 (supplément 1), 2014, Nutrition Clinique et Métabolisme. ⟨10.1016/S0985-0562(14)70608-9⟩. ⟨hal-01601487⟩
  • Veronique Nichèle, France Caillavet, Adelaide Fadhuile-Crepy, Nicole Darmon. Greenhouse gas emissions of households food purchases in France: does income matter?. 14th Congress of the European Association of Agricultural Economists (EAAE) 2014, Aug 2014, Ljubljana, Slovenia. 2014. ⟨hal-02794433⟩
  • Nicole Darmon, Florent Vieux, Muriel Champeaux, Jean-Pierre Cravedi, Marie Josephe Amiot-Carlin. A whole-diet approach to translate nutritional and food safety requirements into dietary guidelines. 11. Journées Francophones de Nutrition (JFN), Dec 2013, Bordeaux, France. 2013, 11e Journées Francophones de Nutrition (JFN 2013). ⟨hal-01607705⟩
  • G. Masset, Louis Georges Soler, Florent Vieux, Nicole Darmon. Identifying sustainable foods combining low environmental impact, high nutritional quality, and moderate price. 20. International Congress of Nutrition, Sep 2013, Granada, Spain. Karger, Annals of Nutrition and Metabolism, 63 (Suppl. 1), 1960 p., 2013. ⟨hal-02748271⟩
  • S. Georgé, Audrey Lesturgeon, Caroline Rouveyrol, Marie Josephe Amiot-Carlin, Nicole Darmon. De nouveaux outils pour optimiser les qualités nutritionnelles des produits alimentaires. 11. Journées Francophones de Nutrition, JFN 2013, Dec 2013, Bordeaux, France. Elsevier, Cahiers de Nutrition et de Diététique, 48 (supplément 1), 185 p., 2013, Cahiers de Nutrition et de Diététique. ⟨hal-01601698⟩
  • G. Ferrari, Tangui Barre, Mathieu Maillot, Patrick Borel, Marie Josephe Amiot-Carlin, et al.. Comment intégrer la biodisponibilité des nutriments dans la mise au point de rations nutritionnellement adéquates et adaptées aux habitudes de consommation ?. 11. Journées Francophones de Nutrition, JFN 2013, Dec 2013, Bordeaux, France. Cahiers de Nutrition et de Diététique, 48, 185 p., 2013, Cahiers de Nutrition et de Diététique. ⟨hal-01601853⟩
  • A. Lluch, E. Clerfeuille, L. Demaretz, A. Drewnowski, Nicole Darmon. Construct validity assessment of an adapted version of the SAIN, LIM nutrient profiling system. 20. International Congress of Nutrition, Sep 2013, Granada, Spain. Karger, Annals of Nutrition and Metabolism, 63 (Suppl. 1), 1960 p., 2013. ⟨hal-02747797⟩
  • N. L. P. S. Pradnya, G. Masset, C. El Hajj, Marie Josephe Amiot-Carlin, Nicole Darmon. Validation du profil nutritionnel des aliments SAIN,LIM : une analyse de l’étude ENNS. 11. Journées Francophones de Nutrition, JFN 2013, Dec 2013, Bordeaux, France. Nutrition Clinique et Métabolisme, 48, 185 p., 2013, Cahiers de Nutrition et de Diététique. ⟨10.1016/S0007-9960(13)70385-7⟩. ⟨hal-01601699⟩
  • Mathieu Maillot, Carine Issa, Florent Vieux, Denis Lairon, Nicole Darmon. The shortest way to reach nutritional goals is to adopt Mediterranean food choices. 11. European Nutrition Conference (FENS), Oct 2011, Madrid, Spain. Karger, Annals of Nutrition and Metabolism, 58 (Suppl. 3), 443 p., 2011. ⟨hal-02747776⟩
  • France Caillavet, Djilali Touazi, Nicole Darmon. Determinants of food insecurity and health deprivation among French adults: a tenuous link with poverty. 2. World Congress of Public Health Nutrition, Sep 2010, Porto, Portugal. 1 p., 2010. ⟨hal-02823467⟩
  • J. Lecointre, Nicole Darmon, Z. Rambeloson, M.J. Rozières, M.T. Béclin, et al.. Des outils pédagogiques pour une aide alimentaire créés pour les Banques Alimentaires. Journées de la prévention INPES, Mar 2007, Paris, France. 1 p., 2007. ⟨hal-02812800⟩

Books3 documents

  • Corinne Grenier, Gérard Coruble, Thémis Apostolidis, Alexandre Daguzan, Nicole Darmon, et al.. Intervenir pour réduire les inégalités sociales de santé : des espaces favorables pour expérimenter, pérenniser et diffuser l'intervention – Guide IVRISS d'accompagnement méthodologique. 2017. ⟨hal-01713713⟩
  • Caroline Rouveyrol, Audrey Lesturgeon, Stéphane Georgé, Marie Josephe Amiot-Carlin, Nicole Darmon. Optimiser et valoriser la qualité nutritionnelle de produits transformés : Guide méthodologique et application à des produits méditerranéens. ACTIA, 82 p., 2014. ⟨hal-01594257⟩
  • France Caillavet, Nicole Darmon, Anne Lhuissier, Faustine Régnier, . Onpes,observatoire National de la Pauvreté Et de l'Exclusion Sociale,paris (fra). L'alimentation des populations défavorisées en France. Synthèse des travaux dans les domaines économique, sociologique et nutritionnel. 36 p., 2004. ⟨hal-02831887⟩

Other publications4 documents

  • Nicole Darmon, Vincent Tardieu. Alimentation et pauvreté : constats et solutions. 2018. ⟨hal-02787175⟩
  • Chloé Brouzes, Florent Vieux, Mathieu Maillot, André Briend, Régis Hankard, et al.. Contribution des laits de croissance et des compléments à l’adéquation nutritionnelle de régimes alimentaires d’enfants en bas âge. 2017, pp.1-13. ⟨hal-02789261⟩
  • Stuart Thompson, Robin Gower, Nicole Darmon, Florent Vieux, Mathieu Maillot, et al.. Livewell for life: A balance of healthy and sustainable food choices for France, Spain, and Sweden. 2013, 109 p. ⟨hal-01601768⟩
  • Nicole Darmon, Florent Vieux, Louis Georges Soler, Djilali Touazi. Impact carbone et qualité nutritionnelle de l'alimentation en France. 2013, pp.185-197. ⟨hal-02809922⟩

Reports5 documents

  • Monique Axelos, Louis Georges Soler, A. Dallongeville, Alban Thomas, Grégori Akermann, et al.. Réflexion prospective pluridisciplinaire Nexus Santé : entre Agriculture -Alimentation - Environnement Rapport de synthèse. 63 p., INRAE. 2019. ⟨hal-02864749⟩
  • Florent Vieux, Nicole Darmon, Christophe Dubois. Qualité nutritionnelle des repas servis à l’école primaire. [Rapport de recherche] Inconnu. 2016, 131 p. ⟨hal-01823236⟩
  • Nicole Darmon, Hind Gaigi, Christophe Dubois. OPTICOURSES "Mettre en place et évaluer une démarche interventionnelle participative visant à influencer favorablement les approvisionnements alimentaires de personnes vivant dans des quartiers défavorisés au Nord de Marseille". Rapport final de la recherche interventionnelle. Etude commanditée par INCa (Institut National du Cancer). 2015, 177 p. ⟨hal-02964147⟩
  • France Caillavet, Katia Castetbon, Christine CÉsar, Basile Chaix, Hélène Charreire, et al.. Inégalités sociales de santé en lien avec l’alimentation et l’activité physique. [Rapport de recherche] Institut national de la santé et de la recherche médicale(INSERM). 2014, Paris : Inserm : Éditions EDP Sciences (ISSN : 1264-1782) / 747 p. ⟨inserm-02102913⟩
  • Constance Bellin, Gwenaëlle Dauphin, Katia Castetbon, Nicole Darmon. Enquête auprès des associations d'aide alimentaire. 2005. ⟨hal-02833658⟩

typdoc_CREPORT2 documents

  • Nicole Darmon, Louis Georges Soler, Armelle Champenois, Sarah Martin, Jerome Mousset, et al.. Impact carbone de l'alimentation et qualité nutritionnelle des choix alimentaires en France. 2011. ⟨hal-02808611⟩
  • Nicole Darmon, Aurelie Bocquier, Florent Vieux, France Caillavet. L'insécurité alimentaire pour raisons financières en France. 2010. ⟨hal-02824948⟩