- 30
- 7
- 6
- 3
- 1
- 1
Nicole Darmon
48
Documents
Identifiants chercheurs
- nicole-darmon
- 0000-0001-6625-4466
- IdRef : 126908583
Présentation
### **Directrice** de Recherche INRAE
### Thématique : Modélisations, Observations et Interventions pour des Systèmes Alimentaires Durables
nicole.darmon@inrae.fr
UMR MOISA, MOntpellier Interdisciplinary research center on Sustainable Agri-food systems. https://umr-moisa.cirad.fr/
Titulaire d’un doctorat en nutrition humaine et d’une HDR, je travaille au sein de l’UMR MOISA (MOntpellier Interdisciplinary research center on Sustainable Agri-food systems), un laboratoire de recherche interdisciplinaire pour des systèmes alimentaires durables. Ma discipline principale est la nutrition, avec un double background en sciences des aliments et en épidémiologie nutritionnelle. A travers mes recherches, je souhaite encourager la sécurisation nutritionnelle de populations vulnérables et l’accès de tous à une alimentation plus saine et plus durable. Je coordonne des recherches observationnelles mais aussi des modélisations et des recherches interventionnelles.
Publications
- 9
- 9
- 7
- 6
- 5
- 5
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 48
- 34
- 20
- 13
- 12
- 11
- 10
- 10
- 10
- 8
- 7
- 7
- 5
- 5
- 4
- 4
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 21
- 20
- 6
- 1
- 4
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 5
- 1
- 9
- 6
- 6
- 4
- 6
- 2
- 4
- 2
- 2
|
La transition démographique explique-t-elle la transition nutritionnelle en Martinique ? [eposter]Journées Francophones de Nutrition (JFN 2021), JFN, Nov 2021, Online, France
Communication dans un congrès
hal-03463141v1
|
|
Impact de l’achat d’aliments BIO sur le coût minimal pour se procurer un panier alimentaire nutritionnellement adéquat [eposter]Journées Francophones de Nutrition (JFN 2021), JFN, Nov 2021, Online, France
Communication dans un congrès
hal-03463414v2
|
Demographic and socioeconomic shifts partly explain the Martinican nutrition transition: an analysis of 10-year health and dietary changes15. Journées de Recherches en Sciences Sociales (JRSS), INRAE; SFER; CIRAD, Dec 2021, Toulouse, France
Communication dans un congrès
hal-03477759v1
|
|
What can dietary patterns tell us about the Caribbean nutrition transition?12th European Public Health Conference Building bridges for solidarity and public health, Nov 2019, Marseille, France. ⟨10.1093/eurpub/ckz186.605⟩
Communication dans un congrès
hal-02962245v1
|
|
Optimised diet and imports dependence in TunisiaSummer Symposium: Trading for Food - Agricultural Trade in The Context of Climate Change Adaptation and Mitigation: Synergies, Obstacles and Possible Solutions, International Agricultural Trade Research Consortium (IATRC). INT., Jun 2019, Séville, Spain. 30 p
Communication dans un congrès
hal-02787387v1
|
|
|
How to orientate production and food supply in a sustainable nutritional perpective? Result from the medina project12. Journées de recherches en sciences sociales, Société Française d'Economie Rurale (SFER). FRA.; Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD). FRA.; Institut National de la Recherche Agronomique (INRA). FRA.; Ecole Nationale Vétérinaire Agroalimentaire et de l'Alimentation Nantes Atlantique (ONIRIS). FRA.; Université de Nantes (UN). FRA., Dec 2018, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-02738361v1
|
|
Promoting sustainable food systems in Mediterranean countries: a framework to implement recommendations and actionsDevelopment of voluntary guidelines for the sustainability of the Mediterranean diet in the Mediterranean region, Food and Agriculture Organization (FAO). ITA.; International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies (CIHEAM). INT., Mar 2017, Bari, Italy. 141 p
Communication dans un congrès
hal-01595254v1
|
Which dietary changes to move towards nutritionally adequate diets without increasing their impact on biodiversity, water and land-use? The case of TunisiaIUNS 21. ICN International Congress of Nutrition, International Union of Nutritional Sciences (IUNS). INT., Oct 2017, Buenos Aires, Argentina
Communication dans un congrès
hal-02733918v1
|
|
|
Quels changements de consommation pour une alimentation plus durable en Tunisie ?JFN 2017, Journées Francophones de Nutrition, Dec 2017, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-02737052v1
|
|
Which dietary changes to move towards nutritionally adequate diets without increasing their impact on biodiversity, water and land-use?3. International Conference on Global Food Security, Dec 2017, Le Cap, South Africa. 21 p
Communication dans un congrès
hal-02785370v1
|
Pratiques alimentaires durables. Sécurité nutritionnelle et alimentation durable : enjeux et approchesJournées francophones de nutrition (JFN 2016), Société Française de Nutrition (SFN). FRA., Nov 2016, Montpellier, France. 441 p
Communication dans un congrès
hal-01603691v1
|
|
Relationship between the animal-to-plant ratio and nutrient bioavailability factors in individual diets: the french and tunisian cases7. Africa Nutritional Epidemiology Conference, Dec 2016, Marrakesh, Morocco
Communication dans un congrès
hal-01603592v1
|
|
|
Impact of bioavailability estimation on the assessment of inadequate nutrient intakes in French adults12th European Nutrition Conference (FENS), Oct 2015, Berlin, Germany. pp.1
Communication dans un congrès
hal-02742796v1
|
Increasing fruits and vegetables intakes to reach nutritional adequacy does not necessarily increase the exposure to food contaminants: a modeling approach in the French women poulation7. Conférence Internationale EGEA, Jun 2015, Milan, Italy
Communication dans un congrès
hal-01605081v1
|
|
Modeling and intervention studies to promote nutritional security and sustainable dietsWorkshop on Evidence-based decision support for food security, Apr 2015, Conventry, United Kingdom
Communication dans un congrès
hal-01603488v1
|
|
|
Is it possible to reach nutritional adequacy without increasing the exposure to food contaminants?12th European Nutrition Conference (FENS), Oct 2015, Berlin, Germany. pp.1
Communication dans un congrès
hal-02739255v1
|
Prises alimentaires hors repas dans les Antilles françaises : caractérisation et déterminantsJournées Francophones de Nutrition (JFN 2019), Nov 2019, Rennes, France. 2019, Abstracts des Journées Francophones de Nutrition (JFN 2019)
Poster de conférence
hal-02736293v1
|
|
Que nous apprennent les profils alimentaires sur la transition nutritionnelle aux Antilles françaises ?Journées Francophones de Nutrition (JFN 2019), Nov 2019, Rennes, France. 2019, Abstracts des Journées Francophones de Nutrition (JFN 2019)
Poster de conférence
hal-02392212v1
|
|
Does diet quality explain socioeconomic difference in metabolic syndrome in French West Indies?35. Journées Scientifiques de l’Association Française d’Etude et de Recherche sur l’Obésité (AFERO), Jan 2019, Marseille, France. 2019
Poster de conférence
hal-02787969v1
|
|
What can dietary patterns tell us about the Caribbean nutrition transition?13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives (FENS 2019), Oct 2019, Dublin, Ireland. , 2019, Abstracts of the 13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives
Poster de conférence
hal-02377025v1
|
|
How to achieve nutritional recommendations and reduce diet-related environmental impact in Tunisia? An optimization study to identify more sustainable diets13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives (FENS 2019), Oct 2019, Dublin, Ireland. 2019, Abstracts of the 13th European Nutrition Conference - Malnutrition in an obese world: European perspectives
Poster de conférence
hal-02377021v1
|
|
|
Identification des caractéristiques individuelles associées à la sous-déclaration dans les Antilles françaisesJFN 2018, Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France. 2018, JFN 2018 - Livre des résumés
Poster de conférence
hal-01947492v1
|
An hybrid approach to compute land use and water deprivation impacts of national dietsSETAC Europe 28th Annual Meeting, May 2018, Rome, Italy. 2018
Poster de conférence
hal-02786429v1
|
|
|
Environmental impacts of national diets: Comparison of land use and water deprivation impacts in France and Tunisia21. International Congress of Nutrition (ICN), Oct 2017, Buenos Aires, Argentina. 1 p., 2017
Poster de conférence
hal-02785684v1
|
|
Which dietary changes to move towards nutritionally adequate diets without increasing their impact on biodiversity, water and land-use? The case of TunisiaIUNS 21. ICN International Congress of Nutrition, Oct 2017, Buenos Aires, Argentina. Karger, Annals of Nutrition and Metabolism, 71, 2017, IUNS. 21st International Congress of Nutrition. Buenos Aires, Argentina, October 15-20, 2017: Abstracts
Poster de conférence
hal-02737876v1
|
Water footprint of mediterranean dietary patterns: how influent is raw food origin? [Poster]25. Annual meeting: Environmental Protection in a Multi-Stressed World: Challenges for Science, Industry and Regulators, May 2015, Barcelone, Spain. 1 p., 2015
Poster de conférence
hal-02798789v1
|
|
How to evaluate the impacts of freshwater consumption due to dietary patterns, considering the origin of food products ? The case of two Mediterranean countries [Poster]7. International Conference on Life Cycle Management, Aug 2015, Bordeaux, France. 1 p., 2015
Poster de conférence
hal-02793873v1
|
|
Les recommandations nutritionnelles sont compatibles avec les normes toxicologiques : une adéquation validée par programmation linéaire12. Journées Francophones de Nutrition (JFN), Dec 2014, Bruxelles, Belgique. Elsevier, Nutrition Clinique et Métabolisme, 28 (supplément 1), 2014, Nutrition Clinique et Métabolisme. ⟨10.1016/S0985-0562(14)70608-9⟩
Poster de conférence
hal-01601487v1
|
|
A whole-diet approach to translate nutritional and food safety requirements into dietary guidelines11. Journées Francophones de Nutrition (JFN), Dec 2013, Bordeaux, France. , 2013, 11e Journées Francophones de Nutrition (JFN 2013)
Poster de conférence
hal-01607705v1
|
|
Validation du profil nutritionnel des aliments SAIN,LIM : une analyse de l’étude ENNS11. Journées Francophones de Nutrition, JFN 2013, Dec 2013, Bordeaux, France. Nutrition Clinique et Métabolisme, 48, 185 p., 2013, Cahiers de Nutrition et de Diététique. ⟨10.1016/S0007-9960(13)70385-7⟩
Poster de conférence
hal-01601699v1
|
|
De nouveaux outils pour optimiser les qualités nutritionnelles des produits alimentaires11. Journées Francophones de Nutrition, JFN 2013, Dec 2013, Bordeaux, France. Elsevier, Cahiers de Nutrition et de Diététique, 48 (supplément 1), 185 p., 2013, Cahiers de Nutrition et de Diététique
Poster de conférence
hal-01601698v1
|
|
Comment intégrer la biodisponibilité des nutriments dans la mise au point de rations nutritionnellement adéquates et adaptées aux habitudes de consommation ?11. Journées Francophones de Nutrition, JFN 2013, Dec 2013, Bordeaux, France. Cahiers de Nutrition et de Diététique, 48, 185 p., 2013, Cahiers de Nutrition et de Diététique
Poster de conférence
hal-01601853v1
|
Optimiser et valoriser la qualité nutritionnelle de produits transformésACTIA, 82 p., 2014
Ouvrages
hal-01594257v1
|