Accéder directement au contenu

Nicole Darmon

20
Documents
Identifiants chercheurs

Présentation

### **Directrice** de Recherche INRAE ### Thématique : Modélisations, Observations et Interventions pour des Systèmes Alimentaires Durables nicole.darmon@inrae.fr UMR MOISA, MOntpellier Interdisciplinary research center on Sustainable Agri-food systems. https://umr-moisa.cirad.fr/ Titulaire d’un doctorat en nutrition humaine et d’une HDR, je travaille au sein de l’UMR MOISA (MOntpellier Interdisciplinary research center on Sustainable Agri-food systems), un laboratoire de recherche interdisciplinaire pour des systèmes alimentaires durables. Ma discipline principale est la nutrition, avec un double background en sciences des aliments et en épidémiologie nutritionnelle. A travers mes recherches, je souhaite encourager la sécurisation nutritionnelle de populations vulnérables et l’accès de tous à une alimentation plus saine et plus durable. Je coordonne des recherches observationnelles mais aussi des modélisations et des recherches interventionnelles.

Publications

louis-georges-soler

Demographic and socio-economic shifts partly explain the Martinican nutrition transition: an analysis of 10-year health and dietary changes (2003–2013) using decomposition models

Zoé Colombet , Michel Simioni , Sophie Drogue , Viola Lamani , Marlène Perignon
Public Health Nutrition, 2021, 24 (18), pp.6323-6334. ⟨10.1017/S136898002100327X⟩
Article dans une revue hal-03356397v1
Image document

More sustainable European diets based on self-selection do not require exclusion of entire categories of food

Florent Vieux , Lisa Privet , Louis Georges Soler , Xavier Irz , Marika Ferrari
Journal of Cleaner Production, 2020, 248, pp.1-10. ⟨10.1016/j.jclepro.2019.119298⟩
Article dans une revue hal-02628169v1
Image document

Annotation data about multi criteria assessment methods used in the agri-food research: The French national institute for agricultural research (INRA) experience

Geneviève Gésan-Guiziou , Aude Alaphilippe , Mathieu Andro , Joël Aubin , Christian Bockstaller
Data in Brief, 2019, 25, pp.104204. ⟨10.1016/j.dib.2019.104204⟩
Article dans une revue hal-02263853v1
Image document

Improving diet sustainability through evolution of food choices: review of epidemiological studies on the environmental impact of diets

Marlène Perignon , Florent Vieux , Louis Georges Soler , G. Masset , Nicole Darmon
Nutrition Reviews, 2017, 75 (1), pp.2-17. ⟨10.1093/nutrit/nuw043⟩
Article dans une revue hal-01594536v1

Reducing energy intake and energy density for a sustainable diet: a study based on self-selected diets in French adults

Gabriel Masset , Florent Vieux , Eric Olivier Verger , Louis Georges Soler , Djilali Touazi
The American Journal of Clinical Nutrition, 2014, 99 (6), pp.1460-1469. ⟨10.3945/ajcn.113.077958⟩
Article dans une revue hal-02641073v1

Identifying Sustainable Foods: The Relationship between Environmental Impact, Nutritional Quality, and Prices of Foods Representative of the French Diet

Gabriel Masset , Louis Georges Soler , Florent Vieux , Nicole Darmon
Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2014, 114 (6), pp.862 - 869. ⟨10.1016/j.jand.2014.02.002⟩
Article dans une revue hal-02631396v1
Image document

High nutritional quality is not associated with low greenhouse gas emissions in self-selected diets of French adults

Florent Vieux , Louis Georges Soler , Djilali Touazi , Nicole N. Darmon
The American Journal of Clinical Nutrition, 2013, 97 (3), pp.569-583. ⟨10.3945/ajcn.112.035105⟩
Article dans une revue hal-02646862v1

Greenhouse gas emissions of self-selected individual diets in France: Changing the Q23 diet structure or consuming less?

Florent Vieux , Nicole N. Darmon , Djilali Touazi , Louis Georges Soler
Ecological Economics, 2012, 75, pp.91-101. ⟨10.1016/j.ecolecon.2012.01.003⟩
Article dans une revue hal-02649979v1

Food consumption and greenhouse gas emissions: changing food consumption patterns or consuming less?

Florent Vieux , Nicole N. Darmon , Djilali Touazi , Louis Georges Soler
Annals of Nutrition and Metabolism, 2011, 58 (Suppl. 3), pp.143
Article dans une revue hal-02643291v1

Is there a relation between the nutritional adequacy of diets and their greenhouse gas emissions?

Florent Vieux , Louis Georges Soler , Marketa Supkova , Marie Russel , Barbara Redlingshofer
Annals of Nutrition and Metabolism, 2011, 58 (Suppl. 3), pp.150
Article dans une revue hal-02643478v1

Quantifying the impact of fulfilling fruit and vegetables recommendations on diet cost and nutritional quality

Florent Vieux , Mathieu M. Maillot , Louis Georges Soler , Marie Josèphe Amiot , Nicole N. Darmon
Annals of Nutrition and Metabolism, 2011, 58 (Suppl. 3), pp.328-329
Article dans une revue hal-02643648v1

The carbon footprint of food and the nutritional quality of food choices in France

Nicole Darmon , Louis Georges Soler
Food system sustainability. Insights from duALIne, Cambridge University Press, 288 p., 2013
Chapitre d'ouvrage hal-01574907v1

Impact carbone et qualité nutritionnelle des régimes alimentaires en France

Nicole N. Darmon , Louis Georges Soler , Armelle Champenois , Sarah Martin , Jerome Mousset
Pour une alimentation durable. Réflexion stratégique DuALIne, Editions Quae, 2011, Matière à Débattre et Décider, 978-2-7592-1670-3
Chapitre d'ouvrage hal-02811088v1
Image document

La transition démographique explique-t-elle la transition nutritionnelle en Martinique ? [eposter]

Zoé Colombet , Michel Simioni , Sophie Drogue , Viola Lamani , Marlène Perignon
Journées Francophones de Nutrition (JFN 2021), JFN, Nov 2021, Online, France
Communication dans un congrès hal-03463141v1

Demographic and socioeconomic shifts partly explain the Martinican nutrition transition: an analysis of 10-year health and dietary changes

Zoé Colombet , Michel Simioni , Sophie Drogue , Viola Lamani , Marlène Perignon
15. Journées de Recherches en Sciences Sociales (JRSS), INRAE; SFER; CIRAD, Dec 2021, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-03477759v1
Image document

Validation of an aggregated food dataset based on nutritional quality-prices relationships

Rozenn Gazan , Tangui Barre , Marlène Perignon , Matthieu Maillot , Louis Georges Soler
12. European Nutrition Conference (FENS), Fédération des Sociétés Européennes de Nutrition (FENS). FRA., Oct 2015, Berlin, Germany. pp.1
Communication dans un congrès hal-02740879v1

Identifying sustainable foods combining low environmental impact, high nutritional quality, and moderate price

G. Masset , Louis Georges Soler , Florent Vieux , Nicole N. Darmon
20. International Congress of Nutrition, Sep 2013, Granada, Spain. Karger, Annals of Nutrition and Metabolism, 63 (Suppl. 1), 1960 p., 2013
Poster de conférence hal-02748271v1