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ND
Nicolas Darcel
Maître de Conférences en sciences cognitives appliquées aux comportements alimentaires humains
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Libre accès
112
Documents
Affiliations actuelles
- 1002309
Identifiants chercheurs
- nicolas-darcel
- 0000-0003-1517-5658
- IdRef : 120238764
Présentation
I study the complex logic and dynamics of human eating behavior by combining approaches from field observations, cognitive neuroscience, experimental psychology and social psychology with computer modeling and artificial intelligence methods. This "hybrid" approach allows to better embrace the often highly complex mechanics of human eating behavior.
J'étudie les logiques et les dynamiques complexes qui président aux comportements alimentaires humains en croisant des approches d'observation de terrain, ou issues des neurosciences cognitives, de psychologie expérimentale et de psychologie sociale avec des méthodes de modélisation informatique et d'intelligence artificielle. Cette approche "hybride" permet d'embrasser au mieux la mécanique parfois hautement complexe des comportements alimentaires humains.
Domaines de recherche
Alimentation et Nutrition
Neurobiologie
Sciences cognitives
Publications
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Can in-silico approaches of human eating behaviours shed light on the key factors driving meal decisions?Benjamin Franklin & Lafayette Seminar, Jun 2023, Frejus (France), France
Communication dans un congrès
hal-04542685v1
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Can Rat Ultrasonic Vocalizations Communicate Information On Food?Benjamin Franklin & Lafayette Seminar, Jun 2023, Frejus (France), France
Communication dans un congrès
hal-04542652v1
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Habitual meat consumption is positively associated with protein valuation in a sample of French adultsThe British Feeding and Drinking Group, Apr 2023, Cambridge, United Kingdom
Communication dans un congrès
hal-04527387v1
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Understanding food selection in light of protein-specific appetiteBenjamin Franklin & Lafayette Seminar, Jun 2023, Frejus (France), France
Communication dans un congrès
hal-04542680v1
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Coaching Agent: Making Recommendations for Behavior Change. A Case Study on Improving Eating HabitsAAMAS ' 22: International Conference on Autonomous Agents and Multi-Agent Systems, ACM - Association for Computing Machinery, May 2022, Virtual Event New Zealand, New Zealand. pp.1292-1300
Communication dans un congrès
hal-04156529v1
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Coaching Agent: Making Recommendations for Behavior Change. A Case Study on Improving Eating Habits21st International Conference on Autonomous Agents and Multiagent Systems, International Foundation for Autonomous Agents and Multiagent Systems, May 2022, Online, France. pp.1292-1300
Communication dans un congrès
hal-04015804v1
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Le coaching : un nouveau cadre pour la recommandation automatique en vue de modifications durables du comportementCNIA 2021 : Conférence Nationale en Intelligence Artificielle, 2021, Bordeaux, France. pp.44-51
Communication dans un congrès
hal-03321188v1
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Diet protein content and individual phenotype affect food intake and protein appetence in rats.Workshop on Computational Approaches in Eating Behavior research, Jan 2021, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-04542252v1
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Social influences on consumption choices in university catering: a multi-agent modelling approach using GAMA1st conference GAMA Days 2021, Frédéric Amblard; Kevin Chapuis; Alexis Drogoul; Benoit Gaudou; Dominique Longin; Nicolas Verstaevel, Jun 2021, Toulouse (Online), France
Communication dans un congrès
hal-03523652v1
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Short-term or long-term effect of social norm on eating behavior? Contribution of an agent-based modelOnline Workshop on Computational Approaches in Eating Behavior Research, Jan 2021, Online, France
Communication dans un congrès
hal-03836341v1
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Appétence pour les protéines: influence du régime et variabilité individuelle, chez le ratJournées Francophones de Nutrition, SFN, Nov 2020, Virtuel, France
Communication dans un congrès
hal-04542283v1
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Bayesian Vote Elicitation for Group RecommendationsFrom Multiple Criteria Decision Aid to Preference Learning (DA2PL 2020), Andrea Passerini (University of Trento); Vincent Mousseau (Centrale Supelec), Nov 2020, Trento, Italy
Communication dans un congrès
hal-03006639v1
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Modélisation sociale des choix d’aliments à faible et haute densité énergétiqueJournées Francophones de Nutrition, Nov 2020, En ligne, France
Communication dans un congrès
hal-03161824v1
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Effect of providing choice on processing of sweet drinks in the brainSixteenth Annual Meeting of the Organization for Human Brain Mapping (OHBM), Organization for Human Brain Mapping., 2019, Rome, Italy
Communication dans un congrès
hal-02735106v1
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Assimilation of a surprising flavor stimulus to an expected one decoded by MVPASixteenth Annual Meeting of the Organization for Human Brain Mapping (OHBM), 2019, Rome, Italy
Communication dans un congrès
hal-02735105v1
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The coding of food odors by the olfactory tubercle: sensory, valence, or something else ?15th Benjamin Franklin Lafayette Seminar, Jun 2019, Fréjus (France), France
Communication dans un congrès
hal-04542342v1
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Profil de consommation protéique et attitudes vis-à-vis des protéines animales des végétariens, flexitariens et omnivores d’une population représentative françaiseJournées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France. pp.39-40, ⟨10.1016/j.nupar.2019.01.289⟩
Communication dans un congrès
hal-02006887v1
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Exploring eating behaviours modelling for user clusteringHealthRecSys@RecSys 2018 colocated with ACM Recsys’18 (ACM Conference Series on Recommender Systems), Oct 2018, Vancouver, Canada. pp.46-51
Communication dans un congrès
hal-02480562v1
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High-protein exposure during gestation - consequences on food preferences and health in adult rat offspring in self-selection models21st International Congress of Nutrition, Oct 2017, Buenos Aires, Argentina. pp.302
Communication dans un congrès
hal-02733657v1
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Modulation of protein status in humans leads top preference for increased portionsExperimental Biology Meeting, Apr 2017, Chicago, United States
Communication dans un congrès
hal-01781907v1
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Protein Status Modulates the Rewarding Value of Meals according to their Protein Content in RatsWorkshop Benjamin lafayette 2017, Jun 2017, Frejus, France
Communication dans un congrès
hal-04379709v1
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Investigating substitutability of food items in consumption dataSecond International Workshop on Health Recommender Systems co-located with ACM RecSys, Aug 2017, Como, Italy
Communication dans un congrès
hal-02482142v1
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“Facecook”, design and rool-out of a community based social network to promote healthy eating practices amongst low income population”2nd Cook and Health Symposium, University of West London. GBR., Mar 2017, Londres, United Kingdom. 15 p
Communication dans un congrès
hal-01603041v1
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Striatal and cingulate fMRI responses to unexpected taste reflect behavioral effects of expectationsSixteenth Annual Meeting of the Organization for Human Brain Mapping (OHBM), Jun 2016, Genève, Switzerland
Communication dans un congrès
hal-02742750v1
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Spatial reorganization of Proopiomelanocortin (POMC)-expressing Neurons in the Arcuate Nucleus of POMC-EGFP Mice Resistant or Prone to ObesityExperimental Biology 2016 Meeting, Apr 2016, San Diego, United States. Supplement 405.8
Communication dans un congrès
hal-01588459v1
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Spatial reorganization of Proopiomelanocortin (POMC)-expressing Neurons in the Arcuate Nucleus of POMC-EGFP Mice Resistant or Prone to ObesityExperimental Biology Meeting, Apr 2016, San Diego, Californie, United States. pp.2
Communication dans un congrès
hal-02740851v1
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Modulation des préférences alimentaires induites par le recouvrement d’une déficience en protéines chez l’hommeJournées francophones de nutrition, Nov 2016, Montpellier, France. pp.224, ⟨10.1016/j.nupar.2017.06.020⟩
Communication dans un congrès
hal-01783982v1
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Protein status modulates the activity of reward system in response to protein intake39th annual meeting of the British Feeding and Drinking Group, Apr 2015, Wageningen, Netherlands. pp.235 - 236, ⟨10.1016/j.appet.2016.02.129⟩
Communication dans un congrès
hal-01588440v1
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Sucrose solution intake and its schedule of access affect the response to chronic variable stress in miceExperimental Biology Meeting, Mar 2015, Boston, United States
Communication dans un congrès
hal-01536524v1
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Manger Top: une intervention de marketing social avec marquage nutritionnel dans deux supermarchés à Marseille13. Journées Francophones de Nutrition (JFN 2015), Dec 2015, Marseille, France
Communication dans un congrès
hal-02743848v1
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The form of energy-containing food alters satiety and fMRI brain responses in humansExperimental Biology Meeting, Mar 2015, Boston, United States
Communication dans un congrès
hal-02740775v1
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P186: Différences d’organisation spatiale des neurones pro-opiomélanocortine (POMC) dans le noyau arqué de l’hypothalamus de souris sensibles ou résistantes à l’obésité12es Journées Francophones de Nutrition, Dec 2014, Bruxelles, Belgium. pp.S165, ⟨10.1016/S0985-0562(14)70828-3⟩
Communication dans un congrès
hal-01579240v1
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O18: La texture de la nourriture affecte la satiété et les mécanismes centraux de la prise alimentaire chez l’homme : étude par IRM fonctionnelle12es Journées Francophones de Nutrition, Dec 2014, Bruxelles, Belgium. pp.S38 - S39, ⟨10.1016/S0985-0562(14)70594-1⟩
Communication dans un congrès
hal-01579223v1
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Mouse Stress Reduction Alters Splenic Immune Cell Composition and Enhances Influenza Vaccine ResponsesThe International Research Congress on Integrative Medicine and Health (IRCIMH), May 2014, Miami, United States. pp.A32 - A32, ⟨10.1089/acm.2014.5079.abstract⟩
Communication dans un congrès
hal-01588174v1
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L’accès à de l’eau sucrée a des conséquences délétères mais réversibles, plus marquées chez la souris prédisposée à l’obésité que chez la souris résistante11es Journées Francophones de Nutrition, JFN 2013, Dec 2013, Bordeaux, France. pp.S23 - S24, ⟨10.1016/S0985-0562(13)70274-7⟩
Communication dans un congrès
hal-01588501v1
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L’ingestion d’un régime carencé en protéine induit une hyper-réactivité à un repas hyperprotéique au niveau d’une région du cerveau impliquée dans le contrôle de l’hédonisme: le noyau accumbens11es Journées Francophones de Nutrition, JFN 2013, Dec 2013, Bordeaux, France. pp.S46 - S47, ⟨10.1016/S0985-0562(13)70318-2⟩
Communication dans un congrès
hal-01588503v1
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Preload of dietary fiber added to oil emulsion efficiently reduces energy intake by systemic PYY and vagal CCK signaling in miceExperimental Biology Meeting, Apr 2012, San Diego, United States
Communication dans un congrès
hal-01186879v1
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Postprandial activation of [i]accumbens nucleus[/i], brain area involved in hedonism, is decreased by high protein dietExperimental Biology Meeting 2011, Apr 2011, Washington D.C., United States
Communication dans un congrès
hal-01186833v1
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Nutrient-dependent neuronal activation patterns in the nucleus of the solitary tract: a study using 3d modeling and neuronal density maps19. International Congress of Nutrition (ICN), International Union of Nutritional Sciences (IUNS). INT., Oct 2009, Bangkok, Thailand. pp.712-712
Communication dans un congrès
hal-02754780v1
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Activation maps in the nucleus of the solitary tract (NTS) in response to internal stimuli16. Annual meeting of the Society for the Study of Ingestive Behavior, Jul 2008, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-01173371v1
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Activation maps in the nucleus of the solitary tract (NTS) in response to internal stimuliExperimental Biology 2008, Apr 2008, San Diego, United States
Communication dans un congrès
hal-01173368v1
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Hepatic portal vein deafferentation has no effect on the satiating effect of a HP diet16. Annual meeting of the Society for the Study of Ingestive Behavior, Jul 2008, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-01173376v1
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Ibotenic acid lesion of the anterior piriform cortex does not increase high-protein diet intake in ratsExperimental Biology 2006, Apr 2006, San Francisco, United States
Communication dans un congrès
hal-02754314v1
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Control of Food Intake by Dietary Amino Acids and Proteins: Molecular and Cellular AspectsDominique Dardevet. The Molecular Nutrition of Amino Acids and Proteins, Elsevier, pp.221-232, 2016, Molecular Nutrition Series, 978-0-12-802167-5. ⟨10.1016/B978-0-12-802167-5.00016-5⟩
Chapitre d'ouvrage
hal-01588108v1
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[Editorial] Special Issue: How can food pleasure drive healthy eating habits?2016, pp.1--2. ⟨10.1016/j.appet.2016.04.001⟩
Autre publication scientifique
hal-01568616v1
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Etat des lieux et échange de pratiques des sciences participatives à l’université Sorbonne Paris Nord2024
Pré-publication, Document de travail
hal-04541087v1
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La viscérosensibilité chimique intestinale: Mécanismes et implications dans le contrôle de la prise alimentaire chez le ratLife Sciences [q-bio]. INAPG (AgroParisTech), 2005. English. ⟨NNT : 2005INAP0010⟩
Thèse
pastel-00003115v1
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Neurobiologie de la prise alimentaireNeurobiologie. Université paris diderot, 2019
HDR
tel-04399417v1
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