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44 résultats

Ultrasonic methodology coupled to ATP bioluminescence for the non-invasive detection of fouling in food processing equipment - validation and application to a dairy factory

N. Oulahal-Lagsir , A. Martial-Gros , M. Bonneau , L.J. Blum
Journal of Applied Microbiology, 2000, 89 (3), pp.433-441. ⟨10.1046/j.1365-2672.2000.01132.x⟩
Article dans une revue hal-04014223v1

Chapitre 3. Conservateurs et ingrédients à action antimicrobienne

Nadia Oulahal , Morgan Guilbaud , Bastien Fremaux , Martine Carlier , Pascal Degraeve
Agents antimicrobiens et sécurité sanitaire des aliments, LAVOISIER, 2021
Chapitre d'ouvrage hal-03832935v1
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Antioxidant activity of camel milk casein before and after in vitro simulated enzymatic digestion

Zeineb Jrad , Jean-Michel Girardet , Isabelle Adt , Nadia Oulahal , Pascal Degraeve , et al.
Mljekarstvo, 2014, 64 (4), pp.287-294. ⟨10.15567/mljekarstvo.2014.0408⟩
Article dans une revue hal-02636305v1

Interstrains comparison of the antimicrobial effect and mode of action of a Vietnamese Cinnamomum cassia essential oil from leaves and its principal component against Listeria monocytogenes

E. Dumas , P. Degraeve , N.‐t.‐t. Trinh , M. Le Thanh , N. Oulahal
Letters in Applied Microbiology, 2021, 72 (6), pp.757-766. ⟨10.1111/lam.13465⟩
Article dans une revue hal-03878684v1

“Escherichia coli‐milk” biofilm removal from stainless steel surfaces: Synergism between ultrasonic waves and enzymes

Nadia Oulahal , Adèle Martial-Gros , Marc Bonneau , Loic J. Blum
Article dans une revue hal-03628832v1

Nettoyage et désinfection: des méthodes traditionnelles aux nouveaux outils

Nadia Oulahal , Cathérine Stride , Stéphane Pellerin
BioAdh 2017, Nov 2017, Bouray-sur-Juine, France
Communication dans un congrès hal-01782392v1

Microbiologie du bois dans la filière fromage

N Oulahal , E Notz , F Aviat , V Michel
Bois et industries agroalimentaires, Chapitre 3 (25-46), Coll. Sciences et techniques agroalimentaires - Lavoisier, 2019, ISBN : 978-2-7430-2489-5
Chapitre d'ouvrage hal-03878710v1

Bioprotective yeasts: Potential to limit postharvest spoilage and to extend shelf life or improve microbial safety of processed foods

Yan He , Pascal Degraeve , Nadia Oulahal
Heliyon, 2024, 10 (3), pp.e24929. ⟨10.1016/j.heliyon.2024.e24929⟩
Article dans une revue hal-04458092v1

Anti-Listeria innocua activity of silver functionalised textile prepared with plasma technology

Elise Chadeau , Nadia Oulahal , Laurent Dubost , Frédéric Favergeon , Pascal Degraeve
Food Control, 2010, 21 (4), pp.505-512. ⟨10.1016/j.foodcont.2009.07.013⟩
Article dans une revue istex hal-04008510v1

Volatilome Analysis and Evolution in the Headspace of Packed Refrigerated Fish

Doriane Martin , Catherine Joly , Coralie Dupas-Farrugia , Isabelle Adt , Nadia Oulahal , et al.
Foods, 12 (14), pp.2657, 2023, ⟨10.3390/foods12142657⟩
N°spécial de revue/special issue hal-04162990v1
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Chitosan–Sodium Caseinate Composite Edible Film Incorporated with Probiotic Limosilactobacillus fermentum: Physical Properties, Viability, and Antibacterial Properties

Seat Ni Wai , Yu Hsuan How , Lejaniya Abdul Kalam Saleena , Pascal Degraeve , Nadia Oulahal , et al.
Foods, 2022, 11 (22), pp.3583. ⟨10.3390/foods11223583⟩
Article dans une revue hal-03878674v1

Biofilm ecology of wooden shelves used in ripening the French raw milk smear cheese Reblochon de Savoie.

C. Mariani , Romain Briandet , J.-F. Chamba , E. Notz , A. Carnet-Pantiez , et al.
Journal of Dairy Science, 2007, 90 (4), pp.1653-61. ⟨10.3168/jds.2006-190⟩
Article dans une revue hal-00395415v1
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Biopreservation of Chocolate Mousse with Lactobacillus helveticus 2/20: Microbial Challenge Test

Bogdan Goranov , Desislava Teneva , Rositsa Denkova-Kostova , Vesela Shopska , Nadia Oulahal , et al.
Molecules, 2022, 27 (17), pp.5631. ⟨10.3390/molecules27175631⟩
Article dans une revue hal-03878670v1

Combined effect of chelating agents and ultrasound on biofilm removal from stainless steel surfaces. Application to “ Escherichia coli milk” and “ Staphylococcus aureus milk” biofilms

N. Oulahal , A. Martial-Gros , M. Bonneau , L. Blum
Biofilms, 2004, 1 (1), pp.65-73. ⟨10.1017/S1479050504001140⟩
Article dans une revue hal-04023850v1

Antimicrobial finishing of textiles intended for food processing industry by plasma enhanced chemical vapor deposition - physical vapor deposition of Ag-SiOCH composites coated with AlxOy or SiOCH encapsulation layers

Céline Brunon , Élise Chadeau , Nadia Oulahal , Carol Grossiord , Laurent Dubost , et al.
Thin Solid Films, 2017, 628, pp.132-141. ⟨10.1016/j.tsf.2017.03.004⟩
Article dans une revue hal-01539823v1

Casein/wax blend extrusion for production of edible films as carriers of potassium sorbate—A comparative study of waxes and potassium sorbate effect

Elodie Chevalier , Asma Chaabani , Gilles Assezat , Frédéric Prochazka , Nadia Oulahal
Food Packaging and Shelf Life, 2018, 16, pp.41-50
Article dans une revue hal-02010474v1

Active edible coatings/films for perishable foods preservation: potential, present limits and future prospects illustrated by some case studies.

Pascal Degraeve , Nadia Oulahal
4th International Conference on Molecular Biology & Biotechnology, Jun 2021, visioconference, Malaysia
Communication dans un congrès hal-03878757v1
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Avis de l'Anses relatif à un document d’appui aux lignes directrices de l’arrêté du 7 mars 2011 relatives à l’évaluation de l'efficacité antimicrobienne des auxiliaires technologiques utilisés comme agents de décontamination des denrées d’origine végétale

Régine Talon , Michel Baccaunaud , Frédéric Borges , Gilles Bornert , Catherine Chubilleau , et al.
Saisine n°2022-SA-0136, Anses. 2023, 55 p
Rapport anses-04453336v1

Les produits laitiers traditionnels : une source d’agents antimicrobiens pour la biopréservation des aliments ? Illustration au travers de quelques exemples et perspectives.

Nadia Oulahal
1er Congrès International de Technologies Alimentaires et Contrôle Qualité des Aliments, Agro Innov : Technologies Innovantes pour la Production Alimentaire,, Apr 2014, Djerba, Tunisia, Tunisie
Communication dans un congrès hal-03878762v1

Intérêt et limites d’application de biomolécules à action antimicrobienne dans des systèmes alimentaires : cas de la nisine et des huiles essentielles.

Nadia Oulahal
3ème Colloque International de Biotechnologie Microbienne, Mar 2012, Tanger, Maroc
Communication dans un congrès hal-03878768v1

Enrobages comestibles et emballages actifs pour la conservation d’aliments périssables présentation et premiers résultats du projet de coopération Franco-Thaïlandaise ActiFoodCoat

Saroat Rawdkuen , Phunsiri Sutilhuk , Wirongrong Tongdeesoontorn , Samart Sai-Ut , Pimonpan Kaewprachu , et al.
La Revue de l'Observatoire des IAA, 2017
Article dans une revue hal-01620079v1
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European survey and evaluation of sampling methods recommended by the standard EN ISO 18593 for the detection of Listeria monocytogenes and Pseudomonas fluorescens on industrial surfaces

Thomas Brauge , Lena Barre , Guylaine Leleu , Stéphane André , Catherine C. Denis , et al.
FEMS Microbiology Letters, 2020, 367 (7), pp.fnaa057. ⟨10.1093/femsle/fnaa057⟩
Article dans une revue hal-02620313v1

Active biodegradable sodium caseinate films manufactured by blown-film extrusion: Effect of thermo-mechanical processing parameters and formulation on lysozyme stability

Basal Yilin Colak , Pierre Peynichou , Sophie Galland , Nadia Oulahal , Gilles Assezat , et al.
Industrial Crops and Products, 2015, 72, pp.142-151. ⟨10.1016/j.indcrop.2014.12.047⟩
Article dans une revue hal-01221151v1
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Effect of interaction with food constituents on plant extracts antibacterial activity

Lynda Bouarab-Chibane , Nadia Oulahal , Emilie Dumas , Nga Trinh Thi Thanh , Jalloul Bouajila , et al.
Food Science and Applied Biotechnology, 2018, 1 (1), pp.77-85. ⟨10.30721/fsab2018.v1.i1.27⟩
Article dans une revue hal-02187809v1
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Effect of interactions of plant phenolics with bovine meat proteins on their antibacterial activity

Lynda Bouarab-Chibane , Valérian Forquet , Yohann Clément , Pierre Lanteri , Claire Bordes , et al.
Food Control, 2018, 90, pp.189-198. ⟨10.1016/j.foodcont.2018.03.006⟩
Article dans une revue hal-01803310v1

Bois et industries agroalimentaires

Nadia Oulahal , Florence Aviat
Coll. Sciences et techniques agroalimentaires - Lavoisier, 2019, ISBN : 978-2-7430-2489-5
Ouvrages hal-03878690v1
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Partial characterisation of peptides inhibiting Listeria growth in two Alpine cheeses

Phuong Nguyen Thi , Coralie Dupas , Isabelle Adt , Pascal Degraeve , Mélanie Ragon , et al.
Dairy Science & Technology, 2013, 94 (1), pp.61-72. ⟨10.1007/s13594-013-0141-6⟩
Article dans une revue hal-01234845v1
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Effect of digestive enzymes on antimicrobial, radical scavenging and angiotensin I-converting enzyme inhibitory activities of camel colostrum and milk proteins

Zeineb Jrad , Halima El Hatmi , Isabelle Adt , Jean-Michel Girardet , Céline Cakir-Kiefer , et al.
Dairy Science & Technology, 2014, 94, pp.205-224. ⟨10.1007/s13594-013-0154-1⟩
Article dans une revue hal-01209601v1

Identification of caseinophosphopeptides generated through in vitro gastro-intestinal digestion of Beaufort cheese

Isabelle Adt , Coralie Dupas , Rachel Boutrou , Nadia Oulahal , Claude Noel , et al.
International Dairy Journal, 2011, 21 (3), pp.129-134. ⟨10.1016/j.idairyj.2010.10.002⟩
Article dans une revue istex hal-01454169v1

Quantitative analysis of survival of Staphylococcus aureus or Listeria innocua on two types of surfaces: Polypropylene and stainless steel in contact with three different dairy products

Nadia Oulahal , Wilfried Brice , Adèle Martial , Pascal Degraeve
Food Control, 2008, 19 (2), pp.178-185. ⟨10.1016/j.foodcont.2007.03.006⟩
Article dans une revue istex hal-04008549v1