Michel Visalli
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Affiliations actuelles
- 1096468
- 1175514
Identifiants chercheurs
- michel-visalli
- 0000-0002-7286-396X
Présentation
Michel VISALLI est ingénieur de recherche à l’INRAE (Institut National de la Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environnement).
Titulaire d’un Master en informatique et statistique et d’un doctorat en sciences de l’alimentation, il conçoit des dispositifs expérimentaux et développe des méthodes et logiciels innovants pour l’acquisition et le traitement de données relatives à la perception et aux comportements alimentaires des consommateurs.
Il s’intéresse plus spécifiquement aux mesures sensorielles temporelles, aux mesures indirectes de préférences, aux mesures d’approvisionnements et de consommation alimentaire et à l’utilisation du langage naturel pour la caractérisation des attentes, représentations et perceptions des aliments.
Il vise à rendre possible la collecte à grande échelle de données relatives aux différentes dimensions de l’alimentation dans des conditions écologiques de consommation, et à rendre ces données disponibles auprès de la communauté scientifique (principes FAIR). In fine, ces travaux visent à étudier le rôle du goût dans les choix des consommateurs.
Il anime la composante « Ingénierie logicielle, statistiques et science des données » au sein de ChemoSens.
Sites web des principaux projets en cours :
• https://www.chemosenstools.com/
• https://foodxptools.hub.inrae.fr/
• https://aimotions-anr.u-bourgogne.fr/
• https://www.preventncd.eu/work-packages/wp-05/product-labelling-for-healthier-choices/
Michel VISALLI is a research engineer at INRAE (National Research Institute for Agriculture, Food and Environment).
Holder of a Master's degree in computer science and statistics and a doctorate in food science, he designs experimental devices and develops innovative methods and software for the acquisition and analysis of data relating to food perception and consumer’s behavior.
Michel Visalli designs experimental devices and develops innovative methods and software for the acquisition and analysis of data relating to consumer perception and eating behaviour.
He is more specifically interested in temporal sensory measurements, indirect measurements of preferences, measurements of food supplies and consumptions and use of natural language for the characterization of expectations, representations and perceptions of foods.
He aims to make possible the large-scale collection of data relating to the different dimensions of food under ecological conditions of consumption, and to make these data available to the scientific community (FAIR principles). Ultimately, this work aims to study the role of taste in consumer choices.
He leads the “Software engineering, statistics and data science” component within ChemoSens.
Websites of main ongoing projects:
• https://www.chemosenstools.com/
• https://foodxptools.hub.inrae.fr/
• https://aimotions-anr.u-bourgogne.fr/
• https://www.preventncd.eu/work-packages/wp-05/product-labelling-for-healthier-choices/
Domaines de recherche
Alimentation et Nutrition
Compétences
Statistique
Sensométrie
Traitement du langage naturel
Développement logiciel
Publications
- 41
- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
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- 5
- 19
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- 6
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- 1
Sensory drivers of beer satisfaction in users and non-users of reduced-and non-alcoholic beers15TH PANGBORN SENSORY SCIENCE SYMPOSIUM - MEETING NEW CHALLENGES IN A CHANGING WORLD, Aug 2023, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-04533764v1
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Combining statistics and semantic for an automated data analysis of Free-Comment sensory description of products15. Pangborn sensory science symposium, Aug 2023, Nantes, France
Communication dans un congrès
hal-04197590v1
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Méthodes et descripteurs pour la caractérisation de produits alimentaires par des panels : une taxonomie génériquePrintemps de la donnée 2022, May 2022, Web Conference, France
Communication dans un congrès
hal-04534363v1
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Time periods segmentation in TDS and TCATA16. édition de la conférence AgroStat (AgroStat 2021), Gathertown (France), Groupe Agro-Industrie de la Société Française de Statistique (SFdS), Sep 2021, Conférence virtuelle, France
Communication dans un congrès
hal-03356891v1
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Attack-Evolution-Finish: a new method allowing for temporal product description thanks to Free-Comment with consumers14. Pangborn sensory science symposium, Aug 2021, Virtual meeting, France
Communication dans un congrès
hal-03528302v1
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Modeling temporal dominance of sensations data with stochastic processesCongrès AGROSTAT, édition 2018 : Journées du groupe agro-industrie de la société française de statistique, Mar 2018, Marseille, France
Communication dans un congrès
hal-02785754v1
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Modeling TDS data and segmenting consumers thanks to a mixture of semi-Markov processesSensometrics 2018, 2018, Montevideo, Uruguay
Communication dans un congrès
hal-02787590v1
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How to measure food liking in a dynamic way in 8-10 year-old children? A new methodAnnual meeting of the Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB), Jul 2017, Montreal, Canada. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01577107v1
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Having cheese with wine… always a good idea! A sensory proof based on the use of Temporal Dominance of Sensations (TDS)Oenométrie XXIII, Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIVV). INT., May 2016, Colmar, France
Communication dans un congrès
hal-01581559v1
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Advances in representation and analysis of mono and multi-intake Temporal Dominance of Sensations data11. Pangborn sensory science symposium, Aug 2015, Gothenburg, Sweden. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01512158v1
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The effect of gender, age and smoking status on use of scale, repeatability, product discrimination and agreement with the panel investigated in 177 descriptive sensory studies11. Pangborn sensory science symposium, Aug 2015, Gothenburg, Sweden. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01580708v1
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The subject effect in descriptive analysis: fixed or random? An old question revisited thanks to 697 datasets from the sensobase11. Pangborn sensory science symposium, Aug 2015, Gothenburg, Sweden. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01580707v1
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Should I replace replicates by additional subjects in my trained descriptive sensory panel?11. Pangborn sensory science symposium, Aug 2015, Gothenburg, Sweden. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01580696v1
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Should I use touchscreen tablets rather than computers and mice in TDS trials?11. Pangborn sensory science symposium, Aug 2015, Gothenburg, Sweden. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01165728v1
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Salivary markers and oral sensitivity to food: a prospective study on children expressing oral disorders9.congrès international Goût nutrition santé, Apr 2014, Dijon, France
Communication dans un congrès
hal-01580657v1
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Multidimensional extension of the mixed assessor modelSensometrics 2014 - Data that works in the city that works, Jul 2014, Chicago, Illinois, United States
Communication dans un congrès
hal-02796143v1
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A path analysis model: how liking for vegetables emerges in children13. journées européennes agro-industrie et méthodes statistiques - Agrostat 2014, Mar 2014, Rabat, Maroc. pp.97-102
Communication dans un congrès
hal-01578874v1
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Understanding food behaviour in child through his salivary composition. A prospective study on children expressing oral disordersSéminaire du projet européen HabEat, Mar 2014, Dijon, France
Communication dans un congrès
hal-01512178v1
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Temporal drivers of likingThe 10th Pangborn Symposium, Aug 2013, Rio de Janeiro, Brazil
Communication dans un congrès
hal-00865752v1
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Principal component analysis versus canonical variate analysis. For the analysis of sensory profiles. Meta-analysis of 387 sensory datasetsThe 10th Pangborn Symposium, Aug 2013, Rio de Janeiro, Brazil
Communication dans un congrès
hal-00865794v1
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Principal component analysis versus canonical variate analysis. For the analysis of sensory profiles. Meta-analysis of 387 sensory datasets10. Pangborn sensory science symposium, Aug 2013, Rio de Janeiro, Brazil. 1 p
Communication dans un congrès
hal-02811520v1
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Multi-bites or multi-sips TDS with untrained subjects: A live demonstration on chocolates10. Pangborn Sensory Science Symposium, Aug 2013, Rio de Janeiro, Brazil. pp.n.c
Communication dans un congrès
hal-02808984v1
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Temporal drivers of liking10. Pangborn Sensory Science Symposium, Aug 2013, Rio de Janeiro, Brazil. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01275660v1
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Static vs. dynamic liking in chewing gum: a new approach using a background task and a natural settingThe 10th Pangborn Symposium, Aug 2013, Rio de Janeiro, Brazil
Communication dans un congrès
hal-00865761v1
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Multi-bites or multi-sips TDS with untrained subjects: A live demonstration on chocolates10th Pangborn Sensory science Symposium, Aug 2013, Rio de Janeiro, Brazil
Communication dans un congrès
hal-00934102v1
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Développement des préférences pour les légumes dans la cohorte OPALINE : un modèle SEM pour intégrer les différents déterminants des préférences de la période intra utérine à l'âge de 2 ans (SESSION 1 : Comportement du consommateur : analyse et modélisation)Séminaire DID'IT "modélisation et alimentation", Jan 2013, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-00823175v1
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Complementary feeding: what, when and how in OPALINE mothers? Consequences on infant's food acceptance.Workshop Opaline: Understanding the early development of food preferences and eating behaviour in children. Abstract session 1: Experiental and environmental factors of early eating behaviour, Oct 2012, Dijon, France
Communication dans un congrès
hal-00824638v1
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Modelling the early determinants of food preferences in the OPALINE cohortWorkshop OPALINE: Understanding the early development of food preferences and eating behaviour in children, Oct 2012, Dijon, France. 35 p
Communication dans un congrès
hal-01123199v1
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Monitoring panel performances with the Mixed Assessor Model. Meta-analysis of the SensoBaseThe 11. Sensometrics meeting, Jul 2012, Rennes, France
Communication dans un congrès
hal-01571561v1
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TimeSens, a Web-based sensory software for Temporal Dominance of Sensations9. Pangborn sensory science symposium, Sep 2011, Toronto, Canada
Communication dans un congrès
hal-01594412v1
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Maternal weaning practices and their impact on infant's acceptance of new foodConference on Feeding and Eating in Infancy and Early Childhood, Mar 2010, Londres, United Kingdom
Communication dans un congrès
hal-00709331v1
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Maternal weaning practices and their impact on infant's acceptance of new foodConference on feeding and eating in infancy and early childhood, Mar 2010, Londres, United Kingdom. 1 p
Communication dans un congrès
hal-02820588v1
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The TDS-bands plot: a new graphical tool for Temporal Dominance of Sensations data2nd conference on the society of Sensory professionnals, Oct 2010, Napa, CA, United States. 1 p
Communication dans un congrès
hal-01190113v1
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Collecting and analysing in vivo aroma release and perception by pairing nosespace PTR-ToF-MS and Temporal Dominance of SensationsFlavour Science: Proceedings of the XIV Weurman Flavour Research Symposium, Context Products, 593 p., 2015, 978-1-899043-70-5
Chapitre d'ouvrage
hal-01182826v1
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Périurbanisation, ségrégation sociale et accès aux services publicsLa ville pour tous, un enjeu pour les services publics, Documentation française, 2008, 978-2-11-007043-2
Chapitre d'ouvrage
hal-02821903v1
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Périurbanisation, ségrégation sociale et accès aux services publicsPatrice Aubertel ; François Ménard. La ville pour tous, un enjeu pour les services publics, Documentation française, pp.37-49, 2008
Chapitre d'ouvrage
halshs-00826248v1
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Le Secrétaire d’Etat aux affaires européennes en visite au Centre des Sciences du Goût et de l’Alimentation2015, pp.1-2
Article de blog scientifique
hal-01305339v1
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Estimating finite mixtures of semi-Markov chains: an application to the segmentation of temporal sensory data. arXiv:1806.04420v1 [stat.ME]2018
Pré-publication, Document de travail
hal-02789807v1
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Assessing the impact of local taxation on property prices: a spatial matching contribution2008
Pré-publication, Document de travail
hal-02822874v1
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PGD du projet PEPR "Conception de dispositifs expérimentaux pour l'observation de comportements alimentaires en conditions réelles"Inrae. 2024, 14 p
Rapport
hal-04500552v1
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Péri-urbanisation, ségrégation spatiale et accès aux services publics[Contrat] Marché à procédure adaptée : F04.56 (CO04000086) du 29/10/2004, 2006
Rapport
hal-02817287v1
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Descriptive temporal sensory evaluation with consumersBiochemistry [q-bio.BM]. Université Bourgogne Franche-Comté, 2023. English. ⟨NNT : 2023UBFCK087⟩
Thèse
tel-04533721v2
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