Recherche - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu

Filtrer vos résultats

214 résultats
Image document

Origine ethnique et composition du microbiote intestinal

Mélanie Deschasaux , Koos Zwinderman , Max Nieuwdorp
Médecine/Sciences, 2019, 35 (5), pp.401-404. ⟨10.1051/medsci/2019089⟩
Article dans une revue hal-02177547v1
Image document

Sociodemographic and economic factors are essential determinants of weight gain between before and after cancer diagnosis: Results from the prospective population-based NutriNet-Sante cohort

Philippine Fassier , Laurent Zelek , Valentin Partula , Lucie Lecuyer , Bernard Srour , et al.
San Antonio Breast Cancer Symposium, Dec 2016, San Antonio, United States. pp.2, ⟨10.1158/1538-7445.SABCS16-P5-13-01⟩
Communication dans un congrès hal-01603941v1

Associations between Resilience and Food Intake Are Mediated by Emotional Eating in the NutriNet-Santé Study

Margaux Robert , Rebecca Shankland , Alice Bellicha , Emmanuelle Kesse-Guyot , Mélanie Deschasaux-Tanguy , et al.
Journal of Nutrition, 2022, 152 (8), pp.1907-1915. ⟨10.1093/jn/nxac124⟩
Article dans une revue hal-04454906v1
Image document

Etude prospective des liens entre consommation de fibres et risque de cancer de la prostate

Mélanie Deschasaux , Camille Pouchieu , Mathilde His , Serge Hercberg , Maria del Pilar Galan Hercberg , et al.
Journée Nutrition cancer CLARA-NACRe, 2014, Lyon, France. , 2014
Poster de conférence hal-02740365v1
Image document

Sociodemographic and economic factors are essential determinants of weight gain between before and after cancer diagnosis: results from the prospective NutriNet-Santé cohort

Philippine Fassier , Laurent Zelek , Patrick Bachmann , Marina Touillaud , Nathalie Druesne Pecollo , et al.
IARC's 50th Anniversary, Jun 2016, Lyon, France. , 518 p., 2016, IARC's 50th Anniversary "Cancer: Occurrence, Causes, Prevention". Abstracts
Poster de conférence hal-02740897v1
Image document

Prospective association between dietary folate intake and skin cancer risk: results from the SU.VI.MAX cohort

Philippine Fassier , Mathilde Donnenfeld , Melanie Deschasaux , Paule Latino-Martel , Abou Diallo , et al.
12th European Nutrition Conference (FENS), Oct 2015, Berlin, Germany. pp.2
Communication dans un congrès hal-02744251v1
Image document

Prospective Association between Dietary Fiber Intake and Breast Cancer Risk

Mélanie Deschasaux , Laurent Zelek , Camille Pouchieu , Mathilde His , Serge Hercberg , et al.
PLoS ONE, 2013, 8 (11), pp.e79718. ⟨10.1371/journal.pone.0079718⟩
Article dans une revue hal-02276494v1

Prospective associations between serum biomarkers of lipid metabolism and overall, breast and prostate cancer risk

Mathilde His , Laurent Zelek , Mélanie Deschasaux , Camille Pouchieu , Emmanuelle Kesse-Guyot , et al.
European Journal of Epidemiology, 2014, 29 (2), pp.119-132. ⟨10.1007/s10654-014-9884-5⟩
Article dans une revue hal-02438528v1

Total and added sugar intakes, sugar types, and cancer risk: results from the prospective NutriNet-Santé cohort

Charlotte Debras , Eloi Chazelas , Bernard Srour , Emmanuelle Kesse-Guyot , Chantal Julia , et al.
The American Journal of Clinical Nutrition, 2020, 112, pp.1267-1279. ⟨10.1093/ajcn/nqaa246⟩
Article dans une revue hal-02995892v1

Association Between Adult Acne and Dietary Behaviors: Findings From the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study

Laetitia Penso , Mathilde Touvier , Mélanie Deschasaux , Fabien Szabo de Edelenyi , Serge Hercberg , et al.
JAMA Dermatology, 2020, 156 (8), pp.854-862. ⟨10.1001/jamadermatol.2020.1602⟩
Article dans une revue hal-02926875v1

NMR metabolomic signatures reveal predictive plasma metabolites associated with long-term risk of developing breast cancer

Lucie Lecuyer , Agnès Victor Bala , Mélanie Deschasaux , Nadia Bouchemal , Mohamed Nawfal Triba , et al.
4e International Congress of Translational Research in Human Nutrition 2017, Jun 2017, Clermont Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02240901v1

The gut microbiota and depressive symptoms across ethnic groups

Jos Bosch , Max Nieuwdorp , Aeilko Zwinderman , Mélanie Deschasaux-Tanguy , Djawad Radjabzadeh , et al.
Nature Communications, 2022, 13 (1), pp.7129. ⟨10.1038/s41467-022-34504-1⟩
Article dans une revue hal-04454934v1
Image document

Association entre un score mesurant le potentiel pro/anti-inflammatoire de l'alimentation (le DII) et l'incidence de cancer et la mortalité dans l'essai SU.VI.MAX

Mathilde Touvier , Laurie Graffouillère , Mélanie Deschasaux , Lola Neufcourt , Paule Latino-Martel , et al.
Colloque « Nutrition, microbiote, métabolisme et cancer »NACRe, Oct 2015, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02740361v1

DIA-profiling combined to untargeted metabolomics reveals urinary metabolome alteration and exposure to electrophilic metabolites by red meat consumption

Loic Mervant , Marie Tremblay-Franco , Emilien Jamin , Jean-François Martin , Charline Buisson , et al.
ASMS, 2021, Philadelphia (U.S.A.), France
Poster de conférence hal-04178859v1
Image document

Dietary iron and breast cancer risk - modulation by an antioxidant supplementation in the SU.VI.MAX randomized controlled trial

Melanie Deschasaux , Mathilde Touvier , Fabrice H.F. Pierre , Françoise Guéraud , Philippine Fassier , et al.
IARC's 50th Anniversary, Jun 2016, Lyon, France. , 518 p., 2016, IARC's 50th Anniversary "Cancer: Occurrence, Causes, Prevention". Abstracts
Poster de conférence hal-02743356v1

Dietary exposure to acrylamide and breast cancer risk: results from the NutriNet-Santé cohort

Alice Bellicha , Gaëlle Wendeu-Foyet , Xavier Coumoul , Meriem Koual , Fabrice Pierre , et al.
The American Journal of Clinical Nutrition, 2022, 116 (4), pp.911-919. ⟨10.1093/ajcn/nqac167⟩
Article dans une revue hal-03776445v1

Consommation d'aliments ultra-transformés et risque de cancer : résultats de la cohorte prospective NutriNet-Santé

Thibault Fiolet , Bernard Srour , Laury Sellem , Emmanuelle Kesse-Guyot , Benjamin Allès , et al.
Journées Francophones de Nutrition (JFN 2017), Société Française de Nutrition (SFN). et Société Française de Nutrition Entérale et Parentale (SFNEP), FRA., Dec 2017, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02738217v1

Statut en vitamine D et risque de cancer : modulation par des facteurs alimentaires, biologiques, anthropométriques et génétiques

Melanie Deschasaux , Paule Latino Martel
Journée de recherche de l'IFRB de l'Université Paris 13, Jun 2015, Bobigny, France. 2015
Poster de conférence hal-02792715v1
Image document

Etude prospective des liens entre les apports en viande rouge et charcuteries et le risque de cancer du sein : modulation par les antioxydants

Camille Pouchieu , Mélanie Deschasaux , Serge Hercberg , Nathalie Pecollo , Paule Latino-Martel , et al.
Journée Nutrition cancer CLARA-NACRe, 2014, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-02739041v1

Etude prospective des liens entre consommation d'alcool et risque de cancers hormono-dépendants : modulation par l'apport en fibres alimentaires

Anne-Sophie Chhim , Philippine Fassier , Paule Latino Martel , Nathalie Druesne Pecollo , Laurent Zelek , et al.
12. Journées Francophones de Nutrition, JFN 2014, Société Française de Nutrition (SFN). FRA.; Société Francophone Nutrition Clinique et Métabolisme (SFNEP). FRA., Dec 2014, Bruxelles, Belgique
Communication dans un congrès hal-02740335v1
Image document

Prospective association between dietary folate intake and skin cancer risk: results from the SU.VI.MAX cohort

Mathilde Touvier , Mélanie Deschasaux , Paule Latino Martel , Abou Diallo , Pilar Galan , et al.
IARC's 50th Anniversary, Jun 2016, Lyon, France. , 518 p., 2016, IARC's 50th Anniversary "Cancer: Occurrence, Causes, Prevention". Abstracts
Poster de conférence hal-02740341v1

Nutrition et cancers digestifs

Mélanie Deschasaux , Paule Latino-Martel , Mathilde Touvier
La Revue du Praticien Médecine Générale, 2018, 32 (1012), pp.876-877
Article dans une revue hal-02618138v1

Association entre le risque de cancer et un score individuel de qualité de l’alimentation basé sur un système de profilage nutritionnel des aliments dans la cohorte SU.VI.MAX

Mathilde Donnenfeld , Chantal Julia , Emmanuelle Kesse-Guyot , Caroline Méjean , Pauline Ducrot , et al.
13. Journées Francophones de Nutrition (JFN 2015), Dec 2015, Marseille, France. , Nutrition Clinique et Métabolisme, 31, 2015, ⟨10.1016/j.nupar.2016.10.058⟩
Poster de conférence hal-02740369v1

Apport alimentaire en fer et risque de cancer du sein – modulation par une supplémentation en antioxydants dans l’étude SU.VI.MAX.

Abou Diallo , Mélanie Deschasaux , Paule Latino-Martel , Serge Hercberg , Fabrice H.F. Pierre , et al.
Journées Francophones de Nutrition, JFN 2015, Dec 2015, Marseille, France. ⟨10.1016/j.nupar.2016.10.083⟩
Communication dans un congrès hal-01603474v1

Dietary Total and Insoluble Fiber Intakes Are Inversely Associated with Prostate Cancer Risk

Mélanie Deschasaux , Camille Pouchieu , Mathilde His , Serge Hercberg , Paule Latino-Martel , et al.
Journal of Nutrition, 2014, 144 (4), pp.504-510. ⟨10.3945/jn.113.189670⟩
Article dans une revue hal-02276490v1

Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols (FODMAPs) and Cancer Risk in the Prospective NutriNet-Santé Cohort

Charlotte Debras , Eloi Chazelas , Bernard Srour , Chantal Julia , Élodie Schneider , et al.
Journal of Nutrition, 2022, 152 (4), pp.1059-1069. ⟨10.1093/jn/nxab379⟩
Article dans une revue hal-03714206v1

Environmental impacts associated with UPF consumption: which food chain stages matter the most? Findings from a representative sample of French adults

Emmanuelle Kesse-Guyot , Benjamin Allès , Joséphine Brunin , Hélène Fouillet , Alison Dussiot , et al.
2022
Pré-publication, Document de travail hal-03715060v1

Diet and physical activity during the coronavirus disease 2019 (COVID-19) lockdown (March–May 2020): results from the French NutriNet-Santé cohort study

Mélanie Deschasaux-Tanguy , Nathalie Druesne-Pecollo , Younes Esseddik , Fabien Szabo De edelenyi , Benjamin Allès , et al.
The American Journal of Clinical Nutrition, 2021, 113 (4), pp.924-938. ⟨10.1093/ajcn/nqaa336⟩
Article dans une revue hal-03274093v1

Identification de biomarqueurs nutritionnels par une approche métabolomique en spectrométrie de masse

Céline Dalle , Lucie Lecuyer , Mélanie Pétéra , Delphine Centeno , Bernard Lyan , et al.
Journées Francophones de Nutrition 2017, Dec 2017, Nantes, France. pp.335-336, ⟨10.1016/j.nupar.2018.09.217⟩
Communication dans un congrès hal-02241662v1
Image document

Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé)

Bernard Srour , Leopold Fezeu , Emmanuelle Kesse-Guyot , Benjamin Allès , Caroline Mejean , et al.
BMJ, 2019, 365, pp.l1451. ⟨10.1136/bmj.l1451⟩
Article dans une revue hal-02177544v1