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Mathilde Causse
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Documents
Identifiants chercheurs
- mathilde-causse
- 0000-0002-0407-4985
- Google Scholar : https://scholar.google.com/citations?user=YCNoC88AAAAJ&hl=fr
- IdRef : 078246423
Présentation
Personal details
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Dr Mathilde Causse
Work department: INRAE Genetics and Breeding of Fruit and vegetables
Address:CS60094 84143 Montfavet France
E-mail:Mathilde.Causse@inrae.fr
Tel:33 4 32 72 28 03
Website: http://w3.avignon.inra.fr/gafl/fr/personnes/mathilde\_causse
Work experience
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Leader of the research group "Diversity Quality and Environment of Tomato " in the INRAE research unit on Genetics and Breeding of Fruit and Vegetables (GAFL). The group works on Tomato fruit quality (sensory and nutritional), genetic diversity and the impact of environment stress. It is composed of 4 scientists, 1 assistant engineers, 4 technicians and 2 PhD.
Main themes of research over the last five years
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Genetic control of tomato fruit quality traits (QTL mapping and cloning; GWAS)
Impact of environmental stress on fruit quality; G x E interaction
History of tomato domestication; Natural diversity and association genetics in tomato
Integrative systems biology and genomic approaches (resequencing)
Methodology of selection
**Other academic activities**
Deputy head of the Plant Biology and Breeding Division (since 2022)
Head of the GAFL research unit for 8 years (2004-2012)
Coordinator of the Cluster for Integrated Horticulture Research of INRA Avignon Center
Coordinator of several research projects on tomato quality; Co-chair of the SOL (Solanaceae genomic) meetings; Co-chair of the Solanaceae workshop at Plant and Animal Genome Conference (San Diego)
Member of the French Academy of Agriculture
Directrice de Recherche à INRAE – Centre PACA (DR1)
**Coordonnées professionnelles**
```
<pre style="margin-left: 91.6pt;"><span style="mso-bidi-font-size: 11.0pt; font-family: 'Calibri',sans-serif; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman';">INRAE, UR 1052, GAFL - Unité de Génétique et Amélioration des Fruits et Légumes
CS60094 - 84143 MONTFAVET CEDEX (France)<br></br><span style="mso-spacerun: yes;"> </span>email : mathilde.causse@inrae.fr<br style="mso-special-character: line-break;"></br>
<br style="mso-special-character: line-break;"></br>
</span>
```
**Formation**
Habilitation à Diriger des Recherches (HDR), Université de Montpellier, avril 2001
Doctorat de l’Université Paris XI, soutenu en mars 1989, préparé au Laboratoire d'Amélioration des Plantes Tropicales de l'ORSTOM, Côte d'Ivoire
**Carrière**
Depuis 2002, responsable de l’équipe Qualité Diversité Environnement chez la Tomate
De 2004 à 2012, Directrice de l’UR GAFL (90 permanents)
Depuis le 1er février 2010, Directrice de Recherche 1ère Classe à l'INRA.
De 2000 à 2010, Directrice de Recherche DR2 à l'INRA.
Affectée à l’UR GAFL de Montfavet en 1995
Recrutée en 1990, CR2 à l'INRA. Station de Génétique Végétale du Moulon, Gif/Yvette
De 1989 à 1990, post-doc du Ministère des Affaires Etrangères au Département d'Amélioration des Plantes (Pr. S.D. TANKSLEY) de l'Université Cornell, U.S.A
**Domaines d’expertises**
Génétique, physiologie et génomique de la qualité de la tomate
Impact des stress environnementaux sur la production et la qualité de la tomate
Méthodologie de la sélection
**Formation, jurys**
· Encadrement de plus de 10 thèses depuis 1995 et de 5 postdoc ; en moyenne un étudiant de Master chaque année
· Rapporteur de 2 à 5 thèses ou HDR chaque année
**ACTIVITES AUTRES QUE LA RECHERCHE (**depuis 2010)**:**
· Depuis 2022, Chef de Département Adjoint du Département BAP
. De 2004 à 2012, Directrice de l’UR GAFL
· Membre du bureau de la CSS « Génétique Végétale et Animale » de 2011 à 2020
· Présidente ou membre de plusieurs commissions AERES/HCERES
· Elue au Conseils Scientifique de l’INRA de 2007 à 2010
· Elue au CS du Département DGAP puis BAP de 2010 à 2020
· Co-animatrice du Comité « Méthodologie de la sélection» du GIS Biotechnologie Verte de 2014 à 2019
· Co-animatrice du GT « matériel végétal » du GIS PicLeg de 2012 à 2018
· Membre du Conseil Scientifique Unique des filières fruits et légumes frais et transformés depuis 2010
· Membre du comité scientifique des congrès annuels Solanaceae Genome de 2004 à 2018
· Co-chair du Solanaceae workshop au Plant and Animal Meeting (San Diego) de 2016 à 2020
· Co-animatrice du GT « Biologie Végétale » d’Allenvi depuis 2017
**Prix et distinction**
- Prix Dufresnoy de l’Académie d’Agriculture de France en 2004
- Chevalier de l’Ordre du Mérite Agricole, 2015
- Elue Membre correspondante de l’Académie d’Agriculture de France en 2017
- Prix Dujarric de la Rivière de l’Académie des Sciences en 2018
Publications
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A systems biology study in tomato fruit reveals correlations between the ascorbate pool and genes involved in ribosome biogenesis, translation, and the heat-shock responseFrontiers in Plant Science, 2018, 9 (137), 16 p. ⟨10.3389/fpls.2018.00137⟩
Article dans une revue
hal-01721265v1
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An integrative genomics approach for deciphering the complex interactions between ascorbate metabolism and fruit growth and composition in tomato.Comptes Rendus Biologies, 2009, 332 (11), pp.1007-21. ⟨10.1016/j.crvi.2009.09.013⟩
Article dans une revue
hal-00645936v1
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Fruit load or fruit position alters response to temperature and subsequently cherry tomato qualityJournal of the Science of Food and Agriculture, 2005, 85, pp.1009-1016. ⟨10.1002/jsfa.2060⟩
Article dans une revue
hal-02676778v1
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Effect of photoselective filters on the physical and chemical traits of vine-ripened tomato fruitsCanadian Journal of Plant Science, 2005, 85, pp.439-446
Article dans une revue
hal-02679176v1
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Modifications of antioxidant enzymes as a tool to improve yield in tomato under water deficit2nd International Symposium on Biotechnology of Fruit Species, Mar 2012, Nelson, New Zealand. 228 p
Communication dans un congrès
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Variation in tomato fruit ascorbate levels and consequences of manipulation of ascorbate metabolism on drought stress tolerance2. International Symposium on Biotechnology of Fruit Species, Mar 2012, Nelson, New Zealand
Communication dans un congrès
hal-02740997v1
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Ascorbate redox control of plant growth, carbon metabolism and source-sink regulation in tomato10. International Conference on reactive Oxygen and Nitrogene species in Plants, Jul 2011, Budapest, Hungary
Communication dans un congrès
hal-02747094v1
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Comparison of plant leaf area, light interception efficiency, plant photosynthesis and crop yield of tomato lines of contrasted architecture4. International Workshop on functional-structural plant models, Jun 2004, Montpellier, France
Communication dans un congrès
hal-01190902v1
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Regulation of tomato ascorbate levels: a candidate gene involved in fruit nutritional value and stress toleranceXVIIIth Eucarpia Meeting, Vegetable section, Tomato Working group, Apr 2014, Avignon, France. 1 p., 2014
Poster de conférence
hal-02796653v1
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