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Martine ESTEBAN-DECLOUX

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Documents

Présentation

Enseignant-chercheur en Génie des Procédés depuis 1982 à l'Ecole Nationale Supérieure des Industries Alimentaires, intégrée en 2007 dans AgroParisTech, j'ai axé mes recherches sur la mise en oeuvre des membranes dans l'industrie sucrière puis sur la distillation dans le domaine des eaux-de-vie. J'ai pu conduire toutes mes recherches grâce aux projets financés par le public et contrats avec les industriels, et au travail des doctorants, DEA, masters et stagiaires.

Publications

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Charentaise distillation of cognac. Part II: Process simulation and impact of recycling practices on the aroma composition of freshly distilled spirit

Gabriela Zanghelini , Violaine Athès , Stéphane Vitu , Pierre Giampaoli , Martine Esteban-Decloux
Food Research International, 2024, 178, pp.113861. ⟨10.1016/j.foodres.2023.113861⟩
Article dans une revue hal-04394961v1
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Charentaise distillation of cognac. Part I: Behavior of aroma compounds

Gabriela Zanghelini , Pierre Giampaoli , Violaine Athès , Stéphane Vitu , Vincent Wilhelm
Food Research International, 2024, 178, pp.113977. ⟨10.1016/j.foodres.2024.113977⟩
Article dans une revue hal-04394944v1
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Behaviour of volatile compounds during batch multi-stage distillation of whisky: experimental and simulation data

Martine Esteban-Decloux , Hervé Grangeon , Tano N'Guessan
Journal of the Institute of Brewing, 2023, 129 (3), pp.192-208. ⟨10.58430/jib.v129i3.28⟩
Article dans une revue hal-04238410v1
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Isobaric vapour-liquid equilibrium of α-terpineol highly diluted in hydroalcoholic mixtures at 101.3 kPa: Experimental measurements and thermodynamic modeling

Gabriela Zanghelini , Violaine Athès , Martine Esteban-Decloux , Pierre Giampaoli , Stéphane Vitu
Journal of Chemical Thermodynamics, 2022, 171, pp.106806. ⟨10.1016/j.jct.2022.106806⟩
Article dans une revue hal-03657334v1
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ß-Damascenone Highly Diluted in Hydroalcoholic Mixtures: Phase Equilibrium Measurements, Thermodynamic Modeling, and Simulation of a Batch Distillation

Gabriela Zanghelini , Martine Esteban-Decloux , Stéphane Vitu , Pierre Giampaoli , Violaine Athès
Industrial and engineering chemistry research, 2022, 61 (49), pp.18127-18137. ⟨10.1021/acs.iecr.2c01755⟩
Article dans une revue hal-03883202v1
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Simulation of the behaviour of volatile compounds during batch multi‐stage distillation of whisky

Martine Esteban‐decloux , N’guessan Charles Romaric Tano , Hervé Grangeon
Journal of the Institute of Brewing, 2022, 128 (4), pp.171 - 187. ⟨10.1002/jib.704⟩
Article dans une revue hal-03890734v1
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Double batch cider distillation: Influence of the recycling of the separated fractions

Martine Esteban-Decloux , Jean-Christophe Dechatre , Patrick Legendre , Hugues Guichard
LWT - Food Science and Technology, 2021, 146, pp.111420. ⟨10.1016/j.lwt.2021.111420⟩
Article dans une revue hal-03410288v1
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Batch distillation of spirits: experimental study and simulation of the behaviour of volatile aroma compounds

Adrien Douady , Cristian Puentes , Pierre Awad , Martine Esteban-Decloux
Journal of the Institute of Brewing, 2019, 125 (2), pp.268-283. ⟨10.1002/jib.560⟩
Article dans une revue hal-02622556v1

A concept and industrial testing of a superheated steam rotary dryer demonstrator: Cocurrent-triple pass design

Yacine Chryat , Martine Esteban-Decloux , C. Labarde , Hédi Romdhana
Drying Technology, 2019, 37 (4), pp.468-474. ⟨10.1080/07373937.2018.1460849⟩
Article dans une revue hal-02626153v1
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Vapor–Liquid Equilibrium of Ethyl Lactate Highly Diluted in Ethanol–Water Mixtures at 101.3 kPa. Experimental Measurements and Thermodynamic Modeling Using Semiempirical Models

Cristian Puentes , Xavier Joulia , Patrice Paricaud , Pierre Giampaoli , Violaine Athès
Journal of Chemical and Engineering Data, 2018, 63 (2), pp.365-379. ⟨10.1021/acs.jced.7b00770⟩
Article dans une revue hal-01778465v1

Simulation of a sugar beet factory using a chemical engineering software (ProSimPlus®) to perform Pinch and exergy analysis

Charlène Lambert , Benjamin Laulan , Martine M. Decloux , Hédi Romdhana , Francis Courtois
Journal of Food Engineering, 2018, 225, pp.1-11. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2018.01.004⟩
Article dans une revue hal-02623635v1
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Simulation of spirits distillation for a better understanding of volatile aroma compounds behavior: Application to Armagnac production

Cristian Puentes , Xavier Joulia , Jean-Paul Vidal , Martine Esteban-Decloux
Food and Bioproducts Processing, 2018, 112, pp.31-62. ⟨10.1016/j.fbp.2018.08.010⟩
Article dans une revue hal-01951974v1
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Review and Thermodynamic Modeling with NRTL Model of Vapor–Liquid Equilibria (VLE) of Aroma Compounds Highly Diluted in Ethanol–Water Mixtures at 101.3 kPa

Cristian Puentes , Xavier Joulia , Violaine Athès , Martine Esteban-Decloux
Industrial and engineering chemistry research, 2018, 57 (10), pp.3443-3470. ⟨10.1021/acs.iecr.7b03857⟩
Article dans une revue hal-02063567v1

Evolution of volatile compounds during the distillation of cognac spirit

Pierre Awad , Violaine Athès , Martine M. Decloux , Gérald Ferrari , Guillaume Snakkers
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2017, 65 (35), pp.7736-7748
Article dans une revue hal-02628344v1

Reducing energy requirement for drying of beet-pulp: Simulation of energy integration between superheated steam and air drying systems

Yacine Chryat , Hedi Romdhana , Martine Esteban-Decloux
Drying Technology, 2017, 35 (7), pp.838-848. ⟨10.1080/07373937.2016.1220952⟩
Article dans une revue hal-01600756v1

Computer-aided process engineering for environmental efficiency: industrial drying of biomass

Hedi Romdhana , Catherine Bonazzi , Martine Esteban-Decloux
Drying Technology, 2016, 34 (10), pp.1253-1269. ⟨10.1080/07373937.2015.1104348⟩
Article dans une revue hal-01531689v1

Superheated steam drying: an overview of pilot and industrial dryers with a focus on energy efficiency

Hédi Romdhana , Catherine Bonazzi , Martine Decloux
Drying Technology, 2015, 33 (10), ⟨10.1080/07373937.2015.1025139⟩
Article dans une revue hal-01166492v1
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Two industrial examples of coupling experiments and simulations for increasing quality and yield of distilled beverages

Martine Esteban-Decloux , Sophie Deterre , Samir Kadir , Pierre Giampaoli , Joël Albet
Food and Bioproducts Processing, 2014, 92 (4), pp.343-354. ⟨10.1016/j.fbp.2013.10.001⟩
Article dans une revue hal-01951993v1

Sugar cane stillage: a potential source of natural antioxidants

Emma Caderby , Stéphanie Baumberger , William Hoareau , Claire Fargues , Martine Decloux
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2013, 61 (47), pp.11494-11501. ⟨10.1021/jf4039474⟩
Article dans une revue hal-01173801v1

Identification of key aroma compounds from bitter orange (Citrus aurantium L.) products: essential oil and macerate-distillate extract

Sophie Deterre , Barbara Rega , Julien Delarue , Martine Decloux , Marc Lebrun
Flavour and Fragrance Journal, 2012, 27 (1), pp.77 - 88. ⟨10.1002/ffj.2087⟩
Article dans une revue hal-01004264v1
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Vapor-liquid equilibria measurements of bitter orange aroma compounds highly diluted in boiling hydro-alcoholic solutions at 101.3 kPa

Sophie Deterre , Joël Albet , Xavier Joulia , Olivier Baudouin , Pierre Giampaoli
Journal of Chemical and Engineering Data, 2012, 57 (12), pp.3344-3356. ⟨10.1021/je3004854⟩
Article dans une revue hal-01004108v1

A pilot scale study of reverse osmosis for the purification of condensate arising from distillery stillage concentration plant

Camille Sagne , Claire Fargues , Richard Lewandowski , Marie-Laure Lameloise , Marjorie Gavach
Chemical Engineering and Processing: Process Intensification, 2010, 49 (4), pp.331-339. ⟨10.1016/j.cep.2010.03.002⟩
Article dans une revue hal-01266521v1

Modeling permeation of volatile organic molecules through reverse osmosis spiral-wound membranes

Camille Sagne , Claire Fargues , Bertrand Broyart , Marie-Laure Lameloise , Martine Decloux
Journal of Membrane Science, 2009, 330 (1-2), pp.40-50. ⟨10.1016/j.memsci.2008.12.038⟩
Article dans une revue hal-01266517v1
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Assessing reverse osmosis for water recycling in alcoholic fermentation processes

Marie-Laure Lameloise , Marjorie Gavach , Camille Sagne , Claire Fargues , Marielle Bouix
International Journal of Chemical Reactor Engineering, 2009, 7 (A73), 7 p. ⟨10.2202/1542-6580.2104⟩
Article dans une revue hal-01267100v1

Reducing water consumption in beet distilleries by recycling the condensates to the fermentation phase

Estelle Morin Couallier , Claire Fargues , Richard Lewandowski , Martine Decloux , Marie-Laure Lameloise
Journal of Cleaner Production, 2008, 16 (5), pp.655-663. ⟨10.1016/j.jclepro.2007.02.009⟩
Article dans une revue hal-01266519v1

Traitement des condensats issus de la concentration de vinasses par osmose inverse et chromatographie en vue de leur recyclage en fermentation alcoolique

Marie-Laure Lameloise , Camille Sagne , Claire Fargues , Richard Lewandowski , Martine Decloux
Industries Alimentaires et Agricoles, 2008, 125 (08-09), pp.9-17
Article dans une revue hal-01273115v1

Screening of reverse osmosis membranes for the treatment and reuse of distillery condensates into alcoholic fermentation

Camille Sagne , Claire Fargues , Richard Lewandowski , Marie-Laure Lameloise , Martine Decloux
Desalination, 2008, 219 (1-3), pp.335-347. ⟨10.1016/j.desal.2007.05.020⟩
Article dans une revue hal-01266524v1

Treatment of acidic wastewater arising from the refining of vegetable oil by crossflow microfiltration at very low transmembrane pressure

Martine Decloux , Marie-Laure Lameloise , Aurélie Brocard , Emilie Bisson , Michel Parmentier
Process Biochemistry, 2007, 42 (4), pp.693-699. ⟨10.1016/j.procbio.2006.10.013⟩
Article dans une revue hal-01594042v1

Usefulness of reverse osmosis in the treatment of condensates arising from the concentration of distillery vinasses

Estelle Morin Couallier , Blanca Salgado Ruiz , Marie-Laure Lameloise , Martine Decloux
Desalination, 2006, 196 (1-3), pp.306-317. ⟨10.1016/j.desal.2006.02.002⟩
Article dans une revue hal-01267099v1

Analyse des condensats de distillerie en vue de leur traitement et de leur recyclage

Estelle Morin , Jean Bleton , Marie-Laure Lameloise , Alain Tchapla , Martine M. Decloux
Industries Alimentaires et Agricoles, 2003
Article dans une revue hal-01882286v1

Interest of electrodialysis to reduce potassium level in vinasses. Preliminary experiments

Martine M. Decloux
Desalination, 2002, 146 (1-3), pp.393-398. ⟨10.1016/S0011-9164(02)00520-9⟩
Article dans une revue hal-02681918v1

Stillage treatment in the French alcohol fermentation industry

Martine M. Decloux , Andre Bories
International Sugar Journal, 2002, 104 (1247), pp.509-517
Article dans une revue hal-02675611v1

Traitement et valorisation des vinasses: problématique et synthèse des voies de valorisation étudiées et envisagées

Martine M. Decloux , Andre Bories
Industries Alimentaires et Agricoles, 2001, pp.61-73
Article dans une revue hal-02682638v1
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Recent and emerging application of membrane processes in food and dairy industry

Georges Daufin , Jean-Louis Escudier , Hélène Carrère , Serge Bérot , Luc Fillaudeau
Transactions of the Institution of Chemical Engineers, 2001, 79, pp.1-14
Article dans une revue hal-02491209v1

Concentration of passion fruit juice on an industrial pilot scale using osmotic evaporation

F. Vaillant , E Jeanton , Manuel Dornier , M O’brien , M. Reynes
Journal of Food Engineering, 2001, 47 (3), pp.195-202. ⟨10.1016/S0260-8774(00)00115-1⟩
Article dans une revue hal-02046648v1

Recent and emerging applications of membrane processes in the food and dairy industry (review paper)

G. Daufin , J.P. Escudier , Hélène Carrère , Serge Bérot , L. Fillandeau
Food and Bioproducts Processing, 2001, 79 (C), pp.89-102
Article dans une revue hal-02678915v1

Strategy for economical optimisation of the clarification of pulpy fruit juices using crossflow microfiltration

F. Vaillant , A Millan , Manuel Dornier , M Decloux , M. Reynes
Journal of Food Engineering, 2001, 48 (1), pp.83-90. ⟨10.1016/S0260-8774(00)00152-7⟩
Article dans une revue hal-02046655v1

Co-immobilized pectinlyase and endocellulase on chitin and Nylon supports

F. Vaillant , A Millan , P. Millan , Manuel Dornier , M Decloux
Process Biochemistry, 2000, 35 (9), pp.989-996. ⟨10.1016/S0032-9592(00)00131-X⟩
Article dans une revue hal-02046661v1

Utilisation des membranes dans le domaine des jus de fruits et jus sucrés

Martine Decloux
Boissons Bios Conditionnement, 1999, 30 (283), pp.27-30
Article dans une revue hal-02687692v1

Crossflow microfiltration of passion fruit juice after partial enzymatic liquefaction

F. Vaillant , P. Millan , G. O’brien , Manuel Dornier , M. Decloux
Journal of Food Engineering, 1999, 42 (4), pp.215-224. ⟨10.1016/S0260-8774(99)00124-7⟩
Article dans une revue hal-02046668v1
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Optimal control of the microfiltration of sugar product using a controller combining fuzzy and genetic approaches

Nathalie Mejean Perrot , L. Mé , Gilles Trystram , Jean-Michel Trichard , Martine Decloux
Fuzzy Sets and Systems, 1998, 94 (3), pp.309-322. ⟨10.1016/S0165-0114(96)00237-0⟩
Article dans une revue hal-02688102v1

Automatisation d'un alambique charentais

A. Boutillon , Priscillia Boucher , Martine Decloux , Didier Dumur , T. Foix
Industries Alimentaires et Agricoles, 1998, 115 (Juin), pp.42-46
Article dans une revue hal-02693932v1

Influence du mode de conduite sur les performances de la microfiltration tangentielle de refontes de sucre roux de canne

J.M. Trichard , L. Tatoud , Martine Decloux
Industries Alimentaires et Agricoles, 1998, 115 (Juillet-Aout), pp.21-30
Article dans une revue hal-02693927v1

Evaluation of physico-chemical interactions in cross-flow filtration in the particular case of mineral membranes and sugar remelts

C. Khayat , A. Vatelot , Martine Decloux , M.N. Bellon-Fontaine
Journal of Membrane Science, 1997, 137, pp.219-230
Article dans une revue hal-02686062v1

Développement actuel et potentiel des procédés à membranes en sucrerie et raffinerie de canne

Stéphane Cartier , M.A. Theoleyre , Martine Decloux
Industries Alimentaires et Agricoles, 1996, 7-8, pp.557-560
Article dans une revue hal-02697775v1

Crossflow microfiltration of gum arabic solutions: Comparison of the classical system with the co-current permeate flow system

Martine Decloux , Manuel Dornier , I. Gratius
International Journal of Food Science and Technology, 1996, 31, pp.153-166
Article dans une revue hal-02696455v1

Automatic control of the crossflow microfiltration process using fuzzy logic

N. Perrot , J.M. Trichard , G. Trystram , Martine Decloux
Journal of Membrane Science, 1996, 116, pp.93-105
Article dans une revue hal-02683893v1

The determination of polysaccharides in raw cane sugar syrups. Perfecting the phenol sulphuric acid method in order to characterize cross flow filtration

I. Gratius , Martine Decloux , Manuel Dornier , G. Cuvelier
International Sugar Journal, 1995, 97 (1159E), pp.296-343
Article dans une revue hal-02711936v1

Interest of neural networks for the optimization of the crossflow filtration process

Manuel Dornier , M. Decloux , G. Trystram , A. Lebert
LWT - Food Science and Technology, 1995, 28 (3), pp.300-309. ⟨10.1016/S0023-6438(95)94364-1⟩
Article dans une revue hal-02046672v1

Dynamic modeling of crossflow microfiltration using neural networks

Manuel Dornier , M. Decloux , G. Trystram , A. Lebert
Journal of Membrane Science, 1995, 98 (3), pp.263-273. ⟨10.1016/0376-7388(94)00195-5⟩
Article dans une revue hal-02046670v1

Influence of start-up procedure on crossflow microfiltration of raw cane sugar

Manuel Dornier , R. Petermann , Martine Decloux
Journal of Food Engineering, 1995, 24 (2), pp.213-224
Article dans une revue hal-02715131v1

Use of experimental design to establish optimal crossflow filtration conditions: application to raw cane sugar clarification

Manuel Dornier , Martine Decloux , André Lebert , G. Trystram
Journal of Food Process Engineering, 1994, 17, pp.73-92
Article dans une revue hal-02705245v1

Etude du couplage microfiltration tangentielle/echange d'ions en raffinerie de sucre de canne

Martine Decloux , E. Ben Messaoud , M.L. Lameloise
Industries Alimentaires et Agricoles, 1992, 7-8, pp.495-502
Article dans une revue hal-02705711v1

Computer control of a cross flow microfiltration pilot plant

P. Punidadas , Martine Decloux , G. Trystram
Food Control, 1991, 7, pp.152-161
Article dans une revue hal-02702647v1

Microfiltration tangentielle sur membrane minérale en céramique. Application au traitement du sucre roux

P. Punidadas , Martine Decloux , G. Trystram
Industries Alimentaires et Agricoles, 1990, 07-08, pp.615-623
Article dans une revue hal-02714488v1
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Study By Simulation Of The Behavior Of Aroma Compounds during Malt Whisky Distillation With A Stupfler Type Filling Column

Martine Esteban-Decloux , N’guessan Charles Romaric Tano , Hervé Grangeon
12th International Conference on Distillation & Absorption (DA 2022), Sep 2022, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-03890748v1

Vapor-liquid equilibria of aroma compounds highly diluted in hydroalcoholic solutions: measurement of new isobaric data for a better understanding of the distillation of spirits

Gabriela Zanghelini , Pierre Giampaoli , Martine Esteban-Decloux , Stéphane Vitu , Violaine Athès
13th European Congress of Chemical Engineering, Sep 2021, (virtual event), Germany
Communication dans un congrès hal-03788833v1

Identification of aroma compounds formed during the distillation of Cognac spirits

Pierre Awad , Violaine Athès , Martine Esteban-Decloux , Guillaume Snakkers , Pierre P. Giampaoli
The Food Factor: Barcelona Conference , Nov 2016, Barcelona, Spain
Communication dans un congrès hal-01588915v1

CAPE for environmental efficiency : application to biomass drying industrial process

Hedi Romdhana , Catherine Bonazzi , Jean-Pierre Belaud , Caroline Sablayrolles , Mireille Vignoles
19. International Drying Symposium (IDS 2014), Aug 2014, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-01628121v1

Systemic approach for eco-efficiency analysis of agro-chemical process

Jean-Pierre Belaud , Caroline Sablayrolles , Caroline Pénicaud , Hedi Romdhana , Martine Esteban-Decloux
GPE – 4. International Congress on Green Process Engineering, Apr 2014, Sevilla, Spain
Communication dans un congrès hal-01628124v1

Conception d’un démonstrateur de séchage de particules en vapeur d’eau surchauffée

Yacine Chryat , Martine Decloux , Hedi Mohamed Romdhana , Hugo Rosenbaum , Geneviève Doreau
XIV. Congrès SFGP 2013, 2013, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-01186894v1

Recent and emerging applications of membranes processes in food and dairy industry

Luc Fillaudeau , Georges Daufin , Jean-Louis Escudier , Hélène Carrère , Serge Bérot
PERMEA, 2003, Tatranske Matliare, Slovakia
Communication dans un congrès hal-02490072v1

Interest of electrodialysis to reduce potassium level in vinasses

Martine M. Decloux , Andre Bories , Richard Lewandowski , Claire Fargues , Amel Mersad
International Congress on Membranes and Membrane Processes - ICOM 2002, Jul 2002, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-02762429v1

Predictive control of a crossflow microfiltration process

Francis F. Courtois , J. M. Trichard , Gilles Trystram , Martine Decloux
Annual meeting of the Institute of Food Technologists (IFT'99), Jul 1999, Chicago, United States
Communication dans un congrès hal-01593990v1

Etude, avec le système UTP, de l'influence du diamètre des canaux et de la vitesse tangentielle sur le colmatage des membranes céramiques de microfiltration tangentielle de plusieurs diamètres de pore

Martine Decloux , A. Mersad , F. Martin , R. Soria
PROSETIA 98 (PROcédés de SEparation et de Transformation en Industrie Alimentaire, 1998, Villeneuve d'Ascq, France
Communication dans un congrès hal-02769954v1

Importance of the raw cane sugar color on the evaluation of the efficiency of the cross-flow filtration membranes

L. Tatoud , Sem Jacobs , J.K. Liou , L.S.M. Bento , Martine Decloux
57. Annual meeting SIT 98, May 1998, Marseille, France
Communication dans un congrès hal-02771415v1

Commande prédictive non-linéaire d'un pilote de microfiltration tangentielle

J. M. Trichard , Francis F. Courtois , Martine Decloux , Gilles Trystram
6. Congrès français de génie des procédés, Sep 1997, Paris, France. 280 p
Communication dans un congrès hal-01593920v1

An hybrid approach based on fuzzy logic and genetic algorithms to control a crossflow microfiltration pilot plant

N. Perrot , L. Me , G. Trystram , J.M. Trichard , Martine Decloux
IFSICC 96, Apr 1996, Hawaï, United States
Communication dans un congrès hal-02766723v1

Problèmes de clarification des fluides biologiques.

F. Rene , Hélène Carrère , G. Daufin , G. Guizou , Michel Moutounet
17. Conference Internationale, Dec 1995, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02772669v1

Filtration de levures et de refontes de sucre roux

Martine Decloux , L. Tatoud , Jean-Michel Trichard , A. Hulot , Francis F. Courtois
Colloque PROSETIA (PROcédés de SEparation et de Transformation en Industrie Alimentaire), Dec 1995, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-01593989v1

Microfiltration tangentielle d'une solution de sucre roux: analyse des modèles de colmatage dans des conditions opératoires fixées

Martine Decloux , P. Punidadas
Congrès génie des procédés, Sep 1991, Compiègne, France
Communication dans un congrès hal-02774448v1
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Distillation:The behaviour of volatile compounds during distillation of hydro-alcoholic solutions and during hydro-distillation

Martine Esteban-Decloux
Handbook of Molecular Gastronomy, 2021, 978-1-4665-9478-4
Chapitre d'ouvrage hal-04394571v1
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Brewing, winemaking and distilling: an overview of wastewater treatment and utilization schemes (Part IV - Chapter 35)

Luc Fillaudeau , Andre Bories , Martine Decloux
Improving Water and Energy Management in Food Industry, Woodhead Publishing Limited, 2008
Chapitre d'ouvrage hal-02310087v1

Jus de fruits, légumes et jus sucrés

Martine Decloux , F. Prothon
Les séparations par membrane dans les procédés de l'industrie alimentaire, Lavoisier Tec et Doc, 1998, Sciences et Techniques Agroalimentaires
Chapitre d'ouvrage hal-02839664v1

Dynamic modelling and simulation of food processes

J.J. Bimbenet , G. Trystram , Albert Duquenoy , F. Courtois , André Lebert
Developments in food engineering, Blackie Academic and Professional, 1994
Chapitre d'ouvrage hal-02847436v1

Automatic control of a crossflow microfiltration pilot plant at low transmembrane pressure

Martine Decloux , Manuel Dornier , Christophe Geneste , F. Prothon , G. Trystram
Automatic control of food and biological processes, Elsevier, 1994
Chapitre d'ouvrage hal-02847193v1