Accéder directement au contenu

Marina GREGOIRE

15
Documents

Publications

Image document

Spatial organisation of Listeria monocytogenes and Escherichia coli O157:H7 cultivated in gel matrices

Cédric Saint Martin , Maud Darsonval , Marina Grégoire , Nelly Caccia , Lucas Midoux
Food Microbiology, 2022, 103, pp.103965. ⟨10.1016/j.fm.2021.103965⟩
Article dans une revue hal-03480607v1

Accuracy of gradient diffusion method for susceptibility testing of dalbavancin and comparators

Anne-Gaëlle Leroy , V. Lavigne-Quilichini , Paul Le Turnier , B. Loufti , Eline Le Breton
Expert Review of Anti-infective Therapy, 2022, 20 (3), pp.457-461. ⟨10.1080/14787210.2021.1976143⟩
Article dans une revue hal-03627928v1

Independent and cooperative regulation of staphylopine biosynthesis and trafficking by Fur and Zur

Clémentine Fojcik , Marina Aigle , Laura Alfonsi , Elise Borezee-Durant , Pascal Arnoux
Molecular Microbiology, 2018, ⟨10.1111/mmi.13927⟩
Article dans une revue hal-01710600v1

Bacterial composition of Algerian raw camel milks after commercial-like storage, as revealed by TTGE and DGGE

Habiba Drici , Françoise Berthier , Marina Aigle , Claire Darrigo , Agnès Delacroix-Buchet
Journal of Engineering and Applied Sciences, 2016, 11 (1), pp.309-314
Article dans une revue hal-03156649v1

Milk maturation temperature and time are key technological parameters to limit staphylococcal enterotoxin production during uncooked semi-hard cheese manufacture

Manon Duquenne , Sylviane Derzelle , Isabelle Fleurot , Marina Aigle , Claire Darrigo
Food Control, 2016, 59, pp.118--127. ⟨10.1016/j.foodcont.2015.05.003⟩
Article dans une revue hal-01565154v1
Image document

Following Pathogen Development and Gene Expression in a Food Ecosystem: the Case of a Staphylococcus aureus Isolate in Cheese

Isabelle Fleurot , Marina Aigle , Renaud Fleurot , Claire Darrigo , Jacques-Antoine Hennekinne
Applied and Environmental Microbiology, 2014, 80 (16), pp.5106 - 5115. ⟨10.1128/AEM.01042-14⟩
Article dans une revue hal-01204441v1

Diversity and dynamics of the microbial community during the manufacture of Calenzana, an artisanal Corsican cheese

Erick Casalta , Jean Sorba , Marina Aigle , Jean-Claude Ogier
International Journal of Food Microbiology, 2009, 133 (3), pp.243-251. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2009.05.022⟩
Article dans une revue hal-02667302v1

In situ gene expression in cheese matrices: Application to a set of enterococcal genes

Samira S. Makhzami , Pascal Quénée , Elodie Akary , Cyrille Bach , Marina Aigle
Journal of Microbiological Methods, 2008, 75 (3), pp.485-490. ⟨10.1016/j.mimet.2008.07.025⟩
Article dans une revue hal-02664516v1

Organisation spatiale et hétérogénéité phénotypique d’Escherichia coli O157:H7 et Listeria monocytogenes en matrices gélifiées modèles

Cédric Saint Martin , Nelly Caccia , Maud Darsonval , Marina Grégoire , Arthur Combeau
Décrypter l'hétérogénéité cellulaire et la distribution spatiale de pathogènes dans les matrices alimentaires, en interaction avec les communautés microbiennes, ACTIA, Nov 2023, Paris, France
Communication dans un congrès hal-04263863v1

Spatial organization and phenotypic heterogeneity of Escherichia coli O157:H7 and Listeria monocytogenes in model gel matrices

Romain Briandet , Cédric Saint Martin , Maud Darsonval , Nelly Caccia , Marina Grégoire
17eme congrès de la SFM “La microbiologie dans tous ces états », Oct 2022, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-03714885v1