Nombre de documents

21

CV de Marie Plessz


Article dans une revue9 documents

  • Marie Plessz, Sophie Dubuisson-Quellier, Séverine Gojard, Sandrine Barrey. How consumption prescriptions affect food practices: Assessing the roles of household resources and life-course events. Journal of Consumer Culture, SAGE Publications, 2016, 16 (1), pp.101 - 123. <hal-01300900>
  • Marie Plessz, Severine Gojard. Fresh is best?: Social position, cooking, and vegetable consumption in France. Sociology, SAGE Publications, 2015, 49, pp.172-190. <10.1177/0038038514521715>. <hal-01189904>
  • Marie Plessz, Sophie Dubuisson-Quellier, Séverine Gojard, Sandrine Barrey. How consumption prescriptions change food practices. Assessing the role of household resources and life course events. Journal of Consumer Culture, SAGE Publications, 2014. <hal-01208471>
  • Marie Plessz, Sophie Dubuisson-Quellier, Severine Gojard, Sandrine Barrey. How consumption prescriptions change food practices.: Assessing the role of household resources and life course events. Journal of Consumer Culture, SAGE Publications, 2014, Ahead of print February 4, 2014, 41 p. <10.1177/1469540514521077 >. <hal-01189897>
  • Marie Plessz, Severine Gojard. Do processed vegetables reduce the socio-economic differences in vegetable purchases? A study in France.. European Journal of Public Health, Oxford University Press (OUP): Policy B - Oxford Open Option D, 2013, 23 (5), pp.747-752. <10.1093/eurpub/cks166>. <hal-01123328>
  • Sophie Dubuisson-Quellier, Marie Plessz. La théorie des pratiques : Quels apports pour l'étude sociologique de la consommation ?. Sociologie, Presses Universitaires de France, 2013, 4 (4), pp.451-469. <hal-00961342>
  • Marie Plessz. Les légumes transformés : diversité des produits, diversité des usages sociaux. Revue d'Etudes en Agriculture et Environnement - Review of agricultural and environmental studies, INRA Editions, 2013, 2013 (01), pp.13 - 37. <10.4074/S1966960713011028>. <hal-01137159>
  • Marie Plessz. P. Feillet, La nourriture des Français : de la maîtrise du feu… aux années 2030, Edition  Quae, Versailles, 2007, 245 p. [Compte-rendu d'ouvrage]. Revue d'Etudes en Agriculture et Environnement - Review of agricultural and environmental studies, INRA Editions, 2012, 93 (2), pp.226-229. <hal-01191157>
  • Marie Plessz. Life Stages and Transformations of the Labor market: The case of Central Europe (Poland, the Czech Republic, Hungary). European Societies, Taylor & Francis (Routledge), 2009, 11 (1), pp.103-136. <10.1080/14616690802155353>. <hal-01016282>

Rapport1 document

  • Marie-Clémence Le Pape, Marie Plessz. Le rythme des repas. Inculcation d'une technique du corps dans les couches supérieures des classes populaires. 2014. <halshs-00924279>

Communication dans un congrès8 documents

  • Marie Plessz, Marie-Clémence Le Pape. Regulating the domestic food supply.. Comment mangent les familles contemporaines ? Comparaisons européennes, Jan 2015, Strasbourg, France. 21 p., 2015. <hal-01217626>
  • Marie Plessz, Fabrice Etilé. Declining cooking times in France and the USA since the 1980s: the role of family structure and women labour market participation. Time-Use Surveys and Food Consumption Patterns in a Cross-National Perspective, 2015, NA, France. 35 p., 2015. <hal-01216752>
  • Marie Plessz. Voyage en épidémiologie. Séminaire de l'équipe de recherche sur les inégalités sociales (ERIS-CMH), Dec 2015, Paris, France. 22 p., 2015. <hal-01383576>
  • Marie Plessz, Alice Gueguen. Les habitudes alimentaires dans Constances : Perceptions subjectives et adéquation aux recommandations nutritionnelles. Journée scientifique de Constances, Apr 2015, Paris, France. 17 p., 2015. <hal-01182822>
  • Marie-Clémence Le Pape, Marie Plessz. Normes nutritionnelles et corps enfantins. Une analyse de la socialisation alimentaire au prisme des petits déjeuners. journée d'étude "Enfances inégales : corps, genre, classe", May 2013, Toulouse, France. <halshs-00924301>
  • Marie-Clémence Le Pape, Marie Plessz. Food health and family life : regulating the domestic food supply. 11e colloque de l'Association Européenne de Sociologie (ESA), Aug 2013, Turin, Italy. <halshs-00924335>
  • Marie Plessz, Marie-Clémence Le Pape. Normes nutritionnelles et corps enfantins. Une analyse de la socialisation alimentaire au prisme des petits déjeuners. Enfances inégales, May 2013, Toulouse, France. 2013. <hal-01065116>
  • Sandrine Barrey, Sophie Dubuisson-Quellier, Severine Gojard, Marie Plessz. Les effets des prescriptions sur les pratiques de consommation alimentaires : rôle des positions dans la trajectoire de vie et des ressources sociales. Gouverner les conduites économiques, Jun 2012, Paris, France. 37 p., 2012. <hal-01191182>

Pré-publication, Document de travail3 documents

  • Coline Ferrant, Marie Plessz. Structure des budgets alimentaires dans l’enquête Budget de famille 2011. 2015. <hal-01247408>
  • Marie Plessz. Les ouvriers en Europe centrale : la dissolution d'une catégorie sociale dans les statistiques. 2009-02. 2009. <halshs-00878767>
  • Marie Plessz. Age and Transformations of the Labour Market: the Case of Central Europe (Poland, the Czech Republic, Hungary). 2008. <halshs-00241205>