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Marie-Hélène Famelart

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Publications

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Ionic Strength Dependence of the Complex Coacervation between Lactoferrin and β-Lactoglobulin

Rima Soussi Hachfi , Pascaline Hamon , Florence Rousseau , Marie-Hélène Famelart , Said Bouhallab
Foods, 2023, 12, pp.1040. ⟨10.3390/foods12051040⟩
Article dans une revue hal-04023433v1
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Non-linear properties and yielding of enzymatic milk gels

Julien Bauland , Mathieu Leocmach , Marie-Hélène Famelart , Thomas Croguennec
Soft Matter, 2023, 19 (20), pp.3562-3569. ⟨10.1039/D2SM01556K⟩
Article dans une revue hal-04120099v1
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Rheological properties of enzymatic milk gel: Effect of ion partitioning in casein micelles

Julien Bauland , Marie-Hélène Famelart , Marc Faiveley , Thomas Croguennec
Food Hydrocolloids, 2022, 130, pp.107739. ⟨10.1016/j.foodhyd.2022.107739⟩
Article dans une revue hal-03654347v1
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Heat treatment of milk protein concentrates affects enzymatic coagulation properties

François Martin , Jeehyun Lee , Luisa Azevedo-Scudeller , Arnaud Paul , Guillaume Delaplace
Food Research International, 2022, 162, pp.112030. ⟨10.1016/j.foodres.2022.112030⟩
Article dans une revue hal-03865060v1
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Mixed dairy and plant-based yogurt alternatives: Improving their physical and sensorial properties through formulation and lactic acid bacteria cocultures

Fanny Canon , Marie-Bernadette Maillard , Marie-Hélène Famelart , Anne Thierry , Valérie Gagnaire
Current Research in Food Science, 2022, 5, pp.665-676. ⟨10.1016/j.crfs.2022.03.011⟩
Article dans une revue hal-03638167v1
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Rheological characterization of β-lactoglobulin/lactoferrin complex coacervates

Rima Soussi Hachfi , Marie-Hélène Famelart , Florence Rousseau , Pascaline Hamon , Said Bouhallab
LWT - Food Science and Technology, 2022, 163, pp.113577. ⟨10.1016/j.lwt.2022.113577⟩
Article dans une revue hal-03682487v2
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Atomic force microscopy to assess the mechanical properties of individual casein micelles

Julien Bauland , Antoine Bouchoux , Thomas Croguennec , Marie-Hélène Famelart , Fanny Guyomarc'H
Food Hydrocolloids, 2022, 128, pp.107577. ⟨10.1016/j.foodhyd.2022.107577⟩
Article dans une revue hal-03622993v1
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Combining plant and dairy proteins in food colloid design

Emma B A Hinderink , Adeline Boire , Denis Renard , Alain Riaublanc , Leonard M C Sagis
Current Opinion in Colloid & Interface Science, 2021, 56, pp.101507. ⟨10.1016/j.cocis.2021.101507⟩
Article dans une revue hal-03394364v1
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Mixing milk, egg and plant resources to obtain safe and tasty foods with environmental and health benefits

Fanny Guyomarc'H , Gaëlle Arvisenet , Said Bouhallab , Fanny Canon , Stéphanie-Marie Deutsch
Trends in Food Science and Technology, 2021, 108, pp.119-132. ⟨10.1016/j.tifs.2020.12.010⟩
Article dans une revue hal-03099687v1
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Optimisation of microparticle formation by dry heating of whey proteins

Marie-Hélène Famelart , Thomas Croguennec , Thomas Sevrin
Journal of Food Engineering, 2021, 291, pp.110221. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2020.110221⟩
Article dans une revue hal-02905785v1

Yogurts enriched with milk proteins: Texture properties, aroma release and sensory perception

Hanna Lesme , Cécile Rannou , Marie-Hélène Famelart , Said Bouhallab , Carole Prost
Trends in Food Science and Technology, 2020, 98, pp.140-149. ⟨10.1016/j.tifs.2020.02.006⟩
Article dans une revue hal-02491445v1
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Contribution of temporal dominance of sensations performed by modality (M-TDS) to the sensory perception of texture and flavor in semi-solid products: A case study on fat-free strawberry yogurts

Hanna Lesme , Philippe Courcoux , Clémence Alleaume , Marie-Hélène Famelart , Said Bouhallab
Food Quality and Preference, 2020, 80, pp.103789. ⟨10.1016/j.foodqual.2019.103789⟩
Article dans une revue hal-02306102v1
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Aroma-retention capacities of functional whey protein aggregates: Study of a strawberry aroma in solutions and in fat-free yogurts

Hanna Lesme , Clémence Alleaume , Said Bouhallab , Marie-Hélène Famelart , Cécile Marzin
Food Research International, 2020, 136, pp.109491. ⟨10.1016/j.foodres.2020.109491⟩
Article dans une revue hal-02976249v1
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Addition of calcium and magnesium chlorides as simple means of varying bound and precipitated minerals in casein micelle: Effect on enzymatic coagulation

J. Bauland , Marie-Hélène Famelart , Said Bouhallab , Romain Jeantet , S. Roustel
Journal of Dairy Science, 2020, 103 (11), pp.9923-9935. ⟨10.3168/jds.2020-18749⟩
Article dans une revue hal-02969338v1
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Interfacial and (emulsion) gel rheology of hydrophobised whey proteins

Ashkan Madadlou , Marie-Hélène Famelart , Stéphane Pezennec , Florence Rousseau , Juliane Floury
International Dairy Journal, 2020, 100, pp.104556. ⟨10.1016/j.idairyj.2019.104556⟩
Article dans une revue hal-02317186v1
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Major Role of Voluminosity in the Compressibility and Sol–Gel Transition of Casein Micelle Dispersions Concentrated at 7 °C and 20 °C

Floriane Doudies , Anne-Sophie Arsene , Fabienne Garnier-Lambrouin , Marie-Hélène Famelart , Antoine Bouchoux
Foods, 2019, 8 (12), pp.652. ⟨10.3390/foods8120652⟩
Article dans une revue hal-02399317v1
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Influence of casein on the formation of whey protein microparticles obtained by dry heating at an alkaline pH

Elise Schong , Marie-Hélène Famelart
Food Research International, 2019, 122, pp.96-104. ⟨10.1016/j.foodres.2019.04.001⟩
Article dans une revue hal-02098680v1
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The surface properties of milk fat globules govern their interactions with the caseins: Role of homogenization and pH probed by AFM force spectroscopy

Sameh Obeid , Fanny Guyomarc'H , Gregory Francius , Herve Guillemin , Xiaoxi Wu
Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 2019, 182, pp.110363. ⟨10.1016/j.colsurfb.2019.110363⟩
Article dans une revue hal-02215870v1
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Protein aggregates modulate the texture of emulsified and acidified acid milk gels

Perrine Gelebart , Alain Riaublanc , Marie-Hélène Famelart , Camille Jonchere , Valerie Beaumal
Food Hydrocolloids, 2019, 93, pp.176-188. ⟨10.1016/j.foodhyd.2019.02.007⟩
Article dans une revue hal-02048856v1
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Controlled whey protein aggregates to modulate the texture of fat-free set-type yoghurts

Hanna Lesme , Cécile Rannou , Catherine Loisel , Marie-Hélène Famelart , Said Bouhallab
International Dairy Journal, 2019, 92, pp.28-36. ⟨10.1016/j.idairyj.2019.01.004⟩
Article dans une revue hal-02014941v1
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Influence of lactose on the formation of whey protein microparticles obtained by dry heating at alkaline pH

Elise Schong , Marie-Hélène Famelart
Food Hydrocolloids, 2019, 87, pp.477-486. ⟨10.1016/j.foodhyd.2018.08.018⟩
Article dans une revue hal-01867984v1

Dry heating a freeze-dried whey protein powder: Formation of microparticles at pH 9.5

Marie-Hélène Famelart , Elise Schong , Thomas Croguennec
Journal of Food Engineering, 2018, 224, pp.112-120. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2017.12.010⟩
Article dans une revue hal-02621177v1

Bolus quality and food comfortability of model cheeses for the elderly as influenced by their texture

L. Lorieau , C. Septier , A. Laguerre , L. Le Roux , E. Hazart
Food Research International, 2018, 111, pp.31-38. ⟨10.1016/j.foodres.2018.05.013⟩
Article dans une revue hal-02044447v1

Dry heating a freeze-dried whey protein powder: Formation of microparticles at pH 9.5

Marie-Hélène Famelart , Elise Schong , Thomas Croguennec
Journal of Food Engineering, 2018, 224, pp.112-120
Article dans une revue hal-02044445v1

Dry heating of whey proteins leads to formation of microspheres with useful functional properties

Elise Schong , Marie-Hélène Famelart
Food Research International, 2018, 113, pp.210-220. ⟨10.1016/j.foodres.2018.07.004⟩
Article dans une revue hal-01854608v1
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Gastric Emptying and Dynamic In Vitro Digestion of Drinkable Yogurts: Effect of Viscosity and Composition

Olivia Ménard , Marie-Hélène Famelart , Amélie Deglaire , Yann Le Gouar , Sylvie Guerin
Nutrients, 2018, 10 (9), pp.1308. ⟨10.3390/nu10091308⟩
Article dans une revue hal-01906541v1

Dry heating of whey proteins

Elise Schong , Marie-Hélène Famelart
Food Research International, 2017, 100 part 2, ⟨10.1016/j.foodres.2017.08.057⟩
Article dans une revue hal-01581644v1

Lipid droplets coated with milk fat globule membrane fragments: Microstructure and functional properties as a function of pH

Christelle Lopez , Chantal Cauty , Florence Rousseau , Marielle Blot , Antinéa Margolis
Food Research International, 2017, 91, pp.26-37. ⟨10.1016/j.foodres.2016.11.025⟩
Article dans une revue hal-01405408v1

Immunomodulation properties of multi-species fermented milks

Benoit Foligne , Sandrine Parayre-Breton , Redouane Cheddani , Marie-Hélène Famelart , Marie-Noelle Madec
Food Microbiology, 2016, 53, pp.60-69. ⟨10.1016/j.fm.2015.04.002⟩
Article dans une revue hal-01209834v1
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Acid gelation of whey protein microbeads of different sizes

Robi Andoyo , Fanny Guyomarc'H , Marie-Hélène Famelart
Dairy Science & Technology, 2016, 96 (2), pp.213-225. ⟨10.1007/s13594-015-0260-3⟩
Article dans une revue hal-01454591v1
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Current ways to modify the structure of whey proteins for specific functionalities—a review

Fanny Guyomarc'H , Marie-Hélène Famelart , Gwenaele Henry , Muhammad Gulzar , Joelle Léonil
Dairy Science & Technology, 2015, 95 (6), ⟨10.1007/s13594-014-0190-5⟩
Article dans une revue hal-01209713v1

Casein compared with whey proteins affects the organization of dietary fat during digestion and attenuates the postprandial triglyceride response to a mixed high-fat meal in healthy, overweight men

François Mariotti , Marion Valette , Christelle Lopez , Hélène Fouillet , Marie-Hélène Famelart
Journal of Nutrition, 2015, 145 (12), pp.2657-2664. ⟨10.3945/jn.115.216812⟩
Article dans une revue hal-01535341v1
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Spatial arrangement of casein micelles and whey protein aggregate in acid gels: Insight on mechanisms

Robi Andoyo , Fanny Guyomarc'H , Agnès Burel , Marie-Hélène Famelart
Food Hydrocolloids, 2015, 51, pp.118-128. ⟨10.1016/j.foodhyd.2015.04.031⟩
Article dans une revue hal-01209825v1

High-protein fat-free acid milk gels: Control of protein composition and heat treatment

Sophie Chever , Fanny Guyomarc'H , Eric Beaucher , Marie-Hélène Famelart
International Dairy Journal, 2014, 37, pp.95-103. ⟨10.1016/j.idairyj.2014.02.011⟩
Article dans une revue hal-01209631v1

Acid and rennet gels exhibit strong differences in the kinetics of milk protein digestion and amino acid bioavailability

Florence Barbe , Olivia Ménard , Yann Le Gouar , Caroline Buffière , Marie-Hélène Famelart
Food Chemistry, 2014, 143, pp.1-8. ⟨10.1016/j.foodchem.2013.07.100⟩
Article dans une revue hal-01190608v1

Model mixtures evidence the respective roles of whey protein particles and casein micelles during acid gelation

Robi Andoyo , Fanny Guyomarc'H , Chantal Cauty , Marie-Hélène Famelart
Food Hydrocolloids, 2014, 37, pp.203-212. ⟨10.1016/j.foodhyd.2013.10.019⟩
Article dans une revue hal-01209518v1

Are disulphide bonds formed during acid gelation of preheated milk?

Marie-Hélène Famelart , Ngoc Huyen Tran Le , Thomas Croguennec , Florence Rousseau
International Journal of Food Science and Technology, 2013, 48 (9), pp.1940-1948. ⟨10.1111/ijfs.12174⟩
Article dans une revue hal-01209468v1

The heat treatment and the gelation are strong determinants of the kinetics of milk proteins digestion and of the peripheral availability of amino acids

Florence Barbe , Olivia Ménard , Yann Le Gouar , Caroline Buffière , Marie-Hélène Famelart
Food Chemistry, 2013, 136 (3-4), pp.1203-1212. ⟨10.1016/j.foodchem.2012.09.022⟩
Article dans une revue hal-01019831v1

Increasing the hydrophobicity of the heat-induced whey protein complexes improves the acid gelation of skim milk

Marion Morand , Assiba Dekkari , Fanny Guyomarc'H , Marie-Hélène Famelart
International Dairy Journal, 2012, 25 (2), pp.103-111. ⟨10.1016/j.idairyj.2012.03.002⟩
Article dans une revue hal-01209305v1

Changing the isoelectric point of the heat-induced whey protein complexes affects the acid gelation of skim milk

Marion Morand , Fanny Guyomarc'H , David Legland , Marie-Hélène Famelart
International Dairy Journal, 2012, 23 (1), pp.9-17. ⟨10.1016/j.idairyj.2011.10.006⟩
Article dans une revue hal-01189599v1

Les Agrégats protéiques, des vecteurs de molécules.

Said Bouhallab , Marie-Hélène Famelart , Véronique Bargain
Revue Laitière Française, 2011, 716, pp.38-39
Article dans une revue hal-01174310v1
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How to tailor heat-induced whey protein/κ-casein complexes as a means to investigate the acid gelation of milk--a review

Morand , Fanny Guyomarc'H , Marie-Hélène Famelart
Dairy Science & Technology, 2011, 91 (2), pp.97-126. ⟨10.1007/s13594-011-0013-x⟩
Article dans une revue hal-00930572v1

Protéines laitières l'inra vise des fonctionnalités ciblées.

Marie-Hélène Famelart , Pierre Christen
Process, 2011, 1281, pp.55
Article dans une revue hal-01174828v1

Nisin quantification by ELISA allows the modeling of its apparent diffusion coefficient in model cheeses.

S. Aly , Juliane Floury , Marie-Hélène Famelart , M.N. Madec , Didier Dupont
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2011, 59 (17), pp.9484-90. ⟨10.1021/jf2008474⟩
Article dans une revue hal-00729283v1

On how k-casein affects the interactions between the heat-induced whey protein/k-casein complexes and the casein micelles during the acid gelation of skim milk

Marion Morand , Fanny Guyomarc'H , Stéphane Pezennec , Marie-Hélène Famelart
International Dairy Journal, 2011, 21 (9), pp.670-678. ⟨10.1016/j.idairyj.2011.01.012⟩
Article dans une revue hal-01454176v1
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Agrégation protéique et propriétés gélifiantes et moussantes des protéines laitières - Quoi de neuf sur le plan des connaissances ?

Marie-Hélène Famelart , Fanny Guyomarc'H , Marion Morand , Bruno Novales
Innovations Agronomiques, 2011, 13, pp.117-132
Article dans une revue hal-01454173v1

A novel technique for determining glass-rubber transition in dairy powders

S.A. Hogan , Marie-Hélène Famelart , D.J. O'Callaghan , Pierre Schuck
Journal of Food Engineering, 2010, 99, pp.76-82
Article dans une revue hal-02664239v1

Characterization of heat-induced changes in skim milk using asymmetrical flow field-flow fractionation coupled with multiangle laser light scattering

Fanny Guyomarc'H , Frédéric Violleau , Olivier Surel , Marie-Hélène Famelart
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010, 58 (24), pp.12592-12601. ⟨10.1021/jf102808f⟩
Article dans une revue hal-01454156v1

Reducing salt level in food: Part 2. Modelling salt diffusion in model cheese systems with regards to their composition

Juliane Floury , Olivier Rouaud , Maëva Le Poullennec , Marie-Hélène Famelart
LWT - Food Science and Technology, 2009, 42 (10), pp.1621-1628. ⟨10.1016/j.lwt.2009.06.002⟩
Article dans une revue hal-01454078v1

Role of the Heat-Induced Whey Protein/kappa-Casein Complexes in the Formation of Acid Milk Gels: A Kinetic Study Using Rheology and Confocal Microscopy

Fanny Guyomarc'H , Marlène Jemin , Véronique Le Tilly , Marie-Noelle Madec , Marie-Hélène Famelart
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2009, 57, pp.5910-5917. ⟨10.1021/jf804042k⟩
Article dans une revue hal-01454072v1

Rheological properties of stirred yoghurt as affected by gel pH on stirring, storage temperature and pH changes after stirring

Marie Renan , Fanny Guyomarc'H , V. Arnoult-Delest , Denis Pâquet , Gérard Brulé
International Dairy Journal, 2009, 19, pp.142-148. ⟨10.1016/j.idairyj.2008.09.007⟩
Article dans une revue hal-01454061v1

Reducing salt level in food: Part 1. Factors affecting the manufacture of model cheese systems and their structure-texture relationships.

Juliane Floury , B. Camier , François Rousseau , Christelle Lopez , J.P. Tissier
LWT - Food Science and Technology, 2009, 42 (10), pp.1611-1620. ⟨10.1016/j.lwt.2009.05.026⟩
Article dans une revue hal-00730065v1

Role of the Heat-Induced Whey Protein/K-Casein Complexes in the Formation of Acid Milk Gels: A Kinetic Study Using Rheology and Confocal Microscopy

Fanny Guyomarc'H , M. Jemin , V. Le Tilly , M.N. Madec , Marie-Hélène Famelart
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2009, 57, pp.5910-5917
Article dans une revue hal-00494452v1
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Rheology and phase behavior of dense casein micelle dispersions

Antoine Bouchoux , Belkacem Debbou , Geneviève Gésan-Guiziou , Marie-Hélène Famelart , Jean Louis Doublier
Journal of Chemical Physics, 2009, 131, pp.1-11. ⟨10.1063/1.3245956⟩
Article dans une revue hal-01454089v1
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Acid gelation of colloidal calcium phosphate-depleted preheated milk

Marie-Hélène Famelart , Géraldine Gauvin , Denis Pâquet , Gérard Brulé
Dairy Science & Technology, 2009, 89 (3-4), pp.335-348
Article dans une revue hal-00895806v1
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Acid gelation of colloidal calcium phosphate-depleted preheated milk

Marie-Hélène Famelart , Géraldine Gauvin , Denis Paquet , Gérard Brulé
Dairy Science & Technology, 2009, 89, pp.335-348. ⟨10.1051/dst/2009014⟩
Article dans une revue hal-01454081v1
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Limited ripening of low-fat UF-cheese due to CaPO4 barrier?

John A. Hannon , Sylvie Lortal , Jean-Pierre Tissier , Marie-Hélène Famelart
Dairy Science & Technology, 2009, 89 (6), pp.555-568. ⟨10.1051/dst/2009035⟩
Article dans une revue hal-00895714v1

Reducing salt level in food: Part 2. Modelling salt diffusion in model cheese systems with regards to their composition.

Juliane Floury , Olivier Rouaud , M. Le Poullennec , Marie-Hélène Famelart
LWT - Food Science and Technology, 2009, 42 (10), pp.1621-1628. ⟨10.1016/j.lwt.2009.06.002⟩
Article dans une revue hal-00742008v1
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Changes in the rheological properties of stirred acid milk gels as induced by the acidification procedure

Marie Renan , Véronique Arnoult-Delest , Denis Pâquet , Gérard Brulé , Marie-Hélène Famelart
Dairy Science & Technology, 2008, 88 (3), pp.341-353
Article dans une revue hal-00895682v1
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Changes in the rheological properties of stirred acid milk gels as induced by the acidification procedure

Marie Renan , Véronique Arnoult-Delest , Denis Pâquet , Gérard Brulé , Marie-Hélène Famelart
Dairy Science & Technology, 2008, 88, pp.341-353
Article dans une revue hal-01454042v1
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Heat treatment of cream affects the physicochemical properties of sweet buttermilk

Jean-Yves Gassi , Marie-Hélène Famelart , Christelle Lopez
Dairy Science & Technology, 2008, 88 (3), pp.369-385
Article dans une revue hal-00895683v1

The rebodying of stirred yoghurt : interactions between proteins

Marie Renan , Fanny Guyomarc'H , Véronique Arnoult-Delest , Denis Pâquet , Gérard Brulé
Journal of Dairy Research, 2008, 75, pp.450-456. ⟨10.1017/S002202990800352X⟩
Article dans une revue hal-01454094v1
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Heat treatment of cream affects the physicochemical properties of sweet buttermilk

Jean-Yves Gassi , Marie-Hélène Famelart , Christelle Lopez
Dairy Science & Technology, 2008, 88, pp.369-385
Article dans une revue hal-01454062v1

Determination of exposed sulfhydryl groups in heated β-lactoglobulin A using IAEDANS and mass spectrometry

Joseph Kehoe , André Brodkorb , Daniel Mollé , Emilie Yokoyama , Marie-Hélène Famelart
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2007, 55 (17), pp.7107-7113. ⟨10.1021/jf070397r⟩
Article dans une revue hal-01454031v1

Limited enzymatic treatment of skim milk using chymosin affects the micelle/serum distribution of the heat-induced whey protein/κ -casein aggregates

Marie Renan , Fanny Guyomarc'H , Marc Chatriot , Valérie Gamerre , Marie-Hélène Famelart
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2007, 55, pp.6736-6745. ⟨10.1021/jf0705771⟩
Article dans une revue hal-01454014v1

Changes in the acid gelation of skim milk as affected by heat-treatment and alkaline pH-conditions

Fanny Guyomarc'H , Orlane Mahieux , Marie Renan , Marc Chatriot , Valérie Gamerre
Lait, 2007, 87, pp.119-137. ⟨10.1051/lait:2007003⟩
Article dans une revue hal-01454025v1

Acid gelation properties of heated skim milk as a result of enzymatically induced changes in the micelle/serum distribution of the whey protein/κ-casein aggregates

Fanny Guyomarc'H , Marie Renan , Marc Chatriot , Valérie Gamerre , Marie-Hélène Famelart
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2007, 55 (26), pp.10986-10993. ⟨10.1021/jf0722304⟩
Article dans une revue hal-01454007v1
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Changes in the acid gelation of skim milk as affected by heat-treatment and alkaline pH conditions

Fanny Guyomarc'H , Orlane Mahieux , Marie Renan , Marc Chatriot , Valérie Gamerre
Le Lait, 2007, 87 (2), pp.119-137
Article dans une revue hal-00895639v1

Functionality of smaller vs control native milk fat globules in Emmental cheeses manufactured with adapted technologies

Marie-Caroline Michalski , Benedicte B. Camier , Jean-Yves J.-Y. Gassi , Valérie V. Briard-Bion , Nadine Leconte
Food Research International, 2007, 40 (1), pp.191-202. ⟨10.1016/j.foodres.2006.09.011⟩
Article dans une revue hal-02661384v1

The formation of calcium lactate crystals in responsible for concentrated acid whey thickening

Arnaud Mimouni , Said Bouhallab , Marie-Hélène Famelart , D. Naegele , Pierre Schuck
Journal of Dairy Science, 2007, 90 (1), pp.57-65. ⟨10.1051/lait:2007015⟩
Article dans une revue hal-01453999v1

pH-Dependent behaviour of soluble protein aggregates formed during heat-treatment of milk at pH 6.5 or 7.2

Marie Renan , Omar Mekmene , Marie-Hélène Famelart , Fanny Guyomarc'H , Véronique Arnoult-Delest
Journal of Dairy Research, 2006, 73 (1), pp.79-86. ⟨10.1017/S0022029905001627⟩
Article dans une revue hal-01453909v1

Structure and surface properties of the serum heat-induced protein aggregates isolated from heated skim milk

Karine Jean , Marie Renan , Marie-Hélène Famelart , Fanny Guyomarc'H
International Dairy Journal, 2006, 16 (4), pp.303-315. ⟨10.1016/j.idairyj.2005.04.001⟩
Article dans une revue hal-01453981v1
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Pump amperage: a new method for monitoring viscosity of dairy concentrates before spray drying

Pierre Schuck , Serge Méjean , Anne Dolivet , Eric Beaucher , Marie-Hélène Famelart
Le Lait, 2005, 85 (4-5), pp.361-367
Article dans une revue hal-00895611v1

Pump amperage: a new method for monitoring viscosity of dairy concentrates before spry drying

Pierre Schuck , Serge Mejean , Anne Dolivet , Eric Beaucher , Marie-Hélène Famelart
Lait, 2005, 85 (4/5), pp.361-367. ⟨10.1051/lait:2005014⟩
Article dans une revue hal-01453929v1
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Comprehensive study of acid gelation of heated milk with model protein systems

Marie-Hélène Famelart , Jérome Tomazewski , Michel Piot , Stéphane Pezennec
International Dairy Journal, 2004, 14 (4), pp.313-321. ⟨10.1016/j.idairyj.2003.10.009⟩
Article dans une revue hal-02263102v1
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Mineral modulation of thermal aggregation and gelation of whey proteins: from $\beta$-lactoglobulin model system to whey protein isolate

Florence Caussin , Marie-Hélène Famelart , Jean-Louis Maubois , Said Bouhallab
Le Lait, 2003, 83 (5), pp.353-364. ⟨10.1051/lait:2003021⟩
Article dans une revue hal-00895506v1

Rheological characterization of the EPS produced by P. acidi-propionici on milk microfiltrate

Nathalie Gorret , C.M.G.C. Renard , Marie-Hélène Famelart , J.L. Maubois , Jean Louis Doublier
Carbohydrate Polymers, 2003, 51 (2), pp.149-158
Article dans une revue hal-02675221v1
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Fermentation by lactic bacteria at two temperatures of pre-heated reconstituted milk. II - Dynamic approach of the gel construction

Anne Laligant , Marie-Hélène Famelart , Denis Paquet , Gérard Brulé
Le Lait, 2003, 83 (4), pp.307-320. ⟨10.1051/lait:2003018⟩
Article dans une revue hal-00895503v1

The size of native milk fat globules affects physico-chemical and sensory properties of Camembert cheese

Marie-Caroline Michalski , J.Y. Gassi , Marie-Hélène Famelart , Nadine Leconte , Bénédicte Camier
Lait, 2003, 83, pp.131-143
Article dans une revue hal-02681862v1
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Comparison of rheological properties of acid gels made from heated casein combined with β-lactoglobulin or egg ovalbumin

Marie-Hélène Famelart , Jérome Tomazewski , Michel Piot , Stéphane Pezennec
International Dairy Journal, 2003, 13 (2-3), pp.123-134. ⟨10.1016/S0958-6946(02)00176-0⟩
Article dans une revue hal-02263103v1

Rheological characterization of the EPS produced by P. acidi-propionici on milk microfiltrate

Nathalie Gorret , C.M.G.C. Renard , Marie-Hélène Famelart , J.L. Maubois , Jean Louis Doublier
Carbohydrate Polymers, 2003, 51 (2), pp.149-158
Article dans une revue hal-03627936v1
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The size of native milk fat globules affects physico-chemical and sensory properties of Camembert cheese

Marie-Caroline Michalski , Jean-Yves Gassi , Marie-Hélène Famelart , Nadine Leconte , Bénédicte Camier
Le Lait, 2003, 83 (2), pp.131-143. ⟨10.1051/lait:2003003⟩
Article dans une revue hal-00895488v1
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Fermentation by lactic acid bacteria at two temperatures of pre-heated reconstituted milk. I - Behaviour of proteins and minerals

Anne Laligant , Marie-Hélène Famelart , Gérard Brulé , Michel Piot , Denis Paquet
Le Lait, 2003, 83 (3), pp.181-192. ⟨10.1051/lait:2003008⟩
Article dans une revue hal-00895493v1

Evaluation des méthodes d'appréciation des propriétés fonctionnelles des fromages d'emmental de l'Ouest de la France

Marie-Hélène Famelart , Y. Le Graet , F. Michel , R. Richoux , Alain Riaublanc
Lait, 2002, 82 (2), pp.225-245
Article dans une revue hal-02680877v1
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Ecofriendly Fast Synthesis of Hydrophilic Poly(ethyleneglycol)-Ionic Liquid Matrices for Liquid-Phase Organic Synthesis

Joan Fraga-Dubreuil , Marie-Hélène Famelart , Jean-Pierre Bazureau
Organic Process Research and Development, 2002, 6, pp.374-378. ⟨10.1021/op020027y⟩
Article dans une revue hal-02244983v1
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Structure development in a soft cheese curd model during manufacture in relation to its biochemical characteristics

Rachel Boutrou , Marie-Hélène Famelart , Frederic Gaucheron , Yvon Le Graet , Jean-Yves Gassi
Journal of Dairy Research, 2002, 69 (4), pp.605-618
Article dans une revue hal-02263112v1
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Diversité de quelques propriétés fonctionnelles à chaud de l’Emmental français

Romain Richoux , Gregory Roset , Marie-Hélène Famelart , Jean-René Kerjean
Lait, 2001, 81, pp.547-559. ⟨10.1051/lait:2001150⟩
Article dans une revue hal-02263109v1
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Diversité de quelques propriétés fonctionnelles à chaud de l'Emmental français

Romain Richoux , Grégory Roset , Marie-Hélène Famelart , Jean-René Kerjean
Le Lait, 2001, 81 (4), pp.547-559. ⟨10.1051/lait:2001150⟩
Article dans une revue hal-00895362v1

Residual amount of water in a draining curd of camembert cheese and physicochemical characteristics of the drained curd as modified by the pH at renneting, the casein concentration and the ionic strenght of milk

C. Daviau , A. Pierre , Marie-Hélène Famelart , H. Goudedranche , D. Jacob
Lait, 2000, 80, pp.555-571
Article dans une revue hal-02693765v1
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Residual amount of water in a draining curd of camembert cheese and physicochemical characteristics of the drained curd as modified by the pH at renneting, the casein concentration and the ionic strength of milk

Célina Daviau , Alice Pierre , Marie-Hélène Famelart , Henri Goudédranche , Daniel Jacob
Le Lait, 2000, 80 (6), pp.555-571. ⟨10.1051/lait:2000103⟩
Article dans une revue hal-00895451v1
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Whey drainage during soft cheese manufacture and properties of drained curd as modified by casein concentration, whey protein to casein ratio, and pasteurisation of milk

Célina Daviau , Alice Pierre , Marie-Hélène Famelart , Henri Goudédranche , Daniel Jacob
Le Lait, 2000, 80 (6), pp.573-587. ⟨10.1051/lait:2000145⟩
Article dans une revue hal-00895445v1

Rennet coagulation of skim milk and curd drainage : effect of pH, casein concentration, ionic strenght and heat treatment

C. Daviau , Marie-Hélène Famelart , A. Pierre , H. Goudedranche , J.L. Maubois
Lait, 2000, 80 (4), pp.397-415
Article dans une revue hal-02693971v1
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Whey drainage during soft cheese manufacture and properties of drained curd as modified by casein concentration, whey protein to casein ratio, and pasteurisation of milk

Célina Daviau , Alice Pierre , Marie-Hélène Famelart , Henri Goudédranche , Daniel Jacob
Lait, 2000, 80 (6), pp.573 - 587. ⟨10.1051/lait:2000145⟩
Article dans une revue hal-02263108v1
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Rennet coagulation of skim milk and curd drainage: effect of pH, casein concentration, ionic strength and heat treatment

Célina Daviau , Marie-Hélène Famelart , Alice Pierre , Henri Goudédranche , Jean-Louis Maubois
Le Lait, 2000, 80 (4), pp.397-415. ⟨10.1051/lait:2000134⟩
Article dans une revue hal-00895427v1

Characterization of whey drainage kinetics during soft cheese manufacture in relation with the physicochemical and technological factors, pH and renneting, casein concentration and ionic strength of milk

C. Daviau , A. Pierre , Marie-Hélène Famelart , H. Goudedranche , D. Jacob
Lait, 2000, 80 (4), pp.417-432
Article dans une revue hal-02693972v1
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Characterisation of whey drainage kinetics during soft cheese manufacture in relation with the physicochemical and technological factors, pH at renneting, casein concentration and ionic strength of milk

Célina Daviau , Alice Pierre , Marie-Hélène Famelart , Henri Goudédranche , Daniel Jacob
Le Lait, 2000, 80 (4), pp.417-432. ⟨10.1051/lait:2000135⟩
Article dans une revue hal-00895428v1
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Casein micelle dispersions into water, NaCl and CaCl2: physicochemical characteristics of micelles and rennet coagulation

Marie-Hélène Famelart , Yvon Le Graet , K Raulot
International Dairy Journal, 1999, 9, Issues (3–6), pp.293-297. ⟨10.1016/S0958-6946(99)00077-1⟩
Article dans une revue hal-02263100v1

Dehydration by desorption and by spray drying of dairy proteins: influence of the mineral environment

Pierre Schuck , Valérie Briard , Serge Mejean , M. Piot , Marie-Hélène Famelart
Drying Technology, 1999, 17 (7-8), pp.1347-1357
Article dans une revue hal-02693846v1

Simulation of water transfer in spray drying

Pierre Schuck , M. Roignant , G. Brulé , A. Davenel , Marie-Hélène Famelart
Drying Technology, 1998, 16 (7), pp.1371-1393
Article dans une revue hal-02693812v1

High pressure-induced gel formation of milk and whey concentrates

Marie-Hélène Famelart , L. Chapron , M. Piot , G. Brulé , C. Durier
Journal of Food Engineering, 1998, 36, pp.149-164
Article dans une revue hal-02693788v1
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Séparation des lipides par microfiltration sur membranes minérales

O. Surel , Marie-Hélène Famelart
Industries Alimentaires et Agricoles, 1998, 115 (mai), pp.20-24
Article dans une revue hal-02694272v1
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Composition, yield, texture and aroma compounds of goat cheeses as related to the A and O variants of αsl casein in milk

Alice Pierre , Jean-Luc Le Quéré , Marie-Hélène Famelart , Alain Riaublanc , Florence Rousseau
Le Lait, 1998, 78 (3), pp.291-301
Article dans une revue hal-00929595v1

Simulation of water transfer in spray drying

Pierre Schuck , M. Roignant , G. Brulé , A. Davenel , Marie-Hélène Famelart
Drying Technology, 1998, 16 (7), pp.1371-1393
Article dans une revue hal-02578788v1
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Composition, yield, texture and aroma compounds of goat cheeses as related to the A and O variants of alpha s1 casein in milk

A. Pierre , Jean-Luc Le Quéré , Marie-Hélène Famelart , Alain Riaublanc , François Rousseau
Lait, 1998, 3, pp.291-301
Article dans une revue hal-02689164v1

Fouling of ceramic membranes during microfiltration of model solutions

O. Surel , Marie-Hélène Famelart
Bioseparation, 1997, 7, pp.1-7
Article dans une revue hal-02693813v1

Acidification of pressure-treated milk

Marie-Hélène Famelart , Frederic Gaucheron , François Mariette , Y. Le Graet , K. Raulot
International Dairy Journal, 1997, 7, pp.325-330
Article dans une revue hal-02693792v1

Combined effects of temperature and high-pressure treatments on physicochemical characteristics of skim milk

Frédéric Gaucheron , Marie-Hélène Famelart , François Mariette , K. Raulot , F. Michel
Food Chemistry, 1997, 59 (3), pp.439-447
Article dans une revue hal-02580089v1

Acidification of pressure-treated milk

Marie-Hélène Famelart , Frédéric Gaucheron , François Mariette , Y. Le Graet , K. Raulot
International Dairy Journal, 1997, 7 (5), pp.325-330
Article dans une revue hal-02580090v1

Combined effects of temperature and high-pressure treatments on physicochemical characteristics of skim milk

Frederic Gaucheron , Marie-Hélène Famelart , François Mariette , K. Raulot , F. Michel
Food Chemistry, 1997, 59 (3), pp.439-447
Article dans une revue hal-02693945v1
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Intérêt de la nanofiltration dans la production de poudres de lactosérum déminéralisées

Romain Jeantet , P Schuck , Marie-Hélène Famelart , Jl Maubois
Le Lait, 1996, 76 (3), pp.283-301
Article dans une revue hal-00929486v1

Intérêt de la nanofiltration dans la production de poudres de lactosérum déminéralisées

Romain Jeantet , Pierre Schuck , Marie-Hélène Famelart , J.L. Maubois
Lait, 1996, 76, pp.283-301
Article dans une revue hal-02693943v1

Iron-supplemented caseins: Preparation, physicochemical characterization and stability

Frederic Gaucheron , Marie-Hélène Famelart , Y. Le Graet
Journal of Dairy Research, 1996, 63, pp.233-243
Article dans une revue hal-02694217v1
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pH-Induced physicochemical modifications of native phosphocaseinate suspensions: Influence of aqueous phase

Marie-Hélène Famelart , F Lepesant , F Gaucheron , Y Le Graet , P Schuck
Le Lait, 1996, 76 (5), pp.445-460
Article dans une revue hal-00929497v1

pH-induced physicochemical modifications of native phosphocaseinate suspensions: Influence of aqueous phase

Marie-Hélène Famelart , F. Lepesant , Frederic Gaucheron , Y. Le Graet , Pierre Schuck
Lait, 1996, 76, pp.445-460
Article dans une revue hal-02696665v1

Quantification des lipides de produits laitiers à faible teneur en matière grasse à l'aide du détecteur à diffusion de lumière

O. Surel , Violette Ducruet , Marie-Hélène Famelart , Gilles Lamberet
Analusis, 1995, 23, pp.31-34
Article dans une revue hal-02716177v1

Ability of ceramic membranes to reject lipids of dairy products

O. Surel , Marie-Hélène Famelart
Australian Journal of Dairy Technology, 1995, 50 (2), pp.36-40
Article dans une revue hal-02711837v1

Microfiltration of long chain carboxylates: relationship between rejection and micellization

O. Surel , Marie-Hélène Famelart
Desalination, 1994, 95, pp.11-25
Article dans une revue hal-02711846v1

Caseinate at low temperatures: calcium use in B-casein extraction by microfiltration

Marie-Hélène Famelart , O. Surel
Journal of Food Science, 1994, 59 (3), pp.548-587. ⟨10.1111/j.1365-2621.1994.tb05559.x⟩
Article dans une revue hal-02711882v1

Rennet coagulation of milk in the presence of sucrose

Marie-Hélène Famelart
Journal of Dairy Research, 1994, 61, pp.473-483
Article dans une revue hal-02711834v1
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Etude des facteurs d'extraction de la caséine β

Marie-Hélène Famelart , C. Hardy , G. Brulé
Le Lait, 1989, 69 (1), pp.47-57
Article dans une revue hal-00929148v1

Etude des facteurs d'extraction de la caseine beta.

Marie-Hélène Famelart , Clément Hardy , G. Brulé
Lait, 1989, 69 (1), pp.47-57
Article dans une revue hal-02725001v1
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Comparaison de l'évolution de l'indice de réfraction et de la viscosité au cours de la gélification lactique du lait

Marie-Hélène Famelart , Jean-Louis Maubois
Lait, 1988, 68 (1), pp.1-11
Article dans une revue hal-02198136v1
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Comparaison de l'évolution de l'indice de réfraction et de la viscosité au cours de la gélification lactique du lait

Marie-Hélène Famelart , J.L. Maubois
Le Lait, 1988, 68 (1), pp.1-11
Article dans une revue hal-00929115v1

Studies on Brevibacterium linens metabolism in fermentor

Marie-Hélène Famelart , C. Bouillanne , André Kobilinsky , M. Desmazeaud
Applied Microbiology and Biotechnology, 1987, 26 (4), pp.378-382
Article dans une revue hal-02727235v1

Influence of temperature, pH and dissolved oxygen on growth of Brevibacterium linens in a fermentor

Marie-Hélène Famelart , André Kobilinsky , C. Bouillanne , M. Desmazeaud
Applied Microbiology and Biotechnology, 1987, 25 (5), pp.442-448
Article dans une revue hal-02727520v1
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Rheology of acid cheese during its drainage

Marie-Hélène Famelart , I. Mtibaa , Florence Rousseau , Romain Richoux , Lydie Aubert-Frogerais
The XIXth Congress on Rheology (ICR), https://www.erasmus.gr/microsites/1221/committees, Jul 2023, Athènes, Greece
Communication dans un congrès hal-04194808v1

Ionic strength and temperature effects on the rheological properties of Lactoferrin/β-lactoglobulin coacervates

Rima Soussi Hachfi , Marie-Hélène Famelart , Florence Rousseau , Pascaline Hamon , Said Bouhallab
56ème Congrès du GFR, LGCGM, Université Rennes 1, INRAE stlo, Université Rennes 1, Oct 2022, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-03841437v1

Rheological properties of mixed dispersions of milk serum proteins and casein micelles

Hossein Gholamian , Maksym Loginov , Fabienne Garnier-Lambrouin , Nadine Leconte , Marie-Hélène Famelart
Journées Plénières du GDR SLAMM (Solliciter LA Matière Molle), CNRS, INRAE, Nov 2022, Roscoff, France
Communication dans un congrès hal-03852725v1
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Heat treatment of concentrated milk protein system affect viscosity and enzymatic coagulation properties

François Martin , Luisa Azevedo-Scudeller , Arnaud Paul , Gaëlle Tanguy , Emeline Gousse
Annual European Rheology Conference (AERC 2022), Apr 2022, Séville, Spain
Communication dans un congrès hal-03657419v1
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Les AMI, Assemblages MIcroniques de protéines sériques

Marie-Hélène Famelart
Breizh CarnoTech: Journée chercheurs/entreprises Rencontrez l’excellence scientifique en région !, Valorial, Nov 2022, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-03845369v1

Insights into ionic strength-modulated complex coacervation between Lactoferrin/β-lactoglobulin

Rima Soussi Hachfi , Marie-Hélène Famelart , Florence Rousseau , Pascaline Hamon , Said Bouhallab
RBPGO 9 : Les 9ièmes Rencontres de Biologie~Physique du Grand-Ouest 2022, Comité RBPGO, Jun 2022, Brest, France
Communication dans un congrès hal-03707062v1
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Monitoring dairy protein aggregate structure allows to control the texture of emulsions

Catherine Garnier , T Loiseleux , P Gelebart , M Chevalier , Marie-Hélène Famelart
WUR Rheology Course, Emulsion Symposium, Graduate School VLAG, in co-operation with Physical chemistry and soft matter, and Physics and physical chemistry of foods, Wageningen University & Research, Sep 2021, Wageningen, Netherlands
Communication dans un congrès hal-03370387v2
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Rheological properties of lactoferrin/β-lactoglobulin complex coacervates

Hachfi Soussi Rima , Marie-Hélène Famelart , Florence Rousseau , Pascaline Hamon , Said Bouhallab
17èmes Journées de la Matière Condensée, la Division de Physique de la Matière Condensée de la Société Française de Physique, Aug 2021, Rennes Edition virtuelle, France
Communication dans un congrès hal-03279359v1
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Rheological properties of lactoferrin /β-lactoglobulin complex coacervates

Hachfi Soussi Rima , Marie-Hélène Famelart , Florence Rousseau , Pascaline Hamon , Said Bouhallab
Journées scientifiques Ecole doctorale EGAAL, Yannick OUTREMAN, Professeur Agrocampus Ouest, Alain VIAN, Professeur Université d’Angers; Hervé PREVOST, Professeur Oniris Nantes; Annick CHAUVIN, Professeure Université Rennes 1, Jun 2021, Rennes édition virtuelle, France
Communication dans un congrès hal-03279366v1

Distinctive yielding of dilute colloidal gel

Julien Bauland , Marie-Hélène Famelart , Mathieu Leocmach , Thomas Croguennec
Large deformations GDR SLAMM workshop, CNRS,INRAE, Jun 2021, webinare, France
Communication dans un congrès hal-03265975v1
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Rheological properties of the enzymatic casein gel: dependence with the ion distribution in casein micelles

Julien Bauland , Marie-Hélène Famelart , Fanny Guyomarc'H , Antoine Bouchoux , Thomas Croguennec
Journées Plénières du GDR SLAMM (Solliciter LA Matière Molle), CNRS. INRAE, Nov 2021, Biarritz, France
Communication dans un congrès hal-03428277v1
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Gelation of whey proteins at alkaline pH

Marie-Hélène Famelart , Florence Rousseau
ICR 2020 : 18th International congress on Rhéology, Dec 2020, Rio De Janeiro (Virtual Congress), France
Communication dans un congrès hal-03030755v1

Dry heating of beta-lactoglobulin generates microparticles: role of pH and lactose

Thomas Sevrin , Elise Schong , Stéphane Pezennec , Marie-Hélène Famelart
Edible Soft Matter – a SoftComp Topical Workshop, Apr 2019, Le Mans, France
Communication dans un congrès hal-02107862v1
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Les protéines solubles du lait pour texturer les aliments

Marie-Hélène Famelart , Elise Schong , Thomas Sevrin , Thomas Croguennec
Journées Plénières du GDR SLAMM (Solliciter LA Matière Molle), Nov 2019, Roscoff, France
Communication dans un congrès hal-02736668v1

Effet de la température sur les interactions et le comportement rhéologique de dispersions de micelles de caséines concentrées

Floriane Doudies , Anne-Sophie Arsene , Marie-Hélène Famelart , Fabienne Lambrouin , Antoine Bouchoux
54.congrès annuel du Groupe Français de Rhéologie (GFR), Oct 2019, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02338174v1

Acid-induced gel properties of an alginate-in-whey protein emulsion

Ashkan Madadlou , Arnaud Saint-Jalmes , Stéphane Pezennec , Marie-Hélène Famelart , Florence Rousseau
Edible Soft Matter – a SoftComp Topical Workshop, Apr 2019, Le Mans, France
Communication dans un congrès hal-02107864v1
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Connectivité des gouttes de matières grasse par des agrégats de protéiques et texturation des émulsions.

Thibault Loiseleux , Perrine Gelebart , Catherine Garnier , Thomas Croguennec , Marie-Hélène Famelart
Polymerix 2019, Jul 2019, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-02737910v1
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Protein Interactions / assemblies and subsequent properties

Thomas Croguennec , Marie-Hélène Famelart
STLOpendays, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR UMR INRA / AgroCampus Rennes : Science et Technologie du Lait et de l'?uf (1253)., Mar 2019, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-02097220v1

Comment la compétition pour l’adsorption à l’interface, entre protéines solubles et agrégées, permet de contrôler la texture des émulsions laitières

Thibault Loiseleux , Perrine Gelebart , Catherine Garnier , Marie-Hélène Famelart , Thomas Croguennec
54.congrès annuel du Groupe Français de Rhéologie (GFR), Oct 2019, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02338185v1
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Impact of low temperature on interactions and rheology of dense casein micelles dispersions

Floriane Doudies , Anne-Sophie Arsène , Marie-Hélène Famelart , Fabienne Lambrouin , Antoine Bouchoux
XX EuroFood Chem, Jun 2019, Porto, Portugal
Communication dans un congrès hal-02165425v1
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Les protéines solubles du lait pour texturer les aliments

Marie-Hélène Famelart
journée scientifique "science des aliments et valorisation des bio-produits", Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR UMR INRA / AgroCampus Rennes : Science et Technologie du Lait et de l'?uf (1253)., Apr 2019, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-02114757v1

How protein aggregates can modulate the texture of emulsified and acidified dairy model systems?

Perrine Gelebart , Alain Riaublanc , Marie-Hélène Famelart , Camille Jonchere , Valerie Beaumal
3. Food structure and functionality forum symposium, Jun 2018, Montreal, Canada
Communication dans un congrès hal-02198131v1

Protein aggregates modulate the texture of emulsified and acidified dairy model systems

Perrine Gelebart , Alain Riaublanc , Marie-Hélène Famelart , Camille Jonchere , Valerie Beaumal
17. Food Colloids Conference - Food Colloids 2018, Apr 2018, Leeds, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-02198135v1

Des assemblages fonctionnels obtenus par étuvage de poudres laitières

Marie-Hélène Famelart , Thomas Croguennec , Thomas Sevrin , Elise Schong
XVIIe journée de l'animation transversale "glande mammaire, lait", Nov 2018, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-01925623v1

Propriétés d’écoulement d’assemblages microniques produits par étuvage d’une poudre d’isolat de protéines sériques à pH alcalin

Elise Schong , Marie-Hélène Famelart
52. Congrès du Groupe Français de Rhéologie, Oct 2017, Nice, France
Communication dans un congrès hal-01626524v1

Modulation of the texture of emulsified and acidified model systems by the addition of protein aggregates

Perrine Gelebart , Catherine Garnier , Alain Riaublanc , Marie-Hélène Famelart , Marc Anton
Colloque Biopolymers 2017, Nov 2017, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02215895v1

An original way to produce functional particles by dry heating whey proteins

Elise Schong , Marie-Hélène Famelart
10. NIZO Dairy Conference Innovations in Dairy Ingredients, Oct 2017, Papendal, Netherlands
Communication dans un congrès hal-01618407v1
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New insight on the formation of whey protein microbeads by a microfluidic system

Robi Andoyo , Fanny Guyomarc'H , Hervé Tabuteau , Marie-Hélène Famelart
1. International Conference and exhibition on powder tecchnology INDONESIA (ICePTi) 2017, Aug 2017, Bandung, Indonesia. pp.030022, ⟨10.1063/1.5021215⟩
Communication dans un congrès hal-01709342v1

Formation, structure and properties of whey protein aggregates

Marie-Hélène Famelart , Said Bouhallab , Thomas Croguennec , Fanny Guyomarc'H
2.international Conference on Sustainable Agriculture and Food Security - A comprehensive approach, Oct 2015, Jatinangor, Indonesia
Communication dans un congrès hal-02740966v1
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Formation, structures and properties of whey protein aggregates

Marie-Hélène Famelart , Thomas Croguennec , Fanny Guyomarc'H , Said Bouhallab
Séminaire Nutrition Infantile, Spectralys Innovation, Jun 2015, Paris, France
Communication dans un congrès hal-01209823v1

Rheological properties of milk derived peptides in high-protein matrices

Lélia Lacou , Marie-Hélène Famelart , Chantal Cauty , Irina Kolotuev , Julien Jardin
The 7. International Symposium on Food Rheology and Structure - ISFRS 2015, Jun 2015, Zurich, Switzerland
Communication dans un congrès hal-02743117v1

Two rheological methods to approach the gastric behavior of infant formulas

Sophie Chever , Marie-Hélène Famelart , Olivia Ménard , Claire Bourlieu-Lacanal , Didier Dupont
The 7. International Symposium on Food Rheology and Structure - ISFRS 2015, Jun 2015, Zurich, Switzerland
Communication dans un congrès hal-01209824v1

Formation, structure et propriétés des agrégats de protéines

Marie-Hélène Famelart , Said Bouhallab , Fanny Guyomarc'H , Thomas Croguennec
Workshop "structurationdes gels laitiers : addition d'(exo)polysaccharides, proteines d'origine végétale,..", Apr 2014, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02215950v1

La structure des yaourts : des mélanges modèles pour révéler les rôles respectifs des particules de protéines sériques et des micelles de caséine

Marie-Hélène Famelart , Robi Andoyo , Chantal Cauty , Fanny Guyomarc'H
48ème Congrès du GFR 2013 – session Rhéométrie & caractérisation, Oct 2013, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01209506v1

Dry heating of whey proteins: Structures, Aggregation and Gelling properties

M. Gulzar , Said Bouhallab , Marie-Hélène Famelart , Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec
5. International Symposium on Spray Dried Dairy Products, Jun 2012, Saint Malo (FR), France
Communication dans un congrès hal-00849258v1
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Multi-scale characterisation of in vitro and in vivo digested foods

Olivia Ménard , Yann Le Gouar , Julien Jardin , Marie-Noelle Madec , Marie-Hélène Famelart
1st Food structures, Digestion & health conference, Mar 2012, Palmerston North, New Zealand
Communication dans un congrès hal-01454208v1

Multi-scale characterization of in vitro and in vivo digested foods

Olivia Ménard , Yann Le Gouar , Julien Jardin , Marie-Noelle Madec , Marie-Hélène Famelart
2nd Management Committee & Working Group Meetings of COST ACTION FA1005, Oct 2011, Le Croisic, France
Communication dans un congrès hal-01454377v1

First assessment of diffusion coefficients in model cheese by Fluorescence Recovery after Photobleaching (FRAP) analysis.

Juliane Floury , M.N. Madec , Marie-Hélène Famelart , S. Jeanson , S. Lortal
congrès annuel de l'American dairy science association (ADSA) et de l'American society of animal science (ASAS, Jul 2011, New Orleans (US), United States
Communication dans un congrès hal-00729358v1

Designing the heat-induced whey protein complexes: a key to engineer the interactions in acid milk gels

Marion Morand , Fanny Guyomarc'H , Marie-Hélène Famelart
IDF World Dairy Summit, Nov 2010, Auckland, New Zealand
Communication dans un congrès hal-01454242v1

Ingénierie des nanostructures protéiques et propriétés rhéologiques des gels acides de lait

Marion Morand , Fanny Guyomarc'H , Marie-Hélène Famelart
45 iéme colloque du GFR Rhéologie des matériaux nanostructurés, Nov 2010, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-01454241v1

On how heat-induced whey protein/κ-casein complexes affect interactions during the acid gelation of milk

Marion Morand , Fanny Guyomarc'H , Stéphane Pezennec , Marie-Hélène Famelart
IDF Dairy Science and Technology Week 2010 - IDF Symposium on Science and Technology of Fermented Milk, Jun 2010, Tromsö, Norway
Communication dans un congrès hal-01454243v1

Effect of heat treatment on the formation of acid milk gel: a kinetic study using rheology and confocal microscopy

Fanny Guyomarc'H , Marlène Jemin , Marie-Noelle Madec , Marie-Hélène Famelart , Véronique Le Tilly
5. International Symposium on Food Rheology and Structure, ISFRS 2009, Jun 2009, Zurick, Switzerland
Communication dans un congrès hal-02215935v1

Effect of heat treatment on the formation of acid milk gel: a kinetic study using rheology and confocal microscopy

Fanny Guyomarc'H , M. Jemin , V. Le Tilly , M.N. Madec , Marie-Hélène Famelart
The International Symposium on Food Rheology and Structure-ISFRS 2009-Zurich, Jun 2009, Switzerland
Communication dans un congrès hal-00495831v1

Cellular and molecular imaging by confocal microscopy

V. Le Tilly , Said Bouhallab , N. Boutaleb , Thomas Croguennec , Marie-Hélène Famelart
Third SMBBM International Congress of Biochemistry, Apr 2009, Marrakech, Morocco
Communication dans un congrès hal-00495848v1

Rheology and phase behavior of dense casein micelle dispersions

Antoine Bouchoux , Belkacem Debbou , Geneviève Gésan-Guiziou , Marie-Hélène Famelart , Jean Louis Doublier
5. International Symposium on Food Rheology and Structure, ISFRS 2009, Jun 2009, Zurich, Switzerland
Communication dans un congrès hal-02198122v1
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Effect of enriching milk with native micellar casein upon the quality and biological values of Kashkaval cheese

Zh Simov , Jean-Louis Maubois , E Simova , Marie-Hélène Famelart
IUFoST 13th World Congress of Food Science and Technology, Sep 2006, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02215924v1

Comprehensive study of acid gelation of heated milk with model protein systems

Marie-Hélène Famelart , Jérôme Tomazewski , Michel Piot , Stéphane Pezennec
3rd NIZO Dairy Conference, Jun 2004, Papendal, Netherlands
Communication dans un congrès hal-02215878v1
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Obtention de gel par application de hautes pressions à un concentré de protéines de lait

Marie-Hélène Famelart , L Chapron , Gérard Brule , Jean-Louis Maubois
congrès annuel du GFR, Oct 1997, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02244971v1
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Microfiltration of sodium caseinate on ceramic membranes

Marie-Hélène Famelart , O. Surel
2nd International Conference on Inorganic Membranes, Jul 1991, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-02244981v1
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Design of an innovative technological route using fractal whey protein aggregates instead of texturising agents to create clean label dairy products

Ali Kerjouh , Julie Ebongué , Florence Rousseau , Marie-Hélène Famelart , Thomas Croguennec
https://www.icef14.com/en/committees/6. The 14th edition of the International Congress on Engineering and Food (ICEF14), Jul 2023, Nantes, France. , 2023
Poster de conférence hal-04150248v1
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Yielding properties of milk gels

Julien Bauland , Mathieu Leocmach , Marie-Hélène Famelart , Thomas Croguennec
56ème Congrès du GFR, Oct 2022, Rennes, France. , 2022
Poster de conférence hal-03841539v1
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Deciphering the key parameters that influence the rheological properties of concentrated milk protein systems using a multifactorial approach

Francois Martin , Florence Rousseau , Jeehyun Lee , Gaëlle Tanguy , Emeline Gousse
56ème Congrès du GFR, Oct 2022, Rennes, France. , 2022
Poster de conférence hal-03841660v1
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Les propriétés rhéologiques des gels présure dépendent de la répartition des cations bivalents dans les micelles de caséine

Julien Bauland , Marie-Hélène Famelart , Fanny Guyomarc'H , Romain Jeantet , Said Bouhallab
IDF International Cheese Science and Technology Symposium, Jun 2021, 100% virtual edition, France. , 2021
Poster de conférence hal-03256703v1
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Lactoferrin/β-lactoglobulin complex coacervates: rheological properties

Hachfi Soussi Rima , Marie-Hélène Famelart , Florence Rousseau , Pascaline Hamon , Said Bouhallab
Genova Colloids 2021, Apr 2021, Edition virtuelle, Switzerland.
Poster de conférence hal-03279352v1

The rheological properties of rennet gels depend on the divalent cation distribution in the casein micelles.

J. Bauland , Marie-Hélène Famelart , Fanny Guyomarc'H , Romain Jeantet , Said Bouhallab
Journées scientifiques Ecole Doctorale EGAAL, Jun 2021, Rennes Edition virtuelle, France
Poster de conférence hal-03279380v1
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Property improvement of mixed dairy and plant-based yogurt alternatives using formulation and lactic acid bacteria co-cultures

Fanny Canon , Marie-Bernadette Maillard , Marie-Hélène Famelart , Anne Thierry , Valérie Gagnaire
SFM Microbes 2021, Sep 2021, Nantes, France. , 2021
Poster de conférence hal-03357826v1

A multisensory approach to study texture and flavor perception in semi-solid food products

Hanna Lesme , Philippe Courcoux , Clémence Alleaume , Said Bouhallab , Marie-Hélène Famelart
13. Pangborn sensory science symposium, Jul 2019, Edinburgh, United Kingdom. , 2019
Poster de conférence hal-02334240v1
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Swelling of dry heated whey protein microparticles in different physicochemical conditions

Tatiana Malanina , Florence Rousseau , Marie-Hélène Famelart
Edible Soft Matter – a SoftComp Topical Workshop, Apr 2019, Le Mans, France. , 2019
Poster de conférence hal-02107859v1
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Impact of whey protein aggregates on texture perception of low-fat set-type yogurts

Hanna Lesme , Cécile Rannou , Catherine Loisel , Delphine Queveau , Marie-Hélène Famelart
17. Food Colloids Conference - Food Colloids 2018, Apr 2018, Leeds, United Kingdom. , 2018
Poster de conférence hal-01889274v1
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Propriétés rhéologiques des coacervats de propriétés rhéologiques des coacervats de b-lactoglobuline et de lactoferrine utilisés pour l’encapsulation

Marie-Hélène Famelart , Florence Rousseau , Pascaline Hamon , Said Bouhallab
53ème Congrès National du Groupe Français de Rhéologie, Oct 2018, Brest, France. 2018
Poster de conférence hal-02788126v1

Improving texture perception in low-fat high-protein yogurts thanks to whey protein aggregates

Hanna Lesme , Cecile Rannou , Catherine Loisel , Clémence Alleaume , Marie-Hélène Famelart
5. International Conference on Food Oral Processing, Jul 2018, Nottingham, United Kingdom. , 2018
Poster de conférence hal-01887272v1
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A multisensory approach to study texture and flavour perception in low-fat yogurts

Hanna Lesme , Cécile Rannou , Clémence Alleaume , L Lopez Torrez , S Dalmas
32. EFFoST International Conference, Nov 2018, Nantes, France. , 2018
Poster de conférence hal-01887278v1

A multisensory approach to study texture and flavor perception in fat-free yogurts

Hanna Lesme , Cécile Rannou , Philippe Courcoux , Clémence Alleaume , Lizeth Lopez Torres
32nd EFFoST International Conference Developing innovative food structures and functionalities through process and reformulation to satisfy consumer needs and expectations, Nov 2018, Nantes, France
Poster de conférence hal-01938420v1

To what extent protein-flavour binding has an impact on flavour perception in low-fat yogurts?

Hanna Lesme , Cécile Rannou , Clémence Alleaume , Marie-Hélène Famelart , Said Bouhallab
Eurosense, Sep 2018, Vérone, Italy. , 2018
Poster de conférence hal-01887279v1
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Modulation de la texture de systèmes modèles émulsifiés et acidifiés par addition d'agrégats de protéines laitières

Perrine Gelebart , Alain Riaublanc , Marie-Hélène Famelart , Marc Anton , Catherine Garnier
Journée PROFIL - La plasticité des protéines du lait : un atout majeur pour concevoir des assemblages fonctionnels, Sep 2017, Rennes, France. 2017
Poster de conférence hal-02198138v1
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Impact of whey protein aggregates on texture perception in yogurts

Hanna Lesme , Cécile Rannou , Catherine Loisel , Delphine Queveau , Marie-Hélène Famelart
Colloque Biopolymers 2017 (2017-11-29-2017-12-01) Nantes (FRA)., Nov 2017, Nantes, France. , 2017
Poster de conférence hal-01698129v1

Outstanding whey protein particles produced by dry heating

Elise Schong , Marie-Hélène Famelart
7.International Colloids Conference, Jun 2017, Sitges, Spain. 2017
Poster de conférence hal-01551064v1

An original way to produce functional particles by dry heating whey proteins

Elise Schong , Marie-Hélène Famelart
Colloque Biopolymers 2017, Nov 2017, Nantes, France. , 2017
Poster de conférence hal-01656658v1

Outstanding whey protein particules produced by dry heating

Elise Schong , Marie-Hélène Famelart
10. NIZO Dairy Conference Innovations in Dairy Ingredients, Oct 2017, Papendal, Netherlands. , 2017
Poster de conférence hal-01617663v1

Rhéological properties of milk derived peptides in high-concentrated casein matrices

Lélia Lacou , Marie-Hélène Famelart , Chantal Cauty , Irina Kolotuev , Julien Jardin
IDF World Dairy Summit 2015, Sep 2015, Vilnius, Lithuania. , 2015
Poster de conférence hal-01454533v1

Rheological properties of milk derived peptides in high-protein matrices

Lélia Lacou , Marie-Hélène Famelart , Julien Jardin , Valérie Briard-Bion , Arlan Caldas Pereira Silveira
12th International Congress on Engineering and Food (ICEF12), Jun 2015, Québec, Canada. , 2015
Poster de conférence hal-01209822v1

PRA SEL « Réduction de la teneur en sel des aliments : une étude intégrée de la libération et de la perception du sel dans des aliments modèles et réels »

Marie-Hélène Famelart
Journée sur la capitalisation des données à l'aide d'ontologies, cas des gels laitiers, Nov 2014, Paris, France. , 2014
Poster de conférence hal-01209750v1

Addition of citrate to casein micelles: Modifications of their physico-chemistry and acid gelation.

Carine Sinet , Nadine Leconte , Marie-Hélène Famelart , Fanny Guyomarc'H , Geneviève Gésan-Guiziou
Minerals & Dairy Products Symposium 2014, Feb 2014, Auckland, New Zealand. 2014
Poster de conférence hal-01209594v1

Structure and rheological properties of casein micelles and whey protein aggregates acid gels

Robi Andoyo , Fanny Guyomarc'H , Marie-Hélène Famelart
6. Rencontres de Biologie Physique du Grand Ouest, Jun 2014, Le Mans, France. 2014
Poster de conférence hal-01209637v1

Comparative in vitro dynamic digestion of powder/liquid infant formulas: characterization of structure, proteolysis and lipolysis

Sophie Chever , Olivia Ménard , Claire Bourlieu-Lacanal , Marie-Hélène Famelart , Florence Rousseau
2 International Conference on Food Digestion, Mar 2013, Madrid, Spain. , 2013
Poster de conférence hal-01209432v1

Model mixtures evidence the respective roles of whey protein particles and casein micelles during the acid gelation of heated milk

Robi Andoyo , Fanny Guyomarc'H , Chantal Cauty , Marie-Hélène Famelart
Insidefood Symposium 2013, Apr 2013, Leuven, Belgium. , 2013
Poster de conférence hal-01209418v1

Comparative [i]in vitro[/i] dynamic digestion of powder/liquid infant formulas: characterization of structure, proteolysis and lipolysis

Sophie Chever , Olivia Ménard , Claire Bourlieu-Lacanal , Marie-Hélène Famelart , Florence Rousseau
Food Structures, Digestion and Health International Conference, Oct 2013, Melbourne, Australia. , 2013
Poster de conférence hal-01209536v1

Dry heating of whey proteins: Structures, Aggregation and Gelling properties

Muhammad Gulzar , Said Bouhallab , Marie-Hélène Famelart , Valérie Lechevalier-Datin , Thomas Croguennec
5. International Symposium on Spray Dried Dairy Products, Jun 2012, Saint Malo, France. , 2012
Poster de conférence hal-01209378v1

Multi-scale characterization of the evolution of the food structure during digestion

Olivia Ménard , Marie-Hélène Famelart , Florence Barbe , Karima Bouzerzour , Didier Dupont
5.International Symposium on the Spray Dried Dairy Product, Jun 2012, SaintMalo, France. , 2012
Poster de conférence hal-01209383v1

Multi-scale characterization of the evolution of the food structure during digestion

Olivia Ménard , Marie-Hélène Famelart , Florence Barbe , Karima Bouzerzour , Didier Dupont
ISFRS ( International symposium on food rheology and structure), Apr 2012, Zurich, Switzerland. , 2012
Poster de conférence hal-01454211v1

Engineering of heat-induced milk protein particles for acid gels

Marion Morand , Assiba Dekkari , Fanny Guyomarc'H , Marie-Hélène Famelart
ISFRS (6. International Symposium on Food Rhéologie and Structure), Apr 2012, Zurich, Switzerland. Peter Fisher, Erich J. Windhab, 2012
Poster de conférence hal-01454213v1

First assessment of diffusion coefficients in model cheese by Fluorescence Recovery after Photobleaching (FRAP) analysis

Juliane Floury , Marie-Noelle Madec , Marie-Hélène Famelart , Sophie Jeanson , Sylvie Lortal
ADSA ASAS Joint Annual meeting, Jul 2011, nouvelle Orléans, United States. 2011
Poster de conférence hal-01454410v1

Ingénierie des nanoparticules protéiques et propriétés rhéologiques des gels acides laitiers

Marion Morand , Assiba Dekkari , Fanny Guyomarc'H , Marie-Hélène Famelart
5. Rencontres de Biologie-Physique du Grand Ouest, Jun 2011, Rennes, France. , 2011
Poster de conférence hal-01454236v1
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Agrégation protéique et propriétés gélifiantes et moussantes des protéines laitières ; Quoi de neuf sur le plan des connaissances ?

Marie-Hélène Famelart , Fanny Guyomarc'H , Marion Morand , Bruno Novales
Carrefours de l'innovation agronomique Colloque -Protéines laitières : aspects nutritionnels, Apr 2011, Rennes, France. 162 p., 2011
Poster de conférence hal-01454238v1
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Model cheese matrices: Characterizing their micro and macrostructure to study the migration of small solutes inside cheeses

Marie-Hélène Famelart , Marie-Noelle Madec , Sophie Jeanson , Sylvie Lortal , Juliane Floury
Biopolymères 2010, Matrices alimentaires : Construction, déconstruction, propriétés sensorielles et nutritionnelles, Dec 2010, Le Croisic, France. 2010
Poster de conférence hal-01454404v1

Casein micelles as sticky colloidal microgel particles

Antoine Bouchoux , Geneviève Gésan-Guiziou , Marie-Hélène Famelart , Julien Jardin , Pierre Emerson Cayemitte
24th Conference of the European Colloid and Interface Society ecis 2010, Sep 2010, Prague, Czech Republic. Springer Verlag, Progress in Colloid and Polymer Science, 138, 197 p., 2010, Progress in Colloid and Polymer Science
Poster de conférence hal-01454257v1

Modelling nisin diffusion in UF model cheeses regarding their composition

Samar Ibrahim Tawfik , Sophie Jeanson , Marie-Noelle Madec , Marie-Hélène Famelart , Sylvie Lortal
Biopolymères' 2010 Matrices alimentaires : Construction, déconstruction, propriétés sensorielles et nutritionnelles, Dec 2010, Le Croisic, France. , 2010
Poster de conférence hal-01454408v1
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Rheology and phase behavior of dense casein micelle dispersions

Antoine Bouchoux , Belkacem Debbou , Marie-Hélène Famelart , Geneviève Gésan-Guiziou , Jean Louis Doublier
De Gennes Discussion Conference Chamonix, Feb 2009, Chamonix, France. 2009
Poster de conférence hal-02198124v1
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Effect of heat treatment on the formation of acid milk gel: a kinetic study using rheology and confocal microscopy

Fanny Guyomarc'H , Marlène Jemin , Veronique Le Tilly , Marie-Noelle Madec , Marie-Hélène Famelart
4. International Dairy Federation (IDF) Dairy Science and Technology Week, Apr 2009, Rennes, France. 2009
Poster de conférence hal-02215968v1
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Protein interactions in stirred yoghurt

M Renan , Fanny Guyomarc'H , Véronique Arnoult-Delest , D Paquet , Gérard Brulé
Food colloids 2008 : creating structure, delivering functionality, Apr 2008, Le Mans, France. 2008
Poster de conférence hal-02215957v1
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La réactivité des agrégats de b-lactoglobuline peut-elle s’expliquer par l’exposition privilégiée de certains thiols ?

Joseph J. Kehoe , André Brodkorb , Daniel Mollé , Emilie Yokoyama , Marie-Hélène Famelart
3ème Rencontres Biologie Physique du Grand Ouest, Jun 2007, Batz-sur-mer, France. 2007
Poster de conférence hal-02198130v1

Formation of whey protein/k-casein complexes in heated skim milk. Role of the casein micelle ?

Marie-Hélène Famelart , Fanny Guyomarc'H
IDF World Dairy Summit, Sep 2007, Dublin, Ireland. 2007
Poster de conférence hal-02215972v1
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Rebodying of stirred yoghurt: protein interactions

Marie Renan , Fanny Guyomarc'H , Véronique Arnoult-Delest , Denis Pâquet , Gérard Brule
IDF World Dairy Summit, Sep 2007, Dublin, Ireland. 2007
Poster de conférence hal-02244979v1
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Comparison of set or stirred acid gels fermented at 42°C and 30°C

David Delaunay , Fanny Guyomarc'H , Marie-Hélène Famelart
IUFoST 13th World Congress of Food Science and Technology, Sep 2006, Nantes, France. 2005
Poster de conférence hal-02215943v1
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Set and stirred acid milk gels through chemical or bacterial acidification

Marie Renan , Marie-Hélène Famelart , Fanny Guyomarc'H , V Arnoult-Delest , D Pâquet
FIL-IDF, Symposioum on Scizentific and Technological challenges in fermented milk, May 2006, Sirmione, Italy. 2006
Poster de conférence hal-02244972v1
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Set and stirred acid milk gels through chemical or bacterial acidification

M Renan , Marie-Hélène Famelart , Fanny Guyomarc'H , V Arnoult-Delest , D Paquet
Food colloids 2006, Apr 2006, Montreux, Switzerland. 2006
Poster de conférence hal-02215911v1
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pH-Dependent behaviour of soluble protein aggregates formed during heat-treatment of milk at pH 6.5 or 7.2

Marie Renan , Omar Mekmene , Marie-Hélène Famelart , V Arnoult-Delest , D Paquet
Confrence on food structure and food quality, Oct 2004, Cork, Ireland. 2004
Poster de conférence hal-02244977v1
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Structure and surface properties of soluble protein aggregates isolated from heated skim milk

Karine Jean , Marie Renan , Marie-Hélène Famelart , Fanny Guyomarc'H
Conference on Food structure and food quality, Oct 2004, cork, Ireland. 2004
Poster de conférence hal-02215918v1
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Physico-chemical changes during acidification by a yoghurt starter of heat-treated milk

Marie-Hélène Famelart , A Laligant , D Paquet , Y Lemènager , Gérard Brulé
26 ème congrès international de laiterie, Sep 2002, Paris, France. 2002
Poster de conférence hal-02244976v1
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The structure of casein in heated suspensions affects the acid gelification of milk

Marie-Hélène Famelart , A Laligant , D Paquet , Y Lemènager , G Brulé
FIL-IDF "Fermented milk", Jun 2002, Kolding, Denmark. 2002
Poster de conférence hal-02215983v1
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Structure development of soft cheese curd

Rachel Boutrou , Marie-Hélène Famelart , Frederic Gaucheron , Joelle Léonil
26 ème congrès international de laiterie, Sep 2002, Paris, France. 2002
Poster de conférence hal-02244980v1

Measure of stretchability of Emmental cheese

Marie-Hélène Famelart
25th International Dairy Congress, Sep 1998, Aarhus, Denmark. 1998
Poster de conférence hal-02244973v1

pH, whey content and temperature of skim milk modify the effect of homogenisation on its coagulation properties

Marie-Hélène Famelart , Jean-Louis Maubois
25th International Dairy Congress, Sep 1998, Aarhus, Denmark. 1998
Poster de conférence hal-02244978v1
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Study of the relationships between homogenization of standardized milk and milk fat and meltability and stretchability of Emmental cheese

Jean-René Kerjean , Romain Richoux , Marie-Hélène Famelart
25 th Congrès FIL/IDF, Sep 1998, Aarhus, Denmark. 1998
Poster de conférence hal-02244968v1

Casein micelle dispersion into water, NaCl and CaCl2 : physicochemical characteristics of micelles and rennet coagulation

Marie-Hélène Famelart , Yvon Le Graet , K Raulot
caseins and caseinates, structure, interactions, networks, May 1997, Ayr, United Kingdom. 1997
Poster de conférence hal-02244982v1

Combined effects of temperature and high pressure treatments on physicochemical characteristics of skim milk

Marie-Hélène Famelart , Frederic Gaucheron , François Mariette
Milk proteins, structures and function, Mar 1996, Wadahl, Norway. 1996
Poster de conférence hal-02244970v1

Powder properties and influencing factors

Yrjö Roos , Zahra Afrassiabian , Khashayar Saleh , Marie-Hélène Famelart , Alexia Audebert
Cécile Le Floch-Fouéré; Pierre Schuck; Gaëlle Tanguy; Luca Lanotte; Romain Jeantet. Drying in the Dairy Industry From Established Technologies to Advanced Innovations, 1, CRC Press, 68 p., 2021, 9781351119504. ⟨10.1201/9781351119504-3⟩
Chapitre d'ouvrage hal-02954408v1

The Role of Proteins in the Development of Food Structure

Valérie Gagnaire , Valérie Lechevalier-Datin , Marie-Hélène Famelart , Thomas Croguennec , Said Bouhallab
Handbook of Food Structure Development, RSC Publishing, 450p., 2020, Food Chemistry, Function and Analysis
Chapitre d'ouvrage hal-02315850v1

Rennet

Marie-Hélène Famelart
The Oxford Companion to Cheese, Oxford University Press, 849 p., 2016, 9780199330881
Chapitre d'ouvrage hal-01392867v1
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Adsorption of long chain sodium carboxylates on membrane materials

Olivier Surel , Marie-Hélène Famelart
Récents progrès en génie des procédés, 6(22), Membrane preparation, fouling-emerging processes, Euromembrane 1992 323-328, 1992, Récents progrès en génie des procédés
Chapitre d'ouvrage hal-02215902v1