Salt and storage packaging : key factors modifying microbial diversity in spoiled raw pork sausages
Marie-Hélène Desmonts
,
Lysiane Fougy-Houël
,
Christine Fassel
,
Erwan Hamon
,
Bernard Hezard
,
et al.
3rd international sympoium on fermented meats. , Sep 2017, Clermont-Ferrand, France
Poster de conférence
hal-02946976v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Transcriptomic and proteomic analysis of Oenococcus oeni PSU-1 response to ethanol shock
Nair Olguín
,
Marie Champomier-Vergès
,
Patricia Anglade
,
Fabienne Baraige
,
Ricardo Cordero-Otero
,
et al.
Article dans une revue
hal-02960209v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Mieux comprendre les interactions bactériennes lors de la conservation des viandes grâce aux techniques de séquençage haut débit
Marie-Christine Champomier-Vergès
,
Monique Zagorec
Journée Sécuri Viande , Jan 2019, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-02947215v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Critères de sélection des micro-organismes bioprotecteurs
Catherine Denis
,
Marie-Christine Champomier Verges
,
Monique M. Zagorec
,
Régine Talon
,
Valérie Michel
Les flores protectrices pour la conservation des aliments : utilisation, efficacité et interactions dans l’écosystème microbien , Editions Quae, 160 p., 2013, Synthèses (Quae), 978-2-7592-1920-9
Chapitre d'ouvrage
hal-02808850v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Lactobacillus sakei in Meat Fermentation
Marie-Christine Champomier-Verges
,
Monique Zagorec
Biotechnology of Lactic Acid Bacteria: Novel Applications, Second Edition , JOHN WILEY & SONS LTD, pp.7, 2016, 978-1-118-86837-9; 978-1-118-86840-9.
⟨10.1002/9781118868386.ch13⟩
Chapitre d'ouvrage
hal-01533927v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
La connaissance approfondie des communautés bactériennes des aliments et ses conséquences pour l’utilisation de la biopréservation
Monique M. Zagorec
,
Marie-Christine Champomier Verges
,
Stephane S. Chaillou
,
Sabine Leroy
,
Souad Christieans
CIAG 2015 : Carrefours de l'Innovation Agronomique "La biodiversité des ferments au service de l'innovation alimentaire" , Jun 2015, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-02739152v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Detection of an amplification bias associated to Leuconostocaceae family with a universal primer routinely used for monitoring microbial community structures within food products
Simon Poirier
,
Olivier Rué
,
Gwendoline Coeuret
,
Marie-Christine Champomier-Verges
,
Valentin Loux
,
et al.
Article dans une revue
hal-02048857v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Outils génomiques pour Lactobacillus sakei et son utilisation dans l'industrie des produits carnés
Stephane S. Chaillou
,
Marie-Christine Champomier Verges
,
Monique M. Zagorec
5 p., 2001
Ouvrages
hal-02825653v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Improving bacterial spoilage prediction by multi-omic analyses and statistical modeling of metabolic activities among synthetic communities
Simon Poirier
,
Gwendoline Coeuret
,
Marie-Christine Champomier-Verges
,
Sophie Landaud Liautaud
,
Raphaelle Peguilhan
,
et al.
26. International ICFMH Conference - FoodMicro 2018 , International Committee on Food Microbiology and Hygiene (ICFMH). INT., Sep 2018, Berlin, Germany
Communication dans un congrès
hal-02789150v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Arginine metabolism in Lactobacillus sake
Marie-Christine Champomier Verges
,
H. N'Guyen
,
S.D. Ehrlich
7. Colloque du club des bactéries lactiques , Sep 1995, Paris, France. pp.M7
Communication dans un congrès
hal-02845643v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Catabolism of N-Acetylneuraminic Acid, a Fitness Function of the Food-Borne Lactic Acid Bacterium Lactobacillus sakei, Involves Two Newly Characterized Proteins
Jamila Anba-Mondoloni
,
Stephane Chaillou
,
Monique Zagorec
,
Marie-Christine Champomier-Verges
Article dans une revue
hal-01003325v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
La consommation en circuits courts et de proximité, pratiques émergentes et risques associés
Grégori Akermann
,
Benjamin Allès
,
Marie-Christine Champomier-Verges
Reterritorialisation de l'alimentation : quelles contributions à la durabilité des systèmes alimentaires ? , Nov 2019, Paris, France
Communication dans un congrès
hal-02791560v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Intraspecies genomic diversity and natural population structure of the meat-borne lactic acid bacterium Lactobacillus sakei
Stephane Chaillou
,
Marie Daty
,
Fabienne F. Baraige
,
Anne Marie Dudez
,
Patricia Anglade
,
et al.
Article dans une revue
hal-01190024v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Biopréservation et hautes pressions : effet sur les communautés microbiennes
Monique Zagorec
,
Marie Champomier-Vergès
,
Sandrine Guillou
,
Stéphane Chaillou
Viandes et Produits Carnés , 2020, pp.1-5
Article dans une revue
hal-02960426v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Investigating the spoilage microbial diversity in raw pork sausages: role of salt and packaging storage conditions.
Lysiane Fougy-Houël
,
Marie-Hélène Desmonts
,
Christine Fassel
,
Erwann Hamon
,
Bernard Hezard
,
et al.
20 ème Club des Bactéries lactiques: Nouveaux défis pour la recherche et l'industrie , Jun 2015, Lille, France
Communication dans un congrès
hal-02946948v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Contribution of omics to biopreservation: Toward food microbiome engineering
Frédéric Borges
,
Romain Briandet
,
Cécile Callon
,
Marie-Christine Champomier-Vergès
,
Souad Christieans
,
et al.
Article dans une revue
hal-03751737v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Metadata harmonization–Standards are the key for a better usage of omics data for integrative microbiome analysis
Tomislav Cernava
,
Daria Rybakova
,
François Buscot
,
Thomas Clavel
,
Alice Carolyn Mchardy
,
et al.
Article dans une revue
hal-03799012v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Combination of High-Pressure Treatment at 500 MPa and Biopreservation with a Lactococcus lactis Strain for Lowering the Bacterial Growth during Storage of Diced Cooked Ham with Reduced Nitrite Salt
Stéphane Chaillou
,
Mihanta Ramaroson
,
Gwendoline Coeuret
,
Albert Rossero
,
Valérie Anthoine
,
et al.
Article dans une revue
hal-03798971v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
A simpliflied key for identifying homofermentative Lactobacillus and Carnobacterium spp. from meat
Marie-Christine M.-C. Montel
,
Régine Talon
,
J. Fournaud
,
Marie-Christine Champomier Verges
The Journal of applied bacteriology , 1991, 70, pp.469-472
Article dans une revue
hal-02712602v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Understanding meat spoilage using meaningful combinations of pan-omics methods
Simon Poirier
,
Marie-Christine Champomier-Verges
,
Sophie Landaud Liautaud
,
Gwendoline Coeuret
,
Stephane Chaillou
4. International Conference on Microbial Diversity , Federation of European Microbiological Societies (FEMS). NLD., Oct 2017, Bari, Italy
Communication dans un congrès
hal-02786372v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Le métabolisme de l'acide sialique (NANA) par Lactobacillus sakei : un facteur de compétitivité dans l'écosystème carné
Jamila J. Anba-Mondoloni
,
Stephane S. Chaillou
,
Monique M. Zagorec
,
Marie-Christine Champomier Verges
18. édition du colloque du Club des Bactéries Lactiques (CBL 2012) , May 2012, Clermon-Ferrand, France
Communication dans un congrès
hal-02809261v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Transcriptomic and proteomic analysis of [i]Oenococcus oeni[/i] PSU-1 response to ethanol shock
Marie-Christine Champomier-Verges
,
Patricia Anglade
,
Fabienne F. Baraige
,
Ricardo Cordero-Otero
,
Albert Bordons
,
et al.
Article dans une revue
hal-01204468v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
A preliminary analysis of Bifidobacterium longum exported proteins by two-dimensional electrophoresis
Borja Sánchez
,
Marie-Christine Champomier Verges
,
Patricia P. Anglade
,
Fabienne Baraige
,
Clara de Los Reyes-Gavilán
,
et al.
Journal of Molecular Microbiology and Biotechnology , 2008, 14 (1-3), pp.74-75.
⟨10.1159/000106085⟩
Article dans une revue
hal-02660202v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Fingerprint of lactic acid bacteria population in beef carpaccio is influenced by storage process and seasonal changes
Isabelle Lucquin
,
Monique Zagorec
,
Marie-Christine Champomier-Verges
,
Stephane Chaillou
Article dans une revue
istex
hal-01003445v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Utilisation des microbiotes comme modèles
Monique Zagorec
,
Marie Champomier-Vergès
,
Stéphane Chaillou
Viandes et Produits Carnés , 2020
Article dans une revue
hal-02960423v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Relationships between arginine degradation, pH and survival in Lactobacillus sakei
Marie-Christine Champomier Verges
,
M. Zuniga
,
F. Morel-Deville
,
G. Perez-Martinez
,
Monique M. Zagorec
,
et al.
FEMS Microbiology Letters , 1999, 180, pp.297-304
Article dans une revue
hal-02697222v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Identification genomique des lactobacilles d'origine carnee
Marie-Christine Champomier Verges
,
Marie-Christine M.-C. Montel
,
F. Grimont
,
P.A.D. Grimont
2. reunion du Club des bacteries lactiques , Feb 1987, Caen, France
Communication dans un congrès
hal-02781688v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Arginine degradation in Lactobacillus sake and multiple regulations of expression of the arc operon.
Marie-Christine Champomier Verges
,
S. Métais
,
S.D. Ehrlich
1997, 1997
Poster de conférence
hal-02835223v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Combination of marker genes for the characterization of Lactobacillus strains
Stephane Chaillou
,
Marie-Christine Champomier-Verges
,
Monique Zagorec
France, Patent n° : US6103163 et EU08300118.0. 2008
Brevet
hal-01204339v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More
Synthèse et perspectives
Marie-Christine Champomier-Verges
,
Monique Zagorec
La métagénomique ,
Editions Quae , 116 p., 2015, Collection Savoir-Faire, 978-2-7592-2293-3
Chapitre d'ouvrage
hal-01204473v1
Actions
Partager
Gmail
Facebook
X
LinkedIn
More