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162 résultats

Salt and storage packaging : key factors modifying microbial diversity in spoiled raw pork sausages

Marie-Hélène Desmonts , Lysiane Fougy-Houël , Christine Fassel , Erwan Hamon , Bernard Hezard , et al.
3rd international sympoium on fermented meats., Sep 2017, Clermont-Ferrand, France
Poster de conférence hal-02946976v1

Transcriptomic and proteomic analysis of Oenococcus oeni PSU-1 response to ethanol shock

Nair Olguín , Marie Champomier-Vergès , Patricia Anglade , Fabienne Baraige , Ricardo Cordero-Otero , et al.
Food Microbiology, 2015, 51, pp. 87-95. ⟨10.1016/j.fm.2015.05.005⟩
Article dans une revue hal-02960209v1

Mieux comprendre les interactions bactériennes lors de la conservation des viandes grâce aux techniques de séquençage haut débit

Marie-Christine Champomier-Vergès , Monique Zagorec
Journée Sécuri Viande, Jan 2019, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02947215v1

Critères de sélection des micro-organismes bioprotecteurs

Catherine Denis , Marie-Christine Champomier Verges , Monique M. Zagorec , Régine Talon , Valérie Michel
Les flores protectrices pour la conservation des aliments : utilisation, efficacité et interactions dans l’écosystème microbien, Editions Quae, 160 p., 2013, Synthèses (Quae), 978-2-7592-1920-9
Chapitre d'ouvrage hal-02808850v1

Lactobacillus sakei in Meat Fermentation

Marie-Christine Champomier-Verges , Monique Zagorec
Biotechnology of Lactic Acid Bacteria: Novel Applications, Second Edition, JOHN WILEY & SONS LTD, pp.7, 2016, 978-1-118-86837-9; 978-1-118-86840-9. ⟨10.1002/9781118868386.ch13⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01533927v1

La connaissance approfondie des communautés bactériennes des aliments et ses conséquences pour l’utilisation de la biopréservation

Monique M. Zagorec , Marie-Christine Champomier Verges , Stephane S. Chaillou , Sabine Leroy , Souad Christieans
CIAG 2015 : Carrefours de l'Innovation Agronomique "La biodiversité des ferments au service de l'innovation alimentaire", Jun 2015, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02739152v1
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Detection of an amplification bias associated to Leuconostocaceae family with a universal primer routinely used for monitoring microbial community structures within food products

Simon Poirier , Olivier Rué , Gwendoline Coeuret , Marie-Christine Champomier-Verges , Valentin Loux , et al.
BMC Research Notes, 2018, 11 (1), pp.1-5. ⟨10.1186/s13104-018-3908-2⟩
Article dans une revue hal-02048857v1

Outils génomiques pour Lactobacillus sakei et son utilisation dans l'industrie des produits carnés

Stephane S. Chaillou , Marie-Christine Champomier Verges , Monique M. Zagorec
5 p., 2001
Ouvrages hal-02825653v1

Improving bacterial spoilage prediction by multi-omic analyses and statistical modeling of metabolic activities among synthetic communities

Simon Poirier , Gwendoline Coeuret , Marie-Christine Champomier-Verges , Sophie Landaud Liautaud , Raphaelle Peguilhan , et al.
26. International ICFMH Conference - FoodMicro 2018, International Committee on Food Microbiology and Hygiene (ICFMH). INT., Sep 2018, Berlin, Germany
Communication dans un congrès hal-02789150v1

Arginine metabolism in Lactobacillus sake

Marie-Christine Champomier Verges , H. N'Guyen , S.D. Ehrlich
7. Colloque du club des bactéries lactiques, Sep 1995, Paris, France. pp.M7
Communication dans un congrès hal-02845643v1

Catabolism of N-Acetylneuraminic Acid, a Fitness Function of the Food-Borne Lactic Acid Bacterium Lactobacillus sakei, Involves Two Newly Characterized Proteins

Jamila Anba-Mondoloni , Stephane Chaillou , Monique Zagorec , Marie-Christine Champomier-Verges
Applied and Environmental Microbiology, 2013, 79 (6), pp.2012-2018. ⟨10.1128/AEM.03301-12⟩
Article dans une revue hal-01003325v1

La consommation en circuits courts et de proximité, pratiques émergentes et risques associés

Grégori Akermann , Benjamin Allès , Marie-Christine Champomier-Verges
Reterritorialisation de l'alimentation : quelles contributions à la durabilité des systèmes alimentaires ?, Nov 2019, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02791560v1
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Intraspecies genomic diversity and natural population structure of the meat-borne lactic acid bacterium Lactobacillus sakei

Stephane Chaillou , Marie Daty , Fabienne F. Baraige , Anne Marie Dudez , Patricia Anglade , et al.
Applied and Environmental Microbiology, 2009, 75 (4), pp.970-980. ⟨10.1128/AEM.01721-08⟩
Article dans une revue hal-01190024v1
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Biopréservation et hautes pressions : effet sur les communautés microbiennes

Monique Zagorec , Marie Champomier-Vergès , Sandrine Guillou , Stéphane Chaillou
Viandes et Produits Carnés, 2020, pp.1-5
Article dans une revue hal-02960426v1

Investigating the spoilage microbial diversity in raw pork sausages: role of salt and packaging storage conditions.

Lysiane Fougy-Houël , Marie-Hélène Desmonts , Christine Fassel , Erwann Hamon , Bernard Hezard , et al.
20 ème Club des Bactéries lactiques: Nouveaux défis pour la recherche et l'industrie, Jun 2015, Lille, France
Communication dans un congrès hal-02946948v1
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Contribution of omics to biopreservation: Toward food microbiome engineering

Frédéric Borges , Romain Briandet , Cécile Callon , Marie-Christine Champomier-Vergès , Souad Christieans , et al.
Frontiers in Microbiology, 2022, 13, pp.1-16. ⟨10.3389/fmicb.2022.951182⟩
Article dans une revue hal-03751737v1

Metadata harmonization–Standards are the key for a better usage of omics data for integrative microbiome analysis

Tomislav Cernava , Daria Rybakova , François Buscot , Thomas Clavel , Alice Carolyn Mchardy , et al.
Environmental Microbiome, 2022, 17 (1), pp.33. ⟨10.1186/s40793-022-00425-1⟩
Article dans une revue hal-03799012v1

Combination of High-Pressure Treatment at 500 MPa and Biopreservation with a Lactococcus lactis Strain for Lowering the Bacterial Growth during Storage of Diced Cooked Ham with Reduced Nitrite Salt

Stéphane Chaillou , Mihanta Ramaroson , Gwendoline Coeuret , Albert Rossero , Valérie Anthoine , et al.
Microorganisms, 2022, 10 (2), pp.1-14. ⟨10.3390/microorganisms10020456⟩
Article dans une revue hal-03798971v1

A simpliflied key for identifying homofermentative Lactobacillus and Carnobacterium spp. from meat

Marie-Christine M.-C. Montel , Régine Talon , J. Fournaud , Marie-Christine Champomier Verges
The Journal of applied bacteriology, 1991, 70, pp.469-472
Article dans une revue hal-02712602v1

Understanding meat spoilage using meaningful combinations of pan-omics methods

Simon Poirier , Marie-Christine Champomier-Verges , Sophie Landaud Liautaud , Gwendoline Coeuret , Stephane Chaillou
4. International Conference on Microbial Diversity, Federation of European Microbiological Societies (FEMS). NLD., Oct 2017, Bari, Italy
Communication dans un congrès hal-02786372v1

Le métabolisme de l'acide sialique (NANA) par Lactobacillus sakei : un facteur de compétitivité dans l'écosystème carné

Jamila J. Anba-Mondoloni , Stephane S. Chaillou , Monique M. Zagorec , Marie-Christine Champomier Verges
18. édition du colloque du Club des Bactéries Lactiques (CBL 2012), May 2012, Clermon-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02809261v1
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Transcriptomic and proteomic analysis of [i]Oenococcus oeni[/i] PSU-1 response to ethanol shock

Marie-Christine Champomier-Verges , Patricia Anglade , Fabienne F. Baraige , Ricardo Cordero-Otero , Albert Bordons , et al.
Food Microbiology, 2015, 51, pp.87-95. ⟨10.1016/j.fm.2015.05.005⟩
Article dans une revue hal-01204468v1

A preliminary analysis of Bifidobacterium longum exported proteins by two-dimensional electrophoresis

Borja Sánchez , Marie-Christine Champomier Verges , Patricia P. Anglade , Fabienne Baraige , Clara de Los Reyes-Gavilán , et al.
Journal of Molecular Microbiology and Biotechnology, 2008, 14 (1-3), pp.74-75. ⟨10.1159/000106085⟩
Article dans une revue hal-02660202v1

Fingerprint of lactic acid bacteria population in beef carpaccio is influenced by storage process and seasonal changes

Isabelle Lucquin , Monique Zagorec , Marie-Christine Champomier-Verges , Stephane Chaillou
Food Microbiology, 2012, 29 (2), pp.187 - 196. ⟨10.1016/j.fm.2011.08.001⟩
Article dans une revue istex hal-01003445v1
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Utilisation des microbiotes comme modèles

Monique Zagorec , Marie Champomier-Vergès , Stéphane Chaillou
Viandes et Produits Carnés, 2020
Article dans une revue hal-02960423v1

Relationships between arginine degradation, pH and survival in Lactobacillus sakei

Marie-Christine Champomier Verges , M. Zuniga , F. Morel-Deville , G. Perez-Martinez , Monique M. Zagorec , et al.
FEMS Microbiology Letters, 1999, 180, pp.297-304
Article dans une revue hal-02697222v1

Identification genomique des lactobacilles d'origine carnee

Marie-Christine Champomier Verges , Marie-Christine M.-C. Montel , F. Grimont , P.A.D. Grimont
2. reunion du Club des bacteries lactiques, Feb 1987, Caen, France
Communication dans un congrès hal-02781688v1

Arginine degradation in Lactobacillus sake and multiple regulations of expression of the arc operon.

Marie-Christine Champomier Verges , S. Métais , S.D. Ehrlich
1997, 1997
Poster de conférence hal-02835223v1

Combination of marker genes for the characterization of Lactobacillus strains

Stephane Chaillou , Marie-Christine Champomier-Verges , Monique Zagorec
France, Patent n° : US6103163 et EU08300118.0. 2008
Brevet hal-01204339v1

Synthèse et perspectives

Marie-Christine Champomier-Verges , Monique Zagorec
La métagénomique, Editions Quae, 116 p., 2015, Collection Savoir-Faire, 978-2-7592-2293-3
Chapitre d'ouvrage hal-01204473v1