Accéder directement au contenu

Marie-Caroline MICHALSKI

Marie-Caroline Michalski - Research Director INRAE - Head of DO-IT team "Diet and food matrix in Obesity and metabolic diseases: role of Intestinal tract and innovative Therapeutics" - CarMeN laboratory, Lyon, France
201
Documents
Affiliations actuelles
  • 1062221
  • 1002336
Identifiants chercheurs
Contact
Site web
  • https://carmen.univ-lyon1.fr/en/teams/team-do-it/

Présentation

https://www.sfel.asso.fr/marie-caroline-michalski-medaille-chevreul-2022-inrae-laboratoire-carmen-lyon/
https://www.inrae.fr/actualites/marie-caroline-michalski-recoit-medaille-chevreul-2022

Publications

Natural emulsifiers lecithins preserve gut microbiota diversity in relation with specific faecal lipids in high fat-fed mice

Chloé Robert , Armelle Penhoat , Leslie Couëdelo , Magali Monnoye , Dominique Rainteau
Journal of Functional Foods, 2023, 105 (105540), ⟨10.1016/j.jff.2023.105540⟩
Article dans une revue hal-04172333v1
Image document

Inhibition of intestinal FXR activity as a possible mechanism for the beneficial effects of a probiotic mix supplementation on lipid metabolism alterations and weight gain in mice fed a high fat diet

Alice Beau , Bérengère Benoit , Mélanie Le Barz , Emmanuelle Meugnier , Armelle Penhoat
Gut microbes, 2023, 15 (2), pp.2281015. ⟨10.1080/19490976.2023.2281015⟩
Article dans une revue hal-04358942v1

Soy Lecithin in High‐Fat Diets Exerts Dual Effects on Adipose Tissue Versus Ileum

Charline Buisson , Valentin Leuzy , Emmanuelle Loizon , Emmanuelle Meugnier , Magali Monnoye
Molecular Nutrition and Food Research, 2023, 67 (7), pp.e2200461. ⟨10.1002/mnfr.202200461⟩
Article dans une revue hal-04090569v1
Image document

Role of circulating sphingolipids in lipid metabolism: Why dietary lipids matter

Catherine Calzada , Cécile Vors , Armelle Penhoat , David Cheillan , Marie-Caroline Michalski
Frontiers in Nutrition, 2023, 9, ⟨10.3389/fnut.2022.1108098⟩
Article dans une revue hal-04013925v1

The digestion of diacylglycerol isomers by gastric and pancreatic lipases and its impact on the metabolic pathways for TAG re-synthesis in enterocytes

Jean-Claude Bakala-N’goma , Leslie Couëdelo , Carole Vaysse , Marion Letisse , Véronique Pierre
Biochimie, 2022, 203, pp.106-117. ⟨10.1016/j.biochi.2022.01.003⟩
Article dans une revue hal-03579951v1
Image document

A meal rich in palm oil or butter modifies the sphingolipid profile of postprandial triglyceride-rich lipoproteins from type 2 diabetic women

Marie Michèle Boulet , Catherine Calzada , Magali Pettazzoni , Taïssia Lelekov-Boissard , Charline Buisson
Biochimie, 2022, 203, pp.11-19. ⟨10.1016/j.biochi.2022.07.003⟩
Article dans une revue hal-03808610v1
Image document

A Mix of Dietary Fibres Changes Interorgan Nutrients Exchanges and Muscle-Adipose Energy Handling in Overfed Mini-Pigs

Ahmed Ben Mohamed , Didier Remond , Andreu Gual-Grau , Annick Bernalier Donadille , Frédéric Capel
Nutrients, 2021, 13 (12), pp.4202. ⟨10.3390/nu13124202⟩
Article dans une revue hal-03512482v1
Image document

Milk polar lipids favorably alter circulating and intestinal ceramide and sphingomyelin species in postmenopausal women

Mélanie Le Barz , Cécile Vors , Emmanuel Combe , Laurie Joumard-Cubizolles , Manon Lecomte
Article dans une revue hal-03202668v1

Metabolic impact of dietary lipids: towards a role of unabsorbed lipid residues?

Marie-Caroline Michalski , Mélanie Le Barz , Cécile Vors
OCL Oilseeds and fats crops and lipids, 2021, 28, pp.9. ⟨10.1051/ocl/2020058⟩
Article dans une revue hal-03149771v1
Image document

Les lécithines végétales : quels impacts métaboliques en tant qu’ingrédients ?

Chloé Robert , Carole Vaysse , Marie-Caroline Michalski
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2021, 56 (6), pp.360-367. ⟨10.1016/j.cnd.2021.06.002⟩
Article dans une revue hal-03544378v1

Les bienfaits de l'assiette anti-inflammation

Sylvie Boistard , Brigitte Le Magueresse-Battistoni , Luciano Pirola , Marie-Caroline Michalski
Sciences et Avenir, 2021, 887, pp.58-62
Article dans une revue hal-03149817v1
Image document

INFOGEST inter-laboratory recommendations for assaying gastric and pancreatic lipases activities prior to in vitro digestion studies

Myriam M.-L. Grundy , Evan Abrahamse , Annette Almgren , Marie Alminger , Ana Andres
Journal of Functional Foods, 2021, 82, pp.104497. ⟨10.1016/j.jff.2021.104497⟩
Article dans une revue hal-03224818v1

Impact of Rapeseed and Soy Lecithin on Postprandial Lipid Metabolism, Bile Acid Profile, and Gut Bacteria in Mice

Chloé Robert , Charline Buisson , Fabienne Laugerette , Hélène Abrous , Dominique Rainteau
Molecular Nutrition and Food Research, 2021, 65 (9), pp.2001068. ⟨10.1002/mnfr.202001068⟩
Article dans une revue hal-03251974v1
Image document

Human milk pasteurisation reduces pre-lipolysis but not digestive lipolysis and moderately decreases intestinal lipid uptake in a combination of preterm infant in vitro models

Marine Vincent , Olivia Ménard , Julie Etienne , Jordane Ossemond , Annie Durand
Food Chemistry, 2020, 329, pp.126927. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.126927⟩
Article dans une revue hal-02862386v1
Image document

Large triglyceride-rich lipoproteins from fasting patients with type 2 diabetes activate platelets

Marie Michèle Boulet , D. Cheillan , M. Di Filippo , C. Buisson , Marie-Caroline Michalski
Journal of Diabetes & Metabolism, 2020, 46 (1), pp.54-60. ⟨10.1016/j.diabet.2019.03.002⟩
Article dans une revue hal-02996611v1

Attention aux interactions entre les aliments

Marie-Caroline Michalski , Fabienne Rosset
Le Matin Dimanche, 2020
Article dans une revue hal-02986514v1

Impact of vegetable lecithin on lipid metabolism and the bioavailability of alpha-linolenic acid in rodents

Chloé Robert , Charline Buisson , Leslie Couedelo , Carole Knibbe , Emmanuelle Meugnier
Journal of the American Oil Chemists' Society, 2020, 97, pp.66-66
Article dans une revue hal-03531978v1
Image document

Postprandial Triglyceride‐Rich Lipoproteins from Type 2 Diabetic Women Stimulate Platelet Activation Regardless of the Fat Source in the Meal

Marie Michèle Boulet , David Cheillan , Mathilde Di Filippo , Taïssia Lelekov‐boissard , Charline Buisson
Molecular Nutrition and Food Research, 2020, 64 (19), pp.2000694. ⟨10.1002/mnfr.202000694⟩
Article dans une revue hal-03015175v1
Image document

Vegetable lecithins: A review of their compositional diversity, impact on lipid metabolism and potential in cardiometabolic disease prevention

Chloé Robert , Leslie Couedelo , Carole Vaysse , M. C. Michalski
Biochimie, 2020, 169, pp.121--132. ⟨10.1016/j.biochi.2019.11.017⟩
Article dans une revue hal-02901759v1

Postprandial Endotoxin Transporters LBP and sCD14 Differ in Obese vs. Overweight and Normal Weight Men during Fat-Rich Meal Digestion

F. Laugerette , C. Vors , M. Alligier , G. Pineau , J. Drai
Nutrients, 2020, 12 (6), ⟨10.3390/nu12061820⟩
Article dans une revue hal-02902512v1
Image document

Alterations of endogenous sphingolipid metabolism in cardiometabolic diseases: towards novel therapeutic approaches

Mélanie Le Barz , Marie Michèle Boulet , Catherine Calzada , David Cheillan , Marie-Caroline Michalski
Biochimie, 2020, 169, pp.133-143. ⟨10.1016/j.biochi.2019.10.003⟩
Article dans une revue hal-02322443v1

Rapeseed Lecithin Increases Lymphatic Lipid Output and α-Linolenic Acid Bioavailability in Rats

Chloé Robert , Leslie Couëdelo , Carole Knibbe , Laurence Fonseca , Charline Buisson
Journal of Nutrition, 2020, 150 (11), pp.2900-2911. ⟨10.1093/jn/nxaa244⟩
Article dans une revue hal-03149749v1
Image document

Probiotic from human breast milk, Lactobacillus fermentum, promotes growth in animal model of chronic malnutrition

Pierre Poinsot , Armelle Penhoat , Mélanie Mitchell , Valérie Sauvinet , Laure Meiller
Pediatric Research, 2020, 88 (3), pp.374 - 381. ⟨10.1038/s41390-020-0774-0⟩
Article dans une revue hal-02998911v1

Dietary lipids and cardiometabolic health: a new vision of structure-activity relationship

Cécile Vors , Mélanie Le Barz , Claire Bourlieu , Marie-Caroline Michalski
Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 2020, 23 (6), pp.451-459. ⟨10.1097/MCO.0000000000000693⟩
Article dans une revue hal-02962093v1

Lécithines : des bénéfices potentiels sur le métabolisme lipidique

Chloé Robert , Marie-Caroline Michalski
IAA La revue des industries agroalimentaires, 2020
Article dans une revue hal-03149830v1

Le lait entier, ennemi trop gras de notre santé ?

Pauline Fréour , Marie-Caroline Michalski
Le Figaro, 2020
Article dans une revue hal-03149824v1
Image document

Milk polar lipids reduce lipid cardiovascular risk factors in overweight postmenopausal women: towards a gut sphingomyelin-cholesterol interplay

Cécile Vors , Laurie Joumard-Cubizolles , Manon Lecomte , Emmanuel Combe , Lemlih Ouchchane
Gut, 2020, 69 (3), pp.487-501. ⟨10.1136/gutjnl-2018-318155⟩
Article dans une revue hal-02154680v1

WHO draft guidelines on dietary saturated and trans fatty acids: time for a new approach?

A. Astrup , H. C. Bertram , J. P. Bonjour , L. C. De Groot , M. C. De Oliveira Otto
BMJ, 2019, 366, pp.l4137. ⟨10.1136/bmj.l4137⟩
Article dans une revue hal-02195310v1

Des produits laitiers pour lutter contre les maladies cardiovasculaires ?

Marie-Caroline Michalski , Anne Jeanblanc
Le Point, 2019
Article dans une revue hal-02624086v1
Image document

Acute effects of milk polar lipids on intestinal tight junction expression: Towards an impact of sphingomyelin through the regulation of IL-8 secretion?

Marine Milard , Armelle Penhoat , Annie Durand , Charline Buisson , Emmanuelle Loizon
Journal of Nutritional Biochemistry, 2019, 65, pp.128 - 138. ⟨10.1016/j.jnutbio.2018.12.007⟩
Article dans une revue hal-01994308v1

Milk fat globule membrane reduces weight gain in mice

Marie-Caroline Michalski , Anna Petherick , Robert J. Ward
SPLASH! Milk Science Update, 2019, June 2019
Article dans une revue hal-02627741v1

Protective properties of milk sphingomyelin against dysfunctional lipid metabolism, gut dysbiosis, and inflammation

G. H. Norris , M. Milard , M. C. Michalski , C. N. Blesso
The Journal of nutritional biochemistry, 2019, 73, pp.108224. ⟨10.1016/j.jnutbio.2019.108224⟩
Article dans une revue hal-02465799v1
Image document

Milk polar lipids in a high-fat diet can prevent body weight gain: modulated abundance of gut bacteria in relation with fecal loss of specific fatty acids.

Marine Milard , Fabienne Laugerette , Annie Durand , Charline Buisson , Emmanuelle Fouilloux-Meugnier
Molecular Nutrition and Food Research, 2019, 63 (4), pp.1-13. ⟨10.1002/mnfr.201801078⟩
Article dans une revue hal-02008643v1

Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Inhibit IL-17A Secretion through Decreased ICAM-1 Expression in T Cells Co-Cultured with Adipose-Derived Stem Cells Harvested from Adipose Tissues of Obese Subjects

M. Chehimi , R. Ward , J. Pestel , M. Robert , S. Pesenti
Mol Nutr Food Res, 2019, 63 (11), pp.e1801148. ⟨10.1002/mnfr.201801148⟩
Article dans une revue hal-02195289v1
Image document

Homogeneous triacylglycerol tracers have an impact on the thermal and structural properties of dietary fat and its lipolysis rate under simulated physiological conditions

Sabine Danthine , Cécile Vors , Damien Agopian , Annie Durand , Romain Guyon
Chemistry and Physics of Lipids, 2019, 225, ⟨10.1016/j.chemphyslip.2019.104815⟩
Article dans une revue hal-02326893v1

Les lipides polaires laitiers diminuent les facteurs lipidiques du risque cardiovasculaire chez des femmes ménopausées

Cécile Vors , Laurie Joumard-Cubizolles , Emmanuel Combe , L. Ouchchane , J. Drai
Nutrition Clinique et Métabolisme, 2019, 33 (1), pp.27-28. ⟨10.1016/j.nupar.2019.01.266⟩
Article dans une revue hal-02103886v1

Comment manger pour limiter l'inflammation ?

Marie-Caroline Michalski , Isabelle Verbaere
Ca m'intéresse - Hors Série Le guide, 2019, 11 (Septembre-octobre-novembre 2019), pp.76-77
Article dans une revue hal-02619335v1
Image document

Rapeseed oil fortified with micronutrients can reduce glucose intolerance during a high fat challenge in rats

Frédéric Capel , Alain Geloen , Carole Vaysse , Gaëlle Pineau , Luc Demaison
Nutrition and Metabolism, 2018, 15, 12 p. ⟨10.1186/s12986-018-0259-x⟩
Article dans une revue hal-01793730v1

Increased jejunal permeability in human obesity is revealed by a lipid challenge and is linked to inflammation and type 2 diabetes

Laurent Genser , Doriane Aguanno , Hedi Soula , Liping Dong , Laurence Trystram
Journal of Pathology, 2018, 246 (2), pp.217--230. ⟨10.1002/path.5134⟩
Article dans une revue hal-02003437v1
Image document

Efficacy of two vitamin E formulations in patients with abetalipoproteinemia and chylomicron retention disease

Charlotte Cuerq , Emilie Hénin , Lioara Restier , Emilie Blond , Jocelyne Drai
Journal of Lipid Research, 2018, 59 (9), pp.1640 - 1648. ⟨10.1194/jlr.M085043⟩
Article dans une revue hal-02622802v1

Metabolic effects in mice of cream processing: Direct ultra-high-temperature process lowers high-fat-induced adipose tissue inflammation

Marine Milard , Fabienne Laugerette , S Bugeat , Pascale Plaisancié , Marion Létisse
Journal of Dairy Science, 2018, 101 (12), pp.10636-10648. ⟨10.3168/jds.2018-14782⟩
Article dans une revue hal-02622406v1
Image document

Dietary canolol protects the heart against the deleterious effects induced by the association of rapeseed oil, vitamin E and coenzyme Q10 in the context of a high-fat diet

Thibault Léger , Isabelle Hininger-Favier , Frédéric Capel , Alain Geloen , Jean-Paul Rigaudière
Nutrition and Metabolism, 2018, 15, ⟨10.1186/s12986-018-0252-4⟩
Article dans une revue hal-01710355v1
Image document

Polar lipid composition of bioactive dairy co-products buttermilk and butterserums: emphasis on sphingolipid and ceramide isoforms

Claire Bourlieu-Lacanal , David Cheillan , Marielle Blot , Patricia Daira , Michelle Trauchessec
Food Chemistry, 2018, 240, pp.67-74. ⟨10.1016/j.foodchem.2017.07.091⟩
Article dans une revue hal-01608293v1

Polar lipid composition of bioactive dairy co-products buttermilk and butterserum: Emphasis on sphingolipid and ceramide isoforms

Claire Bourlieu-Lacanal , David Cheillan , M. Blot , Patricia Daira , M. Trauchessec
Food Chemistry, 2018, 240, pp.67--74
Article dans une revue hal-02003935v1

Lipides : l’aliment plus important que le nutriment ?

Marie-Caroline Michalski , Bénédicte Gatin
Le Généraliste.fr, 2018, 2825, pp.16-16
Article dans une revue hal-02617962v1

Metabolic effects in mice of cream formulation: Addition of both thickener and emulsifier does not alter lipid metabolism but modulates mucus cells and intestinal endoplasmic reticulum stress

Marine Milard , Fabienne Laugerette , S Bugeat , Pascale Plaisancié , Marion Létisse
Journal of Dairy Science, 2018, 101 (12), pp.10649-10663. ⟨10.3168/jds.2018-14783⟩
Article dans une revue hal-02629005v1
Image document

Western-diet consumption induces alteration of barrier function mechanisms in the ileum that correlates with metabolic endotoxemia in rats

Mathilde Guerville , Anaïs Leroy , Annaëlle Sinquin , Fabienne Laugerette , Marie-Caroline Michalski
AJP - Endocrinology and Metabolism, 2017, 313 (2), pp.E107-E120. ⟨10.1152/ajpendo.00372.2016⟩
Article dans une revue hal-01580160v1
Image document

Emulsifying dietary fat modulates postprandial endotoxemia associated with chylomicronemia in obese men: a pilot randomized crossover study

C. Vors , Jocelyne Drai , G. Pineau , M. Laville , Hubert Vidal
Lipids in Health and Disease, 2017, 16, pp.6. ⟨10.1186/s12944-017-0486-6⟩
Article dans une revue hal-01848144v1

Metabolic and inflammatory impacts of emulsified fats and oils

Marie-Caroline Michalski , Cécile Vors , Manon Lecomte , Fabienne Laugerette
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2017, 52 (5), pp.244-256. ⟨10.1016/j.cnd.2017.04.003⟩
Article dans une revue hal-01848292v1

Vers des beurres allégés 100 % laitiers

Geneviève Gésan-Guiziou , Marie-Caroline Michalski , Hanne-Lys Meyer
Revue Laitière Française, 2017, 769, pp.38
Article dans une revue hal-01480896v1

Soybean polar lipids differently impact adipose tissue inflammation and the endotoxin transporters LBP and sCD14 in flaxseed vs. palm oil-rich diets

Manon Lecomte , Leslie Couëdelo , Emmanuelle Fouilloux-Meugnier , Emmanuelle Loizon , Pascale Plaisancié
Journal of Nutritional Biochemistry, 2017, 43, pp.116-124. ⟨10.1016/j.jnutbio.2017.02.004⟩
Article dans une revue hal-01607674v1

L’effet matrice révolutionne la nutrition

Marie-Caroline Michalski , Amélie Dereuder
Process Alimentaire, 2017, 1349
Article dans une revue hal-02618086v1
Image document

Whole dairy matrix or single nutrients in assessment of health effects: current evidence and knowledge gaps

Tanja Kongerslev Thorning , Hanne Christine Bertram , Jean-Philippe Bonjour , Lisette de Groot , Didier Dupont
The American Journal of Clinical Nutrition, 2017, 105 (5), pp.1033-1045. ⟨10.3945/ajcn.116.151548⟩
Article dans une revue hal-01595638v1

L'effet matrice, un facteur à prendre en compte

Didier Dupont , Marie-Caroline Michalski , Didier Remond , A. Dereuder , Anthony Fardet
Process Alimentaire, 2017, 1349 juillet 2017, pp.36-37
Article dans une revue hal-01568151v1
Image document

Impacts métaboliques et inflammatoires des matières grasses émulsionnées

Marie-Caroline Michalski , Cécile Vors , Manon Lecomte , Fabienne Laugerette
OCL Oilseeds and fats crops and lipids, 2017, 24 (2), pp.12. ⟨10.1051/ocl/2017009⟩
Article dans une revue hal-01848137v1

Dietary emulsifiers from milk and soybean differently impact adiposity and inflammation in association with modulation of colonic goblet cells in high-fat fed mice

M. Lecomte , L. Couedelo , E. Meugnier , Pascale Plaisancié , M. Letisse
Molecular Nutrition and Food Research, 2016, 60 (3), pp.609-20. ⟨10.1002/mnfr.201500703⟩
Article dans une revue hal-01850051v1

Le babeurre une source de lipides polaires

Marie-Caroline Michalski , Frédéric Gaucheron , Jean-Yves Gassi , Christelle Lopez , Geneviève Gésan-Guiziou
Revue Laitière Française, 2016, 761, pp.16-18
Article dans une revue hal-01454604v1

Impact de la structure émulsionnée des lipides sur le devenir métabolique des acides gras alimentaires

Cécile Vors , Manon Lecomte , Marie-Caroline Michalski
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2016, 51 (5), pp.238-247. ⟨10.1016/j.cnd.2016.06.003⟩
Article dans une revue hal-01675816v1
Image document

Dietary lipid emulsions and endotoxemia

Marie-Caroline Michalski , Cécile Vors , Manon Lecomte , Fabienne Laugerette
OCL Oilseeds and fats crops and lipids, 2016, 23 (3), ⟨10.1051/ocl/2016009⟩
Article dans une revue hal-01602935v1
Image document

Establishment of reference values of alpha-tocopherol in plasma, red blood cells and adipose tissue in healthy children to improve the management of chylomicron retention disease, a rare genetic hypocholesterolemia

C. Cuerq , L. Restier , Jocelyne Drai , Emilie Blond , A. Roux
Orphanet Journal of Rare Diseases, 2016, 11 (1), pp.114. ⟨10.1186/s13023-016-0498-8⟩
Article dans une revue hal-01850299v1

Impact of various emulsifiers on ALA bioavailability and chylomicron synthesis through changes in gastrointestinal lipolysis

L. Couëdelo , S. Amara , M. Lecomte , E. Meugnier , J. Monteil
Food and Function, 2015, 6 (5), pp.1726-1735. ⟨10.1039/c5fo00070j⟩
Article dans une revue hal-01981675v1

Salivary composition in obese vs normal-weight subjects: towards a role in postprandial lipid metabolism?

Cécile Vors , Jocelyne Drai , Laure Gabert , Gaëlle Pineau , Martine Laville
International Journal of Obesity, 2015, 39 (9), pp.1425-1428. ⟨10.1038/ijo.2015.71⟩
Article dans une revue hal-01216250v1

Postprandial Endotoxemia Linked With Chylomicrons and Lipopolysaccharides Handling in Obese Versus Lean Men: A Lipid Dose-Effect Trial

Cécile Vors , G. Pineau , Jocelyne Drai , E. Meugnier , S. Pesenti
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 2015, 100 (9), pp.3427-35. ⟨10.1210/JC.2015-2518⟩
Article dans une revue hal-01850607v1

Milk polar lipids affect [i]in vitro[/i] digestive lipolysis and postprandial lipid metabolism in mice

Manon Lecomte , Claire Bourlieu-Lacanal , Emmanuelle Fouilloux-Meugnier , Armelle Penhoat , David Cheillan
Journal of Nutrition, 2015, 145 (8), pp.1770-1777. ⟨10.3945/jn.115.212068⟩
Article dans une revue hal-01209842v1

Structure–function relationship of the milk fat globule

Claire Bourlieu-Lacanal , Marie-Caroline Michalski
Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 2015, 18 (2), pp.118-127. ⟨10.1097/MCO.0000000000000138⟩
Article dans une revue hal-01209764v1

Increasing fat content from 20 to 45 wt% in a complex diet induces lower endotoxemia in parallel with an increased number of intestinal goblet cells in mice

Bérengère Benoit , Fabienne Laugerette , Pascale Plaisancié , Alain Geloen , J. Bodennec
Nutrition Research, 2015, 35 (4), pp.346-56. ⟨10.1016/j.nutres.2015.01.005⟩
Article dans une revue hal-01850549v1
Image document

Insulin resistance is associated with MCP1-mediated macrophage accumulation in skeletal muscle in mice and humans

David Patsouris , Jingwei-Ji Cao , Guillaume Vial , Amelie Bravard , Etienne Lefai
PLoS ONE, 2014, 9 (10), pp.e110653. ⟨10.1371/journal.pone.0110653⟩
Article dans une revue hal-01859365v1

Overfeeding increases postprandial endotoxemia in men: Inflammatory outcome may depend on LPS transporters LBP and sCD14

Fabienne Laugerette , M. Alligier , J. P. Bastard , J. Drai , E. Chanseaume
Mol Nutr Food Res, 2014, 58 (7), pp.1513-8. ⟨10.1002/mnfr.201400044⟩
Article dans une revue hal-01859435v1

Pasture v. standard dairy cream in high-fat diet-fed mice: improved metabolic outcomes and stronger intestinal barrier

Bérengère Benoit , Pascale Plaisancié , Alain Géloën , Monique Estienne , Cyrille Debard
British Journal of Nutrition, 2014, 112 (4), pp.520-535. ⟨10.1017/S0007114514001172⟩
Article dans une revue hal-01981994v1

Pasture v. standard dairy cream in high-fat diet-fed mice: improved metabolic outcomes and stronger intestinal barrier

Bérengère Benoit , Pascale Plaisancié , A. Geloen , Magali Estienne , C. Debard
Br J Nutr, 2014, 112 (4), pp.520-35. ⟨10.1017/S0007114514001172⟩
Article dans une revue hal-01859444v1
Image document

n-3 PUFA added to high-fat diets affect differently adiposity and inflammation when carried by phospholipids or triacylglycerols in mice.

Manar Awada , Anne Meynier , Christophe Soulage , Lilas Hadji , Alain Geloen
Nutrition and Metabolism, 2013, 10 (1), pp.23. ⟨10.1186/1743-7075-10-23⟩
Article dans une revue inserm-00796143v1
Image document

Multiscale structures of lipids in foods as parameters affecting fatty acid bioavailability and lipid metabolism.

Marie-Caroline Michalski , Claude Genot , Constance Gayet , Christelle Lopez , Frédéric Fine
Progress in Lipid Research, 2013, 52 (4), pp.354-73. ⟨10.1016/j.plipres.2013.04.004⟩
Article dans une revue inserm-00819748v1
Image document

Les structures supramoléculaires du lait : structure et impact nutritionnel de la micelle de caséine et du globule gras

Joelle Léonil , Marie-Caroline Michalski , Patrice Martin
INRA Productions Animales, 2013, 26 (2), pp.129-144
Article dans une revue hal-01190416v1
Image document

Modulating absorption and postprandial handling of dietary fatty acids by structuring fat in the meal: a randomized crossover clinical trial.

Cécile Vors , Gaëlle Pineau , Laure Gabert , Jocelyne Drai , Corinne Louche-Pélissier
The American Journal of Clinical Nutrition, 2013, 97 (1), pp.23-36. ⟨10.3945/ajcn.112.043976⟩
Article dans une revue inserm-00766661v1

High-fat diet action on adiposity, inflammation, and insulin sensitivity depends on the control low-fat diet

Bérengère B. Benoit , Pascale Plaisancié , Manar M. Awada , Alain A. Géloën , Monique M. Estienne
Nutrition Research, 2013, 33 (11), pp.952-60. ⟨10.1016/j.nutres.2013.07.017⟩
Article dans une revue hal-01002234v1

Coupling in vitro gastrointestinal lipolysis and Caco-2 cell cultures for testing the absorption of different food emulsions

Cécile Vors , Perrine Capolino , Clémence Guérin , Emmanuelle Meugnier , Sandra Pesenti
Food and Function, 2012, 3 (5), pp.537 - 546. ⟨10.1039/c2fo10248j⟩
Article dans une revue hal-02652992v1

La valorisation du babeurre passe par les lipides polaires.

Christelle Lopez , Rita Lemoine , Marie-Caroline Michalski
Revue Laitière Française, 2012, 720, pp.34-35
Article dans une revue hal-02468553v1

La valorisation du babeurre passe par les lipides polaires.

Christelle Lopez , Rita Lemoine , Marie-Caroline Michalski
Revue Laitière Française, 2012, 720, pp.34-35
Article dans une revue hal-01177298v1
Image document

Oil composition of high-fat diet affects metabolic inflammation differently in connection with endotoxin receptors in mice.

Fabienne Laugerette , Jean-Pierre Furet , Cyrille Debard , Patricia Daira , Emmanuelle Loizon
AJP - Endocrinology and Metabolism, 2012, 302 (3), pp.E374-86. ⟨10.1152/ajpendo.00314.2011⟩
Article dans une revue inserm-00643082v1
Image document

Reduction of endoplasmic reticulum stress using chemical chaperones or Grp78 overexpression does not protect muscle cells from palmitate-induced insulin resistance.

Jennifer Rieusset , Marie-Agnès Chauvin , Annie Durand , Amélie Bravard , Fabienne Laugerette
Biochemical and Biophysical Research Communications, 2012, 417 (1), pp.439-45. ⟨10.1016/j.bbrc.2011.11.135⟩
Article dans une revue inserm-00839433v1
Image document

Dietary oxidized n-3 PUFA induce oxidative stress and inflammation: role of intestinal absorption of 4-HHE and reactivity in intestinal cells.

Manar Awada , Christophe Soulage , Anne Meynier , Cyrille Debard , Pascale Plaisancié
Journal of Lipid Research, 2012, 53 (10), pp.2069-80. ⟨10.1194/jlr.M026179⟩
Article dans une revue inserm-00725905v1

Coupling in vitro gastrointestinal lipolysis and Caco-2 cell cultures for testing the absorption of different food emulsions

Cecile Vors , Perrine Capolino , Clémence Guérin , Emmanuelle Fouilloux-Meugnier , Sandra Pesenti
Food and Function, 2012, 3 (5), pp.537
Article dans une revue hal-01982006v1

Growth Hormone to Improve Short Bowel Syndrome Intestinal Autonomy : A Pediatric Randomized Open-Label Clinical Trial

N. Peretti , I. Loras-Duclaux , Behrouz Kassai , L. Restier-Miron , D. Guimber
Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 2011, 20, pp.1-9
Article dans une revue hal-00698410v1

Organisation structurale et moléculaire des lipides dans les aliments : impacts possibles sur leur digestion et leur assimilation par l'homme

Ketsia Raynal-Ljutovac , Jerome Bouvier , Constance Gayet , Noémie Simon , Florent Joffre
Oléagineux, Corps Gras, Lipides, 2011, 18 (6), pp.324-351. ⟨10.1684/ocl.2011.0415⟩
Article dans une revue hal-02642360v1
Image document

Complex links between dietary lipids, endogenous endotoxins and metabolic inflammation.

Fabienne Laugerette , Cécile Vors , Noël Peretti , Marie-Caroline Michalski
Biochimie, 2011, 93 (1), pp.39-45. ⟨10.1016/j.biochi.2010.04.016⟩
Article dans une revue inserm-00486698v1
Image document

Emulsified lipids increase endotoxemia: possible role in early postprandial low-grade inflammation.

Fabienne Laugerette , Cécile Vors , Alain Géloën , Marie-Agnès Chauvin , Christophe Soulage
Journal of Nutritional Biochemistry, 2011, 22 (1), pp.53-9. ⟨10.1016/j.jnutbio.2009.11.011⟩
Article dans une revue inserm-00486697v1

13C tracer recovery in human stools after digestion of a fat-rich meal labelled with [1,1,1-13C3]tripalmitin and [1,1,1-13C3]triolein

Laure Gabert , Cécile Vors , Corinne Louche-Pelissier , Valerie Sauvinet , Stéphanie Lambert-Porcheron
Rapid Communications in Mass Spectrometry, 2011, 25 (19), pp.2697-2703. ⟨10.1002/rcm.5067⟩
Article dans une revue hal-02651867v1
Image document

Prevalence of Liver Complications in Children Receiving Long-Term Parenteral Nutrition

Noel Peretti , Blandine Peyret , Sophie Collardeau-Frachon , Sandrine Touzet , Irène Loras-Duclaux
European Journal of Clinical Nutrition, 2011, 65 (6), pp.743 - 749. ⟨10.1038/ejcn.2011.26⟩
Article dans une revue hal-00625925v1
Image document

Impact métabolique des structures et de l’oxydation des lipides dans les aliments

Claude Genot , Marie-Caroline Michalski
Innovations Agronomiques, 2010, 10, pp.43-67
Article dans une revue hal-02654619v1

Dairy and industrial sources of trans fat do not impair peripheral insulin sensitivity in overweight women

Anne-Laure Tardy , S. Lambert-Porcheron , C. Malpuech-Brugère , Christophe Giraudet , Jean-Paul Rigaudière
The American Journal of Clinical Nutrition, 2009, 90, pp.88-94. ⟨10.3945/ajcn.2009.27515⟩
Article dans une revue hal-02661198v1

Oxidation products of polyunsaturated fatty acids in infant formulas compared to human milk - A preliminary study

Marie-Caroline Michalski , Catherine Calzada , Asami Makino , Sabine Michaud , Michel Guichardant
Molecular Nutrition & Food Research, 2008, 52 (12), pp.1478-1485. ⟨10.1002/mnfr.200700451⟩
Article dans une revue hal-02141688v1

Oxidation products of polyunsaturated fatty acids in infant formulas compared to human milk - A preliminary study

Sabine Chevallier-Michaud , Marie-Caroline Michalski , Catherine Calzada , Asami Makino , Sabine Michaud
Molecular Nutrition & Food Research, 2008, 52 (12), pp.1478-1485. ⟨10.1002/mnfr.200700451⟩
Article dans une revue hal-02143033v1

Membrane phospholipids and sterols in microfiltered milk fat globules

Caroline Fauquant , Valérie Briard-Bion , Nadine Leconte , Michel Guichardant , Marie-Caroline Michalski
European Journal of Lipid Science and Technology, 2007, 109, pp.1167-1173. ⟨10.1002/ejlt.200700119⟩
Article dans une revue hal-01453997v1

Functionality of smaller vs control native milk fat globules in Emmental cheeses manufactured with adapted technologies

Marie-Caroline Michalski , Benedicte B. Camier , Jean-Yves J.-Y. Gassi , Valérie V. Briard-Bion , Nadine Leconte
Food Research International, 2007, 40 (1), pp.191-202. ⟨10.1016/j.foodres.2006.09.011⟩
Article dans une revue hal-02661384v1

Granulométrie des globules gras du lait humain

Marie-Caroline Michalski , Valérie Briard-Bion , Patrice Poulain
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2006, 41 (4), pp.239-246
Article dans une revue hal-01453953v1

Microfiltration of raw whole milk to select fractions with different fat globule size distributions: process optimization and analysis

Marie-Caroline Michalski , Nadine Leconte , Valérie Briard-Bion , Jacques Fauquant , Jean-Louis Maubois
Journal of Dairy Science, 2006, 89, pp.3778-3790
Article dans une revue hal-01453960v1

Séparation par microfiltration tangentielle de population de globules gras naturels en fonction de leur distribution granulométrique

Nadine Leconte , Linda Tassarz , Valérie Briard-Bion , Françoise Michel , Henri Goudédranche
Récents Progrès en Génie des Procédés (Cédérom), 2006, 93, pp.12-18
Article dans une revue hal-01453991v1

Does homogenization affect the human health properties of cow's milk?

Marie-Caroline Michalski , Caroline Januel
Trends in Food Science and Technology, 2006, 17 (8), pp.423-437. ⟨10.1016/j.tifs.2006.02.004⟩
Article dans une revue hal-01453946v1

The supramolecular structure of milk fat influences plasma triacylglycerols and fatty acid profile in the rat

Marie-Caroline Michalski , Anisio F. Soares , Christelle Lopez , Nadine Leconte , Valérie Briard-Bion
European Journal of Nutrition, 2006, 45 (4), pp.215-224. ⟨10.1007/s00394-006-0588-9⟩
Article dans une revue hal-01453926v1

Size distribution of fat globules in human colostrum, breast milk, and infant formula

Marie-Caroline Michalski , Valérie Briard-Bion , F. Michel , F Tasson , P. Poulain
Journal of Dairy Science, 2005, 88, pp.1927-1940
Article dans une revue hal-01453966v1

CLA profile in native fat globules of different sizes selected from raw milk

Marie-Caroline Michalski , Valérie Briard-Bion , Pierre Juaneda
International Dairy Journal, 2005, 15 (11), pp.1089-1094. ⟨10.1016/j.idairyj.2004.11.011⟩
Article dans une revue hal-01453957v1

Differently sized native milk fat globules separated by microfilftration: fatty acid composition of the milk fat globule membrane and triglyceride core

Caroline Fauquant , Valérie Briard-Bion , Nadine Leconte , Marie-Caroline Michalski
European Journal of Lipid Science and Technology, 2005, 107 (2), pp.80-86. ⟨10.1002/ejlt.200401063⟩
Article dans une revue hal-01453976v1

The dispersion state of milk fat influences triglyceride metablism in the rat A13CO2 breath test study

Marie-Caroline Michalski , Valérie Briard-Bion , M Desage , A Geloen
European Journal of Nutrition, 2005, 44 (7), pp.436-444. ⟨10.1007/s00394-005-0551-1⟩
Article dans une revue hal-01453916v1

Fatty acid composition of total fat from Camembert cheeses with small and large native milk fat globules

Valérie Briard-Bion , Marie-Caroline Michalski
Milchwissenschaft Milk Science International, 2004, 59 (5-6), pp.273-277
Article dans une revue hal-01454513v1
Image document

The size of native milk fat globules affects physico-chemical and functional properties of Emmental cheese

Marie-Caroline Michalski , Bénédicte Camier , Valérie Briard , Nadine Leconte , Jean-Yves Gassi
Le Lait, 2004, 84 (4), pp.343-358. ⟨10.1051/lait:2004012⟩
Article dans une revue hal-00895417v1

Native fat globules of different sizes selected from raw milk: thermal and structural behavior

Marie-Caroline Michalski , Michel Ollivon , Valérie Briard-Bion , Nadine Leconte , Christelle Lopez
Chemistry and Physics of Lipids, 2004, 132 (2), pp.247-261. ⟨10.1016/j.chemphyslip.2004.08.007⟩
Article dans une revue hal-01454510v1
Image document

The size of native milk fat globules affects physico-chemical and sensory properties of Camembert cheese

Marie-Caroline Michalski , Jean-Yves Gassi , Marie-Hélène Famelart , Nadine Leconte , Bénédicte Camier
Le Lait, 2003, 83 (2), pp.131-143. ⟨10.1051/lait:2003003⟩
Article dans une revue hal-00895488v1

The size of native milk fat globules affects physico-chemical and sensory properties of Camembert cheese

Marie-Caroline Michalski , J.Y. Gassi , Marie-Hélène Famelart , Nadine Leconte , Bénédicte Camier
Lait, 2003, 83, pp.131-143
Article dans une revue hal-02681862v1

Fat-Related surface tension and wetting properties of milk

Marie-Caroline Michalski , Valérie Briard-Bion
Milchwissenschaft Milk Science International, 2003, 58 (1-2), pp.6-29
Article dans une revue hal-01454511v1

The fatty acid composition of small and large naturally occurring milk fat globules

Valérie Briard , Nadine Leconte , F. Michel , Marie-Caroline Michalski
European Journal of Lipid Science and Technology, 2003, 105 (11), pp.677-682. ⟨10.1002/ejlt.200300812⟩
Article dans une revue hal-02682490v1

Appearance of submicronic particles in the milk fat globule size distribution upon mechanical treatments

Marie-Caroline Michalski , F. Michel , Christophe Geneste
Lait, 2002, 82, pp.193-208
Article dans une revue hal-02675985v1

Native vs. Damaged milk fat globules: Membrane properties affect the viscoelasticity of milk gels

Marie-Caroline Michalski , Ronan Cariou , F. Michel , C. Garnier
Journal of Dairy Science, 2002, 85, pp.2451-2461. ⟨10.3168/jds.S0022-0302(02)74327-0⟩
Article dans une revue hal-02683038v1

Optical parameters of milk fat globules for laser light scattering measurements

Marie-Caroline Michalski , Valérie Briard , F. Michel
Lait, 2001, 81, pp.787-796
Article dans une revue hal-02678054v1

Apparent azeta-potential as a tool to assess mechanical damages to the milk fat globule membrane

Marie-Caroline Michalski , F. Michel , D. Sainmont , Valérie Briard
Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 2001, 23, pp.23-30
Article dans une revue hal-02679386v1
Image document

Optical parameters of milk fat globules for laser light scattering measurements

Marie-Caroline Michalski , Valérie Briard , Françoise Michel
Le Lait, 2001, 81 (6), pp.787-796. ⟨10.1051/lait:2001105⟩
Article dans une revue hal-00895542v1

The effect of alkyl chain length of a polysoap on the surface activity of its complexes with cationic surfactants

V.G. Babak , M. Rinaudo , Jacques Desbrieres , G.A. Vikhoreva , Marie-Caroline Michalski
Mendeleev Commun., 1997, pp.149-151
Article dans une revue hal-00309853v1

New concepts on the metabolic importance of fat structure

Marie-Caroline Michalski
Benelux Lipid Forum Symposium, Benelux Lipid Forum, Feb 2023, Wageningen, Netherlands
Communication dans un congrès hal-04181623v1

Gut-related metabolic effects of lipid emulsions and emulsifiers

Marie-Caroline Michalski
AOCS Annual Meeting and Expo, AOCS, May 2023, Denver, United States
Communication dans un congrès hal-04181630v1

Milk sphingolipids: towards joint effects on lipid metabolism, intestinal health and gut microbiota

Marie-Caroline Michalski
AOCS Annual Meeting and Expo, American Oil Chemists' Society (AOCS), May 2023, Denver, France
Communication dans un congrès hal-04181634v1

Metabolic impacts of plant and animal polar lipids

Marie-Caroline Michalski
11th Workshop in Lipidomics - Food Lipidomics, Lipidomics Lab, Mass Spectrometry Centre & Department of Chemistry of the University of Aveiro, Apr 2023, Aveiro (Portugal), Portugal
Communication dans un congrès hal-04181628v1

Full-fat dairy effects on blood lipids and CVD risk factors: towards a role of milk polar lipids

Marie-Caroline Michalski
ISSFAL 15th International Congress, International Society for the Study of Fatty acids and Lipids (ISSFAL), Jul 2023, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-04181638v1
Image document

Forage shortage affects performances, CH4 emissions and cheese quality in grass- or corn-fed cows

Matthieu Bouchon , Isabelle Verdier-Metz , Maguy Eugène , C Bord , Bruno Martin
74th Joint International Congress on Animal Science : Climate change, biodiversity and global sustainability of animal production, L'événement est organisé par INRAE et l'Association française de zootechnie (AFZ), au nom de la Fédération européenne de zootechnie (EAAP), de l'Association mondiale de zootechnie (WAAP) et par France Génétique Élevage au nom d'Interbull., Aug 2023, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-04229892v1

Milk polar lipids: towards joint effects on lipid metabolism, intestinal health and gut microbiota

Marie-Caroline Michalski
IMGC Annual Symposium, International Milk Genomics Consortium (IMGC), Sep 2023, Cork, Ireland
Communication dans un congrès hal-04181644v1

Metabolic importance of polar lipids of plant and animal origin

Marie-Caroline Michalski
Journées Chevreul 80 years of SFEL, SFEL, Jan 2023, Paris (Museum National d'Histoire Naturelle), France
Communication dans un congrès hal-04181620v1

A probiotic supplementation prevents lipid metabolism alterations and limits weight gain possibly via inhibition of intestinal FXR activity in mice fed a high fat diet

Alice Beau , Bérengère Benoit , Mélanie Le Barz , Claudie Pinteur , Catherine Calzada
ISSFAL 15th International Congress, International Society for the Study of Fatty acids and Lipids (ISSFAL), Jul 2023, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-04181681v1

Metabolic importance of polar lipids of plant and animal origin

Marie-Caroline Michalski
19th Euro Fed Lipid Congress and Expo, European Federation for the Science and Technology of Lipids (EuroFedLipid), Sep 2023, Poznan, Poland
Communication dans un congrès hal-04181650v1

TANDEM : Flux microbiens au sein d’une chaîne alimentaire

Anne-Laure Abraham , Juliette Bloor , Céline Delbès , Annick Bernalier Donadille , Matthieu Bouchon
Journées Portes Ouvertes UMRF, Jun 2023, Aurillac, France
Communication dans un congrès hal-04221497v1

Forage shortage affects performances, CH4 emissions and cheese quality in grass- or corn-fed cows

Matthieu Bouchon , Isabelle Verdier-Metz , Céline Delbès , Bruno Martin , Maguy Eugène
EAAP, WAAP, Interbull Congress, Aug 2023, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-04221398v1

Effet de régimes contrastés sur les concentrations en vitamines B des produits laitiers de vache.

Lucie Auzance , Bruno Martin , Céline Delbès , Isabelle Verdier-Metz , Matthieu Bouchon
Rendez-vous annuel Op+lait « Glande mammaire, Lait » - Galactinov, le regroupement Op+lait, Oct 2023, Quebec (on line), Canada
Communication dans un congrès hal-04251333v1

Quelle alimentation pour une bonne santé ?

Marie-Caroline Michalski
GC5 : la Ferme urbaine - Grande concertation 2021-2022 initié par la ville de Caluire et Cuire, Jan 2022, Caluire et Cuire, France
Communication dans un congrès hal-03633876v1

Les lipides laitiers : un nouvel élément-clé de l’effet matrice laitière

Marie-Caroline Michalski
Journées Européennes Francophones des Diététiciens, Oct 2022, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-04181616v1

Milk fat globules and their polar lipids: a bridging journey from science and technology to nutrition and health

Marie-Caroline Michalski
Lipides laitiers et santé - Symposium SFEL-CNIEL, SFEL; CNIEL, Sep 2022, Paris, France
Communication dans un congrès hal-04181611v1

Quel équilibre nutritionnel pour une bonne santé ?

Marie-Caroline Michalski , Anestis Dougkas
La science a du goût - Salon international de l'agriculture 2022, Feb 2022, Paris, France
Communication dans un congrès hal-03633851v1

Les lipides laitiers, de nouveaux alliés de la santé cardiométabolique ?

Marie-Caroline Michalski
Semaine de l'alimentation santé - Session "Maladie de la nutrition : comprendre l’épidémie de l’obésité pour la prévenir", Métropole de Lyon, May 2022, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-04181838v1

Les lécithines de colza et de soja n’altèrent pas le métabolisme et améliorent la composition du microbiote en lien avec des lipides fécaux spécifiques chez des souris nourries de régimes hyperlipidiques

Chloé Robert , Armelle Penhoat , Leslie Couëdelo , Nicolas Guillot , Emmanuelle Meugnier
Journées Francophones de Nutrition, Société Française de Nutrition (SFN), Nov 2022, Toulouse, France
Communication dans un congrès hal-04181670v1

Impact of milk polar lipid supplementation on postprandial bile acid composition

Mélanie Le Barz , Cécile Vors , Lydie Humbert , Emilie Gauliard , Patrice Gaborit
AOCS Annual Meeting and Expo, American Oil Chemists' Society (AOCS), May 2022, Atlanta, United States
Communication dans un congrès hal-04181660v1

Les lipides laitiers, de nouveaux alliés de la santé cardiométabolique

Marie-Caroline Michalski
3ème édition : Obésité, actualités de la recherche, INSERM, Sep 2021, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-03351916v1

Rapeseed and soy lecithins as vectors of alpha-linolenic acid

Chloé Robert , Marie-Caroline Michalski
AOCS Webinar, AOCS, 2021, Chicago, United States
Communication dans un congrès hal-04181588v1

Milk sphingolipids: towards joint effects on lipid metabolism, intestinal health and gut microbiota

Marie-Caroline Michalski
14th ISSFAL International Congress, May 2021, online, United States
Communication dans un congrès hal-03252082v1

Health benefits of cream cheese enriched with milk polar lipids: focus on lipid metabolism, shingolipidome and associated cardiovascular risk markers

Cécile Vors , Mélanie Le Barz , D. Cheillan , Annick Bernalier Donadille , Paul Gaborit
IDF International, Virtual Congress on Cheese Science and Technology Symposium, Jun 2021, Virtual conference, France
Communication dans un congrès hal-03442791v1

Dietary fatty acids and cardiometabolic health: a new vision of structure–activity relationship

Marie-Caroline Michalski
Fatty acids are key in human health status - LIBST Symposium, Louvain Institute of Biomolecular Science and Technology; Belgian Nutrition Society; Louvain4Nutrition initiative, Nov 2021, Louvain-La-Neuve, Belgium
Communication dans un congrès hal-04181609v1

La matière grasse laitière : de sa composition à ses propriétés techno-fonctionnelles et nutritionnelles

Marie-Caroline Michalski
Les Mardis Gras du CNIEL, CNIEL, Mar 2021, Paris, France
Communication dans un congrès hal-03252059v1

Effets métaboliques des lipides polaires laitiers : quels mécanismes au niveau intestinal ?

Marie-Caroline Michalski
Les Mardis Gras du CNIEL, CNIEL, Mar 2021, Paris, France
Communication dans un congrès hal-03252068v1
Image document

Postprandial triglyceride-rich lipoproteins from type 2 diabetic women activate platelets

Catherine Calzada , M.M. Boulet , Magali Pettazzoni , Mathilde Di Filippo , Philippe Moulin
16th GERLI International Lipidomics Meeting, CNRS; Université de Bordeaux, Sep 2021, Bordeaux, France
Communication dans un congrès hal-03352981v1

18th Euro Fed Lipid Congress and Expo

Chloé Robert , A. Penhoat , Nicolas Guillot , Emmanuelle Meugnier , Stéphanie Chanon
Fats, Oils and Lipids : For a Healthy and Sustainable World, Oct 2021, Frankfurt, Germany
Communication dans un congrès hal-03356163v1

Lécithines végétales et animales : quels effets en nutrition-santé ?

Marie-Caroline Michalski
Journées Chevreul SFEL 2020 : Les lipides au coeur d'enjeux de transition, Société Française pour l'Etude des Lipides (SFEL), Dec 2020, En ligne, France
Communication dans un congrès hal-03149851v1

Milk polar lipid supplementation improves cholesterol metabolism in postmenopausal women: gut-related mechanisms

Cécile Vors , Laurie Joumard-Cubizolles , Manon Lecomte , Mélanie Le Barz , David Cheillan
Virtual 2020 AOCS Annual Meeting and Expo, Jun 2020, Montréal, Canada
Communication dans un congrès hal-02917720v1

Le profil en sphingolipides circulants est modifié par un apport en sphingolipides alimentaires via une supplémentation en lipides polaires laitiers chez des femmes ménopausées à risque cardiovasculaire

Mélanie Le Barz , Cécile Vors , Laurie Joumard-Cubizolles , Emmanuel Combe , F. Joffre
Journées francophones de nutrition, Institut National de Recherche Agronomique (INRA). UMR UMR INRA / AgroCampus Rennes : Science et Technologie du Lait et de l'?uf (1253)., Dec 2019, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-02736147v1

Les sphingolipides laitiers bioactifs, effets sur la santé intestinale et le métabolisme lipidique

Marie-Caroline Michalski
Journées Francophones de Nutrition, Nov 2019, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-02917708v1

Circulating sphingolipid profile is modified by exogenous intake of sphingolipids through supplementation with milk polar lipids in postmenopausal women

Mélanie Le Barz , Cécile Vors , Laurie Joumard-Cubizolles , Emmanuel Combe , Florent Joffre
Euro Fed Lipid, Oct 2019, Séville, Spain
Communication dans un congrès hal-02917679v1

Absorption intestinale des lipides alimentaires : vers un impact de la fraction lipidique non absorbée ?

Marie-Caroline Michalski
Journée GLN Microbiote, Nutrition et Lipides - Conséquences sur la santé, Nov 2019, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02917703v1

Differential associations between plasma oxylipins and cardiometabolic risk factors after DHA and EPA supplementation: the ComparED study

Cécile Vors , Patrick Couture , Janie Allaire , J Marin , Baptiste Fourmaux
Euro Fed Lipid, Oct 2019, Seville, Spain
Communication dans un congrès hal-02917675v1

Modulation of lipid metabolism, adiposity and inflammation by dietary lipid structures: a complex interplay

Marie-Caroline Michalski
FENS 13th European Nutrition Conference, Oct 2019, Dublin, Ireland
Communication dans un congrès hal-02917689v1

Circulating sphingolipid profile is modified by exogenous intake of sphingolipids through supplementation with milk polar lipids in postmenopausal women

Mélanie Le Barz , Cécile Vors , Laurie Joumard-Cubizolles , Emmanuel Combe , Florent Joffre
15th International GERLI Lipidomics Meeting “, Sep 2019, Compiègne, France
Communication dans un congrès hal-02917701v1

Les lipides polaires laitiers diminuent les facteurs lipidiques du risque cardiovasculaire chez des femmes ménopausées : rôle potentiel de l’interaction intestinale sphingomyéline/cholestérol

Cecile Vors , Laurie Joumard-Cubizolles , Manon Lecomte , Emmanuel Combe , Lemlih · Ouchchane
4èmes Assises Régionales de Nutrition Santé, Laboratoire CarMeN, Sep 2019, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-02917663v1

Extracellular vesicles from olive co-products: Isolation, characterization and antioxidant activity

Amal Fenaghra , Pascal Colosetti , Jérôme Lecomte , Bruno Barea , Nathalie Barouh
17. Euro Fed Lipid Congress, Oct 2019, Seville, Spain
Communication dans un congrès hal-02356668v1

Triglyceride rich lipoproteins from type 2 diabetic patients activate platelets

M.M. Boulet , David Cheillan , Marina Di Filippo , Marie-Caroline Michalski , Philippe Moulin
87. Congress of the European Atherosclerosis Society (EAS), European Atherosclerosis Society. SWE., May 2019, Maastrich, Netherlands. ⟨10.1016/j.atherosclerosis.2019.06.317⟩
Communication dans un congrès hal-02735024v1

Modulation de l’inflammation par l’aliment : quel impact des matières grasses formulées ?

Marie-Caroline Michalski
4. Journée Innovation Clinique, Lyon Biopole. Lyon, FRA., Jun 2018, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-02788388v1

Les lipides polaires laitiers diminuent les facteurs lipidiques du risque cardiovasculaire chez des femmes ménopausées

Cécile Vors , Laurie Joumard-Cubizolles , Emmanuel Combe , L. Ouchchane , J. Drai
JFN (Journées Francophones de Nutrition), Nov 2018, Nice, France
Communication dans un congrès hal-02103887v1

Introducing the Importance of Molecular and Supramolecular Structures of Lipids on Metabolism and Beyond… Towards the Food Matrix and the Gut Microbiota

Marie-Caroline Michalski
2018 AOCS Annual Meeting and Expo, May 2018, Minneapolis, United States
Communication dans un congrès hal-02011368v1

Milk polar lipids reduce cardiometabolic risk factors in post-menopausal women: a randomized double-blind controlled trial

Cécile Vors , Laurie Joumard-Cubizolles , Emmanuel Combe , L. Ouchchane , J. Drai
16. Euro Fed Lipid Congress and Expo, Sep 2018, Belfast, Ireland
Communication dans un congrès hal-02504602v1

Alimentation et inflammation : quel impact des matières grasses formulées ?

Marie-Caroline Michalski
Journée Annuelle Benjamin Delessert, Feb 2018, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02004589v1

Lipides alimentaires, lipopolysaccharides du microbiote intestinal et inflammation métabolique

Marie-Caroline Michalski
JFN 2018, Journées Francophones de Nutrition, Nov 2018, Nice, France
Communication dans un congrès hal-02788590v1

L’hyperphagie transitoire lors de la consommation d’un régime de type occidental est nécessaire au contrôle de l’endotoxémie métabolique à moyen terme chez le rat

Mathilde Guerville , Anaïs Leroy , Annaëlle Sinquin , Fabienne Laugerette , Marie-Caroline Michalski
34. Congrès du club d'étude des cellules épithéliales digestives (CECED), Mar 2017, Lille, France
Communication dans un congrès hal-01574209v1

Impacts métaboliques et aspects inflammatoires des matières grasses émulsionnées - Spécificités de la matière grasse laitière

Marie-Caroline Michalski
Séminaire INAF, Sep 2017, Québec, Canada
Communication dans un congrès hal-02785184v1

Contexte et objectifs du projet VALOBAB

Marie-Caroline Michalski
Journée de restitution du programme de recherche VALOBAB VALOrisation durable du BABeurre, Jan 2017, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02011384v1

Aspects physiologiques de l’alimentation : les matières grasses

Marie-Caroline Michalski
Journée du Centre Intégré de l’Obésité, Hospices Civils de Lyon (HCL). Lyon, FRA. Centre Intégré de l'Obésité, FRA., May 2017, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-02788389v1

Aspects physiologiques de l’alimentation : Impacts métaboliques et aspects inflammatoires des matières grasses émulsionnées

Marie-Caroline Michalski
Journée de l'Obésité, May 2017, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-02785185v1

Impairment of intestinal barrier integrity in human obesity: involvement of dietary lipids and links with bioclinical phenotypes

L. Genser , H. Soula , L. Dong , L. B. Trystram , J. E. Salem
53. Annual Meeting of the European-Association-for-the-Study-of-Diabetes (EASD), Sep 2017, Lisbon, Portugal
Communication dans un congrès hal-02735129v1

Impact of lipid emulsified structure on fat metabolism - The concept of « fast vs slow lipids »

Marie-Caroline Michalski
19èmes Entretiens de Nutrition de l'Institut Pasteur de Lille, Jun 2017, Lille, France
Communication dans un congrès hal-02011369v1

Impact de la quantité et de la structure des matières grasses ingérées sur l'endotoxémie métabolique issue du microbiote chez l'homme obèse vs normopondéré

Marie-Caroline Michalski , Fabienne Laugerette
Journées Francophones de Nutrition (JFN 2017), Nov 2017, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02011370v1

Altered postprandial lipemia and fatty acid handling in obese vs. Normal-weight men is rectified by reducing dietary fat load: A dose-response trial

Cécile Vors , Laure Gabert , Jocelyne Drai , Corinne Louche-Pelissier , Martine Laville
Annual Meeting of the American-Society-for-Pharmacology-and-Experimental-Therapeutics (ASPET) at Experimental Biology Meeting, Apr 2017, Chicago, United States
Communication dans un congrès hal-02733542v1

Impact of various emulsifiers on ALA bioavailability and chylomicron synthesis through changes in gastrointestinal lipolysis

Marie-Caroline Michalski , Maud Cansell , Leslie Couedelo , Carole Vaysse , Frédéric Carrière
16ème Journée Scientifique du GIS IMBL, May 2016, LYON, France
Communication dans un congrès hal-01473907v1

Metabolic impact of emulsified structure: the concept of « fast vs slow lipids »

Marie-Caroline Michalski
BENEFIQ, International Rendez-vous on health ingredients, Oct 2016, Québec, Canada
Communication dans un congrès hal-02011377v1
Image document

Intérêt biologique des métabolites oxygénés de l’acide alpha-linolénique, projet Oxylino

Frédéric Capel , Michel Guichardant , Carole Vaysse , Jean-Michel Chardigny , Sophie Layé
16. Journée Scientifique de l'IMBL, Institut Multidisciplinaire de Biochimie des Lipides (IMBL). Lyon, FRA., May 2016, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-02796287v1

The Origin of Metabolic Endotoxemia: From the Gut, High-Fat Meals and Beyond

Marie-Caroline Michalski
76th Scientific Sessions of the American Diabetes Association, Jun 2016, New Orleans, United States
Communication dans un congrès hal-02011376v1

Intérêt biologique des métabolites oxygénés de l’acide alpha-linolénique, projet Oxylinofr

Nathalie Castanon , Frédéric Capel , Michel Guichardant , Carole Vaysse , Jean-Michel Chardigny
16. Journée Scientifique de l'IMBL, May 2016, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-02794353v1

Absorption lipidique et conséquences métaboliques

Marie-Caroline Michalski
Congrès de la Société Francophone du Diabète, Mar 2016, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-02011372v1

Effect of dietary carboxymethyllysine on glucose and insulin sensitivity, cecal fatty acids and the plasma metabolome in mice fed the total western diet

R. E. Ward , S. Y. Xiao , Marie-Caroline Michalski , A. Geloen , K. Hintze
Experimental Biology Meeting, Apr 2016, San Diego, United States
Communication dans un congrès hal-02739837v1

High-fat-diet Induced postprandial endotoxemia

Marie-Caroline Michalski
Experimental Biology, Apr 2016, San Diego, United States
Communication dans un congrès hal-02011375v1

Postprandial chylomicron transport of endotoxins is modified by fat amount and structure in obese men

Cécile Vors , Gaëlle Pineau , Jocelyne Drai , Corinne Malpuech Brugère , Hubert Vidal
12. European Nutrition Conference FENS 2015, Federation of European Nutrition Societies (FENS)., Oct 2015, Berlin, France. 601 p., ⟨10.1159/000440895⟩
Communication dans un congrès hal-02741703v1
Image document

Relation entre composition salivaire, obésité et métabolisme lipidique postprandial chez l'Homme

Cécile Vors , Jocelyne Drai , Laure Gabert , Martine Laville , Elisabeth Guichard
12. Journées Francophones de Nutrition (JFN), Dec 2015, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-01595299v1

Milk vs soybean polar lipids modulate postprandial lipemia and high-fat diet-induced adiposity in mice

Marie-Caroline Michalski , Manon Lecomte , Claire Bourlieu-Lacanal , Gaëlle Pineau , Mathilde Claude
12. European Nutrition Conference FENS 2015, Oct 2015, Berlin, Germany
Communication dans un congrès hal-01606595v1

Milk vs soybean polar lipids as emulsifier: faster postprandial lipid metabolism through greater emulsion lipolysis

Manon Lecomte , Claire Bourlieu Lacanal , David Cheillan , Alain Geloen , Fabienne Laugerette
Experimental Biology Meeting, Mar 2015, Boston, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-02738685v1

Postprandial endotoxemia increases with fat amount in obese Men: inflammatory impact of LPS handling

Marie-Caroline Michalski , Cécile Vors , Gaëlle Pineau , Jocelyne Drai , Corinne Malpuech Brugère
2015 Science Research Conference, Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB). USA., 2015, Bethesda, United States. 1 p
Communication dans un congrès hal-02743413v1

In-mouth mechanism leading to the perception of fat and its consequence on post-prandial lipid metabolism in humans. The particular role of saliva

Gilles Feron , Cécile Vors , Elisabeth Guichard , Marie-Caroline Michalski
105. AOCS annual meeting, May 2014, San Antonio, United States
Communication dans un congrès hal-01510014v1
Image document

Oxidative fate of lipid structures in food and during digestion – possible metabolic significance

Claude Genot , Hernan Kenmogne Domguia , Marie-Caroline Michalski , Manar Awada , Anne Meynier
6. International CIGR Technical Symposium Towards a Sustainable Food Chain Food Process, Bioprocessing and Food Quality Management, AgroSup Dijon - Institut National Supérieur des Sciences Agronomiques, de l'Alimentation et de l'Environnement. Dijon, FRA., Apr 2011, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02806952v1

L’étude clinique Trans-Insulin et les cultures de myocytes montrent que les acides gras trans d’origines laitière et industrielle n’altèrent pas la sensibilité à l’insuline du muscle squelettique

Anne-Laure Tardy , Stéphanie Lambert-Porcheron , Corinne Malpuech-Brugère , N. Chérati , Pascale Leruyet
Réunion annuelle de l'ALFEDIAM 2009, Mar 2009, Strasbourg, France. ⟨10.1016/S1262-3636(09)71783-5⟩
Communication dans un congrès hal-02754294v1

Séparation par microfiltration tangentielle de population de globules gras naturels en fonction de leur distribution granulométrique

Nadine Leconte , Linda Tassarz , Valérie Briard-Bion , Françoise Michel , Henri Goudédranche
Mempro 3 (congrès dans le domaine du génie des procédés), 2006, Nancy, France
Communication dans un congrès hal-01454203v1

The Impact of Milk Polar Lipids on Cardiometabolic Health

M. C. Michalski
Tatiana Colombo Pimentel; Marciane Magnani; Elane Schwinden Prudencio. Dairy Products and Health, Nova Publishers, 2023
Chapitre d'ouvrage hal-04181572v1
Image document

Polar Lipids

Claire Bourlieu , Nathalie Barouh , Jeanne Kergomard , Olivia Ménard , Didier Dupont
Handbook of Dairy Foods Analysis, CRC Press, 2021, 978-0367343132
Chapitre d'ouvrage hal-03138295v1

Nutritional significance of milk lipids: From Bioactive Fatty Acids to Supramolecular Structures Impacting Metabolism

Étienne Guillocheau , Marine Milard , Vincent V. Rioux , Claire Bourlieu-Lacanal , Marie-Caroline Michalski
Advanced Dairy Chemistry, 2, Springer, 2021, Lipids, 978-3-030-48685-3
Chapitre d'ouvrage hal-02915448v1

Role of the Matrix on the Digestibility of Dairy Fat and Health Consequences

Marie-Caroline Michalski , Laurie-Eve Rioux , Sylvie Turgeon
Dairy Fat Products and Functionality, Springer International Publishing, pp.153-202, 2020, ⟨10.1007/978-3-030-41661-4_8⟩
Chapitre d'ouvrage hal-02915447v1

Bioavailability and metabolism of dietary lipids

Marie-Caroline Michalski , Leslie Couëdelo , Armelle Penhoat , Carole Vaysse , Cecile Vors
Lipids and Edible Oils - Properties, Processing and Applications, Academic Press, inPress
Chapitre d'ouvrage hal-02915446v1

Chapitre 22: partie: Impact des technologies sur les caractéristiques nutrition santé des fromages: Lipides

Christelle Lopez , Marie-Caroline Michalski
Le Fromage, 4 ième Edition, Editions Tec & Doc Lavoisier, 1001 p., 2018, 9782743023157
Chapitre d'ouvrage hal-01791805v1

Nutritional properties of milk lipids: specific function of the milk fat globule

Manon Lecomte , Claire Bourlieu-Lacanal , Marie-Caroline Michalski
Dairy in human Health and disease accross the lifespan, Academic Press, 2017, 978-0-12-809868-4. ⟨10.1016/B978-0-12-809868-4.00035-2⟩
Chapitre d'ouvrage hal-01605238v1

Bioavailability of lipids in fish and fish oils

Claude Genot , Anne Meynier , Nathalie Bernoud-Hubac , Marie-Caroline Michalski
Fish and Fish Oil in Health and Disease Prevention, ACADEMIC PRESS LTD-ELSEVIER SCIENCE LTD, pp.14, 2016, 978-0-12-802845-2; 978-0-12-802844-5. ⟨10.1016/B978-0-12-802844-5.00005-1⟩
Chapitre d'ouvrage hal-02800072v1

Lipids and milk fat globule properties in human milk

Marie-Caroline Michalski
Handbook of dietary and nutritional aspects of human breast milk, 5, Wageningen Academic Publishers, 2013, Human Health Handbooks, 978-90-8686-764-6; 978-90-8686-209-2. ⟨10.3920/978-90-8686-764-6_16⟩
Chapitre d'ouvrage hal-02811161v1

Devenir digestif et effets métaboliques des matrices formulées à base de lipides

Anne Meynier , Marie-Caroline Michalski , Sebastien Marze , Hernan Brice Kenmogne-Domguia , Manar Awada
Structure des aliments et effets nutritionnels, Editions Quae, 470 p., 2013, 978-2759220120
Chapitre d'ouvrage hal-02808026v1

On the size distribution and azeta-potential of homogenized milk fat globules

Marie-Caroline Michalski , F. Michel , Valérie Briard
Food emulsions and dispersions, 2002
Chapitre d'ouvrage hal-02829752v1