Recherche - Archive ouverte HAL Accéder directement au contenu

Filtrer vos résultats

151 résultats

Influence of age on mastication: effects on eating behaviour

Laurence Mioche , Pierre Bourdiol , Marie-Agnès Peyron
Nutrition Research Reviews, 2004, 17 (01), pp.43-54. ⟨10.1079/NRR200375⟩
Article dans une revue hal-01867995v1

Evaluation de la texture de la viande par enregistrements physiologiques de la mastication, analyse sensorielle et tests rhéologiques

C. Mathoniere , Laurence Mioche , Marie-Agnès Peyron , Joseph Culioli
Les Cahiers de Rhéologie, 1997, 15 (4), pp.549-557
Article dans une revue hal-02690075v1

Adaptation de la mastication en réponse aux caractéristiques de l’individu ou de l’aliment

Marie-Agnès Peyron , Alain Woda
Orthodontie Française, 2006, 77 (4), pp.417-430
Article dans une revue hal-02664713v1
Image document

Pour la viande en tranche, le mode de cuisson et l’efficacité masticatoire impactent la biodisponibilité des acides aminés

Marie-Agnès Peyron , Marie-Laure Bax , P.Y. Brustel , A. Salel , Jean-Louis J.-L. Sébédio , et al.
15. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2014, Clermont-Ferrand, France. , Viandes et Produits Carnés, Hors série, 204 p., 2014, 15èmes Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes
Poster de conférence hal-02740409v1
Image document

Addition of fibers in frankfurters modifies the ready-to-swallow food bolus properties and oral bioaccessibility of nutrients after in vitro mastication

Alexandre Hennequin , Marie-Agnès Peyron , Claude C. de Oliveira Ferreira , Laurent Aubry , Véronique Santé-Lhoutellier
61. International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), Aug 2015, Clermont-Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-02739386v1

Devenir digestif des matrices animales de type viande

Véronique Santé-Lhoutellier , Marie-Laure Bax , Marie-Agnès Peyron , Didier Remond
Structure des aliments et effets nutritionnels, Editions Quae, 472 p., 2013, Collection synthèse, 978-2-7592-2012-0
Chapitre d'ouvrage hal-01868800v1

Conception of meat product adapted to chewing deficiency of Elderly

Véronique Santé-Lhoutellier , Thierry Sayd , Diane de La Pomelie , Benoît Henry , Laetitia Theron , et al.
65. International Congress of Meat Science and Technology (Icomst), Aug 2019, Potsdam, Germany
Communication dans un congrès hal-02734908v1
Image document

The Muscle Anabolic Threshold Concept for an Adapted and Efficient Nutrition during Catabolic States

Dominique Dardevet , Didier Remond , Marie-Agnès Peyron , Isabelle I. Papet , Isabelle Savary-Auzeloux , et al.
CRN Nestlé, Mar 2014, Lausanne, Switzerland
Communication dans un congrès hal-02792709v1

Potentially Modifiable Determinants of Malnutrition in Older Adults: A Systematic Review

M. O’keeffe , M. Kelly , E. O’herlihy , P. O’toole , P. Kearney , et al.
39. ESPEN Congress, Sep 2017, The Hague, Netherlands. Elsevier Ltd, Clinical Nutrition, 36 (S1), pp.S167-S167, 2017, Clinical Nutrition. ⟨10.1016/S0261-5614(17)30657-X⟩
Poster de conférence hal-01768066v1
Image document

Le seuil anabolique" : la clé pour une nutrition protéique efficace contre la sarcopénie ?

Dominique Dardevet , Laurent Mosoni , Marie-Agnès Peyron , Isabelle I. Papet , Isabelle Savary-Auzeloux , et al.
11es Journées Francophones de Nutrition, JFN 2013, Dec 2013, Bordeaux, France
Communication dans un congrès hal-01002244v1

Perte de la Masse Musculaire : La Prévention à l’Honneur

Dominique Dardevet , Laurent Mosoni , Marie-Agnès Peyron , Isabelle Savary-Auzeloux , Didier Remond
Conférence Bien-Vieillir et Industrie AgroAlimentaire, Société Française des Antioxydants (SFA). FRA., Nov 2011, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02744858v1
Image document

At same leucine intake, a whey/plant protein blend is not as effective as whey to initiate a transient post prandial muscle anabolic response during a catabolic state in mini pigs

Aurélia Revel , Marianne Jarzaguet , Marie-Agnès Peyron , Isabelle Papet , Noureddine Hafnaoui , et al.
PLoS ONE, 2017, 12 (10), pp.e0186204. ⟨10.1371/journal.pone.0186204⟩
Article dans une revue hal-01632238v1
Image document

Which parameters determine optimal protein metabolism in the old?

Dominique Dardevet , Isabelle Savary-Auzeloux , Laurent Mosoni , Marie-Agnès Peyron , Sergio Polakof , et al.
15. International Conference of the Society on Sarcopenia, Cachexia and Wasting Disorders, Jun 2022, Lisbonne, Portugal
Communication dans un congrès hal-03657948v1

Rheology of bolus as a wet granular matter – Influence of saliva on rheology of polysaccharide gel beads

Katsuyoshi Nishinari , Sayaka Ishihara , Makoto Nakauma , Takahiro Funami , Chengxin Zhu , et al.
Food Hydrocolloids, 2024, 150, pp.109704. ⟨10.1016/j.foodhyd.2023.109704⟩
Article dans une revue hal-04483162v1
Image document

Natural food mastication capability in preschool children according to their oral condition: a preliminary study

Natacha Linas , Marie-Agnès Peyron , Caroline Eschevins , Martine Hennequin , Emmanuel Nicolas , et al.
Journal of Texture Studies, 2020, 51 (5), pp.755-765. ⟨10.1111/jtxs.12536⟩
Article dans une revue hal-02878854v2

Bite force displayed during assessment of hardness in various texture contexts

Laurence Mioche , Marie-Agnès Peyron
Archives of Oral Biology, 1995, 40 (5), pp.415-423. ⟨10.1016/0003-9969(94)00190-M⟩
Article dans une revue istex hal-02714902v1

Relationships between meat toughness, assessed by time intensity measurement, sensory profile, and electromyography recordings

C. Mathoniere , Laurence Mioche , Marie-Agnès Peyron , Joseph Culioli
44. International Congress of Meat Science and Technology, Aug 1998, Barcelone, Spain. Elsevier Ltd, 1998, Meat consumption and culture. Vol 2
Poster de conférence hal-02766576v1

Video Evaluation for Mastication Validation inPersons with Down?s Syndrome

P.J. Allison , Marie-Agnès Peyron , M. Faye , M. Hennequin
Dysphagia, 2004, 19 (2), pp.95-99. ⟨10.1007/s00455-003-0506-8⟩
Article dans une revue istex hal-01867988v1

Understanding the gastrointestinal tract of the elderly to develop dietary solutions that prevent malnutrition

Didier Remond , Danit Shahar , Doreen Gille , Paula Pinto , Josefa Kachal , et al.
Oncotarget, 2015, 6 (16), pp.13858-13898
Article dans une revue hal-01209813v1
Image document

Comprendre le rôle de la mastication dans la nutrition des séniors

Marie-Agnès Peyron
L'impression alimentaire 3D: dispositifs, publics et pratiques, Dec 2021, Nice, France
Communication dans un congrès hal-03758309v1
Image document

Mastication, function, control mechanisms and consequences on nutrition

Marie-Agnès Peyron
1. INTERNATIONAL CONGRESS TEETH, POSTURE AND DIET, Oct 2016, Cetraro, Italy
Communication dans un congrès hal-03758328v1

Influence of bitter taste on mastication pattern

Eric Neyraud , Marie-Agnès Peyron , C. Vieira , Eric Dransfield
Journal of Dental Research, 2005, 84 (3), pp.250-254. ⟨10.1177/154405910508400308⟩
Article dans une revue hal-02677491v1

Mastication et destructuration des aliments

Marie-Agnès Peyron , A. Woda
Texture et flaveur des aliments : vers une conception maîtrisée, Educagri, pp.298, 2012, 978-2-84444-879-8
Chapitre d'ouvrage hal-01868808v1

Does oral health people imparirments modify bolus formation, bolus characteristics and food comfortability of meat products?

Hélène Labouré , Chantal Septier , Mathilde Vandenberghe-Descamps , Marie-Agnès Peyron , Martine Hennequin , et al.
5. international conference on Food oral processing, Jul 2018, Nottingham, United Kingdom. , 1 p., 2018
Poster de conférence hal-02785814v1

Particle size distribution in the food bolus after mastication of natural foods

Marie-Laure Jalabert-Malbos , Anne Mishellany-Dutour , Alain Woda , Marie-Agnès Peyron
Food Quality and Preference, 2007, 18 (5), pp.803-812. ⟨10.1016/j.foodqual.2007.01.010⟩
Article dans une revue istex hal-02666910v1

Enclosed cues in food bolus physical properties responsible for swallowing

Marie-Agnès Peyron , Isabelle Gierczynski , A Woda , C. Loret , Dominique Dardevet , et al.
17. Annual Meeting, 2009, New-Orléans, United States
Communication dans un congrès hal-02758321v1
Image document

Addressing various challenges related to food bolus and nutrition with the AM2 mastication simulator

Marie-Agnès Peyron , Véronique Santé-Lhoutellier , Dominique Dardevet , M. Hennequin , Didier Remond , et al.
Food Hydrocolloids, 2019, 97, pp.105229. ⟨10.1016/j.foodhyd.2019.105229⟩
Article dans une revue hal-02318545v1

Reduction of low grade inflammation restores blunting of postprandial muscle anabolism and limits sarcopenia in old rats

Isabelle Rieu , Hugues Magne , Isabelle Savary-Auzeloux , Julien Averous , Cecile Bos , et al.
The Journal of Physiology, 2009, 587 (22), pp.5483-5492. ⟨10.1113/jphysiol.2009.178319⟩
Article dans une revue hal-01867976v1

Adaptation de la mastication aux propriétés mécaniques des aliments

Marie-Agnès Peyron , Alain Woda
Revue d'Orthopédie Dento-Faciale, 2001, 35 (3), pp.405-420. ⟨10.1051/odf/2001021⟩
Article dans une revue istex hal-01870567v1

Substantiation of an artificial saliva formulated for use in a masticatory apparatus.

V Roger-Leroi , A Mishellany-Dutour , A Woda , M Marchand , Marie-Agnès Peyron
Odonto - Stomatologie Tropical = Tropical Dental Journal, 2012, 35 (138), pp.5-14
Article dans une revue hal-01867987v1