Regulation of trypsin activity by Cu2+ chelation of the substrate binding site
Loïc Briand
,
Jean-Marc Chobert
,
J. Tauzin
,
Nathalie Declerck
,
Joëlle Léonil
,
et al.
Protein Engineering , 1997, 10 (5), pp.551-560
Article dans une revue
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Biophysical and functional characterization of the human olfactory receptor OR1A1 expressed in a mammalian inducible cell line
Christine Belloir
,
Marie-Louise Miller-Leseigneur
,
Fabrice Neiers
,
Loïc Briand
,
Anne-Marie Le Bon
Article dans une revue
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L'expertise sur le goût du CSGA citée dans Le Monde
Loïc Briand
,
Ludovic Piquemal
2017
Article de blog scientifique
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Development of brazzein mutants with sweetness-enhancing properties
Loïc Briand
Annual meeting innovation alliance NatLifE 2020 , Feb 2017, Lübeck, Germany
Communication dans un congrès
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Pourquoi vous n’envisagez pas de boire votre mojito ou votre milkshake sans paille
Loïc Briand
,
Daphnée Leportois
2017, 6 p
Article de blog scientifique
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Loïc Briand : "D'ici 2049, nos goûts n'auront pas beaucoup évolué". Invitation à une table ronde dans le cadre du cycle de conférences 2049 organisé par l'Obs
Loïc Briand
2019
Article de blog scientifique
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Prediction of sweetness potency from sweet taste receptor dose-response curves
Gaïa Maillard
,
Christine Belloir
,
Noëlle Béno
,
Mathilde Jeannin
,
Véronique Arnoult
,
et al.
31. international congress of the european-chemoreception-research-organization (ECRO) , Sep 2021, Cascais, Portugal.
Poster de conférence
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Purification and characterization of recombinant brazzein secreted by the yeast Pichia pastoris
Antoine Rachid
,
Catherine Desmetz
,
Joëlle Chevalier
,
Loïc Briand
Chemical Senses , 2009, 34 (3), 1p
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Ma thèse en 180 secondes : la victoire de Karen Rihani
Karen Rihani
,
Jean-François Ferveur
,
Loïc Briand
2018
Article de blog scientifique
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La brazzéine, une protéine au goût sucré et aux propriétés hors normes
Loïc Briand
2018
Article de blog scientifique
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Numerical models contribute to expand the sweet taste chemical space
Cédric Bouysset
,
Christine Belloir
,
Serge Antonczak
,
Loïc Briand
,
Sébastien Fiorucci
16. Weurman Flavour Research Symposium , Elisabeth Guichard; Jean-Luc Le Quéré, May 2021, Virtual meeting (Live and on-demand), France
Communication dans un congrès
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Trace amine associated receptors (TAARs) response to amines are largely affected by sequences variants
Jody Pacalon
,
Christine Belloir
,
Sébastien Fiorucci
,
Loïc Briand
,
Jérémie Topin
32. international congress of the european-chemoreception-research-organization (ECRO) , Aug 2022, Berlin, Germany
Poster de conférence
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Evidence for antagonism between odorants at olfactory receptor binding in humans
Guenhaël Sanz
,
Claire Schlegel
,
J Claude Pernollet
,
Loïc Briand
11. Weurman Flavour Research Symposium , Jun 2005, Roskilde, Denmark
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Development of a purification protocol guided by bitter taste receptor activation and sensory analysis to isolate new tasteactive compounds in barrel-aged wines
Delphine Winstel
,
Christine Belloir
,
Pierre Waffo-Téguo
,
Loïc Briand
,
Axel Marchal
Proceedings/Recueil des communications
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Taste perception: from molecule to eating behaviour
Thomas Delompré
,
Christian Salles
,
Loïc Briand
Correspondances en Métabolismes, Hormones, Diabètes et Nutrition , 2020, 24 (3), pp.88-92
Article dans une revue
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Isotopic double-labeling of two honeybee odorant-binding proteins secreted by the methylotrophic yeast Pichia pastoris
Loïc Briand
,
Ewen Lescop
,
Valérie Bézirard
,
Nicolas Birlirakis
,
Jean-Claude Huet
,
et al.
Protein Expression and Purification , 2001, 23, pp.167-174
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MIRACULINE as a natural sweetener; the N3S QUALIMENT project. Potential interest in baking
Alain Le-Bail
,
Antoine Godard
,
Catherine Loisel
,
Carole Prost
,
Cécile Rannou
,
et al.
31. EFFoST international conference , Nov 2017, Sitges, Spain.
, 1 p., 2017
Poster de conférence
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Des récepteurs à l'odeur : l'olfaction au quotidien
Loïc Briand
5. congrès Olfaction & Perspectives : les nouveaux champs d'application - session 2 : Bonnes et mauvaises odeurs : nos repères au quotidien.. , Mar 2022, Clichy-la-Garenne, France
Communication dans un congrès
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3D-QSAR study of ligands for two human olfactory receptors
Anne Tromelin
,
Guenhaël Sanz
,
Loïc Briand
,
J Claude Pernollet
,
Elisabeth Guichard
Aromagri 2007 , Oct 2007, Jouy-en-Josas, France. 1 p
Communication dans un congrès
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Commencing countdown engines on - interplanetary flavour perception on a mission to Mars
Jonathan Beauchamp
,
Andrew Taylor
,
Loïc Briand
,
Victor Demaria Pesce
,
Martina Heer
,
et al.
/ , Chemical Senses , 45 (2), pp.120-121, 2020, ECRO 2019
Proceedings/Recueil des communications
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Enzymatic modulation of the bitter taste in Human and Drosophila
Fabrice Neiers
,
Stéphane Fraichard
,
Christine Belloir
,
Jean-François Ferveur
,
Loïc Briand
4. International Conference on Agricultural and Biological Sciences (ABS 2018) , Jun 2018, Hangzhou, China
Communication dans un congrès
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A single lysyl residue defines the binding specificity of a human odorant-binding protein for aldehydes
Lionel Tcatchoff
,
Claude Nespoulous
,
J Claude Pernollet
,
Loïc Briand
FEBS Letters , 2006, 580, pp.2102-2108
Article dans une revue
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Structural comparison of 2 divergent honeybee olfactory binding proteins : disulfide bond arrangement, secondary structure and oligomerization
J Claude Pernollet
,
Claude Nespoulous
,
Jean-Claude Huet
,
Loïc Briand
4. European Symposium of the Protein Society , Apr 2001, Paris, France
Communication dans un congrès
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Ligand binding study of 2 honeybee olfactory binding proteins
Claude Nespoulous
,
Loïc Briand
,
Jean-Claude Huet
,
J Claude Pernollet
4. European Symposium of the Protein Society , Apr 2001, Paris, France
Communication dans un congrès
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Triterpenoid saponins from the cultivar “Green Elf” of Pittosporum tenuifolium
David Pertuit
,
Anne-Claire Mitaine-Offer
,
Tomofumi Miyamoto
,
Chiaki Tanaka
,
Christine Belloir
,
et al.
Article dans une revue
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M2OR: a database of olfactory receptor–odorant pairs for understanding the molecular mechanisms of olfaction
Maxence Lalis
,
Matej Hladiš
,
Samar Abi Khalil
,
Loïc Briand
,
Sébastien Fiorucci
,
et al.
Article dans une revue
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Nanofitins targeting heat shock protein 110: an innovative immunotherapeutic modality in cancer.
Guillaume Marcion
,
François Hermetet
,
Fabrice Neiers
,
Burhan Uyanik
,
Lucile Dondaine
,
et al.
Article dans une revue
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Biophysical and functional characterisation of the human olfactory receptor OR1A1 expressed in a mammalian inducible cell line
Christine Belloir
,
Marie-Louise Miller-Leseigneur
,
Fabrice Neiers
,
Loïc Briand
,
Anne-Marie Le Bon
24. Annual Meeting of the European-Chemoreception-Research-Organization (ECRO) , Sep 2014, Dijon, France. Oxford University Press, Chemical Senses, 40 (3), 2015, Proceedings of the 24th Annual Meeting of the European-Chemoreception-Research-Organization (ECRO)
Poster de conférence
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Perception du goût : sommes-nous tous égaux ?
Anne-Marie Le Bon
,
Loïc Briand
Lettre d'Oto-Rhino-Laryngologie et de Chirurgie Cervico-Faciale , 2010, 321, pp.19-24
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La question pas si bête. Pourquoi la menthe rafraîchit-elle ? Mise en ligne sur ouest-france.fr de l'article paru le 19 août 2016 dans le magazine Ouest France suite à interview.
Loïc Briand
2016, 1 p
Article de blog scientifique
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