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397 résultats
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Regulation of trypsin activity by Cu2+ chelation of the substrate binding site

Loïc Briand , Jean-Marc Chobert , J. Tauzin , Nathalie Declerck , Joëlle Léonil , et al.
Protein Engineering, 1997, 10 (5), pp.551-560
Article dans une revue hal-01595313v1

Biophysical and functional characterization of the human olfactory receptor OR1A1 expressed in a mammalian inducible cell line

Christine Belloir , Marie-Louise Miller-Leseigneur , Fabrice Neiers , Loïc Briand , Anne-Marie Le Bon
Protein Expression and Purification, 2017, 129, pp.31 - 43. ⟨10.1016/j.pep.2016.09.006⟩
Article dans une revue hal-01412444v1
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L'expertise sur le goût du CSGA citée dans Le Monde

Loïc Briand , Ludovic Piquemal
2017
Article de blog scientifique hal-02785005v1

Development of brazzein mutants with sweetness-enhancing properties

Loïc Briand
Annual meeting innovation alliance NatLifE 2020, Feb 2017, Lübeck, Germany
Communication dans un congrès hal-02785766v1
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Pourquoi vous n’envisagez pas de boire votre mojito ou votre milkshake sans paille

Loïc Briand , Daphnée Leportois
2017, 6 p
Article de blog scientifique hal-02785770v1
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Loïc Briand : "D'ici 2049, nos goûts n'auront pas beaucoup évolué". Invitation à une table ronde dans le cadre du cycle de conférences 2049 organisé par l'Obs

Loïc Briand
2019
Article de blog scientifique hal-02785965v1

Prediction of sweetness potency from sweet taste receptor dose-response curves

Gaïa Maillard , Christine Belloir , Noëlle Béno , Mathilde Jeannin , Véronique Arnoult , et al.
31. international congress of the european-chemoreception-research-organization (ECRO), Sep 2021, Cascais, Portugal.
Poster de conférence hal-03369119v1

Purification and characterization of recombinant brazzein secreted by the yeast Pichia pastoris

Antoine Rachid , Catherine Desmetz , Joëlle Chevalier , Loïc Briand
Chemical Senses, 2009, 34 (3), 1p
Article dans une revue hal-02666734v1

Ma thèse en 180 secondes : la victoire de Karen Rihani

Karen Rihani , Jean-François Ferveur , Loïc Briand
2018
Article de blog scientifique hal-02790063v1

La brazzéine, une protéine au goût sucré et aux propriétés hors normes

Loïc Briand
2018
Article de blog scientifique hal-02790608v1

Numerical models contribute to expand the sweet taste chemical space

Cédric Bouysset , Christine Belloir , Serge Antonczak , Loïc Briand , Sébastien Fiorucci
16. Weurman Flavour Research Symposium, Elisabeth Guichard; Jean-Luc Le Quéré, May 2021, Virtual meeting (Live and on-demand), France
Communication dans un congrès hal-03908171v1

Trace amine associated receptors (TAARs) response to amines are largely affected by sequences variants

Jody Pacalon , Christine Belloir , Sébastien Fiorucci , Loïc Briand , Jérémie Topin
32. international congress of the european-chemoreception-research-organization (ECRO), Aug 2022, Berlin, Germany
Poster de conférence hal-03789579v1

Evidence for antagonism between odorants at olfactory receptor binding in humans

Guenhaël Sanz , Claire Schlegel , J Claude Pernollet , Loïc Briand
11. Weurman Flavour Research Symposium, Jun 2005, Roskilde, Denmark
Communication dans un congrès hal-02753019v1
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Development of a purification protocol guided by bitter taste receptor activation and sensory analysis to isolate new tasteactive compounds in barrel-aged wines

Delphine Winstel , Christine Belloir , Pierre Waffo-Téguo , Loïc Briand , Axel Marchal
2021, Proceedings of the 16. Weurman Flavour Research Symposium, ⟨10.5281/zenodo.5347016⟩
Proceedings/Recueil des communications hal-03368011v1

Taste perception: from molecule to eating behaviour

Thomas Delompré , Christian Salles , Loïc Briand
Correspondances en Métabolismes, Hormones, Diabètes et Nutrition, 2020, 24 (3), pp.88-92
Article dans une revue hal-02915003v1

Isotopic double-labeling of two honeybee odorant-binding proteins secreted by the methylotrophic yeast Pichia pastoris

Loïc Briand , Ewen Lescop , Valérie Bézirard , Nicolas Birlirakis , Jean-Claude Huet , et al.
Protein Expression and Purification, 2001, 23, pp.167-174
Article dans une revue hal-02671654v1

MIRACULINE as a natural sweetener; the N3S QUALIMENT project. Potential interest in baking

Alain Le-Bail , Antoine Godard , Catherine Loisel , Carole Prost , Cécile Rannou , et al.
31. EFFoST international conference, Nov 2017, Sitges, Spain. , 1 p., 2017
Poster de conférence hal-01594666v1

Des récepteurs à l'odeur : l'olfaction au quotidien

Loïc Briand
5. congrès Olfaction & Perspectives : les nouveaux champs d'application - session 2 : Bonnes et mauvaises odeurs : nos repères au quotidien.., Mar 2022, Clichy-la-Garenne, France
Communication dans un congrès hal-03686102v1

3D-QSAR study of ligands for two human olfactory receptors

Anne Tromelin , Guenhaël Sanz , Loïc Briand , J Claude Pernollet , Elisabeth Guichard
Aromagri 2007, Oct 2007, Jouy-en-Josas, France. 1 p
Communication dans un congrès hal-02821194v1

Commencing countdown engines on - interplanetary flavour perception on a mission to Mars

Jonathan Beauchamp , Andrew Taylor , Loïc Briand , Victor Demaria Pesce , Martina Heer , et al.
/, Chemical Senses, 45 (2), pp.120-121, 2020, ECRO 2019
Proceedings/Recueil des communications hal-02884955v1

Enzymatic modulation of the bitter taste in Human and Drosophila

Fabrice Neiers , Stéphane Fraichard , Christine Belloir , Jean-François Ferveur , Loïc Briand
4. International Conference on Agricultural and Biological Sciences (ABS 2018), Jun 2018, Hangzhou, China
Communication dans un congrès hal-01857983v1

A single lysyl residue defines the binding specificity of a human odorant-binding protein for aldehydes

Lionel Tcatchoff , Claude Nespoulous , J Claude Pernollet , Loïc Briand
FEBS Letters, 2006, 580, pp.2102-2108
Article dans une revue hal-02657485v1

Structural comparison of 2 divergent honeybee olfactory binding proteins : disulfide bond arrangement, secondary structure and oligomerization

J Claude Pernollet , Claude Nespoulous , Jean-Claude Huet , Loïc Briand
4. European Symposium of the Protein Society, Apr 2001, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02760373v1

Ligand binding study of 2 honeybee olfactory binding proteins

Claude Nespoulous , Loïc Briand , Jean-Claude Huet , J Claude Pernollet
4. European Symposium of the Protein Society, Apr 2001, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02761191v1
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Triterpenoid saponins from the cultivar “Green Elf” of Pittosporum tenuifolium

David Pertuit , Anne-Claire Mitaine-Offer , Tomofumi Miyamoto , Chiaki Tanaka , Christine Belloir , et al.
Molecules, 2021, 26 (22), pp.6805. ⟨10.3390/molecules26226805⟩
Article dans une revue hal-03428624v1
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M2OR: a database of olfactory receptor–odorant pairs for understanding the molecular mechanisms of olfaction

Maxence Lalis , Matej Hladiš , Samar Abi Khalil , Loïc Briand , Sébastien Fiorucci , et al.
Nucleic Acids Research, 2024, 52 (D1), pp.D1370-D1379. ⟨10.1093/nar/gkad886⟩
Article dans une revue hal-04345122v1

Nanofitins targeting heat shock protein 110: an innovative immunotherapeutic modality in cancer.

Guillaume Marcion , François Hermetet , Fabrice Neiers , Burhan Uyanik , Lucile Dondaine , et al.
International Journal of Cancer, 2021, 148 (12), pp.3019-3031. ⟨10.1002/ijc.33485⟩
Article dans une revue hal-03144438v1

Biophysical and functional characterisation of the human olfactory receptor OR1A1 expressed in a mammalian inducible cell line

Christine Belloir , Marie-Louise Miller-Leseigneur , Fabrice Neiers , Loïc Briand , Anne-Marie Le Bon
24. Annual Meeting of the European-Chemoreception-Research-Organization (ECRO), Sep 2014, Dijon, France. Oxford University Press, Chemical Senses, 40 (3), 2015, Proceedings of the 24th Annual Meeting of the European-Chemoreception-Research-Organization (ECRO)
Poster de conférence hal-02741360v1

Perception du goût : sommes-nous tous égaux ?

Anne-Marie Le Bon , Loïc Briand
Lettre d'Oto-Rhino-Laryngologie et de Chirurgie Cervico-Faciale, 2010, 321, pp.19-24
Article dans une revue hal-02667346v1
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La question pas si bête. Pourquoi la menthe rafraîchit-elle ? Mise en ligne sur ouest-france.fr de l'article paru le 19 août 2016 dans le magazine Ouest France suite à interview.

Loïc Briand
2016, 1 p
Article de blog scientifique hal-02785947v1