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Laurent Guillier

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Publications

Attribution des sources des maladies infectieuses d'origine alimentaire

Pauline Kooh , Anne Thébault , Laurent Guillier
Industries Alimentaires et Agricoles, 2023, 84, pp.32-35
Article dans une revue anses-04143951v1
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Physical Treatments to Control Clostridium botulinum Hazards in Food

Muhammad Tanveer Munir , Narjes Mtimet , Laurent Guillier , François Meurens , Phillipe Fravalo
Foods, 2023, 12 (8), pp.1580. ⟨10.3390/foods12081580⟩
Article dans une revue hal-04161814v1
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Quality of animal-source foods: lessons from a collective scientific expertise

Sophie Prache , Camille Adamiec , Thierry Astruc , Elisabeth Baéza , Pierre-Étienne Bouillot
INRAE Productions Animales, 2023, 36 (1), pp.7480. ⟨10.20870/productions-animales.2023.36.1.7480⟩
Article dans une revue hal-04178183v1
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An agent-based model to simulate SARS-CoV-2 contamination of surfaces and meat cuts in processing plants

Ngoc-Du Martin Luong , Laurent Guillier , Michel Federighi , Yvonnick Guillois , Pauline Kooh
International Journal of Food Microbiology, 2023, 404, pp.110321. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2023.110321⟩
Article dans une revue anses-04169721v1
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Review: Production factors affecting poultry carcass and meat quality attributes

Elisabeth Baéza , Laurent Guillier , Massimiliano Petracci
Animal, 2022, 16 (Suppl. 1), pp.100331. ⟨10.1016/j.animal.2021.100331⟩
Article dans une revue anses-03426683v1
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Review: Quality of animal-source foods

Sophie Prache , Camille Adamiec , Thierry Astruc , Elisabeth Baéza , Pierre-Etienne E Bouillot
Animal, 2022, 16 (Suppl. 1), pp.100376. ⟨10.1016/j.animal.2021.100376⟩
Article dans une revue hal-03445602v1
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A European-wide dataset to uncover adaptive traits of Listeria monocytogenes to diverse ecological niches

Benjamin Félix , Yann Sevellec , Federica Palma , Pierre Emmanuel Douarre , Arnaud Felten
Scientific Data , 2022, 9 (1), pp.190. ⟨10.1038/s41597-022-01278-6⟩
Article dans une revue anses-03665051v1
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Towards efficient use of data, models and tools in food microbiology

Matthias Filter , Maarten Nauta , Sara M Pires , Laurent Guillier , Tasja Buschhardt
Current Opinion in Food Science, 2022, 46, pp.100834. ⟨10.1016/j.cofs.2022.100834⟩
Article dans une revue anses-03982737v1
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Review: Production factors affecting the quality of chicken table eggs and egg products in Europe

Joël Gautron , Clara Dombre , Francoise Nau , Cyril Feidt , Laurent Guillier
Animal, 2022, 16 (Suppl. 1), pp.100425. ⟨10.1016/j.animal.2021.100425⟩
Article dans une revue hal-03508011v1
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Optimisation multicritère de la chaîne du froid : qualité, sécurité et énergie

Christophe Nguyen-The , Evelyne Derens-Bertheau , Steven Duret , Marina François , Lena Fritsch
Revue Générale du Froid et du Conditionnement d'Air, 2022, 1183, pp.29-35
Article dans une revue hal-04189869v1

Genomic elements located in the accessory repertoire drive the adaptation to biocides in Listeria monocytogenes strains from different ecological niches

Federica Palma , Nicolas Radomski , Alizée Guérin , Yann Sévellec , Benjamin Félix
Food Microbiology, 2022, pp.103757. ⟨10.1016/j.fm.2021.103757⟩
Article dans une revue anses-03150893v1

Review: On-farm and processing factors affecting bovine carcass and meat quality

Antoine Clinquart , Marie-Pierre Ellies-Oury , Jean-François J.-F. Hocquette , Laurent Guillier , Véronique Santé-Lhoutellier
Animal, 2022, 16 (Suppl. 1), pp.100426. ⟨10.1016/j.animal.2021.100426⟩
Article dans une revue hal-03545364v1
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Database of SARS-CoV-2 and coronaviruses kinetics relevant for assessing persistence in food processing plants

Ngoc-Du Martin Luong , Laurent Guillier , Sandra Martin-Latil , Christophe Batejat , India Leclercq
Scientific Data , 2022, 9 (1), pp.654. ⟨10.1038/s41597-022-01763-y⟩
Article dans une revue anses-03832274v1
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Review: Factors affecting sheep carcass and meat quality attributes

Sophie Prache , N Schreurs , Laurent Guillier
Animal, 2022, 16 (Suppl. 1), pp.100330. ⟨10.1016/j.animal.2021.100330⟩
Article dans une revue anses-03324183v1
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Genetic, physiological, and cellular heterogeneities of bacterial pathogens in food matrices: Consequences for food safety

Cédric Saint Martin , Grégory Jubelin , Maud Darsonval , Sabine Leroy , Charlène Leneveu-Jenvrin
Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2022, 25 (1), pp.4294-4326. ⟨10.1111/1541-4337.13020⟩
Article dans une revue hal-03762779v1
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A retrospective and regional approach assessing the genomic diversity of Salmonella Dublin

Madeleine de Sousa Violante , Gaëtan Podeur , Valérie Michel , Laurent Guillier , Nicolas Radomski
NAR Genomics and Bioinformatics, 2022, 4 (3), pp.lqac047. ⟨10.1093/nargab/lqac047⟩
Article dans une revue anses-03767215v1
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Listeria monocytogenes: Investigation of Fitness in Soil Does Not Support the Relevance of Ecotypes

Yann Sévellec , Eliette Ascencio , Pierre-Emmanuel Douarre , Benjamin Félix , Laurent Gal
Frontiers in Microbiology, 2022, 13, pp.917588. ⟨10.3389/fmicb.2022.917588⟩
Article dans une revue hal-03712850v1
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Risk factors for sporadic infections caused by Shiga toxin-producing Escherichia coli: a systematic review and meta-analysis

Jean-Christophe Augustin , Pauline Kooh , Lapo Mughini-Gras , Laurent Guillier , Anne Thébault
Microbial Risk Analysis, 2021, 17, pp.100117. ⟨10.1016/j.mran.2020.100117⟩
Article dans une revue anses-03436575v1
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Risk factors for sporadic salmonellosis: a systematic review and meta-analysis

Laurent Guillier , Anne Thébault , Philippe Fravalo , Lapo Mughini-Gras , Nathalie Jourdan-da Silva
Microbial Risk Analysis, 2021, 17, pp.100138. ⟨10.1016/j.mran.2020.100138⟩
Article dans une revue anses-03436993v1

Occurrence and risk assessment of sesame as an allergen in selected Middle Eastern foods available in Montreal, Canada

Joseph Touma , Sébastien La Vieille , Laurent Guillier , Virginie Barrere , Emilie Manny
Food additives & contaminants. Part A. Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment, 2021, 38 (4), pp.550-562. ⟨10.1080/19440049.2021.1881622⟩
Article dans une revue anses-03426568v1
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Interactions between refrigeration temperatures, energy consumption in a food plant and microbiological quality of the food product: Application to refrigerated stuffed pasta

Steven Duret , Hong-Minh Hoang , Laurent Guillier , Evelyne Derens-Bertheau , Claire Dargaignaratz
Food Control, 2021, 126, pp.108076. ⟨10.1016/j.foodcont.2021.108076⟩
Article dans une revue hal-03190857v1
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Les maladies microbiennes d’origine alimentaire

Florence Dubois-Brissonnet , Laurent Guillier
Cahiers de Nutrition et de Diététique, 2020, 55 (1), pp.30-38. ⟨10.1016/j.cnd.2019.12.001⟩
Article dans une revue hal-03080053v1
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Source Attribution Study of Sporadic Salmonella Derby Cases in France

Yann Sévellec , Sophie Granier , Simon Le Hello , François-Xavier Weill , Laurent Guillier
Frontiers in Microbiology, 2020, 11, pp.889. ⟨10.3389/fmicb.2020.00889⟩
Article dans une revue anses-02799393v1
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Risk factors for sporadic listeriosis: a systematic review and meta-analysis

Alexandre Leclercq , Pauline Kooh , Jean-Christophe Augustin , Laurent Guillier , Anne Thébault
Microbial Risk Analysis, 2020, pp.100128. ⟨10.1016/j.mran.2020.100128⟩
Article dans une revue pasteur-02890197v1
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Rapid assessment and prediction of the efficiency of two preservatives against S. aureus in cosmetic products using High Content Screening—Confocal Laser Scanning Microscopy

Samia Almoughrabie , Chrisse Ngari , Laurent Guillier , Romain Briandet , Valérie Poulet
PLoS ONE, 2020, 15 (7), pp.e0236059. ⟨10.1371/journal.pone.0236059⟩
Article dans une revue hal-03031183v1
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Risk factors for sporadic Yersinia enterocolitica infections: a systematic review and meta-analysis

Laurent Guillier , Philippe Fravalo , Alexandre Leclercq , Pauline Kooh , Anne Thébault
Microbial Risk Analysis, 2020, pp.100141. ⟨10.1016/j.mran.2020.100141⟩
Article dans une revue pasteur-03040641v1

Dynamics of mobile genetic elements of Listeria monocytogenes persisting in ready-to-eat seafood processing plants in France

Federica Palma , Thomas Brauge , Nicolas Radomski , Ludovic Mallet , Arnaud Felten
BMC Genomics, 2020, 21 (1), ⟨10.1186/s12864-020-6544-x⟩
Article dans une revue hal-02913857v1
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Modelling the inactivation of viruses from the Coronaviridae family in response to temperature and relative humidity in suspensions or surfaces.

Laurent Guillier , Sandra Martin-Latil , Estelle Chaix , Anne Thébault , Nicole Pavio
Applied and Environmental Microbiology, 2020, ⟨10.1128/AEM.01244-20⟩
Article dans une revue pasteur-02908234v1
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Contribution of Foods and Poor Food-Handling Practices to the Burden of Foodborne Infectious Diseases in France

Jean-Christophe Augustin , Pauline Kooh , Thomas Bayeux , Laurent Guillier , Thierry Meyer
Foods, 2020, 9 (11), pp.1644. ⟨10.3390/foods9111644⟩
Article dans une revue hal-03097838v1
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Evaluation of methods for elution of HEV particles in naturally contaminated sausage, figatellu and pig liver

Catherine Hennechart-Collette , A. Fraisse , Laurent Guillier , Sylvie Perelle , Sandra Martin-Latil
Food Microbiology, 2019, 84, pp.103235 -. ⟨10.1016/j.fm.2019.05.019⟩
Article dans une revue hal-03485656v1
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Combining quantitative risk assessment of human health, food waste and energy consumption: the next step in the development of the food cold chain?

Steven Duret , Hong-Minh Hoang , Evelyne Derens-Bertheau , Anthony Delahaye , Onrawee Laguerre
Risk Analysis, inPress, 39 (4), pp.906-925. ⟨10.1111/risa.13199⟩
Article dans une revue hal-02156194v1
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Inhibitory activity of phenolic acids against Listeria monocytogenes: deciphering the mechanisms of action using three different models.

Aurélia Pernin , Laurent Guillier , Florence Dubois-Brissonnet
Food Microbiology, 2019, 80, pp.18-24. ⟨10.1016/j.fm.2018.12.010⟩
Article dans une revue hal-01986595v1
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Experimental characterization of heat transfer inside a refrigerated trailer loaded with carcasses

Mouna Merai , D. Flick , Laurent Guillier , Steven Duret , Onrawee Laguerre
International Journal of Refrigeration, 2019, 99, pp.194-203. ⟨10.1016/j.ijrefrig.2018.11.041⟩
Article dans une revue hal-02608709v1
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A Simple and Robust Statistical Method to Define Genetic Relatedness of Samples Related to Outbreaks at the Genomic Scale – Application to Retrospective Salmonella Foodborne Outbreak Investigations

Nicolas Radomski , Sabrina Cadel-Six , Emeline Cherchame , Arnaud Felten , Pauline Barbet
Frontiers in Microbiology, 2019, 10, pp.2413. ⟨10.3389/fmicb.2019.02413⟩
Article dans une revue pasteur-02481757v1
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Quantitative microbial risk assessment for Salmonella in eggs

Virginie Desvignes , Tasja Buschhardt , Laurent Guillier , Moez Sanaa
Food Modelling Journal, 2019, 1, pp.e39643. ⟨10.3897/fmj.1.39643⟩
Article dans une revue anses-02434116v1
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LiSEQ – whole-genome sequencing of a cross-sectional survey of Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods and human clinical cases in Europe

Anaïs Painset , Jonas T Björkman , Kristoffer Kiil , Laurent Guillier , Jean-François Mariet
Microbial Genomics, 2019, 5 (2), ⟨10.1099/mgen.0.000257⟩
Article dans une revue pasteur-02139091v1
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Biofilm formation of listeria monocytogenes strains under food processing environments and pan-genome-wide association study

Bo-Hyung Lee , Sophie Cole , Stéphanie Badel-Berchoux , Laurent Guillier , Benjamin Felix
Frontiers in Microbiology, 2019, 10, ⟨10.3389/fmicb.2019.02698⟩
Article dans une revue hal-02486306v1
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Critical Orientation in the Jungle of Currently Available Methods and Types of Data for Source Attribution of Foodborne Diseases

Lapo Mughini-Gras , Pauline Kooh , Philippe Fravalo , Jean-Christophe Augustin , Laurent Guillier
Frontiers in Microbiology, 2019, 10, 22 p. ⟨10.3389/fmicb.2019.02578⟩
Article dans une revue pasteur-02586215v1
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Exploring Listeria monocytogenes transcriptomes in correlation with divergence of lineages and virulence as measured in Galleria mellonella

Bo-Hyung Lee , Dominique Garmyn , Laurent Gal , Cyprien Guerin Guérin , Laurent Guillier
Applied and Environmental Microbiology, 2019, 85 (21), ⟨10.1128/AEM.01370-19⟩
Article dans une revue hal-02296269v1

Le transport frigorifique des carcasses de porc en France, enjeux liés aux changements de la réglementation européenne

Mouna Merai , Steven Duret , Onrawee Laguerre , D. Flick , N. Veauclin
Revue Générale du Froid et du Conditionnement d'Air, 2018, 1170, pp.39-46
Article dans une revue hal-02608699v1
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Population Genetic Structure of Listeria monocytogenes Strains Isolated From the Pig and Pork Production Chain in France

Benjamin Félix , Carole Feurer , Aurelien Maillet , Laurent Guillier , Evelyne Boscher
Frontiers in Microbiology, 2018, 9, ⟨10.3389/fmicb.2018.00684⟩
Article dans une revue anses-01930846v1

Experimental characterization of airflow inside a refrigerated trailer loaded with carcasses

Mouna Merai , D. Flick , Laurent Guillier , Steven Duret , Onrawee Laguerre
International Journal of Refrigeration, 2018, 88, pp.337-346. ⟨10.1016/j.ijrefrig.2018.01.005⟩
Article dans une revue hal-02607357v1
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Source Attribution of Foodborne Diseases: Potentialities, Hurdles, and Future Expectations

Lapo Mughini-Gras , Pauline Kooh , Jean-Christophe Augustin , Julie David , Philippe Fravalo
Frontiers in Microbiology, 2018, 9, ⟨10.3389/fmicb.2018.01983⟩
Article dans une revue pasteur-02586205v1

Is food safety compatible with food waste prevention and sustainability of the food chain?

Laurent Guillier , Steven Duret , Hong-Minh Hoang , Denis Flick , Onrawee Laguerre
Procedia Food Science, 2016, 7, pp.125-128. ⟨10.1016/j.profoo.2016.05.001⟩
Article dans une revue hal-01565832v1

Growth potential assessment of listeria in milk fat products by challenge testing.

Damien Michelon , Alexandre Leclercq , Gilles Garric , Laurent Guillier , Annie Beaufort
Journal of Food Safety, 2016, 36 (2), pp.260-270. ⟨10.1111/jfs.12239⟩
Article dans une revue hal-01454592v1
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Bacillus cereus-induced food-borne outbreaks in France, 2007 to 2014: epidemiology and genetic characterisation

Benjamin Glasset , S. Herbin , Laurent Guillier , S. Cadel-Six , M. Vignaud
Eurosurveillance, 2016, 21 (48), pp.18-28. ⟨10.2807/1560-7917.ES.2016.21.48.30413⟩
Article dans une revue hal-01606138v1

Is food safety compatible with food waste prevention and sustainability of the food chain?

Laurent Guillier , Steven Duret , Hong-Minh Hoang , D. Flick , Onrawee Laguerre
Procedia Food Science, 2016, 7, pp.125-128. ⟨10.1016/j.profoo.2016.05.001⟩
Article dans une revue hal-02601902v1

La déshumidification renforce l'efficacité du séchage en usine

Evelyne Derens-Bertheau , Logan Lecoq , J. Gahartian , D. Flick , Laurent Guillier
Revue Générale du Froid et du Conditionnement d'Air, 2016, 1159, pp.21-30
Article dans une revue hal-02605023v1

Linking food waste prevention, energy consumption and microbial food safety: the next challenge of food policy ?

Laurent Guillier , Steven Duret , Hong-Minh Hoang , Denis Flick , Christophe Nguyen The
Current Opinion in Food Science, 2016, 12, pp.30-35. ⟨10.1016/j.cofs.2016.06.006⟩
Article dans une revue hal-01569697v1

Identification of the significant factors in food quality using global sensitivity analysis and the accept-and-reject algorithm. Part II: Application to the cold chain of cooked ham

Steven Duret , Sunny George Gwanpua , Hong-Minh Hoang , Laurent Guillier , Denis Flick
Journal of Food Engineering, 2015, 148, pp.58-65. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2014.09.038⟩
Article dans une revue hal-01564759v1
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Teaching microbiological food safety through case studies

Florence Dubois-Brissonnet , Laurent Guillier , Murielle Naïtali
International Journal of Food Studies, 2015, 4, pp.134-140. ⟨10.7455/ijfs/4.2.2015.a2⟩
Article dans une revue hal-01986594v1

Simplified heat transfer modeling in a cold room filled with food products

Onrawee Laguerre , Steven Duret , Hong-Minh Hoang , Laurent Guillier , Denis Flick
Journal of Food Engineering, 2015, 149, pp.78-86. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2014.09.023⟩
Article dans une revue hal-01173940v1

Identification of the significant factors in food quality using global sensitivity analysis and the accept-and-reject algorithm. Part I: Methodology

Steven Duret , Sunny George Gwanpua , , Laurent Guillier , Denis Flick
Journal of Food Engineering, 2015, 148, pp.53-57. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2014.09.037⟩
Article dans une revue hal-01173937v1

Identification of the significant factors in food quality using global sensitivity analysis and the accept-and-reject algorithm. Part III: Application to the apple cold chain

Steven Duret , Sunny George Gwanpua , , Laurent Guillier , Denis Flick
Journal of Food Engineering, 2015, 148, pp.66-73. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2014.09.039⟩
Article dans une revue hal-01173938v1

Evolution des risques microbiologiques alimentaires

Florence Dubois-Brissonnet , Murielle Naïtali , Laurent Guillier
Industries Agro-Alimentaires, 2014, mai, pp.18-22
Article dans une revue hal-01990155v1

Modélisation de l'histoire thermique et microbiologique d'un produit réfrigéré dans la chaîne du froid

Onrawee Laguerre , Steven Duret , Hong-Minh Hoang , Laurent Guillier , Denis Flick
Revue Générale du Froid, 2014, 1143, pp.32-38
Article dans une revue hal-02630419v1

Modélisation de l'histoire thermique et microbiologique d'un produit réfrigéré dans la chaîne du froid

Onrawee Laguerre , Steven Duret , Hong-Minh Hoang , Laurent Guillier , Denis Flick
Revue Générale du Froid et du Conditionnement d'Air, 2014, 1143, pp.32-38
Article dans une revue hal-01569716v1

Identification of the significant factors in food safety using global sensitivity analysis and the accept-and-reject algorithm: application to the cold chain of ham

Steven Duret , Laurent Guillier , Hong-Minh Hoang , Denis Flick , Onrawee Laguerre
International Journal of Food Microbiology, 2014, 180, pp.39-48. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2014.04.009⟩
Article dans une revue hal-01173912v1

Modélisation de l'histoire thermique et microbiologique d'un produit réfrigéré dans la chaîne du froid

Onrawee Laguerre , Steven Duret , Hong-Minh Hoang , Laurent Guillier , D. Flick
Revue Générale du Froid et du Conditionnement d'Air, 2014, 1143, pp.32-38
Article dans une revue hal-02599874v1
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Discrimination of infectious hepatitis A virus and rotavirus by combining dyes and surfactants with RT-qPCR

Coralie Coudray-Meunier , Audrey Fraisse , Sandra Martin-Latil , Laurent Guillier , Sylvie Perelle
BMC Microbiology, 2013, 13 (1), pp.216
Article dans une revue anses-02013835v1

Use of quantitative microbial risk assessment when investigating foodborne illness outbreaks: the example of a monophasic \textitSalmonella Typhimurium 4,5,12:i:- outbreak implicating beef burgers

Laurent Guillier , C. Danan , H. Bergis , Ml. Delignette-Muller , S. Granier
International journal of food microbiology, 2013, 166, pp.471--8. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2013.08.006⟩
Article dans une revue hal-02281565v1

Efficiency of a reheating step to inactivate \textitClostridium perfringens vegetative cells: How to measure it?

Laurent Guillier , G. Poumeyrol , E. Morelli , Ml. Delignette-Muller , S. Jaloustre
Food Control, 2013, 29, pp.422--428. ⟨10.1016/j.foodcont.2012.07.003⟩
Article dans une revue hal-02281568v1

Élicitation pour l'évaluation des risques microbiologiques dans les aliments : vers une approche probabiliste de l'outil Risk Ranger

Laurent Guillier , Jean-Marc Kabunda , Jean-Baptiste Denis , Isabelle Albert
Journal de la Société Française de Statistique, 2013, 154 (3), pp.113-123
Article dans une revue hal-01019245v1

Modeling of Clostridium perfringens vegetative cell inactivation in beef-in-sauce products: A meta-analysis using mixed linear models

S. Jaloustre , Laurent Guillier , E. Morelli , V. Noël , Marie-Laure Delignette-Muller
International journal of food microbiology, 2012, 154, pp.44--51. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2011.12.013⟩
Article dans une revue hal-02296828v1

Modeling of Clostridium perfringens vegetative cell inactivation in beef-in-sauce products: A meta-analysis using mixed linear models

S. Jaloustre , Laurent Guillier , E. Morelli , V. Noël , Marie Laure Delignette-Muller
International Journal of Food Microbiology, 2012, 154, pp.44-51
Article dans une revue hal-00697959v1

Spatial competition with Lactococcus lactis in mixed-species continuous-flow biofilms inhibits Listeria monocytogenes growth

Olivier O. Habimana , Laurent Guillier , Saulius S. Kulakauskas , Romain Briandet
Biofouling, 2011, 27 (9), pp.1065-1072. ⟨10.1080/08927014.2011.626124⟩
Article dans une revue hal-01000632v1

Validation of a stochastic modelling approach for Listeria monocytogenes growth in refrigerated foods

Olivier Couvert , Anthony Pinon , Hélène Bergis , François Bourdichon , Frédéric Carlin
International Journal of Food Microbiology, 2010, 144 (2), pp.236-242. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2010.09.024⟩
Article dans une revue hal-00560934v1

Modelling the competitive growth between Listeria monocytogenes and biofilm microflora of smear cheese wooden shelves

Laurent Guillier , V. Stahl , B. Hezard , E. Notz , Romain Briandet
International Journal of Food Microbiology, 2008, 128 (1), pp.51-57. ⟨10.1016/j.ijfoodmicro.2008.06.028⟩
Article dans une revue hal-01606918v1

Growth Response of Salmonella Typhimurium in the Presence of Natural and Synthetic Antimicrobials: Estimation of MICs from Three Different Models

Laurent Guillier , A. Nazer , Florence Dubois-Brissonnet
Journal of Food Protection, 2007, 70 (10), pp.2243-2250. ⟨10.4315/0362-028X-70.10.2243⟩
Article dans une revue hal-03080150v1

Automated image analysis of bacterial colony growth as a tool to study individual lag time distributions of immobilized cells

Laurent Guillier , Pierre Pardon , J.C. Augustin
Journal of Microbiological Methods, 2006, 65 (2), pp.324-334. ⟨10.1016/j.mimet.2005.08.007⟩
Article dans une revue hal-02657976v1

Growth rate and growth probability of Listeria monocytogenes in dairy, meat and seafood products in suboptimal conditions

Jean Christophe Augustin , Véronique Zuliani , Marie Cornu , Laurent Guillier
Journal of Applied Microbiology, 2005, 99 (5), pp.1019-1042. ⟨10.1111/j.1365-2672.2005.02710.x⟩
Article dans une revue hal-02678332v1

Influence of stress on individual lag time distributions of Listeria monocytogenes

Laurent Guillier , Pierre Pardon , Jc Augustin
Applied and Environmental Microbiology, 2005, 71 (6), pp.2940-2948
Article dans une revue hal-02678701v1
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Minimizing the risk of foodborne illness and analytical costs using a QMRA model for raw milk cheeses

Subhasish Basak , Janushan Christy , Laurent Guillier , Frédérique Audiat-Perrin , Moez Sanaa
12th International Conference on Predictive Modelling in Food (ICPMF12), Jun 2023, Sapporo, Japan
Communication dans un congrès hal-04371085v1

Alternative methods in the frame of official controls in Europe: the case of Listeria monocytogenes

Nathalie Gnanou-Besse , Mélanie Mancier , Lucas Chikhi , Laurent Guillier , Hubert Brugère
15th Rapid Methods Europe, Nov 2023, Amsterdam (NL), Netherlands
Communication dans un congrès anses-04449945v1

Hétérogénéités génotypique, physiologique et cellulaire des bactéries pathogènes alimentaires

Florence Dubois-Brissonnet , Cédric Saint Martin , Grégory Jubelin , Maud Darsonval , Sabine Leroy
Journée de restitution du projet PathoFood, ADRIA, Nov 2023, Paris, France
Communication dans un congrès hal-04345448v1

Guided assembly of positive biofilms targeting pathogenic bacteria using live-cell imaging

Virgile Guéneau , Laurent Guillier , Cécile Berdous , Guillermo Jimenez , Julia Plateau-Gonthier
Bactéries sporulantes pathogènes ou d’intérêt technologique, SFM, Nov 2023, Paris, France
Communication dans un congrès hal-04273966v1

Guided assembly of positive biofilms targeting pathogenic bacteria using live-cell imaging

Virgile Guéneau , Laurent Guillier , Guillermo Jiménez-Estévez , Julia Plateau-Gonthier , Marie-Françoise Noirot-Gros
Bacell, Nov 2023, Kobe, Japan
Communication dans un congrès hal-04263854v1
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Bayesian multi-objective optimization for stochastic simulators

Subhasish Basak , Julien Bect , Laurent Guillier , Fanny Tenenhaus-Aziza , Emmanuel Vazquez
MASCOT-NUM 2023, Apr 2023, Le croisic, France
Communication dans un congrès hal-04322680v1
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Escherichia coli O157:H7 exposée à des consortia microbiens alimentaires : quels impacts sur sa croissance cellulaire ?

Valérie Stahl , Bernard Hezard , Adrienne Lintz , Lysiane Omhover-Fougy , Mickaël Desvaux
Microbes 2022 17ème Congrès de la Société Française de Microbiologie (SFM), Oct 2022, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-04193006v1
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Microbiome engineering as a biopreservation approach to reduce Listeria monocytogenes in food

Frédéric Borges , Cecile Mangavel , Alexis Dijamentiuk , Chloé Gapp , Madga Corgneau
Microbes 2022 17ème Congrès de la Société Française de Microbiologie (SFM), Oct 2022, Montpellier, France
Communication dans un congrès hal-04193008v1

Genetic, physiological and cellular heterogeneities of bacterial pathogens in food matrices: consequences on food safety

Florence Dubois-Brissonnet , Cédric Saint Martin , Grégory Jubelin , Maud Darsonval , Sabine Leroy
5. Iseki-food e-conference "Current innovation trends", Nov 2022, on-line, Romania
Communication dans un congrès hal-03867169v1
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La qualité des aliments d’origine animale : enseignements d’une expertise scientifique collective

Sophie Prache , Camille Adamiec , Thierry Astruc , Elisabeth Baéza , Pierre-Etienne Bouillot
26. Rencontres autour des Recherches sur les Ruminants (3R 2022), Institut de l'Elevage; INRAE, Dec 2022, Paris, France. pp.427-438
Communication dans un congrès hal-03960288v1

Quels sont les impacts de conditions abiotiques sur la croissance cellulaire de deux pathogènes alimentaires Listeria monocytogenes et Escherichia coli 0157:H7 ?

Valérie Stahl , B. Hezard , A Lintz , L. Omhover-Fougy , G. Ben Hmidene
Congrès de la Société Française de Microbiologie "Microbes", Sep 2021, NANTES, France
Communication dans un congrès hal-03735731v1

Adaptive traits of Listeria monocytogenes to diverse ecological niches

Yann Sévellec , B. Felix , A. Palma , Pascal P. Piveteau , A. Guerin
2nd One Health EJP Annual Scientific Meeting, May 2020, Prague, Czech Republic
Communication dans un congrès hal-03243324v1
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Development of multi-criteria analysis approach considering food quality and energy consumption: Application to production process of puff pastry

Onrawee Laguerre , Steven Duret , Hong-Minh Hoang , Evelyne Derens-Bertheau , Erwann Hamon
International congress of refrigeration, Jul 2019, Montréal, Canada. ⟨10.18462/iir.icr.2019.0250⟩
Communication dans un congrès hal-03261530v1

Multi-criteria analysis approach considering food safety, food waste and energy consumption: Application to production process of puff pastry

Steven Duret , Laurent Guillier , E. Hamon , Hong-Minh Hoang , Evelyne Derens-Bertheau
International Committee on Predictive Modelling in Food (ICPMF), Sep 2019, Bragança, Portugal. pp.1
Communication dans un congrès hal-02609400v1
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Prédiction des transferts et de la croissance microbienne lors du transport de carcasses de porcs

M. Merai , Onrawee Laguerre , Steven Duret , Laurent Guillier , D. Flick
26eme congrès français de thermique, May 2018, Pau, France. 8 p
Communication dans un congrès hal-01852763v1

Influence of the relative humidity on the water drying rate and on the bacterial growth or inactivation in a food processing plant

Logan Lecoq , Laurent Guillier , Lena Fritsch , Hong-Minh Hoang , Denis Flick
3. International Conference on Food and Biosystems Engineering (I. C. FaBE 2017), Laboratory of Food & Biosystems Engineering (FABE Lab)., Jun 2017, Rhodes, Greece. 562 p
Communication dans un congrès hal-02733985v1

Influence of the relative humidity on the water drying rate and on the bacterial growth or inactivation in a food processing plant

Logan Lecoq , Laurent Guillier , L. Fritsch , Evelyne Derens-Bertheau , Hong-Minh Hoang
3rd International Conference on Food and Biosystems Engineering, Jun 2017, Rhodes, Greece. pp.10
Communication dans un congrès hal-02606373v1

Characterization of airflow inside a refrigerated trailer loaded with carcasses

Mouna Merai , Denis Flick , Laurent Guillier , Steven Duret , Onrawee Laguerre
3. International Conference on Food and Biosystems Engineering (I. C. FaBE 2017), Laboratory of Food & Biosystems Engineering (FABE Lab)., Jun 2017, Rhodes, Greece. 562 p
Communication dans un congrès hal-02733743v1

Is food safety compatible with food waste prevention and sustainability of the food chain?

Laurent Guillier , Steven Duret , Hong-Minh Hoang , Denis Flick , Onrawee Laguerre
9th International Conference on Predictive Modelling in Food, Dec 2015, Rio de Janeiro, Brazil. pp.4, ⟨10.1016/j.profoo.2016.05.001⟩
Communication dans un congrès hal-02741297v1

Airflow, heat and mass transfer in a cold room filled with food products: comparison of experimental, CFD and simplified approaches

Steven Duret , Hong-Minh Hoang , Laurent Guillier , Denis Flick , Onrawee Laguerre
3rd IIR International Conference on Sustainability and the Cold Chain, Jun 2014, Londre, United Kingdom. pp.8
Communication dans un congrès hal-02742952v1

Impact of cooked ham cold chain variability on safety by sensitivity analysis

Steven Duret , Hong-Minh Hoang , Denis Flick , Laurent Guillier , Onrawee Laguerre
2. IIR International Conference on Sustainability and the Cold Chain, Institut International du Froid (IIF). FRA., Apr 2013, Paris, France. 641 p
Communication dans un congrès hal-02749381v1

Assessment of the impact of consumer behaviors on exposure to Listeria monocytogenes by deterministic and stochastic approaches

Steven Duret , Laurent Guillier , Hong-Minh Hoang , Denis Flick , Onrawee Laguerre
8. International Conference on Predictive Modelling in Food (ICPMF8), Institut du Porc (IFIP). FRA.; Groupement d'Intérêt Scientifique Sym'Previus (GIS Sym'Previus). FRA.; Centre National Interprofessionnel de l'Economie Laitière (CNIEL). FRA., Sep 2013, Paris, France. 286 p
Communication dans un congrès hal-02750077v1
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Impact of cooked ham cold chain variability on safety by sensitivity analysis

Steven Duret , Hong-Minh Hoang , D. Flick , Laurent Guillier , Onrawee Laguerre
2nd IIR International Conference on Sustainability and the Cold Chain, Apr 2013, Paris, France. 8 p
Communication dans un congrès hal-01510179v1
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How the cold chain impacts the shelf life of a ready-to-eat food regarding listeria monocytogenes

Aurélien Beaufort Beaufort , Laurent Guillier , Steven Duret , H. Bergis , A. Lintz
2nd IIR International conference on Sustainability and the Cold Chain, ICCC2013, Apr 2013, Paris, France. 8 p
Communication dans un congrès hal-01469099v1

Élicitation pour l'évaluation des risques microbiologiques dans les aliments : vers une approche probabiliste de l'outil Risk Ranger

Laurent Guillier , Jean-Marc Kabunda , Jean-Baptiste Denis , Isabelle Albert
12th European Symposium on Statistical methods for the Food Industry, Feb 2012, Paris, France. pp.303-309
Communication dans un congrès hal-01019400v1
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An accept-and-reject algorithm to determine performance objectives that comply with a food safety objective

Laurent Guillier , J.C. Augustin , Jean-Baptiste Denis , Marie-Laure Delignette-Muller
7th International Conference on Predictive Modelling of Food Quality and Safety, Sep 2011, Dublin, Ireland
Communication dans un congrès hal-02748236v1
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Adjusting the control parameters of the diced bacon process according to food safety targets for Listeria monocytogenes

Laurent Guillier , Natalie Commeau , Jean-Baptiste Denis , Pascal Garry
22nd Internation ICFMH Symposium - Food Micro, Aug 2010, Copenhagen, Denmark. pp.1 P
Communication dans un congrès hal-01197516v1

Listeria monocytogenes et Escherichia coli O157:H7 inoculées à la surface de matrices alimentaires : quels impacts sur leur croissance cellulaire ?

Valérie Stahl , Laurent Guillier , Bernard Hezard , Adrienne Lintz , Lysiane Omhover-Fougy
Microbes 2023 18ème Congrès de la Société Française de Microbiologie (SFM), Oct 2023, Rennes, France
Poster de conférence hal-04192720v1

Microbiome engineering for biopreservation of food

A. Dijamentiuk , C. Gapp , Magda Corgneau , Cecile Mangavel , Laurent Guillier
Microbial Foods, May 2022, Copenhague, Denmark
Poster de conférence hal-03735746v1

Project SACADA: SARS-CoV-2 transmission in meat processing plants

Estelle Chaix , Christophe Batéjat , G. Boué , S. Duret , Michel Federighi
FoodMicro2022, Aug 2022, Athene, Greece.
Poster de conférence anses-03903141v1

An agent-based model to predict SARS-CoV-2 contamination of surfaces and meat cuts in processing plants

Ngoc-Du Martin Luong , Laurent Guillier , Estelle Chaix , Michel Federighi , Pauline Kooh
FoodMicro2022, Aug 2022, Athene, Greece.
Poster de conférence anses-03903173v1

Modeling the Impact of a Microbial Consortium of Soft Cheeses on the Growth of L. monocytogenes and E. coli O157:H7

Catherine Denis , A. Hanin , M. Lefevre , Mickaël Desvaux , Laurent Guillier
International Association for Food Protection - European Symposium, May 2022, Munich, Germany
Poster de conférence hal-03735756v1
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Bayesian multi-objective optimization for quantitative risk assessment in microbiology

Subhasish Basak , Julien Bect , Laurent Guillier , Fanny Tenenhaus-Aziza , Janushan Christy
MASCOT-NUM 2022, Jun 2022, Clermont-Ferrand, France.
Poster de conférence hal-03715857v1
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Modélisation de l'impact d'un consortium microbien de fromages à pâte molle sur la croissance de L. monocytogenes et E. coli O157:H7

Catherine Denis , Aurélie Hanin , M. Lefevre , Mickaël Desvaux , Laurent Guillier
Congrès de la Société Française de Microbiologie "Microbes", Sep 2021, Nantes, France
Poster de conférence hal-03735764v1

OPTICOLD: for an Eco-designed cold chain for fresh cut salad

Barbara Gouble , Patrice Reling , Clement Sorin , François Mariette , Maja Musse
Third Symposium on Fruit and Vegetable Processing, Nov 2020, Avignon, France
Poster de conférence hal-03617843v1

What causes Listeria monocytogenes to colonize various ecological niches and reservoirs?

Yann Sévellec , B Felix , Francisco Palma , Pascal P. Piveteau , A Guerin
6th One Health Congress, Jun 2020, Edinburg, United Kingdom
Poster de conférence hal-03243387v1

Inhibitory activity of phenolic acids against Listeria monocytogenes: deciphering mechanisms of action using three different models

Aurélia Pernin , Laurent Guillier , Florence Dubois-Brissonnet
5. International ISEKI_Food Conference, Jul 2018, Stuttgart, Germany. , 2018
Poster de conférence hal-01990161v1

Could ferulic acid be an efficient natural antimicrobial against Listeria monocytogenes in model food systems?

A. Pernin , Laurent Guillier , V. Bosc , M.N. Maillard , F. Dubois-Brissonnet
26th International ICFMH Conference – FoodMicro, 2018, Berlin (Germany), Germany. 2018
Poster de conférence hal-02736514v1
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Assessment of the impact of consumer behaviors on exposure to Listeria monocytogenes by deterministic and stochastic approaches

Steven Duret , Laurent Guillier , My Dung Hoang , D. Flick , Onrawee Laguerre
8. International Conference on Predictive Modelling in Food (ICPMF8), Sep 2013, Paris, France. pp.1, 2013
Poster de conférence hal-02604564v1

Avis de l'Anses relatif à la définition des souches pathogènes d’Escherichia coli productrices de shigatoxines

Frédéric Auvray , Aurélie Cointe , Mickaël Desvaux , Gabrielle Jones , Patricia Mariani Kurkdjian
Saisine n°2020-SA-0095, Anses. 2023, 63 p
Rapport anses-04171498v1
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Avis de l'Anses relatif à un document d’appui aux lignes directrices de l’arrêté du 7 mars 2011 relatives à l’évaluation de l'efficacité antimicrobienne des auxiliaires technologiques utilisés comme agents de décontamination des denrées d’origine végétale

Régine Talon , Michel Baccaunaud , Frédéric Borges , Gilles Bornert , Catherine Chubilleau
Saisine n°2022-SA-0136, Anses. 2023, 55 p
Rapport anses-04453336v1

Avis relatif à la représentativité de l’échantillonnage pour la recherche d’histamine dans les poissons

Guillaume Duflos , Michel Gautier , Renaud Lailler , Isabelle Villena , Laurent Guillier
Saisine n° 2021-SA-0021, Anses. 2022, 38 p
Rapport anses-04026020v1
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Évaluation des risques en appui des mesures de gestion de produits et sous-produits animaux dans la filière avicole, lors de suspicion et de confirmation des cas de botulisme

Philippe Fravalo , Michel Federighi , Jean-Pierre Ganière , Lionel Grisot , Didier Hilaire
Saisine n°2019-SA-0114, Anses. 2022, 101 p
Rapport anses-03922620v1
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Évaluation des critères pris en compte dans l’analyse de risque pour la programmation des contrôles officiels sous la responsabilité de la Direction générale de l’alimentation

Michel Federighi , Claude Atgié , Mickaël Boni , Philippe Fravalo , Michel Gautier
Saisine n°2019-SA-0158, Anses. 2022, 155 p
Rapport anses-03922759v1
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Avis de l’Anses portant sur des « recommandations relatives à la réduction du risque de transmission du virus Monkeypox (MPXV) lié à la manipulation et la consommation des denrées alimentaires

Nadia Haddad , Stéphane Bertagnoli , Mickaël Boni , Olivier Ferraris , Alexandra Mailles
Saisine n° 2022-SA-0110, Anses. 2022, 33 p
Rapport anses-04026519v1
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Avis de l'Anses relatif aux modalités de maîtrise du risque lié à la présence de dangers microbiologiques dans les fromages et autres produits laitiers fabriqués à partir de lait cru

Florence Dubois-Brissonnet , Frédéric Auvray , Olivier Cerf , Céline Delbès , Philippe Fravalo
Saisine n° 2019-SA-0033, Anses. 2022, 126 p
Rapport anses-03889040v1

Note d’appui scientifique et technique de l’Anses relatif à la représentativité de l'échantillonnage pour la recherche d'histamine dans les poissons

Laurent Guillier
Saisine n° 2021-SA-0021, Anses. 2021, 15 p
Rapport anses-03922851v1

Évaluation des risques en appui des mesures de gestion de produits dans la filière bovine, lors de suspicion et de confirmation de cas de botulisme

Philippe Fravalo , Michel M. Federighi , Jean Pierre Ganière , Lionel Grisot , Didier Hilaire
[0] Saisine n° 2019-SA-0112, Anses. 2021, 112 p
Rapport anses-03792909v1
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La qualité des aliments d'origine animale selon les conditions de production et de transformation. Synthèse de l'Expertise scientifique collective

Sophie Prache , Véronique Santé-Lhoutellier , Camille Adamiec , Thierry Astruc , Elisabeth Baéza
[0] INRAE. 2020, 112 p
Rapport hal-02934505v2

Note d’appui scientifique et technique de l’Anses relatif au traitement thermique des coquillages contaminés par des norovirus

Laurent Guillier , Nathalie Arnich , Estelle Chaix , Moez Sanaa , Anne Thebault
Saisine n°2020-SA-0128, 2020, 8 p
Rapport anses-04509967v1
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La qualité des aliments d'origine animale selon les conditions de production et de transformation. Rapport de l'Expertise scientifique collective

Sophie Prache , Véronique Santé-Lhoutellier , Camille Adamiec , Thierry Astruc , Elisabeth Baéza
[0] INRAE. 2020, 1023 p
Rapport hal-02986866v1

Avis de l'Anses relatif à l’actualisation des repères alimentaires du PNNS pour les enfants de 4 à 17 ans

François Mariotti , Catherine Atlan , Catherine Bennetau-Pelissero , Marie‐christine Boutron-Ruault , Jean-Louis Bresson
[0] Saisine n°2017-SA-0142, Anses. 2019, 41 p
Rapport hal-02790439v1
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Avis de l'Anses relatif à l’actualisation des repères alimentaires du PNNS pour les femmes dès la ménopause et les hommes de plus de 65 ans

François Mariotti , Catherine Atlan , Catherine Bennetau-Pelissero , Marie‐christine Boutron-Ruault , Jean-Louis Bresson
[0] Saisine n°2017-SA-0143, Anses. 2019, 47 p
Rapport hal-04314199v1
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Avis de l'Anses relatif à l’actualisation des repères alimentaires du PNNS pour les femmes enceintes ou allaitantes

François Mariotti , Catherine Atlan , Catherine Bennetau-Pelissero , Marie‐christine Boutron-Ruault , Jean-Louis Bresson
[0] Saisine n°2017-SA-0141, Anses. 2019, 53 p
Rapport hal-04314263v1
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Avis de l'Anses relatif à l’actualisation des repères alimentaires du PNNS pour les enfants de 0 à 3 ans

François Mariotti , Catherine Atlan , Catherine Bennetau-Pelissero , Marie‐christine Boutron-Ruault , Jean-Louis Bresson
[0] Saisine n°2017-SA-0145, Anses. 2019, 55 p
Rapport hal-04297740v1
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Avis du 16 décembre 2016 révisé le 14 mars 2017 de l’Anses relatif à la contamination de produits de charcuterie crue par Trichinella spp.

Isabelle Villena , Jean-Christophe Augustin , Anne Brisabois , Frederic Carlin , Olivier Cerf
[0] Saisine n°2016-SA-0040, Anses. 2017, 34 p
Rapport hal-02796226v1