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Laurent CHAUNIER

Ingénieur à l'Institut National de l'Agriculture, de l'Alimentation et de l'Environnement (INRAE). -PhD Génie des Procédés et Bioprocédés, Dipl.-Ing. Sciences et Technologies des Industries Alimentaires-
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Sciences de l'ingénieur [physics] Physique [physics]

Compétences

Transformation et caractérisation de biopolymères [biopolymers processing and characterization]

Publications

Unravelling the relationships between wheat dough extensional properties, gluten network and water distribution

M. Dufour , Laurent Chaunier , D. Lourdin , Anne-Laure Réguerre , F. Hugon
Food Hydrocolloids, 2024, 146, pp.109214. ⟨10.1016/j.foodhyd.2023.109214⟩
Article dans une revue hal-04275010v1
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Tuning pharmaceutically active zein-based formulations for additive manufacturing

Mélanie Thadasack , Anne-Laure Réguerre , Eric Leroy , Sofiane Guessasma , Denis Lourdin
Additive Manufacturing, 2023, 78, pp.103849. ⟨10.1016/j.addma.2023.103849⟩
Article dans une revue hal-04274598v1
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Modelling Thermoplastic Filaments’ Sintering by Level Set Method

Laurent Chaunier , Sofiane Belhabib , Sofiane Guessasma , Anne-Laure Reguerre , Eric Leroy
Key Engineering Materials, 2022, 926, pp.365 - 372. ⟨10.4028/p-710m7b⟩
Article dans une revue hal-03747252v1
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Release kinetics of [lidocainium][ibuprofenate] as Active Pharmaceutical Ingredient-Ionic Liquid from a plasticized zein matrix in simulated digestion

Mélanie Thadasack , Laurent Chaunier , Hanitra Rabesona , Lydie Viau , Marion De-Carvalho
International Journal of Pharmaceutics, 2022, 629, pp.122349. ⟨10.1016/j.ijpharm.2022.122349⟩
Article dans une revue hal-03842280v1
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Contour Fitting of Fused Filaments Cross-Section Images by Lemniscates of Booth: Application to Viscous Sintering Kinetics Modeling

Laurent Chaunier , Anne-Laure Réguerre , Eric Leroy
Polymers, 2021, 13 (22), pp.3965. ⟨10.3390/polym13223965⟩
Article dans une revue hal-03516858v1
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Drug delivery system obtained by hot-melt processing of zein plasticized by a pharmaceutically active ionic liquid

Laurent Chaunier , Lydie Viau , Xavier Falourd , Denis Lourdin , Eric Leroy
Journal of materials chemistry‎ B, 2020, ⟨10.1039/D0TB00326C⟩
Article dans une revue hal-02561774v1
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Viscous sintering kinetics of biopolymer filaments extruded for 3D printing

Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Anne-Laure Reguerre , Kévin Cochet
Polymer Testing, 2019, 77, pp.105873. ⟨10.1016/j.polymertesting.2019.04.020⟩
Article dans une revue hal-02352802v1
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Design, fabrication, and implantation of tube-shaped devices for the treatment of salivary duct diseases

Diego Velasquez , Laurent Chaunier , Sofiane Guessasma , Frederic Faure , Alain Bizeau
BioImpacts, 2018, 8 (2), pp.91-98. ⟨10.15171/bi.2018.11⟩
Article dans une revue hal-02620050v1

Material extrusion of plant biopolymers: Opportunities & challenges for 3D printing

Laurent Chaunier , Sofiane Guessasma , Sofiane Belhabib , Guy Della Valle , Denis Lourdin
Additive Manufacturing, 2018, 21, pp.220 - 233. ⟨10.1016/j.addma.2018.03.016⟩
Article dans une revue hal-01823436v1
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In-Situ Quantitative and Multiscale Structural Study of Starch-Based Biomaterials Immersed in Water

Chloé Chevigny , Laurent Chaunier , Ruzica Ferbus , Pierre Roblin , Corinne C. Rondeau-Mouro
Biomacromolecules, 2018, 19 (3), pp.838-848. ⟨10.1021/acs.biomac.7b01635⟩
Article dans une revue hal-01982667v1

Etude des propriétés rhéologiques et des modifications structurales de protéines de maïs plastifiées en vue de leur impression 3D par dépôt de fil fondu.

Laurent Chaunier , Michèle Dalgalarrondo , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Didier Marion
Rhéologie, 2018, 0033, pp.1-7
Article dans une revue hal-01823463v1

Cellular structure and rheological properties of shaped fermented wheat flour dough

Aleida Sandoval , Laurent Chaunier , Hubert Chiron , Guy Della Valle , Anne-Laure Reguerre
Journal of Cereal Science, 2017, 73, pp.91-98. ⟨10.1016/j.jcs.2016.12.001⟩
Article dans une revue hal-01602659v1

Rheology and structural changes of plasticized zeins in the molten state

Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Michèle Dalgalarrondo , Denis Lourdin , Didier Marion
Rheologica Acta, 2017, 56 (11), pp.941 - 953. ⟨10.1007/s00397-017-1045-9⟩
Article dans une revue hal-01636800v1
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Small-scale food process engineering — Challenges and perspectives

Hugo de Vries , Michel Mikolajczak , Jean-Michel Salmon , Joel Abecassis , Laurent Chaunier
Innovative Food Science & Emerging Technologies / Innovative Food Science and Emerging Technologies , 2017, 46, pp.122-130. ⟨10.1016/j.ifset.2017.09.009⟩
Article dans une revue hal-01608579v1

Relationship between Young's Modulus and Film Architecture in Cellulose Nanofibril-Based Multilayered Thin Films

Firas Azzam , Laurent Chaunier , Céline Moreau , Denis Lourdin , Patricia Bertoncini
Langmuir, 2017, 33 (17), pp.4138-4145. ⟨10.1021/acs.langmuir.7b00049⟩
Article dans une revue hal-01602558v1

Modeling of starchy melts expansion by extrusion

Magdalena Kristiawan , Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle , Amadou Ndiaye , Bruno Vergnes
Trends in Food Science and Technology, 2016, 48, pp.13-26. ⟨10.1016/j.tifs.2015.11.004⟩
Article dans une revue hal-01295267v1

Destructuration mechanisms of bread enriched with fibers during mastication

Fabien F. Le Bleis , Laurent Chaunier , P. Montigaud , Guy G. Della Valle
Food Research International, 2016, 80, pp.1 - 11. ⟨10.1016/j.foodres.2015.12.008⟩
Article dans une revue hal-02638611v1

Elongational properties and proofing behaviour of wheat flour dough

Arnaud Turbin-Oger , Aamir A. Shehzad , Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron , Guy G. Della Valle
Journal of Food Engineering, 2016, 168, pp.129 - 136. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2015.07.029⟩
Article dans une revue hal-02641248v1

Linear viscoelastic properties of extruded amorphous potato starch as a function of temperature and moisture content

Magdalena Kristiawan , Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Sofiane Guessasma
Rheologica Acta, 2016, 55 (7), pp.597-611. ⟨10.1007/s00397-016-0935-6⟩
Article dans une revue hal-01362489v1

Variations des propriétés rhéologiques et de la structure alvéolaire de pâtes de farine de blé au cours du laminage

Aleida J. Sandovala , Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Rhéologie, 2015, 28, pp.1-7
Article dans une revue hal-02629855v1

Effect of crystallinity and plasticizer on mechanical properties and tissue integration of starch-based materials from two botanical origins

Diego Velasquez , Graciela Pavon-Djavid , Laurent Chaunier , Anne Meddahi-Pelle , Denis Lourdin
Carbohydrate Polymers, 2015, 124, pp.180-187. ⟨10.1016/j.carbpol.2015.02.006⟩
Article dans une revue hal-02637485v1

Rheological properties of wheat flour dough and French bread enriched with wheat bran

Fabien F. Le Bleis , Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron , Guy G. Della Valle , Luc L. Saulnier
Journal of Cereal Science, 2015, 65, pp.167 - 174. ⟨10.1016/j.jcs.2015.06.014⟩
Article dans une revue hal-02630888v1

Flow and foam properties of extruded maize flour and its biopolymer blends expanded by microwave

Helene Chanvrier , Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Food Research International, 2015, 76, pp.567 - 575. ⟨10.1016/j.foodres.2015.07.019⟩
Article dans une revue hal-02629924v1

Growth and setting of gas bubbles in a viscoelastic matrix imaged by X-ray microtomography: the evolution of cellular structures in fermenting wheat flour dough

A. Turbin-Orger , P. Babin , E. Boller , Laurent Chaunier , H. Chiron
Soft Matter, 2015, 11 (17), pp.3373-3384. ⟨10.1039/c5sm00100e⟩
Article dans une revue hal-01216774v1

Shape-memory starch for resorbable biomedical devices

Anne Beilvert , F. Chaubet , Laurent Chaunier , Sophie Guilois , G. Pavon-Djavid
Carbohydrate Polymers, 2014, 99, pp.242-248. ⟨10.1016/j.carbpol.2013.08.015⟩
Article dans une revue hal-02637968v1

A resorbable shape-memory starch-based stent for the treatment of salivary ducts under sialendoscopic surgery

Anne Beilvert , Frédéric Faure , Anne Meddahi-Pelle , Laurent Chaunier , Sophie Guilois
Laryngoscope, 2014, 124 (4), pp.875-881. ⟨10.1002/lary.24380⟩
Article dans une revue hal-02637778v1

Assessment of French bread texture by a multi-indentation test

Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron , Guy G. Della Valle , O. Rouaud , Asma Rzigue
Journal of Food Engineering, 2014, 122, pp.92-98. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2013.09.003⟩
Article dans une revue hal-02630390v1
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Détermination de comportements visqueux pour l’extrusion de formulations de céréales petit-déjeuner

Alexander Brugger , Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Jean-Philippe Dellemann , Magdalena Kristiawan
Industries des Céréales, 2013, Aout 2013 (184), pp.18-22
Article dans une revue hal-01199069v1

Physical assessment of bread destructuration during chewing

Fabien F. Le Bleis , Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle , Maud M. Panouille , Anne-Laure A.-L. Reguerre
Food Research International, 2013, 50 (1), pp.308 - 317. ⟨10.1016/j.foodres.2012.10.042⟩
Article dans une revue hal-01004486v1

Starch-based foods presenting shape memory capabilities

Laurent Chaunier , Cyril Vechambre , Denis Lourdin
Food Research International, 2012, 47 (2), pp.194-196. ⟨10.1016/j.foodres.2011.05.035⟩
Article dans une revue hal-02650576v1

Kinetics of bubble growth in wheat flour dough during proofing studied by computed X-ray micro-tomography

Arnaud Turbin , E. Boller , Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron , Guy G. Della Valle
Journal of Cereal Science, 2012, 56 (3), pp.676 - 683. ⟨10.1016/j.jcs.2012.08.008⟩
Article dans une revue hal-02651044v1
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Understanding the mechanisms involved in shape memory starch: Macromolecular orientation, stress recovery and molecular mobility

C. Véchambre , A. Buléon , Laurent Chaunier , C. Gauthier , D. Lourdin
Macromolecules, 2011, 44 (23), pp.9384-9389. ⟨10.1021/ma202019v⟩
Article dans une revue hal-01813685v1

Mechanical modelling of cereal solid foods

Sofiane Guessasma , Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Trends in Food Science and Technology, 2011, 22 (4), pp.142 - 153. ⟨10.1016/j.tifs.2011.01.005⟩
Article dans une revue hal-02651528v1

The role of mechanical properties of brittle airy foods on the masticatory performance: experimental and modelling approches

Claude C. Yven , Sofiane Guessasma , Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle , Christian Salles
Journal of Food Engineering, 2010, 101 (1), pp.85-91. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2010.06.012⟩
Article dans une revue hal-02668582v1

Finite element modelling of the mechanical behaviour of vitreous starch/protein composite

Sofiane Guessasma , Laurent Chaunier , Denis Lourdin
Journal of Food Engineering, 2010, 98 (2), pp.150-158. ⟨10.1016/j.jfoodeng.2009.12.020⟩
Article dans une revue hal-02660296v1

Novel Shape-Memory Materials Based on Potato Starch

Cyril Vechambre , Laurent Chaunier , Denis Lourdin
Macromolecular Materials and Engineering, 2010, 295 (2), pp.115-122. ⟨10.1002/mame.200900191⟩
Article dans une revue hal-02658125v1

Macromolecular Orientation in Glassy Starch Materials That Exhibit Shape Memory Behavior

Cyril Vechambre , Alain Buleon , Laurent Chaunier , Frederic Jamme , Denis Lourdin
Macromolecules, 2010, 43 (23), pp.9854-9858. ⟨10.1021/ma101704k⟩
Article dans une revue hal-02658610v1

The Shape Memory of Starch

Laurent Chaunier , Denis Lourdin
Starch/Stärke, 2009, 61 (2), pp.116-118. ⟨10.1002/star.200800074⟩
Article dans une revue hal-02660386v1

Bulk mechanical behavior of commercial particle food foams

Aleida Sandoval , Laurent Chaunier , Philippe P. Courcoux , Guy G. Della Valle
Journal of Texture Studies, 2008, 39 (4), pp.405-425. ⟨10.1111/j.1745-4603.2008.00150.x⟩
Article dans une revue hal-02668687v1

Permeability and expanded structure of baked products crumbs

Laurent Chaunier , Laurent Chrusciel , Christine Delisee , Guy Della Valle , Jérôme Malvestio
Food Biophysics, 2008, 3 (4), pp.344-351. ⟨10.1007/s11483-008-9073-8⟩
Article dans une revue hal-01194997v1

Relationships between texture, mechanical properties and structure of cornflakes

Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Food Research International, 2007, 40 (4), pp.493-503. ⟨10.1016/j.foodres.2006.07.014⟩
Article dans une revue hal-02666460v1

La texture des corn flakes : relations avec la structure et le procédé de fabrication pour différentes variétés de maïs

Laurent Chaunier , Helene Chanvrier , Philippe P. Courcoux , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Industries des Céréales, 2007, 151, pp.2-9
Article dans une revue hal-02667233v1

Microstructure et propriétés de transport de matériaux isolants à base de fibres cellulosiques

C. Delisée , J. Malvestio , Jérôme Lux , P. Castéra , Laurent Chaunier
Annales du Bâtiment et des travaux publics, 2007, 5 (n.a.), pp.n.a
Article dans une revue hal-00312652v1

Paired comparisons for the evaluation of crispness of cereal flakes by untrained assessors : correlation with descriptive analysis and acoustic measurements

Philippe Courcoux , Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Michel Semenou
Journal of Chemometrics, 2005, 19, pp.129-137
Article dans une revue hal-02671300v1

Mesure des propriétés élongationnelles de pâtes à pain et évaluation de la texture des mies par analyse d'images

Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron , Guy G. Della Valle , Anne-Laure A.-L. Reguerre , T. Dessev
Rhéologie, 2005, pp.13-19
Article dans une revue hal-02681770v1

Physical and sensory evaluation of cornflakes crispness

Laurent Chaunier , Philippe Courcoux , Guy Della Valle , Denis Lourdin
Journal of Texture Studies, 2005, 36 (1), pp.93-118
Article dans une revue hal-02680910v1

Plasticization of zein by acetate based ionic liquids

Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Eric Leroy
ILMAT V, 4th International Conference on Ionic Liquid-based Materials, 2019, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02549126v1

Détermination de la fenêtre d’ouvrabilité d’un biopolymère thermoplastique pour la fabrication additive par dépôt de fil fondu.

Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Eric Leroy
XVIIéme Congrès de la Société Française de Génie des Procédés, 2019, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02549193v1

Fusion Bonding Behavior of Plasticized Corn Proteins in Fused Deposition Modeling Process

Laurent Chaunier , Benoit Duchemin , Estelle Couallier , Guy Della Valle , Denis Lourdin
34th International Conference of the Polymer Processing Society (PPS-34), May 2018, Taipei, Taiwan. pp.030055-1, ⟨10.1063/1.5088313⟩
Communication dans un congrès hal-01823576v1

Détermination des propriétés de fusion-adhésion de filaments extrudés à base de protéines de maïs

Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Eric Leroy
53éme Congrès du Groupe Français de Rhéologie, Oct 2018, Brest, France
Communication dans un congrès hal-01963937v1

Fusion-bonding behavior of plasticized corn proteins in fused deposition modeling process

Laurent Chaunier , Benoît Duchemin , Estelle Couallier , Guy Della Valle , Denis Lourdin
MATERIALS CHARACTERIZATION USING X-RAYS AND RELATED TECHNIQUES, May 2018, Taipei, Taiwan. pp.030055, ⟨10.1063/1.5088313⟩
Communication dans un congrès hal-04290844v1

Melt processed zein plasticized by pharmaceutically active ionic liquid for drug delivery.

Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Eric Leroy , Lydie Viau
Journées Scientifiques du GDR-LIPS, Oct 2018, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-01963951v1

Thermoplasticized zeins and their rheological properties in the molten state for 3D printing by Fused Deposition Modeling

Laurent Chaunier , Michèle M. Dalgalarrondo , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin , Didier D. Marion
4th International Conference on Bioabsed Materials and Composites ICBMC 2017, Mar 2017, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01636838v1

Rheological Characterization of Plasticized Corn Proteins for Fused Deposition Modeling

Laurent Chaunier , Michèle Dalgalarrondo , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Didier Marion
ESAFORM 2017, European Scientific Association For Material Forming (ESAFORM). INT., Apr 2017, Dublin, Ireland. ⟨10.1063/1.5008028⟩
Communication dans un congrès hal-01823526v1

Propriétés rhéologiques et modifications structurales de protéines de maïs plastifiées en vue de leur impression 3D par dépôt de fil fondu

Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin , Michèle M. Dalgalarrondo , Didier Marion
52éme Congrès du Groupe Français de Rhéologie, Oct 2017, Nice, France
Communication dans un congrès hal-01636846v1
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3D printing of maize protein by fused deposition modeling

Laurent Chaunier , Eric Leroy , Guy Della Valle , Michèle Dalgalarrondo , Benedicte Bakan
32th International Conference of the Polymer Processing Society (PPS 32), Polymer Processing Society. Akron, Ohio, USA., Jul 2016, Lyon, France. ⟨10.1063/1.5016792⟩
Communication dans un congrès hal-02737411v1
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Plasticized protein for 3D printing by fused deposition modeling

Laurent Chaunier , Eric Leroy , Guy Della Valle , Denis Lourdin
19. International ESAFORM Conference on Material Forming (ESAFORM), Apr 2016, Nantes, France. ⟨10.1063/1.4963611⟩
Communication dans un congrès hal-01602509v1

Modélisation des propriétés viscoélastiques linéaire d’amidon de pomme de terre amorphe en fonction de la température et la teneur en eau

Magdalena Kristiawan , Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Denis Lourdin , Sofiane Guessasma
48. Congrès du groupe français de rhéologie : Modèles et Rhéologie, Groupe Français de Rhéologie (GFR). Paris, FRA., Oct 2013, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-01512111v1

Comment intégrer dans le procédé de panification les modifications de propriétés rhéologiques de la pâte dues à l’incorporation de fibres alimentaires ?

Fabien F. Le Bleis , Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron , Anne-Laure A.-L. Reguerre , Guy G. Della Valle
48. colloque du Groupe Français de Rhéologie, Ecole Centrale de Nantes (ECN). Nantes, FRA., Oct 2013, Nantes, France
Communication dans un congrès hal-02810365v1

In vivo and in vitro studies of corn and potato starch thermoplastic materials for biomedical applications

Diego Velasquez , Laurent Chaunier , G. Pavon-Djavid , A. Meddahi-Pelle , Denis Lourdin
Biopolymers 2013 : Assemblages de biopolymères pour l'élaboration de matériaux, Dec 2013, Nantes, France. pp.1
Communication dans un congrès hal-02746406v1

Assessment of bread destructuration during chewing

Fabien Le Bleis , Guy Della Valle , Laurent Chaunier , Anne-Laure Reguerre , Maud Panouille
2. International Conference on Food Oral Processing 2012, Royal Society of Chemistry (RSC). GBR. Institut National de la Recherche Agronomique (INRA)., Jul 2012, Beaune, France
Communication dans un congrès hal-01195484v1

Effect of macromolecular orientation on shape memory properties of starch based materials

Denis Lourdin , Alain Buleon , Laurent Chaunier , Cyril Vechambre
ICBM 2012, Feb 2012, Marrakech, Morocco
Communication dans un congrès hal-02804148v1
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Alveolar structure of bread dough and rheological properties of its constitutive phases.

Arnaud Turbin-Orger , Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron , Guy G. Della Valle
AACC Iinternational Annual Meeting, American Association of Cereal Chemists (AACC). Saint Paul, USA., Sep 2012, Miami, United States. 1 p
Communication dans un congrès hal-02810857v1

Des matériaux à mémoire de forme en amidon

Denis Lourdin , Alain Buleon , Laurent Chaunier , Cyril Vechambre
Polymerix 2012, 5. Colloque Européen : Diversité et perspectives d’applications industrielles des biopolymères, Centre de Biotechnologies en Bretagne (CBB Développement). Rennes, FRA., May 2012, Rennes, France
Communication dans un congrès hal-02811424v1
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Détermination de comportements visqueux pour l’extrusion de formulations de céréales petit-déjeuner

Alexander Brugger , Laurent Chaunier , Guy Della Valle , Jean-Philippe Dellemann , Magdalena Kristiawan
47. Colloque National du Groupe Français de Rhéologie, Groupe Français de Rhéologie (GFR). Paris, FRA., Oct 2012, Pau, France
Communication dans un congrès hal-01143524v1

Extrusion of starch-based products preventing shape memory properties

Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle , Cyril Vechambre , Denis Lourdin
Join the Ludovic Community, MINES ParisTech - École nationale supérieure des mines de Paris. Centre de Mise en Forme des Matériaux, CEMEF, Sophia Antipolis, FRA. Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS)., Feb 2011, Sophia Antipolis, France
Communication dans un congrès hal-02806194v1
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A reverse engineering approach of french breadmaking for nutritional purposes

Laurent Chaunier , Hubert Chiron , Guy Della Valle , Maren Bonnand-Ducasse , Kamal Kansou
12. Congrès de la Société Française de Génie des Procédés (SFGP 2009), 2009, Marseille, France
Communication dans un congrès hal-01219000v1

Toward deterministic understanding of the correlation between mechanical properties and structure of biopolymer based materials

Saïd Rjafiallah , Sofiane Guessasma , Laurent Chaunier , Denis Lourdin
1. Joint Chinese-Dutch Workshop on Composites, Materials and Structures, Apr 2009, Delft, Netherlands. 1 p
Communication dans un congrès hal-02812152v1

Structural Basis and Process Requirements for Corn-Based Products Crispness

Laurent Chaunier , Helene Chanvrier , Philippe P. Courcoux , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Bubbles in Food II, Sep 2006, Windermere, United Kingdom
Communication dans un congrès hal-02751826v1

La texture des corn flakes : relations avec la structure et le procédé de fabrication pour différentes variétés de maïs

Laurent Chaunier , Helene Chanvrier , Philippe P. Courcoux , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
57. Journées Techniques des Industries Céréalières, Nov 2006, France
Communication dans un congrès hal-02811605v1

Crispness of cereal products: correlation with descriptive analysis, sensory and acoustic measurements

Philippe P. Courcoux , Laurent Chaunier , Denis Lourdin , Guy G. Della Valle , Huguette Nicod
3. International Symposium, May 2005, Louvain, Belgium
Communication dans un congrès hal-02763856v1

3D Printing Of Maize Protein By Fused Deposition Modeling

Laurent Chaunier , Eric Leroy , Guy G. Della Valle , Michèle M. Dalgalarrondo , Benedicte Bakan
XVIIéme International Congress on Rheology (ICR2016), Aug 2016, Kyoto, Japan
Poster de conférence hal-01636851v1
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A phenomenological model of starchy materials expansion by extrusion

Magdalena Kristiawan , Guy G. Della Valle , Kamal Kansou , Laurent Chaunier , Amadou Ndiaye
AACC International Annual Meeting 2015, Oct 2015, Minneapolis, United States. , 2015
Poster de conférence hal-02739993v1
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A phenomenological model of starchy materials expansion by extrusion

Magdalena Kristiawan , Guy Della Valle , Kamal Kansou , Laurent Chaunier , Amadou Ndiaye
12. International Congress on Engineering and Food (ICEF12), Jun 2015, Québec, Canada. , 2015
Poster de conférence hal-01190144v1

Variations des propriétés rhéologiques et de la structure alvéolaire de pâtes de farine de blé au cours du laminage

Aleida J. Sandovala , Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
49. Congrès annuel du Groupe Français de Rhéologie : Rhéologie et approches multiphysiques couplées, Oct 2014, Grenoble, France. 2014
Poster de conférence hal-02792773v1

Integrating breadmaking process modifications in order to increase dietary fibre contents in french bread

Fabien F. Le Bleis , Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron , Anne-Laure A.-L. Reguerre , Guy G. Della Valle
The DREAM Project International Conference From Model Foods to Food Models, Jun 2013, Nantes, France. University of Ljubijana, 108 p., 2013, From Model Foods to Food Models The DREAM Project International Conference
Poster de conférence hal-02745535v1

Prediction of cellular structure and stability of fermenting wheat flour dough envisioned as a triphasic medium by a multi-scale approach

Arnaud Turbin-Orger , Hubert H. Chiron , Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle
The DREAM Project International Conference From Model Foods to Food Models, Jun 2013, Nantes, France. University of Ljubijana, 108 p., 2013, From Model Foods to Food Models The DREAM Project International Conference
Poster de conférence hal-02745886v1

Integrating breadmaking process modifications in order to increase dietary fibre contents in french bread

Fabien F. Le Bleis , Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron , Anne-Laure A.-L. Reguerre , Guy G. Della Valle
Cereals & Europe Spring Meeting. "Unlocking the full potential of cereals: Challenges for science based innovation", May 2013, Leuven, Belgium. 2013
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Effect of water content on viscoelastic properties of amorphous potato starch: DMA measurement

Magdalena Kristiawan , Laurent Chaunier , Sofiane Guessasma , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Meeting of working Group Medicago sativa, Jun 2013, Paris, France. , 2013
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Fournil expérimental INRA - BIA - Nantes

Hubert H. Chiron , Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle
63. JTIC Internationales, Oct 2012, Reims, France. 2012
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Extruded starch as novel shape-memory bioresorbable biomedical device

Anne Beilvert , Frederic Chaubet , Laurent Chaunier , Didier Letourneur , Anne Meddahi-Pelle
ICYRAM 2012 International Conference of Young Researchers on Advanced Materials, Jul 2012, Singapour, Singapore. 1 p., 2012
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Shape memory and thermomechanical properties of starch-based foams

Laurent Chaunier , Anne-Laure A.-L. Reguerre , Denis Lourdin
9. European Conference on Foams, Emulsions and Applications, Jul 2012, Lisbonne, Portugal. 1 p., 2012
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Evaluation de la fragmentation d'aliments solides alvéolaires particulaires par imagerie

Amos Nata , Laurent Chaunier , Guy G. Della Valle , Sofiane Guessasma , Anne-Laure A.-L. Reguerre
Journées Techniques de l'AEMIC (60. Journées Techniques des Industries Céréalières), Oct 2009, Reims, France. 1 p., 2009
Poster de conférence hal-02818328v1

Comportement rhéologique des pâtes non levurées à faibles et grandes déformations

Aamir A. Shehzad , Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron , Guy G. Della Valle , Denis Lourdin
Journées Techniques de l'AEMIC (60. Journées Techniques des Industries Céréalières), Oct 2009, Reims, France. 1 p., 2009
Poster de conférence hal-02818705v1

Shape memory properties of starch materials

Cyril Vechambre , Laurent Chaunier , Denis Lourdin
4. EPF Summer School (European Polymer Federation): “Bioplastics and Related Materials”, May 2009, Gargnano, Italy. 1 p., 2009
Poster de conférence hal-02817535v1

Texturation de matières premières protéiques végétales par cuisson-extrusion

Magdalena Kristiawan , Laurent Chaunier , Guy Della Valle
Philippe Cassagnau; Véronique Bounor-Legaré. Extrusion réactive : Des aspects fondamentaux aux développements industriels, , pp.193-207, 2020, 978-2-7462-4871-7
Chapitre d'ouvrage hal-03331125v1

Extrusion-Cooking and expansion

Magdalena Kristiawan , Laurent Chaunier , Aleida Sandoval , Guy Della Valle
Breakfast Cereals and How They Are Made, Elsevier, pp.141-167, 2020, 978-0-12-812044-6978-0-12-812043-9. ⟨10.1016/B978-0-12-812043-9.00007-2⟩
Chapitre d'ouvrage hal-04290812v1

la mémoire des céréales du petit-déjeuner

Laurent Chaunier , Denis Lourdin
Science culinaire : Matière, procédés, dégustation, Editions Belin, 400 p., 2014, Echelles, 978-2-7011-7533-1
Chapitre d'ouvrage hal-02792617v1

Le pain : une histoire de bulles et de fibres

Guy G. Della Valle , Perrine Babin , Maren Bonnand-Ducasse , Laurent Chaunier , Hubert H. Chiron
Science culinaire : matière, procédés, dégustation, Editions Belin, 478 p., 2014, Echelles, 978-2701175331
Chapitre d'ouvrage hal-02798622v1