Accéder directement au contenu

julien soulat

33
Documents

Publications

Influence of cattle category and slaughter age on Charolais-breed carcase and meat traits

Julien Soulat , Brigitte Picard , Valérie Monteils
Italian Journal of Animal Science, 2023, 22 (1), pp.263-275. ⟨10.1080/1828051X.2023.2182720⟩
Article dans une revue hal-04029744v1
Image document

Effects of Rearing Management Applied throughout the Charolais Young Bulls’ Life on Carcass and Meat Quality

Julien Soulat , Valérie Monteils , Brigitte Picard
Foods, 2022, 11 (18), pp.2878. ⟨10.3390/foods11182878⟩
Article dans une revue hal-03801023v1

Characterization of Four Rearing Managements and Their Influence on Carcass and Meat Qualities in Charolais Heifers

Julien Soulat , Brigitte Picard , Cécile Bord , Valérie Monteils
Foods, 2022, 11 (9), pp.1262. ⟨10.3390/foods11091262⟩
Article dans une revue hal-03683002v1
Image document

Quelles pratiques d’élevage pour piloter la qualité des carcasses et de la viande au cours de la vie des génisses ?

Julien Soulat , Cécile Sibra , Brigitte Picard , Valérie Monteils
INRAE Productions Animales, 2022, 35 (3), pp.187 - 200. ⟨10.20870/productions-animales.2022.35.3.7173⟩
Article dans une revue hal-03961539v1
Image document

Does the Rearing Management following by Charolais Cull Cows Influence the Qualities of Carcass and Beef Meat?

Julien Soulat , Brigitte Picard , Valérie Monteils
Foods, 2022, 11 (18), pp.2889. ⟨10.3390/foods11182889⟩
Article dans une revue hal-03800977v1
Image document

What is the impact of the rearing management applied during the heifers' whole life on the toughness of five raw rib muscles in relation with carcass traits?

Julien Soulat , Valérie Monteils , Marie-Pierre Ellies-Oury , S. Papillon , B. Picard
Meat Science, 2021, 179, pp.108533. ⟨10.1016/j.meatsci.2021.108533⟩
Article dans une revue hal-03227819v1
Image document

Effect of Dry-Period Diet on the Performance and Metabolism of Dairy Cows in Early Lactation

Julien Soulat , Emilie Knapp , Nassim Moula , Jean-Luc Hornick , Céline Purnelle
Animals, 2020, 10 (5), pp.803. ⟨10.3390/ani10050803⟩
Article dans une revue hal-03119496v1
Image document

Comparison of the Potential Abilities of Three Spectroscopy Methods: Near-Infrared, Mid-Infrared, and Molecular Fluorescence, to Predict Carotenoid, Vitamin and Fatty Acid Contents in Cow Milk

Julien Soulat , Donato Andueza , Benoit Graulet , Christiane Girard , Cyril C. Labonne
Foods, 2020, 9 (5), pp.592. ⟨10.3390/foods9050592⟩
Article dans une revue hal-02585998v1

Influence of the rearing managements and carcass traits on the sensory properties of two muscles: Longissimus thoracis and rectus abdominis

Julien Soulat , B. Picard , Valérie Monteils
Meat Science, 2020, 169, pp.108204. ⟨10.1016/j.meatsci.2020.108204⟩
Article dans une revue hal-02861475v1
Image document

Quantification of biomarkers for beef meat qualities using a combination of Parallel Reaction Monitoring- and antibody-based proteomics

Muriel Bonnet , Julien Soulat , Joanna Bons , Stéphanie Léger , Leanne de Koning
Food Chemistry, 2020, 317, pp.126376. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.126376⟩
Article dans une revue hal-02494286v1

Effect of the rearing managements applied during heifers’ whole life on quality traits of five muscles of the beef rib

Julien Soulat , Valérie Monteils , Brigitte Picard
Foods, 2019, 8 (5), pp.157. ⟨10.3390/foods8050157⟩
Article dans une revue hal-02154612v1

Identification of key rearing factors to manage cattle carcass fatness and conformation scores during the fattening period

Julien Soulat , Valérie Monteils , Stéphanie Léger , Brigitte Picard
Italian Journal of Animal Science, 2019, 18 (1), pp.1192-1204. ⟨10.1080/1828051X.2019.1632750⟩
Article dans une revue hal-02586004v1
Image document

Clustering of sensory eating qualities of beef: consistencies and differences within carcass, muscle, animal characteristics and rearing factors

Mohammed Gagaoua , Brigitte Picard , Julien Soulat , Valérie Monteils
Livestock Science, 2018, 214, pp.245-258. ⟨10.1016/j.livsci.2018.06.011⟩
Article dans une revue hal-01824994v1
Image document

Preliminary study to determinate the effect of the rearing managements applied during Heifers’ Whole life on carcass and flank steak quality

Julien Soulat , Brigitte Picard , Stéphanie Leger , Marie-Pierre Ellies , Valérie Monteils
Foods, 2018, 7 (10), ⟨10.3390/foods7100160⟩
Article dans une revue hal-02621787v1

Prediction of beef carcass and meat quality traits from factors characterising the rearing management system applied during the whole life of heifers

Julien Soulat , Brigitte Picard , S. Leger , Valérie Monteils
Meat Science, 2018, 140, pp.88-100. ⟨10.1016/j.meatsci.2018.03.009⟩
Article dans une revue hal-02623831v1

Prediction of beef carcass and meat traits from rearing factors in young bulls and cull cows

Julien Soulat , Brigitte B. Picard , Stéphanie Leger , Valérie Monteils
Journal of Animal Science, 2016, 94 (4), pp.1712-1726. ⟨10.2527/jas.2015-0164⟩
Article dans une revue hal-02636833v1

ProBA : Produire des bovins allaitants répondant aux attentes des abatteurs de la région Auvergne-Rhône-Alpes. Focus sur l'effet des pratiques de finition de la génisse Charolaise sur les propriétés de la carcasse et sensorielles de la noix de côte

Julien Soulat , Brigitte B. Picard , Valérie Monteils
Sommet de l'élevage 2021, Oct 2021, Cournon-d'Auvergne, France
Communication dans un congrès hal-03620266v1

Projet Fleur d'Aubrac L'influence des pratiques d'élevage sur la qualité des carcasses et de la viande Fleur d'Aubrac

Julien Soulat , Sabrina Boudon , Brigitte Picard , Valérie Monteils
AG de l'Association Fleur d'Aubrac, Sep 2019, Antrenas, France
Communication dans un congrès hal-03119505v1

Projet ProBA, Produire des bovins allaitants répondant aux attentes des abatteurs de la région Auvergne-Rhône-Alpes

Julien Soulat , Brigitte Picard , Valérie Monteils
Colloque "Au tour des prairies du Massif central" 2019, Nov 2019, Lempdes, France
Communication dans un congrès hal-03119502v1

Lien conduite d’élevage Qualité carasses et viandes

Brigitte Picard , Julien Soulat , Valérie Monteils
IGP Fleur d'Aubrac, 2017
Communication dans un congrès hal-02786848v1

Restitution étude Fleur d'Aubrac

Julien Soulat , Brigitte Picard , Valérie Monteils
Journée de restitution des résultats de l'étude Fleur d'Aubrac, Jan 2017, Antrenas, France
Communication dans un congrès hal-03119500v1

Prediction of beef carcass quality clusters from muscle biomarkers

Julien Soulat , Valérie Monteils , Stéphanie Leger , Muriel Bonnet , Leanne de Koning
63. International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), 2017, Cork, Ireland
Communication dans un congrès hal-02734510v1

Effet des conduites d'élevage sur les caractéristiques de la carcasse et de la viande

Julien Soulat
Semaine Européenne des Races Locales des Massifs, Sep 2016, Saint-Flour, France
Communication dans un congrès hal-02794078v1
Image document

Prédire à partir des pratiques d'élevage le rendement des carcasses et la tendreté de la noix d'entrecôte

Julien Soulat , Valérie Monteils , Stéphanie Leger , Brigitte B. Picard
Journée de l'Ecole Doctorale 2015, May 2015, Clermont-Ferrand, France. 1 p
Communication dans un congrès hal-02794500v1

Lien conduite d’élevage Qualité carasses et viandes

Brigitte Picard , Julien Soulat , Valérie Monteils
AG IGP Fleur d'Aubrac, 2015
Communication dans un congrès hal-02795884v1
Image document

Improving beef sensory quality through breeding practices management

Julien Soulat , Stéphanie Leger , Brigitte B. Picard , Valérie Monteils
61. International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), Aug 2015, Clermont-Ferrand, France. 4 p
Communication dans un congrès hal-02740828v1

Est-il possible de piloter conjointement les qualités de la carcasse et de la bavette de flanchet par les pratiques d’élevage, chez la génisse de race Charolaise en finition ?

Julien Soulat , Valérie Monteils , Stéphanie Leger , Marie-Pierre Ellies-Oury , Brigitte B. Picard
22. Rencontres autour des Recherches sur les Ruminants, Dec 2015, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02741643v1

Impact of rearing practices applied during the lifetime of heifers on 20 protein biomarkers of tenderness or adiposity in rectus abdominis muscle

Julien Soulat , Valérie Monteils , Muriel Bonnet , Brigitte Picard
10. International Symposium on the Nutrition of Herbivores (ISNH10), Sep 2018, Clermont-Ferrand, France. Cambridge University Press, Advances in Animal Biosciences, 9 (3), 2018, 10th. International Symposium on the Nutrition of Herbivores (ISNH10)
Poster de conférence hal-02734519v1
Image document

Relations entre les pratiques d'élevage et les caractéristiques de la carcasse et du muscle Longissimus Thoracis chez les bovins allaitants

Julien Soulat , Brigitte B. Picard , Valérie Monteils
15. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2014, Clermont-Ferrand, France. ADIV, Viandes et Produits Carnés, 204 p., 2014, 15èmes Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes
Poster de conférence hal-02741704v1