Skip to Main content
Number of documents

25

Productions de Julien Soulat


Journal articles10 documents

  • Julien Soulat, Emilie Knapp, Nassim Moula, Jean-Luc Hornick, Céline Purnelle, et al.. Effect of Dry-Period Diet on the Performance and Metabolism of Dairy Cows in Early Lactation. Animals, MDPI, 2020, 10 (5), pp.803. ⟨10.3390/ani10050803⟩. ⟨hal-03119496⟩
  • Julien Soulat, B. Picard, Valérie Monteils. Influence of the rearing managements and carcass traits on the sensory properties of two muscles: Longissimus thoracis and rectus abdominis. Meat Science, Elsevier, 2020, 169, pp.108204. ⟨10.1016/j.meatsci.2020.108204⟩. ⟨hal-02861475⟩
  • Julien Soulat, Donato Andueza, Benoit Graulet, Christiane Girard, Cyril Labonne, et al.. Comparison of the Potential Abilities of Three Spectroscopy Methods: Near-Infrared, Mid-Infrared, and Molecular Fluorescence, to Predict Carotenoid, Vitamin and Fatty Acid Contents in Cow Milk. Foods, MDPI, 2020, 9 (5), pp.592. ⟨10.3390/foods9050592⟩. ⟨hal-02585998⟩
  • Muriel Bonnet, Julien Soulat, Joanna Bons, Stéphanie Léger, Leanne de Koning, et al.. Quantification of biomarkers for beef meat qualities using a combination of Parallel Reaction Monitoring- and antibody-based proteomics. Food Chemistry, Elsevier, 2020, 317, pp.126376. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.126376⟩. ⟨hal-02494286⟩
  • Julien Soulat, Valérie Monteils, Stéphanie Léger, Brigitte Picard. Identification of key rearing factors to manage cattle carcass fatness and conformation scores during the fattening period. Italian Journal of Animal Science, Taylor & Francis, 2019, 18 (1), pp.1192-1204. ⟨10.1080/1828051X.2019.1632750⟩. ⟨hal-02586004⟩
  • Julien Soulat, Valérie Monteils, Brigitte Picard. Effect of the rearing managements applied during heifers’ whole life on quality traits of five muscles of the beef rib. Foods, MDPI, 2019, 8 (5), pp.157. ⟨10.3390/foods8050157⟩. ⟨hal-02154612⟩
  • Julien Soulat, Brigitte Picard, Stéphanie Leger, Marie-Pierre Ellies, Valérie Monteils. Preliminary study to determinate the effect of the rearing managements applied during Heifers’ Whole life on carcass and flank steak quality. Foods, MDPI, 2018, 7 (10), ⟨10.3390/foods7100160⟩. ⟨hal-02621787⟩
  • Mohammed Gagaoua, Brigitte Picard, Julien Soulat, Valérie Monteils. Clustering of sensory eating qualities of beef: consistencies and differences within carcass, muscle, animal characteristics and rearing factors. Livestock Science, Elsevier, 2018, 214, In press. ⟨10.1016/j.livsci.2018.06.011⟩. ⟨hal-01824994⟩
  • Julien Soulat, Brigitte Picard, S. Leger, Valérie Monteils. Prediction of beef carcass and meat quality traits from factors characterising the rearing management system applied during the whole life of heifers. Meat Science, Elsevier, 2018, 140, pp.88-100. ⟨10.1016/j.meatsci.2018.03.009⟩. ⟨hal-02623831⟩
  • Julien Soulat, Brigitte Picard, Stéphanie Leger, Valérie Monteils. Prediction of beef carcass and meat traits from rearing factors in young bulls and cull cows. Journal of Animal Science, American Society of Animal Science, 2016, 94 (4), pp.1712-1726. ⟨10.2527/jas.2015-0164⟩. ⟨hal-02636833⟩

Conference papers10 documents

  • Julien Soulat, Sabrina Boudon, Brigitte Picard, Valérie Monteils. Projet Fleur d'Aubrac L'influence des pratiques d'élevage sur la qualité des carcasses et de la viande Fleur d'Aubrac. AG de l'Association Fleur d'Aubrac, Sep 2019, Antrenas, France. ⟨hal-03119505⟩
  • Julien Soulat, Brigitte Picard, Valérie Monteils. Projet ProBA, Produire des bovins allaitants répondant aux attentes des abatteurs de la région Auvergne-Rhône-Alpes. Colloque "Au tour des prairies du Massif central" 2019, Nov 2019, Lempdes, France. ⟨hal-03119502⟩
  • Julien Soulat, Brigitte Picard, Valérie Monteils. Restitution étude Fleur d'Aubrac. Journée de restitution des résultats de l'étude Fleur d'Aubrac, Jan 2017, Antrenas, France. ⟨hal-03119500⟩
  • Brigitte Picard, Julien Soulat, Valérie Monteils. Lien conduite d’élevage Qualité carasses et viandes. IGP Fleur d'Aubrac, 2017. ⟨hal-02786848⟩
  • Julien Soulat, Valérie Monteils, Stéphanie Leger, Muriel Bonnet, Leanne de Koning, et al.. Prediction of beef carcass quality clusters from muscle biomarkers. 63. International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), 2017, Cork, Ireland. ⟨hal-02734510⟩
  • Julien Soulat. Effet des conduites d'élevage sur les caractéristiques de la carcasse et de la viande. Semaine Européenne des Races Locales des Massifs, Sep 2016, Saint-Flour, France. ⟨hal-02794078⟩
  • Julien Soulat, Valérie Monteils, Stéphanie Leger, Marie-Pierre Ellies-Oury, Brigitte Picard. Est-il possible de piloter conjointement les qualités de la carcasse et de la bavette de flanchet par les pratiques d’élevage, chez la génisse de race Charolaise en finition ?. 22. Rencontres autour des Recherches sur les Ruminants, Dec 2015, Paris, France. ⟨hal-02741643⟩
  • Julien Soulat, Valérie Monteils, Stéphanie Leger, Brigitte Picard. Prédire à partir des pratiques d'élevage le rendement des carcasses et la tendreté de la noix d'entrecôte. Journée de l'Ecole Doctorale 2015, May 2015, Clermont-Ferrand, France. 1 p. ⟨hal-02794500⟩
  • Brigitte Picard, Julien Soulat, Valérie Monteils. Lien conduite d’élevage Qualité carasses et viandes. AG IGP Fleur d'Aubrac, 2015. ⟨hal-02795884⟩
  • Julien Soulat, Stéphanie Leger, Brigitte Picard, Valérie Monteils. Improving beef sensory quality through breeding practices management. 61. International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), Aug 2015, Clermont-Ferrand, France. 4 p. ⟨hal-02740828⟩

Poster communications2 documents

  • Julien Soulat, Valérie Monteils, Muriel Bonnet, Brigitte Picard. Impact of rearing practices applied during the lifetime of heifers on 20 protein biomarkers of tenderness or adiposity in rectus abdominis muscle. 10. International Symposium on the Nutrition of Herbivores (ISNH10), Sep 2018, Clermont-Ferrand, France. Cambridge University Press, Advances in Animal Biosciences, 9 (3), 2018, 10th. International Symposium on the Nutrition of Herbivores (ISNH10). ⟨hal-02734519⟩
  • Julien Soulat, Brigitte Picard, Valérie Monteils. Relations entre les pratiques d'élevage et les caractéristiques de la carcasse et du muscle Longissimus Thoracis chez les bovins allaitants. 15. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2014, Clermont-Ferrand, France. ADIV, Viandes et Produits Carnés, 204 p., 2014, 15èmes Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes. ⟨hal-02741704⟩

Other publications2 documents

  • Julien Soulat. Des prairies aux produits : les effets des pratiques dans les filières d’élevage à l’herbe sur les qualités des produits. 2021. ⟨hal-03168716⟩
  • Julien Soulat, Elsa Bonsacquet, Pascal Carrère. Les services écosystémiques des prairies : importance et stratégies de maintien. 2018. ⟨hal-03168726⟩

Theses1 document

  • Julien Soulat. Pilotage conjoint, à partir des pratiques d’élevage, des caractéristiques de la carcasse et de la viande de bovins. Sciences de l'Homme et Société. 2016. Français. ⟨tel-02794279⟩